A DVD-lejátszó tolvajok visszatérése, azaz Fast X bevételek

Hiába a 10. rész már, de mindig komoly esemény a Fast and Furious széria egy újabb darabja a kasszáknál – nem is feltétlen csak a bevételek miatt, sokkal inkább egy lenyomat arról, hogy egy önmagát ismétlő, de mégis saját magára licitáló franchise meddig mehet el. És hiába az önbizalomtól dagadó előzetes kijelentés Vintől, hogy itt nem dupla, hanem tripla lezárás kell – látszólag most értek el a falig.

A Hobbs és Shaw-val együtt igazság szerint ez már a franchise 11. része, és ha csak a számokat nézzük, a filmek gyártási költsége eddig összesen 1.75 milliárd dollár volt, bevételi oldalról Amerikában 1.9 milliárdot hozott, 6.9-et pedig globálisan (utóbbi két szám nyilván még csalóka, mert ez a Fast X első hétvégéjét veszi csak figyelembe.)

A fenti számokhoz még két adalék: 1. a hetedik rész óta sorozatban ez lesz a negyedik film, ahol a produkciós büdzsét otthon nem éri el a bevétel (az előző bekezdésből is egyértelműen látszik, hogy mennyire a nemzetközi piacra épül a sorozat), 2. a filmek átlagos amerikai nyitó hétvégéje a teljes szériára levetítve 73 millió dollár – amit sorozatban a harmadik film nem ér el (tehát itt is van egy csökkenő tendencia).

Az előző kettőnek erre volt még mentsége, mivel a Hobbs and Shaw spinoffként inkább egy vadhajtás, az F9 pedig 2021-ben jött még jócskán covidtól terhelve, de mondani sem kell, hogy akkor a 70 milliós kezdés és a globális 719 milliós végösszeg mindent tarolt a piacon. Ettől azért még fájhatott a készítőknek, hiszen a franchise a Furios 7-ig bezárólag (a Tokyo Driftet leszámítva) folyamatosan emelte globális bevételét és akkor 2015-ben 1.5 milliárdig jutott, amit talán még maga Diesel sem hitt el. A The Fate of the Furious 2017-ben még bőven milliárd felett maradt 1.2-vel, de azért látszódott már egyfajta visszaesés – ami az elmúlt hétvégén pedig erőteljesen tetőzött.

Amikor is a franchise egy újabb, szintén rommá hype-olt része, tele fél Hollywooddal egészen pofátlanul magas produkciós költséggel, 340 millióval került a mozikba (nyilván jócskán a fizetéseknek köszönhetően) és okozott nem kis csalódást. A 67 milliós nyitás – ahogy fentebb említettem – Amerikában elmaradt a franchise átlagtól, ami nem jelent általában gondot, viszont a Furious széria esetében a legelső 2001-es részt leszámítva mindig hatalmas esések jöttek a második hétvégétől, és ezt a trendet követve valahol 150 környékén fújna ki a Fast X. Ezzel pedig eladott jegyeket tekintve csupán a Tokyo Driftet előzné le, ezt azért ízlelgessük. Nemzetközileg nyilván kicsit sikerült kozmetikázni, de a globálisan begyűjtött 318 millió sem kiemelkedő eddig, úgyhogy Diesel valószínűleg majd mindenféle bullshit szöveg mellett adja elő nemsokára, hogy kreatív meggondolásoktól vezérelve mégis csak jobb lesz egy résszel lezárni ezután az őrületet. Mivel hiába a magas produkciós költség, a marketing gyakorlatilag megbecsülhetetlen, emiatt 100%-os biztossággal kijelenthető, hogy ez a film csupán mozis bevételekből egy centet sem fog visszatermelni.

Még egy gyors említés a Guardians 3-ról, ami viszont továbbra is szemben halad az MCU (elmúlt időszakának) trendjével és szépen tartja magát és valóban lehet esélye 900 millióra összesen, Amerikában pedig csont nélkül megy 300 fölé. 

A hétvége amerikai bevételei

  1. Fast X – $67,017,410 – össz: $67,017,410
  2. Guardians of the Galaxy Vol 3 – $32,407,756 – össz: $266,950,335
  3. The Super Mario Bros. Movie – $9,600,200 – össz: $549,090,920
  4. Book Club: The Next Chapter – $3,001,385 – össz: $13,126,605
  5. Evil Dead Rise – $2,419,940 – össz: $64,150,692
  6. John Wick: Chapter 4 – $1,341,186 – össz: $185,322,751
  7. Are You There God? It’s Me, Margaret – $1,313,696 – össz: $18,683,946

11 hozzászólás a “A DVD-lejátszó tolvajok visszatérése, azaz Fast X bevételek” bejegyzéshez

  1. Guardians 3-t vasárnap néztem, igazi felüdülés volt az utóbbi, jóval gyengébb Marvel filmek után, szóval érthető a bevétel. De így is ez volt számomra az utolsó MCU film, amiért moziba mentem. Legalább így nem teljesen keserű szájízzel szállok ki.

  2. Ha nem is moziban, de valamilyen formában meg fogod nézni őket gondolom?

  3. Az FF-nek magas a marketing költsége?
    Ember azt gondolná, hogy így a 10. rész környékén már alig kell erre költeni.

    Plusz gondolom megint lesz egy árnyékbotos támadás redditen, mint az előző résznél, ahol indokolatlanul sok és hasonló FF mémmel árasztották el a népszerű subokat..

  4. Kastély Ferenc: miért kéne alig költeni? nyilván itt sokan tudnak róla, hogy jön, de az átlagembert akkor is meg kell győzni, a fejébe verni, hogy Fast

  5. Jimnastique: Ha jókat hallok róluk, akkor később meg fogom őket nézni otthon.

  6. Jimnastique:
    Hasonlóan vagyok én is. Az Endgame után engem már csak a két Pókember érdekelt (inkább csalódások voltak azok is) , de a család (az enyém, nem a Toretto :D ) kedvéért megnéztük még az Özvegyet, a Párduc 2-t meg most a Guardians 3-at. Nekem is tökéletes lezárás volt, szerintem innentől legfeljebb tv-ben elkapós marvelezés lesz, de igazából ott is talán csak a Shang Chi vagy az Eternals fog játszani.

  7. Ayrons says:
    “ideje lenne egy Jurassic vagy Transformers crossovernek.”

    De hiszen azt már láttuk a TF4 és 5ben :D

    Meg most állatkodnak kicsit a fenevadak korában :D

  8. “miért kéne alig költeni?”

    Gondolom, a filmek előtt leadott 20 perces trailer reklámblokkban való szereplésért is kőkeményen kell pengetni . . . nem ingyen van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.