Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones és a nosztalgiajárat. Ez a magyar címe azt hiszem, és rögtön az első 10 percben fel is pattan a vonatra Indy, méghozzá egy olyan CGI pillanatot hozva, ami kétszázhússzal kiszakít a beleéléséből. Nem a trailerben is látott deepfakere gondolok, hanem a tényleges kocsikon futásra ennél a 300 millióba került filmnél.

A történet a szokásos kalandfilmes alapokra épül, van egy tárgy, amihez kell egy másik tárgy, amit csak úgy lehet megtalálni, ha előkerítenek egy harmadik tárgyat. Indiana Jones épp nyugdíjba vonul a tanárságából, a holdraszállók New Yorkban vannak, azaz 1969-et írunk, és még a keresztlánya is előkerül, hogy ugyan meséljen már erről a sors tárcsájáról. Aztán feltűnik pár náci, akik szintén ezt keresik, és indul a verseny a megszerzéséért.

Ennyi elég is talán sztoriról, ami szerintem teljesen elmenne egy Indiana Jones kaland alapjának amúgy, bár van benne felesleg, de nem húznám a béka segge alá. Az más kérdés, hogy a legeslegutolsó Indiana Jones filmnek elég-e amit letettek. Mármint részemről épphogy, de igen, viszont szerintem sokaknak leverésre kerül majd ez az alacsonyan levő léc.

Konkrétabban úgy írható le az Indiana Jones and the Dial of Destiny, hogy a legkiszámítottabb termék mostanában. Utálni nem tudom, mivel ha nem is moziban látva, de az Indiana Jones a gyerekkorom része, és jó volt Fordot látni, elment a film, jobban, mint az előző rész, a Kristálykoponya, szórakoztam közben, ellenben szeretni nem lehet.

Annyira kiszámíthatóan adagolják a nosztalgiát végig, miközben az új kaland is halad, hogy mérnökinek érződik, patikamérlegesnek, amit folyamatosan megfűszereznek valami régivel, hogy pengessék a húrt a tényleges rajongók szívében, pont amikor esetleg lanyhulna épp a figyelmük “itt eresztett a fókuszcsoport, ide kell még valami”. Semmi szenvedély. Semmi kockáztatás.

Ami meglepett, hogy a látványon nem érezni a ráköltött 300 milliót. Oké, a kezdő fiatal Indiana Jonesos borzalmas akciójelenet után van pár elfogadható, és sok helyre ellátogatnak a kaland közben, de megint oda jutok, hogy igazán leszólni nem tudom, viszont éltetni sem. Iparosmunka, ami valami miatt kellett a Disney-nek, de nem tudom nem azt gondolni, hogy Spielberg azért dobbantott a rendezéstől, mert egyszerűen sajnálta erre az idejét, öreg fejjel már mást akart mesélni. Bár ez valószínűleg vele sem lett volna kiemelkedő sajnos, de tett volna ötleteket vágásba és hasonló apróságokba, talán tisztábban követhetőbb lett volna az akció is, jobb a ritmus, pár kamerállás.. izé, jobb a rendezés.

Ford nyilván rendben van az öreg morgós Indiana Jonesnak, és nem csak a csekkért jött, például amikor a hajón a szívét is beleadja egy beszélgetésbe az kiemelkedő, ellenben a deepfake változata esélytelenül tekintett a kamerába, annyira hiányzott belőle a tényleges fiatal Ford sármja, még ha valahogy el is tudnánk fogadni, hogy az a valami egy ember. Phoebe Waller-Bridge kicsit túl úrinőnek tűnt ezekhez a kalandokhoz, de nem tudnom kit castingolnék a helyére, viszont a fő csapathoz verődik egy fiatal srác, Ethann Isidore, aki viszont nagyon jó, a karaktere remekül oldja a feszültséget folyamatosan.

Bírom James Mangoldot, aki rendezte ezt, de azért nem Spielberg. Nem tesz szart az asztalra, sőt, többnyire a jó oldalra kerül a mérleg nyelve nála, és mondom, ez a záró Indy elmegy, de… kicsit sok a de. Hiába haltak borzasztó halált sokan és szabadult el a történet a harmadik felvonásában, és rántja össze az addigi témákat (erről bővebben itt nyilván nem lehet semmit mondani itt fenn), egyszerűen túl biztonsági játék lett.

A kommentekkel vigyázzatok. A képek a trailerből vannak, és nem spoileresek.

human
írta
2023. 07. 02. 03:29
megjelenés
45
hozzászolás


45 hozzászólás a “Indiana Jones and the Dial of Destiny” bejegyzéshez

 1. okay, majd megnézem a Disney+-on.
  Valaki csak arra válaszoljon, pls, hogy van-e benne valami olyan fantasztikus jelenet, amellyel Ford nélkül is folytatható lesz a franchise? (Csiribiri varázslat vagy valami, amely főszereplői rangra emeli például az unokahúgot.)

 2. A cgi indy nem lett olyan rossz azért, mint pl. a szamaritánusé, de én is sajnáltam, hogy nem a régi filmekből rakták össze a training adatot mimikával együtt, úgy biztos jobb lett volna.

  Nekem kicsit az akciók közti részek tűntek nyújtottnak, de az akciók tetszettek, még az általad említett cgi-osak is.

  Nekem is a gyerekkorom része és mindet moziban láttam, és számomra hozta azt, amit vártam, szerintem jó lett.

 3. “Csiribiri varázslat vagy valami, amely főszereplői rangra emeli például az unokahúgot.”

  Ha a keresztlányra gondolsz, engem egyáltalán nem győzött meg, hogy neki kellene átvennie a jövőben a stafétát, teljesen más jellem. Bár az szerintem amúgy is csak egy pletyka volt valamikor a marketing közepette, de így nincs is alapja.

 4. Nem láttam a filmet, és bevallom a sztorinak sem olvastam utána, csak human leirasat olvastam, de tényleg 1969-ben még mindig egyenruhás nácik az ellen??
  Nyilván ez a film értékéből nem vesz el, csak olvasva furcsa

 5. Tegnap este néztük moziban. Sainz, szerintem ez az eddigi leggyengébb Jones film. még a Kristálykoponya is több ennél a vége kivételével. Abban volt Spielberg legalább, itt nagyon érződött a hiánya. Jó rendező Mangold, de nem egy Indy kalandfilmhez.

  Aki aggódik, nincs staféta átadás hála égnek. DE: a számomra ismeretlen keresztlány karaktere iszonyatosan erőltetett és unszimpatikus. Nagyon sokat rontott az egész karakter a filmen. És igazából az ellenfél csapat is kidolgozatlan volt, ami meglepett, mert voltak ott is jó színészek. A deepfake arc szerintem pár pillanatban volt csak fura, de egyébként elment. 300 millió tényleg nem látszik a filmen, inkább csak fele. De mivel ez a Disney pénze, legyen az ő bajuk csak.

  Kisebb csalódás, nem katasztrófa, nem bántó, de iszonyat messze kerültünk az első és a harmadik rész színvonalától.

  6/10 részemről

 6. Érdekes,nekem meg pont a film legeleje műkődött,ott jött át a legjobban az,hogy Indiana Jones filmet nézek,és ebben még a vonaton rohangálás CGI-ja sem zavart annyira.

  Ahogy Mammut is írta,én is túl hosszúnak éreztem az akciójeleneteket.

  A film végi repülős kaland nálam teljesen félrement,nem tetszett,bevallom,teljesen mást vártam végkifejletnek.

  Phoebe Waller-Bridge irritáló,szerep idegen,unszimpatikus,nem illik ebbe a filmbe.Teljesen félrement a szereplőválogatás,mert a gyerekre szereplőre is ugyan ez igaz.A főgonosz meg semmilyen.Szerintem.Ja,és Banderas.Szóra sem érdemes.

 7. Szerintem nem lett rossz az új Indy film, de kiemelkedően jó sem.
  Nekem a 3-ik a ranglistán, a Frigyláda és a Kristálykoponya után. És nem értem hogy miért rugdossa mindenki a Kristálykoponyát, szerintem egy tök szerethető kalandfilm.
  De a sors tárcsája az nekem egy szolid 7-es film.
  Pozitivumok:
  Harrison Ford még mindig kiváló a szerepben
  A nyitó és a záró akciók kiválóak
  A Tuk-tukos üldözés
  Néhány adok kapok Indy és a Keresztlánya között
  Mads mikkelsen, ugyan karaktere nem sok van, de a színészi jàtékára panasz nem lehet
  Néhol megidézi a régi Indy filmek hangulatát
  Negatívumok:
  Túl hosszú
  Phoebe Waller Brigde iszonyúan ellenszenves és nyegle
  A zene a néhány ismert tételt leszámítva semmilyen
  Amit Shia karakterével műveltek, az botràny
  És hát a túl sokat verekszik az öreg Indy, ami kicsit kinos tekintve hogy már nem fiatal.

 8. A költségvetésnél nem tudom mennyibe játszik bele, hogy Ford ilyen 50 millákat kapott már a kristálykoponyáért is… Amúgy az hogy az arcot fiatalítják mellette miért az öreg indy hangját hagyják alatta?…. Amúgy Spielberg csak a felelősséget helyezte az új rendezőre, kb mindent felügyelt, ahogy sok más filmnél is amihez köze van…..

 9. “Ahogy Mammut is írta,én is túl hosszúnak éreztem az akciójeleneteket.”

  Bocs, de én az akciók közti jeleneteket éreztem hosszúnak, nem az akciójeleneteket.

 10. Nagyon felemás érzéseim vannak.
  Egyrészt, ahogy mások is írták, Indy volt a hős, a film gyerekkoromban, ezért nem tudok nagyon haragudni rá, pedig bőven van miért.

  *SPOILEREK*

  Angry Joy-ek fejtették ki, hogy a filmben ott van egy iszákos, besavanyodott Indy, a kimondva is csak a pénzért hajtó, Indy többször átverő keresztlány, és a nácik -> tulajdonképp nincs kivel szimpatizálni, és ezzel egyetértek, a szép, gyerekkori emlékeket Indyről,ezzel teljesen eltorzítják a készítők, hogy nem vesznek ilyet számításba ekkora stúdiónál, úgyhogy Spielberg is ott van mint producer.

  nekem az eleje és az utolsó konyhai rész tetszett igazán (plusz még a Sallah rész), nekem jobban működött volna ha “kicsiben” kalandoztak volna Salahval.

  az első 20 perc a cgi-t leszámítva adta valamelyest az Indy érzést, ahogy beszáll az autóba, egyenruhában próbál beolvadni a vonaton, hasonló hangulat/poénok lettek volna jó a film többi részében is.

  Az hogy számos elvarratlan szál van a filmben, érthetetlen, miért rakták akkor egyáltalán bele (CIA, hogy lett Madness amerikai kutató, Indy gyilkossági gyanúsítása, ott maradt repülő a görögöknél), biztos a korábbi filmekben is voltak hasonlók, de már csinálnak egy utolsó filmet…

  én bíztam benne hogy amit Ford mondott, hogy Indy korának lesz jelentősége a filmben, sajnos nem teljesült, égy nyugisabb, lassabb film jobban állt volna neki.

  sose szerettem a nagyon okos, ügyes feltűnő új szereplőket, itt se jött be Helena és a kis srác. bár színészileg jók voltak, de szinte ratermettebbek voltak mint Indy bármikor, számomra ez hiteltelenebbé teszik a karaktereket és az egész filmet.
  *****

  hazafelé és este zuhant rám az érzés-vonat, hogy a nagy hősöm utolsó filmje volt, hogy mennyire gyorsan múlik az idő.
  Remélem majd a gyerekeim is megszeretik Indyt, bár nekik csak az első 3at mutatom majd meg.
  Viszlát Fiatal Úr, köszönöm hogy ott voltál fitalkoromban!

 11. Voltak jó pillanatok de ez így kevés volt számomra.Hiányerzetem lett a film alatt.Spoiler %Lehet újraforgatták a véget.Mintha olvastam volna valamit.Egyik bemutatóban Helena és Indy legurítják azt a kőgolyót ami az első részben volt.Úgy hittem időutazás érinti a régi részeket,helyszíneket és ìgy alakul ki egy kőrforgás hogy Indy örök”Tévedtem de csalódtam is

 12. SPOILERKÉPZETEK

  Semmit sem szeret az ember jobban, mint látni, ahogy egykor szeretett hősei megöregednek, elgyengülnek és haszontalanná válnak, legyőzik őket, és hősies és kalandos szerepüket egy bátor és lenyűgöző nő veszi át amelynek nulla hibája van. Ez a film egy nemes ügyet mutat be a modern közönség számára. Csak remélni tudom, hogy legközelebb egy női James Bond filmet láthatunk.
  De megnéznék még egy filmet ahol a rómaiak megnyerik a második világháborút a kifejlett technológiájukkal, az erős női főszereplő után ez a rész tetszett a legjobban.

 13. Az elejen meg remenykedtem, de a vegen mar kifejezetten unatkoztam a filmen. Ehhez az is hozzajarult, hogy Indy szerepe egyre kevesebb es kevesebb ahogy haladunk a filmmel. Gyakorlatilag hatterkarakter lett belole a vegere (igen, ez igaz a Frigyladara is, de nem is az annak a filmnek a fo erenye).

  Spielberg orulhet, mert lesut a vaszonrol a hianya. Meg a Kristaly Kopanyanak is volt legalabb 3-4 ikonikus jelenete, de itt egyetlen egy sem volt! Hogy lehetnek ennyire fantaziatlanok?!

  De jo volt Fordot latni. Szamomra o a filmsztar #1.

 14. Messze van attól, hogy kiemelkedő film legyen, sőt.. De szerintem jó, depresszív, reális lezárást adott a karakter(ek)nek.
  Tetszik, hogy mindenki ilyen mosott sz*r lett a végére.

  Deepfakeről annyit, hogy most már elértük az “élvezhető” színvonalat, nem volt rossz, de kell még neki 4-5 év, hogy közel tökéletes legyen.

  Viszont végre megnéznék egy filmet, ahol a nácik nyernek, de nem olyan hihetetlen módon, mint a The Man in the High Castleben, ahol a komplett amerikai politikai és katonai vezetés 2 éven belül szabálykövető náci lett.

 15. Nekünk tetszett, jól szórakoztunk.
  Viszont sajnos ezt már nem tudom polcra tenni a többi rész mellé!

 16. Valaki magyarázza már meg, hogy a nácikat hogyan képes utasítgatni egy néger nő. Cracker-nek hívja őket raádasul. :D hogy a csudába kéne ezt elhinnem?

 17. Nem tudom mi ez a fölösleges fanyalgás. Minden öregedő, egykori hősnek alapvető szembesülése a visszatekintés, a noszatalgiázás és az életmű hibáinak kijavítása. Indiana Jones is ezt teszi. Vagy lett volna olyan mint Batman esetében a Sötét Lovag visszatér? Nem nagyon tudom elképzelni, hogy milyen “megújulást” lehetett volna itt hozni, amelynek lenne értelme. Tekintve, hogy a sorozatot nem lehet/nem fogják folytatni. Ehhez karakterhez egyszerűen ez illik. A sors tárcsája régimódi kalandfilm, jobban élveztem mint az összes többi CGI (felgyorsított filmkockákkal rendelkező) orgiát. Szeretem a sebezhető hősöket és Indy itt sebezhető. Sok helyen suta, a finálé le van csapva, de mégis egy kellemes – s talán megkockáztatom – szép zárása a sorozatnak, amely beillik az örökségbe. Tekintve, hogy Lucas mind a tv-sorozatot át- és ezzel tönkre is vágta, mind az Indy 4-el a bugyuta gyerekfilm irányába tolta el a mítoszt, úgy ez a hattyúdal komolyabban vehető, érzelmesebb mint a koponyás trash film.Én nézném tovább. Indy, a tanár…Indy, a kém…Indy, egy csapat főnöke.

 18. Nokoven: a céljuk eléréséhez az kell, hogy a fekete nővel összefogjanak kicsit, nyilván ismerve a céljukat úgy érzik az szentesíti a dolgot. baszki ez azért nem nagy logika. tisztán látszik mit gondolnak, amikor a hotelszemélyzetet lenézik.

 19. “A cgi indy nem lett olyan rossz azért, mint pl. a szamaritánusé”

  azért ne az legyen a minimum, hanem amiket a Disney művel, mittomén, Captain Marvel. Sztem nem lett sokkal jobb. Az Irishmannél igen, azt elismerem.

 20. “Amúgy Spielberg csak a felelősséget helyezte az új rendezőre, kb mindent felügyelt, ahogy sok más filmnél is amihez köze van…..”

  nyilván, miközben letolta a West Side Storyt és a Fablemant, amiknél mindent felügyelt, közben itt is nézte a napi fejleményeket? ok, kicsit bunkón írtam, de ez ilyen mese, hogy ő felügyelte meg mittomén, mert akkor nem ilyen lenne a film

 21. SPOILER

  “Az hogy számos elvarratlan szál van a filmben, érthetetlen, miért rakták akkor egyáltalán bele (CIA, hogy lett Madness amerikai kutató, Indy gyilkossági gyanúsítása, ott maradt repülő a görögöknél),”

  az hogy nem rágnak szájba mindent, az nem elvarratlan, fogadjuk már el: a 2. vh után voltak náci tudósok Amerikában, akiket ezt tudva fogadott be a NASA, a filmben is ez történt, itt láthatóan a Holdraszálláshoz szükséges rakétában segített Madds, hiszen később is említi, hogy a V1 vagy melyik rakéta miatt Hitlerrel is beszélt. innen már összeköthető, hogy az egyik azt kérte, segítsenek neki előkeríteni ezt a tárgyat, ami a civilek haláláig csak egy random műtárgy előkerítése volt a CIA számára, kis rutinfeladat. A gyilkosság rákenése tényleg necces, szerintem felesleges volt a filmbe, ellenben a feloldása egyszerű, hiszen a CIA mindent tudott.

  A repülő ottmaradása az egyetlen, ami kérdéses lenne, de ez meg már időutazáselmélet, avagy… az a repülő mindig is ott volt a történelemben, Archimedes ennyi tudott kinyerni belőle?

 22. Kalap: te nem láttad a filmet úgy tűnik. Innentől csak akkor szólhatsz a poszthoz ha elküldöd a jegyed.

 23. “azért ne az legyen a minimum, hanem amiket a Disney művel, mittomén, Captain Marvel. Sztem nem lett sokkal jobb. Az Irishmannél igen, azt elismerem.”

  utoljára az avengers 2-t láttam, ott meg nem volt arcfiatalítás

  az irishman nálam egy kalap a szamaritánussal ilyen szempontból, ugyanolyan szar volt a fiatalítás, csak a szamaritánust láttam később, így annak a fullánkja van még bennem

 24. Az összes Indy film ugyanarra sémára épül:

  1. szereplők és varázstárgy bemutatása
  2. kalandok földön-vízen-levegőben
  3. rövid természetfeletti finálé

  A mostani még hozzátesz egy plusz fanservice-t a végére, de ez belefér a sorozatzárásba.

  A mérnöki pontossággal kiszámított forgatókönyv kritikával egyetértek, lehetett volna fésületlenebb, ettől eltekintve szerintem nem volt ez rosszabb, mint a többi :).

  A főgonosz motivációja még érdekesnek is mondható, tetszett az ötlet.
  Nekem PhWB szimpatikus, szerintem épphogy jó casting volt erre a szerepre <3.

  Ami engem nagyon zavar a mai blockbusterekben, hogy a nagy rakás pénz ellenére nagyon sokszor stúdiófelvételnek tűnnek a jelenetek. A Red Notice-ban ugyanez: elmosódó sárgásbarna képek, olyan az egész, mintha vetített háttér előtt bohóckodtak volna (gondolom így is volt). Régen, a tank oldalán lógó, vagy a teherautó után húzott Indy-ről még elhittem, hogy ott van, az igazi volt.

  Ettől eltekintve nem volt ez rossz, nem bántam meg, hogy megnéztem.

 25. SPOILER

  human: “az hogy nem rágnak szájba mindent, az nem elvarratlan”

  nem vitatkozni akarok, de azért a doktor létezése komoly gondokat vet fel, mert nem csak ex-náci volt, hanem aktív, akinek a haverjai hangtompítós fegyvert hordtak, a CIA felügyelete mellett, és még véletlenül sem volt téma az ok, vagy az utólagos feloldása a helyzetnek, ez nekem túl olcsó megoldás.
  persze ilyen volt a 4ben az oroszok amerikai jelenléte is.

  A CIA nem biztos hogy a saját hülyeséget (orruk előtt tenykedtek nácik) nem biztos, hogy nem akarták volna Jones kenni, mert akkor még lehetett volna a bűnbak, ezért lett volna szükséges szememben némi magyarázat, mi lett a körözéssel (arról nem is beszélve hogy tudott repülőre ülni, hogy elvileg keresték)

 26. Amúgy kár, hogy nem tegnap raktad ki a posztot, most látom, hogy Indy születésnapja volt.

 27. Az elveszett frigyláda fosztogatói a Big Bang Theoryban megemlítve: “Indiana Jonesnak nincs szerepe a sztori alakulásában. Ha nem lenne a filmben, a vége akkor is ugyanaz lenne. Ha nincs a filmben, a nácik akkor is megtalálják a ládát, elviszik, kinyitják és mind meghalnak.” Az a rész a legjobbra értékelt az összes közül.😀 Én majd ehhez az ötödik részhez is úgy ülök majd le mint az előző négyhez, nem hibákat keresni benne vagy logikát, csak élvezni egy régivágású kalandfilmet, annak utolsó felvonását.

 28. Nekem nagyon tetszett az új Indy kaland.

  Igaz, talán elfogultan nézem, mert a SW mellett Indiana Jones a gyerekkorom másik abszolút meghatározó szériája.

  Szerintem kifejezetten jól megírt, eredeti és csavaros történet született.
  Az elején kellett pár perc, hogy visszarázódjak, hiszen mégiscsak 15 év telt el a Kristálykoponya óta, de utána elkapott a hangulat.
  Amikor kijöttek az első infók, nem örültem annak, hogy megint a nácik lesznek a főgonoszok, hisz oly nagy a világ, oly sok ellenfele lehetne. De így a filmet látva, azt kell mondjam, hogy teljesen a helyén volt a dolog.
  Előzetesen talán lehetett tartani attól, hogy Waller-Bridge karaktere mellett Indy háttérbe szorul, de én ezt nem éreztem. Fontos szerepe van, nem csak sima sidekick, de nem is nyomta el a címszereplőt.

  Talán a vonatos részt, és a tuktukos üldözést éreztem hosszúnak, viszont a vége nagyon epic, le a kalappal.

  SPOLIER

  Nagyon ügyes és nagyon örülök, hogy a végén abba az irányba vitték a történetet, amibe, nekem ez igazán bejött.

  SPOILER vége

  Harrison Ford igazán odatette magát, tényleg nem lehetett érezni, hogy 80 éves, a karaktere meg 70. A Kristálykoponyában kifejezetten unottnak éreztem, itt viszont végig pörgött. A többi szereplő is rendben volt.

  Összességében szerintem remek és megható zárás ez, én biztos megnézem újra. Aki egy igazi old school, kincskeresős kalandot keres, az üljön be nyugodtan és nézze meg.

 29. Amúgy egész jó kis sztori lett volna, de nagyon sok sebből vérzik:

  1. túl hosszú; főleg az akciójelenetek, ennyi üldözést utoljára Fast&Furious filmekben lehetett látni, és itt még annyira sem hittem el, hogy egy 80 éves ember megcsinálja ezeket a kunsztokat, mint Dominic Torettónak (ugyanitt a tengeri búvárkodás kb. tök felesleges volt, Antonio Banderas megúszta volna azt a három percét amit rászántak)

  2. teljesen úgy tűnik, mintha (szintén F&F hasonlat) ezen akciójelenetek köré találták volna ki a cselekményt – sikerül mindig ott és akkor lenni amikor, a rosszfiúk szintén, hogy aztán a végén elmeneküljön egyik vagy másik (vagy arra tudok gondolni még, hogy a pletykálgatott sokszori utóforgatások miatt ilyen az egész film, a látványvilág dettó)

  3. erősen kétlem, hogy ez volt a film eredeti vége, szinte rögtönzöttnek tűnik; nem következik egyik főszereplő lezárása sem abból, amit előtte két és fél órában építettek fel; az egyikre utólag próbáltak egy érzelmi motivációt ráaggatni, a másikat meg csak elengedték, hogy “jólvanazúgy”

  Ami pozitívum, hogy látszik, hogy Harrison Ford szereti ezt a karaktert (Han Solóval ellentétben), és neki elhittem, hogy egy szentimentálisabb figura lett, akit megérintett az idő szele.

 30. Szerdán láttam, azóta már kb el is felejtettem.
  Nyilván az előzőnél jobb, de ez azért nem nagy szó.

  Spoiler

  A fiatalítás gáz volt, teljesen lélektelen, viszont itt legalább nem Fordra rakták rá és a “test” fiatalosan mozgott.
  Személy szerint jobban néztem volna a múltban lévő kalandjait, mint a “jelenben” lévő “mókázást”.
  Mert az nagyon gyenge volt.
  Nem gondoltam volna, hogy leírom, de hiányzott Shia, nagyon.

  Phoebe rendkívül gyenge, vontatott és erőltetett volt, teljesen felesleges volt a filmben.
  A motivációi pedig?
  Jaj, apám cucca kell, jaj, inkább eladom, jaj, tudok mindent fejből, inkább keressük meg..
  Istenem.

  Miért nem tudnak rendesen megírni női karaktereket?
  Szerintük kellenek, ezzel nem vitatkozom, csak aztán meg a megvalósítás ultragyatra.

  Banderas feltűnésén jót mosolyogtam.

  A másik meg, amit már a flashnél is éreztem, mi szükség 144 perces műsoridőre?!
  Ezt a bombasztikus sztorit nyugodtan el lehetett volna mesélni 110-120 percben is, és ugyanolyan meh lett volna, de nem, mostanság azzal akarják éreztetni, hogy valami fontos, hogy teljesen indokolatlanul hosszabb, mint 2 óra.

  Egyébként vajon szándékosan vágták ki, hogy Indy hogyan tisztázódott a gyilkosság vádjai alól?
  Mert az kimaradt..

 31. Ja, illetve még az, hogy nem tudom, hogy rendezői koncepció része volt vagy csak a westendben szar a vetítő, de a két széle folyamatosan sötétebb/homályosabb volt és az baromira zavaró volt.

  Vicces látni képileg a különbségeket a belinkelt korábbi Indy 4-hez képest, ahol kb tűéles műtermi képeknek tűnnek ehhez képest.

 32. Engem meggyőztetek, hogy ne nézzem meg. Fillérrel nem akarom megtámogatni ezt a filmet, főjjön csak a nagysasszony feje. :D

 33. SPOILER

  Mi is szombaton láttuk. Bevallom őszintén, kicsit előítéletesen ültem be (nem tetszett a sok pletyka, amiket előre hallottam róla), viszont mivel imádom Indyt, így nagyon szerettem volna, hogy jó legyen. És hát a végén nem tudtam dönteni, hogy most hogy is sikerült. Nem lett annyira durván túltolva, amiről pletykáltak. Nem nyomta el Indyt a női karakter, nem adta át a stafétát a végén (SPOILER: bár azt nem igen tudtam kivenni, hogy a végén ki nyúl a kalapért), és nem is törölték a végén Indy karakterét az időből. Hozzáteszem, az 1000%, hogy jó sokat újraforgattak. Teljesen lapos vége lett, magyarázatok maradtak ki, olyan jelenetek maradtak ki, amik az első trailerben még benne voltak (ráadásul ha azt golyós részt tényleg eredetileg beleírták, akkor az az egész sztorit teljesen átformálta volna!). Azt se hiszem, hogy Banderast arra a 2 percre szerződtették le.
  Hiányzott belőle a szív, a humor, a női karakter nekem teljesen félrement, a kissrác okés volt, de sehol se volt a második részben lévő kissráchoz képest.
  Nem tetszettek a new york-i részek se.
  Ami viszont kurva jó volt, az a zene. Egyszerűen ilyet tényleg csak egy ember tud a világon, és borzasztóan fog hiányozni Hollywoodból. :(
  A deepfake-s rész nekem nagyon adta! Na az szerintem igazi Indy volt! Még az is lehet, hogy ott még Spielberg is figyelt a filmre. :)

 34. SPOILER

  “erősen kétlem, hogy ez volt a film eredeti vége”

  mire gondolsz? az időutazás tuti ez volt, hiszen teljesen összefügg a film elején levő előadással. Vagy a kiütéstől? lehet leforgatták, hogy ott marad, de az a szomorú vég alulszerepelt mindenhol. ellenben szerintem lezárta ez is azt, amit láttunk, Indy elfogadta, hogy az idő nem változtatható meg, Helena pedig kicsit jobb ember lett a kaland közben.

  De erről, mármint a befejezésről már akarok írni egy külön posztot, mert eszembe jutott valami.

 35. SPOILER

  “Indy elfogadta, hogy az idő nem változtatható meg”

  Nem igazán, ő azt mondta, hogy az olyan nagy baj lett volna? Szerintem szerinte nem. :D

 36. Valahogy nekem a karakterek motivációja volt homályos. Persze kém mindenkié, de ezekben a filmekben kicsit elvárom a kimondott célokat.

  Emelett tetszett és a lezárás viszont nagyon szép.

  SPOILER—————————

  Info: a fia karaktere nem véletlenül lett kiírva. Ez cinema politika. A színész miatt határoztak így.

  SPOILER vége ————————

 37. A deepfakeezés nem lett túl jó. Túl van játszatva, túl fluid és gyors a mimika. Kinézetre még elment volna… A rajongók nem kapták meg a régi lucasgames-es sztorit, Atlantiszt. Ez a sors tárcsája meg olyan “MEH”. Örültem a filmnek amúgy, nem volt borzalmas vagy ilyenek és voltak jól sikerült részei is.

 38. Egy ifjú Indiana Jones sorozat jöhetne megint :)
  Nem 10/10 ez a film de végig szerettük. A feleségem meg is siratta az utolsó jelenetet . Egy könny csepp nekem is megjelent. De nem engedtem legördülni.

  Jöhetne még film de Ford már tényleg idős. Ez egy korrekt szép lezárás volt.

 39. Bennem vegyes érzések kavarognak.

  A főcím az első részt másolja, de nem volt Indiana Jones logó, mint a poszteren vagy a többi részben. Vártam a Paramount logó kreatív átmenetét is, erre semmi.

  Ami a legjobban zavart a túl sok ártatlan szereplő halála, ami cselekményismétlésként legalább 3-4 alkalommal be lett dobva. A korábbi Indy filmek is erőszakosak voltak, de nem ilyen módon. Ez olyan modern Uncharted vagy Tomb Raider érzetet keltetett bennem, mintha nem illett volna ide.

  Az akciók egy része túl hosszúra lett nyújtva, amik helyett inkább izgalmasabb sztorit írhattak volna, ha már négyen kotlottak a forgatókönyvön. Oldalkocsis motoros üldözést vagy a vonatos harcot már korabban elsütötték.

  Az egész időutazás túl hihetetlen volt, bár a Frigyláda, Kali vére, a Szent Grál vagy a Kristálykoponya misztikuma után már ezen sem kellett volna meglepődnöm.

  Az sem igazán jött be, ahogy Indy élete leáldozott (hasonlóan Han Solo vagy Luke karaktereihez). Tételezzük fel a neje elperelte a vagyonát, de hogy egy kincskereső prof egy élet munkája után egy kis lakásban tengődjön a lármás szomszédai mellett, az nekem furcsa volt. A felvonulásos jelenet miatt kellett gondolom a korábbi egyeteméről is áthelyezni.

  Kicsit csalódás volt az is, hogy járműveket lopnak el a társaival, illetve javítgatja a tuktuk járgányt, miközben lenne pénze taxizni.

  Indy nem beszélt arabul, miközben az Ifjú Indiana Jones szerint elsőként tanulta meg (ld. language duel jelenet). Semmi értelme nem volt a keresztlánya maffiás üldözőinek sem.

  Szóval egy epilógusnak elment, de az öt közül ez a leggyengébb.

 40. “A főcím az első részt másolja, de nem volt Indiana Jones logó, mint a poszteren vagy a többi részben.”

  Hm, de az első részben sem volt logó, amikor még úgy nevezték, hogy “Raiders of the lost ark/Az elveszett frigyláda fosztogatói”, így futott nálunk is a moziban. Az “Indiana Jones és” sok évvel később jött, amikor egyben kiadták a filmeket.

 41. @human:

  “De erről, mármint a befejezésről már akarok írni egy külön posztot, mert eszembe jutott valami.”

  Erre a posztra nagyon kíváncsi vagyok, de nem találom. Végül megírtad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.