No One Will Save You

Olyan jó kis magas labda lenne a Nincs, aki megmentsen magyar címből, hogy meg tudlak menteni egy szar filmtől, csak hát nem igaz, mivel a Hulu horrorja itthon is megjött a Disney+-ra, és még jó is. Vagy nagyjából jó.

A történet röviden nyilván az, hogy a főszereplőt egy régi trauma kíséri, csak a feldolgozását egy űrlény invázióval érzékeltetik a néző számára. Amúgy meg azzal a fő kihívással ülhettek neki a készítők, hogy csak “akcióval”, vagyis kizárólag cselekedetekkel és képekkel miképp lehet elmesélni egy történetet, hiszen a No One Will Save You feliratozójának nagyjából 20 sornyi dolga volt, de lehet sokat mondok ezzel.

Viszont a célkitűzésük azzal is járt, hogy nincs idejük tökölni semmivel, mindent le kellett metszeni a történetről, hogy pörögjön előre, azaz gyorsan jönnek az űrlények, és állítják folyamatosan erőt próbáló kihívások elé az otthon egyedül élő, a közösségből kitaszított főszereplőt, aki szépen lassan el jut oda magában, hogy nagyjából elfogadja amit fiatalon tett.

Igazából pont ezek miatt lehet ajánlani is, 90 percben szépen lezárják a sztorit, szerintem nem sok kérdést hagy a nézőben a végével, viszont el lehet lenni vele. Nem is értem miért streamingre lőtték el, hiszen viszonylag jók a trükkök, néhol undorító és ijesztő az űrlény design, és a végére erősödő történet szökelléseket még épp el lehet nézni a befejezés fényében.

17 hozzászólás a “No One Will Save You” bejegyzéshez

 1. Nálam az év meglepetés filmje. Imádom a földönkívülis filmeket manapság nagyon kevés van belőle. Ami meg van az full gagyi, a legtöbb filmben, sorozatban emberek alakítják az alieneket, pfff. Végig lekötött, egy perc üresjárat nem volt benne.
  Plusz pont a hangkeverésért, Dolby Atmos rendszeren néztem, valami hihetetlenül meg van csinálva. Az év végi listámon ott a helye.

 2. *spoileres*

  Szegény a kiscsaj nem elég, hogy mindenki rühelli a városban, ráadásnak még annyira életképtelen is, hogy egy kést nem tud felvenni az ufók ellen, miközben vagy 15-ször átmegy a konyhán (egy ollót sikerül, de azt is elbénázza). A kedvencem, amikor egy kanapét tol a tőből kitépett ajtónyílásba, aztán meg átmászik rajta. Cserébe viszont legalább az ufók is rettentő bénán viselkednek, mert hát ha te egy olyan űrlény vagy, akinek az az egyetlen dolga, hogy elkapj egy kiscsajt egy egyébként üres házban, ráadásul vagy annyira fejlett, hogy egyetlen kézmozdulattal tárgyakat vagy akár embereket mozgatsz anélkül, hogy hozzájuk érnél, akkor nem kezdesz el sertepertélni, meg paráztatni a ház körül, hanem mész, és elkapod a kiszemeltedet.

  Ha ezektől, meg a film végének a minimum “érdekes” megvalósításától eltekintünk, akkor eléggé szórakoztató darab, feszültség van benne dögivel. Kár, hogy nekem úgy tűnt, hogy nem azért történnek benne úgy a dolgok, ahogy, mert úgy lenne életszerű, hanem, mert azt kívánta a forgatókönyv. De persze az is lehet, hogy én vagyok a hülye, amiért minimális életszerűséget várok el egy ufóinváziós filmtől.

 3. Tudom, hogy nem ez volt a lényeg, de mennyivel érdekesebb és egyedibb lett volna (nekem), ha az alieneket is csak az irányításuk alá vonták ezek a torok paraziták és csak segítségért jöttek volna hozzánk

 4. @Tudodki: Na én is pont erre a csavarra vártam.

  Én vártam ezt a filmet, mikor kijött már aznap este betettem borzongani, de sajnos nagyot csalódtam, kb. mint a Nope esetében. Engem rendkívül frusztrált, hogy szinte egy rohadt szót nem szólt senki sem a filmben, de a rohadt sóhajokat, fintorgásokat, morgásokat magas hangerőn kellett hallgatni az effektekhez képest. Meg tényleg tök logikátlan az egész, se füle se farka és a lezárás is kb. ilyen Támad a Mars színvonalon van, vizuális effektek is kb. a 20 évvel ezelőtti színvonalon. Nálam csak egy 4/10.

 5. Ha van az évnek meglepetésfilmje, akkor ez az.
  – tök jó az atmoszférája, hangulata
  – a rendezői/operatőri megoldások ötletesek (mikor életlenül a háttérben hagyják a lényt, az tök jó megoldás, hozzáadott a para érzéshez és a CGI-t is elfedte)
  – a trükkök bár nem rosszak, de nem is olyan jók
  – a látványra viszont nem volt panaszom, mert ehhez a filmhez, a kisvárosi hangulathoz jól állt ez a kinézet, a csúcs effektek kilógtak volna a filmből
  – az külön ötletes volt, hogy senki nem vagy nagyon minimálisan beszélt (a film ezt később alá is támasztja egy ügyes húzással)
  – Kaitlyn Dever megint bizonyítja, hogy jó tud lenni egy olyan filmben, amin rajta a fókusz, imádom, ahogy épül a karrierje
  – az, hogy ez a streamingre került mutatja azt is, hogy az ilyen típusú inváziós filmek is mennyire ritkák a moziban, oké, volt egy Nope, de ott kellett egy Peele is, hogy ne menjen rögtön netre

 6. Outcast: ne is mondd, en is jobban szeretem azokat a filmeket ahol alienek alakitjak az alieneket

 7. Sziasztok! Nekem külön tetszett, hogy nem beszélnek benne és a hanghatások nagyon ütöttek! Tetszettek a paráztató jelenetek is. Az egész olyan szürreális hangulatú volt, mint a Jelek pl. és a vége is rendben volt bár a szürrealitásra még rádobott egy lapáttal :) Ha a Nop és ez közt kéne választanom akkor ez ;)

 8. SPOILER

  mikor átment komédiába, egy kicsit csalódott lettem. mikor kiderült, hogy pszichodráma, kicsit jobb lett. viszont a végét mostanáig sem sikerült teljesen összerakni, hogy most akkor a szürkék csak hostok-e, hogy miért kímélték meg a lányt (megkímélték, vagy csak képzelte?) szóval még egyszer meg fogom nézni biztosan. jó lett, érdekes húzás a kb. nulla szöveg, nagyon jól kiemeli a lényeget az a talán egyetlen teljes mondat, amit kimond a főszereplő. jöhetne több ilyen, érdekes film.

 9. @Tudodki

  SPOILER

  Nem is értettem. A kis szürke figurából is kimászott egy parazita. De vagy átaludtam, vagy nem figyeltem, hogy mi volt rá a magyarázat.
  Én azt hittem őket is azok irányítják..

 10. ja bocs, hogy lehagytam a spoilert, azt hittem a kép a nagy durranást úgyis ellőtte már.

 11. Dever elvitte a hátán, ügyes a kiscsaj.

  Rohadt jó atmoszférája volt, a hangkeverés oscart érdemelne és menő, hogy készülnek még ilyen egyedi darabok. (King papa is méltatta.) Napokkal később is velem maradt még, jó sokat lehet töprengeni a végkifejletről, vagy legalábbis többféle befejezést is bele lehet látni :)

  innen spoileres

  a vége kapcsán:

  I. Az idegenek emberkísérletet folytatnak: laboratóriumi körülményeket teremtenek egy embernek, akit eddig kirekesztett a közössége, hogy a megváltozott környezetben történő viselkedését tanulmányozzák, ezáltal happy endet hoznak létre neki… ideig-óráig

  II. Az idegenek is kívülállók, Brynnt megvizsgálva saját magukra ismernek vagy egyszerűen csak szimpatizálnak vele, ezért nem bántják őt, inkább létrehoznak számára egy olyan modellvárost, mint amit ő is elképzelt magának a film elején.

  III. Az egész csak Brynn fejében játszódik le: ahogy korábban a lemezeivel és a kis városkájával, így most ezzel a kényszerképzettel birkózik meg a múlt démonaival, miközben jó eséllyel benne is egy parazita van és az idegenek mozgatják.

  Mindegyik kicsit amolyan mátrix szimulátoros, de utóbbi tűnik a legreálisabb lehetőségnek, hisz a filmben volt egy jelenet, amikor megszállta egy parazita, és ekkor is egy idillisztikus látomás jelent meg előtte, ezt élheti meg most is, miközben körülötte kb leigázzák a világot avagy átveszik az uralmat a földünkön.:D

  A rendezőnek az volt a lényeg, hogy Brynn az ő saját szemszögéből nézve jó helyen van..

  For Brynn, it’s not a delusion or anything. I love Brynn. I love her as a character and what she goes through, and I don’t have the heart to be a douchebag, and she gets her kicked so hard in the movie that I wanted our girl to be okay. I think that’s thematically what the movie is about for me, is about how these life-altering things happen, and then you have to rebuild and figure it out. I know some people have been like, ‘Oh, is she dead or dreaming,’ or whatever. I think there’s material there to suggest everything, but I think for Brynn as a character, it’s a genuine experience that she’s having. You can interpret it [as a dream,] especially because of where she is beforehand, but I don’t know how much I believe you can heal in a dream. I like bleak horror endings, but I like Brynn more than those. I think every version of the ending, there isn’t a definite element of bleakness to it, but I think for me, the important part of the ending is that Brynn is in a good place.

 12. Nem rossz film, a tömegtermelés mellettiekhez képest jónak mondható.
  Teljesen jó volt a hangulat, a látvány, hangok, zene.
  Ami lehúzza, az az utolsó 5 perc. Nekem valahogy nem tetszett a befejezés sem.

  Viszont a csaj oltári jó a szerepben, ismét bizonyítja, hogy nagy tehetség. Nem is értem, hogy a mainstream által miért nincs még felfedezve. Mikor először láttam a Törvény embere soriban, már akkor gondoltam, hogy na, ebből a kislányból nagy színésznő lesz.
  (+1: számomra még eyecandy is.)

 13. Jó volt a felütés, bár megmondom őszintén én mást vártam.
  A vége nekem már nagyon csavargatva volt ezzel a mondanivalóval, múltbeli drámával, stb.
  Egy sima home-invasion/slasherként jobban adtam volna.

  #6 Tudodki:
  Ugyanerre gondoltam annál a résznél, ez a csavar jobban tetszett volna annál, mint amire kifutott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.