Seven Psychopaths

Igazából nehéz helyzetben vagyok az idei összesítővel, mert nincs olyan, ami magasan kiemelkedne a kiválogatott csapatból. Tavaly ugye a Drive és a Warrior között kellett döntenem, most meg vagy 8 filmből, szóval azt választottam, ami a legjobban meglepett. Mi a fenét lehet kezdeni egy olyan alapsztoriból, amiben kutyákat lopnak, hogy a jutalomért utána visszaadják őket? Az In Bruges rendezője megmutatta mennyi mindent.

Chronicle

Idén bőven kaptunk szuperhős filmeket, ezen a listán is akad pár, de a Chronicle a megközelítése miatt is kilóg közülük. Nem szájbarágósan és hősiesen mondja el, hogy az erővel felelősség is jár.

The Avengers

Őszintén szólva a második megtekintéssel csökkent az ereje, bár moziban hatalmas szórakozás volt. Az még így is az előnyének bizonyult, hogy a lecsóba csapnak, és végre nem tipikus marvel eredettörténet, hiszen abból kaptunk mostanában eleget.


Life of Pi

Aki azért nem nézte meg, mert vallásellenes, az győzze le az előítéleteit. A film nem akar megtéríteni senki, sőt. Mindemellett valami eszméletlenül gyönyörű, olyasmi amit mindenképp nagyvásznon javasolt megnézni. 2D vagy 3D már mindegy.

The Dark Knight Rises

Bár akadnak hibái a filmnek, de két olyan jelenete is van, ami velem maradt. Az egyik Bane és Batman első harca. A másik pedig a zenék összecsapása később. Ezt is kétszer láttam már, és másodszor is csak annyi biztos, hogy a The Dark Knighthoz viszonyítva marad csak alul, a Beginst még így is üti.

Ted

Az év második legjobb vígjátéka. Egy beszélő plussmackó és egy felnövése előtt álló 30 éves. Sajnos a film utolsó 20-30 perce gyenge, de addig olyan erős a film, hogy megbocsátjuk neki. Újranézésnél tuti nem jutok el a végefőcímhez majd.

End of Watch

Egy barátság. Dokumentalist stílus. Realizmus. Poénok, keménykedés. David Ayer magára talált.

The Cabin In The Woods

A horror film, ami nem is horror film. Mindenki irigylek, aki nulla előtudással és a hype nélkül látta. Mit lehet még kihozni egy erdei kabinból? Baromi sok mindent. Ez Joss Whedon éve volt, bár itt csak íróként volt jelen. Reméljük kevesebb megszorítással csinálhatja majd az Avengers 2-t.


50/50

Az utóbbi évek legjobb rákkal foglalkozó filmje. Igen, lehet ilyet mondani. Őszintén beszél a betegség mély és magas pontjairól is, lelket önt mindenkibe.

Battleship

Nem érdekel, akkor is beteszem ezt az agyatlan popcorn filmet, ami valójában megmutatta, hogy Bay miben hibázott a Transformerseknél. Egy jelenete gagyi, azon kívül pedig a legjobb B film nagypénzből.


Hunger

Bár ez nem idei bemutató volt itthon, de ki akartam emelni, hogy a csak mostanában pótoltak közül ez volt az ami padlóra vágott, és nem is hagyott felkelni onnan. Eszméletlen profin szerkesztett mestermű. Tipikus helyzet amúgy, hogy a pótolt filmek listájáról sokkal könnyebb volt kiválasztani a legjobbat.

Ez volt a filmbuzin 2012-ben. Hozzászólni itt lehet és kell.