Slumdog Millionaire

Dannie Boyle addig nem nyugodott, amíg elő nem hozakodott újra egy eszméletlen és szokatlan filmmel. Úgy gondolhatta, hogy ha ehhez a Legyen ön is milliomost kell egészestés filmmé fűzni, akkor azt kell, és kész. Mi meg tátott szájjal nézzük a varázslatot. Több helyen is az év feelgood filmjeként emlegették a Slumdog Millionaire-t és ebben van valami. Nem véletlenül vettem előre a screener áradatban pont ezt, kell a jó kedv, és a végére szállította is a film, ahogy vártam.

A Slumdog Millionaire-beli vallatás

A történettel nem viccelek, a film gerincét a végzet és a szerelem alkotja, de a kettő eszköze bizony az indiai Legyen ön is milliomos-műsor. Nyilván nem a Vágóval műsorvezetővel folytatott beszélgetés, mert hát az azért unalmas lenne, inkább ugrálunk az időben és 3 idősíkon játszódik a film. Az egyik, a jelen, a milliomosban az utolsó kérdés előtt álló Jamal vallatása, mivel a rendőrök éjszakára elkapják, mert szerintük csalt a játékban. Ezen vallatás alatt mutatják a LÖIM műsorbeli szereplését (ez a második sík) és el kell mondania nekik, honnan tudta a válaszokat. Jamal pedig elmondja, így a gyerekkorából indul egy történet, egy szerelmestörténet, melynek során a különböző élethelyzetek, amikbe került, látják el pont azokkal a válaszokkal, amikre szüksége lesz végül a játékhoz. Vagy csaló?

Hiába bíztam Boyle-ban, akkor is nehéz volt elképzelni, hogy egy LÖIM-ra épülő film tényleg jó lesz. Talán ezért robbantotta fel az agyam. A vallatás feszes, a utcai kölyökkorra való visszaemlékezések pedig fantasztikusak. Kegyetlenek, ebben életszerűek is, de mégis rengeteg csodálatos dolog van közöttük, főleg ahogy összetart a testévérel és egy lánnyal, a “harmadik muskétással”. Tényleg rengeteg rossz dolog történik velük, mégis ez lesz tényleg az év feelgood filmje, higgyétek el.

Amit még meg kell említeni, hogy ezt a csodát mindenféle nagyobb sztár nélkül érték el. Egyedül a főszereplő Jamalt alakító srác, Dev Patel volt ismert számomra, mivel a Skinsben megkedveltem, és hát úgy tűnik tényleg tud játszani ő is. Meg még talán a lány volt ismerős valahonnan, de ennyi. Rengeteg olyan szereplő akadt, aki először volt vásznon. A bollywood hangulat sugárzott, de mégis, az angol minőség kordában tartotta. Ezt szállította nekünk Boyle, egy baromi egzotikus filmet, ha mondhatom ezt.

Slumdog Millionaire értékelés

Ez simán 9/10 lett, hatalmas filmélmény volt, szinte tátott szájjal néztem végig. Rég dobott fel ennyire film, köszönet.

138 hozzászólás a “Slumdog Millionaire” bejegyzéshez

  1. Tényleg remek lett. ez nálam is 9/10.

    A Benjamin Button és a The Wrestler mellett ennek fogok szurkolni az idei Oscaron.

  2. Nálam inkább 10-es, úgy ültem le elé, hogy semmit nem tudtam róla, és szájbavágott de rendesen.
    Az év egyik legjobbja, egyértelműen.

    Már majdnem hiányzott belőle a tánc :)

  3. gyerek színészek nagyon tutik, az idősebb csajszi meg igazi eyecandy. a film meg szerintem is az év egyik legjobbja, hanem a …

  4. Pont most végeztem a filmmel.
    Na mondom felnézek filmbuzira, erre mitlátok ..:)
    A film előtt tényleg le a kalappal, bámulatosra sikeredett, nekem főleg a kisgyerekes részek tetszettek, illetve a mellékszálak!Ott nagyon elkaptak, de sztem nem csak engem.
    A nagy hiba sajnos sztem az uccsó kérdésben van, mert oké h India meg nem annyira műveltek, meg h igy lett romantikus meg igy a tökéletes de azért csak könnyű.Persze értem miért ez csak olyan fura, de ez csak kötekedés.Igazi feelgood darab, elnéztem volna még ugyaneddig:)

  5. má a könyv is tetszett! (Semmit és mindent)
    ezt még nem láttam, de rohattul várom.

    mozibanézős

  6. Imádtam a film minden percét, nekem Jamal mellett a műsorvezető karaktere a kedvencem.
    9/10 (de erősen hajlok a 10-es felé :))

  7. eszméletlen jo film volt, még utána is a hatása alatt voltam hosszu ideig, abszolut a legjobb az évben számomra. Az utolso kérdésre pedig, h egy elég közismert kérdés volt, azt modnanám, h sokszor a lehető legegyszerűbb kérdések a legnehezebbek.

  8. Tényleg remek és vizuálisan is ütős film, ennek pedig ez a human által megfogalmazott mondat a kulcsa szerintem:

    “A bollywood hangulat sugárzott, de mégis, angol minőség kordában tartotta.”

    Elsőre 8.5, de mindenképpen többszörnézős.

  9. akkor ne nézz, komolyan, ilyen egyszerű, csak erről felesleges kommented írnod mert:
    1, nem láttad a filmet
    2, nem is akarod megnézni, csak leírtad, hogy az indiaiak neked unszimpatikusak.

    Ez így egy 0 komment, és erre most nem kell válaszolni, mert az én kommentem is 0 és így már rég több a soknál.

  10. Az ev egyik legjobbja.
    Salim felnott verziojanak hihetetlen milyen gonosztevo feje volt.
    Latikaba pedig szerelmes vagyok :D

  11. 9/10 – A magyarázat röviden annyi, hogy az év utolsó napjának első percében kezdtem el nézni, nagyon szar hangulatban, most meg vigyorgok, és valamivel jobb a kedvem, ez a filmre nézve nálam nagyon sokat jelent.

    Korábban írták már, hogy a gyerek(es) részek nagyon jók, csak egyetérteni tudok. Első komolyabb vonatos menekülés hangulata, a zenével nagyon jó lett, mosolyogtam rajta.

    Egy okkal több, hogy örülhetek annak, végignéztem a Skinst, Dev Patel itt is nagyon jó volt.

  12. Nagyon jo film. Az Oscar kozeleg es jelenleg a Slumdog a legeselyesebb a Best Picture kategoriaban.

  13. ne menjünk át Oscar tippeldébe! majd a jellöltek kihirdetésekor kitárgyaljuk, egyelőre csak a Slumdog jelölése a nagyon valószínű, nem a győzelme, de ezt majd meglátjuk. Maradjunk a filmnél itten

  14. ESETLEG SPOILERES

    Tenyleg ott volt a szeren, bar en azert valamivel nagyobb csavart vartam a vegere! Azert nincs okom panaszra. Siman a legjobbak kozott van iden.

  15. 9/10 siman, csak azt nem ertem hogy a SAG dijanak a jeloltjei kozott Dev Patel miert a supporting actor kategoriaban van.

  16. a film elso fele nagyon tetszett, kicsi jamal nagyon-nagyon edes!
    aztan a film masodik feletol nagyon csalodott lettem…

    SPOILERES

    a zarojelenet meg mi volt?! csopogott a kepernyo..
    lattam iden sokkal jobb filmeket is.
    szvsz kar erte, tenyleg jol indult… bar igy utolag visszagondolva, annyira nem veszes, de azert nem tennem be az idei top x-embe :)

  17. 9/10

    fantasztikus.
    ennyi elég is.
    aki kihagyja, bánhatja.

    az elején az üldözős jelenetnél a City of Gods (Cidade de Deus) jutott eszembe. csak úgy margóra.

  18. Engem érdekel a film, de lenne egy kérdésem: mennyire érzelgős a film, sokat fogalkozik a szerelmi résszel?

  19. SPOILER VESZÉLY!!!

    Hát szerintem is az eleje az jó. azaz talán az első 2/3 annyira jó, hogy már nem lehetett mit csinálni a végével.
    feelgood film? hát én annyira nem nevettem amikor a láttam a sok szörnyűséget és a kilátástalan szegénységet. A sorsszerűség-szerelmi vonallal nincs semmi gond, csak valahogy a film végét nem találták ki jól. Valahogy érzelmileg pont a tetőpont nincs kidolgozva. Persze ezen nem lepődök meg, hisz a szegénységért elég volt kinéznie az utcára a rendezőnek, a boldogság igazi pillanatait egy külső szemlélő már nehezebben veszi észre.

    Az utolsó kérdés szerintem nagyon is jó volt. Mondjatok már nekem egy indiai írót, vagy legalább a Káma Sutra szerzőjét!

    A film első 2/3-a 10/10, az egész sajnos csak 8/10.
    Remélem lesz egy rendezői változat ami kijavítja tökéletesre:)

  20. u.i.: asszem azért túloztam az előbb, mert a gyerekkori jeleneteknél a szegénység mellett azért tényleg volt boldogság is. És tanulságos, hogy minden helyzetben lehet találni egy kis örömöt. Viszont így is max. felkavarónak, meghatónak tudnám nevezni a filmet.

  21. Úgy látszik nekem mást jelent a feelgood kifejezés. Amúgy jó kis film volt, de feliratnak tudtam volna örülni néhány jelenetnél.

    Azért örülök hogy nem Indiában születtem :D

  22. Fantasztikus! Hihetetlenül megfogott, köszi az ajánlást! Régen fogott meg film ennyire.

  23. Menyet: valószínűleg azért, mert nem szerepelt a filmben annyit, ami igaz is, a kis Jamal legalább annyit játszott. (és ez nem spoiler)
    Angelo: a feelgood a vége lett a filmnek, de a szegénység tényleg nyomasztó.

  24. SPOILER

    Jó film volt, tetszett. Főleg az eleje. 7,5/10
    Mondjuk azt én sem értem, hogy mitől lenne ez annyira feelgood movie? Egy happy end miatt? Persze ettől még feldobhatta másnak a kedvét bár én nem depisen kezdtem megnézni.

  25. csatlakozom, nagyon megfogott, kifejezetten üdítő, de nagyon erős film!
    többször ugrott be az isten városa, meg vmi, amit karmának neveznek…: )
    10/10

  26. ja meg az is, h azért irfan khan híres színész! (harcos)
    ő volt az egyik kopó, ez nekem is csak a stáblistánál esett le.

  27. Rég nem láttam ilyen jó filmet.
    Amellett, amit már mind leírtatok az is nagyon jó hogy betekintést nyerhetünk Indiába(legalábbis szerintem)Egyébként nem is hallottam erről a filmről tegnapig, mert akkor kereszttestvérem ajánlotta:D És nem kérdés jó az ízlése, úgyhogy köszi neki :)

  28. na, ez egy olyan film, ami miatt érdemes beülni a moziba, meg majd pár év múlva levenni a polcról a korongját (dvd, bluray) és újranézni. 3 percig tartott átlendülni azon, hogy indiában játszódik, és bár a történet kiszámítható, mégis minden másodpercét élveztem, a képi világa mesés, a zenéje is jó, a gyerkőcök aranyosak, a csaj meg gyönyörű. :) 9,5/10

  29. klassz film volt, bár én közel sem ájultam el tőle annyira. kicsit olyan érzésem van itt a kommenteket a postot meg az osztályzatokat olvasva, mint anno a Southland Tales-nél: mintha nem ugyanazt a filmet láttam vola :)

    ok, tényleg nagyon faján összepakolták, mind a történetet, mind a karaktereket, ám nekem sem az a kimondott feelgood mozi érzésem volt. sőt, engem kimondottan zavartak dolgok, és ez pont a film hitelességén rontott.

    SPOILER

    már kapásból azt nem értettem, mért kezdenek vkit úgy kínozni egy LÖIM-vetélkedő vége előtt, mintha terrorista lenne. (csak a csalás gyanúja miatt..) ennek a folytatása, h úgy engedik vissza mintha mi sem történt volna (budiba fojtás, elektrosokk stb.)

    SPOILER off

    lehet h ezek a példák nem egetverő dolgok, de nálam pont emiatt nem is ütött akkorát a film, mint itt sokaknál.
    tény h ügyes és jó színészeket sikerűlt Boyle-nak összeválogatnia. tény h meg volt a szükséges “izgulás-faktor”, de ez nálam akkor sem több most, mint 8/10.

    ami a poén h 8/10-et sem gyakran oszt ki az ember – ebből is látszik h a 9-es és 10-es osztrályzatok már mennyire baromira szubjektívek :)

  30. Oscee: volt ott tánc, csak a closing credit alatt:) király volt. mint az egész film.

    SPOILER

    az elején borzasztóan erősen kezdett, aztán ahogy haladt előre úgy puhult az egész a happy endig. lehet abból egy kicsit vissza kellett volna fogni, de így szinte hibátlan a mozi.

  31. 9,5/10. Nem nagyon volt film, ami ennyire tetszett az utóbbi időben! Nagyon ott volt minden téren.
    Ez a film megmutatja, hogy hollywood-i sztárok nélkül is össze lehet rakni egy nagyon jó dolgot! :)

    A színészekre nem lehet panasz, a több szálon futó történetvezetés nagyon jól sikerült, bár szerintem ez a rész volt az, amit könnyen el lehetett volna rontani, de szerencsére nem így lett. A zene is nagyon tetszett és szvsz ez nameg a vége főcím az, amik miatt igazán feelgood a film! ;)

  32. Hát ez a film teljesen “magába rántott”…még jópár órával a megnézése után sem enged… :)

    10/10

  33. Megnéztem és nem nyűgözött le. 6/10, de csak a profi munka miatt. Filmes szempontból remek, szakmailag tetszetős, viszont érzelmileg nem érintett meg.

  34. Ma ajánlotta egy haverom, meg is néztem nyomban… nem is választhattam volna jobbat. Remek darab, és tényéeg sokat dob rajta a jó zene is.

  35. SPOILERES lehet / Na megnéztem:) Remek kis film lett, bár egyáltalán nem az a feelgood maradt meg nekem miután megnéztem, hanem a nyomor meg a szenvedés ezzel nincs, is baj, szeretem a drámát, jobban megfog mint egy feelgood film szal nekem most így délelőtt remek választás volt. LÖIM nélkül is remek film lehetett volna, talán még jobb is, én azt a részt éreztem egy kicsit gyengébbnek. Összességben egy remek filmet láttam.

  36. Most néztem meg a filmet, egyelőre vegyesek az érzelmeim, talán többet vártam tőle, a vége olyan csilivilis, mint maga India, viszont a 2 sík találkozása, a 2 testvére sorsa a végén jól el van találva.
    A kihallgató tiszt egyébként a Mighty Hearts-ban a pakisztáni katonai hírszerzés főnöke volt.
    Pont nélam. Köszönöm.

  37. TÖKÉLETES FILM!
    2008 FILMJE!
    Boyle képi világa egyszerűen vérprofi!
    A színészi választásokat tanítani kéne a casting “tanfolyamon”…
    EZÉRT ÉRDEMES FILMET NÉZNI!!!!
    simán 11

  38. Most végeztem vele, direkt a ti ajánlásotok miatt, és nem kellett csalódnom.
    A képi világ pazar, a történet kicsit sem szokványos, a színészi játék is tökéletes.
    Nyomasztó, és mégis mosolyra késztet, szóval 9 pont. De az is csak a sok elektronikus zene miatt. :)

  39. Hát nem is tudom. Tényleg nem értem mi az ami annyira megfogja az elöttem szólókat ebben a filmben. Szerintem elég unalmas, a képi világa tényleg egyedi, azt elismerem. Ezenkívül szerintem a történet is elég erőltetett és a színészek sem meggyőzőek. Lehet hogy bennem van a hiba és azért nem látok benne semmi különlegeset, mert mostanában minden rendező ráállt a drámakészítésre. Félreértés ne essék, szeretem a drámákat, régen is voltak jók, csak ma úgy látom ez a trendi. Lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzeteket kitalálni.

  40. ilyen drámát viszont nem trendi készíteni! sztem nem jól ítéled meg ezt a filmet, ha egy trendbe illeszted, de te tudod.

  41. amikor megláttam imdb-n az eszméletlen értékelést, úgy döntöttem megnézem. mar a végső ugribugri előtt is picit csalódottnak éreztem magam. a cselekmény elég gyenge lábakon áll, a szerepjátszás sem egy keresztapa. a képi világ egészen egyedi, ez tetszett benne, de nem érdemel egy, az átlagos romantikus csöpögésektől csak egy kis realista(?) ábrázolással elrugaszkodó film 10pontot. nem emliteném egy lapon az igazi klasszikus 10pontosokkal. azért én a végéig reménykedtem hogy jamal=keyser söze :)

  42. Nem jól fejeztem ki magam az előbbiekben. A trendi mondatomat felejtsétek el. Amit mondani akartam az az, hogy szerintem nem egy nagy durranás a film. Sokkal jobb drámákat láttam ennél amik tényleg megérdemlik a 9 vagy 10 pontot. Nekem nem jött be egyáltalán.

  43. Én is gondoltam megnézem a filmet, mer mégha az alaptémája külsőleg nem nagyon csábított, mindenütt csak jót hallottam róla. És szerencsére jött a fantasztikus élmény és a nagyon kellemes csalódás. Az indiai képek naon hatásosak, nemcsak a képvilág, de a sok kis belerejtett feelinges dolog miatt is. Ami durva h a film nagyon jól bemutatja a fogalomként jól ismert “ázsiai nyomort” és emelett, mégis teljesen pozitív hangulatot tart fenn és vicces is marad. Nem hangolja le az embert, vagy iesmi. A szereplők jók, az idős Salim kifejezetten. Naon sok elrejtett kis igazság, illetve üzenet van elrejtve, ami miatt felettébb hatásos a film. Oan 9/10 az összhatás miatt

  44. Csodálatos film!! Hihetetlenül jó a zenéje, fantasztikus színészek és hát Danny Boyle egy zseni…
    9/10

  45. Szerintem alapjában véve egy giccses, bóvli, bollywoodi szar. Egy átlagos love story. Ha nem lettek volna benne a nagyszerü gyermekkori részek és az egyik legszebb filmes pillanat amit valaha láttam*, akkor sajnálnám a filmre szánt idöt. Nehéz pontszámot adni, mert a * jelenet teljesen letaglózott, de talán 5/10. Nem az én filmem.

    *Spoiler: amikor a lányt elöször a sebhelyén csókolja meg…egyszerüen gyönyörü.

  46. na túl vagyok rajta én is. Szerintem tipikusan az a film, ami nem akar több lenni önmagánál, de többet között pont emiatt remekül működik. Ha nem tűnne túl csöpögősnek, még azt is leírnám, hogy ez egy olyan film, amit nem az eszével, hanem a szívével néz az ember.
    Danny Boyle pedig szerint úgy vezényelte le, ahogyan kellett. Remek film, bármikor újranézős. Feelgood. Jó, hogy manapság még látunk ilyesmit. 9.5/10.

  47. Boyle egy igazi kaméleon – aki még nem látta, annak ajánlom, nézze meg a Millions-t. Hasonlóan képtelen-furcsa történet, gyerekekkel, gyerekekről, egy zsák pénzről, és a naivan keresett, de végül azért megtalált boldogságról.
    A recept ugyanaz, mint a Slumdog millionaire, és az értékelés is – hatalmas 10/10.

  48. Nagyon tetszett, szvsz jobb, mint a Benjamin Button, igazi mozi. Pedig nem is szeretem a romantikus filmeket :)

  49. a film nagyon jo, a csaj csodaszep (szerintem nem is illik a srac melle), de hogy ez feelgood film lenne? love story nagyon sok dramaval es neha helyzetkomikummal. volt szerencsem szemelyesen megtapasztalni, hogy abban a tarsadalomban mit jelent chaiwallanak lenni.

    erdekes, hogy a roppant jo betetdalt (amikor a vonat tetejen utazgat a ket teso) egy tamil ex-terrorista lanya jegyzi.

  50. Most fejeztem be a filmet és kimondottan tetszett. 9/10et simán adok rá; ez az a fim aminek fogok még szurkolni Golden Globe-on és Oscar-on a Benjamin Button mellett. Egyébként időközben rájöttem, hogy a felnőttkori Latika kire hasonlít nagyon, mégpedig Niki Beluccira :P

  51. Na be is söpört 4 GG díjat!
    Film
    Rendezés
    Forgatókönyv
    Zene
    Azért ezek nem piskota díjak…
    Én tegnap néztem és vacilálok még a 8-9 között.

  52. Bevallom még nem láttam ilyen igazán indiai filmet, az elején furcsa is volt kicsit. De kb 5 perc kellett és beszippantott, nagyon jó volt. Szükségem volt már egy ilyen filmre.

  53. Spoiler

    A film első feléről nekem rögtön az City of God című brazil csoda ugrott be (Jamal – Rakéta, Salim – Kicsi Z) utcakölkök nyomor bűnözés, odabszott, hogy a világon ez több helyen más más kultúrákban az elnoymott osztályban ugyanúgy megvan…

    Csak reméltem hogy jobbra forddul a helyzetük, és a végén szerintem kellett ez a sors/megváltás/kiszabadulás a nyomorból dogog különben agyon nyomott volna a kilátástaláanság amit sugárzott.

    Más:
    A srác helyében az amcsi dolláros kérdés után nyomattam volna egy vétót. Benjamin Franklin mint az usa elnöke, khm kedves szerőzk…
    Nem vagyok történész csak épp most nézem a John Adams sorozatot és innen beugrott hogy Mr Franklin igaz, hogy volt politikus de már az első elnök George Washington megválasztása után nemsokkal elhunyt.

    Okés hogy a srác nem tudta de a forgatókönyvír/rendező bárki ? Vagy ez vmi befakkolás akart lenni az amiknak, hogy ki nem szr le titeket ? :)

  54. nagyon jó film,de a legjobban a zene tetszett.. odab.szós..jött is a golden globe

    9/10 simán,a vége tényleg lehetett volna jobb is,de a tánc kárpótol:)

  55. ERŐS SPOILER!!

    Én megmondom őszintén nagyon sokáig a következő befejezésre számítottam: -a srác bátyja meghal ugye, -elrontja az utolsó kérdést, amire a csaj tudná a választ, de ugye a telefon a kocsiban maradt, ezért nem tudja megkérdezni és rosszat tippel – DE ettől függetlenül is lehetett volna fél-happyend, mert szegényen éltek volna kettesben. Így is jó volt, csak ahogy már páran leírták előttem, elég nagy a hangulatkülönbség a film eleje és vége között.
    Egyébként 7,5/10-re szavazok.

  56. @danzig

    az a kérdés, hogy melyik amerikai államférfi van a 100$-oson nem az, hogy melyik elnök. senki nem akar itt befakkolni senkinek jelentsen ez bármit is

  57. Nem értem azokat, akinek “túl kellett azon tenni magukat” hogy Indiában játszódik a film! A fenébe, hát minden filmnek Ámerikában kell játszódnia? Nem elég ami van? Amerikában már minden utcasarkot lehet ismerni a történelmük minden pontját feldolgozták százszor, nem üdítő néha más kultúrákba is betekintést nyerni? A meglévő európai sztorikat is sokszor átültetik, Jean Reno középkori lovagszerepének is egy idő után persze Amerikában kell megjelennie, nem elég már?

    SPOILERES

    Azt hiszem egyet kell érteni azokkal, akik fájlalják a befejezést. Szerintem pont az volt a lényeg, hogy a srácot kurvára nem érdekelte a pénz, teljesen szükségtelen volt megnyernie a díjat, semmi jelentősége nem volt, főleg, hogy a csaj se tudta a választ. A bátyus “öngyilkossága” se volt életszerű, ő is megléphetett volna a lánnyal, értem, hogy bűnbánat meg kilátástalanság, de valójában az emberben nagyobb az életösztön, ráadásul azért nem ölte meg őket,ellenük megbocsátható bűnöket követett el. Ebből a szempontból meg túl volt dramatizálva, szóval a vége nagyon közönségsiker-ízűre sikeredett. Az alapsztori meg az indiai élet és értékrend bemutatása kiváló volt, pakoltak bele országimázst is a Taj Mahal révén, de nem elhallgatva a gondokat, sőt! Éppen ezért csalódás volt a rózsaszínű befejezés, a táncikálást a végén meg főleg nem tudtam mire vélni, ez már talán az indiaiaknak szólt tényleg. Happy end lett volna az is, ha csak ők találnak egymásra, nem akarok átesni a mindenárón drámát követelő túloldalra se, de a versenyt megnyerni felesleges volt.

  58. simán megy 9/10, leginkább a gyermekkoros idősík tetszett, elég odavágós. egy valami, ami kb levonja azt a biz egy pontot, a tánc a végén. az iszonyatos, nem tudom, miért kellett bele.

  59. @Mics: igazad van, visszavonom, hülyeséget irtam, az eredetiben “statesman” van, csak a magyar feliraton lett belőle “elnök”.

  60. Human, ha te azt mondod egy filmre, hogy az jó, és érdemes megnézni, akkor én azt szépen megnézem, és mindig befosok, hogy tényleg k.va jó :)
    Megint ez volt: ez a film hatalmas volt, semmi szájbarágás, semmi klisé, csak a jó sztori és a még jobb tálalás.
    SPOILER
    Azért az igazi keretet számomra az adta volna meg a filmnek, ha a végén a lány ad a választ a kérdésre, hiszen mindig ő volt a harmadik muskétás. ez a “tippelek és jé bejött” dolog picit hálivúdos-hepiendes volt.
    SPOILER VÉGE
    ez a kis dolog húzta le nekem 9/10-re :P

  61. hát nemtom, nem volt szerintem egy nagy durranás, nekem is isten városa jött le, de az jobban odatette magát. a végén a credits-nél meg az a táncika minusz 1 pont minimum.

    edeseper: tudta a választ.

  62. Marhajó, én meg úgy ültem le, hogy az egész Angliában fog játszódni, és egy amolyan menekülős-kirakós történet lesz, holott már korábban olvastam róla kritikát, meg elvileg a trailerét is láttam valamikor. :D
    Node sebaj, így legalább volt meglepetés.
    Hát sajnos már megint az az eset áll fenn, hogy ettől úgy nem csináltam össze magam. Valamiért nem kapott el a szerelmi szál, és tulajdonképpen pont nem érdekelt, hogy mi van a lánnyal, így az egész végkifejlet tök érdektelen volt számomra. Az utoló 10-20 percben már azon járt az agyam, hogy a wikipédián, vagy a “yahoo answers”-ön járjak utána, hogy miért beszélnek az indiaiak a tévében angolul. :D
    Szóval engem nem fogott meg, nagyon remélem, hogy van a potenciális Oscar jelöltek között jobb is.
    Frissen egy harmatos hetest nyomok rá IMDb-n. :)

  63. Most végeztem a filmel, és uramisten mekkora film volt, el sem hiszem. A végén ordítottam a tv-nek izgalmamban(amikor a telefonos segítség volt) , azt hiszem el mindent elmond a filmről. Hatalmas, minden tiszteletem Danny Boyle-é.

  64. Bár valszeg kevesen fogják ezt olvasni, azért elmondom.

    Számomra ez a feelgood-film, nem pedig a Család kicsi kincse. Ég és föld a különbség.

    SPOILER (de csak nagyon csúsztatott)

    Ja és minden hasonló filmben van egy sárga VW furgon. :)

  65. Tulajdonképpen a film értékét most nem a szerelmes szál,vagy a története emeli nagyba,hanem egyszerűen a mögé bújtatott valóság.A boldogság, a happy ,a túldimenzionált meseszerű jelenetek a végén csak a közönség kiszolgálása,főleg azoknak akiknek csak az kell hogy egy film jó legyen,de amit belecsempésztek azt talán így még egy indiai filmben sem ennyire realisztikusan.És ezt úgy mondom hogy szinte sosem nézek Indiai filmeket…De a gyerekkor az üt.Anélkül vagy azt felületesen ábrázolva ez a film semmi nem lenne.Mindenzentúl nagyon hatásos az egész,de azért nem kell katarzisba esni. 7.5/10

  66. edeseper: hogyne tudta volna már, erre is pont ugyanúgy tudta a választ, mint a többire, hogy megélte őket. mindegyiket egy-egy személyes élmény miatt tudta. amikor gyerekek voltak a haverjával azt megismerték latikát a 3 muskétást ovlasták, tuti, hogy tudta.

    betegesh: nekem 7 pont maradt.

  67. baker: nem tudom, hogy mit néztél, de pont az volt a lényeg, hogy csak elkezdték olvasni/tanulni a könyvet. Mondja is még gyerekként, hogy de jó lenne tudni a harmadik muskétás nevét.

  68. A filmet elsősorban az IMDB-n kapott pontozás, valamint a Golden Globe-on elér sikere miatt néztem meg, direkt nem olvastam róla cikkeket, hozzászólásokat, stb. mert spoilerfertőzés mentesen akartam végignézni. A filmet megnézve valahol örülök, hogy a hozzászólásokat végigolvasva kiderül, hogy több commentező sincs elszállva annyira a filmtől, mert ezek szerint nem bennem, vagy nem csak bennem van hiba, valahogy én is hasonlóképpen érzek. A gyerekkor ábrázolása szerintem is jó volt, bemutatta azon életkörülményeket, amiket ritkábban visznek képernyőre, vászonra, SPOILER ON: elborzasztó volt amikor a szegény gyerekeket megcsonkították, csak azért, hogy hitelesen tudjanak koldulni SPOILER OFF de ugyanekkor e nélkül nem egy nagy eresztés a film. Meglehetősen kiszámítható, néhol klisés, valahogy nem tudtam azonosulni a karakterekkel és SPOILER ON: az utolsó LÖIM kérdést nem tudtam hová tenni. Ha feltételezzük is az indiai népről, hogy kevésbé kulturált és olvasott mint mondjuk az európai akkor is elég bagatell kérdés volt az amivel a főnyereményt el lehetett vinni, szem előtt tartva, hogy Indiában is, a filmben is láthatóan a tananyag részét képzi A három testőr, de ha nem is így lenne annyira a köztudatban van a téma, ha más miatt nem akkor rengeteg a témát feldolgozó film miatt. Ennyi erővel lehetett volna a kérdés pl., hogy kinek a műve a Rómeó és Júlia, vagy hogy ki volt az első ember a holdon, meg egyáltalán, e helyett a LÖIM körítés, vagy keret helyett ki lehetett volna találni mást is. Nos és ott a kínzási jelenet amit már előttem más is megjegyzett. Még jó hogy ki nem végezték csóri Jamalt csak azért mert a műsor szerkesztőiben vagy műsorvezetőjében felmerült a gyanú, hogy esetleg csal, a végén meg a nagy Happy End, minden jóra fordul a főszereplők életében, legalább is ami a pénzt és a szerelmet illeti, mert a boldogsághoz ezeken kívül már csak egészség kell, amivel szemmel láthatóan nem volt baj, hacsak gyermekkorban a szeméttelepen el nem kaptak valami nyavalyát. Spoiler OFF Mindent összegezve nem rossz film, csak véleményem szerint közel sem olyan jó mint ahányan el vannak tőle kápráztatva. A Benjamin Button különös élete nekem sokkal jobban tetszett, abba bele tudtam élni magam, míg ennél a filmél néha azt vettem észre, hogy időnként elkalandoztak a gondolataim. Ha az OSCAR-on netán összekerül a két film én a BB-nak fogok szurkolni.

  69. Tegnap néztem meg, a BButton-t nem veri oda, nálam az az Oscar esélyes. A kölyökkori sík valami iszonyat jó volt, bár azt nem értettem, h az aranyos ovális arcú kissrácból, h lett pár év alatt, ilyen lófejű no mind1. A végén a tánc nagyon gáz volt, az nálam is -1 pont, így is 10/8.

  70. Nekem tetszett a film úgy ahogy van tökéletes.Ezek a gyerekek nem arról voltak híresek,hogy iskolába jártak ezért nem tudhadta a válasz a kérdésre.Egyébként nem biztos ,hogy Indiában annyira ismert a mű mint nálunk.Lehet ha itt a Vágó úr feltette volna az utolsó kérdést,hogy Rabindranath Tagore melyik művet írta a 4 közül
    a)A boldogság nyomában
    b)A boldogság kékmadara
    c)A boldogság ígérete
    d)A boldogság művészete
    mi sem tudnánk rá a választ ott a székben.Végül is nem az a lényeg hogy az utolsó kérdés milyen könnyű volt.A lényeg hogy mennyire nagyszerűen tudta ábrázolni a nyomort, a gyermekkort és tulajdon képpen az egész filmet én simán megadnám rá a 10/10. A sok vérengzős amcsi film helyett most láthattunk némi romantikát is.

  71. Senki nem érti a táncot a végén? Hát, hogy néztek ti filmet?

    Spoiler: Amikor elő kellett adnia a dalt Jamalnak(meghiusult megvakítás), beszélgetett Latikával az álmairól(nagy házban élnek majd, valami gazdakok által lakott helyen Pl: II. Kerület Rózsadomb.)Akkor említette Jamal a táncot. Latikát kérdezte , hogy táncol-e vele majd?
    Ennyi.
    Nekem az Isten városa c. filmet juttatja eszembe…
    A Film 10/9, mert a Rambo IV.-t nem tudta felülmúlni.

    WTF?
    :D

  72. nem rossz film, 8/10 nálam, de elájulva azért nem vagyok tőle. az eleje hihetetlen erős, az utcagyerekes részek zseniálisak, de a film többi része egyszerűen képtelen tartani ezt a szintet. (talán jobb lett volna, ha nem lineáris a sztori és a kérdések viszonya).
    ami pedig a végét illeti, hát… semmi különös, semmi egyedi.
    és az a tánc… omg, csak azt tudnám feledni! (talán vissza kéne vonni azt a törvényt indiában, amelyik kötelezővé teszi, hogy a bollywoodban készített filmek végén tánc van és punktum, különben főbe lövik az egész stábot).
    persze összességében jó film, ha nem is egy trainspotting.

  73. Csatlakozva a többséghez, nekem is kedvencem lett ez a film. Méltán esélyes az Oscar-ra. Akaratlanul is a kedvenc filmemre emlékeztet(E Kusturica: Dom za vesanje)… Fontosnak tartom a valósághoz közeli alkotásokat, és örülök, hogy mások is vannak ezzel a véleménnyel. Aztán, hogy az idő próbáját kiállja-e azt döntse el… az idő. Kösz, hogy elolvastatok.

  74. tegnap este neztuk meg, valoban igazi feelgood film, 9/10 nalam is

    SPOILER

    viszont ket dolog engem is zavart:
    – tenyleg jobb lett volna ha Latika mondja be, ki volt a 3. musketas, es nem tippre megy az utolso kerdes
    – nagyon, sot tulzottan is hollywood-i, hogy egy egesz napos kinzas (elektrosokk, miegymas) utan csak ugy lazan “aaa mind1, menjel csak haver” kialtassal visszaengedik jatszani

  75. most néztem meg

    ha valóban így néz ki India, ahogy a filmben bemutatták, akkor az durva

    van egy feelingje az egész filmnek, tetszett nagyon

    kép, zene, forgatókönyv, hang, stb

    volt benne egy baki… egyik helyen bemondták a rendőrök, hogy no camera :D pont amikor mennek a szállodába (asszem)
    de belefér :D

    10per10, régóta vártam egy ilyenre

  76. évek óta a legjobb film, amit láttam..kihagyhatatlan..fantasztikus flm..minden egyes másodperce lekötött… és én imádkoztam ,h happy end legyen..bőgtem is a végén rendesen.. :)

  77. Na, akkor már írok ide én is :)
    Igaziból minden pozitívum amit eddig írtatok róla, igaz. Ami miatt nálam mégis “csak” a 8/10-et éri el, az sors-szál (“It’s written”) folyamatos erőltetése. Elég lett volna sokszor kevesebbszer elmondani, h meg van írva az egész.

  78. MicaHiro:

    az It1S written nem csak a Sors értelmében lehet felfogni legalábbis szerintem. A “megírták” fordulat arra is utalhat, hogy a filmet írták meg, mert az egész történet egy mese, sok-sok realisztikus résszel.
    Egyébként az egyik legjobb film amit az elmúlt években láttam. A zenéje zseniális, azóta már számtalanszor újrahallgattam és a csengőhangjaim is az OST-ből vannak:D

  79. Alaine Harris nagyon is találó megjegyzése az év “feelgood movie”-jaként kampányolt mozi kapcsán:

    “I don’t get combining the doping of a kid and plucking his eyeballs out (to make him a more successful beggar) with happyness and gaiety.”

    Szavakba önti a viszketést a film végén.

  80. Tegnap megnéztem ezt a filmet, de fogalmam se volt róla, hogy mi ez. Meglepő volt a zene (amit általában meg se hallok filmeknél), képi hatás, varázslatos hangulat, főként a színkavalkád, gyerekarcok. Azért a végére elfáradtam, az volt az érzésem, hogy lehetett volna 10-20 perccel rövidebb is, így már szinte túl tömény volt. Nekem 9/10.

  81. Most néztem meg. Tetszett az egész, zenék nagyon jók, hangulat is, de
    1. az utolsó kérdés tényleg nevetségesen könnyű, és kiszámítható is volt
    2. és a végén az egymásra találás…
    Azért 8/10-et simán megér.

  82. A film nagyon tetszős, nekem 9,5/10, félpont az egyik kérdés miatt, miszerint ki találta fel a revolvert. Nem Colt volt az, Colt az angol kovás gyújtású revolvert másolta le és tökéletesítette. Csak az amcsi köztudatban él úgy hogy ő találta fel.

  83. Tegnap megnéztem. Hú, nem is tudom megfogalmazni…
    2008 legjobb filmje! Nálam 9,5/10, megvan a kedvenc Oscar esélyesem!
    Danny Boyle ismét megerősített abban, hogy egy félisten!

  84. nekem is nagyon tetszett, reszemrol is repul ra a 9/10, soha nem gondoltam volna hogy valaha egy filmnek a LOIM lesz az alapja :P
    amugy amikor eloszor lattam a kepet a bejegyzesnel, egybol Jeff Goldblum ugrott be,azt hittem o van a kepen, es a filmben is hasonlit ra kicsit:D

  85. SPOILER!!!

    Az utolsó kérdést én úgy értelmeztem, hogy a műsorvezető szerzett információt (a vallatásból), hogy mit kelljen feltenni.

    SPOILER!!!

  86. Nagyon ütés film ez lett a kedvenc filmem 3x egymás után megnéztem ,és én is úgy voltam vele hogy nem hallottam róla semmit ,a filmzenéi is hatalmasak akkor feling ez a film hogy veszedelem!Ja és nekem is a gyerekkor része tetszett a legjobban ,tényleg a testvéri szeretet ,meg az összetartás ,és az is nagyon tetszett hogy a srácokat milyen talpraesettnek állították be!Összegezve ez a legjobb film amit láttam!!Köszi Boyle bácsi

  87. Tegnap láttam, nagyon odaver. 9/10, nekem a tánc is belefért a végén. Benjamin Buttont nálam simán veri.

  88. Tényleg senkit sem zavar, hogy a történet olyan, mintha egy tizenkét éves kislány írta volna? Bollywood tonnaszámra ontja a hasonló történeteket, a Slumdog Millionaire mégis világsiker… The power of hype…

  89. Nálam előlépett oscargyőztessé, megelőzte Nixont (igen, Ben csak harmadik). Bár a főszereplőt még oda adnám. Na szóval 9,5/10.

  90. Ez a film egy kliséhalmaz, elhasznált panelekből épül fel, nem is csoda, hogy Oscar-ra jelölték…

  91. Lehet, hogy kliséhalmaz, de annak remekül összerakott. Egy foci vagy kosármeccsen se látsz sok újdonságot, ha részleteire bontod, mégis mennyi hülye nézi.

  92. nekem nagyon nem tetszett eza film. a főszereplő rendkívül idegesítő volt, a sztori se hatott meg különösebben, néha komolyan vártam már h mikor lesz vége. a végén meg az a tánc…. hát kellett oda! chh

  93. Hát nemtom, nem volt annyira rossz film, de közel se volt olyan jó, mint vártam. Láttam már ezer jobbat.
    SPOILER

    A végén lehetett volna, hogy(mivel csak tippelt), elbukja az egészet, és üres zsebbel megy haza. De nem így lett, inkább legyen happy end. Még erre azt mondom jólvan, de az a táncikálás nagy vidám fejekkel minek kellett a végére? Mintha valami gagyi High School Musical-t néztem volna, olyan volt a vége. Ráadásul úgy, hogy pont akkor nyírták ki a testvérét.
    Számomra ez a vidám táncikálás a végén nagyon elásta az amúgy nem rossz filmet(azért, mert végig szomorú hangulatú volt a film, és a hülye készítők benyomnak egy egyszerre táncikálós vigyorgós táncot a végére).

  94. Beültem a moziba tegnap. Jó-jó sokat hallottam róla de azért ezt nem vártam. Fantasztikus film. Minden része elgondolkodtató és megszerkesztett maga a nagybetűs Élet a film. Minden tekintetben érték. A vége egy csöppet habostorta, de miért ne lehetne néha az? Nekem ez 10/9

  95. Azért utálom az ilyen filmes blogokat, mert mindig csak azok írnak ide, akiknek tetszett a film.

    Eskü kellene már aranymálna blog, ahol meg fikázni lehetne csak és tegyük hozzá totál jogosan.
    A vége kérdésen sírtam. Nem jött át.

    Komolyan, lehet nulla szinten üzemel az agyakapacitásom, de pl a Wall-E ezerpárszázmilliószor jobb volt mint ez. Szinte minden szinten: forgatókönyv, “vizuális ábrázolás”, zene, hangeffektek, rendezés. És most röhögjetek körbe hangosan, de érzelmi szinten is megérintett, elmorzsoltam egy könnycseppet miközben néztem.

    Annyit viszont szögezzünk le, hogy a Slumdog jobb mint a Benjamin Button.

  96. Arra nem gondoltál, hogy ennyivel több embernek tetszett? mivel itt is akad negatív vélemény a kommentek között, csak kevesebb, mint pozitív.

    tudod, senki ízlése sem egyetemes. Gondolom ha oltottam volna a recenzióban, akkor meg most bólogatnál, valaki pedig beírhatná, hogy azért nem szereti a filmes blogokat, mert mindent fikáznak.

  97. Rosszul értelmezheted a dolgokat.
    Az a marha furcsa az egészben, hogy én totálisan nem különbözőm a közízléstől.
    Ugyan azt eszem, iszom, ugyanazzal a busszal, villamossal járok, ugyanoda járok szórakozni, mint az emberek nagyobb százaléka, ugyanúgy felhördülök, ha cigányokat emlegetnek a TV-ben, ugyanúgy nézem a Barátok Köztöt, mint napi 2 millió másik ember, ugyanazt a szemetet hallgatom a rádióban mint bárki más.

    Ebből én csak azt szűröm le, hogy ezek után is milyen iszonyatosan meglepő, hogy 110 kommentből 100-nak tetszik a film, 10-nek meg nem. És én, az iszonyatnagy “átlagosságommal” pont abba a 10 fős ellentáborba tartozom. Most akkor velem lehet a baj? :)

    A megoldást valahol az emberi természetben kell keresni. Az ember sokkal szívesebben beszél a pozitív emlékeiről, mint a negatívakról. Na a helyzet itt is pont ugyanez. És tegyük hozzá hallgatni is jobb a pozitívat úgye.

    Konklúzió: We are just humans :)

  98. Nekem sem jött be a film, de a táncikálást fikázóknak annyit, hogy minden “nyál” (értsd: romantikus-kaland-családi-dráma-vígjáték film – a bollywoodi produkciók 80 %-a) indiai film végén táncolnak. Ez bollywoodi tradíció.

    Nekem tetszett, hogy Boyle belerakta, tisztelegve ezáltal az indiai filmkultúra elött.

    És most az irónia: szerintem azért lett ilyen a vége, mert Boyle is tudja, hogy a film a forgatókönyve alapján még Indiában is “egyenesen DVD-re” való:)

  99. Remek film, 9,5/10, meg a BB-t is lenyomta, pedig azt nem vartam. A vagasok, az operatori munka, a szineszek, a dramaturgia, egyszoval kb. minden a helyen. Szeressuk.

  100. Tetszett a film, de nalam “csak” 7/10 korul van.
    Egyszeruen sosem tudtam elvonatkoztatni attol, hogy ez a hulyegyerek a Skinsbol, unalomig ismertem ezeket az arckifejezeseket (termeszetesen ez csak az en problemam, ettol masnak lehet 100%-ig elvezheto).
    Ami a 7 pontot nalam hozza, az a mar elottem sokszor leirt gyerekkoros nyomornegyedes resz, ritkan latunk ennyi penzbol keszult ilyen temarol (is) szolo filmet talan.
    Osszessegeben ude szinfolt, amit ajanlani fogok masnak is.

  101. Bélának szól, hogyha az emberi természet olyan, hogy inkább beszél a pozitív dolgokról, mint a negatívokról, és ezt Mo.-n lehet tapasztalni, annak inkább örülni kellene, nem? :)

    Amúgy nekem nagyon tetszett a film…a főszereplő túlzott naivitása annyira nem jött be, de a képek és a sodró lendület lehengerlőek voltak, ráadásul imádom a Legyen Ön is milliomos vetélkedőt, szóval az alaphangulat is megvolt:).

    A romantikus szál történésein kívüli események teljesen magával ragadóak, még akkor is, ha az előbbi egy kicsit valóban … naivra sikeredett. De még pont nem cukormázas. Csak emberi. A fényképezés és a rendezés előtt le a kalappal!! 9/10

  102. Naivitas, no igen. Gondoljunk bele, h a 2 testver hogy bucsuzik a filmbol. Az egyikuk tudott naiv es emberi maradni a gettoban is.

  103. Béla szerintem az nem feltétlenül jelentene rosszat ha valaki idejönne és elkezdené azt hogy neki nem tetszett a film. Csak az a baj hogy sokszor nem indokolják ezt meg. “Szar és kész. Nem jött át.” Sokszor hallani hasonlóakat. Pedig sokszor csak szimplán valamifajta előítélet vagy akármi más miatt is van hogy embereknek már azért se próbálják meg normálisan átélni a filmet és objektíven megítélni. Ez a baj szerintem. Egy negatív kritika lehet bőven építő jellegű és elfogadható de ha nincs meg a miértje csak süket fröcsögésként hat.

  104. Azt meg nem értem hogy miért idegesít hogy nekünk tetszik, te is elmondtad kb hogy miért nem tetszik, ha van értelme elfogadjuk azt is. Én személy szerint örülök néha ha láthatok egy ilyen “elviselhetően rószaszín” lufi filmet. Mert a vége azért az. De mégis nagyon sok dolog van benne az életről, és nem biztos hogy aki beül egy moziba az a keserű valóságot akarja látni, hanem azt egy kicsit feloldva valami olyat ami kikapcsolja és jóérzéssel tölti el.

  105. Ezt külön Bélának: sosem írtam még kommentbe szóval ezért légy büszke. :D
    Gondolom SPOILERES!

    9/10: mert megmutatja hogy a nyomorban is van boldogság ha egyszerűbb is mint a mienk. hogy hogy mutatja? szerintem természetes hogy Bollyw-i stílusban nekem hiányérzetem is lett volna. Összességében kivoltam a nyomor bemutatásától, mint keret-témától és nem véletlen, hogy este én már csak langyi romantikusokat nézek, hogy az álmom nyugodt legyen felnőtt létemre:DD
    Ez azonban nem vett el a film lényegéből, hogy átadja nekünk azt az érzést, hogy ott, ahol több ezren használjátok közösen a wc-t, jelentősége van, hogy ezek után melyik kezed van az asztalon, és papírkartonban laktok az egyetlen kiemelkedési lehetőség a LÖIM, ahogy a Braziloknál a foci:)még ha a főhős célja nem is ez volt.

    a LÖIM-hez: nézd vissza a magyart vagy a helyébe lépőket, ami a mi oktatási szinvonalunkhoz van viszonyítva, és utánna vegyél egy társadalmat, ahol 50 % is lehet (ez csak erős tipp) az analfabéták aránya.(az ilyen tévés célközönségé lehet még rosszabb)

    ja és azoknak akiknek a három testőrös kérdés túl könnyű volt: a tanult és bizonyítottan művelt (már attól függ mit értünk ez alatt:)én most a felsőfokút akár doktorit, azonban nem látta a három testőr típusú filmeket) ismerőseim közül többen is bajban lennének:D és ezzel nem leminősítem őket, hanem mert ők pl. Hrabalt olvastak vagy Számelméletet míg én Dumas-t, aki egyébként nálunk sem volt kötelező olvasmány. (nézzetek magatokba őszintén. mindenki megtudja kapásból mondani a három Baradlay keresztnevét?)

    edeseper és baker: a lány tudta a választ de nem azért, mert ő volt a harmadik, vagy mert a fiúk tudták (még mondták is korábban, hogy bárcsak tudnák), hanem, mert amikor kiszállt a kocsiból nézni a műsort és ott ült egy öregasszony, ő mondta meg neki a választ. És szerintem direkt nem mondta ezt meg a fiúnak, hogy ott is a sors döntsön:)

    hú remélem nem lett túl sok:)

  106. Nagyon jó film!!!
    Talán kissé szokatlan, nem az a fajta film amin tövig rágom a körmön, de a fotelba bizony beleragadtam miközben néztem, és nagyon bejött az eredetisége is a filmnek!
    XDXDXD:):D:P

  107. a vegen a tanc… hangosan rohogtem a moziban… mondjuk csak en :)

    aki nem erti, nezze meg az indiai supermant youtube-on xD

  108. Bela: mit kell meglepődni azon, hogy amit te utálsz, azt mások esetleg szeretik?

    Én például szeretem az indiai filmeket. A Krissh-t is szerettem, mert olyan szinten építkezik ezerszer lerágott amerikai klisékből, hogy az már önmagában szatirikus. Ez a film kevésbé feltűnően, de szintén klisékből van összerakva. Nincs is ezzel semmi baj, ha már végig lekötötte a figyelmemet és élveztem. A vége meg azért nyálas, mert nincs bollywoodi hatásokra épülő film nyál nélkül. (Ahogy japán film se sok akad vér nélkül). Szerintem legalább 7.5/10.

  109. gergoke: azt hiszem te vagy a török star wars célközönsége :) (szintén youtube)

  110. nem volt rossz film.. de pl a ben button vagy a tdk nekem nagyobbat ütött. 8/10. Anwar viszont jól jácott benne

  111. SPOILERES

    Megkérdezném, hogy akik 10/10-et adtak erre az alkotásra, azok hány filmet láttak eddig… de nem teszem, mivel ez egy filmes rajongói oldal, így, gondolom, a többség megnézett már párat.
    Éppen ezért nem értem a jelenséget – ezen az oldalon a kommentelők úgy szórják a 9/10, 10/10-szavazatokat, mint Mikulás az ajándékcsomagot (élükön humannel), és most nem csak a Gettómilliomosról beszélek.

    Én kurva sok filmet láttam már, de a saját top 10-emben hirtelen nem is tudnám megmondani, hány 10/10-es van (ami gyakorlatilag a tökéletes alkotást jelenti). Valószínűleg egy kezemen meg tudom számolni. És nem azért, mert szőrösszívű vagyok, egyszerűen csak megadom a tiszteletet a filmeknek azzal, hogy helyén kezelem a “zsűrizésüket” – értsd: nálam csak a legjobbak legjobbjai kapnak max. pontszámot, de a 9/10-esekből sem lehet Dunát rekeszteni. Itt meg minden átlagos vagy az átlagosnál kicsivel jobb filmre röpködnek a 9-10/10-es értékelések. Számomra emiatt sokszor komolytalan ez az oldal.

    Magáról a Slumdog M.-ről: a film közepén megjegyeztem magamban, hogy micsoda nagyszerű ötlet egy életet több idősíkban belehelyezni egy Legyen ön is milliomos-műsorba, tehát a forgatókönyv remek. Aztán az utolsó 20 perccel úgy elb..ták az egészet, hogy öröm volt nézni. Nekem emiatt kicsit a Sunshine-ra hajazott, az első fele annak is szuper hangulatú, aztán paff…

    Tehát:

    1: szerencsétlen főszereplő flótást a műsorvezető utasítására betuszkolják egy buszba, elrabolják, verik, árammal égetik, csak mert sokáig eljutott egy kvízműsorban. A mindenit! Aztán, miután elmesélte a történetét, simán visszaengedik. Mindegy, tudjuk, hogy szimpla forgatókönyvírói fogás, ezen nem akadtam ki.
    2: megbocsájtható a film végi idétlen tánc is. Végülis a Zatoichi végén is idétlenül táncolnak, holott maga a film remek.
    3: de a legvégére ömlesztett cselekményeket már nem tudom jóindulatúan figyelmen kívül hagyni. Egy, a gettóból jött, nincstelen gyerek, aki világ életében szegény volt, és most a Mennyország kapujában áll, nem fogadja el a 10 millió rúpiát (kiba… sok pénz), amikor már nincs több segítsége, és fogalma sincs, mi a helyes válasz, de azért ő találomra megjelöl egy választ, kockára téve mindent, csak mert neki kell a 20 millió, és közben heherészik?! MI VAN?????
    4: Egy olyan kvízműsorban, aminek a főnyereményét még senki, a legműveltebb emberek sem tudták megnyerni, az a legutolsó, a legeslegnehezebb kérdés, hogy ki a harmadik testőr????!!!!! ARRRGH!!! Ráadásul mint kiderült, ott általános iskolai tananyag, még a kis gettógyerekeknek is tanítják…. (Ugye a fent leírt halványgyenge magyarázatokat nem gondoltátok komolyan a kérdés védelmében?…) Ráadásul az athosporthosaramis fogalomként úgy egybe van olvadva, mint Tom és Jerry, Stan és Pan, Bonnie és Clyde – még csak a könyvet sem kell hozzá elolvasni, mivel millió változatban millió film készült belőle…
    5: egy gyilkos, bűnöző bátty, aki a gazdája kutyájaként végre befutott, a film végén egyszer csak a fejéhez kap: jajj, én olyan sok gonoszságot követtem el eddig, te csak szökj meg, én pedig megölöm a kenyéradómat, aki kirántott a mocsokból, aztán lelövetem magam, hiszen ez a leglogikusabb, amit tehetek, a scriptben valahol biztosan odaírták zárójelbe, hogy szuicid alkat vagyok, szóval rá se ránts, te csak menekülj, és légy boldog! OMG.

    A film utolsó, még hollywoodi mértékkel mérve is teljességgel logikátlan és irreális 20 percére legszívesebben Arany Málna-díjat adnék. Az előtte lévő részek viszont tetszettek, úgyhogy nálam 6,5/10.

  112. Goldfinger, lehet, hogy kurva sok filmet láttál, de ezt nem értetted meg egy csöppet sem :D

    1, Az indiai Vágó Pista nagy hatalmú ember lehet abban az országban. A kínzás már nem is biztos, hogy rajta múlt, az szimplán lehet a rendőrők műve is. Van is egy rejtett félmondat, amiben mondják, hogy nem egészen törvényes, amit csinálnak..

    2,Ezt a táncjelenet miatti kiakadást soha nem fogom megérteni. A stáblista alatt megy, ahol szoktak lenni bakik, reklámok, amik senkit nem zavarnak, a tánc meg pont igen. Egyébknt ez meg tiszteletadás Bollywoodnak, ahol a filmek többségében táncolnak veszettül.

    3,Jamal még mondta is, hogy őt rohadtul nem érdekli a pénz. Csak Latika miatt ment a műsorba, hogy a csaj lássa és találkozzanak újra. Azért nevetett, mert olyan kérdés volt, ami megintcsak rímelt az életére, de ezt a választ NEM tudta. Mivel annyian szerették és szurkoltak neki, böknie is kellett, ha elviszi a 10 misit, az csalódás lett volna a főnyereményért izguló tömegeknek.

    4, Jamal azt nem tudta, hogy a hazájának mi a jelmondata, miért pont ezt tudta volna?:) Attól meg, hogy volt egy jelenet, amiben ezt olvassák a gyerekeknek, még nem biztos, hogy tanulmányi anyag. Amúgy sem tűnt fel, hogy ez egy MESE?:)

    5,Ha még a tesó jellem fejlődését és lelkivilágát is ki akarják bontani, 3 és fél órás mozit néztünk volna. Az a jelenet nem tűnt fel, amikor melóba való indulás előtt imádkozott, hogy bocsássa meg isten a bűneit? Figyelni kell az apró jelekre, ezek után már azért lehet sejteni, hogy vívodott magában, és mikor a holtpontra ért, ez tűnt a legjobb megoldásnak. És azzal, hogy kinyíta a gazdag faszkalapot, nem kell félnie Latikának és Jamalnak, hogy utánuk küldi az embereit. Ha viszont csak szimplán megöli, majd elmenekül, őt tutira levadásszák.

    Remélem mindenre jó válaszokat kaptál:)

  113. SPOILEREZŐ MARCI VAGYOK

    tényleg kiváló film, de ami a csók után következett, na az pároslábbal rúgótt szájba és verte kia fejbel a feelgood érzést és ledöbbentem hogy mi a rák ez itt…
    sajnálom hogy így elbaszták a véét:\

  114. SPOILERES

    Real013GSF:

    “Goldfinger, lehet, hogy kurva sok filmet láttál, de ezt nem értetted meg egy csöppet sem :D”

    Látom, kezdődik… A “nem értetted meg”-érvvel kapcsolatban nézz át a Nem vénnek való vidék-topikba, én inkább nem személyeskedem, és nem akarok flamet itt.

    1: “Az indiai Vágó Pista nagy hatalmú ember lehet abban az országban. A kínzás már nem is biztos, hogy rajta múlt, az szimplán lehet a rendőrők műve is.”

    Lásd a korábbi hozzászólásom: “Mindegy, tudjuk, hogy szimpla forgatókönyvírói fogás, ezen nem akadtam ki.” Ami azt jelenti, hogy nem akadtam ki rajta, értsd: megemlítettem, mert nem találom túlságosan reálisnak. Ez nem sokat rontott a filmen.

    2: “Ezt a táncjelenet miatti kiakadást soha nem fogom megérteni.”

    Ahogy én sem, valószínűleg ezért írtam, hogy “megbocsájtható a film végi idétlen tánc is. Végülis a Zatoichi végén is idétlenül táncolnak, holott maga a film remek.” A kiakadást nem tőlem olvastad.

    3: “Jamal még mondta is, hogy őt rohadtul nem érdekli a pénz. Csak Latika miatt ment a műsorba, hogy a csaj lássa és találkozzanak újra. Azért nevetett, mert olyan kérdés volt, ami megintcsak rímelt az életére, de ezt a választ NEM tudta. Mivel annyian szerették és szurkoltak neki, böknie is kellett, ha elviszi a 10 misit, az csalódás lett volna a főnyereményért izguló tömegeknek.”

    Végre előkerülnek a fontosabb témák is! Igen, nyilván először miatta ment a műsorba. De később, amikor már a top nyeremény közelében volt, szerinted nem kellett volna, hogy valamennyire passzoljon a valósághoz a jelenet? A célját elérte, Latika meglátta. Feladat teljesítve, hogyan tovább? Szerinted egy fiatal fiúnak nem az lett volna az elsődleges, hogy zsebre tegyen annyi pénzt, amennyivel új életet kezdhet a szerelmével, aki éppen egy maffiafőnök foglya volt? Pontosan ez a pénz lett volna az új életük kulcsa, ő pedig úgy kezelte az óriási vagyont, aminek a töredékét sem birtokolta még soha, mint egy gyufaszálat.

    A nevetés világos, ok. Az utolsó mondatod már sokkal kevésbé. A tömegek miatt kellett kockára tennie mindenét, “muszáj” volt jelölnie? Igen. Legalábbis a forgatókönyvíró agyában… Tudom, ez illeszkedett a film koncepciójába, a koldusból királyfi lesz: attól még ennek az ötletnek a kivitelezése számomra sokat rontott az élvezeti értékén.

    4: “Jamal azt nem tudta, hogy a hazájának mi a jelmondata, miért pont ezt tudta volna?:) Attól meg, hogy volt egy jelenet, amiben ezt olvassák a gyerekeknek, még nem biztos, hogy tanulmányi anyag.”

    Ez viszont nagyon gyenge érvelés. Még azt is elfogadnám, hogy a választ inkább csak a fejlett országokban nevelkedő gyerekek tudják, de itt a rendező saját maga adta a szánkba az ellenkezőjét az órai jelenettel. Innentől kezdve már csak belemagyarázás, hogy ez tananyag, vagy csak merő véletlenségből olvasta fel egy tanár a gyerekeknek. A csúcskérdés, amit a legműveltebb embereknek készítettek Indiában, egyszerűen infantilis és átgondolatlan. Nem értem, hogy fogant meg az író fejében.

    “Amúgy sem tűnt fel, hogy ez egy MESE?:)”

    Vigyázz, ezzel egy olyan címkét adsz a filmre, ami azt a látszatot kelti, hogy mindent szabad, akár mindent el is cseszhetnek benned, hiszen ez csak egy mese. Szóval ha ez egy érv, akkor kvázi degradálod az alkotást. (De ne aggódj, a mese az más).

    5: “Ha még a tesó jellem fejlődését és lelkivilágát is ki akarják bontani, 3 és fél órás mozit néztünk volna. Az a jelenet nem tűnt fel, amikor melóba való indulás előtt imádkozott, hogy bocsássa meg isten a bűneit? Figyelni kell az apró jelekre, ezek után már azért lehet sejteni, hogy vívodott magában, és mikor a holtpontra ért, ez tűnt a legjobb megoldásnak. És azzal, hogy kinyíta a gazdag faszkalapot, nem kell félnie Latikának és Jamalnak, hogy utánuk küldi az embereit. Ha viszont csak szimplán megöli, majd elmenekül, őt tutira levadásszák.”

    Így is hozzá lehet állni. Meg úgy is, hogy a forgatókönyvíró letudta 1-2 mondattal a penzumot, és megmagyarázta a filmbeli legnagyobb pálfordulást. Nekem túl meredeknek tűnt, előtte másfél óráig az ellenkezőjét láttuk.

    Ja, és azt még nem is említettem: senkinek nem tűnt fel, hogy a film eleji igen barna főszereplők felnőtt korra kifehéredtek? Szőrszálhasogatásnak tűnik, pedig valójában ez egy olyan momentum, amire gondolnia kellett volna a rendezőnek. Vagy akkor ez tényleg egy mese, és ilyen is történhet benne?:)

    Egyébként semmiképp nem rossz ez a film, sőt… Csak sajnáltam, hogy a végét elrontották az említett dolgokkal.

  115. SPOILER, HUMANNAK KELL IDEÍRNI MERT NEM TUDOM FELFOGNI, HOGY JELÖLNI KELL

    Ja, azt még nem is említettem, hogy zseniális húzás volt, amikor az indiai vágópista “segített” a gyereknek, és megmondta a helyes választ a vécében, az pedig direkt az ellenkezőjét jelölte meg. Velem elhitette az a szemét, hogy tényleg segíteni akar.:)

  116. SPOILER, 3 kommentbe IS HARD ÍRJA A HUMAN HELYETTEM

    Még egy kiegészítés, amit elfelejtettem: nem azt mondom, hogy a srácnak fel kellett volna állnia a 10 milkával, mert bár egyértelműen ez lett volna az egyetlen életszerű lépés, a filmben mégiscsak elég hülyén mutatott volna. Nem. Az írónak pl. úgy kellett volna megírnia a történetet, hogy a fiúnak hosszas tépelődés után beugrik a válasz, vagy bármilyen egyéb módon sikerül neki eltalálnia, de ez a “minden mindegy, csak egy bableves ára”-attitűd megfelelt a top kérdés színvonalának (értsd: pocsék volt).

  117. Bocs.:) (Ezt a dolgozatoknál is egy hibának veszik…) Mellesleg szerinted léteznek olyan mazochisták, akik végigolvasnak 130 hozzászólást úgy, hogy még nem látták a filmet? Vagy direkt alulról kezdenek olvasni?

  118. Spoilerek

    Goldfinger: Ne vedd személyeskedésnek nem annak szántam! Bocs, ha így jött le.
    1, Nem tartod túl reálisnak: maga a film sem az. Viszont ha annyira nem zavart, feleslegesnek tartom megemlíteni.
    2,Oké.:) De továbbra sem értem ezt a nagy kiakadást úgy általában, stáblista alatt megy emberek… Mondjuk nekem nagyon bejött elsőre is ez a táncos rész, pedig én aztán minden táncos filmet utálok azt hiszem :D
    3, Nézhetjük úgy is, hogy mivel világ életében nem volt egy vasa sem, nem tartja sokra a pénzt, eddig is megvolt nélküle. :) Lehet, lehet hogy gondolkodnia kellett volna erre, de ne feledjük, hogy elég különleges helyzetben volt, tele élményekkel: rendőrök, maga a műsor, Latika, a játékkal járó stressz, lehet hogy már annyi adrenalin volt a srácba, hogy csakazértis a jelölést érezte jónak. (miután odaadják neki a díjat, érdemes figyelni: akkor sem örül, sőt már szinte futna a pályaudvarra :D)
    4, Érdekes módon, az nem zavart, hogy a kérdések pont olyan sorrendben jönnek, ahogy Jamal életében is az események. És ha elfogadjuk azt, hogy mindez a sors játéka és meg volt írva, akkor az utolsó kérdés nem rossz, sőt. De felfoghatjuk úgy is, hogy a számítógép dobott rossz kérdést, szóval valami hiba folytán alsóbb kategóriájú kérdést dobott ki. Élőben meg ezen változtatni necces lett volna . (ha már belemagyarázás:)De akár a műsorvezető is megtudhatta, hogy erre nem tudja a választ a srác a rendőröktől…
    A mese kifejezést nem érzem degradálónak, legalábbis nem olyan értelemben, amelyben használtam.
    5, Ahogy érzed, szerintem szépen meg volt írva:)

    A film elején biztos nyár volt, lebarnultak :D Szerintem ezen filózni felesleges.
    133. kommentre : én elsőre is éreztem a csavart benne, hogy nem úgy van az, ahogy elsőre kinéz:)
    134. Ezt meg már kifejtettem:)

  119. már nemtom hány Oscart, és mieneket nyert… de áááhhh. ez az elmúlt év legjobb filmje egyértelműen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.