Guardians of the Galaxy IMAX-ben

A Marvel végtelen bölcsességében úgy döntött, hogy még nagyobb fityiszt mutatnak a buzzwordoknek. Avagy ideje lejáratni az IMAX-et is!

A Guardians of the Galaxy konvertált 3D lesz, ez nem meglepő, hiszen minden Marvel film az, 3D kamerát még véletlenül sem használnak. Az tény, hogy a konvertálás sokat fejlődött a Clash of the Titans óta, de azért még mindig nem az igazi. De már nem is ez a lényeg.

Most inkább elveszik az IMAX képminőséget is. Tudjátok volt a The Dark Knightban IMAX kamerával felvett jelenet, és ott változott a képarány, meg volt a Hunger Games: Catching Fireben is, hiszen az arénában játszódó jeleneteket IMAX kamerával vették fel, ott is változott a képarány és képminőség: hát a Guardiansban is fog az arány változni, pedig nagy felbontású igazi IMAX kamera nem járt a forgatáson…

Elvileg IMAX jobb lesz elmerülni a pörgős jelenetekben, mert azok az átlag filmhez képest jobban kitöltik majd a vásznat, vagy mi a cél vele, de tulajdonképpen csak még egy átverés, ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet.

tl;dr: nem érdemes IMAXben nézni, csak ha a legnagyobb vászon fontos neked.

5 hozzászólás a “Guardians of the Galaxy IMAX-ben” bejegyzéshez

  1. A nagy vászonra ott a mom park 1es terme, ahol meg valszeg feliratosan lesz, szóval imax nem mozgat…egyébként se (leginkább a csak magyar szinkron miatt).

    OFF

    Az igazán zavaró dolog inkább hazai szempontból hogy az amerikai bemutató uyán két héttel jön csak hozzánk a film (szóval nyugateurópához képest 3 hét hmint a kapitány tavasszal). Ez usa premier viszonyában egy új negatív rekord disney filmnél mióta tart ez a késleltetett bemutatózás ironman 3 óta hiszen eddig legalabb ugymond csak egy hét volt az eltérés…

  2. Gandalf: nem a konvertálásról szól a cikk, hanem arról, hogy IMAX-nek álcázzák a nem-IMAX jeleneteket… Mellesleg a Gravity kevert volt, konvertált és natív egyszerre.

    Amúgy az egészre csak annyit tudok mondani, hogy: a közönség hülyére vétele ála Marvel #999.

  3. A CGI jeleneteket akkora felbontásban renderelik le, amekkorában akarják… Ennek a filmnek meg a trailerek alapján 98%-a CGI. A kb négy emberi szereplő arcán kívül nem mindegy, hogy IMAX kamerával filmezik-e a zöldvásznat?

    Jó, tudom, nagyobb felbontásban renderelni is extra lóvé, de mégsem annyi, mint a 3D kamerás móka, szóval simán megléphetik és akkor még értelme is van az IMAX-nek. Ilyen korán látatlanban megállapítani, hogy tré lesz kicsit erős szerintem.

  4. A 3D-zéstől frászt kapok, amikor épp abban az időpontban megyek, akkor nyilván arra veszek jegyet, mert saját szemüveggel és diákkal nem olyan haláli nagy az árbeli különbség, de aztán meg baromira bánom. Egyrészt a formátum nem való bizonyosan felvett, gyorsan rángó jelenetekhez, amikből pedig egy ilyen filmben bőven akad, másrészt meg szúrja a szemet az a homályos olcsó konvertálás. És konkrétan szúrja is néha. Nekem nem hiányzik a feles fejfájás, eldöntöttem, hogy a jövőben ettől fogva előre ellenőrzöm, hogy mikor van, és főleg mikor nincs 3D vetítés. Eddig összesen 2 filmet készítettek, ahol értelme volt a technikának, minden más pénzkifosztásra használta.

    Az IMAX olyan szempontból nem árt nekem, hogy legalább könnyen kikerülhető, de persze ez itt akkor is megtévesztő pofátlanság.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.