Dead Space: Downfall

Az Electronic Arts különös kísérlete a nemrég megjelent Dead Space című játékuk kapcsán. Konkrétabban arról van szó, hogy egy csak videóra gyártott animációs B-mozival vezetik fel a játékot, és szerintem eléggé pozitív lépés ez tőlük. Mondjuk a játékra nem áldozok, mert nem fut a gépemen, meg nem is szeretem a túlélő horror stílusú játékokat. Ellenben ez az animációs film egynek simán elment.

Dead Space a Downfall

A történet annyi, hogy az egyik mélyűri bányászkolónia, ami tiltott bolygón termel, talál egy ereklyét, egy jelekkel teli hatalmas követ (ami nem monolit). Le is adják a drótot a földnek, akik küldenek a leletért egy szállítóhajót, de amíg ez odaért addig furcsa halálesetek történnek. Aztán amikor átemelik a fedélzetre ezt a valamit, ott is elszabadul a pokol. Hogy kicsit konkrétabb legyek: a hullák furcsa lényekké átalakulva járni kezdenek, na meg gyilkolászni. A film úgy kezdődik, hogy a hajó biztonsági tisztje által készített felvételt láthatjuk, amin azt jelenti, hogy az ereklyét minél előbb meg kell semmisíteni. Aztán jön a flashback a dolgok idáig fajulásáról.

Amikor nézitek ne lepődjetek majd meg azon, hogy tele van valahonnan ismerős jelenetekkel. Szerintem nem is akarják titkolni, minek is próbálnák, hogy ilyen Resident Evil meg Event Horizon meg Aliens meg a Doom ihlették ezt a művet. Ebből a sok alapanyagból valami furcsa katymag keveredett, ami tele van vérengzéssel, és 70 percre tényleg nézhető, de mint a bevezetőben is említettem, B-mozi erősen, és ez nem csak a kidolgozásra értendő.

Az a helyzet, hogy animált (Amcsik által) horrorként érdekes színfolt volt. Igazán nem volt rémisztő, a karakterek kidolgozása sem erős, az animáció sincs annyira a toppon, lévén pár millióból hozhatták össze, de mégsem bánom a beleölt perceket. Azért pontszámilag 5/10 csak, de ha a játékot tolnám most utána, ami kiegészítené az ismereteim és megtudhatnék többet a kővallásról és az ereklyéről, akkor azzal összevonva lehet feljebb kúszna az értékelés.

human
írta
2008. 11. 01. 22:28
megjelenés
30
hozzászolás


30 hozzászólás a “Dead Space: Downfall” bejegyzéshez

  1. nekem simán ütött, filmben még inkább megnéztem volna ezt a darát, rég láttam már ilyen jó kis szabdalós muvit

  2. sztem is jobban ütött volna filmben, de így rajzként meg érdekes kísérlet, plusz olcsóbb lehetett

  3. Nna valami érdekes, kösz a tippet human! Ez biztosabb szórakozásnak tűnik mint a heti mozifilmek (tiszt. a kiv. – már ha van ilyen ;))

  4. Készül majd a normális film is :) a jogokat már eladták ha jól tudom.Meg majd jön a játék folytatása is ^^

  5. A játék nem igazán túlélő horror, és a játékról is csak a legjobbakat mondhatom, a filmnek azonnal nekimegyek. Egyébként nem csak a film a játék is teljesen ismert momentumokra épül minden jelenetet legalább egy filmben láttunk már, de kit érdekel, ha egyszer tök jó. Remélem a film is ilyen.

  6. Lesz dead space film. 100% nem csak spekulálok, nem fogok linkelni, de pcguru..:D

    Sry az offért, én most készülök megnézni, a játékot pedig majd jövőhónap elején mikor jön a fizu megveszem. Imádom a horror játékokat.

  7. öö, de nem ezt fogják élőszereplőzni gondolom. Meg az EA veszteségeit látva egyelőre nem fogadnék annyira.

  8. Épp most fejeztem be + a játékot is mostanában tolom. Magában nézve a film tényleg közepes de mint prequel teljesen jó, sokat hozzáad a játékélményhez meg persze megmagyaráz dolgokat. Nagy ötlet volt EA-től, követendő példa lenne az ilyesmi.
    Aki teheti és bírja a stílust az próbálja ki a játékot is persze, nagyon ott van.

  9. Human, sikerült meglepned, Downfall kritikára aztán végképp nem számítottam. :) Nem volt rossz a film de tényleg a játékkal együtt élvezhető igazán. A játék meg szuper. És tényleg nem túlélő horror, annál kicsit magasabb kategória.

  10. A rajzfilm előzménynek tényleg elmegy, egyébként gyengus, csak a sok darabolás miatt szórakoztató, a játék viszont nagyon frankó, és nem értem azokat akik azt mondják, hogy ez nem túlélőhorror, amikor pedig DE. Meg ez a magasabb kategória… Ezt sem értem. A játékra sem azért mondta human sztem, hogy túlélőhorror, mert ez szerinte ide csak szar játékok tartoznak, hanem mert nem jönnek be neki az ilyen stílusú gémek. Ez viszont egy nagyon frankó kis túlélőhorror, lop a Resident Evil-ből, az Alien-ből, a Halálhajóból és még a Doom 3-ból is, a túlélőhorrorok legnagyobb védjegyei, a lőszerekkel való gazdálkodás és a hirtelen ijesztegetések pedig ennek a játéknak is állandó tartozékai.
    Túlélőhorror ez, aki mást mond hazudik.

  11. a játék előtt mustseen, illetve a képregények is, azok is rátesznek egy lapáttal. ha utána még a játékot is odafigyelve letudja valaki akkor kap teljes képet a misztikumról :)

  12. Fantasztikus “mese” :D De télleg, nagyon jó:) Egyáltalán nem para, még 1 kicsit se ijedsz meg.Én ezt egyedül néztem meg itthon, sötétben:) Szal ezért mondom, hogy nem para:D

  13. A film baromira nem érdekel, a játék viszont nagyon, pedig nem szeretem a horroros témájú játékokat, az utólsó ami tetszett az a The Suffering.

  14. igazából a játéktól pont a rajzfilm daráját vártam, ahhoz képest elég uncsi volt, úgy 1 óráig bírta nálam, azalatt volt úgy 6 szörny és kb. 20 töltényem, irtani mentem őket, de ezen inkább bealudtam

  15. Állítólag a végén lesz az igazi hentelés, az elején tartok énis a gamenak, az első 1 óra nem valami nagyon pörgős ott inkább a kezeléssel ismerkedsz.

    Off vége.

    A movie viszont fun. Egyes kritikusok szerint a scientológiai egyházat támadják benne…
    Van benne valami.

  16. A film prequelnek tökéletes, önmagában meg egy jófajta darabolós szösszenet :-) Tökéletes kikapcsolódás, szerintem legalábbis :-)

    A játék meg az elején kicsit unalmasnak tűnhet, de felpörögnek az események elég hamar, én speciel az ötödik fejezetnél járok a bossnál, és pihetetem az állandó lőszergondok miatt, de majd megoldjuk :-)

  17. a játékot én így hívom:
    “Kovács József műszerész kalandjai a TMK műhelyben” !:)
    mindenből van egy kicsi és eléggé korrekt lett az elegy, a szokatlan nézdajobbhátamfélig nézet ellenére is, nehéz lesz űberelni.
    beszarás szinten nálam még mindíg a f.e.a.r. vezet, a frászt hozta rám végig, elég volt 1xer végigvinni!:)

  18. Aki szeretne jatszani is vele, az feltetlen a film elott tegye. Ha mar latta a filmet akkor nem sok ertelme lesz a jateknak, azon kivul, hogy n+1 lenyt aprora szecskaz…
    szerintem :)

  19. Azért milyen szép dög lett a képen látható csajból, nem? XD Egyébként kissé megrázó élmény volt a film, mert ennyire darabolós-belezős-hullagyalázós rajzfilmet én még életemben nem láttam… O_o

  20. Ritka az ilyen film(rajzfilmben még ritkább),70percből kb 60perc vérfürdő:)
    Kinőttem a játékos korszakból,így biztos nem fogok vele játszani, így nem értetem meg mi a fene volt az a kődarab,meg az unitológia egyház(tisztára rímel a szcientológiára:)
    De egy laza vérfürdőnek elmegy,unaloműzőnek jó:)

  21. Most van hajnali fél 2. Éppen most néztem meg a “filmet”. A játékkal még nem játszottam de ennek ellenére nekem tetszett maga a film is. Szeretem a horrort játékban meg filmben is. Egyesek rebesgetik, hogy majd rendes filmben is napvilágot fog látni valaha az alkotás. A sztori valóban nem egy nagy durranás de talán nem is az a dolga hogy az legyen. Én attol félek hogy koránt sem lesz ennyire szeletelős, belezős, és vérben fröcsögös.
    Személyes véleményem (amivel lehet egyet érteni vagy nem), hogy mostanában a videó játékokból készült filmek nem úgy sikerülnek ahogy elvárnám (lehet hogy mások is igy látják, nem tudom). Példáúl hoznám a doom-ot, abban is több akcióra több szörnyre és több szeletelésre várnék. Összegezve az animáció tetszett de ha vállakoznak a film elkészítésére az olyan is legyen(!), és méltó utóda a sztorinak.

  22. én még nem láttam a “filmet”, de mindenképpen megnézem.A játékot most nyomtam ki kétszer, nekem nagyon bejött! Én totál beszartam alatta! A DooM 3 -at félig aludva vittem végig, de ez nagyon parás számomra. Már a hangeffektek ijesztőek (hirtelen valami vagy valaki felborít valahol egypár palackot, hörgések, üvöltések). Én sajna csak nagy fülessel tudtam hallgatni, de úgy hallottam minden zörejt. Egy problémám volt, hogy az irányítást nem lehetett átállítani (WSAD)és ez nekem nagyon rossz volt. A filmet mindenképpen megnézem, mert nem volt teljesen tiszta a vége.

  23. Nálam feljebb kúszott mert a játékot más majdnem kijátszottam és most néztem meg. Így sima 8,5/10

  24. A játék kijátszása után és a film megnézése befejeztével felugrott 9-re. Aki nem játszott a játékkal eszébe se jusson hogy megnézze mert csak lehúzza a filmet. Ebbe bele kell élned magad, mi történt mielőtt ez az egész kirobbant a játékból … Nagyon jó muvi.

  25. A játék a F.E.A.R-hez képest Hello Kitty Adventures kb. :) (számomra abszolut nem para)
    A muvi, háát mivel szeretem az “igazi” anime-okat, nálam max. 4 pont. Nem valami nagy alkotás…

  26. Sikerült végre a film megnézése után elkezdeni a játékot. Az irányitás és a nézet valóban szokatlan de tényleg “kellemes” a játék hangulata. Jól elleszek vele már látom. Csak azt nem értem nagyon sok itt az olyan vélemény amiben azt irják először játsz a játékkal mert utána a film nem lesz olyan jó. Úgy tudom az EA a játék előzetese ként adta ki a filmet mint egy kis promoció. Én előszőr a filmet láttam nálam is 9 pontos az alkotás. ráadásul már értem a játék sztoriját mert ha nem láttam volna a filmet anynit szürtem le volna az első órányi játékídömböl hogy van egy iszonyat nagy űrhajó amin több ezer ember van és segély hivást adott le jött vagy 5 emberke a segély hívásra a hajón senkimás csak valami idegen létforma ami nagyon szeretne minket szét trancsírozni. rövidre zárva film + game nekem úgy is bejön.

  27. A filmben és a játékban szereplő unitológia egyház szerint az életet (tehát az embert is) egy magasabb szinten álló földön kívüli faj teremtette, és ígéretet tettek az egész emberség kollektív megvilágosodására. Az egyház az egész galaxisban nyomot keres ennek a fajnak a létezésére, és így találták meg cirka 150 a játék sztorija előtt az első Jelölőoszlopot (ennek a történetét és az unitológia kialakulását a képregény meséli el). A Downfallban szereplő kő a második Jelölőoszlop, ami be/lezárva tartotta a nekromorfokat, a hullákat átalakító rája szerű ízéket(hogy kik/mik állították az oszlopot az nem derül ki, sztem nem a nekromorfok, nem tűnnek egy építő fajnak). A játékban a legérdekesebb a HUD (élet/lőszerjelző) speciális megjelenítése. Sokkal kellemesebb, hogy nem a képernyő jobb sarkában lebeg valami átlátszó csík, hanem ügyesen be van épít a történetbe és a játék hátterébe. Lenne egy kérdésem: a film egyik producere Robert Weaver, és nincs valami köze Sigourney Weaver-rel, az Alien széria jól ismert Ripley hadnagyával?

  28. Ne haragudjatok meg, de mindenki emlegeti a feart, meg a doom 3-at.
    Félreértés ne essék a fear egyik kedvenc játékom volt, baromi jó, de egyáltalán nem félelmetes, max 10-15 éves gyerekeknek. 0 az atmoszférája. Az egyetlen sejtelmes elem benne Alma, akit meg egy az egyben a Kör c. filmből ollóztak ki.
    A doom 3 meg inkább frusztráló, mert semmit nem látni, az elemlámpa meg gagyi, a játékos max attól fél, hogy meghal és lehet betölteni az elmentett állást. Minden második szörnynél káromkodni kell, hogy már megint ez az idegesítő kis szar jön -.-

    Másrészről hogy lehetne már “túlélő” horror a doom meg a fear ha minden sarkon találsz egy géppuskát többszáz tölténnyel?! :D

    A nyakunkba ugró szörnyek nem félelmetesek, max a gyerekeknek, a dead space-ben sem ez az ijesztő, hanem maga az atmoszféra, a hangok, zene és a látványvilág. Ettől érzed úgy, hogy tényleg nagyon egyedül vagy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.