Cigányút (Choke)

A Choke azért van nehéz helyzetben, mert tulajdonképpen a Harcosok klubját kell követnie, amit ugye lehetetlen. Miért azt? Hát legutóbb az említett készült Chuck Palahniuk-regény alapján. Mondjuk itt is érződik ezerrel az eredet, de a Harcosok klubját akkor sem tudja rendesen követni a Cigányút. Ennek ellenére baromi jó film volt, csak ezen magasra tett léc mellett kell elmennünk.

Choke főszereplő Sam Rockwell jobbra

A történetet úgy foglalnám össze, hogy egy szexfüggő pasiról szól, aki fulladással szélhámoskodik, emellett Amerika gerincét, munkásosztályát alakítja az ottani “skanzenben”. A fulladással szélhámoskodikot úgy kell érteni, hogy direkt a torkán akaszt falatokat az éttermekben (cigányútra viszi őket), aztán az egyik ott tartózkodó gazdag emberre tukmálja magát kvázi, hogy mentse meg. A megmentésével életreszóló kapcsolatot kötnek, mindenki lehet hős, és később kisebb pénzekre nyúlja le őket. Ezen kívül van még szó a jóságról meg a gonoszságról, meg eredetről, meg ilyesmikről, de már így is túl hosszú voltam.

A lot of people would say it’s a bad idea, on your first day out of prison, to go right back to stalking the tranny hooker that knocked out five of your teeth. But that’s how I roll.

Hiába nem földalatti klubbokról szól, szerintem ebben is elég puskapor lett volna egy Fincher kaliberű vízionista rendező keze alatt. Ugyanúgy az állati ösztöneinken alapul ez a regény/film is, ahogy a bunyós, hiszen a szex is a vérünkben van, mint a szeretetvágy és az agresszió, ezt is lehetett volna még ennél is odab*aszósabban filmre vinni. Na jó, nem kesergek ezen már tovább, főleg mert a főszereplő választás itt is kurvajó lett.

Sam Rockwell egy-két jelenet kivételével baromi jól hozta ezt a nihilista, szexhajszoló, cinikus, csalódott, magányos alakot. Egyedül akkor volt gázban a srác, vagy instruktálták rosszul, amikor az anyja elvesztésén kellett volna aggódnia. Ha annál a jelenetnél nem mondja a doktornő, hogy biztos amiatt van kiborulva most, mert az anyját el fogja veszteni, akkor nem esett volna le.

Sam Rockwell épp fuldoklik

Ahhoz, hogy a Choke jobb legyen, ahhoz profibban el kellett volna találniuk az egyensúlyt a kórházi és a szexaddikcióval kapcsolatos jelenetek között. A film tényleg betegségnek ábrázolja amúgy a szexfüggőséget, egy picit coolnak az tény, de látjuk, hogy a főszereplő srác korra, kinézetre, mindenre tekintet nélkül csak az orgazmust, és az orgazmushoz köthető kiürülést, ürességet hajszolta az eddigi élete során, akármilyen undorító vagy veszélyes helyzetbe kell kerülnie miatta. De nem volt egyensúly, ezáltal rendes ív. Ez legfőképp ott látszik, ahol a tipikus könyvadaptáció hibába esnek és felsorolás szerűen mutatnak be olyasmit, amit a forgatókönyvhöz át kellett volna írniuk, mert így csak elnagyolt jelenetek lettek belőlük, kötelező érzetűek. Leginkább a vége felé, ahol kicsit elkapkodottá is válik a film.

Choke értékelés

Minden negativitásom ellenére ez nekem simán 8/10, oké, felfelé kerekítve, de akkor is. A belső monológok, a főszereplő, néha a kórházi jelenetek, néha a szexfüggések, pont olyasmi koktél volt mint amit akartam fogyasztani, csak picit kevesebb akadt belőle, mint amennyi kellett volna. Várjuk a következő Palahniuk-adaptációt.

16 hozzászólás a “Cigányút (Choke)” bejegyzéshez

  1. (Aki csak azt akarja beírni, hogy a Fight Club milyen fasza film, de a Chokeról nem akar ejteni betűt vagy csak annyit, hogy “fighclub asgadsgd a CHokeot meg majd megnézem” az ne fárassza magát, Offnak veszem. Maradjunk a Chokenál, vagy hasonlítsuk maximum.)

  2. na én ettől is többet vártam. a sztori elnagyolt, s néhol buta is, értelmetlen fordulatokkal.

    mondjuk voltak benne jó dumák, meg egy pár remek jelenet, s a belső monológ sem volt rossz, bármennyire is nonszensz volt.

    összességében 6/10

  3. Nekem is csalódás volt a film.

    Clark Gregg rendező (aki mellesleg a filmben mellékszereplőként fel is tűnt) egyáltalán nem nyúlt rosszul a témához, de szerintem ez a 90 perc nagyon kevés volt a történet, szereplők rendes kibontakozására.

    A sok térben és időben való ugrálással szerintem csak még felületesebbé tették a filmet. Persze a végén összeáll a kép, de a filmvégi katarzis ami a Harcosok Klubjában megvolt az itt most elmaradt.

    Összességében nem rossz tragikomédia, groteszk képekkel, jelenetekkel, (fekete) humorral, és némi mondanivalóval, de senki ne várjon egy Harcosok Klubját, mert annak nyomdokaiba sem ér.

    6/10

  4. a filmről nem tudok nyilatkozni, de mint regényt ismerem, és nagyon is szerettem. palahniuk halálkultuszát is szívesen látnám vásznon. egy ideig t’án szó is volt róla, hogy a fox megfilmesíti.

  5. Sajnos még én sem láttam a filmet, de Palahniuk az egyik kedvenc íróm, és a könyv is tetszett, és nagyon bírom Sam Rockwell-t. Az biztos, hogy nehéz Palahniuk nihillista, szatirikus minimalizmusát vászonra vinni, és kíváncsi vagyok, hogy jött ez most össze, bár kissé megijesztettek a kommentek. Most nem tudom, hogy a regény előzetes ismerete inkább hiányérzetet okoz majd, vagy a filmből kimaradt részek miatt pont segíteni fog. Mindenesetre igyekszem megnézni.

  6. Verdikt: Rétegfilm, csak a fesztiválfilmek iránt rajongóknak ajánljuk – és ha nem várunk tőle túl sokat, még akár kellemesen szórakoztathat is. Nirvána gyanánt inkább mást válasszunk, a Fight Club után a Choke erőtlen és megfoghatatlanul semleges.

  7. dobly: le van írva a posztban minden a kérdésedre, felesleges újra meg újra kérdezgetni ugyanazt.

  8. Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de szerintem azért nem tud az anyja elvesztésén látványosan megkattanni, mert a könyvben is végig ilyen furcsán távoli élmény az anyja leépülése.

  9. hát nem tudom… Chuck Palahniuk a könyvet írta, úgyhogy nem látom sok értelmét összehasonlítani a filmet a harcosok klubjával. Szal azért ne vicceljünk… David Fincher milyen filmeket készített már eddig? Hetedik, Játszama, stb… Clark Gregg aki meg a Choke-ot rendezte és a screenplayt írta eddig nem rendezett semmit, és saját bevallása szerint sem egy nagy rendező tehetség, de ezt a storyt nagyon meg akarta csinálni. Szal mondjuk azt, hogy ez egy érzelmes flört a regénnyel, de semmi értelme Fincherhez hasonlítani

  10. és egy jobb rendező nem végzett volna jobb munkát itt is, mivel az alapanyag kíváló ismét? A harcosok klubja című könyv feldolgozását követi mégiscsak ez a Choke című könyv feldoglozás. Érthetőbben nem tudom betűzni, még a kötözködők kedvéért sem.

  11. Nekem tetszett a film is, bár könyvben jobb volt.

    Egyre inkább megkedvelem Sam Rockwell-t mint színészt, noha az elején a Halálsoronnal nagyon beskatulyázódott negatív karakterként a szememben és nehezen tudtam utána más szerepekkel azonosítani a többi filmjében, mindig a velejéig romlott gyilkos jutott eszembe róla.

    Palahniuknak azért van most sztem nehéz dolga, mert a H.K.-val túl magasra emelte az olvasóknál a mércét és most mindenki azt várja minden művétől, hogy legyen benne egy olyan fordulat amitől leteszi az ember a haját. De ezek a baglyok nem azok amiknek látszanak. :)

  12. Sam régóta a kedvencem,már a 96-os Holdfényszelencében is nagy volt,meg a Gyepkutyákban….gratula neki.

  13. Korán felkeltem ma.,..és megnéztem:) ááá hatalmas film, vigjátéknak se rossz , nagyon szórakoztattak a beszolások, a sok :”bazd meg” vagy csak arckifejezések:)
    ez pont jó volt ilyennek , nem kell depisnek lennie attól h a fight club írójától van:) nézzétek meg jah magyar cime meg : Fulladás , nem cigány út

  14. A könyvet olvastam először és teljesen magába szippantott. :) Palahniuk stílusa zseniális! A film nem nőtt fel a könyvhöz, de azért nem volt rossz, és a szereplőket is jól válogatták össze.
    A könyv: 10/10
    A film: 6/10

  15. Vegyes várakozásokkal ültem neki, attól féltem hogy csalódom a pozitív kritika után. Végül is nem volt rossz, emlékezni fogok rá évek múlva is. A főszereplő nagyon ott volt, és ült jó pár poén is. Őszintén szólva nem számítottam poénokra a filmben. Nálam a 8-at nem üti meg. 7/10 felfelé kerekítve!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.