Ghost in the Shell (2017)

Egy dologra mindenképp jó volt a film: utána kedvem támadt újranézni az animét, amit már lassan 10 éve láttam utoljára. Ezt nem tudom miként értitek majd.

A film története röviden: az emberi testek kimbernetikus kisegítése szépen lassan eljut arra a szintre, hogy teljesen robot testbe humán agyat tesznek. Ha ez jól sikerül, akkor ez lehet az evolúció következő lépése. A főszereplő a tesztpéldány, az akinél az elme és a lélek (ghost) nagyjából el is fogadta az új lakhelyét (shell).

Mivel ez a kísérletezgetés baromi drága, így természetese a befektetők csak fegyverként tekintenek rá, a Major-re. El is adják, így kerül a Section 9-hez, ahol terroristák ellen harcol. Itt az egyik bevetése közben egy nagyon érdekes ellenfélre akad, aki valamiért a főszereplőt is létrehozó cég alkalmazottait támadja.

Ez már alapból egy jó kis cyberpunk alap, amihez csatlakozik a filozofálgatás arról, hogy mi tesz minket emberré. A probléma, hogy nagyon egyszerű, és eléggé szókimondott, vagyis szájbarágott ez az egész réteg a filmben. Nyilván blockbustert akartak, szóval annyira mélyen nem mehettek bele, de annyiszor hozták elő, hogy szerintem azt szerették volna, ha az emberek a létezésüket feszegető kérdésekkel állnak fel a film elől, de ez nincs így. Vagy csak minimálisan van így.

A fő gond az, hogy az animéhez rosszul keverték a gondolom sorozatévadokat. Az egész egy iszonyat kiszámítható vonalon haladt, a főhős nagy felfedezései a nézőnek többnyire egyértelműek voltak, néha meg csak huszárvágással vannak valahol – ja még valamit el kell intéznem – ja még megtudtuk ezt az infót, avagy hirtelen váltásokkal halad a történet, nem annyira organikusan. Ez még egy kicsit még az akciót is elrontja.

Pedig a felszín az nagyon jó, avagy a film többnyire szép. Valahol vicces is, hogy mennyi ikonikus jelenet van az eredetiben, mert sokszor még most is egyértelmű volt, mit másoltak le szinte centire. Ez egy ideig működik, az első pár akció baromi jól sikerült, “Beat” Takeshi odacsap, még a rángatott szálak ellenére is, viszont a végső harcot egyszerűen nem tudnám pozitívan említeni. Bírom a zenét szerző Clint Mansell-t, de az ő alkotása is csak unalmasabbá tette a szinte tét nélküli harcot. Bár az “ellenfél” jól nézett ki.

Azt még idetenném, hogy Scarlett castingja elmegy, hiszen ahogy az eredetit rendező Mamoru Oshii is mondta, a test csak a shell, bármi lehet, az hogy fehér, hiszen a robotikai céget fehérek vezetik, az csak aláhúzza az énválságát a karakternek.

Ezért lehet kapok majd anyázó kommentet, de a filmet számomra külön lehúzta, hogy sok jelenetben egyszerűen nem tudtak mit csinálni a szereplők. Ezt úgy értem, hogy csak álltak körben, vagy mászkáltak fel és le céltalanul a párbeszédek közben, amitől még üresebbnek tűntek azok a pillanatok. Ilyen például a csapatmegbeszélés az alső akció után, csak nézzétek meg Scarlettet benne. Egyszerűen nem volt mit csinálniuk, amit a rendező Rupert Sanders valami borzasztó módon hozott a vászonra.

Végtére is nézhető a végeredmény, és tényleg nem minden pillanatát az animéhez hasonlítottam, de rengeteg dolog miatt csak a közepes szintet üti meg. Néhol lekötött, főleg mert kevés cyberpunk film létezik, de ez egy Johnny Mnemonic szint, bár szebb, nem pedig az új Mátrix (ami amúgy sokat merített az eredeti Gits-ből). Talán nem arra kellett volna bízni, aki eddig csak a Snow White and the Huntsmant rendezte.

25 hozzászólás a “Ghost in the Shell (2017)” bejegyzéshez

  1. mostanra szerencsére elmúlt a mérgem.
    sikerült készíteni egy üres robotzsaru filmet. nagyon gáz, aki látta a 97-es rajzfilmet nézze újra, aki nem az ehelyett pótolja.
    nagyon gáz és szomorú, hogy mit csináltak. próbáltam nem hasonlítgatni és levenni a fanboy “szemüveget”, de azt meg nem hagyja a rendező, mert átemel jeleneteket, amiknek ráadásul elveszi az erejét a rendezés amatőrsége.
    a karakterek is jellemvonásoktól mentesek. komolyan hol van az a batou aki ráteríti a kabátját az őrnagyra, vagy elfordul amikor öltözik, miközben tudja, hogy az egy robot test? kaptunk helyette egy batout aki röhög, hogy a szemével átlát a nővér ruciján…
    böe

  2. Úgy álltam fel az ülésből, hogy mégis mi a jó franc volt ez, de hazafelé menet azért átgondoltam. Igazából teljesen egyetértek a 6/10-es értékeléssel, mert nem volt olyan rossz, mint lehetett volna. Sőt, nagy jóindulattal 7/10 is lehet.

    SPOILER

    Hogy Kuze-t miért kellett belekeverni, még mindig nem értem. Ráadásul a Major a Hanka “tulajdona” szál lehetett volna inkább az Arise-ból a katonasággal kapcsolatos vonal – így ráadásul eredettörténetet is kaphattak volna. Valljuk be, azért a Fire Starter storyline se volt rossz Major meghamisított emlékeivel. Igen, tudom, főleg a ’95-ösre építettek, de ha Kuze belekerült, ezt is bele tudták volna illeszteni.

    Látványra viszont zseniális volt, és tényleg nagyon szépen átvettek jeleneteket a filmekből és sorozatokból. Batou is telitalálat, persze csak akkor, ha nem a ’95-ös filmre vagy az Innocence-re gondolunk. Ja, és Gabriel miatt plusz pont jár, reméltem, hogy nem hagyják ki – ha már Tachikoma nem volt :)

    Viszont Ishikawa és Saito lehetett volna többet, sajnáltam, hogy max. 30 másodpercig voltak képernyőn.

    (Egyébként a Project 2571-et vajon miért erőltették? Értem én, hogy Kuze nem a Pupper Master, szóval a 2501 kizárva, de inkább hagyták volna akkor. Mondjuk ez már tényleg csak kötekedés.)

  3. Hányadik remake ez az utóbbi évekből, ami nem sikerül túl jól? Ha egy film magasra teszi a lécet, talán nem kéne megpróbálni túlugrani, mert a végén leverik.

  4. Szinkronosan néztem, valaki megmondaná, hogy a feliratos változatban is volt neve az Őrnagynak? Mert szinkronosban volt neki. Nem úgy volt hogy simán csak Major lesz a filmben?

    Hja és szívjanak gázt, nem volt rendes opening a klasszikus zenével, csak a stáblistánál a végén. :(

  5. Még mielőtt kiírnám lelkemet, human véletlen elírtad, nem 8as, hanem 9es szekcióhoz került Scarjo.
    Na de uccu neki..

    SPOILER

    Ahogy írtam a heti bemutatók topicban én lepörgettem a 95ös filmet és a Standalone complex első 2 évadját, hogy felkészült legyek. Csak a filmet láttam korábban, a sorozatok kimaradtak, szóval már ezért is megérte. Nem is tudom, hogy így mennyire valid a véleményem. Mennyire tudok elszakadni az alapműtől, vagy ilyen esetben nem is kellene elszakadnom?
    Nagyon sajnáltam, hogy nem a kórussal kezdték, ahogy anno a filmben, teljesen elfért volna és még tisztelgés is lenne az alapmű előtt. Amúgy az nekem tetszett, hogy csomószor a filmben a csilingelő hang fel-feltűnt, ahogy a filmben és hogy vettek át motívumokat is az alap soundtrackből. Szerintem a film legnagyobb baja, hogy egyrészt biztonsági játék volt ,másrészt nem igazán tudták, hogy mit akarnak. Fogták a filmet meg a két évadot és összeollózták, itt-ott hozzáadtak,elvettek és ez lett ami. Súlytalan, közhelyes film, ami elmegy amellett, amitől a Gits nagy lett. Itt fel is tenném az első kérdésemet, eredeti nyelven is a tuning szót használják, az implantok vagy beültetések helyett?
    Nálam kb itt ki is baszta a biztosítékot az egész. Teljesen megölte a témát vele. És ekkor jön Ishikawa (fekete [whitewhasing mi?!] és amúgy aki az animékban az egyik kedvenc karakterem)a májcserés “poénnal”. Nagyon zavar, hogy Batou és Motoko karakterén kívül a többiek le sincsenek tojva. Aramaki a végén beindul ,meg Togusa erőlködik, hogy ő is legyen benne, de egyáltalán nincs jelen a 9es szekció. Megjelennek kétszer , és balfaszok. Hiányzott az a profizmus , az a valami, ami végig érződik az animékban és különleges egységgé teszi a 9est.
    Scarjo játékát meg nem értettem. Néha olyan természetellenesen mozgott és viselkedett, gondolom, ezzel is feszegetni akarták a robot-ember kérdést,akár a vívódást, szellem az idegen testben, de ez fura volt + Motoko karaktere sokkal hidegebb, bunkóbb és profibb. Hogy jót is mondjak, az atmoszféra az nagyon tuti volt. Nagyon tetszett nekem és eleget is mutattak. Animét így kell vászonra vinni. Az akció jelenetek is tetszettek nekem, néhol megint sok volt a lassítás, de pozitívan csalódtam. Ahogy Batou karakterében is. Trailerekben gagyinak tűnt, de itt a szemét leszámítva teljesen jó volt. Még a kutyája is benne volt, ami meg slussz poén. Viszont, nem értem, hogy még a doktorokat (piros ruhás emberek) is olyan jól megoldották, olyan jól néztek ki, akkor Batou szeme miért volt ennyire gagyi? Low cost cosplay szint. Googlbe beütöttem és a legelső kép színvonalasabb munka, mint ami az övé volt.
    Nem tudom ki vette még észre, de amikor elkapták Motokot és az asztalon feküdt a snitt elején egy pillanatra a régi, japán arca volt. Plusz az elején is feltűnt nekem egyszer, a piacon, egy ugyanolyan kaliberű nő ment el feltűnően közel mellettük. Ez utóbbit lehet csak én látom bele, de szeretem az ilyen rejtett dolgokat.
    Kuze. Fogták a 3 ellenfelet a művekből és összegyúrták. Enyhe ultron beütése volt az első találkozás jelenetnél, na meg nem értettem, hogy döcögősen járkál,makog, majd mikor megjelenik a 9es szekció, akkor hirtelen átmegyünk profiba.
    Szerintem simán meglehetett volna azt csinálni , hogy ténylegesen átvesznek jeleneteket,párbeszédeket szóról-szóra az alapból és belerakják a filmbe. Példának okáért , mint a Kick-Assben. Azzal le is lett volna tudva a tisztelgés a fanok előtt és megmarad a mondani való.
    a filmben : Nem az emlékeid ,hanem a tetteid határozzák meg, ki vagy.
    Az eredeti filmben: (bábjátékos): magát az embert pedig épp az emlékezete teszi egyénivé,amely meghatározhatatlan,de szerepe meghatározó az emberiség számára. És még lehetne kiragadni mindenhonnan ilyeneket.
    A promócióból a karakter posztereket nem értem, hisz pl a Saito is 10 mp-re bukkant fel a filmben..
    A végén pedig a jelenet, mikor kiakarja takarni az arcát.. Na hát ott rácsaptam volna valaki kezére, hogy mi ez. Nem arckitakarás lett a végeredmény, hanem abrakadabra.
    Összességében vegyes érzelmeim vannak, van ahol élveztem, van ahol untam. Van ahol örültem, van ahol haragudtam. Asszonynak unalmas volt, cimborámnak elment, az ő (fan) barátnője imádja. Teljesen megértem, hogy ha a laikusnak egy katyvasz a film. Az írás remek (mindig az) és egyetértek vele. Nálam csak azért 6.5 pont, mert a Life-ra adtam 6ot.
    Bocsánat a bőlére eresztett véleményért és hogy még fogok is kommentelni. :D

    Amúgy voltak jelenetek, amik hiányoztak a filmből nem? Nem úgy volt, hogy smároltak a feka csajjal? Lesz bővített dvd kiadás? Na meg az OV verzió milyen? Vagy csak nálunk fordították hülyén a dolgokat?

  6. én OV-ben néztem, a fenti kritika úgy íródott, de eskü nem emlékszem a tuning kérdésedre. Lol mert először 9-et írtam aztán filóztam, hogy nem 8?? :D

  7. Nem nem, 9-es szekció, de megesik persze :)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Security_Section_9

    Akkor viszont a szinkron meg kapja be, mert ott visszatérő szöveg a “tuningolás”
    Mondjuk, ha nem lett volna korán a film, akkor feliratosan néztem volna.. De ezentúl az ennyire várós filmeknél kerülöm a szinkront.. egy ideje már úgy is csak rontja az élményt.

  8. A feliratban egyszer megakadt a tuning szon a szemem, de angolban nem hallottam hala az egnek (enhancement/enhanced volt, ha jol remlik).

    Ha mar karakter poszterek: Borma is kapott, de kb. nem is szerepelt a filmben.

  9. Persze, lehetett volna jobb is. Nekem is eszembe jutott, hogy egy ügyesebb rendező vajon mit hozott volna ki belőle. De azért, ha minden amcsi remake ilyen lenne, akkor nem panaszkodnánk annyit… Szerintem. Mondjuk én egy egyszerű, de minőségi amerikai tömegfilmet vártam. Nem csalódtam. Naná, hogy az amcsik kilúgozták az eredetit. Naná, hogy a szánkba rágtak mindent. Hollywoodi mainstream tömegfilmet kaptunk. De nagy szeretettel és kellő alázattal dolgoztak, így sikerült egy minőségi blockbustert összehozniuk. Én jól szórakoztam…

  10. Annak aki soha nem látta az anime-t mennyire lehet élvezhető? Nem tudom eldönteni hogy megnézzem-e.

  11. Több helyen is hasonló kritikát olvastam mint ez: egy közepes film. Nincs se időm se idegzetem közepes filmekre. Főleg nem olyanokra aminek zseniális előéletük van. Köszi a kritikát, de ez itthon nézős lesz.

  12. 11. Teborn55
    Nehéz erre válaszolni. Asszony nem tudott az egészről semmit, neki unalmas volt. Haverom nem látta, de vágja a dolgokat, neki tetszett. Látványra jó, minden másra sekélyes. Attól függ mennyire vagy mozis típus. Én akkor is beülök valamire, ha nincs semmi heti várós cumó. Ha másmilyen vagy, akkor lehet várd meg az “otthonverziót”. Akárhogy nézed, ne szinkronosan tedd.

  13. Treborn55:

    Én nem láttam az Animét,csak az alaphelyzetét ismertem,és igazából nem azért volt hiányérzetem,mert nem volt meg a háttértudás.Ha amúgy kíváncsi vagy rá,akkor érdemes elmenni,nem leszel elveszve.

    A film meg nekem jól indult,nem zavart a casting sem-bár egy valamennyit reflektálhattak volna rá.Azzal én is egyetértek,hogy a történet nem a legjobban építkezett.

    Az első nagyobb akciónál viszont jobban tetszett a traileres változat,ahol nem tették rá utólag a láthatatlanná tevő cuccot,azok a kék fények nem jöttek be,sokkal jobb volt,amikor a sima mozgással vitték el a jelenetet,nem volt túltömve látványelemekkel.És sokszor ezt éreztem,hogy kicsit néha már átbillentek a túlzsúfolásba.

    Viszont a világa az szépen kidolgozott,és nagyon részletgazdag,el lehetett veszni benne.De gondolom azért ez az eredeti érdeme is.Amit sajnáltam,hogy amennyire jó kis apróságok voltak,annyira volt néha fantáziátlan is pár jelenet.Például a finálé sokkal egyedibb lehetett volna,kisebb pusztítással,de valami izgalmasabb helyzettel.

    Takeshi Kitano sokat emelt rajta.Jó volt,ahogy az ikonikus figurájának néhány jegyét átemelték és beillesztették a filmbe,úgy hogy közben ne lógjon ki a világából.

    Jó volt megnézni,de azért akadtak unalmasabb pillanatok.10/6 lett nálam is.

  14. Hát akkor én az üdítő kivétel vagyok akkor! :) Nekem nagyon tetszett! Animet is imádtam, ez is jó volt…

  15. Pénteken, tehát tegnap néztem meg az anime-t, ma a filmet. Semmi bajom nem volt ezzel a feldolgozással. A sztori lényegi része megmaradt, a szereplők nagyon rendben voltak, a látvány valami egetrengetően fantasztikus. Nyilván voltak apró filmbéli változtatások, de az nem volt vészes.

    Mondom, frissen néztem újra az eredetit és egy napra rá a filmet. Így is baromira élveztem, pedig pont féltem, hogy majd aláássa a mozit, hogy az anime ott van a fejemben tegnapról, de abszolút nem éreztem ezt. Még mondjuk A szépség és a szörnyetegnél érződött nagyon a különbség a rajzfilm javára, itt szerintem méltó remake született. Nem értem mi ez a sok lehúzóbb kritika. Nem itt, hanem úgy általában.

  16. Én nem láttam az animét előtte. Kaptam pár szót róla előtte és utána, úgy ültem be. Röviden: A képi munka szép (mondjuk a város megjelenítése nagyon nem jött be a sok hologrammal. Szerintem azt elrontották, mindegy. Szóval a képi munka, az operatőri munka nagyon jó lett, a CGI tűrhető, viszont a rendezés borzalmas.

    Nagyon megmaradtak dolgok. Például az a járás, Istenem, az miért kellett? :D Röhögtem minden egyes alkalommal, mikor azt mutatták, hogy ők most kemények és mennek, de nagyon kemények.

    Aztán ott van a temetői jelenet az anyjával. Mondom ezek mindjárt csókolóznak. Erre közelebb hajol, elfordítja a fejét. Na mondom, csináld, csókold már meg! Az valami rettentő módon el lett cseszve.

    A Bossfight a végén borzasztó. Mindenki tökéletesen akkor érkezik, amikor kell, hogy pont csak annyi ráhatása legyen, amennyi kell. Jajj már, ez olyan gyenge. Ráadásul annyira akadozott mindenki a cselekvésre, hogy az alatt az idő alatt hadseregeket lehetett volna kiírtani.

    Meg amikor a két android találkozik, az a jelenet is rettentően semmilyen.
    Arról meg ugye ne is beszéljünk, hogy mennyire nem tudtak mit kezdeni a többi szereplővel. Csak álltak mindig a háttérben, de semmi szerepük nem volt.

    Biztos, hogy nem nézem meg többet. Ebben a filmben ennyi volt. Egy jobb rendezővel, egy kicsivel jobb forgatókönyvvel sok mindent ki lehetett volna belőle hozni, de így tényleg max 6/10, az is csak az operatőri munka miatt.

  17. Watchmen
    Ne haragudj, de ha előtte nézted meg, akkor hogy nem tűnt fel a sekélyes mondanivaló? Konkrétan kiforgatták 180 fokban azt, amit ’95ben üzentek. Nonszensz.

  18. Spoiler maybe.

    Nekem tetszett a film bár tény, hogy kb a 60%-a meg lett változtatva. Az akció a zenék és a látvány nagyon a helyén vam, de a deep mondanivaló az nagyon le lett egyszerűsítve a casual nézők számára. Persze én megértem mert nem egyszerű témát boncolgat és ha 1 az 1ben átrakták volna ami az animében van akkor lehet sok embernek leolvad az agya a teremben.
    Illetve fölösleges szálakat vittek bele amiket én nagyon untam. Pont azokat untam amiket megváltoztattak. Az akció jeleneteknél én örültem, hogy viszont látom a kedvenc jeleneteimet élőszereplősen. Viszont a karakterek az borzalmas. ScarJo az szerintem türhetően nyomta, Batou karaktere az meglepően jó volt szinte néha még a showt is ellopta. De Togusa az teljes háttérben volt. A többiekről már nem is szólva. Saitonak mi volt az az 1 másodperces szerepe 😀 ? Mennyit kapott ezért? 100 dollárt? Pedig azért az akció jeleneteknél pl a legelsőnél a szembelévő házról simán támogathatta volna Motokot. Éa akkor többszőr is láthattuk volna nem pedig 1mp a végén úristen.

    Na mind 1. A Fan énem azt mondja 10/10. De a realista énem azt hogy egy erős 10/6 vagy 6.5. Nagyon maximum egy 10/7

  19. Én nem láttam a sorozatot ,szimplán sci-fi akcióként kezeltem .
    A látvány nagyon rendben volt ,viszont az akciók nagyon kevés és rövidek voltak.Sok volt a duma néha majdnem be aludtam!!!!

  20. Én megpróbáltam teljesen elvonatkoztatva az animéktól nézni. Talán sikerült valamennyire. A véleményem az, hogy egy átlagos filmnél jobbat nem tudtak összehozni, egyedül a látvány, ami miatt érdemes volt megnézni moziban, amúgy még egy esős délutáni otthoni nézésre is kár lenne az időt fecsérelni.
    Csak a látványtervezők és cgi zsonglőrök tettek i magukért. A rendezés átlag alatti, a forgatókönyv meg kritikát sem érdemel. Az ilyen írókat páros lábbal rúgnám ki Kaliforniából.
    A castinggal nem volt gond, csak a szereplők nem tudtak megbirkózni a kétszavas karakter ábrázolásukkal és gány párbeszédeikkel.
    Sajnos azt kell mondjam, nem szórakoztam jól a film közben. Lehetett volna belőle jó filmet kreálni, még úgy is, hogy nem összevissza ollóznak át egyes részeket az animékból, hanem írnak egy teljesen új sztorit, de így olyan volt, mint….nem is tudom….de nem jó.
    A zene fel sem tűnt, semmit nem adott az érzéshez.

    Max 5/10, főleg a látvány miatt.

  21. A Próféta: Nekem a film forgatókönyvével nem volt bajom. Sőt, tetszett, hogy nem akarta csak lekopizni az eredetit. Változtattak a mondanivalón, de a buta amerikaiaknak még szerintem ez is sok lesz. Sajnos meg is bukott a film.

  22. Nos, tegnap sikerült megnézni, igaz szinkronosan, ráadásul 3D-ben – éljen Miskolc city, ahol a hétvégén ett a fene :) .
    Az animét évek óta tologatom, hogy majd megnézem, majd megnézem, aztán amikor jött az infó arról, hogy lesz élőszereplős film (és Hollywood csinálja, nem a japánok), akkor meg már úgy voltam vele, hogy az animét végignézve tuti csak ideges lennék, hogy miért így csinálták meg, de fordítva még rengeteg élményt sejtek, hogy előbb a “zanzásítást” néztem meg.
    Na de a film: nekem az az érzésem, hogy ez az egész gondolat 20 éve iszonyat nagyot ütött (volna hollywood-i filmként), de most csak annyit ért el nálam, hogy “hm, igen, sajnos a Mátrix-ot hamarabb láttam, illetve volt már pár film az elmúlt 10-15 évben, ami a témát járja körbe így vagy úgy, illetve ezt éljük már lassan a való világban is” … Szóval nálam a nagy durranás, az “úristen, hogy ez így???” felkiáltás nem volt meg sajnos.
    De amúgy tetszett, lekötött, érdekelt, annak ellenére, hogy bizonyára lehetett volna egy kicsit érzékletesebb is.

  23. Végre végre én is megnéztem, mondhatni nyugodt körülmények között. Sima 10/10. Nagyon sajnálom hogy bukott a film. Ha csak mutolva néztem volna akkor is bámulatos a világ amit felépítettek. A gésa robotok omg!! Bármelyik képkockája elmenne háttérképnek! A zenével szintén nem értem mi a gond. Végre cyberpunk! Szerintem csak túl nagy volt az elvárás az ősfanoknak .Én is jó 10 éve nem láttam az eredetit, lehet hogy ezért is adta ez most be így nagyon. Ezekután a Bladerunnerre nagyon kíváncsi leszek ki hogy fog hozzáállni, szintén nagy elvárás, szintén klasszikus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.