Dune: Part Two-előzetes: lélegzetállító

A fenti kijelentéssel indít Chalamet a teaserben. A látványra biztos nem lesz panasz, és az a homokféreg lovaglás a zenével, óóó…

Vajon értelmesen sikerül adaptálni a nehezebb szálakat is? Legalábbis emlékeim szerint itt már jobban elszabadult a könyv, abban ami még hátravan.

human
írta
2023. 05. 03. 18:41
megjelenés
29
hozzászolás


29 hozzászólás a “Dune: Part Two-előzetes: lélegzetállító” bejegyzéshez

  1. Engem már az első résszel megvett a rendező, ha folytatja azt az irányt, akkor jó lesz ez is.

  2. Én még az első részt sem láttam, mindig akkor jön rám, hogy meg akarom nézni mikor semmi időm. Pedig egyébként nagyon érdekel a film és a könyvek is megvannak. Bár ha jól rémlik azért nem lett annyira könyhű az első rész. Ez az előzetes nagyon hangulatos és a látvány brutál jó, szerencsére rap zene nincs. :D Lehet jobban járnék ha megvárnám hogy meglesz-e a trilógia.

  3. Itt igazából egy dolgon múlik minden. Hogy a stúdió hány órában engedi beletuszkolni a sztorit Villeneuve-nek. Az hogy jól fog kinézni már az első rész után tudható volt hogy, a színészek is passzolnak.. (bár zendaya még mindig nem győzött meg arról hogy tud színészkedni, eddigi filmes felhozatala alapján). Remélem a legjobbakat.

  4. Senki kedvét el nem venném.de.kérem valaki magyarázza el en meghallgatom…
    nagy sci fi és fantasy rajongó vagyok.tényleg.star warsok LOTR es még sorolhatnám..szazszor.dune 1 nem tudtam végignézni,megnéztem ezt a trailert.es arra jutottam ha fizetnének sem..kozben látom sokan imádjak.tehat hol lehet a gond.
    tisztelettel.maci

  5. Nekem az a meglátásom, hogy a nehezebb szálakat kihagyják, azt úgysem lehet filmre vinni, legalábbis ennyi idő arra kevés. Szóval szerintem DV le fogja egyszerűsíteni a történetet. Ahogy fentebb írták, a stúdión múlik (múlott), mennyire engedi emellett bonyolítani. Az első részből kiindulva nem nagyon.

    Maci: ne “ostorozd” magad, egyszerűen még nem jött el azaz idő, hogy befogadd. Ettől nem vagy “kevesebb”. Majd beérik. :)

  6. Csak ismételni tudom magam: Villeneuve az egyik legtehetségesebb rendező jelenleg Hollywoodban. Látszik, hogy imádja az alapanyagot és a lehető legmélyebb tisztelettel nyúl hozzá. Személyes véleményem szerint a Blade Runner-höz is ugyanilyen biztos kézzel nyúlt, bár a film ordas bukását elnézve lehet ezzel itt egyedül vagyok..

    Elképesztően város, csakis a legnagyobb vásznon!

  7. jiliac: a fölényeskedő, “nem érted:)” dumától mindig is kirázott a hideg… Sokra nem mész vele, megöl minden diskurzust és saját szűklátókörűségedre mutatsz rá vele, ami tök ironikus.

    Maci: a könyv, mikor kijött, sok szempontból tört utat. Kevésbé “látvány/mainstream sci-fi”, sokkal inkább filozófiai kérdéseket boncolgató, politikai/társadalmi/vallási témákkal játszadozó műről van szó, egy sci-fi környezetben. Persze lehet vitatkozni, hisz az eredeti sci-fi az pont ez. Tehát ebben a témában alapmű (gondolok itt valódi sci-fi-re, mint a 2001, Blade Runner, nem pedig SW, ami alapvetően fantasy/western, vagy éppen Guardians of Galaxy, ami kaland).

    Ha elolvasod pl. a könyvet, látható hogy innen indul a Star Wars, Game of Thrones, és még sokan mások! Persze érthető hogy ez nem mindenkinek a kenyere, amivel szerintem nincs is baj. Ez a kicsit elmélkedő, politizáló fajta – és amúgy akkor is és mai napig is sokan panaszkodtak arra hogy a regényt erősen ráncba lehetne szedni, mert sokszor csapongó és nagyon, NAGYON sűrű. Ezzel egyetértek (még akkor is, ha én pl rajongója vagyok az eredeti műnek.)

  8. Maci: Szerintem csak nem fekszik neked Villeneuve stílusa és ezzel nem vagy ám egyedül. Én nekem az egyik kedvenc rendezőm a mai felhozatalból. Bár nem tudom hogy az előző filmjei közül mik nyerték el a tetszésed. A faszi nem a pörgős filmjeiről híres. Atmoszférára épít leginkább.Valakinek ez unalmas. Számomra a Dűne meg a Szárnyas fejvadász 2049 is meditatív volt. Alig bírtam kiszállni a moziszékből annyira beleragadtam az általa kreált világokba.

  9. Szerintem nem volt fölényeskedő megszólalás. Igaz, amit irt. Amikor először láttam a Blade Runner-t, amit mindenki dicsért és odáig volt érte minden ismerősöm, megvonták a vállam, nem jött be. Aztán pár évvel később megint megnéztem és megfogott. A 2049 ugyanazt az utat járhatja be, mint az elso rész. Nem kassza robbantó, hanem kultstátusz.

    A rendező stílusát szeretem, de az Enemy-vel nem tudok mit kezdeni a mai napig. A Dűne viszont nagyon bejött, dolgoztam is a második részben. :)

    Én várom a második részt és szerintem lesz harmadik is.

  10. Nekem az első részből borzalmasan hiányzott a filozófia, politika, társadalmi kibontása a történéseknek. Ezek hiánya miatt szerintem roppant egyszerű, sablonos módon lett bemutatva fekete-fehéren a történet. A technikai része természetesen gyönyörű, rendezés is minőségi, DV ebben profi, de ez nekem inkább volt akciófilm, mintsem sci-fi, főleg nem a klasszikus értelmében.

    Értem, hogy erre szükség volt, hogy több emberhez eljusson, de emiatt kicsit fájó is, nekem nem lesz emiatt klasszikus, mint más sci-fi filmek.
    Valószínű a folytatás is ezt a vonalat fogja követni, de nem fogom kihagyni moziban, a látvány miatt megéri. Szóval nálam elérték azt, amit igazából el akarnak érni, hogy fizessek érte.

  11. köszönöm a kommenteket…Lehet igazatok van..Ráfekszek ujra ha kijön a 2.

  12. Maci. Ne aggódj amiatt, hogy nem jön be neked. Nem vagy egyedül. A sztorinak se füle se farka és ordít a filmről, hogy mindent a látványnak szenteltek alá. Nyilván, akit gyerekként megfogott a könyv, annak tetszeni fog. Gyanítom, hogy a könyvben van értékelhető történet is, de nem véletlenül tartották megfilmesíthetetlennek. Nem a látvány megalkotása a nehéz, hanem a történet apró mozzanatai nem hozhatók át a könyvekből. Itt sem sikerült.

    Említették itt a Szárnyas Fejvadászt, ami pont ugyanebben a cipőben jár. Eszméletlen butaság az alapfeltevés, de az embereket megfogta a látvány és a hangulat. Számomra nézhetetlen volt akkor is amikor kijött és azóta is. A folytatás ugyanez.

    Én alapvetően azt gondolom, hogy az említett filmek NEM sci-fik, hiszen nulla tudományos alapjuk van. Emiatt számomra élvezhetetlen.

  13. mimosa és maci, én is veletek vagyok. Számomra a film végtelenül steril, a karakterek papírmasék, a sztori patetikus, nekem ez a rendező messze legrosszabb filmje. Ez a trailer se néz ki jobbnak sajnos.

  14. köszönöm a válaszokat.
    azért ami mégjobban elgondolkodtat s ami miatt vban ráfekszek újra az az,hogy pl szárnyas 2049 tetszett s azt azóta láttam többször.

  15. Jó lesz ez, ha ez elejétől adtak volna pénzt 3 filmre még jobb lehetett volna.
    Akik 3. filmet emlegetnek azt mire alapozzák? És abban mit mesélnének el? A Part:Two gondolom eljut a Dűne végére, jönne a egy rész a Dűne messiásából 3.-nak?

  16. Unalmas, steril pózerkedés volt az első. Kap majd azért egy esélyt ez is.

  17. Maci

    Én is azt gondolom, hogy teljesen érvényes dolog a Dűnéről azt gondolni, hogy nem egy túl jó film és számos kritika abszolút jogos. Számomra is egy olyan moziélmény volt, ahol a design és a látvány ügyesen tudta ellenpontozni a sekélyességét, de attól még az ott maradt. És ez nem a Dűne történet kritikája, hanem a filmé. Mert a fő érv nekem az új Dűne fanoktól mindig az, hogy “ha olvastad a könyvet, érted, hogy többről szól”. Csak közben meg ettől nem lesz valami jobb film, ez azért üresebb két és fél óra marad. Olyan, mintha megetetnének valakivel egy tányér hamis gulyást, majd elmondják neki a végén, hogy ez amúgy akkor kurva jó ám, ha van benne marha.

    Nekem is óriási kedvencem Villeneuve, de én egészen sajnálom, hogy amikor azt nyilatkozta, hogy még évekig sci-fiket akar rendezni, akkor azok ilyen kötött ipk lettek, nem pedig olyan újszerűbb, kisebb, valódibb problémákkal foglalkozó filmeket készít, mint az Arrival. Szóval én már várom, hogy mikor csinál megint egy Sicariot, egy Prisonerst vagy egy Polytechnique-et inkább a sci-fik helyett.

  18. Rohanok majd rá a moziba, ez nem is kérdés. Human mondta még anno, hogy a folytatás ismerete nélkül nehezen értékelhető darab az első rész. Ezzel egyet értek, ha ez a film jól sikerül, feljebb emelheti az első részt is a szememben, amivel szemben főleg story téren voltak kifogásaim.
    Ami a fényképezést és a látványt illeti, szerintem most is remek lesz, bár a fekete fehér gladiátor harc meglepő vizuális elem nekem. Továbbra is sok az épített szett ha jól tudom, pl a sand wormből is készült fizikai rész, ami dícséretes.
    A szereposztás parádés, Rebecca Ferguson hibátlan választás volt szerintem, és itt lesz alkalma a sötétebb vonásait is bemutatni a karakternek. Remélem Zendaya nem fog irritálni, és Austin Butler is ügyes lesz.
    Nagyon kíváncsi vagyok a büdzsére és a játékidőre, szerintem 200+ millió és picivel 3 óra felett lesz, de majd meglátjuk. I’m on the hype worm.

  19. @JKJ

    “Eszméletlen butaság az alapfelvetés”… látom még érni és művelődni kell sokat neked azokhoz a filmekhez.

    A tudományos alap pedig sosem kőbe vésett feltétel, hogy science-fiction-t írjon valaki. “Fikció”, érthető?

    De amúgy sem ez volt a lényeg soha. Mindegy, hogy fantasy vagy sci-fi a jobb művek valójában mind a mi világunk problémáival és kérdéseivel foglalkoztak csak más díszletek között és nem pedig egy elképzelt világ fiktív problémáival. Így például a Blade Runner olyanokkal mint az emlékek, identitás, moralitás és a modernizáció/globalizáció.

    A Dűne pedig a vallás, a hatalom, a politikai játszmákkal és azzal, hogy mennyire nem célszerű egyetlen erőforrásra támaszkodni mert aki azt uralja…

    Ne csak üresen olvass vagy nézz valami hanem próbálj mögé is látni. Megéri.

  20. Crash, tökre jó lenne, ha leszállnál a magas lóról, mert baromira irritáló ez a lenéző hozzáállás, amit művelsz!
    Mindazok a dolgok, amikről azt állítod, hogy szól a film, valójában nagyrészt tényleg hiányoznak a filmből! Anno olvastam tiniként a könyvet, amit akkor nagyon szerettem, de időközben elfelejtettem a részleteket. A film megtekintése után bizony utána kellett olvasnom a történet részleteire, ugyanis a világépítés szempontjából nagyon, NAGYON! lényeges dolgok hiányoztak a filmből, ami nélkül tényleg alig érhető maga a kontextus. Egy ilyen hosszú filmnél NEM elég elejtett 1-2 mondat, ami lényeges lenne a történet világának megértése szempontjából.
    Inkább az az eszméletlen butaság, hogy azzal magyarázkodsz, hogy a sci-fi-ben ott van a fiction, “Fikció, érthető?”- nem, nyilván nem érthető, csak te vagy olyan okos, hogy számodra érhető legyen :D A tudományos alap pedig igenis feltétel, azért science-fiction, vagyis TUDOMÁNYOS alapgondolatokból kiinduló fikció. “Tudományos”, érhető? :D
    “Ne csak üresen olvass vagy nézz valami hanem próbálj mögé is látni. Megéri.”
    Ezzel a pökhendi, lekezelő stílussal biztosan senkit sem fogsz meggyőzni, csak elidegeníteni.

  21. Crash. Kevésbé lekezelő stílus sokat segít ha párbeszédet akarsz kezdeményezni valakivel.

    Egyébként teljesen egyetértek veled, hogy mitől is jó egy fantasy/sci-fi mű. A baj az, hogy a Dűne és a Blade Runner is túl egyszerűen nyúl a témához. Lehet, hogy Te nem látod a problémákat velük, de attól még ott vannak. Értelemszerűen itt kizárólag a filmekre gondolok. Könyv formában jól működik az ilyesmi. Filmen kevésbé. Tisztelet a kivételnek (pl. 2001). Az valóban azokról szól amiket említettél, csak jól csinálja és nem olyan felszínesen mint pl. ez a film.

    Máskor ne feltételezd valakiről, hogy műveletlen bunkó, mert nem ért veled egyet…

  22. A Dűne az egyik kedvenc történetem, én nagyon vártam a filmet és várom a folytatást is! Viszont az első rész szájtátós élménye után volt valami ami zavart és jó darabig nem tudtam megfogalmazni, hogy mi az, mígnem egyszer csak bevillant: Nekem egy kicsit sem jön át a filmből, hogy a bolygón mennyire brutál meleg van… beszélnek a filmben róla, de nem “érezni”… Lehet ennek a kicsit fakóbb színvilág az oka… nem tudom! Ennyi az össz problémám! 😁

  23. Nekem pont az tetszett az első részben, hogy milyen finoman, nüanszokkal kommunikál nagyon sok mindent, ritka egy hollíwoodi nagyköltségvetésű filmtől. Sokak szerint meg nem mondott semmit, hát van ilyen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.