Heti mozibemutatók: július 4.

Amerikában függetlenség napja, de itthon sem húznak bele a mozik.

  • Gladiátor – 4K felújított változat – pár moziban, leglaábbis a Lurdyban látom.
  • Despicable Me 4 (Gru 4) – újabb Minions-film a családosoknak.
  • Iris et les hommes (Mindenütt férfi) – francia dramedy amiben egy házas nő kalandot keres. (Crash kedvence lesz!)
  • The Exorcism (Ördögűzés) – Russell Crowe horrorfilmet forgat egy horrorfilmben!
human
írta
2024. 07. 04. 16:31
megjelenés
12
hozzászolás


12 hozzászólás a “Heti mozibemutatók: július 4.” bejegyzéshez

  1. Az tudja esetleg, hogy a Gladiátor mivel tud többet mint a már egy jó ideje kijött UHD bluray?
    Vagy ez pont az?

    Az külön fasza lesz, ha így reklámozzák, aztán beteszik a 2k-s vetítős termekbe..

    Tudom, hogy sokakat nem érdekel, de azért jó lenne eljutni egy olyan korba, ahol a mozik egy kicsit bővebb tájékoztatást adnak tech spec terén. Pont a Gladiátorból van már lemezen DTS-X változat is. Nagyvászonnal kombinálva azért kipróbálnám, de ha ráírnék bármilyen mozi kontakt infójára, szerintem nagy rá az esély, hogy nem tudnák arra a választ, hogy ez hogy van….

  2. kerestem kicsit most, de nem találom a Lurdyban milyen vetítők vannak. Ellenben nem vagyok benne biztos, hogy nem válaszolnak érdemben.

  3. Lehet, hogy kicsit off, de a Kind of Kindness mikor jön magyar mozikba?
    USA-ában június 21 van megadva…

  4. @human,
    Igen, én néztem be, a Lurdy-ban már valóban más az üzemeltető. Lehet ők komolyabbak már ebből a szempontból, mint a cc.

  5. Matt89: ha jártas vagy a témában, hadd kérdezzek valamit. Anno a moziban a Gladiátort filmről vetítették nem? Hiszen elég rég volt, a digitális technika még kezdetleges volt akkor.

    Mi értelme van akkor moziban (!) levetíteni egy 4k verziót, amikor a 4k scan a filmszalagról készül, ami még a 8knál is sokkal részletgazdagabb.

    Azt értem hogy otthonra, fizikai médiára van értelme új verziót készíteni. A dvd minőség egészen ocsmány minőség mai szemmel, és akkor még csak az volt.

    De moziban? Hogyan nézhetne ki ez elméleti síkon bármivel is jobban mint az eredeti film verzió 25 éve?
    Köszi:)

  6. @Bander,
    Annyira nem vagyok jártas, de tippre szerintem a lényeg, hogy minden hasonló re-release-nek az a kulcsa, hogy mennyire igényesen készítik el a 4k feljavítást 2k-ról. Már ott ahol kell egyáltalán.

    Így van ahogy írod, a sok régi film, amit analóg filmre vettek fel, az felbontásban tudja bőven a 4k-t, és mivel semmi egyéb “szerkesztgetés” nem volt vele utólag, ezért azokat könnyebb feljavítani.
    Oppenheimerből emiatt pl 18k-t is ki lehetne hozni, romlás nélkül.

    Egy negatív példa viszont a Gyűrűk Ura 4k-s verziója (sajnos), mert ott minden (a digitális utómunka is) 2k-s felbontásra lett belőve és hát nem sokat, szinte semmit nem ad hozzá a 4k feljavítás. ((Ettől függetlenül nekem is alap, hogy a legnagyobb, filmenként 120gigás változat van “eltéve” otthon))

    Ami miatt az megérheti kipróbálni az újra moziba küldött változatot, az egyrészt a fényerő (ezt eldöntheti mindenki, hogy a “kép sterilizálásával” megéri-e), másrészt a hang, utóbbi indoknak viszont több értelmét látom, mert egy olyan rendszert nem tudsz otthon összerakni 8 számjegyű huf összeg alatt.

    Egyébként ezt érdemes megnézni youtube-on!:
    “The Phantom Menace 4K vs 35mm (1999)”
    Ízlés kérdése, de én biztosan NEM a 4k-t választanám, ha lehetne.

  7. a példához még azt tenném hozzá, hogy aki régen nézte a Gladiátort, azért egyrészt a mozi által kapott másolt kópiával (hiszen nem a mastert kapják meg) már volt minőségvesztésre lehetőség, ahogy minden vetítéssel karcolódott és ez szintén minőségvesztés, plusz azért a vetítőgépek között is van különbség, ahogy az égők sem örökélet csalással vannak bennük. szóval 2000-ben nem a mostani 4k minőségben láttad moziban, hiába filmről vetítették

    lehet a vásznon magán is spóroltak, de arról semmit nem tudok, csak logikával gondolom hogy lehettek különbségek anno.

  8. Köszi a válaszokat! :)

    A film másolásánál szerintem nem lehet számottevő a romlás. Gondolom (nyilván) nem a másolatokat másolják hanem az eredetit sokszor.

    A lejátszások meg annyit szintén nem rontanak szerintem, de nem tudom. Hányszor játszhatták egy moziban átlagosan, 50-100 vetítés? Azt kéne bírni. Egy otthoni VHS-t lehetett “lyukasra nézni” :) aki nálunk is fiatalabb, nézzen utána mit jelent. :P de ez talán más.

    Meg ha romlott is a film, az analóg, véletlenszerű hibákat jelenthet, nem következetes képromlást. Mindenesetre a 4k a kanyarban sincs a film “felbontásához” képest.

  9. Gladiátor úgy van hogy Lurdyban szinkronnal, MOM Parkban pedig felirattal. Lurdy, MOM, GoBuda, Pólus egy üzemeltető (Pannónia), úgyhogy ezeket a klasszikus vetítéseket érdemes keresni mindben attól függően melyik van közel. Persze ahogy most is, nem garantált hogy mindben adják.

    Hozzájuk tartozik amúgy az Art+Cinema is, ott is elég jó retro vetítések szoktak lenni, nem rég pl. az eredeti Djangót is nyomták. Ott viszont a vászon méret annyira nem erős.

  10. Mi a Hang nélkül spinoffot pótoltuk, és totál megérte!
    Remélem lesz írás – többieknek meg ajánlom, ha nincs mire beülni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.