Best of Alien (Only the Greatest Hits)… avagy Alien: Romulus

Kezdjem a pozitívval? Kellemesen pörgős blockbuster az új Alien, szinte elrepül a csak (?) 2 órás játékideje, de ehhez hoznunk kell magunkban pár kompromisszumot.

A szereplőgárda is bejött, pont a fiatalos energiájuk kell ide, és így a naivitásuk is teljesen hihetőbb. A történet szerint pár 20-25 év körüli bányászkolóniás munkás meglátja a bolygójuk közelében elsodródó Wayland hajóroncsban a lehetőséget egy jobb életre, hiszen az onnan szerzett hibernálókkal végre eljuthatnának abban a naprendszerbe, ahol… nem az emberek utolsó vércseppét is kiszipolyozó kapitalizmus (A Cég) uralkodik. Felérkezve konstatálják, hogy valójában egy teljes űrállomásról van szó, méghozzá kutatóról.

Mivel Alien film, így természetesen “aztán majd jön a futás, meg a sikítás!”, ahogy Ian Malcolm mondaná. Innen pár csavarral bíró, de azért csak egy űrbe helyezett horrorfilmet láthatunk, viszont ennyire nem rohannék előre, mert még éltetni akarok valamit.

A kinézete nagyon bejött. A technológia ezúttal tényleg az, ami az eredeti Alien filmben (mellékvágány: az ott egy Commodore 64 billentyűzet volt?), kortalan retro-lo-tech akármi, aminek hívni akarjuk. Ezen kívül némelyik akciójelenet tetszett, és a végén van egy olyan szép űrjelenet, ami talán megérte a nagyvásznat tényleg. Fede Alvarez elbírt a nagyobb budgettel, sőt, fel sem tűnt igazából a “csak” 80 milliós költségvetés.

A fő probléma, hogy két szék között lengeti a csontos, savas seggét a film, miszerint aki még sosem látott egy Alien filmet, az lehet jobban élvezi csak sima űrhorrorként, de a Romulus közben rá akar ülni a nosztalgiavonatra az ilyen nem 20 évesek számára, mint én lennék. Utóbbiaknál ez egyszerűen “semmi extra” végeredményt jelent, sőt, egy nagyobb bűnt is hoz, amit a kritika címében pedzegettem. Már azon kívül, hogy a robot mindig pont annyira van down vagy upgradelve, hogy pont tudja segíteni a sarokba szorult szereplőket és történetet.

Konkrétan a Romulus mindenhonnan vesz kicsit, talán a trailerben látott sav-kerülgetést nem, de az meg kicsit a Dead Space játékot idézte valamiért. Avagy az egész film olyan, mintha valaki kijegyzetelte volna az eddigi Alien műveket, igen, a negyediket, de még a Prometheus-t is, és ezekből egy az egyben átvett volna dolgokat, hogy az egészet összeremixelve ne próbáljon mondani semmit, csak egy újraindított, folytatható terméket alkosson. Vajon mi lesz itt még, Alien: Ares? Egy csapat tengerészgyalogos érkezik a kihalt kolóniára, hogy […]

Az a helyzet, hogy a Prometheus, de még az Alien: Covenant is erősebb volt ennél abból a szemszögből, hogy legalább próbálkoztak, míg itt tényleg iszonyat ismerős jeleneteket, story beateket kapunk végig, felmelegítését annak, ami volt. Nyilván az Alien és Aliens érinthetetlen lett, de két szék közé huppanok én is azzal, hogy nem folytatom a hasonlítgatást, mert elvoltam vele. (A franc, itt már van egy Alien)

Egynek jó volt, nyárlezáró blockbusternek a legmelegebb napon.

55 hozzászólás a “Best of Alien (Only the Greatest Hits)… avagy Alien: Romulus” bejegyzéshez

  1. Spoileres Kérdés:

    Miért pazarolt ennyi időt, energiát és pénzt a Cég, hogy megtalálják a xenot az első filmből, amikor tudtak az LV-426 -en található tojásokról? Nem lett volna egyszerűbb odaküldeni egy csapatot és beszerezni a mintákat?

    Amúgy imádtam a practical effekteket és a zenét, valamint a fantasztikus hangkeverést. A Disney-nél jó döntést hoztak, hogy moziba küldték a filmet, ugyanis az eddigi adatok szerint jó bevétel lesz a vége. Ez megint beindítja a franchiset, aminek nagyon örülök. Nagy Spoiler kérdés: Csak én gondolom, hogy a végén a twist az, hogy a csaj ikreket szült? Romulus és Remus? Logikus nem? Az azt jelentené, hogy egy mutáns még mindig a fedélzeten van.

  2. SPOILEREK:

    Nagyon hangulatos volt, tényleg full autentikus lett az egész (kivéve Azt az egy arcot), tetszett a történet amit a robotsrác kapott, az az egy vonal volt az egy nagy újdonság az egesz sztoriban.

    az első másfél órában csak a jumpscare-eket kísérő indokolatlan harsona zavart. Pl. A facehuggerek közt lopakodos jelentben teljesen kilógott a nagy csendben a hirtelen hangeffekt, ott eleg lett volna a képet mutatni.

    Szerintem egy 6/10re simán jó a film.

    DE:

    Amikor feltűnt a cselekményt mozgató “találmány” viszont felsírtam. Nem hiszem el, hogy épp a Prometheus es az Alien 4 legnagyobb baromságait tették meg a fő mozgatórugónak.

    És mint a Covenantban, itt is minden idegen 6 másodperc alatt nő 3 métert ha a történetnek épp nem kényelmes hogy még baba alienek csúszkálnának a földön. A film szo szerint elvette az alienek gyerekkorát. 😅 Plusz zavaró hogy tökéletesen ugyanaz a film vége mint az eredetié, full hianyerzetet hagy, mintha a Force Awakens egy érdemérem átadó ceremóniával zárult volna Luke helyett.

  3. nekem mint casual Alien nézônek bejött a film, technikailag nagyon össze van rakva.
    kicsit sok a fanservice, pedig egy csomót én vszeg észre sem vettem. Az az egy katakter aki miatt megy a zúgolodás online szerintem sem kellett volna, viszont én azom kevesek egyike vagyok aki nagyon szereti a Prometheust, úgy nem zavart a történetnek az iránya (még a Promeheus score témáját is megidézik egész elegánsan). A sok színtelen, szagtalan popcorn mozi között üdítô kivétel ez a film és nagy kár lett volna ha nem megy moziba.

  4. Szerintem teljesen érthető volt ez a full biztonsági játék az előző részek buktája után. Ridley és a Fox az űr sötétjébe száműzte ezt a franchiseT egykoron. Így pont gy ilyen nosztalgiavonat kellett, ahhoz hogy kikerüljön onnan, és a kritikákat és a nézői visszajelzéseket elnézvén bejött nekik.

  5. Számomra tökéletes Alien film. Mind az idővonalon, mind hangulatában az első 2 film között helyezkedik el.

    Vicces, hogy a fiatal karakterek, akikre mindenki fujjongot, sokkal racionálisabban viselkedtek, mint amihez mostanában szoknunk kellett (beleértve Scott legutóbbi 2 alien filmjét) és hogy ez mennyit hozzá tesz az élményhez, mennyivel jobban működik minden, ha azonosulhatóak a szereplők. Ezért számomra tisztelet Alvarez előtt.

    Spoiler

    Alien Remus (mi értelme volt a párhuzamnak, ha nem egy következő film felvezetése?) tiszta Dead Space lesz, és nekem ezzel nincs bajom. Az Alien első sorban az űrhorror ős atyja. Xenomorph szerepe olyan lesz, mint a T-rex a JP filmekben.

  6. walker:
    A T-Rex a jurassic park/world filmekben több soron megmenti a “hőseinket”, más dínókkal való harccal, nagyjából (emlékeim lehet homályosak kicsit) csak a “genya” karaktereket (és “genya dínókat) eszi/öli meg és a nézők imádják.
    Ha a Xenomorph szerepe olyan lesz mint annak azokban, akkor nekem (akinek ez volt életében az első horror, amit látott, és emiatt szerettem meg a űrben játszódó sci-fi-ket) ez egy mérhetetlenül lesúlytó hír.
    Szóval vagy a hasonl

  7. Zolsan:
    En inkabb arra gondoltam, hogy ha tul sokat szerepel, akkor kicsit kopik a hatasa, amikor a vasznon van. JP filmekben is inkabb tartogatjak a T-Rexet, hogy amikor feltunik, akkor a kozonseg oruljon neki. Es hiaba a sok masik dino, a T-Rex a franchise kiralya (pun intended)

    De valoban benne van a pakliban, hogy lesz, hogy a Xeno feltunese menti meg hoseiket a slamasztikabol, erre jobb felkeszulni.

  8. Walker: A Remus es a Romulus a filmben látszólag össze volt csatlakoztatva, a távoli képeken latszott hogy egymas mellett ott van mindkét felirat az állomás két oldalán.

    SPOILER:
    Egyebkent az egesz Romulus-Remus szimbolika lényege a két “ivadék” volt amik az alien tejen nőttek fel. A végén még az anyuka mellét is konkrétan szívja a hibrid.

    Szóval a kovetkezo film tuti nem Remus lesz, mett ez a cím erről a konkrét történetről szólt.

  9. Spoiler:

    Azt valaki elmondanà, hogy miről maradtam le, ha megmagyaràzták: hogy lehettek tojàsok a Romuluson kiràlynő nélkül? Csak egy Xenoval kezdődött az egész, az első részből. Az nem tud tojást rakni.

  10. De tudnak rakni. Az első rész bővített változatából kiderül, hogy Dallasbol és Brettbol elkezdett tojást faragni a lény.

    Hivatalosan két módon tudnak tojást generálni: királynő és emberi testekből.

  11. Erről én nem tudtam. Azt hittem Cameron ötlete volt az egész kiràlynő dolog, hogy megmagyaràzza a tojàsokat. Ezt mondta egy interjúban egy Aliens behind the scenes videóban.

  12. Akkor megvolt a mainstream blockbuster, most jöhetne egy olyan erős hangulatú, bevállalós réteg/szerzői film, mint az Alien3, én arra várok már mióta. A Prometheus ugyan bátor volt, de rettentő steril. Jöhetne valami fiatal rendező, aki kevés pénzből csinál valami rettentő mocskos, vagy költői, vagy bármilyen módon eredeti filmet.

  13. Szerintem a Prometheus egyáltalán nem volt steril. Számomra simán többször nézős volt. A mostani Netflix filmekre mondanám inkább, hogy steril, amikben sztárok vannak, pl Különösen veszélyes bűnözők, A szürke ember, Ghosted.

  14. Én is most néztem újra a P-t :), aztán haladok sorban.
    És igen, a sorozatgyártott netflix filmek sokkal lejjebb vannak :), azoknak nem csak a kinézete, hanem a sztorija és minden egyebe is steril.

  15. tüske: olyan nem lesz. az a vonal nagyon nem jön be a rajongóknak és a nézőknek. lásd a többségnek a három és az előzmények nem jöttek be. Alien káromlásnak tekintik őket.

  16. SPOILER ALERT!!!!!!

    Vege fele mikor Andy es Rian menekulnek a facehuggerek elol es lehuzzak a racskaput, ugye ott kozepen van egy nagy lyuk, ott miert nem maszott be egy facehugger pl? Vagy megallt mindegyik hirtelen egy kavera? Azt nem ertettem :D

  17. á köszi, pedig gondoltam rá, hogy holnap megnézem. de akkor csak feleslegesen idegesíteném magam vele, tökéletes lesz ez itthon is.

  18. Egyszerre volt fenomenális, és csalódás.
    Nálam működött a nosztalgia, tetszettek az utalások. A csavar nem jött be annyira, de végülis érthető, hogy próbáltak valahogy újítani, vagy inkább az eddigi részeket mind egybefoglalni. Ahogy korábban is írták, ez egy massza. Biztonsági játék, de a jobb fajta. Szerintem megéri moziban nézni, mert a látvány és a hang nagyon rendben van.
    Lehet csak ezért vagyok inkább pozitív, mert elvárások nélkül ültem be, és meglepett, hogy mennyire kompetensen össze volt rakva az egész.
    Más is kiszúrta a magyar “helyszíneket?” :)

  19. Szerintem tökéletes volt, hosszú idő óta ez a legjobb moziélményem. Maradjon egyfilmes, ez a sztori ennyi volt.

  20. tüske
    Ebből nem nagyon lehetne réteg, szerzői filmet csinálni, ez nem egy művész film franchise. Jól van ez így ahogy van.

  21. 40 volt a költségvetés ezért is forgattam itthon és ezért csináltuk hozzá a bábukat stb… Csak “jobb lett” a tervezetnél ezért nyomták feljebb a költségvetést,d e nem lett rá 80 költve… Én csináltam rajta rengeteg mindent….

    “and having originally been planned as a direct-to-streaming release”

  22. @Outcast: dehogynem :), az Alien franchise egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hagyták a rendezőket olyan filmet csinálni, ami az ő stílusukhoz passzolt. 1-4-ig mindegyik film más hangulatú és stílusú, és pont ezzel emelkedik ki a szokásos folytatások sorából. Nem művészfilmek nyilván, de erősen szerzői filmek.
    A Romulus (ezek szerint) abban szakít ezzel, hogy sima generikus blockbuster, annak lehet minőségi, de nem egyedi. Ettől még meg fogom nézni, csak jobban örülnék, ha valaki kapna pénzt egy Alien3 típusú filmre is.

  23. Az eleje nagyon tetszett, a világ építés,a képi világ, a mocskos bányász kolónia, a leharcolt űrhajó, az elhagyatott űrállomás, a szereplőgárdával sem volt bajom.

    Ami nem tetszett:

    SPOILER

    Tényleg el kellett játszani harmadjára is az alien-ember hibrid baromságot? Már az első két alkalommal se működött, nekem ez sajnos nagyon lehúzta az élményt…

  24. thief: a Variety nem ért egyet a 40 millióddal “Disney originally commissioned “Alien: Romulus,” led by Cailee Spaeny, David Jonsson and Isabela Merced, for Hulu but switched to theatrical before filming commenced. The gruesome, otherworldly adventure cost $80 million to produce before accounting for marketing efforts. ”

    de akkor te is ott voltál a rengeteg magyar névben :D

  25. nekem az a bajom a filmmel, hogy:

    1, a főszereplő csaj néha az arnyekatol megijed, néha meg szuperhősként lövi szét az alieneket nulla gravitáció mellett, jó pont : a pontos találatokat megmagyarázzák a filmben H miért nem kell annyira pontosan céloznia,,
    2 ha jól emlékszem űr szűz volt a csaj, de a szkafandert úgy izzitotta be, amit eloszor latott mintha ezer éve naponta csinálná, vagy a bányász bolygóra hogy került?;
    3. A bolygóról ugy félnek megszökni hogy 15 perc rinyalas megy róla a filmben, majd egy laza felszállás, dokkolas és kész ☺️😀, sehol egy kis ellenállás,
    4. Az eddigi alien filmeknel is ilyen hamar lett xenomorph teljesen kifejlett? Nem tudom kérdezem engem zavart, hogy ki se bújik már xeno kb.
    5, aliens bol lopot visszaszámlálás majd visszamegyek az alienekhez racsos lift stb kicsit lehetett volna valami saját ötlet ☺️😀
    6. Láttuk h néz ki a wc vegre egy W-Yutani űrhajó Fedelzeten 😂
    7. Sose értettem ha a sav atmar mindent akkor a remuson a laborban lévő nagy lyuk felette a xeno tetem esetén miért nem történt ilyen?;😀

    és kinek tűnt fel a budapesti metró mozgólépcső a filmben ?! kalvin ter talan? passz 😂

  26. 1. Ripley is bepanikolt mikor Lambertek hullajat megtalálta. Utána összeszedte magát.

    2. Bányászruha hasonló.

    3. Nem tudnak elmenni a bolygóról, mert nincs hibernálójuk. plusz a társaság vadászna rájuk. Többség roncsvadasz volt, ezért szállhattak fel. ezt el is mondják a filmben.

    4. minden részben a dramaturgiai szerint változott ez.

    5. az első részben is volt ilyen. hagyomány.

    6. yep

    7. A második részben Bishop elmondja, hogy a lény halála után a röviddel a sav semlegesődik.

    2ea metrónal forgatták.

  27. SPOILER

    Ayrons: azért egyik filmben sem 5 perc alatt már teljes méretű alien rohangált sztem.

  28. Elég ócska volt. Olyan mint ha lett volna egy Alien első része reboot, de jött Ridley Scott és belefaszkodott a Prometheusban elkezdett faszságaival. Csalódás.

  29. Na megnéztem watchon és nem lett ám ez annyira rossz. Ha egy kicsit képesek visszafogni magukat a szó szerinti meg kamera beállítás szerinti másolásokkal, ez simán 4. rész szint lenne. Engem semmi nem borított ki nagyon, csak az elvtelen idézgetés sajnos nagyon gyenge. Hogy bevágják a Prometheus zene motívumait, mikor a fekete löttyről beszél az Ash2, nehogy ne tűnjön fel valakinek, stb.

    Az a baj ezzel, hogy az utóbbi években annyira összekulták az egészet, hogy ebből jó már nem sülhet ki. Nekem most már tényleg nem tiszta, mi is az egész sztori az első 2 film után.

    Nem volt ez rossz egynek. Tud ez a Fede.

    Amúgy meg igazam lett már az első előzetes után. Alien, tinikkel. Sőt, hatszorosan is igazam lett, mert az összes Alien egyben, tinikkel. Legközelebb csak kérdezzetek. :D

  30. de hát ott is írják, hogy mennyi minden nincs benne, hiszen annak jó részére nem jár kredit, a prodcuerek, a rendező, a színészek fizujának egy része, VFX, még ha nem is drágák, mind a 40-re rá jönnek ha jól értem.

  31. humán: a Covenantban rekord gyorsasággal megnőtt mind a kettő. eleve lábakkal és kezekkel jöttek a világra.

    A harmadik részben dettó a legnagyobb baby jött a világra a szériában, ami már egyből négy lábon rohangált. A következő jelenetben meg már embereket evett és ölt meg.

    A Prometheus végén meg egy kifejtett xenohoz hasonló lény bújt ki a Teremtőből.

  32. Ayrons:
    Azért az Alien 3-ban egy olyan xenomorph volt, ami nem egy emberből, hanem egy kutyából (vagy bivalyból) fejlődött ki. Ráadásul nem egy szokványos arctámadóban volt, hanem egy olyanban, ami rajta kivül egy királynőt is hordozott. Szóval ott érthető (lenne), hogy miért fejlődött (volna) olyan gyorsan a szörny.
    De igazság szerint a lény ugyanolyan gyorsan fejlődött, mint a többi. 2 és fél nap telt a fertőzés, gazdatestből kitörés, és növekedés alatt. Az első két Alien filmben is ennyi idő kellett.

  33. Malachi

    Egy db tini se volt a filmben, így ezt buktad!!
    Vagy a huszonévesek nálad még tini kategória?!
    Akkor sorry!

  34. SZSZFilm: A Romuluson biztos nem teltek el napok. Úgy indul a sztori, hogy 72 óra van a gyűrű eléréséig, de kb 30 perccel később, mikor a fertőzés is történik az állomás pályája es sebessége is rövidebb lett, igy maradt 70 perc. Vagyis bő egy óra alatt egymás után két alien is felnőtt. Az egész cselekmény kb. 2 órát ölel fel (mínusz a prologus) Azert ennyire meredek még egyik rész sem volt.

  35. Megint csak mellément ez a film.Legalábbis a vége biztosan. Az első 1-1,5 óránál még örültem,mint egy kisgyerek hogy végre kapunk egy igazán jó Alient. Azután meg jött a feketeleves,és Ridley Scott az ő baromságaival. Mert az tutti,hogy ha Alvarez teljesen egyedül csinálja ezt a mozit,akkor a végtermék is sokkal jobb lett volna. De ez megintcsak az öreg bolond vízíója részben,nemhiába engedte létrejönni ellenben a Blomkamp féle verzióval. Most marad várnivalónak az FX-es sorozat. reménykedjünk az igazán nagyszerű megvalósításban,már csak azért is mert oda nem nagyon engedték az öreget. Noah Hawley megmondta figyelmen kívűl hagyja az előzményeket teljesen.

  36. Nem értem miért vált ki ilyen heves érzelmeket a fekete trutyi jelenléte, főleg, hogy még egész hihetően is lett előadva.
    Nyilván nem a legjobb a két előző film, de biztos nem ezen csúsztak el. A félbehagyott, figyelmen kívül hagyott, innen-onnan újraindított történetszálak sokkal zavaróbbak szerintem.

    De vissza ehhez a mozihoz, a megvalósítás, atmoszféra nagyon bejött, nyomasztó, szaga van. A sztori nekem kicsit megbicsaklott onnan kezdve hogy a film felére elfogytak az áldozatok, újrahasznosított fordulatból is több volt a kelleténél, valamint a sokak által magasztalt savas jelenet nekem már nagyon túltolt volt ahol az izgalom helyett önkéntelenül is felnevettem. Ellenben az arctámadók elleni első menekülés szerintem parádés volt, ahogy a teherhajó elszabadulása is. Moziban nézve izgalmas, intenzív élmény de nekem is fájóan hiányzott bármiféle ambíció.

  37. Mondjuk az is vicces volt ahogy a haldokló Navarro a nagylábujjával a semmi közepéről “beparkolta” a hajót a kettes hangárba. Nem kicsit volt vicces ahogy pont jól kanyarodott az állomás másik felére. Elegánsabb lett volna ha a hangár bejáratánál lesz rosszul és úgy csapja a falhoz a gépet ehelyett az isteni kozbeavatkozas helyett.

  38. Én kifejezetten örülök, hogy nem próbálkozott igazán sokat mondani a film. Amit kell, azt elmondta az elején és végig ugyanazt mondja

    SPOILER(?): Az igazi szörnyeteg a vállalat.

    Amúgy a sokat mondani akaró Prometheus és a Covenant is számomra borzasztó Alien filmek voltak. A Prometheus még mint sci-fi horror elment (így csak picit volt zavaró, hogy az ott beemelt újdonságokból itt is visszaköszön pár dolog), a Covenant már annak is gyenge volt. A Romulus legalább egy tisztességes Alien film lett.

  39. Tegnap néztük meg. Nekem konkrétan az az érzésem volt, mintha valami átvezető részt látnék két epizód között.

  40. Nagyon jól szórakoztam! Visszahozta a 90-es évek hangulatát, nagyszerű utalásokkal az első részre! Ritkán nézek moziban filmet, ez maximálisan megérte! Jöhet még több ilyen!

  41. SPOILER!!!

    Én teljesen abba a hiszembe voltam, hogy a terhes csaj amikor beadja magának a cuccot,
    Ő fog átváltozni (ahogy a a laboratóriumi patkány/egér) a királnyővé és lezuhannak az LV426-ra, ahol először felbukkan ugyebár….erre kapunk egy olyan hibridet, ami nem is nez ki jól. Van benne Robert Bobroczkyi ,navi és muszáj volt beletenni egy kis engeeniert is.
    Meg most aki az Alien filmeken szocializálódott, annak felmerül a kérdés, honnan a sok facehugger?
    Értem én h az 1979es kivágott jelenete ad erre magyarázatot, de valaki emlékszik még arra?! Mindenki a megoldást várta hogy kerek legyen a story, de csapongás hegyek voltak, amikor Ash 2.0 magyarázta hogy ő alkotta meg a “tökéletes organizmus”. Nem jobb lett volna es hitelesebb ha egy David android a tudományos vezető, aki amúgy is szétmixelte a fekete trugyit a covenantba?
    Ennek ellenére a film 80%-a nagyon ott volt, csak kár hogy a misztikum nem maradt meg, eddig mindig a film végén volt valami pici csavar, itt nem volt, csak annyi h elhúztak a …….űrbe.

  42. atalanta@

    Milyen kilencvenes évek hangulata? Ez a film az első két rész között játszódik. Az előbbi 1979-es, utóbbi még 1986-os.

  43. @Kopasz

    A kilencvenes évek zúdított ránk egy csomó klasszikus akciófilmet, sci-fit, stb. Nekem videomagnóm valamikor 88-ban vagy 89-ben lett… Előtte nem beszélhetek filmek nyújtotta “hangulatról”, mert nem volt olyan. Én ekkor láttam ezeket a filmeket. É igen, számomra ennek a korszaknak a filmes hangulatát adja vissza! Az Aliens-t is valamikor 88-ban mutatták csak be nálunk, hiába 86-os! Az Alien-t meg talán 81-ben, de akkor 7 évesen még esélyem se lehetett megnézni! :-)

  44. SPOILER
    @Lwvi1122: “Ő fog átváltozni (ahogy a a laboratóriumi patkány/egér) a királnyővé és lezuhannak az LV426-ra, ahol először felbukkan ugyebár….” Az ötlet jó, nekem is jobban tetszett volna valami hasonló, de végülis nem láttuk, mi lett a nő testével…

  45. Heti bemutatóknál tévedtem, alien előtt nem a creatorra, hanem a civil warra ültünk be utoljára.. zárójel bezár.

    Péntek délelőtt néztük (nem tudom, milyenre sikerült/mennyit rontott a szinkron, én nem bírtam letenni a sub kópiáról), azóta sok minden történt, de nagyon sokáig velem maradt és sokat gondolkodtam rajta. Innen lehet spoileres itt-ott.

    Talán egyedül azt sajnáltam, hogy a címadó alienből nem láttunk olyan hú de sokat. Jó nyilván, attól, hogy mondjuk titanic a film címe, nem kell 3 órán át a hajót bambulnod, de akkor is központi elem volt és kvázi a 3 óra alatt végig ott volt melletted, vagy a háttérben, vagy szövegkörnyezetben vagy a fókuszban, Alien: Romulus, oké legyen a laboron/űrállomáson a fókusz, de jó lett volna picit többet látni a xenokból, akár a hibrid lény rovására. Őszintén szólva én alsó hangon +30 percet simán el tudtam volna viselni belőle:D annyira berántott az egész.

    A srácok a filmben nem igazán kaptak akkora teret, hogy érdekeljen a sorsuk, lehet Weaver hagyatéka, de a 3-ból 2 csajért tényleg jobban izgultam, megszakadt értük a szívem, talán leginkább Kayért, (nem semmi, hogy megnőtt a kiscsaj a sicario 2 óta:D) Nem negatívum, csak számomra fura volt, hogy hiába Raint nyomták főszereplőnek a promo anyagokban, annyi mindent akartak felmarkolni, hogy elcsúszott róla is a fókusz és hiába tette bele szegény szívét-lelkét, nem tudott kitörni (haha, ó, elnézést).

    Hibrid lény mellett talán Rookot volt fölösleges beletenni, ott picit én is húztam a szám, mindezektől függetlenül én úsztam az árral, remekül szórakoztam, már most újráznám simán😃

    Rohadt jó volt onnantól, hogy osontak az arctámadók között, majd menekültek előlük, talán az volt a film csúcspontja…de hogy ebben a részbe is sikerült olyan jelentsort bepakolni, ami egy életre beleégett a retinámba és már-már oda se mertem nézni, azért jár a hátbaveregetés meg a bonbon. Más kérdés, hogy a végeredmény nem tetszett mindenkinek, de az a szülés,… anyám, baromi sokkoló volt….ördög és pokol, nem találok szavakat!!:D

    Összességében szenzációs mennyi kreatív melót belepakoltak a világépítésbe, voltak igazán maradandó jelenetek, szerethető karakterek, én néznék még egy részt Alvarezzel. Tökjó lenne, ha full szabadkezet kaphatna.

    Szerettem a prometheust, covantot is, lehet savazni (ha ha), én erre nagylelkesen megadtam a 8-at, mert még most is úgy gondolok vissza rá, hogy jó moziélmény volt. :]

  46. Újráztam, ezúttal társasággal. Nem bántam meg, másodjára is működött nálam. Csak a szinkron fájt…
    SPOILER
    Miért nem figyeltek oda a fordítók, hogy a korábbi filmeket idéző mondatok a régi szöveggel hangozzanak el?! Hagyd Őt békén… te KÖCSÖG!
    Egyébként ez a jelenet, meg Ash “megidézése” volt a leghitványabb szerintem az egészben. A tervező és az Alien 4 utalások még lecsúsztak. Nem tudom utálni ezt a filmet, annyira jól össze van rakva.

  47. Kettősek az érzéseim, mert egy jól megrendezett, intenzív, remek kinézetű, vad filmet lehúznak a kötelezőnek érződő kikacsintások és az új ötletek hiánya. No azért nem *nagyon* húzzák le ezek, de ezzel a fiatalos, hangos, savtól fröcsögő lendülettel még maradandóbb élményt lehetett volna, ha mellé a felállás, a sztori újítóbb.

    Régen stresszeltem ennyire a jó öreg xenomorphoktól, és már meglévő elemeket, koncepciókat sikerült nagyon hatásosan, ijesztően megfogni, nem gondoltam volna, hogy számomra ez így lehetséges. De a következő Alien-film, könyörgöm, legyen bátrabb, még kattosabb, rugaszkodjon el ettől a bevált formulától. A Scott-féle prequelek sokat hibáznak, de az ambíciójuk, a “múlttal való szakítás” szándéka tagadhatatlan az esetükben. Itt meg párszor azért MCU- Star Wars-sorozat-hangulatom lett, a lehető leggagyibb értelemben, ráadásul a kérdéses kikacsintások nagyja fölösleges is volt.

    A főszereplő és a robot sztorija viszont kellően bevont már az elejétől, az érzelmi mag megvolt számomra.

  48. Minden elismerésem a hazai stábnak, és azoknak akik dolgoztak a filmen. A látvány gyönyörű, a szettek csodálatosak. Bravo! Andy kellemes meglepetés volt, és a többi szereplő is kevésbé zavart mint gondoltam, hogy fognak, bár Björn kivételével egyik karakter arcán sem érződött a kolónia nyomorúsága úgy igazán. Bár az első fél óra kimondottan tetszett, utána fokozatosan épült le, a végére pedig totál érdektelenné vált számomra a film. Egyértelműen a forgatókönyv a leggyengébb pontja sajnos. Adtam neki még egy esélyt moziban, de másodszorra még kevésbé tetszett. Bár vannak erényei, és a set design miatt nekem a 3. rész után jön a sorban, de a 4. rész és a covenant mellett ezt sem fogom újranézni többet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.