(frissítve, mert törölték!) Jézusom?!? Megalopolis előzetes és poszter

Nem gondoltam volna, hogy hangosan felröhögök Francis Ford Coppola új, talán utolsó, főleg saját pénzes iszonyú drága rendezésének előzetesén, de ez, hogy elővettek a régi filmjeinél elhangzott negatív kritikákat, és előtte “true genius is often misunderstood” hangzik el, nos ez nem kicsit vidított fel. Ettől még nem biztos, hogy jó lesz a Megalopolis, de eléggé önbizalommal teli auteur hozzáállás, amiből több kéne a sok folytatás meg franchise meg IP világban.

UPDATE: hahaha, minden jel arra mutat, hogy még ha ki is adta az ukázt Coppola a negatív kritikák összeszedésére, és tetszett neki a trailer felépítése, a trailer készítők bizony belenyúltak az AI szarba, mivel az hallucinálta nekik a kritikus idézeteket. Avagy úgy néz ki, mintha csak beírták volna ChatGPT-be “kérek korabeli negatív kritikát Coppola filmről”, az meg összerakott valamit. Eberttől egy másik kritikából vágta ki, Pauline Kael is szerette a Keresztapát, szóval az is teljes kamu. Valahol hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dologra képtelen az AI, mármint tudva, hogy valójában csak “autocomplete on steroids” jelenleg nem annyira meglepő, de úgy árulják, hogy ennél többre képes, aztán hozzá teszik az ellenőrzés szükségességét és mossák kezeiket…

Nyilván amíg fenn van másnál, addig pótoltam a hivatalosról törölt videót.

A történet röviden egy római eposz a mai világban. A poszter alatt GO.

(Russell Crowe szerepében Shia LaBeouf?)

https://www.youtube.com/watch?v=bgbjQIbuI_s

Backup:

30 hozzászólás a “(frissítve, mert törölték!) Jézusom?!? Megalopolis előzetes és poszter” bejegyzéshez

  1. Ebben sok akció jelenet nem lesz.
    Itt látványon és a párbeszéden / forgatókönyv lesz a hangsúly.
    már csak az a kérdés, hogy mozi vagy inkább majd itthon?

  2. Durva a szereplőgárda, de nekem se jött át. Végig olyan érzésem volt, hogy ha nem tudnám, hogy Coppola, akkor azt hittem volna, hogy vmi újabb Nolan féle agymenés.

  3. Érdekes koncepció, és vizuális szimbolika. Kíváncsi leszek ekkora ön-hypeolás után, mint ami ez előtt az előzetes előtt lement, vajon milyen üzenetet akar megfogalmazni és átadni Coppola világunkkal kapcsolatban. Nem biztos, hogy mozis lesz, de valószínűleg megnézem.

  4. Ez látványra ilyen Wachowski Felhőatlasz – Mátrix 4 szirszarnak néz ki, semmi Coppolás nincs benne.

  5. Zolsan, igen, a számból vetted ki a szót. Szerintem Coppolának nincs köze a trailer első feléhez, inkább az ügyes marketingeseket kell dícsérni.

  6. Zseni marketing.:))
    OFF: Mehetne ilyesmi a köv. Ridley Scott trailer-be is, kezdve a hajdani Blade Runner pofonnal…:)
    De neki még pluszba jöhetnének ilyen trendi-zajgenerátor-influenszer-megjegyzések is, mondjuk hogy: “Megtaposta az Alien franchise-t!!” “Elvette gyerekkorunk fészhággereit!!!” “Nem engedte a Demonic és a Gran Turismo ünnepelt rendezőjét Alient rendezni!!!!”
    “Fércműgyáros!!!”
    “Beszólt a Trailer-Elemző-Kisembernek” (TEK)
    “Mitképzelezmagáról? Holatisztelet??!!!??”
    “Feministafilmeket rendezett! És még csak nem is egyet!!!”
    stb.:)

  7. Ha poén, akkor jó az eleje. Értem az iróniát, de ezt azért könnyű kőkemény arroganciával összekeverni. És továbbra is ugyanaz a véleményem, igen nagy király, nagy alkotó, nagy kísérletező, újító stb, de ugyanúgy tény, hogy 30 éve nem csinált nézhető filmet, szóval le a magas lóról és küzdjön meg a nézettségért ugyanúgy mint bárki más (p.s. ez továbbra is egy rakás szarnak néz ki :) )

  8. Ez lesz Francis Ford Coppola utolsó filmje. Erre tett fel mindent. Ha tetszik a nézőknek akkor nyert hanem akkor megtette amit szeretet volna és lehúzhatja a bakancslistájáról…bár az is igaz, hogy jó drága bakancslista tétel :D

  9. Ez a trailer nyilván annak a tüneti kezelése hogy a májusi premier óta 53% rotten score-on ül a film a vilag szeme láttára. :D

  10. A Birds of Prey pedig 79%-on áll ugyanott.

    Én ezeket a számokat enyhe szkepticizmussal kezelem.

    Nekem bejön az előzetes, szerintem elmegyek rá a moziba, legfeljebb majd fejcsóválva jövök ki. Ennyi jár Coppolának.

  11. @Gunslinger de egy Nolan féle agymenés nagyon-nagyon nem így néz ki, ezzel valami nem oké:D

    imádom Nolan dolgait és nekem erről semmi ilyesmi nem jutott eszembe, inkább Wachowski Felhőatlasz kinézet felé húzok én is..vagy volt vmi Clooney-s..mi is? rá kellett keressek tomorrowland! 20 perc után offoltam, leginkább a kiscsaj miatt. Itt a szereplőkkel nem lesz baj, de valami akkor is fura

  12. “Valahol hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dologra képtelen az AI”

    dehat ez valojaban egyaltalan nem hihetetlen, csak a kozgondolkodas az elejetol kezdve vakvaganyra tette magat a “hallucinal az AI” meg hasonlo megfogalmazasokkal. Ezek a modellek _generatorok_ , szemleletes peldaval meg lehet oket kerni hogy generaljanak egy eletrajzot egy fiktiv focistarol (mondjuk Mionel Lessi), es itt a nyilvanossagot is sokkolo attorest az jelentette hogy nyelvtanilag mennyire helyes mondatokkal es sok-sok mondaton keresztul mennyire koherens szoveget tudnak generalni. De ez nem a valo vilagbeli tenyekrol szolt! Ha valaki egy konkret focista, tehat pl. Lionel Messi eletrajzara kivancsi, az megis mi a frasznak a chatgtp-t kerdezne meg, es nem pedig elolvasna legtrivialisabban mondjuk a wikipediat?!?
    Persze aztan elkezdtek elmosodni a hatarok (hogy mikortol csak egy nyelvi interface egy klasszikus keresomotorhoz, honnan mar osszefoglalo a talalatokrol, es aztan honnan teljesen generator, stb, stb), de egyszeruen ami itt a jelek szerint tortent az egeszen elkepeszto hogy dolgozok ugy kepzeltek a munkavegzest hogy hey chatgpt szerinted mit mondhatott xyz, ahelyett basszus hogy konkretan elokerestek volna a cikkeket az archivumbol, szepen elolvastak volna es ok maguk kicopyzzak ebloluk azt a mondatot amire ugy erzik szukseguk van. Azaz elvegeztek volna a munkajukat….

  13. Lehet ez is reklám, de közben meg brutális igénytelenség ezeket a dolgokat “kézzel” nem validálni. Vagy legyen inkább amatőr? Azért ez a fajta bénaság is inkább utalhat a minőségre.

  14. Furcsa is volt. Sose hallottam olyanról, hogy A keresztapával bárkinek is baja lett volna anno.

  15. bvr: vágom mire képes, ahogy írom is fentebb, ellenben amire árulják és amire közvetve egy multinál láttam, hogy használni akarják pl., az… ilyesmi is (nyilván sok mindenre akarják)

  16. A beszámolók szerint nagyon nem nézőbarát, például Cannes-ban volt olyan rész, hogy egy színész felment a vászon elé és egy jelenetben beszélt a filmbeli szereplőkhöz. Ávántgárd, no. Október végén nézzük a tékából.

  17. human: de hat azt ott toled ideztem mint a te posztban leirt velemenyedet (“Valahol hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dologra képtelen az AI”) Most akkor mi is az a dolog ami szerinted ilyen egyszeru, es szerinted valahol hihetetlen hogy keptelen ra az AI?

  18. öö, az egész mondat megvolt azérT?

    “Valahol hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dologra képtelen az AI, mármint tudva, hogy valójában csak “autocomplete on steroids” jelenleg nem annyira meglepő, de úgy árulják, hogy ennél többre képes”

    avagy hihetetlen, hogy eladják sok mindennek, de még erre sem képes.

  19. persze hogy megvolt az egesz mondat es ahhoz nem kell akademai mondatelemzonek lenni hogy amit beideztem az egy onmagaban megallo, tokeletesen ertelmes tagmondata az idezetnek! Ellenben az idezet elejen szereplo “valahol hihetetlen” az meg megis hogy vonatkozna mar az idezet vegen szereplo “ugy aruljak”-ra, mar bocs de a magyar nyelv az nem igy mukodik :) Ha azt akartad volna irni hogy hihetetlen hogy ugy aruljak akkor miert nem azt irtad hogy “hihetetlen hogy ugy aruljak” merthogy nem veletlenué ez igy jelentené azt. :) Stb.

    de mindegy, csak furcsa hogy miert allsz ebbe bele.

  20. Ja, hogy ezeket a kritikai idézeteket az elején AI-val generálták? Haha, lol.

    Az AI jelen állapotában nem intelligencia, hanem egy algoritmus ami a rendelkezésre álló adatok minőségének, és a betanult pattern-ek minőségének függvényében generál eredményt. A generálás sebessége és prezentálása már egészen jó, az más kérdés, hogy mi lesz a tartalmi eredmény – mint látjuk kuka, ha nincs előzetes és utólagos emberi ellenőrzés.

    Előzetesen a betáplált adatok minőségénél is kéne, de hát ez ma smafu kb. mindenhol. Ezért is félelmetes belegondolni, hogy nagy céges környezetben akarják mindenfélére alkalmazzák, és top menedzsment magához nyúl a gondolattól mennyit spórolnának meg vele… ja csak majd meglepődnek, ha a hiányzó ellenőrzés miatt trágya eredményeket kapnak, és emiatt letérdel mondjuk valami fő mutatószám…

    Amúgy meg ezeknek a szövegeknek a kitalálásához minek kellett AI? Egy random marketing-gyakornok egységsugarú kreativitással ki tud találni hasonlókat – sőt, megkockáztatom, hogy kitaláltak volna olyan fiktív neveket meg újság neveket, amik hasonlítanak az igazira, de mégsem (pl. Rolling Stones helyet Stoning Rocks, vagy mittonén…) és akkor bár sugalmazták volna, mire megy ki a játék, de nem lehetett volan belekötni, nem lett volna senkire sem nézve sértő.

  21. BeryG: egyrészt biztosra nem tudjuk, de kb tuti nem az amit tippelsz: azaz nem szándékos kamut írattak az AI-jal (mert pontosan, azt ők is tudtak volna maguktől írni), hanem vélhetőleg valami AI-alapú keresést csinálhattak, amit nem vettek észre hogy félrement (valószínűleg) Ne nagyon keressünk benne értelmet mert nincsen :) Illetve egyvalamire amúgy gondolok: mivel ezek régi filmek, még az internet előttről, így nem annyira triviális online kritikákat találni mint aztán már amikor mainstream lett az online újságírás. Persze pont emiatt extra óvatosnak keleltt volna lenniük, azaz MÉG HA semmi AI nem is lett volna, de akkor sem lett volna elég hogy xyz azt szerkesztette a film mai wiki-oldalára hogy annak idején azt írták a filmről hogy… attól még fel kellett volna kutatni az _eredeti_forrást hogy tényleg azt írták-e, nem csak valami kitudjahonnaszármazó sokszorosan eltorzult info, stb. De itt persze még csak nem is erről volt szó, hanem vélhetőleg benyeltek fals kereséseket.

  22. Kopasz: nem hiszem, azert szerintem ez egy eleg erdekes WTF tortenet. Ha meg tenyleg gyenge lesz a film (persze remelem hogy nem, en mindenesetre kivancsian varom), szoval lehet hogy aztan vegul ez az egesz trailer-ugy emlekezetesebb lesz mint maga a mozi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.