The Instigators

Matt Damon és Casey Affleck egy rosszul elsülő rablásos filmben? Ocean’s 2? Mindezt az Apple TV+ hozta el Doug Liman (Edge of Tomorrow, American Made, Road House remake) rendezésében.

A történet rablófilmes: a polgármester kenőpénzeire tart igényt egy bűnöző, aki megbíz valami béna másik bűnözőt a csapat összetevésével. Ide kerül be a volt katona (Matt Damon), na meg a valaki más helyett pár évet már ült még kisebb stílű rosszfiú (Casey Affleck). Az igazi cselekmény természetesen a terv kisiklásától kezdődik, amikor a két eddig emlegetett színész karaktere közösen kell meneküljön.

Érdekes, hogy milyen siralmas maga a rablás, mennyire… Guy Ritchie-Oceans keverék, és mennyire számít emiatt pont a rendező és Damon-Affleck duója, mivel olyan gördülékenyen halad előre a hülyeség, hogy egyszerűen az Instigators első kétharmadát öröm nézni, és így nem a hibákon lovagolni. Pont emiatt csalódás, hogy a finálé mennyire meseszerű, és kicsit le is ül, már szó szerint is. De azért tartogatnak egy olyan fordulatot a polgármesterrel, amin nem tudtam nem hangosan felröhögni.

Vicces, hogy Casey Affleck írói kreditet is kapott, de véleményem szerint ez csakis a saját karakterét érinthette, aki a nagy dumáival és poénjaival megmenti a filmet. Persze kell mellé a buddy cop komédia rutinos felépítéshez a “straight man”, ebben viszont Damon az erős, ahogy átlagemberesen mindent komolyan vesz. Konkrétan biztos vagyok abban, hogy nélkülük hiába erőlködött volna Liman, nem lett volna ennyire szórakoztató A felbujtók.

Mivel nem is akar nagyot markolni a film, így igazából semmi extra amit kapunk (az a fényképezés…), 1 év múlva eszünkbe sem jut majd, de a készítők a rutinjukkal simán átrángatják a szórakoztatóba egy lazítós szombaton.

10 hozzászólás a “The Instigators” bejegyzéshez

  1. “1 év múlva eszünkbe sem jut majd” – az a durva hogy egy hónap múlva sem :)) Mármint ez teljesen konkrét, akkor volt ugye a premier, én (nyilvána szereplők miatt) vártam, és hát azért elég komoly csalódás volt, ha legalább pár napon belül olvasom a kritikát biztos ki is írom magamból – na mostanra viszont az egy dolog hogy nem is gondoltam volna már erre a filmre ha ninsc a bejegyzés, de igazából már amúgy is csak magára a rossz benyomásra emlékszem, a konkrétumokra már nem – bár jobb is így :)

    Amúgy a hatpertíz az szerintem is jó, bár talán csak 5 (bár nálam pluszban az is lehúzza hogy jóval többet vártam)

  2. Ha nem Damon és Affleck játszana benne, egy középszer homályában fetrengő bohózat lenne.

  3. Közepe-vége felé ez is ellaposodott..

    Spoiler
    Vicces, hogy polgi mondja, hogy ha nem tudják kinyitni a széfet akkor inkább vigyék ki, de nem tudják mozdítani, erre később meg simán kidobják ketten az ablakon.

    Meg amúgy bírom Ving Rhamest, de erre a mindent elintéző, mindenkit rendberakó kemény kommandós szerepre nagyon nem volt jó, mert szegény járni már alig bír és eléggé látszódott a remegése+a nagyobb, lógó kabátot se nagyon értettem.

    Érdekes, hogy a megbízó szál mennyire semmilyen lett és az ő “sorsukat” nem mutatták azon kívül, hogy leléptek.

  4. “Érdekes, hogy a megbízó szál mennyire semmilyen lett és az ő “sorsukat” nem mutatták azon kívül, hogy leléptek.”

    mutatták – stáblista utáni jelenetben :))) Persze nyilvan magamtol en sem neztem volna egy ilyen filmnel a stablistat, csak nem ertettem hogy az a szal miert maradt logva es rakerestem hogy akkor mi van (nagy josagbol nem marad le persze senki, bar az legalabb poen hogy ezzel visszakotnek a cipos rolling gagre)

  5. Azért az a Bostonon keresztüli Autos üldözés nagyon rendben volt. Még rengeteg apróság volt elrejtve benne, én már háromszor néztem újra és még mindig találok benne újabb rejtett poénokat amik csak úgy elmennének mellettem. Talán jobbat tett volna ha nem két ekkora név lenne a főszereplő, mert így nagyon sokszor csak rájuk koncentrál az ember és a remekül formált egyéb karakterek meg elsikkadnak mellettük. Nekem nagyon tetszett amellett, hogy meseszerű volt, azért mégis nagyon valósagszeru volt, például az hogy igazából csak egy profi volt az összes karakter közül (Ving Rhames) az összes többi meg azért igencsak balfasz… És azért a való életben is elég ritka, hogy halálosan profi bűnözők nyomják a halálosan profi akciókat a nyomukban meg halálosan profi bunoldozok járnak. itt mindenki balfasz volt és amit el lehetett rontani azt el is rontották. Ritka nagy felüdülés volt ez a film. Már csak azért is mert nem kellett nagyon érzelmileg azonosulni a foszereplokkel. nem voltak hatalmas tétek egész egyszerűen csak élvezni kellett az utazást és még valahogy a kémia is rendben volt a pszichológus csaj meg Affleck között ami nagyon ritka Affleck esetében, mert a csávó az állandó buvalbaszottsagaval nagyon nehezen tudja átadni, hogy aztán itt mekkora romantika szövődik a szereplők között, de itt mégis sikerült. Az volt az érzésem végig a filmet nézve hogy ezt nem csak én élveztem nézni hanem az összes készítő is csinálni. Az AIR-nel volt ilyen érzésem ami nem is csoda hiszen ugyanaz az Affleck-Damon féle produkciós cég csinálta. jó volt és még sokáig emlékezni fogok rá. PS: azt a BMW-t azért letotaloztak rendesen :)) de volt is hozzá vicc…

  6. Még annyit, hogy az is mennyire jó volt hogy azért itt nagyon Bostoni volt minden karakter, mégsem voltak bantoak a ahogy azokat átadták, megformálta, erre a legjobb példa az volt amikor Affleck karaktere megkérdezte a pszichológus csajt hogy honnan származik és ugye a csaj Ázsiai származású tehát itt már föl voltam készülve a tipikus Bostoni rasszista karakter namost majd gyalázza a “ferde szemüeket” poénra és már kezdett el is menni a kedvem az egésztől amikor a csaj benyogte hogy valamelyik Bostoni elővárosi kerületben nőtt fel és a reakció erre az volt, hogy na ez sok mindent megmagyaráz. És még rengeteg ilyen határon gyönyörűen atlibenno poén volt, ami nagyon sokszor nagyon szár is lehett volna vagy nagyon tipikus ezerszer látott dolog, de mindig sikerült elegánsan és nagyon viccesen át fordítani úgy hogy ne hagyjon maga után rossz szajizt.

  7. bvr: basszus, direkt mindig minden filmet végig tekerek az utolsó pillanatig, itt is ezt csináltam, erre ezt sikerült úgy berakni, hogy átugorjam.

    Köszi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.