A Wuthering Heights adaptáció sztárjai

Emerald Fennell (Saltburn) új filmje egy adaptáció lesz, és alakul is, hiszen Margot Robbie & Jacob Elordi jött bele. Két család kapcsolata az évek során, ez a kosztümös regény történetének teljesen elrontott összefoglalása.

A kérdés persze adott, hogy tényleg fel kell még egyszer dolgozni? Most megnéztem, úristen mennyi adaptációja volt már.

6 hozzászólás a “A Wuthering Heights adaptáció sztárjai” bejegyzéshez

  1. Nagyon szeretem a klasszikusokat, ezt pl. még színpadon is láttam (Szinetár Dóra és Gáspár Sándor főszereplésével), de az utóbbi években már szinte már csak azért készülnek újabb feldolgozások belőlük, hogy átideologizálják őket az aktuálpolitikának megfelelően. Arra pedig nem vagyok kíváncsi, inkább előveszem valamelyik régebbit. :)

  2. ráadásul a link nem is tartalmazza a mindössze 2 évvel ezelőtti Emily filmet Emma Mackey-vel, ami ugyan nem konkrétan a műnek egy feldolgozása, hanem az írónő életének azt a szakaszát mutatja be, ami az Üvöltő szeleket inspirálta… szóval ja, újabb “falat kenyér” hír igazából

  3. 1. Egyetértek.

    Továbbá, úgy emlékszem suliban ez kötelező volt és szerintem olvastam is.
    Semmire nem emlékszem, csak hogy Haymitch volt a csávó neve. (ha az volt)
    Felnőtt fejjel kérdezem: tényleg van ebben ennyi? Ilyen jó ez a könyv?
    Mi teszi ezt ilyen nagy klasszikussá?
    Érdemes elolvasni, ha amúgy nem vagyok “szépirodalom”-rajongó? (de rossz ez a szó!)

  4. @Bander:
    1. A név, amit keresel: Heathcliff. Meg voltak benne még páran. :)
    2. Ez a könyv egy angol vénkisasszony (Emily Brontë) egyetlen regénye, aminek az újszerűsége a stílusában és az elbeszélés módjában rejlett akkor, amikor megjelent, nem annyira a történetben magában. Egyszer olvastam csak, kb. 30 éve, de a hangulata annyira egyedi volt, hogy arra még ma is emlékszem. Romantikus, de nem a szokványos, szirupos módon.
    3. Azt mondanám, hogy ha Jane Austen, vagy a másik
    két Brontë nővér könyvei nem jöttek be neked, akkor valószínűleg ez sem fog, mert az angol romantika nem a te asztalod. Ezek inkább “csajos” könyvek. :)
    De a “szépirodalom” elég tág kategória, biztosra veszem, hogy ha tovább keresgélsz, találni fogsz olyan könyvet, ami neked is bejön majd.
    (Ezek között érdemes keresgélni: https://moly.hu/sorozatok/a-vilagirodalom-remekei)

  5. Eddigi életem egyik legjobb könyvolvasásos élménye. Csak úgy random levettem otthon a könyvespolcról, hogy olvassak valamit. Tudtam, hogy klasszikus, anyám szerette a Bronte nővérek regényeit. Elkezdtem olvasni és úgy beszippantott, hogy alig bírtam letenni. Szerintem valami bitang jó regény! Olyan, de olyan vaskos hangulata van, hogy csak na! Valószínűleg hozzáadott az élményhez, hogy akkoriban folyton a Portishead második albumát hallgattam, ami tökéletesen hozza azt a hangulatot, amire ebben a ködös lápvidéken zajló történetből asszociálok.
    Nagggyon ajánlom mindenkinek az elolvasását!
    Egyáltalán nem finom lelkű “csajos” romantikus regény, szuper jól megírt karakterekkel.
    Azt hiszem, akkor jöttem rá, hogy hiába több száz évvel korábban éltek azok az emberek, ugyanúgy gondolkodtak és éreztek, mint a mai korban (ezt mondjuk nekem a magyar klasszikusok sajnos nem adták át).

    (szerintem Heatcliff-re gondolsz)

  6. Hát nem tudom, én a tavalyi borzalmas Saltburn után messze tiltanám el Fennelt minden ilyen stílusú adaptációtól – kivéve, ha más írná a scriptet, mert rendezni viszont nagyon tud, a Saltburn is gyönyörű és bizarr volt több helyen, a színészek meg itt is jó választások. Aztán ki tudja, végülis a Promising Young Womant meg kifejezetten szerettem, pedig azt is ő írta…meglátjuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.