The Forbidden Kingdom

A könnyed zene közepette a napsugarak egy folyó vizét csillogtatják meg, mely zavartalanul szeli át a középkori Kína vidékeit. Némi árnyékot az áramlatnak a parton sorakozó fákon kívül csak pár szikla ad, melyekről egy kis vízesés zubog lefelé, egyenest egy fiúra, ki a kung-fu mozdulatait gyakorolja. Fent a sziklán állnak mesterei, kik egymásra nézve nyugtázzák, hogy tanítványuk nagyjából fel is készült a közelgő megmérettetésre. A kamera szépen lassan eltávolodik a vízeséstől, és a parton egy lány kerül a középpontjába, ki lantján követi a zene dallamait. Majd a kép közelire vált, az arcára, elbájol a szemével, de mielőtt végleg elvesznék bennük, lehunyja tekintetét, hogy ezután a kép fokozatosan átváltson az ő kecses, folyóéhoz hasonlatos mozdulataira, melynek végkifejletében egy 360 fokos fordulattal, édesen összeráncolt szemöldökkel egy jáde nyilat dobjon el, melyet a kamera végigkövet egészen addig, míg bele nem vágódik egy fa törzsébe.

Egy fiúról szól a történet, akinek a kung fu iránti rajongását a falán található poszterből kialakuló főcím is alátámasztja, mely feleleveníti a régi wuxia filmek nagy alakjainak sorát. Még maga sem tudja, hogy egy olyan küldetés áll előtte, melyen egy egész királyság sorsa múlik. Ugyanis neki kell visszajuttatnia a nagy hatalommal bíró botot a Majomkirálynak, kit kőbörtönbe zárt a gonosz jáde hadúr. Útja nem zavartól mentes, de segítőkre talál, egy részeges kung-fu mester, egy szerzetes, és egy harcos lány személyében.

Praying Mantis! Very good… for catching bugs! But not Tiger!

A kung-fu filmek két nagy alakja, Jackie Chan és Jet Li végre közös filmben, sokan régóta várták már ezt a pillanatot, mely ki is tart majdnem kerek 100 percig. A film nem csak eszünkbe juttatja a főcímmel a régi középkori kung-fu filmeket, igazi wuxia, némi repkedésekkel, mágiával, és Golden Swallow-val, bocs, Golden Sparrow-val, mert itt nem fecske, pusztán csak veréb, és persze ott van a Majomkirály alakja is. De mindenképpen azt a kort elevenítette fel a szemem előtt, és ennek örülök, mert ugyan az ázsiai filmek nem igazán voltak sosem az eseteim, de szinte az egyetlen kivétel ezen régebbi kung-fu filmek sora, mert azokat kimondottan szeretem.

A két nagy név mellett a középpontban forgó fiú a másik főbb szereplő, akit Michael Angarano alakít, és elég jól hozza a lúzer alakot és a harcművészetbe belekóstoló tanítványt is. Golden Sparrow-t pedig Yifei Liu játssza, aki még egy filmbeli mondattal is alátámasztja a fent már említett utalást, és akinek alig várom a következő filmjét, mármint ha lesz a témában, mert engem meggyőzött. A másik térfélen pedig a hadurat Collin Chou alakítja, akit pl. a Mátrixban láthattunk Seraphként.

Forbidden Kingdom - tőrös néni

A filmet Rob Minkoff rendezte, és elég szép képsorokat tár a szemünk elé, persze ez a koreográfusnak is köszönhető bizonyos helyeken, aki első ízben nem Jackie Chan volt, mint ahogy az szokása a filmjeiben. A hőstörténetet átdolgozó írónak, John Fusconak, pedig a Vadnyugat fiaitól idáig vezetett az útja, persze láthattunk már tőle egy Hidalgot is menet közben. A zene David Buckley érdeme, és szerintem találó dallamokat csatolt a filmhez, nem volt teljesen keleti zene, de mégis arra hajazott, nekem tetszett.

– Don’t tell me you consider it sinful to drink.
– It’s sinful if you don’t share.

Jackie hozta a formáját, a Részeges karatemestert idéző stílusát, és a rá jellemző „Na nem már” nézését, mikor az ellenség több száz főnyi erősítését észreveszi, szóval végig gondoskodott a poénosabb vonulatról, míg Jet Li a szerzetes szerepében némiképp kiegészítette a komolyabb játékával, de persze ő is elengedhette magát, mégpedig a Majomkirályként.

Tényleg voltak szép pillanatai, poénos jelenetei, harcok sora, minden, ami egy ilyen filmtől elvárható, de kellett a komolyság is mindenképpen, hiszen két nagy alak közös filmjéről van szó, nem lehet csak egy oltári nagy csihi-puhi az egész. Először féltem az amerikai tinédzser vonulattól, de kellemesen csalódtam a játékában. A jó pár utalás a régi filmekre szintén csak a hangulatot fokozta, pláne a főcím, az már alapban kedvet csinált. Egyedül a jelenbeli eseményeket éreztem kicsit hosszúnak, azokat rövidebbre szabhatták volna, le is húzza nálam a filmet kicsit, ezért csak egy 8/10-et adok rá, de ezen kívül tényleg nagyon jól szórakoztam.

Mammut
írta
2008. 05. 17. 15:30
megjelenés
39
hozzászolás


39 hozzászólás a “The Forbidden Kingdom” bejegyzéshez

  1. Szintén ma néztem meg, és teljesen egyet értek veled.
    Nagyon tetszettek az apró utalások, mint pl mikor tanítják a fiút, és a szerzetes Bruce Lee könyvéből idéz, erre az amcsi srác mondja is hogy ez Bruce mondta, erre összenézz jet és Chan és olyan fejet vágnak mint akik nem tudják ki Ő…:DD Lehet rosszul írtam le de ezen a részen szakadtam!
    Megtekintését én is nagyon ajánlom!

  2. Kiszámítható történet, esztelen verekedések tömkelege, de valamiért rohadtul megfogott:) Nem tudom miért, de egyszerűen tetszett (még izgultam is rajta:)) bár magamban tudtam, hogy nem egy műremek.
    A CGIre állat lett, sikerült mindent valósághűvé tenni, mégha néha egész hajmeresztő dolgok is voltak benne:) Az a kis kínai kiscsaj meg egész jól nézett ki.
    Az igazat megvallva nem nagyon szeretem JC-t meg JL-t, de ebben a filmben szerintem jók voltak.

    Én egy 9/10-et adok rá, mert mint írtam, jól szórakoztam rajta, a többit meg lesz.rom :)

  3. Örülök a pozitív fogattatásnak, nagyon kíváncsi vagyok már rá. Jackiet nagyon bírom.

  4. sokkal többet vártam, és néhol sajna a bunyó kicsit nyugdíjasra sikerült, de alapvetően nem volt rossz, megéri megnézni. Monjuk sehol sincs egy Hero-hoz képest, de nem is vártam, h lesz =)

  5. Mivel olyan jót aludtam rajta 4/10.
    Nem áll szándékomba folytatni, nagyon tinis.

  6. Nekem tetszett a film, érdekes a múlt/jelen(/jövő) keretbe foglalása, és abszolút jól meg lett oldva az amcsi gyerek beépítése is a filmbe, csak ajánlani tudoma csihipuhi filmek kedvelőinek. :)

    * SPOILER *

    – Of course, I’ll live. I’m immortal.
    :D :D

    Viszont a csaj feltűnése a végén elég kiábrándító. Tudom hogy ezt így el kell sütni, mert kell egy heppi end lezárás a romantikus szálnak de én ellettem volna nélküle… :S

  7. Pont most végeztem vele én is.
    Osztom a kritikában leírtakat. Bunyó,Humor mi kell még?:)
    Jó film volt na!:D

  8. Frappáns, bunyós, szép, mesés, és amcsi :) Az utolsó miatt 8/10 nálam is… :) De különben nagyon tetszett ahhoz képest amit vártam tőle, és igen, végre JC és JL egy filmben. Minden Kung-Fu film rajongó álma :D

  9. Olvasom a kritikában, hogy 8/10, és pár hozzászóló is hasonló értéket adott, most nem azért, de reális ez? Tízes skálán egy ilyen pontozású film már majdnem Ponyvaregény (tudom, hogy nem ugyanaz a stílus/téma, csak jelezném, 8/10 egy többször újranézhető (kult)filmet takar – nem feltétlenül az említett példát). Ízlések és pofonok, nyilván, de ez úgy kikívánkozott.

    Ez egyébként egy egyszer talán nézhető alkotás, túl erős amerikai tinifilm beütéssel.

  10. Biztos megnézem majd.
    Bevételileg nem áll olyan hűdejól. Amerikában eddig 49, millió + még 46 millió. Bukás?

  11. látványban tényleg rendben volt, nekem a verekedések is tetszettek. viszont a sztori meglehetősen gagyi, és a karakterek nagyon felszínesek. nem is tini, inkább gyerekfilm.

    SPOILER

    a végén a jelenbeli bunyó minek kellett? ekkora klisét…

  12. Én szintén most fejeztem be a filmet és nagyon tetszett, teljesen átjött a hangulat, pedig nem ismerem azokat a filmeket, amikre biztos sokat utaltak :)

    Amúgy Mammut, ennél kevesebbet aligha lehetett volna mutatni a jelenből, hiszen onnantól kezdve amikortól átlépünk csodaországba, még olyan rövid pillanatokra se rángatnak vissza minket, mint a Végtelen történetben pl :D

  13. lehet, hogy csak nekem tűnt végtelen hosszúnak a jelen, mert az a része nem jött be :D

  14. Húú nagyon kiváncsi vagyok, holnap meg is nézem :) Ma még odaát záró rész van, aztán majd értékelem én is :) Bár bejövös lesz biztos, mivel Jackie Chan mindig is nagy kedvenc volt:)

  15. Tetszett a film, én is megadom rá a 8 pontot simán. Jackie Chan hozta a szokásos figuráját /meg Jet Li is a magáét/. A jelen szerintem se volt sok, még 10 perc se volt az elején meg 5-6 perc a végén. A bunyók iszonyat jól meg voltak koreografálva, már Jackie Chan vs. Jet Li 5 percesért megérte megcsinálni a filmet. :) Tetszett, hogy kellően komolyra a vették a figurát, voltak benne humoros részek de alapvetően azért ez egész film hangulata komoly volt /nem mint általában Jackie Chan amerikai filmjeinek/. Szóval tetszett. A szőke hajú bérgyilkos csajszi meg hát húha. Szép volt na. :)

  16. Van benne pár szép helyszín, és a zenékkel meg Chan és Li játékával sincsen gond, de ez édeskevés. Nálam filmnek 5/10, maximum akkor adnám meg neki a 8/10-et ha altató címen adják a patikában.

  17. Aurus: az “ízlések és pofonok” közhellyel meg is magyaráztad a kérdésed.

  18. Nekem az tetszett amikor eső akart fakasztani Jacike és Jet Li meg lepisálta :D az állat volt röhögtem.
    Nagyon tetszett 8/10 nálam is. Elengedhettem magam alatta nem kapcsolgattam ki be hogy mennyi van hátra nagyon tetszett lekötött szórakoztatott még több ilyet. Mármint Jet Li-t és Jackie Chant egy filmbe bele :)
    Fájintos lett grat !!!
    A kis kínai fehér hajú lány pedig húha nagyon pöpecccc :D

  19. Nahh megnéztem :) Szép volt jó volt tetszett :) Mondjuk Jackie Chant láttam már jobb filmben is :) De nem volt ezzel semmi baj:)

  20. kaito

    SPOILER

    A végén sztem bűn lett volna nem elsütni a jelenbeli bunyót (én szvsz biztosra vettem hogy nem hagyják ki, sőt, a csaj feltűnésére is számítottam bár az már kissé túlzás volt)

    Ami viszont zavart az az hogy a srác azután hogy
    1, kényszerítik hogy kitudják rabolni az öreget
    2, lelövik a boltosbácsit
    3, pisztollyan végigkergetik fél bostonon (vagy hol)
    4, “””lelökik””” egy tetőről
    5, alaposan elagyabugyálják
    Na hogy ezek után mikor a srác megtanul kung-fu-zni és visszatér “csodaországból” ahelyett hogy szétrúgná mindenki s*ggét ilyet vág be bunyó közben a fők*csögnek hogy “We don’t have to do this.” Na ezzel nagyon mellényúltak :/

  21. Flaki, azzal egy kicsit valóban a végén.
    Az viszont tetszik, hogy kicsit lehetséges, hogy a kölök csak álmodta az egészet. Mert ez elején ugye álmában már a Majomkirályt látja. Aztán az öreg fickó boltjának a neve Lu Yan’s Pawn Shop. Jackie Chan karakterének is ez volt a neve. Az egyik filmnek amit kivesz az a címe, hogy Fehérhajú Menyasszony. Ugye ott van a fehérhajú bérgyilkos csajszi később. Aztán a végén a csaj aki azt mondja az utcán sétált éppen szóval gondolom a környéken lakik szóval már láthatta korábban is. A hely ahova a csaj besétál annak meg a neve Golden Sparrow. Mint a csajé volt a múltban. Oké, mondjuk ennek némileg ellentmond, hogy a srác megtanult Kung Fu-zni de azért mindenképpen érdekes. És remélem valaki olvassa is ezt ha már ennyit pötyögtem. :)

  22. Hihetetlenül szeretem Jackie-e, de egyenlőre kitartok a mozimegjelenésig és már csak tiszteletből is ott fogom megnézni. Na de a kérdésem az, hogy tudja valaki mikor láthatjuk itthon moziban?

  23. na, a reggeli kávé mellet végigolvasva a kritikát (köszi Mammut), meg a kommenteket (köszi lányok és fiúk), megjött a kedvem a megnézéshez. ha csak egy kicsit is hasoló, mint a Hős, meg a Tigris és Sárkány, akkor túl rossz nem lehet… ez utóbbit vagy háromszor láttam, de minden alkalommal teljesen elvarázsolt. :)

  24. Andreee :) Végigolvastam és tényleg, nekem így nem mind tűnt fel, mentségemre legyen szólva hogy későn néztem, meg előtte végignéztem pár Coupling részt is, és biztos be voltam lassulva:)

  25. tegnap este néztem meg én is, aranyos volt, meg vicces is, egy nagyon jó kis családi mozi, 1-2szer még megnézem. Tetszett, hogy JetLi karaktere az elején nagyon komoly, majd kiderül, hogy vicces :P
    Az év legjobb családi filmje eddig!

  26. Nagyon kellemes csalódás részemről…olyan mai kínaira vett Végtelen Történet..pont ezért kiszámítható dramaturgiával,
    de nagyon fogyasztható módon:)

  27. Húú, ez nagyon jó volt. A kritika szépen leírja, a film is jó. Nézze meg mindenki!
    Személyes kedvencem a Részeges karatemesterből átlopott kis Jackie-s verekedős jelenetek.

  28. mit mondjak rá? talán a bájos a megfelelő jelző. kedves, aranyos mese, jó koreográfia. kellemes kikapcsolódást nyújtott. jó volt, na. :)

  29. Andree:
    Viszont lehet, hogy nem álmodta, mivel Jackie Chan karaktere halhatatlan lett:) Lehet hogy ö volt az öreg nem?
    MOnjduk akkor miért öreg?:S
    A csajra meg már a halála utáni jelenetben utaltak,ott ült egy veréb a fán.

  30. Nekem bejött, simán 8/10.

    Valaki említette hogy a ponyvaregény szintű filmek szoktak 8/10-et értni….hát figyi nem az a lényeg mennyire tökös egy film, a szorakoztatás a lényeg. Engem a film elvarázsolt, csodaszép képek voltak benne, szép látványvilág, jó kis mese, beletudtam élni magamat, és ez a lényeg…simán 8/10, nem összehasonlítható a ponyvaregénnyel mert mindkettő más…

  31. Ahogy olvastam a kritikákat azt vettem észre hogy sokan nem tudják hogy a film történetéhez mi szolgáltatta a hátteret.
    Egy klasszikus kínai irodalom(16. század) a film alapja méghozzá:
    Vu Cseng-En – Nyugati utazás avagy a Majomkirály története.

    A film szerintem nagyszerű, szórakoztató. A fényképezés gyönyörű remélem hogy HD változatban is élvezhetjük majd ezeket a képeket. A harc jelenetek nem túlzottak sőt az alapműhőz képest talán még visszafogott is egy kisé. A díszlet és a jelmezek is nagyon szépek.
    Én 9 pontot adnék a filmre. Az utlsó 5 perc egy kicsit rontott a filmen, de az előtte lévő másfél óra kárpótólt mindenért.

  32. Érdekes, mert ahogy elkezdtem nézni, az volt az első benyomásom, hogy egy erőltetett, középkori röpködve-verekedős kung-fu filmet fogok látni, de nem így lett. Elismerem, a film első harmada után arra gondoltam, hogy talán nem volt jó választás a Tiltott Királyság, de amit a film második felében kaptam az arcomba, mindent elfeledtetett, egyszerűen lenyűgöző volt, mind a filmzene, mind a tájak, ahol játszódott a film és a történet is olyan heroikus lett, hogy győztem a végén lelkesedésemet visszafojtva várni a végkifejletet! Ahogy a Hero-t imádtam, ez is nagyon megfogott, bár a két filmet azért ne vegyük egy kalap alá, de a koreográfia itt is eszméletlen volt, főleg az alatta megszólaló zenével, nagy élmény!

    8/10

    Liu Yifei pedig egy istennő! :) De Ling Bingbingnek (a fehér hajú csaj) is megmutatnám a bélyeggyűjteményem…

  33. Ez a film gyenge!
    Totál 80-as évek stílus…..nem jött be, a “főhős” gyerek jobban hasonlít Simple Jack-re a Tropic Thunder-ből, mint a saját szerepére, a szemei alapján kiváló új Stallone lesz belőle…Jet Li és Jackie Chan: nem tudom hogy vállalhatták el, a Kungfu Pandában(ami ezzel ellentétben pazar) több volt a mondanivaló…

    A 2 csajszibarack gyönyörű volt, nagyon kellett a szépséguk a filmbe, bár a boszi kicsit ellentmondásos(“ne bízzatok a pasikben, mert átvernek, de azé’ a hadúrnak hiszek),
    veréb meg túlzottan emos volt(“nem tudom feldolgozni, hogy élek” típus)…

    Nézzuk: ez a mese 12 éveseknek való, Pekingre való tekintettel amolyan “Neverending Story kínaiasan”, és itt jő a probléma: nuku szinkron, a lebutított oktatásnak hála, egy 8-12 éves kölök nem tud 1időben rendesen olvasni és felfogni a történéseket, a nagyobbak pedig kiakadnak attől a pocsék újrahasznosított….-tól (a Gyűrűk Ura díszleteit használták, sz’tem: occobb, mint kitalálni valami jobbat)
    Monkey Monk höm-höm…mit lehet erre írni, magáért beszél….

    Végigszenvedtem, sohatöbbé nem akarom ezt látni:P

  34. Válasz – ,,alma”
    Jó, h ilyen őszinte vagy, de a díszletek inkább voltak jók, mint Gyűrűk Urásak. Milyenek legyenek?! Elvégre Kínában játszódik. Nem kell az élő fába is belekötni;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.