Expendables

This movie has so much testosteron it should just be called “Balls”. – Craig Ferguson.

A fények elalszanak, a vászon felragyog, én pedig nagy levegőt véve elmerülök az idei nyár második várva-várt filmjében. Az első másodpercekben még kissé bizonytalan vagyok, de aztán feltűnik a Nu Image neve, és a hirtelen megrohanó emlékek megújult erővel ruháznak fel. Aztán egy pár perc elteltével feltűnnek a régi ismerősök, én pedig teljesen megnyugszom. Az első poénnál már mosolygok, az első félbeszakadó embernél pedig elégedett vigyor ül ki az arcomra: megérte várni!

Joker vigyora az Expendables alatt

Az Expendables lehetett volna tökéletes alkotás, de sajnos nem lett. A tökéletességtől pedig pont az arra való törekvés választja el. Vagy hívjam inkább megfelelési kényszernek? Stallone azt a lehetetlen feladatot vállalta magára (akár önként, akár külső nyomásra), hogy összebékíti a régit és az újat: a megalkuvást nem ismerő izomszagú akciót a modern kamerakezelési és vágási trükkökkel. Kár, hogy nem kérdezett meg. Szívesen elmondtam volna neki, hogy ez úgysem sikerülhet. A klasszikus akciómozikban pont azt szerettük ugyanis, hogy mindent rendesen lehetett látni – egy sima pofánverés nem hat-hét vágásból jött össze, a robbanásokat pedig teljes valójukban kiélvezhettük, fölösleges kamerarángatások nélkül. Persze érthető a dolog, az újabb generációknak ez a gyorsabb, túlpörgetett tempó kell, de valahol azért mégis sajnálom, hogy Sly nem csinált még egy filmet, csak nekünk.

A fiatalabbaknak elmagyarázom: nem magával a kézikamerával és az életszerűségre való törekvéssel van a gond (a szarrá vágással inkább), hanem azzal, hogy az én generációm hőseinek nincs szükségük ilyesmire. Jason Bourne egy másfajta, reálisabb akcióhős, akinek jól áll a remegő kamera, de Matt Damon soha a büdös életben nem is fog a feje fölé emelni valakit, hogy aztán odakúrja a betonra, miközben elereszt egy laza egysorost (lásd még Mammut töprengését a „berúgja az ajtót vagy nem rúgja” témában).

Jó hír viszont, hogy a klasszikusokkal való rokonság a vizualitást leszámítva minden másban összejött. A szereplők névsora anno hatalmasat robbant, mostanra már mindenki kívülről fújja: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture, Steve Austin, Terry Crews, Mickey Rourke, Eric Roberts, Gary Daniels, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger. Egy ilyen társaságnál pontosan tudjuk, mit várhatunk, és a legjobb, hogy pont azt is kapjuk. Igazi tesztoszteronbomba az Expendables, izomszag és fegyverropogás orrvérzésig, véres és kegyetlen, ahol a férfiak férfi módra ugratják egymást és végre a nők is tudják, hol a helyük.

A forgatókönyv is a régi időket idézi, a történetben nincs túlbonyolítás, csak a lényeg: egy zsoldoscsapat lenyomja valami nevesincs Dél-Amerikai ország diktátorát. Stallone szerencsére telerakta a filmet a rajongóknak szánt jelenetekkel, némi kikacsintással és poénokkal, és gondolom ezek többsége működik majd mindenkinek. Ami pedig egyes vélemények szerint egy picit kínosabbra sikerült – szerintem a maga esetlenségével is zseniális volt -, ott tisztelni kell a filmtörténeti jelentőséget (igen, Schwarzi jelenetére gondolok). Azt meg kell még jegyeznem, hogy sok jelenetnél, amikor egymást húzzák a szereplők, teljesen úgy tűnt, mintha improvizáltak volna (főleg Mickey Rourke sorai és a templomos rész), ami egyrészt tényleg picit esetlennek tűnik (jó értelemben véve), másrészt viszont azt mutatja, hogy talán nem a pénz volt az elsődleges motiváció a részvételnél. Jó volt látni azt is, hogy nem vették teljesen komolyan magukat, így sok poén önmaguk és egymás cikizésére épül. Ez az önirónia valahol azért szükséges is, mert ha belegondolunk a stáb legfiatalabbja, Jason Statham is 38 éves, Stallone pedig már 64 múlt.

Statham akciózik az Expendablesben

Egy akciófilmnél érdemes néhány szót ejteni az akciókról is, amik bizony remekül sikerültek. Stallone tudja mi kell a népnek, ezért ismét az új Rambóban egyszer már bevált módszerhez nyúlt: bombák robbannak, végtagok szakadnak, a jelszó a naturalizmus és vér, minden mennyiségben. Az összes elképzelhető pengehosszúsággal és kaliberrel folyik a mészárlás (mikor Terry Crews „barátnője” színre lépett, kicsit már úgy is éreztem, hogy ez nem fair az ellenséggel szemben), és emellett még jópár kézitusával is megörvendeztetnek bennünket. Ahogy valaki találóan megfogalmazta, ehhez a filmhez ingyen óvszereket kellene osztogatni, annyira gyönyörű.

Stallone – sok rendezővel ellentétben – tudja, hogy meddig lehet és érdemes húzni egy filmet, így az Expendables a maga 100 percével pont olyan hosszú, aminél még nem kezdünk el mocorogni, viszont azt sem érezzük, hogy túl rövid volt. Ráadásként még az akciók közötti részek sem unalmasak, így szép egyenletesen emelkedik a film íve, hogy aztán a végső hatalmas pusztításban teljesedjen ki.

Expendables értékelés

Ahogy fentebb már írtam, az Expendables közel sem tökéletes film, de valami olyat nyújt, amire az utóbbi 10-15 évben nem sok akciófilm volt képes: sikeresen felidézi az aranykort, szórakoztat és mérhetetlen elégedettséggel tölt el. Ezzel pedig úgy érzem, hogy a hibák ellenére is bőven megszolgálta azt a bizonyos 10 pontot. És nagyon remélem, hogy van még Slyban egy-két nagyobb diktatúra letarolásához elegendő energia.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

vendegblogger
írta
2010. 08. 15. 04:29
megjelenés
74
hozzászolás


74 hozzászólás a “Expendables” bejegyzéshez

  1. 10/10 Na erről van szó :) még a a yahoo.movie oldalán is A’ minősítést kapott azért ez már jelent valamit :))))

  2. HELL YEAH MOTHERFUCKERS!! Remek írás Joeker, tényleg mindent felemlegettél amit csak kellett. És amikor ahhoz a részhez értem, hogy a “a stáb legfiatalabbja, Jason Statham is 38 éves” olyat röhögtem:D, hogy csak na. De most komolyan, mit összedobtak már az öregek, akik tényleg tudják mi az az AKCIÓFILM, nagybetűkkel. Az a baj, hogy mivel a forgalmazók jól elkúrták nekünk idehaza, így attól félek, hogy lehetséges, hogy nem fogom kibírni, hogy ne nézzem meg még mozi előtt. Pedig ez pont az a film, amire a legjobban el akartam menni nyáron.

    “mikor Terry Crews „barátnője” színre lépett, kicsit már úgy is éreztem, hogy ez nem fair az ellenséggel szemben”

    erre amúgy már én is gondoltam, hogy egy szimpla diktátor a legnagyobb akciómágusoknak semmiség lesz:)

    A maximumról még tovább növelted a várós faktort.

  3. “és végre a nők is tudják, hol a helyük.”

    Isten ments hogy egy emncipált nő megtalálja ezt a mondatot mert jön és szétoffolja majd a kritiká:D

  4. Picit féltem, hogy nem sikerül majd ezt a magas labdát leütni, és ez az “álom”, amit a trailerek lefestettek, nem fog működni a vásznon. Ezek szerint működik. Várjuk szeretettel, ha itthon is bemutatják valamikor…

  5. Bár teljesen hidegen hagy bármilyen kritika erről a filmről, mert egyszerűen lehetetlen, hogy én ezt kihagyjam moziban, azért nagyon örülök a 10/10-nek :-D Ha ez a banda 100 percig ülne egy szobában, azt is megnézném. Valamiért úgy érzem, egy hozzám hasonló ’80-’90-es évek akciófilm-megszállotja követte el az írást, és nincs ami eltántoríthatta volna a 10/10-től :-D A kézikamerával amúgy szerintem semmi baj, a Ramboban sem zavart, sőt, és hát muszáj valamennyire haladni a korral, hogy a fiatalabbak is menjenek megnézni, és hozzák a lét (gondolom nem vagyok egyedül ha azt mondom, nagyon szorítok, hogy pénzügyileg is sikeres legyen).
    Csak jönne már Magyarországra!!!! Ahogy néztem a box office eredményeket, igen jól kezdett az USA-ban is, úgyhogy észhez kaphatnának a hazai forgalmazók… grrr :-@

  6. Már hirtelen megijedtem, hogy human adott 10 pontot valamire. :D

    Amúgy akkor lehet, hogy beülök, ha tényleg ennyire jó.

  7. Én csak azt nem értem, hogy J.C. Van Damme hogy a francba maradhatott ki egy ilyen moziból? Ehelyett a csapat fele a nyomába sem ér a régieknek (Statham, Li stb..) és raktak melléjük még ilyen “noname” embereket is, akik annyi közük az akciófilmekhez, hogy semennyi (Crews, Austin pl.), de tény, hogy nagy darab emberek, jól mutatnak biztos a csapatban.

    De azért kiváncsi vagyok rá már nagyon :)

  8. junkie:

    JC Van Damme úgy maradt ki, hogy visszautasította a Stallone által neki felajánlott szerepet, mivel a karaktere (akkor még) nem volt kidolgozva, csak annyit mondott neki Sly, hogy nagy lét akaszthat :-D Szomorú…

  9. ThomassLord:

    Aha, értem, köszi a választ. Hát ez sajnálatos, mert nem lesz még egy ilyen “All-Star” mozi, az biztos :(

    Bár ha sikeres lesz, akkor lehet, hogy lesz 2. rész :D
    És akkor jöhetne Van Damme, meg Chuck Norris is :D

  10. Ezt most jobban várom, mint eddig, pedig már eddig se volt kutya. Viszont most azért várom jobban, mert Joe-ker eddig akárhányszor lelkesedett egy filmért, az a film nekem valahogy sose jött be, valahogy nem egyezik az ízlésünk, úgy látszik. Lehet, hogy meglesz az első közös pont? Nagyon örülnék neki :)
    A kritika amúgy (mondhatni, szokás szerint) elsőosztályú, ha semmit nem tudnék a filmről, akkor is bemennék rá az írás hatására, ez már csak így szokott lenni :)

  11. Meg Segal. Ne felejtük ki őt sem a második részből :).
    Köszi a kritikát, nagyon jó lett, de természetesen e nélkül is ott lennék a bemutató első napján a moziban!

  12. Hú de várom ezt a filmet. Nagy öröm számomra, hogy idén szép sorba jönnek a Retro akció filmek – A team, Predators, Expendables. Pedig nem is éltem a 80-as években, főleg, hogy mindről lehet bőven jókat is olvasni.

    Stallone meg inkább ezt folytassa mint a Rambot. Az tökéletes lezárást kapott.

  13. “Már hirtelen megijedtem, hogy human adott 10 pontot valamire. :D”

    pár napja adott egy 10/10-et.

  14. Jó kritika! Szóval Sly-nak sikerült?! Rambo 4 óta várok egy ugyanolyen filmre! Úgylátszik megvan!

  15. Nagyon tisztességes, 35 milliós rajtot vett a film. Azt hiszem, ha jól tartja magát, folytatódik még a móka… :)

  16. Most nézem, nem is human írta. :P Biztos jó lehet azért.. még fatert is elcsábítottam hogy mennyünk nézni. :)

  17. Nem akarok senkivel kötözködni, magánvéleményem, hogy Seagal papa manapság már papírkutya, és ebben a gárdában nincs helye. Chuck Norris legfeljebb egy Arnold cameóra lenne jó, azért az is szép volna az öregtől.

    Van Damme még tartja magát jó formájában, a mentális képességeiben ellenben már lehet valami difi, már hogy itt elutasította Sly-t.

    A következő részben, amennyiben lesz ilyen, és Stallone tagjaiban még adódik szufla (?!), szerepeltethetné:

    Michael Jai White – mert nagyon tud a csávó zord és atletikus lenni :), vagy

    Snipest – ha addigra szabadul :(

    Rövid jelenlétre pedig meghívhatná:

    Billy Dragot – a legkedvesebb alávaló arc a nagyvászon aranykorából :)

    Carl Weathers – Arnold ébenszín, korosodott mását

    John Saxont – egy tiszteletbeli cameo erejéig, hisz Tarantino már megtette :)

    Kristoffersont – Peckinpah utolsó, még élő és aktív filmhőseinek egyikét :)

  18. hát ez a film kibebaxott jó lett :) sima akció, semmi x*rakodás, tényleg ezerrel visszahozta a régi emlékeket

    azt hittem, az idei évben mindenben csalódnom kell, de végre megvan az első 10-es film

  19. Maximálisan egyetértek a 10/10-es értékeléssel és a kritikával! Aki a 80-as/90-es évek akciófilmjein nevelkedett,szerintem nem is tud ennél kevesebbet adni rá! Hajrá Sly,még sok ilyet kérünk!

    ” – Whats your names?
    – Buda,Pest.” :D

  20. Nem tudom maradéktalanul osztani a lelkesedést, mert ugyan nem egy rossz darab, de alapvetően elmarad az aranykor jobb darabjaitól, amit visszaszeretne hozni, tehát mondjuk úgy, hogy egy felemás időutazás. Amúgy az írás eleje is kiemelte a film egyik legnagyobb hiányát, miszerint technikailag nagyon-nagyon gyenge lett a dolog. Az operatőri munka és a vágás szerencsésebb lett volna retrósabb stílusban, ha már az volt a project, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit a Rambo-szerű filmeken. Tény, hogy sok akciófilmet odaver, ugyanakkor pont hibázik, amit szeretett volna elérni: a nosztalgiánál. Ez a kapkodós stílus nagyon jól bejön egy Bourne trilógiánál vagy egy Taken-nél, de itt inkább szembehugyozzák magukat ezzel a döntéssel a készítők. Kicsit ilyen öregfiúk focimeccs szaga volt nekem, amikor egy barátságos meccsen búcsúztatnak valami nagy sztárt. Nyilván élmény újra látni gyerekkorunk hőseit, de azért ha 2-3 év múlva fel kell idézni meccseket, akkor nem a nagy klasszikus rangadókra fogunk emlékezni, nem a látványos baráti 6-5-re… 7/10-nek teljesen korrekt a film, egy jó popcorn-akció különösebb katarzis vagy kultfaktor nélkül.

  21. Most jottem a mozibol (London), es meg kell mondjam gyerekek Stallone mindenkit Lego kockaba alaz .
    A katarzis vagy kulturfaktor sagrol csak annyit vastaps volt a film vegen mint Brezsnyevnek annak idejen !

  22. Jó én akkor most meghülyülök itt…:)
    Tud valaki valamit, hogy mikor jön a film Mo-ra? Azonnal meg akarom nézni.

  23. Én nem rég néztem meg itt kint amcsiban. Istentelenül jó, ahogy szakadnak a testrészek, férfias ugratások feelgood mozdulatok beszólások és a SZTÁROK. Plusz poén és 11/10 a Buda,pest-ért. Hárman magyarok néztük és majd megszakadtunk mikor mondta Sly. :D

  24. SPOILER-es lehet.
    Nem hozott meglepetést a film, az amire számítottam. A forgatókönyv pocsék, a párbeszédek szintúgy, feszültségkeltés egyenlő a 0-val, pedig látszik, hogy Sly próbálkozott, vagyis inkább próbált meríteni más filmekből és működtetni azt a saját filmjében sikertelenül. Sly humorérzéke nulla, vagy csak épp nem tudták a színészek úgy átadni, hogy röhögni is lehessen rajta. Egy két szereplőtől eltekintve, akik a szar forgatókönyv és a szájukba írt műanyag mondatok ellenére is próbálnak színészkedni, az egész színészi játék egy nagy nulla szintén. Aki értékelhető az Eric Roberts és David Zayas, na meg Bruce Willis és Schwarzi piciny jelenléte. Igazából semmi értelme nincs a szerepüknek és a jelenetnek, de legalább ott vannak és gondolom csak ennyi volt a cél. Persze Jason Statham is hozta amit szokott.
    Összelopkodott fordulatok, történetfoszlányok vagy akár kész jelenetek más filmekből. Eredeti ötlet semmi.
    A film erősségét mindössze 3 jelenet adja, ami tényleg jól néz ki. Persze akciójelenetekről van szó, furcsa is lenne ha nem ez adná az erősségét akciófilm lévén. A verekedések látványosak voltak, bár néha nagyon kapkodták ide oda a kamerát, meg volt benne pár jó zene. Ja és a végére még egy pozitív dolog, Buda Pest, persze ez is inkább csak a magyaroknak lehet az.
    Összességében nekem az a véleményem, hogy azon kívül a néhány (kb 3) jó jeleneten kívül mindent ki kellett volna dobni a filmből, felbérelni valami jó írót, aki tudott valami tartalmat is hozzáadni az egészhez. Persze üdvözlendő a régi vágású akciók jelenléte a filmben, de ez nekem már édeskevés. Egy mondat sem működik senkinek a szájában sem, olyan üres az egész.
    A néhány jó jelenetnek köszönhetően ez nálam 5/10, pedig nem számítottam se többre, se kevesebbre.

  25. Nagyon tetszett a film, tény az aranykori filmjei jobbak voltak, DE a mostani akciófelhozatalban gyöngyszem!!! Külön gratula, hogy “R” de nem öncéluan tehát nyugodtan lehetett volna pg13 is ha kiveszi azt a 3-4 trancsirozósabb jelenetet, Sly úgy gondolta az oda kell és ennyi! Sztem a párbeszédek kur*a jók lettek, főleg Sly és Statham páros működik rendesen. Talán R. Coutur lóg kicsit ki a sorból, nagyon nem megy neki a színészkedés.
    Rourke karaktere telitalálat, de akit nagyon de nagyon eltalált Sly az sztem Lundgren, minden egyes jelenet amiben ő van király!!!
    Gratula Sly-nak!!!
    A nagy hármas találkozás meg könnyet csalt a szemembe :-)

  26. SPOILER
    “Ennek meg mi baja van?”
    “Elnök akar lenni.”
    :DDD Az mekkora mondat volt

  27. Tökéletes , szórakoztató , olyan amilyennek egy akciófilmnek lennie kell.
    Köszönöm hogy láthattam!

  28. Ez egy hatalmas film. Az utobbi idok legjobb akciofilmje. Pont az van benne ami egy akciofilmbe kell. Remelem lesz folytatasa, az is erdekelne.

  29. Cooperrel értek szinte teljesen egyet, annyi különbséggel, hogy a pár épkézláb jelenet miatt én csak 3-ast adnék a filmnek. Nem tudom, hogy a többség mit nézett, de az első fél óra halál unalmas volt, pár gyilkolást leszámítva semmi jó poén nincs a filmben, a bunyók agyon vannak vágva, és még sorolhatnám. Nem sokon múlt, hogy bealudjak, pedig nem is voltam fáradt. Az év egyik legnagyobb csalódása.

  30. Tudjuk a többség hülye, csak a kisebbség a helikopter. :)

    Nekem nagyon tetszett a film. Végre egy kis tökös zúzás, fiatalkurunk legnagyobb akciósztárjaival. Mint már a többség írta, ezt a filmet akkor is szerettem, volna ha 3 órán keresztül ülnek a szobában, és osztják egymást.

    A forgatókönyvön lehetett volna még egy kicsit ülni, de tökéletesen szórakoztam alatta. Várom a 2. részt. 8/10

  31. Megnéztem a filmet, szerintem szenzációs volt, igazi, Stallone-féle akció.
    Igaz, hogy ez egy nagy fogás is, hiszen ki ne menne el egy olyan filmre, amelynek a plakátjain az akciómovie-k királyainak a nevei szerepelnek. Persze, oké, hogy a színészek olcsóbban vállalták a szerepeket, de azért be kell látni: jó húzás volt ez Stallone-tól.
    A maga kategóriájában, szerintem nincs ennél jobb film.
    De azért a világ összes filmje se tudná leverni Christopher Nolan remekmunkáit, mint pl. az Inception-t, vagy a The Dark Knight-ot. Persze összehasonlítani sem lehet egyik filmet sem, az ilyen fajta akciófilmekkel.
    Mindezek mellett The Expendables megérdemli a 10-est:)^^

  32. Sly évek óta nem tud mellé nyúlni. ez a film pedig beváltotta még a nem létező reményeket is. anélkül h egy percig is toomuch lenne.
    nem hiszem el h ezt mondom, de tényleg 10/10-es.

    a fővárosunkkal való mókázás, pedig az év filmes szópoénja.

  33. Expendables: 10/10
    Miért?
    1. Nincs túlbonyolítva! Ülsz és visz a film magával.
    2. Pont olyan hosszú amilyen hosszúnak kell lennie, nem unod meg!
    3. Azok az atom arcok játszanak benne EGYÜTT, akik ehhez értenek, erre lettek kitalálva kinevelve!
    4. Van hangulata a filmnek, humoros, kemény, állat.
    5. Nem akar senki sem Topmodellnek látszani, nincs a nyálas romantikusból lettem kemény romantikus akcióhuszár érzése az embernek, nem 2 gramm izommal mentem meg a világot, jólfésülten egy karc nélkül.
    6. Van benne túlzás, de a hangulathoz csak hozzáad nem pedig elvesz (nem repkednek a levegőben össze vissza szinte örökké, hanem odaállnak és bumm).
    7. Nem attól lett állat az akció jelenet, hogy a vágó 2 másodpercet 100x megvágott úgy, hogy ne láss semmit.
    8. Hollywood elfelejtett ilyen filmeket csinálni, így ez nagyon kellett.
    9. Ha úgy ülsz le elé, hogy most valami magvas gondolattal akarok gazdagabb lenni, akkor megnyugtatlak – benned van a hiba.
    10. Aki eddig se bírta ezeket a filmeket az most se fogja bírni, de aki bírta az végre sok sok év szétkoptatott akció klasszikus után újabb élménnyel lehet gazdagabb.

  34. Sztori szinte nulla
    Nagy sztárok vannak: 5
    Vér és veríték: 10
    Beszólások alig: 2
    Nem lesz kult nem újranézős nem jó

    3/10 és akkor jóindulatú voltam

  35. valamit benézték. nincsenek benne nagy sztárok. ismert neve, jó akcióarcok, de ezek nem sztárok. statham, li senki, nem ad el mozifilmet, főleg nem a pankrátor vagy lundgren. stallone sem sztár ma. nem sztár 10 éve.

  36. Felidéz egy régi kort…de a régi korban nem volt CG-vér, meg gagyi CG-tűz és CG-robbanás. Ebben volt. Kár.

  37. Te néztél be valamit winnie, de nagyon ezzel a hülye hozzászólással…
    Méghogy Stallone nem sztár, pff, üljél le fiam, egyes :-S
    Többet ér, mint a mai “sztárok”, a tinivámpírok, nyálas romantikusok, némely szuperhős, meg fingós-böfögős vígjátékos, stb. együttvéve!

    Nézz már végig egy kicsit a pályafutásán, aztán mondj ilyet! Lehet, hogy az új évezredben nem sok filmje volt, de az elmúlt két évben megint letett az asztalra 3 kurva jó mozit (Rocky Balboa, John Rambo, The Expendables), és hidd el, igen sokan emlékszünk a régiekre is, és szerintünk (remélem nem csak a magam nevében mondom) igenis SZTÁR, így nagy betűvel!

  38. The Expendables

    Nem is tudom,hol kezdjem. Talán a végével.. a maga nemében tökéletes lett.
    Körülbelül fél éve szembesülök a filmmel minden nap, amikor bekapcsolom a számítógépet, mert ez a háttérképem, állnak, feketében, protektorok a térden,fegyverek a kézben és néznek. Augusztus 13 van odaírva, de én csak várok, nem jöttek, eddig bírtam. :)
    Ez a mozi minden férfiember életében különös jelentőséggel bír, aki akción nőtt fel, aki rajong a 80-as,90-es évek csodáiért, amikor a történet lényegtelen, elég ha van izom,beszólás,vér és robbanás. Ehhez Stallone kellett. Megírta,eljátszották,megrendezte.
    Összeszedte a régi nagyokat (azért hagyott a folytatásra is szépen öreget), hozzácsapott pár viszonylag ismeretlen izmos kant és elindultak megdönteni a diktátor hatalmát.
    Minden percéből árad a lazaság és a nosztalgia, a robbanások benzintől átitatva 20-szor nagyobbat szólnak mint kéne, az emberek szétszakadnak (“Leadok egy figyelmeztető lövést”), autós üldözés, verekedés, futás és mindenki megkapja a maga kis beszólását is.
    Óriási élmény volt, idén már nem is várok mást, megkaptam az Eredetet, megkaptam a Toy Story 3-mat.. de az idei év kétség kívüli legnagyobb élménye ez a film volt.
    Újra átélhettem azokat a pillanatokat, amiken felnőttem, amiket ezerszer láttam, mert a legnagyobb filmes mókák nálam mindig is a 80-as,90-es akciók voltak.
    A filmtörténeti pillanat pedig, amikor a, minden kétséget kizáróan, 3 legnagyobb akció ikon találkozik a templomban, sosem fogom elfelejteni. (“Mi a baja?- Elnök akar lenni.”)
    Számomra 2010 legnagyobb élménye az Expendables.
    A moziban újrázok.

    100%

  39. winnie “statham, li senki, nem ad el mozifilmet”

    Most viccelsz, ugye? Láttál te már Jet Li-filmet? :) Komolyan kérdezem. Nem az amcsi megvágom-oszt-jóvan+emelgetem wire-ral mint a mátrixban típusú Egyetlenről és társairól beszélek. Tessék megnézni a Fist of Legendet (a világ egyik legjobb harcművészeti filmjének tartják), vagy a Once Upon a Time in China-t, vagy mást nem mondjak, a Fearlesst, aztán mondani, hogy Li nem való az Expendablesbe… Ez a fickó már akkor Kína nemzeti wushubajnoka volt (12 évesen huszonéveseket vert ronggyá a versenyeken), amikor Jason Statham még pelenkában cumizott. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=U2gRio1JXME (így néz ki egy tökéletes Butterfly kick to butterfly twist ala Jet Li 19 évesen).

    http://www.youtube.com/watch?v=wH1MuWbZtrw&feature=related (Fearless egyik legjobb harcjelenete, 43 évesen még mindig jól bírja magát :)

    Még hogy Jet Livel nem lehet filmet eladni… :) CSAK azt lehet. Több generáció példaképe, nem egy harcművész van a világon aki Jet Li-filmek miatt kezdett el kungfuzni tanulni…

    Szóval én Li miatt is alig várom az Expendablest, meg a régi jó akciófilmek hangulata miatt. Sajnálom, hogy Bruce Willis nem kapott benne nagyobb szerepet, azért egy kis Die Hardos poénos-fricskás-izompólós jelenetet csinálhattak volna neki is :D Kész blamázs, hogy még nincs magyar forgalmazó…

  40. Teemeah: legközelebb kicsit gondold át amit írni akarsz. Winnie azt írta, hogy Jet Li-t felírják egy poszterre, attól nem lesz tele a mozi, nem pedig azt, hogy Jet Li rossz harcművész és szar filmjei vannak. Elég megnézni a Jet Li filmek bevételét, tökéletes bizonyíték arra, hogy nem blockbuster húzónév. Jeff Bridges sem, pedig mekkora színész más szinten. Ez van.

    A filmnek pedig már van magyar forgalmazója.

  41. Teemeah: Örülök, hogy nem csak szerintem írt baromságokat :-)

    “A filmnek pedig már van magyar forgalmazója.” – Nap híre. Nem is, hét híre. Nem is… évszázad híre!
    De ajánlom, hogy akkor már moziba nyomják ne csak DVD-n!

  42. human: izé, olvasom, kivéve ezen a héten, mikor is kisebb gondom is nagyobb volt eddig annál (egyetem, kolibeköltözés, lakásfelújítás, stbstb.) visszamenőleg se volt időm…

  43. Human, oké mea kulpa, legutóbb, mikor felnéztem filmes oldalra, még nem volt magyar forgalmazó (Origo-cikk). Winnie hozzászólását én másképp értelmeztem (központozás…)

    Egyébként egy film csak akkor számít sikeresnek, ha Amerikában 100 millió fölött van a bevétele? Azt meglehetősen nehéz egy nem amerikai produkciónak meglépni, ettől függetlenül pl. ha megnézed, az Amerikában 10 legsikeresebb [bevétel szempontjából] nem angol nyelvű film között két Jet Li-film is van, a 3. helyen van a Hős, a 6. helyen a Fearless [Box Office Mojo adatok]. Ázsiában meg rekordokat döntögetnek a filmjei. Szóval az, hogy mennyire eladható, meglehetősen relatív dolog, attól függ, HOL nézed.

    Az meg, hogy Stallone nem sztár ma, az egy igen merész kijelentés. Stallone (Mint Arnie, Bruce és a többiek) már olyan méretű megasztárok, hogy ha 20 évig egy fia filmben sem szerepel, akkor is tudja mindenki, hogy kicsoda…. az ötévestől a 90 évesig :)

  44. Teemeah: attól függ hol nézed, de ha magyar nézőlkről van szó, akkor amerika az alap sajnos. Vagy szerencsére. Szóval nekünk, ahogy az amcsiknak, simán Jet Li nem ad el semmit, akármekkora rajongója vagy. Az meg hogy sztár, és hogy tele lesz tőle a mozi két külön dolog. Paris Hiltont is mindenki ismeri mégsem megy senki a filmjeire.

  45. Nekem nem jött be annyira ez a film. mást vártam. sok helyen olyan érzésem volt hogy ez egy paródia, már a szituációkon röhögtem magamban. poénok nem igazán jöttek be. gagyi jelenetek tömkelege. a látvány is zavaró volt nekem több helyen, olyan hiányos és amatőrnek tűnt.

  46. Hááááát…. hááááát… basszus, ez MI volt..!? :S

    Én aztán eléggé 80-90es évek akciófilm rajongó vagyok, de ez a film ez nagyon mellélőtt.. az akkori akciófilmekre nemcsak az akciók voltak jellemzők, hanem a jó kis beszólások, a jópofa karakterek, stb… ez a film vérgyenge ebben, poén alig-alig akad, karakterek minimálisan vannak kidolgozva (van a gyors, a Sly meg a késes, juhééé).. Hol van ez a film, mondjuk egy f*sza kis Tango és Cash-től…!? :SS

    És kérdem én: mi értelme volt “nagyfiúkat” szerepeltetni, ha kb. akárkik ott lehetnének annyira jellegtelenek a karakterek? Oké, összekacsintás ééés??

    ui: ja és még az akciók is gyakran kamerarángatósak és/vagy sötétek voltak. Remek!

  47. Hát én is megnéztem. Igaz angolul, torrentelve, mert itthon még nem megy, de ha majd 1x adják, rohanok, és magyarul megnézem!! :D

    Stallone egy ÁLLAT! csupa nagybetűvel! 64 évesen ezt megcsinálni, még úgy is, ha a jelenetek nagy részében nem ő volt, hanem a kaszadőrei…

    Scwarzenegger 2,5 percéért érdemes megnézni. Csak sajna kicsit elcseszték azt a jelenetet. Én tuti ráhúztam volna valami bőrdzsekit meg napszemüveget, valami Terminatorosat ahelyett a gagyi ing helyett, amiben volt. Egy évvel fiatalabb, mint Stallone, de nagyon látszik már rajta, hogy megöregedett… Sly-on kevésbé. Talán csak a fején.

    Jet Li hozza a formáját, hatalmas, csak éppen keveset szerepel benne, és eléggé balféknek állítják be.

    Chuck Norris tényleg jó lett volna bele meg Van Damme és Seagal. De úgy már inkább paródia lett volna, mint komoly film :D Ráadásul Norris apó már elmúlt 70 éves, szóval aligha vállal bámi verekedős jelenetet.

    De ezek a noname “akciósztárok” Ki a franc ez az Austin, Crews meg Couture? (Kutúr vagy Kucsúr, azt se tudom hogy kell kiejteni :S)

    Szerintem egy nagyon jó 1x-nézős mozifilm lett.

  48. Nem értem, miért akarja mindenki Chuck Norrist bele, vagy akár a következő részbe. Ő régen sem volt jó. Nem mondanám rá h klasszikus akcióhős vagy bármmi, inkább csak hogy Texasi szopó. Van Damme stimmel az ő hiánya a legnagyobb ez a alap meg Willis is kaphatott volna több szerepet. De Norrist sztem butaság lett volna beletenni. Segal még talán bár sztem ő sem hiányzott.

    Amúgy odabaszott a film ahogy kell!

  49. Ma néztem meg Birminghamben. Nem érettem minden mondatot de szerencsére a puskaropogást szinkron nélkül és lehet nézni.

  50. ” Ki a franc ez az Austin, Crews meg Couture? ”

    Crews illett a filmbe az alkata miatt. Austin lehet, hogy ismeretlen de csak nalunk. Az amcsik nagyonis ismerik Stone Cold Steve Austin-t a WWF-bol. Randy Couture pedig UFC bajnok, ami szinten nagyon ismert sport Amerikaban.

  51. Én Cooper véleményével értek egyet! Nagyon sokat vártam ettől a filmtől, mert nagyon jó színészek voltak benne, de a film szerintem egy hulladék! Megnéztem, de nem találtam benne semmi jót. Nem értem ezt a nagy rajongást ezért a filmért, mert egy unalmas szar! Még jó, hogy nem adták idáig a magyar mozikban, mert erre mozijegyet váltani pénzkidobás lett volna.Ennyi a véleményem!

  52. Az expendables nagyon odabasz !!Sly a mestere az action movie-nak.Ez a film tökéletesen teljesíti a rendeltetését:szórakoztat,,,aprítanak mint állat.Akció-Gyönygyszem.Aki igazi jó eksöntmúvít akar látni annak kötelező:-)

  53. Picit zavart hogy tényleg a mai modertn akciófilmes kapkodós, rángatós lett egy-két jelenet.. de pont emiatt is székbeszegezős, iszonyat jó film lett.
    A 28 éves öcsém ezt írta a film után: Fiatalságunk szélesvásznon. És marhára igaza van.. A templomi jelenet mindent visz. Meg amikor a csaj beszól Stallonénak (neki?): “Ez nem a te harcod!” ott feküdtem konkrétan..

  54. Ma megnéztem szinkronosan is a filmet. Jobban tetszett, mint feliratosan, de nálam a szupercsapat filmhez képest sehol nincsen. Nagyon jók a színészek, de nem lett szerintem olyan jó a film. Egyébként csodálkozom, hogy a Terry Crews-t szinte senki nem ismeri, mert nagyon jó színész és már szerepelt egy pár filmben (pl: Feketék fehéren, Norbit, Mindenki útálja Chriss-t).

  55. Baromi jó volt. Szombat este majdnem telt ház, és hallhatóan jól szórakozott a közönség. Ilyen filmeket még. Az akció megfelelően durva volt, pont elegendő mennyiségben. Bár lehettek volna átláthatóbbak, de még nem az az elviselhetetlen kategória volt. A beszólások is rendben voltak, nem volt agyonpoénkodva minden, de megvolt a lazaság. Charisma Carpenter is pont eleget szerepelt.

  56. Sikerült pótolnom a filmet. Sajnos nem okozott extázist, pedig ennyi név egy filmben…
    Hogy mi is volt a bajom? talán az, hogy feleslegesen szerepel ennyi nagy név benne. Nagyon nincsenek kihasználva. Hozzá az egy tár/hadosztály mészárlást a 80-as évekből, de ez nekem picit kevés. John Rambo működött, ez kevésbé.
    Összegében egy közepest megér. Sajnos néhol nagyon unalmas volt…

  57. Ez a film akkor lett volna zseni, ha összevonják a Predators-szal, s a nyomingerek helyett ezt a cast-ot dobják le a bolygóra. Akkor talán még érdekes is lehetett volna. Elvégre Arnold már bizonyított, most rajtuk lett volna a sor.

    Így viszont kaptunk egy harmatgyenge Expendables-t, meg egy még gyengébb Predators-t. A kettő együtt viszont epic lehetett volna.

    Lehet, én vártam túl sokat ettől a filmtől. Megmondom őszintén a cím egy kicsit meg is vezetett, egyáltalán nem erre számítottam. Úgy képzeltem el, hogy van ez a zsoldoscsapat, akit beküldenek valahová (praktikusan egy dzsungelbe), aztán átbasszák őket, és onnantól azért küzdenek, hogy kijussanak és véres bosszút állhassanak.

    Ehhez képest kaptunk 80 percnyi tömény rinyát, és akkumuláltan 20 percet is alig kitevő, viszont annál feledhetőbb akciót. Számomra ez az egész tesztoszteronbombás dolog ott vált mocskosmód hiteltelenné, hogy az összes karakternek folyamatosan csak sírt a szája, miközben a dialógusok Mátrix 2-3-at megszégyenítő módon kongtak az ürességtől.

  58. Egy komoly filmes blog erre nem ad 10/10-et. Még akciófilmnek is unalmas és sablonos. Hol van ez egy tolvajtempóhoz vagy egy sziklához képest? A sorozatjunkie mai posztjáról tévedtem ide, de nagyot csalódtam.

  59. Jóvolt nagyon, bár örültem volna, hogyha a Bruce Willis meg a Schwarzi többet szerepelt volna. Esetleg ők is benne lehettek volna a “crew”-ba. De azért ígyis ütött rendesen! :) Csak ajánlani tudom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.