Ghost Dog

Whitaker hangtompítós pisztolyjal

Ghost Dog. Az elso Jim Jarmusch film amit lattam. Emlekszem eloszor nem is akartam megnezni, mert mit keres ott a nagy feka Withaker mint bergyilkos, es miert hadonaszik a karddal. Aztan asszem 2 eve telen, musorra tuzte (sosem votl HBO-m) a cirkogejzir, es akkor mar eleg kivancsi voltam a filmre igy elmentem. Tudjatok akkor meg elol volt egy kanape meg egy fotel, nagyonkozel a vaszonhoz, onnan neztem (nem tudom ott vannak-e meg, reg voltam abban a moziban es ugy halottam kicsereltek a szekeket). Szoval minden ott jatszodott le, majdnem benne voltam a filmben es teljesen elragadt. Emlekszem kijottem es igen, asszem ezt hivjak tokeletes mozielmenynek, 2 oran at kerestem magam ide oda boklaszva, az utolso hev-et epphogy elerve.

A film foszereploje egy szinesboru, a szamurajok utjat jaro bergyilkos, akit Forrest Whitaker jatszik. A legjobb baratja egy francia, aki nem tud angolul, persze Ghost Dog sem tud franciaul, megis jol megvannak.

Mar az elso jelenetben bennevan minden. A lopott luxuskocsival tart a celpont fele, rap zenet hallgat, nagyon ejszaka van, a lampak mar nem iranyitjak a forgalmat csak sargan villognak, a kocsi szinte hangtalanul suhan az uton. Az aldozata Handsome Frank, aki a boss lanyaval kavar, s ezert kell meghalnia, csakhogy a lany is ott van, amikor Ghost Dog elvegzi a munkat, es ezert meg kell halnia (marmint a bergyilksonak). A maffia a nyomaba ered mivel Frank kozuluk valo volt (bar ok bereltek fel, de hat a latszat, az kell). Ennyi a story roviden.

Meg par dolog:
A filmben szereplo idezetek a hagakure-bol vannak. Ami a kislanynak tetszik a Rashomon-bol azt megfilmesitette Kurosawa azonos cimmel. A kutya meg ebben a filmben is a halalt jelenti, a gyilkossag utani napon tunik fel, es csak nezi foszereplonket busan.
Ha jol tudom, Ghost Dog nem azert tartja Louie-t a mesterenek, mert megmentette (bar o ugy emlekszeik ra fogtak a fegyvert, mig Louie ugy, hogy ra), hanem mert a gyilkossagokkal vezeti ot a szamurajok utjan.
Es akkor meg megemlitenem a Soundtrack-et, amit RZA kovetett el, aki a noisy hiphop alapok mestere, es a zene tokeletesen stimmel a film ala.

stupid fuckin’ white man

human
írta
2004. 12. 12. 12:12
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.