Battlestar Galactica – realista sci-fi robbanás

A parancsnok és starbuck szemben áll
Hogy fogalmazzam meg azt, amikor újraértékeled a kedvenc dolgaid, meghatározásod egy jó sci-fit illetően, s az egész létezés szerü dolgot? Ezt a Battlestar Galactica művelte velem. A karakterek kidolgozottsága, az élet realitása egy sci-fiben, a film képi világa, mind annyira passzol egymáshoz, mint a széttört porcelán a darabjai. Egész egyszerűen tökéletes kompozíció. Egy axiomatikus sci-fi. Ha elfogadunk egy különleges elemet, a többi már logikusan épül rá.

Most legszivesebben felsorolnám, hogy kik játszanak, és mennyire eltalált színészek, mennyire jól kitalált karakterek. Minden amit az eddigi sci-fikben untam, ebből hiányzik. Teljesen új, pedig nem az. Egy 1970es sorozat remake-je. Kitalálója pedig ugyanaz, aki a Knight Rider-t is kitalálta. A fényképezéséről annyit, hogy baromi szokatlan volt az elején, de nagyon jó hangulatot teremt. A vágások elég hirtelenek, nincsenek felesleges “győztesen kihúzva magát, elsétál a szereplő” fade-outok. A kamerázás sokszor olyan, mintha kézi kamerával (+ képstabilizátor) rohantak volna egy valóban megtörtént cselekmény szereplői között az operatőrök. Sokkal inkább tűnik dokumentum filmnek, mint advanced sorozatnak.

A története sem egyszerű. Az AI fellázad. Ez eddig rendben is van. De elpusztul a teljes emberi faj minusz 50.000 ember. Próbálják szétválasztani a katonaságot és az államot. Ez a Star Trekben minden bizonnyal rögtön sikerülne, a magasabb emberi eszmék és ilyenek (nem leszólom, mert szeretem star treket, csupán élvezem a realistább megközelítést épp), de itt akadnak bonyodalmak bőven. A hajtó erő egyelőre a menekülés, a szent cél pedig a Föld megkeresése. Mert nem a Földről van szó. A Földet egy 13 kólóniából kivált csoport alapította. S a sorozat a maradék 12 kolónia embereiről szól. A történet több szálon fut, minden epizód elött van emlékeztető azokról a jelenetekről, amelyek fontosak lehetnek az aktuális rész megértéséhez.

A kedvencem Adama kapitány. Ez egyértelmű. 68éves, ex-rockzenész, Oscar-ra jelölt szinész, és gyermekvédelmi aktivista. 2000-ben 20nap börtönbüntetést kapott, amikor tiltakozott a próba robbantások ellen egy szigeten. Az elnökasszony ugyanaz, aki a Függetlenség Napjában a first lady-t játszotta. És olyan karakterek mint Starbuck, vagy az őrült tudós Gaius Baltar. Az egyetlen aki igazán nagy segítségére lehetne a faj túlélésének, de közvetett köze lévén a hatalmas pusztuláshoz, kicsit megviselt elmeállapota általában dühítően rossz döntésekre készteti, de reálisakra. Nincsenek hősök. A legjobb sci-fi ever, amit láttam. So say we all.

Amúgy a humaninsect itten írt róla vala és azóta rágta a fülem, hogy musthave.

ezagyerek
írta
2005. 05. 24. 00:12
megjelenés
1
hozzászolás


Egy hozzászólás a(z) “Battlestar Galactica – realista sci-fi robbanás” bejegyzéshez

  1. Nagy kár, hogy vége! Úgy izgultam végig, mintha velem történne…
    Komoly hype volt a színészek és a sorozat körül is, nem is hiába.
    Nagyon jó volt, szerintem a mai napig megállja a helyét sorozatként. Azóta néhány színészt viszontláthattunk belőle pl. a Man of Steel egy-egy epizódszerepében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.