Világok harca

Jobbra Tom meg Dakota, balra meg a Robbins puskával, és rettegnek
Előítéletekkel ültem be a filmre, már csak a név miatt is. Semmit nem olvastam róla, és semmit nem mondtak róla. Megláttam, hogy már játsszák: hát irány a mozi!

Úgy tűnik Spielberg beteg. Ha meglát egy könyvet, amiben UFOra utalnak, ő azt azonnal meg akarja filmesíteni. Talán valaki szólhatna neki. Vagy megkérhetné egy barátját, hogy olvassa át ő is a könyvet, pláne a forgatókönyvet, hátha nem is olyan jó. Akkor ez a film most nem lenne. A logika rejtett vonulata sem érződik benne. Aki nem látta még, az nem biztos, hogy tovább akar olvasni.

A dokkmunkás Tom Cruise a sztárfizetéséből antik Mustanggal jár, talán ezért nincs semmi kajája otthon. Az UFO-k villámokat szórnak, majd jönnek a háromlábú vackok, amik a hiperintelligens faj egymillió éves birodalmi lépegetői, és intelligenciájuk magas fokának köszönhetően a menekülő tömeget egyenként likvidálják a félelmetes iondisztruptor halálsugárral. Mert az így hatékony. Miért teszik ezt? Hát azt nem tudni. Miért jöttek? Hát azt nem tudni.

A villámok miatt minden elektronikai eszköz leáll az egész világban. Az autók nem mennek, a kapcsolók nem jók, a telefonok némák, még az elemes órák is elromlottak. Kivéve az utcán rohangáló srác videókameráját, ami tökéletes működésnek örvend. Talán nincs benne szolenol. De miért jöttek az űrlények? Nem tudni.

Miután az űrlények sikeresen likvidálták a tömegek nagy hányadát az “egyszerre csak egyet, de annak is csak a lábát” halálsugárral, rájönnek, hogy az ok amiért jöttek nem engedheti meg, hogy csak úgy mindenkit kiporoljanak a gatyájából, ezért aztán ketrecbe zárják inkább az embereket. A ketrecből pedig már csak aszalódva lehet kikerülni, miután a tagok vérét széjjel spricceli a félelmetes Tripod, hogy minden piros legyen. Talán mert szépen harmonizál a naplemente látványával.

Szinészileg a kiscsaj volt nagyon ott. Azt hiszem ő volt az egyetlen, aki jól eljátszotta, amit mondtak, hogy játsszon el. Cruise úrfi volt a második, és nem azért, mert olyan jó volt, igaz a kamaszsrác karaktere nem is nagyon volt kidolgozva. Ha pedig a mellékszereplőket is beleveszem, akkor Tim Robbins a másfeledik.

A film vége: Az UFÓ-k jönnek, mert az a dolguk, és már amúgyis eltervezték, és ha már eltervezték, akkor miért ne jöjjenek. Persze nem nyerhetünk ilyen szituációból, de mégis nyerni fogunk. Gondolkozni nem szabad rajta. A srác akivel néztem a film közben felvetette, hogy lehet hogy az UFOnauták AIDS-esek lettek, azért kezdtek az emberek győzelemre állni. Igaza volt. De miért áll le a gépek pajzsa, csak mert az UFO nauták betegek lesznek. Hát ilyenek. Persze lehet, hogy vérre van szükségük, azért jöttek. De ilyen okosan egy levegő analizálást, vagy szkafandert nem találtak még ki?

Nem voltam meglepve, amikor olvastam, hogy a Támad a Mars! is ugyanennek a filmnek az alapkönyvére épül. A miértek hasonló módon kerülnek megválaszolásra. A legnagyobb jó pont Miranda Otto volt (Gyűrűk Ura, A Főnix útja)

ezagyerek
írta
2005. 07. 05. 20:29
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.