Az első nagy filmszeánsz

Na összeültünk, és bár csak 4 órát aludtam, mégis egyedül a második film alatt ájultam be majdnem, na meg a 11-es héven hazafelé. Amúgy az utolsó film vitte a napot, de erről majd ha odaértem. A lista: Hight Tension, Jarhead, The Descent.

intermission: lasagnét toltunk ebédre, ami jól sikerült. ezt most csak a blog hatás miatt írom ide.

Első áldozatunk a Magasfeszültség (High Tension) című film volt, de talán nem ezt kellett volna előre rakni, mivel elég sokat dumáltunk alatta, és ez a feszültségből semmit nem hagyott. Amúgy ez egy fasza film, nem világmegváltó, de azért brutalitás meg vér szempontjából jó volt. Fosni nem nagyon lehetett rajta, főleg így nézve.

Rövid történet: két csaj megy az egyik szüleihez vidékre tanulni, de már az első este elszabadul a pokol, egy önkielégítés+cici után, mivel feltűnik egy furcsa furgonos gyilkos, aki nagyon lassan megy, de megállíthatatlanul. Sok sok vért összevissza fröcskölve. Ha nem így néztem volna akkor egy 7/10 lenne szerintem, így csak hat lett.


Második filmnek a Jarhead került, és ez volt az, amin én majdnem bealudtam. “Elvont”. Az alap, vagyis a film végkövetkeztetése még akár jó is lehetett volna, de én erre nem voltam felkészülve. Mármint úgy, hogy a trailer egy pörgősebb, némi akciós háborús filmet ígért. Ezt ugye rögtön el is lehet felejteni.

Helyette kapjuk a Jarheadek sok gyakorlatozását, meg az uncsi katonák gyilkolni akarnak, háborút akarnak faszságot, amit már láttunk párszor. És ugye azt, hogy 1) az olajért harcolnak 2) a modern háborúk szarok. Az értékelés meg 4/10 mondjuk, de lehet felértékeltem. Itt már nem dumáltunk közben.

Cut, intermission, dehidratálás

A harmadik áldozat az nem film volt, hanem a Studio 60 pilotja, amit én már harmadszorra láttam, de még most sem untam. Sorkin egy zseni. Pont.

És végül az utolsó, a harmadik film a The Descent volt. Hát ez odabaszott, de emberesen. Sejtettem, hogy jó lesz, na de ennyire?

A történet röviden: 6 csajszi lemegy egy barlangba, ahol elszabadul a pokol, mivel furcsa lények lakják, és a kivezető út beomlott (ami bármelyik 5 horrorfilmet látott embernek várható volt).

Nem is a történet a lényeg, horrornál szokásos módon, hanem a helyszín tökéletes eltaláltsága. Ezek a csajok nem cicababák, és olyan lyukakon kúsznak, meg olyan sötét van, cska csak pislogok. A film már a szörnyek nélkül is nyomasztó, de velük meg brutálisan véres. Persze tipikus ilyesztések is vannak, de beszopod, mert ez ilyen. Én 8/10-et szórok rá.

34 hozzászólás a “Az első nagy filmszeánsz” bejegyzéshez

  1. Anno nagyon sokan leszólták a The Descentet, mert keverték a másik kevésbé sikerült ugyanilyen nevű “alkotással”. Ez viszont tényleg odab@sz ;) Ott a helye polcon :D

  2. Hát öreg, úgy látom a Jarheadet nem igazán értetted, az mindig is köztudott volt ezzel a filmmel kapcsolatban, h nem igazán a háborút fogja népszerűsíteni. De az a hatalmas cinizmus és elkeseredettség ami szól a filmből az Amerikai Szépséghez fogható, nem véletlen, h azonos a rendező.
    Persze lehet, h Te egy Black Hawk Downszerű filmet vártál, ami egy fasza film, igazi háborús darab, de a Jarhead egy társadalom kritika (hasonlóan az Amerikai Szépséghez) csak katonai környezetben.

  3. Magasfeszültségnél gagyibb filmet régen láttam. A logika halála a film, de nem lényeg ugye mert folyt a vér rendesen.

    Jarhead film meg qurva jó szerintem. Szól valamiről, érzésekről, emberekről és bár ez elvontnak tűnik, életszagú.
    Én totál átéreztem és baromira megfogott + ne feledjük Fenyő Iván.
    szereplését aki hazán fia.
    Mondjuk nem is úgy ültem be a moziba, hogy itt aztán szétlővik egymást meg futnak és üvöltöznek és gránátokat hajigálnak.
    Lehet erről vitatkozni, nekem tetszett aztán ennyi.

  4. értettem a jarheadet, de nem tetszett. ez a kettő nem függ össze. poénokat meg nem akartam lődözni azért.

    a trailer mindenképp félrevezető.

  5. Az lehet, h nem tetszett, de amit írtál, az alapján az derül ki, h nem értetted…
    ja MINDEN trailer félrevezető, hány szar filmből láttunk jó előzetest (biztos te is tudsz példát), és hány jóból középszerűt (szintén), a trailer nem a filmről szól csak arra jó, h kedvet csináljon hozzá, elvárást nem igazán kell tapasztani hozzá, mert csalódni fogsz…

  6. igen, ezt a szájbarágós filmet nem értettem, nyilván. sőt, az amerikai szépség sem a kedvenc filmem (bár szórakoztatónak tartom azért). el is bújdosok.

    mi nem volt igaz abból amit leírtam? a többit azért nem írtam oda, háha valaki élvezni akarja még a filmet, tudod, olyan aki még nem látta. a “mély” mondanivalón kívül nincs más benne, had fedezze fel magának.

    és egy drámának ne akciófilmes trailere legyen. futnak, lőnek, robbantanak benne. persze h szar filmnek is lehet jó trailere, sőt, csak ez így maximális félrevezetés volt (nyilván így többen nézték meg)

  7. Szerintem is érdemes megnézned Jarhead-et mégegyszer, ha lesz egy kis időd, és nem 4 órát aludtál előtte:) Zseniális filmnek tartom énis, de tény, hogy oda kell figyelni, át kell érezni, és meg kell emészteni. Ja, és az operatőri munka külön megérdemel egy dícséretet, nagyon ott volt.

  8. Csak annyira volt félrevezető a trailer, amennyire te, amikor megosztottad a népekkel, h nagyjából miről szól a film (ezért gondoltam, h félreértetted), mert ugyan tökéletesen igaz, amit írtál :”Helyette kapjuk a Jarheadek sok gyakorlatozását, meg az uncsi katonák gyilkolni akarnak, háborút akarnak faszságot, amit már láttunk párszor. És ugye azt, hogy 1) az olajért harcolnak 2) a modern háborúk szarok.” – csak éppen ez a film 4/10-ét teszi ki…

  9. ó igen, és amúgy 10/10 a film, mert székbeszegez a dráma amikor donnie darkó fegyvert fog a társára aztán magára, és te is remegsz tőle mint a nyárfalevél (de súlytalan jelenet votl az), és elkap az őrület, hogy egyszer sem süthettek el fegyvert, pedig ki vannak képezve, fel vannak spanolva a háborúra (micsoda amerika kritika, húú), és elkap az értelmetlensége az egésznek, és a film 10/10, hát persze

  10. szeritnem a jarhead nagyon tré film:D:D az apokalipszis most-ban sincs sok harc 3 ora alatt de az jo, ez meg nem. az ilyen mondanivalos faszsagokat meg ellehet felejteni, a legszarabb filmek amik ilyen mondanivalosak, meg ez a “nem ertetted a mondanivalot” konyorgom!!! egy ovis megerti ezt a filmet.

  11. Human: “és elkap az őrület, hogy egyszer sem süthettek el fegyvert, pedig ki vannak képezve, fel vannak spanolva a háborúra (micsoda amerika kritika, húú / és elkap az őrület, hogy egyszer sem süthettek el fegyvert, pedig ki vannak képezve, fel vannak spanolva a háborúra (micsoda amerika kritika, húú”
    Valószínűleg tényleg nem értetted meg a filmet, mert nem ez a mondanivalója. Nem a háború a lényeg, nem az a dráma hogy nem süthetik el a fegyvert pedig erre képezték ki őket. Ahogy Arc is írta talán az Amcsi szépséghez hasonlítható legjobban a film, és annak sem az az üzenete, hogy a középkorú ffi kigyúrja magát de végül besokall és szétlövi a fejét. Mindkét film egy rohadt nagy kiüresedettségről szól, a társadalomban, az egyénben, mindenhol. És a Jarhead ezt a kiüresedettséget mutatja be az Öbölháború példáján. Érdemes megfigyelni a kezdést és a befejezést. A srácok várnak vmit a katonaságtól de aztán rájönnek hogy ugyan pár dolognak ott más a neve, de kb ennyi az egész, és úgy térnek haza hogy semmi sem változott. Egyfajta dead-end szituáció.

  12. ja, akkor mindjárt 10/10, hiába volt unalmas! hehe (amcsi szépség végén nem is pontosan írtad le mellesleg, mert hát ott nem igazán vetne véget az ürességnek öngyilokkal, mivel már majdnem kijutott belőle, csak a világ visszabassza)

    a kiemelt jelent pont az üresség végéről szólt volna (fegyverösszerakás), és vazze súlytalan volt. ezért szar a film. súlytalan. szerintem. ha jót akartok olvasni róla irány az imdb, úgy látom ott 7 fölött trónol

  13. “És a Jarhead ezt a kiüresedettséget mutatja be az Öbölháború példáján.” attolmeg szar

  14. bovebben :D a full metal jacket vagy az apocalypse now se a mondanivaloja miatt jo, pedig azoknak aztan van, hanem mert jok a szineszek, jok a parbeszedek, ut a zene, latvanyos, etcetc. ennek a filmnek meg a zeneje sem volt jo !!!!!!!! :D

  15. Azért én megvédeném Human-t, főleg mert együtt láttuk. Sőt, 3-an néztük és komolyan elgondolkodtunk rajta, hogy lekapcsoljuk-e félúton, pedig én olyat eddig talán ha 1x csináltam.

    Attól mert neked tetszik egy film még nem biztos, hogy akinek nem az gyökér, műveletlen, üres fejű akcióbuzi és “nem érti” eme filmtörténeti remekművet. Nem kell mindjárt felvenni a fölényeskedő intellektuel szerepét. Attól, hogy egy film unalmas, semmitmondó és sablonos, még nem lesz automatikusan művészi.

    1, A trailer tényleg félrevezető, de én pl. csak a film után láttam így engem nem befolyásolt. Poénból megnéztük, mert Human úgy emlékezett másnak reklámozták ezt mint ami…

    2, A filmet, akár hiszed, akár nem, értettük. Annyira szájbarágósan jön át az a hatalmas nagy üzenete, hogy még mi is megértettük.

    3, A film ettől még egy erőtlen kliséhalmaz. Művészieskedő ál-társadalomkritika. Nem egy “Született Július 4-én”.

    De ez csak az én véleményem – illetve hármunké. Ettől még neked tetszhet.

  16. Sztem a Black Hawk Down volt uncsi és valóban kissé klisés meg minden de sztem nem volt rossz a Jarhead, és valóban nagyon szép felvételek voltak benne, én úgy 6.5öt adnék. Van benne azért hangulati egyediséga háborús filmek körén belül, bár az Apokalipszis mostra valóban hasonlít.
    Az Amcsi szépség azé jobb volt, meg amugy ezeket a filmeket lehet többféleképp értelmezni, de ugy nem sok értelme van a vitának ha a saját véleményét mindneki kizárólagos jogosultságúnak tartja.

  17. Utoljára írom le érthetően: nem azt kérdőjeleztem meg, h Humannak tetszik-e vagy nem, ez az ő dolga, véleménye stb. és ezt tiszteletben tartom. Nem is azt írtam le, h nekem tetszik, ez meg az én dolgom.
    Azt kritizáltam, amit Human a filmről, azaz a tartalmáról írt, mert annak köze sem volt hozzá…
    Ja, én egyszer sem írtam, h gyökerek, müveletlenek v. akcióbuzik lennétek, ez már a te képzeted (mindenki azt látja a másikban, amit önmaga kivetít), meg az, ha engem intellektuelnek gondolsz…

  18. hol nem volt köze hozzá?

    “Helyette kapjuk a Jarheadek sok gyakorlatozását, meg az uncsi katonák gyilkolni akarnak, háborút akarnak faszságot, amit már láttunk párszor. És ugye azt, hogy 1) az olajért harcolnak 2) a modern háborúk szarok.”

    ezen kívül még a mély üzenetetek van, de ennnek bizony van köze a filmhez, mivel ez történik benne.

  19. Ha csak ennyit láttál belőle, akkor tényleg unalmas lehetett… na ne ragozzuk tovább, ebben úgy sem értünk egyet.

  20. “Overhead the albatross hangs motionless upon the air
    And deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves
    The echo of a distant tide
    Comes willowing across the sand
    And everything is green and submarine
    And no one showed us to the land
    And no one knows the wheres or whys
    But something stares and
    Something tries
    And starts to climb towards the light”

  21. Beszédes név ez az “Arc”.

    Szakmai ártalom, de valahogy egy angol kifejezés ugrik be: GET A LIFE!

    Próbálj már meg túllendülni az ügyön! Egy filmről mondtunk véleményt! Egy filmről, érted?! Nem a gyerekedet vagy a szüleidet szidtuk és, amennyire tudom, még csak nem is a te filmed volt.

    Az miért is jó, hogy egy Pink Floyd számot idézel? Várj csak! NEM ÉRDEKEL.

    Ui: Tudom, magamra zúdítok ezzel most egy sértődött postot, de nem bírom megállni. Hidd el, csak segíteni akarok. Öreg, szánalmas vagy. Attól mert Pink Floydot idézel és mert te érteni véled egy közepes film “mély üzenetét” még nem leszel értelmiségi. Csak nagy-Arc.

    Ui2: Visszatérve a témára… Általában nem adok a kritikákra, inkább szeretem a saját véleményemet kialakítani, de a vita nyomán most átnéztem párat. Kíváncsi voltam mit gondolnak a szakértők. Nos, a legtöbbjüknek tetszett a film, olyan 70-80%-okat adtak rá. Én mégis a BBC újságírójával értek egyet:

    http://www.bbc.co.uk/films/2006/01/10/jarhead_2006_review.shtml

  22. A jarheadet szinte mindenhol középszerü unalomnak irták. Csak annyi esik le belőle a birkanépnek, hogy “hopp ennek valami mondanivalója van, legyen ez az egyik kedvenc filmem”.

  23. jarhead szar. magasfeszültség is bár a sara perche ti amo-nál jobban már régen ütött ennyire filmzene. descent egész jo és a másik cave-es film is bár arrol leri hogy B kategoriás de akkor is van benne valami bár hogy mi azt nehéz lenne megfogalmazni.

  24. a fű zöld. más egyébb nyilvánvaló kijelentés? apokalipszis most? azt valahogy hanyagolod

  25. “ja, akkor mindjárt 10/10, hiába volt unalmas! hehe (amcsi szépség végén nem is pontosan írtad le mellesleg, mert hát ott nem igazán vetne véget az ürességnek öngyilokkal, mivel már majdnem kijutott belőle, csak a világ visszabassza)”
    Lezárásképpen Jarhead nálam sem 10/10, ezt nemis mondtam, kb 10/7 de szerintem igenis jó film, amit érdemes megnézni.
    A másik dolog már az Amcsi beautyhoz kapcsolódik: Hogy érted ezt hogy a végén már majdnem kijutott belőle és a világ visszabassza? Ezt nem értem. Emlékszel, amikor a végén beszélget a lánya barátnőjével és őt kérdezi hogy vajon a lánya boldog-e. Majd utána azt mondja, hogy neki soha sem mondaná el( a lány) inkább meghalna… Szóval sztem a vége ugyanolyan elkeseredettséget sugároz, mint az eleje, amikor reggel a zuhany alatt ‘tevékenykedik’ és azt mondja hogy számára ezt a nap fénypontja, utána már csak száguldás lefelé…
    Gyertek, ütköztessünk érveket, ismerjük meg egymás véleményét!:)

  26. Apokalipszis most: igazi remekmű, a rendezői változatot csak akkor értékeltem jobban, amikor közvetlenül előtte láttam az eredetit: kaotikusabb, vadabb és sokkal sötétetebb, egyszóval nagyon tetszett.

  27. Thinker: mondasz valamit, de az, hogy nem izélta meg a kiscsajt, már egyértelműen a jó útra lépés volt. igazából bennem az maradt meg, amit már írtam is, nem elemezgettem minden szavát.

    az meg, hogy ki szerint mennyi a jarhead, az az ő dolga, nem a “mély/nem mély” üzeneten múlik ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.