Újranézőben: Bourne 1-2


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ez a két film így újranézés után is az kétezres évek legjobb akcióthrillere maradt számomra. És még nem is írtam róluk rendesebben, úgyhogy rajta.

The Bourne Identity

Halászok a tengeren egy sebesültet találnak kettő golyó ütötte lyukkal a testén. Ezen felül a csípőjében egy bankszámlaszámot. Hogy ne legyen egyszerű, még amnéziája is van. Ő Bourne, a szupergyilkos, persze ezt még nem tudja akkor magáról. Mivel a feladatát elbaltázta (ezért sodródott a tengeren sebesülten) így a nyomába ered a kiképzője, aki még nem tudja, hogy amnéziás, és meggyilkolására küldenek még másokat is. De ezt majd meglátjátok amikor megnézitek.

Ez volt az a film, amit 1 héten belül kétszer láttam, először kikölcsönözve, aztán rögtön meg is vettem és újra. Hősünk nem sebezhetetlen, nem kifogyhatatlan tárú fegyverrel lövöldözik, és a zsaruk sem teljesen hülyék, csak nincsenek kiképezve egy ekkora kaliber ellen, mivel azért a sebezhetőségért cserébe brutál kiképzést kapott Bourne. Nemtom, én odavagyok az ilyen ügynökökért, akik gondolkoznak (mondjuk) és kivágják magukat a szorult helyzeteből. Egyedül az 5 emeletes zuhanást tudnám feledni.

Ami még baromi sokat tesz hozzá a filmhez az a helyszín. Európa, és ez bizony baromi jó. Nem Los Angeles vagy New York, hanem a jó öreg kontinens. Én egy 8/10-re pontozom az első részt most harmadszorra megnézve.

The Bourne Supremacy

Tudtam tudtam tudtam, már csak az a kérdés miért halogattam eddig az ismételt megtekintést. Hogy mit tudtam? Azt, hogy a kamerarángatás csak a bazivásznon közel ülve tűnt oylannak amitől rosszul van az ember. A tévén már azt is láttam ki rúg és ki üt épp abban a bizonyos verekedésben.

A második rész ott veszi fel a fonalat, hogy Bourne a barátnőjével nyugodtan lazsál valami nem túl fejlett országban, de nem hagyják nyugodtan napozni (meg futni, képünkön), így vissza kell térnie Európába. Hát igen, a múlt hogy hagyhatna nyugoton egy ilyen volt szupergyilkost?

Hősünk a lazsálás közben sem puhult el (mivel pl sokat futott) de a technológia fejlődését is nagyon figyelhette, mivel Jackbauerként van otthon az ellenségei képességeiben így 2 év után is. A történetről semmit nem akarok elárulni, mivel megnézitek.

Ezúttal Moszkva is útba esik, egy kurvajó autós üldözéssel. Hősünk most sem sebezhetetlen, és inkább a futást választja (mivel abban toppon van, képünkön) amikor szorul a hurok. Nálam a második rész is 8/10.

Tudom ciki, de én elhiszem a Matt Damonnak ezt az ügynökösdit, de Cruise-t is bevettem LKA (ehhehe) ügynökként arra a másfél órára. Amerika annyira már nem, így az MI:3 mérsékelt siker volt.

Egy kérdés maradt a végére, mikor jön már a harmadik rész?

12 hozzászólás a “Újranézőben: Bourne 1-2” bejegyzéshez

  1. Egyetértek, az első mindent vitt, emléxem hazafelé a moziból totál meg voltunk lőve, olyat ütött akkor. A másodikban nem volt amnézia fless (“véletlenül hirtelen megcsapom a rendőrt” ) meg Lola is hogy járt…

  2. szerintem Vlad nem az első részre, hanem az eredeti Richard Chamberlaines filmre gondolt.

    Láttam még régebben egy werkfilemt a bourne csapdáról, melyben Matt damon arról mesélt, hogy kis iskola óta nem futott, igy a film eleji futó jeleneteket több részletben kellett felvenni, mert nem birta szuflával. Azért ez egy kicsit kiábránditó:)

  3. és ha velem értett eggyet? tudod áradoztam az első részről.

    nekem az eredeti bourne nem jött be, de én már az mtv generáció vagyok hehe

  4. ja, bocs lehet:)

    Nekem is jobban tetszett az egy. Az eredetit meg nem is láttam:)

    Cruise LKA? ööö?

  5. Így van, én a ’88-as, Richard Chamberlaines verzióra értettem, hogy jobb. Ez is egész jó volt, meg Matt Demont is bírom, de szvsz az eredetihez képest gyengébb.

  6. szerintem a második rész még viccnek is rossz, annyira gyenge. esetleg ha mint TVkrimi lenne besorolva akkor OK, de mint akciófilm?
    az első rész viszont valóban jó.

  7. Komolyan, olvasta valaki a könyvet? Én magyarul 3* angolul 2* nyomtam végig. OK, tudom, ez kicsit talán túlzás – de a film is az!! Semmi bajom Matt Damon-nal a GoodWillHunting-ban, de itt semmi keresnivalója. Kicsi ehhez a szerephez. És a történet? A LOTR után láttuk, hogy lehet érdemben követni egy jó könyvet, még ha b***i nagy is az a könyv. A Bourne filmeknek meg szinte semmi közük a könyvhöz. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy igy elrontották, mert kegyetlenül vártam annakidején…

  8. Így van, ezt mondom én is! A könyv a legjobb, bár én csak az elsőt olvastam… eFeS, az eredeti filmet láttad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.