Thank You For Smoking


Asszem ez is megy a 2006 legjobb filmjei kupacba nálam, olyanok mellé mint például a Brick, mert ez a film bizony nagyon szórakoztató volt. Legalábbis volt pár olyan jelenet amin hangosan röhögtem. És ez jó. Nekem. Mondjuk a trailer alapján sejthető volt, hogy jól sikerült darab lesz. Egy dologtól féltem, hogy túlságosan megjavul a szereplő a végére, mindig ott basszák el az ilyen filmeket, a szájbarágó végekkel. És nem jött be a tippem, szerencsére.

Vegyük például azt, amikor azon vitáznak, hogy ki öl meg több embert naponta. Hogy kik vitáznak? A fegyvertartás lobbistája, az alkohol lobbistája, meg a cigarettás, ez a Nick Naylor, aki mellesleg a főszereplő. Nem is tudom miért, de annyira cinikus volt, hogy a könnyem kicsordult a jeleneten, és nem a bánattól.

A film arról szól, hogy miképp kell vitázni, vagyis megnyerni egy vitát. De tényleg. Azt, hogy a cigi káros az egészségre ti is meg meg én is tudom, mindenféle poison matrica meg rákot meg impotenciát okozó felriat nélkül. Sőt, mindeki tudja, és amikor a túlsúlyos amcsi a buszmegállóban beszól, hogy ne mérgezd, akkor igaza is van. Szemét passzív dohányzás.

Amit viszont a készítők tudnak, az a jó vígjáték készítése, a castingosok meg a jól eltalált színészekért feleltek. Mindkettő majdnem hibátlan munka. Azt hiszem ezt a könyvet be kell szereznem, ami alapján a film készült. Aaron Eckhar baromi jó, biztos láttátok már valmaiben, legalábbis arcról ismerni fogjátok, viszon ezúttal (a Batmannel ellentétben) még Katie Holmes is kúrvajó volt, mármint szószerint. Ha ha, de gyenge szóvicc. Naszóval én bedőltem volna neki, hiába rossz ötlet. Ja és Rob Lowe a sikeres producer szerepében is jól nyomta. Külön jópont.

Legyen a vége 8/10, de gondolkoztam a kilencen. A zene is nagyon eltalált, mármint a dalszövegekre gondolok. Még játsszák a mozik (bár elég kevés már), javaslom a pótlást.

And Bogart – remember the first picture with him and Lauren Bacall? Oh, she sort of shimmies in through the doorway, 19 years old. Pure sex. She says, “Anyone got a match?” And Bogie throws the matches at her, and she catches them. Greatest romance of the century. How’d it start? Lighting a cigarette.

6 hozzászólás a “Thank You For Smoking” bejegyzéshez

 1. óriási volt ez a film, augusztus elején láttam:) én azon röhögtem nagyon, ahogy a filmekből digitálisan kivágják a cigit, és bögrét, és cukorkát raknak a helyére:)

 2. Azért kicsit szpojleres volt ez a cikk, ejnyebejnye. Amúgy szerintem is egész jó film, de én max 7-et adnék neki.

  Kedvenc duma:

  – Cigarettes in space?
  – It’s the final frontier, Nick.
  – But wouldn’t they blow up in an all oxygen environment?
  – Probably. But it’s an easy fix. One line of dialogue. ‘Thank God we invented the… you know, whatever device.’

 3. Aaron Eckhar _ Látama Felejtés bére John Woo c. filmjét
  Több nem is jut az eszembe.
  Jó cikk lehet hogy majd megnézem :)

 4. oo igen bocsi tényleg..:) egyébként aaron eckhart az erin brokovich (vagyhogyirják)ban szerepel, ő a szakállas motoros pasija..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.