Bruce Drágán adja az életét

De hiányzott már egy tökös akciófilm, legalábbis erre a hétre most nagyon. Erre döbbentem rá amikor végre most először angolul, és tutira teljesen vágatlanul megnéztem a Drágán add az életed első részét. Persze már láttam tízszer legalább, de jelentős szerepe volt ennek a mozinak abban, hogy akciófilm mániás lettem. Na jó, amúgy is az lettem volna. Ez egyike a majdnem tökéletes akciófilmeknek.

Hogy miért csak majdnem tökéletes? A rádió! Minden képtelenséget elfogadok a filmben könnyedén, kivéve hogy a terroristák rádiója a rendőrség frekvenciáján van, és mindenki összevissza dumál. Na ezzel le is zárult a “hosszú” negatívum lista.

Azt meg hogy miért jó mindenki tudja. Bruce Willis a legjobb akcióhősök egyike, bár mindig meglep a fiatalabb kori hangja a Sin City után. De most tényleg, egyszerűen cool a csávó. Azt hiszem nem kell tovább részletezni. A többiekkel sincs gond (de szar lehet gonoszcsávó castingnak lenni, gondolok itt az egyik terroristára aki mindig valami mellékgonosz), és Alan Rickman jól hozza a főgonoszt.

Ez a film is bizonyíték arra, hogy az öltöny időtálló. Mármint oké, a szabása nem, de mégsem nézel rá úgy, hogy fúú de ciki. Ellenben a nők haja milyen már. Meg általában a nők ruhái a régebbi filmekben. A pasi öltönyben tolja és 20 év után sem évül el (a koszos trikó sem) a csajra meg csak ránézel.. Azért jó, hogy nem szőke cicababa McClane felesége. Na mondjuk úgy ki kockáztatná az életét, vagy melyik néző hinné el.

Amit még ki szeretnék emelni az a komolytalanság. Mármint ezeket a tökös dumákat nem akarom elhinni, hogy komolyan gondolták, mint ahogy nem is. Na meg pár határozottan vicces jelenet is akad. Gondolok itt a stockholm szindrómánál villantó tévébemondóra, vagy a kőkemény kommandósra akit megszúr a bokor.

A történet nem nagy durr, amivel semmi probléma nincs, hiszen ez egy akciófilm meg minden. McClane Los Angelesbe utazik New Yorkból, hogy 6 hónap után az asszonnyal töltse a karácsonyt, de 12 terrorista megakadályozza benne, akik beveszik az épületet ahol a karácsonyi buli van. Valljuk be, rosszul teszik.

– We are ready.
– Kickass!

Értékelés bár inkább a hét felé hajlana az ujjam, de inkább legyen 8/10, felfelé kerekítek. Végtére is alap akciófilm. Meg Run DMC karácsonyi dal. De minden megvan a filmben ami kell, fejlövések, pörgő akció, elég jó sztori, jó gonosz, tökös jófiú, és maradandó beszólások.

Legutóbb tutira vágva láttam az RTL-en szerintem és üdítő volt, hogy nem néznek szellemi idiótának és vágják ki az erőszakos részeket azzal, hogy hátha a valóságnak hiszem, vagy mi a fene dumával. Nem tudom, 13 évesen láttam először a filmet és teljesen normális felnőtt lettem, mostanában meg 16-os karikával mehet csak le agyonvágva.

10 hozzászólás a “Bruce Drágán adja az életét” bejegyzéshez

  1. elvileg most 7végén indítják amcsi mozikban a 4. rész teaserét, kíváncsi leszek…
    (meg arra is, hogy milyen frappáns magyar címet kap majd… muahaha)

  2. Éveken át csak egy Sat1-ről felvett német verziót néztem rongyosra, nekem a liftes jelent már örökre így marad meg az emlékezetemben:
    Llift kinyílik, ott az egyik kiterített terrorsta, a főnöke felolvassa a hasára írt véres üzenetet. “Jetzt hab’ ich eine Maschinen Pistole, ho, ho, ho…”

  3. Nem tudom. Nekem nem magyar dvd-n néztem. Viszont gondolom vágatlan, nincs is értelme mást kiadni. A Halálos fegyvernél viszont a rendezői a vágatlan.

    Szerintem amúgy az új szinkron, mintha valahol olvastam volna.

  4. Ez mekkora film! Rég néztem már akciófilmet – nem az én műfajom -, de ez most határozottan jól esett. Ilyet még sokat.

  5. ma mondták a Bumerángban, hogy Bruce trikóját kiállították az Amcsi Történeti Múzeumban :-)

  6. nagyon durva film szerintem közel húsz évvel késöbb is megállja a helyét az akciófilmek között

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.