A Faun labirintusa

Az utóbbi évek legjobb fantasy filmje, legalábbis így emlegetik. 6 oscar jelölés, imdb-n 67. hely a top250-es listán jelenleg, szóval minden adott, hogy elmerüljünk egy varázslatos világban, és ne csalódjunk nagyot.

A Faun Labirintusa - Kislány áll a fa előtt

Egy biztos, a kidolgozás csodás. Baromi jó maszkok és trükkök (a lények hibátlanok, de tényleg), emellé én a hangot is hozzátenném még, hiszen a tündér hangja szerintem remekül sikerült. Szóval ezek mindenképp a pozitívum kategóriába esnek, mint ahogy a film furcsasága is. Hm, ez lehet nem is a legjobb szó rá.

A Történetről még nem is ejtettem szót, szóval csak röviden: kislány anyja várandós, és a férjéhez költöznek Spanyolországba. 1944-ben, a Spanyol polgárháború után járunk, a lány meg elmerül a könyvek nyújtotta varázs-történetekben, egészen addig, amígy rá nem talál a saját története. Félreértés ne essék, ez nem családi szórakozás, hogy úgy mondjam, kisgyerekkel nem ajánlott megtekinteni. No Disney, ők vajon mit hoztak ki volna az alapanyagból, azért ez most vicces gondolat volt.

A Faun Labirintusa - Kislány és a Faun

Ami miatt nekem, ismétlem nekem, nem ütött akkorát az a háborús háttér volt. Mármint ott voltak a leghülyébb jelenetek, nagyon nem szeretem ha butaságokat cselekszenek azok a szereplők, akikhez nem illik (mint ahogy a tipikus filmes vezetést sem, övébe rakja a kést – kétszer is mutatják – persze, hogy lesz szerepe, bahh). Most modanék példát a butaságokra, de nem akarok spoilerezni.

Szóval hiába hozott naturalitást meg kegyetlenséget a háború, valahogy sokszor kiragadott a varázslatból. Azért az utolsó 30 percben értelmet nyert, meg odatett, de addig voltak fütyürészős részek.

A Faun labirintusa értékelés

Tudjátok mit, legyen 8/10, mert érzem, hogy nem a legjobb napon néztem. Majd 1 év múlva újrázom. Amit még ajánlanék az a Mirrormask, ami sokkal kevesebb pénzből készülve repíti el az embert. Amiről még szót ejtenék, az az, hogy ez a poszter mennyire durva már! Hazai bemutató időpontja jelenleg március 8, de ez ugye mág változhat.

101 hozzászólás a “A Faun labirintusa” bejegyzéshez

  1. Szerintem pont az a lényeg, hogy a háborús események kiragadnak a meséből. Ez a két világ váltogatása a lényeg szerintem.

  2. Nem tudom amerikában angol szinkronnal adták-e le vagy az eredeti nyelven feliratozva, de az eredeti nyelv nagyon odatesz a film hangulatának :) Mondjuk én amúgy is rajongok az idegen nyelvű betétekért a filmekben :D

  3. A másik szál nem világháborús volt, hanem a spanyol polgárháború vége, Franco győzelme után. Ez elég sok mindent megmagyaráz, de érdekelne, mik azok a butaságok, mert nekem nagyon rendben és egyensúlyban volt a történet.

  4. Szerintem a tavalyi év egyik legjobbja. Nem hittem volna. Del Toro bá’ másik spanyol nevű filmje a The Devil’s Backbone nagyon rossz lett számomra és hát nem nagyon reméltem hogy egy nézhetőnél jobbat kihoz ebből a sztoriból. De megcsinálta. Hatalmas. De azért lenne egy kérdésem. SPOILER!!!: Nem lehet, hogy a kiscsaj kissé meg volt zakkanva és a végén mikor lelövik még odaképzeli magának trón jelenetet?

  5. Csak hogy ellenvélemény is legyen: ez nagyon nem jött be. Valószínűleg az előzetes hype miatt, de totál másra számítottam. Ellenben az Ördöggerinc nagyon tetszett. Dehát ízlések… :)

    MINOR SPOILER: ja, és utálom, ha az kelti a feszkót meg viszi előre a történést, hogy a főszereplő idiótán és totál illogikusan viselkedik (gondolok itt a gyümölcsös jelenetre)

  6. Én is pont ma néztem meg,nekem nagyon bejött,nagyon bejövős a hangulata!
    SPOILER Ti is úgy értelmeztétek a végét hogy az egészet csak képzelte? Mert a végén látszik a falon a krétával rajzolt ajtó meg a kapitány is csak magába látja beszélgetni stb.

  7. Ez alap filozófiai kérdés. Semmivel nem valóságosabb az amit a többiek érzékelnek, mint amit a kislány. Minden csak nézőpont kérdése.

  8. Nekem bejött. Viszont.. van még valaki rajtam kívül aki úgy gondolja, hogy a kiscsaj úgy néz ki mint Elisha Cuthbert? :)

  9. látom, itt elég sokan elfelejtették már, milyen volt gyereknek lenni és a tilosban járni. :\

    nem, a kiscsaj egyáltalán nem olyan csúnya, mint elisha. :)

  10. a tortenet az ilyen, hogyugymondjam “starightforward” (kes a kotenybe) szerintem ezert nem kell kritizalni. hiaba latod a cselekmenyt elore (ki hal meg, ki bubkik le, stb) a varazslat nem veszik el, sot meg jobban mukodik. ezert jo nagyon

  11. Nagyon tetszett a film. A megvasítás valóban sodálatos, nomeg a sok meglepő és elég kemény jelenet :)
    SPOILER: Kicsit ütött mikor a csávó arcát szétcsapta azzal az üveggel, nomeg mikor Batmanes Joker vigyor köszönt vissza a tag arcáról :)

  12. Szerintem zsenialis es sokkolo ez a film. OK, van benne nehany klise, de ezek egyaltalan nem zavaroak. En spanyolul lattam angol felirattal, ez megint egy olyan film amit nem szabad szinkronizalni (mondom ezt annak ellenere hogy egy szot se beszelek spanyolul). #SPOILER# A legvege pedig tenyleg durva, en inkabb ugy ertelmeztem a tronos jelenetet hogy az a kislany vegso haldoklas kozbeni hallucinacioja (mint az “alagut fennyel a vegen” stb.), hisz vegig a maga altal krealt alomvilagba menekult valahanyszor fenyegetve erezte magat – mas kerdes hogy ez sokszor horrorisztikusabbnak tunt mint maga a valosag, pedig az se volt valami happy…

  13. apróság, de én erősen téptem a hajam azon, hogy addig oké, hogy kulccsal kinyitják a raktárajtót, de ezek után nincs annyi esze a csajnak, hogy RÖGTÖN elmeneküljön??

  14. Nekem tecccet… mondjuk lehetett volna kicsit több a fantasy világ benne.
    SPOILER

    Nameg a 2. próbatételnél az a morbid, beteg lény… kb. oan volt, mint a Tool klippekben a lények… durva

    SPOILER OFF

  15. én nem rég néztem meg,nekem tetszett,bár kicsit ijesztő a Faun hangja,mintha az Átokból lenne :S de attól érdekes,és érdemes megnézni..van benne minden,vér,fantázia,stb:D

  16. Na most már komolyabb leszek! :)
    Igazából még nem láttam a filmet, de naon kíváncsi vagyok rá!
    Sajna nem volt még a premier sem.

  17. még októberben láttam a filmet és egyértelműen senkinek sem tetszett akikel voltam :( (nem gondolták volna, h ennyi Oscar jelölést kap, én meg azt, hogy behozzák a magyar mozika is) – mindenesetre a magyar szinkron -akármilyen jó is- csak rontani fog a filmen!

  18. én ma láttam,ma van a premier nap,vhogy ezt moziban akartam látni,és jól tettem:)nem szinkronizálták,feliratos,és egy hajszálnyit értem a spanyolt,és a fordítás se torz ,mint az angol v amerikai filmeknél.a faun hangja sztem nagyon illik a hangulathoz.és a “hibák”hoz meg csak annyit tennék hozzák,h ezekkel teljesedik ki a történet.a kislány valósága nem teljesen csak az övé sztem,pl honnan a kréta,aminek a nyomát más is látja,vagy a mandragóra….háborús időkben ilyesmi nem terem minden bokorban:)
    a képvilág csodás.nekem a zene is nagyon tetszett.

  19. hát, szerintem pl az , hogy Mercedes nem menekül meg egyből, hát, mondjuk betudható az izgalomnak, de annak mindenképp, hogy a főgonosz nem vette elő egyből a kulccsal kinyitott raktár ügyét.. az, hogy ez ennyire késleltetve volt, az meg magyarázható azzal, hogy vonzódott a nőhöz, és hát még egy vadállat pasinak is lehet gyengéje, pl egy szimpatikus nő, aki szó nélkül engedelmeskedik, stb.. értitek, sanzonokat hallgatott borotválkozás közben… vagy hát esténként.. szóval van a filmben egy csomó finom lélektani dolog. pl az is, hogy a kapitány letagadja, hogy az apjának volt órája. vagy az, hogy a kiscsaj eszik szőlőt. gyerek.. ezt amúgy C.S. Lewis tök jól megírta a Narniában, kár, hogy a film szar lett. szóval hogy a falánkság alap “gyerekbűn”, vagy mi… szerintem rendben volt a film, csak jobban meg kell nézni, vagy hát úgy nézni, hogy… eleve jobban… én is csak egyszer láttam eddig, ma este, szóval asszem, lehetséges :)

  20. ‘kat’ írásával kapcsolatban:
    “hogy a kiscsaj eszik szőlőt. gyerek..”
    szerintem még azt is hozzátehetjük, hogy háborús időben vagyunk! erre ott egy roskadozó asztal, minden finomsággal…
    És tényleg mindegy, hogy a lány csak képzelődött-e vagy sem! Ez nem egy ‘story’ volt! Itt az a lényeg, Te mit gondolsz, amikor kijössz a teremből! Hogy mi jön le belőle. Aki mondjuk vallásos, az tudja. És mindegy, hogy – látszólag – meghalt, de bejutott “A Királyságba”, mert úgy élt.
    Szerintem.

  21. Még egy apróság azért kikívánkozik belőlem:
    A film lényegét nem annyira érinti, de azért azt tegyük hozzá, hogy elég elfogult volt politikailag a kép a vörösök javára.
    Tehát nehogy valaki azt gondolja, hogy ezek a vörös ellenállók olyan kedves, aranyos srácok voltak…
    No, de ez tényleg lényegtelen a film szempontjából.

  22. En voltam az egyetlen, aki szerint nem azert evett a kiscsaj, mert nem tudott ellenalni a kisertesnek, hanem mert csakazertis?
    Amugy nagyon utos a film, nekem nem tunt _annyira_ zsenialisnak mint amennyire sokan odaig vannak tole, de minden (szerintem) hibaja ellenere nagyon magaval ragadott.

  23. Aki nem érti a filmet, olvasson Lorcat, próbálja megérteni a sapnyol irodalmat és folklórt, művelődjön, nézze meg újra a filmet és élvezze, hogy rájött arra, amit eddig nem értett. (Ja, és ha Kosztolányit is ismeri valaki, az sem hátrány! — Koporsó és bölcső közt)

  24. Én mostanság láttam a filmet, s szeritnem jó volt!
    Jó volt, jóóóóóóóóóó!

  25. amire nem tudok gombot varrni az a gyökér rész volt. Amint tűzbe veti az anya, megindul a korai szülés. Ez tulajdonképpen az egyetlen olyan mozzanat amit nem lehet azzal megcáfolni, hogy “ugyan már csak képzelődik”. Ez tetszik benne, hogy olyan nyitott a vége. Minden van benne: Háborús realizmus, fanasy, horror, és mégis teljesen érthető az egész (pszichológia).

  26. Azt gondoltam hogy egy jó kis fantázia film lesz. Tévedtem. A polgárháborús történet is gyenge, semmi izgalom. A kislány összesen 3 lénynel találkozik, ami úgy fél órát tesz ki, az előzetes alapján azt hittem a film része a kislány kalandjairól szól majd. Összességében is nagyon gyenge…

  27. Szerintem a polgárháborús részek pont azért kellettek, hogy kizökkentsenek a fantáziából, és bemutassák, hogy mi az oka annak, hogy a kislány inkább saját világába menekült… És hát milyen fantázia világot alkothat egy gyerek háború idején?

    Arról a tüzbe dobott gyökeres részröl meg azt gondolom, hogy valószínü az izgalmak indították meg a szülést, és nem a tüzbe dobott mandragora, mert ott kiabált a kislánnyal a kapitány, meg minden… Szerintem ez az oka… Ja, és nagyon sok monda kapcsolódik a gyökérhez, emberi lelket tulajdonítottak neki, amiröl olvashatott a kislány. A kapitány meg tele volt mindenféle kajákkal, miért ne lehetett a ház körül mandragora??

  28. nekem tetszett, bár teljesen azt hittem hogy ez egy fantasy lesz, és nem csak három szereplő… a cím alapján rengeteg gyerek hiszi azt hogy ez egy mese. valahogy jobban kéne hangsúlyozni hogy nem gyerek film! a moziba ahol láttam bent ült egy 10 éves kislány, a film negyedénél elsirta magát, és a szülei elvitték, pedig írták hogy nem gyerek film! na mind1… én annál a résznél épp kerestem vmit amikor mercedes meg akarja ölni a kapitányt, végülis miért nem öli meg, miért csak a száját szabdalja föl? és a másik ami nem teljesen tiszta: attól az altatótol amit a kislány belerak az italba, miért nem alszik el? szerintem jóó, csak ne szinkronizálják!!!! ez igy jó ahogy van!

  29. Kivagyok borulva. Kb 1 eve lattam a trailert es mar jo ideje letoltottem, de juszt se neztem meg, gondolvan vegre elmegyek majd moziba. Aztan csak vartam es vartam es vegre ide ert. Semmi kritika, semmi forum, minden medium ignoralasa utan tegnap beultem es… Atvertek.
    Na nem azert, mert fantasyt vartam volna, hanem azert mert mondjuk inkabb egy felnott tundermese-filmet, olyan Aliz Csodaorszagban-t keverve egy kis Caro&Jeunet&Khondji-i latvanyvilaggal. Ehelyett kaptam egy lagymatag dramat. Miert lagymatag? Mert nem tudtam az egesz film alatt senkit se megszeretni, se “megutalni”. Hianyzott a karakter a filmbol, hacsaknem maga a Faun porondmesteri kiallasat nezem, aki mellekszereplokent nem tudot annyit feltornaszni (Habar tole is tobbet vartam, mint okori satan megtestesitoje… esetleg, mivel ilyen “becsapos” szerepet kapott, akkor inkabb el tudtam volna elkepzelni egy kis Puck-i jatekossagot nala.).
    Szoval mind Ofelia, mind Vidal karakterei nem sikerultek tul erosre es nem kereszteztek egymast annyira, hogy ebbol jo drama lehessen. A ket vilag kozotti hasadekot a kepi vilag se tudta szamomra teljes hidda formalni, es ezzel az osszes szereplo nalam a szakadekba zuhant. Kilatastalal harcok jobbrol-balrol, lentrol-fontrol es nalam senkise nyert es senkise veszitett. Pontatlansagok es logikai bakik oveztek ki Ofelia utjat, aminek a vege az lett, hogy oda kerult ahonnan mar egyszer el akart menekulni. SPOILER! Mielott barki tamadasba lendulne ertem en, hogy a cel az volt, hogy Ofelia a tanmesek szerinti lepcsofokokat es probakat vegigjarva eljut az erkolcsi gyozelemig, amiben halando porhuvelyet levetven halhatatlansagot nyer, es igazsagos kiralyno valik belole. A masik oldalon pedig a gonosz Vidal elnyeri “melto” bunteteset, ami nevenek es halala “dicso” idopontjanak feledesbe merulese. (Ezaltal apja szelleme megint gyozedelmeskedik felette.) Keves. Nekem a koritesekkel es a tortenetekkel nem volt eleg hogy azt tudjam mondani: Ez egy jo film. Atvertek.

  30. Hááát…nem is tom….én egy kicsit másra számítottam a bemutatója alapján…mindenesetre elég érdekes volt….Nem gondolják, hogy már kicsit sok, hogy minden második filmeben van egy skizofrén ember??? A spanyol nyelv naon ott van, teljesen más hangulta van tőle a filmnek. Zene is naon jó!!! Még a jelemzek me a többi ilyesmi is, de vaahogy a történet tűlságosan “szétszór”. Valahogy senkinek sincsen meg az önálló karaktere, és egy csomó mozzanatnak nem lehet érteni iaz okát…. Meg hogy ha a rendező azt karta megmutatni, hopgy egy gyerek milyen világot képzel el magának a háború idején…akkor nekem az már végkép érthetetlen, hogy miért teremt magának, egy hasonlóan veszélyeset… A második próbánál nagyon sokat gondolkodhattak azon a szörny izén..mert sztem naon gyengére sikerült…viszont a faunt naon eltalálták :) sztem az volt a legnormálisabb az egész filben….bár nem kapott nagy szerepet….Nem mondom azt h rosz a film, mert mindenkinek más tetszik…lehet h én nem vettem a lapot h mit akar közölni….de nem is rosz…. De az biztos…a címét nagyon rosszul választották meg…..
    Érdekes :)
    de végül is azok a jó filmek, amiken gondolkozunk. Nem pedig azok, amikben minden kitálalnak elénk és kész, ennyi volt….=)

  31. Ezt a filmet láttam már és ez a kedvencem mindenféle thiller van benne meg horror jelenet is meg nagyon lehet félni!!!!www.google.hu-a faun labirintusa-érdemes megnézni!!

  32. Santiana, egyetertek! Vegre kimondta valaki! Korulottem mindenki csak hozsannazik, mar kezdtem elszigetelodni a velemenyemmel. A lapos karakterek es a drama hianya miatt en is ugy ereztem, hogy a film egy nagyon szuk tartomanyan mozog hangulatilag is. Mivel a feszultseget szinte soha nem oldja fel, ezert a csucspillanatok sem olyan utosek. SZinte vegig felni kell, meg idegeskedni, vert latni, szenvedest, es a vegen a katarzis sem ad feloldozast, mert a probatetelekben ateltek ossze sem hasonlithatok a haborus valosag borzalmaival ( a lakoman ucsurgo szorny pedig kimondottan nevetseges volt, ahogy szamarfület mutatott). Szemely szerint engem a kislany egy ido utan kimondottan idegesitett. Ahogy o menekult a fantaziavilagba a valosag elol, ugy lokott ki engem is a film a sajat vilagabol, elidegenitve szinte az osszes szereplotol. Ez alol csak Mercedesz volt kivetel.

  33. sziasztok! én személy szerint örültem/örülök annak, hogy ez a film ennyire látványosan megosztott itt benneteket. napok óta bújom a kritikákat, mert igazándiból azóta se tudom hova tenni ezt a filmet, hogy tegnapelőtt megnéztem a moziban. a furcsa az, hogy bár sok negatív véleménnyel találkozom (itt és másutt), mégis letagadhatatlan, hogy a film mindenkire hatott. valamilyen véleményt kiváltott. ez már valami.
    én is azt hittem, nagyobbat fog ütni, hetek óta készültem, hangolódtam a megnézésére. és mégis: egész héten a fejemben motoszkál. ha engem kérdezne valaki, én bizony egyetlen szóval jellemezném: formabontó.
    nagyon erősek a folklór elemek, nagyon szimbolikus-parabolikus, és erősek a mesebeli elemek. emiatt sokszor láttam előre, mi fog történni (meg fog halni az anya, a faun utolsó próbatétele a csecsemő megszerzésére irányul majd), de igazán nem tudnám megmondani, ez mennyit von le (ha egyáltalán levon) a film értékéből. attól tartok, a kép szélesítéséhez nem nagyon járultam hozzá…megyek tovább okosodni, mert ez a film nem hagy nyugodni engem. és ez jó!!!

  34. Sziasztok!
    Végigolvasva a kritikákat, tényleg látom hogy megosztotta az embereket. NEkem tetszett a film. Hatásos volt nagyon. Sokat lehet rajta gondolkodni. Részemről erős párhuzamot fedeztem fel a kislány fantáziálgatásai és a valós történtek között. (Spoilerek hada következik!!) Először is, a kulcsos szálon kezdtem gondolkodni. NEm véletlenül jelenik meg mindkét világban Először a békánál láthajuk, majd az őrmesternél. Minden bizonnyal a béka szimbolizálja a kezdetekben a kislány félelmét, hiszen eléggé gusztustalan az a béka, és ugye az is a körülötte levő világot emészti fel, csakúgy mint a kapitány. A második próbatételnél szintén a szörny a kapitányt jelképezi szerintem. A vízióban egjelenik ugye hogy sok kislányt megevett már…őrmester is sok embert ölt meg. És mindkettőjüknek egy csomó kajája van, amiből nem szabad enni. Bár hogy miért eszik a kislány a szőlőből, azt én sem értettem konkrétan! (nyilván hogy mi nézők rettegjünk is egy kicsit :) De hogy az eredendő gyermeki bűn mint nyalánkság..vagy a csakazértis…vagy ez jelképezi a kislány lázadókhoz húzódását..akik ellentmondanak a tiltásoknak…hmmm..hát nem tudom. Szeintem az utóbbi. Az első látomásban még csak egy undorító varangynak látja a lány a 2.-ban már egy szörnyetegnek. A harmadik látomás előtt meg már saját valójában látja a kapitányt. A legvégső trónos jelenet egyértelműen a kislány haldoklás közbeni víziója… a mese kikerekedik…mind3 próbatételen átesett sikeresen. Egyszerűen ennek kellett történnie. Hiszen ha nem hal meg a lány…nem nyílik ki a kapu, mert nem teljesítette mind3 próbát.
    Ami elgondolkodtató, hogy a kapitány miért vágja el a saját torkát a tökörképén? Ő is tisztában van a kegyetlenségével? Miért öli meg az orvost amikor az segítene az anyának szülni? Vagy ennyire nem érdekli, csak a besúgók kiírtása? Érdekesség még: Ofelia azt kívánja, hogy a kisgyerek születése után ne okozzon több fájdalmat az anyjának… (ja, és az ki sem derül hogy fiú e vagy lány)

    Huhh..hát első lendületből ennyi :)

  35. A Kritikaironak:
    Gratulalok a kritikához, szinte teljesen az en gondolataimat tukrozik. És nekem is a Mirrormask jutott eszembe róla, bár nem tudom miért.

    A kommentíróknak:
    majdnem minden pro és kontrát elmondtatok előttem :)

    Én egyet hozzátennék még. A Híd Terabithiabant neztem meg nem sokkal utana. A minőségbeli kulonbség a ket film kozott összehasonlithatatlan volt. (A faun javara)
    Az elv kb ugyanaz.

  36. A Kritikaironak:
    Gratulalok a kritikához, szinte teljesen az en gondolataimat tukrozik. És nekem is a Mirrormask jutott eszembe róla, bár nem tudom miért.

    A kommentíróknak:
    majdnem minden pro és kontrát elmondtatok előttem :)

    Én egyet hozzátennék még. A Híd Terabithiabant neztem meg nem sokkal utana. A minőségbeli kulonbség a ket film kozott összehasonlithatatlan volt. (A faun javara)
    Az elv kb ugyanaz.

  37. Nekem nagyon tetszett a film. Bár nem volt mindig lebilicselő. A háborús részek kevésbé kötöttek le de nélkülük persze nem lenne a film, ami. Én teljesen megértem, hogy olyan sok oscar jelölése volt, mivel nagyon jó a kép és hangulatilág… A kislány szerintem nagyon jól alkítja a gyereket (ami nem nehéz mivel az, de mégis jól megmutatkozik az ártatlansága és a kíváncsisága). Engem nagyon megragadott minden szereplő, szerintem remek játékot láthattunk mindenki részéről. A film alapsztorija, hogy a világ borzalmas tele van bibákkal, bűnökkel tehát természetes hogy a kislány egy ilyen mesevilágba menekül (Még ha jelenesetben ez valósággá is válik). Csak én valami olyasmit vártam volna, hogy végül hősiesen, önzetlenül megmondja a szüleinek, hogy inkább a földön akar maradni Ofeliával meg a kisöccsével… és valahogy feléled, ahogyan Ofelia dúdol neki. De aztán, ahogy vége lett és a ahogy a narrátor elmondta a befejeztő monológot rájöttem, hogy ez így volt szép…

  38. Tegnap láttam a filmet és szerintem nagyon jó mert ez egy olyan “tündérmese” ami felnőtteknek szól és én még ilyen tekintetben nem igyazán számítok felnőttnek!!! :)

  39. Nagyon, nagyon jó film! Első film életemben amin sírni tudtam. nagyon jók a maszkok és a díszletek. Gyönyörű a zene, a történet pedig egyszerűen tökéletes. Ez az a film amire más nem válalkozott volna. A legszebb a mosoly a lány arcán mikor meghall. Igazi felnöteknek szoló tündérmese. Szerencse,hogy a jegyárus nem vette komolyan a 16-os karikát!

  40. Fél év után megnéztem magyar felirattal is (most, hogy megértettem a köztes szövegeket is) igazán megtetszett a film. És a kislány félelmetesen jól játszik!

  41. Rég láttam ilyen jó mesét. De tényleg! Végre valami más, mint a holiwoodi nyálasságok! Szerintem fantasztikusan sikerült a film! Az, hogy feliratos, meg csak dob rajta! 100%!

  42. Szia Mk!

    Olvastam a hozzászólásod és nagyon tetszett, ahogy megtaláltad ezeket a párhuzamokat.
    Szerintem viszont ha esetleg nem fiú lett volna a baba, a kapitány biztos nem foglalkozott volna vele megszületése után! Az összes nőnemű egyedet gyengének és irányíthatónak tartotta, ahogy kiderül ez a Mercedes szálból. A Faunról mi a véleményed?

  43. Tök jó a film, mielőtt megnéztem nem gondoltam h ilyen durva lesz a cím miatt…

  44. Jó látni, hogy más is ennyit agyal a témán. :)
    Alapvetően mese-éhes egyed vagyok, és elvárások nélkül mentem el megnézni. Teljes mértékben lekötött, elfelejtettem hibákat, trükköket keresni. Nehéz, erős filmnek tartom, a sokat kritizált előre kiszámíthatósága ellenére.
    Mindenképp be kell szereznem egy eredeti DVD-példányt belőle, hogy sokszor megnézhessem, újraélesszem az általa keltett gondolatokat.

    A címválasztást egyáltalán nem érzem szerencsétlennek. Az Mk által megkezdett szálat továbbkövetve ebben is egyfajta szimbolikát látok: a leányzó tévelyeg a valós, mindenki által látott, és a fiktívnek nevezhető, csak általa látott világok között. A Faun nem feltétlenül segít, csak újabb választási lehetőségeket kínál, amik újabb és újabb kereszteződésekhez vezetnek – valóban az ő labirintusáról szól a történet. Legalábbis az én nézőpontom szerint. :)

  45. Szerintem nagyon jó film!!! Már elég rég néztem meg a filmet de még mindig a hatása alatt vagyok!!!Igaz én 12 éves vagyok és hát a film 16-os,és nem véletlen!!!A kapitányos részek szerintem elég durvák voltak benne (a “mese” rész már kevésbé).Annál a három oscarnál szerintem többet is elvihetett volna!Hihetetlenül jó film és szerintem a szereplők is nagyon jól játszanak(Főleg:Sergi López és Ivana Baqero).Én megnéztem az előzetest és a sok kritikából ki is következtettem,hogy ez nem egy vidám fantasy!És nem is arra számítottam!Annak pedig örülök,hogy felirattal volt mert magyar szinkronnal nem biztos,hogy olyan jó lenne!A legjobb és egyben legszomorúbb jelenet a film vége volt(bár én nem teljesen ilyen befejezést vártam,de rögtön rájöttem,hogy ez a befejezés volt a legjobb!).Nagyon tetszett ajánlom másoknak is!(a szörnyek és a zene miatt máris megéri!)

  46. Megrázó, ám mégis katarktikus élményt nyújtó film. Az is jó döntés, hogy nem szinkronizálták. Az egész közönség bent maradt a feliratozás végéig, velem együtt, mégsem mehet ki az utcára egszerre ennyi kisírt szemű ember .. Különösen, ha szemben a Vígszínház van. :)
    Aki az értékelést írta, annak tökéletesen igazat adok, hogy a reklámposzter igen durva, és nem is képviseli a film tartalmát.
    A tegnapi két óra hatására sikerült feldolgozni néhány hétköznapi és politai megnyilvánulást, amik aznap értek.
    Kíváncsi lennék hogy sok nagyszájú – pulpituson vagy amellett – hogy cselekedne egy Mercedes vagy egy Dr. Ferreiro helyében. Azt mondják, a mai ember a gyávák leszármazottja. Ha ez így van, sok-sok utód lepi el majd a Földet. Minden esetre néha jó dolog látni – ha csak filmen is -, hogy élnek még bátrak is.

  47. SZIASZTOK!!!
    Megnéztem már másodszor is a filmet!Ennél még nem láttam jobb filmet!Guillermo Del Toro legjobb alkotása!Nem hiszem,hogy bármilyen film is felülmúlhatná!

  48. Sziasztok!

    Örömmel látom hogy megritkultak a fikázó hozzászólások, bár a film is lecsengett..ha mondhatjuk ez.
    Myna: a Faunon én is sokat gondolkodtam, de nem jutottam dűlőre. Valószínüleg a lány olyan gondolatait testesíti meg, amit meg akar csinálni, de nem teheti (a valós életben), így lelkiismeretfurdalás nélkül teszi meg, hiszen a Faun adja a próbákat. Ellopni a csecsemőt, és megölni a végén. A lány tehát önmagával viaskodik, hogy mit tegyen. Végülis a Faun öli meg a lányt, a 2. próbatétellel vagyis hogy vigye el a csecsemőt. A filmben ha jól tudom el is hangzik, hogy a Faunok nem mindig jó lények. Arra gondolok, hogy valamilyen országban ismert szereplő lehet mesékben és onann emelték át, jobban akkor tudnánk megértei ha ismernénk azt a mesét vagy mondát.

    Ami még érdekesség, hogy a lány hallucinációji úgy jelennek meg ahogy egyre közelednek a faluba..ami az egyre inkább eluralkodó tiltakozást és félelmet testesíti meg szerintem!

  49. Mk:
    attol tartok, nagyon csunyan benezted ezt a filmet.

    termeszetesen mindenki ugy ertelmezi, ahogy csak akarja, de nem feltetlenul eri meg osszezagyvulni, amikor az egyebkent olyan kristalytiszta, hogy eppen csak ki nem irtak a lenyeget nagy voros betukkel a vaszonra.

    sztem nezd meg meg egyszer, ossze fog allni a kep.

  50. majdnem 4 hete, hogy láttam a filmet és még mindig ez jár az eszemben! Baromi jó volt! Megnéztem a rendező egy másik filmjét, a Hellboyt. Az is jó volt, de nem ennyire. Már alig várom, hogy megjelenjen DVD-n, mert ez az a film amit eredetibe szeretnék megkapni.

  51. Sziasztok!

    Mk!> Köszönöm a válaszod! és ha már itt tartunk c14> kérlek osszd meg velünk/velem, hogy Te mit olvastál ki azokból a vörös betűkből? Szerinted nincs mögöttes tartalom, és a filmben minden az, aminek látszik?
    s.peti>örülök, hogy ilyen fiatalok is tudják értékelni Señor Del Toro művészetét :)!

  52. Sziasztok!

    Már kétszer láttam a filmet,de sokat jár az eszemben,teljesen magával ragadott!Kicsit több fantasyt vártam,de így is jó volt.Nagyon jó!Talán így jó ahogy van!Igazából nem tudom vajon létezett-e az egész,vagy csak a lány képzeletében?Sajnos egy két dolog nem tiszta.Még biztos meg fogom nézni párszor,hátha rájövök még valamire!Örülök,hogy még csinálnak ilyen jó filmeket!Hatalmas volt!!!

  53. hát komolyan nem tudom mi tetszett nektek annyira ebben a filmben. nekem nagy csalódás volt. főleg azok után, hogy ennyi dícséretet olvastam itt tőletek. a lények azért nem voltak rosszak, bár nem sok játékidő jutott nekik. (és most már tudom, hogy a google-ban miért csak 2-3 lényről láttam képeket) én is több fantasyt vártam, de csak egy háborús filmet kaptam, ami egy ‘kicsit’ brutális. ennél még a Narnia is jobb volt.

  54. Kedves nagyon okos ellenkritikusok!
    Lehet hogy nem véletlenül kapott Cannes-ban 22 perces standing ovations-t.

  55. Mk: Ezt az ökörséget amit írsz nem tudtam szó nélkül hagyni. myna, te meg még támogasd is! Lehet hogy valami más filmet néztetek? Faun öli meg a lányt?!?! WTF?

  56. Én ezt a Filemt is BETILTANÁM, hogy lehet ilyen BRUTÁLIS AGYONVERÉSES, CSONKOLÁSOS? GYERKEGYILKOSOS jeleneteket bemutatni, a film készítőit, az erkölcstelen színészeket mind elmeosztályon kezeletetném. Ne csodálkozzunk azon hol és hová tart a világ illetve felnövő generációk!!!!

  57. Medusa, csak annyit mondanék, hogy nem hiszem hogy ettől a filmtől fognak az eljövendő generációk bekattanni, és lekaszabolni mindenkit.Ezen inkább el fognak gondolkodni. Egyébként meg…nem gyerekfilm. Szerintem ez egy gyönyörű művészi alkotás, amit érdemes megnézni, akár többször is.

  58. Kedves Medusa! Higgadj le!..probáld meg a filmet majd más hangulatban. Egyebkent meg a világ már reg nyakig van ebben a sztoriban..(brutál stb.)…a film pont ráébreszteni akar dolgokra..hm..láttad a Passio t?..na az is ilyen. Viszont nekem az tetszett nagyon hogy akkor kezdtem el sirni amikor már vége volt a filmnek es jöttek a “betűk”..az utolsó másodpercben “esett le”.zseniális.Le a kalappal!.

  59. Nekem egyáltalán nem tetszett. Nem volt egyensúlyban a reális és a fantáziavilág, a szereplők általában idegesítően, minden logikát nélkülöző módon viselkedtek. Pl: kislány- szőlő, vagy amikor Mercedes a padlóba rejtett lyukban keresgél, akkor mért hátal van a lépcsőnek? Mert úgy nem igazán látja, ha jön valaki. Vagy ugye hogy kulccsal nyitotta ki a raktárat…
    Visszatérve a szőlős jelenetre, ha az életem a tét, akkor nem állok neki “csakazértis” zabálni.
    A véres jelenetekről meg csak annyit, hogy megütköztem rajtuk, mert nem ilyen filmre számítottam. És szerintem szemétség az, hogy reklámozták, mert nem egy gyerek ment be megnézni. A pénztárnál meg nem nézik, mert a 10 éves gyerek pénze is ugyan olyan jó, mint a 30 éves felnőtté. Amit láttam “így készült” filmet, az alapján sem erre számítottam.
    Számomra csak egy tanulság volt: legközelebb jobban utánnanézek egy filmnek, mielőt megnézem.
    Mert általában nem olvasom el előre a történetet, vagy a kritikákat, mert hátha “lelövik a poént”. Meg többek között az ilyen idióták miatt nem olvasom ezeket a netes kritikákat, mint jones5555. Tőlem tapsolhatnak cannes-ban egy hónapon keresztül, ha nekem nem tetszik, attól én még nem vagyok hülye vagy gyengeelméjű! A titanic hiába kapott 11 oscar-t, nekem nem tetszett, szóval erről ennyit. Jogom van a véleményemhez, ugyan úgy, ahogy azoknak is akiknek tetszett a film.

    Ja, és nem fogom minden mondatom elé kitenni, hogy SZERINTEM, mert nem valaki más véleményét írom le, hanem a sajátomat.

  60. Áhhh… Végig olvastam az összes hozzászólást, nem semmi mennyi mindent hordtatok össze, de Mk vonatkoztatásai bejönnek, ‘logikusak’ mondjuk. Persze nem mindenhol értek vele egyet, de nem is fejtem ki miért, mert nincs kedvem beállni a spoilerezők és a fórumhuligánok sorába.

    A filmet már régebben néztem meg felirattal, nekem tetszett, ajánlom is mindenkinek az El Espinazo del diablo-val együtt, azon is lehet agyalni, okosklajbik.
    El Espinazo del diablo, szerezd meg, nézzd meg.

    A legnagyobb baromság meg, hogy ez miatt tart oda a világ meg a felnövekvő generáció, ahová… no comment :D
    A teletubbik meg hírnökök, hogy kimentsenek minket ebből az iszonyatos, züllödt és eltorzult világból, ugye?

    Kiváncsi lennék te milyen filmeket ajánlanál a megjavulni vágyó lurkóknak, medusa baba.

    Human, ez a kritika faszás lett nagyon. A poszter meg egyszerűen jó, !!!SZERINTEM!!!

    mindenki véleményét tiszteletben tartom -és…-, a reakcióm reakcióira nem fogok reagálni, pont.

  61. Szerintem ez 1 iszonyatosan jó film. Mielött el kezdtem nézni, annyit tudtam róla, hogy félelmetes lesz, tehát max ezt kerestem benne. Nos bejött, alig mertem végignézni, ráadásul nem tudom melyik világ volt félelmetesebb : a mese vagy a valóság. Elég nevetséges dolgokat fúrtok meg.Pl Gergő te miért nem érted, hogy egy kislány, aki elötte nap nem kapott vacsorát, bekap két szem szőlőt? ! Ő egy gyerek elsősorban, s nem zabál, hanem két szem szőlőt kockáztat meg.Nekem az is kifejezetten tetszett, amit ti úgy hívtok, hogy nem voltak igazi karakterek. Miért kell minden filmben ugyanazt keresni?

  62. Én azóta várom, hogy megnézhessem mióta először láttam véletlenül vmelyik oldalon az ajánlóját. Tegnap végre eljutottam odáig, hogy megnézzem (tudom jó sokat vártam vele). De megérte. Hátborzongató, nyomasztó, furcsa, csodálatos, a hangulata teljesen magával ragadott, még mindig nem tudok magamhoz térni. Mondjuk biztos sokat dobott a dolgon, hogy egyedül néztem, csak a film és én, senki zavaró a környezetemben aki belecsacsogna egy jelenetbe, totál belemerültem és szuper érzés volt.

  63. truth meg c14 akkor kretének vagytok, hogy meg lehetne tölteni veletek a budapest tv-t!
    ez a film nem közönség film, aki meg sem próbál a sorok között értelmezni az maradjon a dead silence meg charlie angyalai szemeteknél.

  64. Sziasztok. Olvasgatom azt a sok “okosságot amiket itt leírtok. ” művészfilm, fantasy, oscar jelölés, félelmetesen jó film, iszonyatos,sorok közti olvasás… stb, stb. Miért nem úgy néztétek ezt a filmet (s nem mozit mert {OTTHON!!!!!} néztétek, mint én.., Jó volt, de 2 éves gyermekkemel nem akartam megnézetni. Személyekre reagálnék. Noémi: az a gyermek aki előtte való nap nem kap vacsorát, /de reggelit, ebédet, s vacsorát utána! ehet s feltételezhetően evett is/ szölözni fog? Gergő: 11 évesen te mit tudtál volna 1944-ben!!!!!! az élet-halál kérdésről. amikor még a polgárháborúról sem lenne fogalmad?
    na mindegy syastok

  65. Lehet, hogy fantáziaromboló, amit mondok, de… Del Toro politikai beállitottsága? Az Ördöggerincben még annyira nem jött elő, de itt már érzödött, hogy a fasiszták túlságosan gonoszak, a kommunisták túlságosan jók. Miért ez az egyoldalúság? A spanyol polgárháború két diktatúra összecsapása (Szovjetunió csapatokkal támogatta az ottani kommunistákat, a Harmadik Birodalom a fasiszta Spanyolországnak küldött SS csapatokat). A film nézése közben mégis úgy jött elő, hogy itt a jó meg a rossz ütközik meg.

    A realítás és a fantázia keverése mindig is érdekes dolog volt, de ezt még egy ilyen hosszú filmben is nehéz kivitelezni. A fantáziarésze látványos, de szegényes (értsd: kevés), a realításrésze pedig nem kielégítő (ha lehet, valaki ne erről ítélje meg a spanyol polgárháborút, ennél azért az bonyolultabb volt.)

    Ettől eltekintve nem volt rossz, de láttam jobb megvalósítást is.

  66. Nem láttam még a filmet, csak olvastam róla. Nagy bennem a várakozás vele szemben, remélem nem fogok csalódni. nekem néha bejön, hogy van egy elképzelésem valamiről és aztán a moziban is azt látom viszont.(pl.Gyűrük ura)Szurkolok magamnak.

  67. Hm… mi spanyolon néztük a suliban, de nem jutottunk a végére…ott hagytuk abba, amikor a kapitány rákérdez a kulcsos dologra Mercedestől..mi történt azután??
    sajnos nincs meg a film de nagyon megindította a fantáziám…
    ja és még valami..
    a kislány a kréta felét otthagyta a zombinak, miért nem rajzolt ő is egy ajtót? miért nem vitte magával a homokórát?mire kellett a kulcs? miért akadt ki úgy a faun azon, hogy evett? a tündérek miatt?
    valaki válaszoljon!!:)

  68. Én karácsony után láttam a filmet, szinkronosan. Magával ragadó volt így is, a szereplők hangjai teljesen rendben voltak, még a fauné is, nem is értem miért ódzkodik mindenki a szinkronos filmektől, hisz köztudomású, hogy a magyar szinkronok nagyon jók.
    Nem is értem miért lenne jobb a mi magyar fülünknek egy idegen nyelvű, más hangtónusú és hanglejtésű beszéd. Az érzelmek sokkal jobban átjönnek az anyanyelvünkön.

  69. “hisz köztudomású, hogy a magyar szinkronok nagyon jók. ”

    a legjobbnak tartották még úgy 10 éve, most közel sem

    ami pedig a faun szinket illeti, az eredetinek már a bevezető szövegétől borsózott a hátam, a magyarban ez totál elveszett, ki is kapcsoltam
    első nézésre valszeg jó, miért ne lenne az

  70. A szinkronról mindenkinek más a véleménye. Énis eredeti nyelven szeretem nézni a filmeket. Először is ez is hozzátartozik a filmhez. Nem is tudom elképzelni, hogy pl. egy finn filmet magyarul nézzek! rettenetes lenne mondjuk egy Kaurismaki film magyarul. Lényegi része a filmnek a nyelv, a hang. Az egy dolog, hogy aki picit tanult latin nyelvet vagy nyelveket, annak könnyebb, mert felismer legalább foszlányokat, de anélkül is könnyen meglehet szokni. A felirat olvasása nekem nem okoz gondot egyáltalán. Amúgy is, ha egy filmet szeretek, többször megnézem és így a felirat olvasása miatt kiesett idő bepótlódik.

    A filmről: Szerintem egyáltalán nem lényeges info, hogy pl. a végét, a tróntermes jelenetet képzelte -e vagy nem. Hát nem értitek? Csudaszép szerintem. Van pszichológiai vetülete, nagyon sokrétű és szép film. Pontosan avval szembesít minket, amitől mindenki fél, azaz a halállal, az élet kegyetlenségével. Mindeközben felmutatja azt a világot is, amit sajnos csak a gyerekek ismernek. Hogy lehetnek álmaink és azok valóra is válhatnak. Annyira, hogy a gyermeki lélekben minden valóságos. A kutya beszél, a faun létezik és mi királylányok vagyunk. Emlékeztek arra a fura állapotra, amikor gyerekként valamilyen szerepbe helyeztük magunkat és tudtuk tulajdonképpen, hogy ez csak mese, de mégis olyan jól belehelyezkedtünk, hogy azt bármelyik színész megirigyelné. Ezt a gyereklelkünket hozza felszínre ez a film. Azt a lélekdarabkát, ami mindannyiunkban ott szunnyad. És én valóban úgy gondolom, hogy álmodni kell és az álmainkat követni kell. Nem baj, ha nem valósulnak meg. Nekünk akkor is az a feladatunk, hogy higgyünk benne, ahogy Ophelia is hitt benne. Én ezt gondolom erről a filmről.

  71. Heló! Valaki írta itt, hogy szerinte a lány “csakazértis”ből eszik a szöllőből. Nekem meg van dvd-n és az audión azt mondja a rendező, hogy Ofelia tényleg éhes volt. Amikor visszatért sáros ruhában, azt mondta az anyja, hogy nem kap vacsorát és hogy feküdjön le aludni. Aztán másnap is mondja az anyja, hogy miért nem eszik valamit. Érthető, hogy Ofelia igencsak éhes lehetett már amikor a sápadt férfi termében járt.

  72. SPOILER

    Én a lakatos részen akadtam ki leginkább. Ezek az ellenállók vagy hülyék…vagy nemtom. Mert ha a kulcs megvan a lakathoz, és sikerült használni is, akkor könyörgöm mondja meg valaki, hogy miért kellett visszaakasztani a lakatot, hogy szerencsétlen csaj lebukjon!? Bizosan ellenállnak a józanésznek is…

  73. Én csak most láttam a filmet és egy kicsit csalódott vagyok. A Human, meg biztos mások által már sokszor leírt butaságok ki-kizökkentettek az élményből és folyton visszarántottak a valóságba. A valóság amúgy is túlteng egy kicsit a filmben, én sokkal több fantasy-s részt is elbírtam volna. Szomorkás-szép lenyűgöző mese persze, de talán még ennél is többet lehetett volna kihozni ebből.

    SPOILER
    Én ott akadtam ki a legjobban, amikor Mercedes nem ölte meg a kapitányt.

  74. Nos, hát akkor.
    Körülbelül 20 perce fejeztem be a filmet. Előtte jó sok kritikát, meg miegymást végigolvastam róla, úgyhogy én már eleve úgy kezdtem el nézni, hogy oké, véres-háborús lesz, meg horroros-mesés, tehát egyáltalán nem lepődtem meg a kínzós, lövöldözős jeleneteken…
    Egyébként csodálatos film. Azt hiszem, mindezt már elmondták előttem, de én is megemlíteném, hogy a képi világ egyszerűen lehengerlő, a film fantasy része magávalragadó, borzongató, miegymás. A színészek iszonyatosan jól játszottak, a gonoszok és a jók egyaránt. Az Ofeliát játszó kislányról még biztos hallani fogunk…
    A végén pedig én is elsírtam magam. Nagyon eltalálták a befejezést, máshogy szerintem nem is lehetett volna vége a filmnek. Így volt tökéletes.
    Az előző hozzászólásokhoz pedig: nos, a szereplők nyilván nem viselkedhetnek mindig logikusan, stresszhelyzetben, veszélyben ugyanis az embernek korntsem forog olyan gyorsan az esze, mint egyébként. Mercedes talán azért nem ölte meg a kapitányt, mert elsősorban menekülni szeretett volna, úgy gondolta, hogy elég, ha megsebesíti a férfit. Szerintem más is így tett volna a helyében, először a szökésen jár az ember agya, és nem a bosszún, a létfenntartó ösztön sokkal erősebb.
    Ofelia pedig biztos éhes volt.
    A mesevilágot pedig szerintem is csak elképzelte magának a kislány, hiszen játszani, a képzelet világába menekülni sokkal könnyebb, mint elfogadni a borzalmas valóságot.
    A faun pedig… Hát, nem tudom, hogy negatív, vagy pozitív karakter-e. Végül is a “királyság”, a varázslat szabályai szerint játszott. Ő volt Ofélia bátrabbik énje.
    És végül: a szinkronhoz nem tudok hozzászólni. Aki még nem látta a filmet, annak spanyolul ajánlom, érthető felirattal. Én angol aláirattal néztem, aki nagyjából beszéli a nyelvet, annak szerintem érthető, én legalábbis mindent értettem. De a spanyol hang alap!
    Azt hiszem, pár napig még ez a film fog a fejemben járni… :)

  75. Tudjátok, miért érdekes ez a film? Mert hagyja, hogy mindenki maga módján értelmezze, a végére nem ad egyértelmű magyarázatot, nem zárja le, de egyértelműen az jár jól, akiben még él a gyerekkor és hisz a mesékben. Nem értem, mit akar néhány hozzászóló azzal, hogy kevés volt a fantasy..Ennyire nem értettétek? A két világ párhuzamos, nem hagyja, hogy egyértelműen eldönthesse a nézője, melyik is az igazi..Én úgy látom, mindkettő valós. Eszembe sem jutott Ophelia világának létjogosultságát megkérdőjelezni..A filmben sem lehet valóság a mese? És mit vártok, hollywoodi kémsztorit, ahol senki sem fél, mindenki tökéletesen viszi véghez a feladatait (a lakat, és a szőlő-evés fikázása). Ez a film a félelmekről és a gyarlóságról és a bátorságról szól egy háborús időszakban. Hogy a végén mi is történik? A kislány (mint az faun által emlegetett ártatlan) vére megnyitja a kaput, a lelke a halál beállta előtt visszatér a királyságba. Ennyi. Miért kell földhözragadtan elemezni, hogy csak haluzik? Vannak jelek a “képzelt” világ igazolására…. Pl. hogy jutott le zárt ajtón keresztül a tábornok szobájába a kisöccséhez? Amikor kinyitják az ajtót, csak a krétával rajzolt ajtó látszik. Az egyik ismerősöm felnőttként nézte végig, szidta a filmet, hogy milyen brutális és a vége is kegyetlen, én gyerekként, így hittem Opheliának és hozzám eljutott a végső katarzis és a film üzenete.

  76. Meggyőztetek:) láttni akarom én is mert sokat hallottam róla.. remélem nem olyan mint a hellboy 1

  77. T.mindenki, ez 1 mese. Aki nem hallott vagy olvasott gyerekkorában meséket nyilván magasabb az “ingerküszöbje”/több gyilkosság fantasy stb…/
    A mese alap kliséiből tökéletesen eltalált történet.
    Részemről telitalálat!

  78. Nosss, pár perce fejeztük be Kedvesemmel a filmet. Zseniális alkotás. Direkt nem olvastam előtte kritikát, most véginéztem az itteni hozzászólásokat, és hát…

    Jó, kezdjük a legelején.

    1. politikai vetület: egyáltalán nem az jön ki, hogy a fasiszták hűdegonoszak, a komcsik hűdejók. Mindkét oldal ugyanúgy bánik el az ellenféllel (mindenkibe beleengenek egy-két golyót, biztos, ami biztos), a fasiszta oldalon egy, azaz egy darab szadista ember van, de mert a komcsik nem ejtenek foglyot, így nem tudhatjuk, ők miként viselkednének az ellenfeleikkel.

    Egy biztos – az olvas ki a filmből politikát, aki direkt azt akar. Valójában csak háttérnek és keretnek van rá szükség, és hogy kidomborítsa az egyes szereplők személyiségét. De mert ők is csak asszisztálnak a kislánynak, nem fontos túlságosan mélyen ábrázolni a jellemeket.

    2. filmes vezetés. Ha nem mutatják, hogy Mercedes rendszeres szokása eltenni a kiskést, akkor joggal bírálná mindenki azt a megoldást, hogy előrántja, mikor az ezredes nem figyel oda. Nem öli meg, csak beledöfi a hátába, a mellkasába és fölvágja a száját.
    Ez is remek megoldás és nem sablonos – mivel hideg, kívülálló fejjel logikus megoldás volna a torok átvágása, nem jelenti azt, hogy ő (a szereplő), személy szerint meg is tenné ott és akkor. Saját bevallása szerint gyáva (holott bőven nem az), tényleg bármikor elintézhetné, de amikor ott a lehetőség, nem teszi meg, csak megszégyeníti (száj fölvágása). Hányan volnának képesek akár felindulásból is gyilkolni? Ő nem volt rá képes.

    A kislány szőlőevése pedig teljesen normális, bár tényleg ostoba lépés – valószínűleg már évek óta nem jutott szőlőhöz (az anyja el is mondja, hogy nem volt túl rózsás a helyzetük, és pár nappal korábban érkeztek csak meg a helyőrségbe, ahol szintén nem sok gyümölcs volt). És még egyszer: gyerek. Nem felnőtt.

    3. gyermeki látás. Ez az egyik kulcs. Mercedes nem csodálkozik, nem lepődik meg és nem nézi bolondnak a lányt, amikor az elmondja neki a tündérrel való találkozását – de megtudjuk, hogy Mercedes is hitt bennük kislánykorában, és sejthetjük, ő is látott egysmást.
    A gyermeki látásnak köszönhetően a kislány számos dolgot lát, amit a felnőttek nem. Ez a legvégén is elhangzik “csak akkor láthatjuk a nyomait, ha tudjuk, hova nézzünk”. nem szó szerint).

    4. pszichológia, mágia, vagy misztika? Ez is, az is. Ám tévednek azok, akik mindent a pszichológiával akarnak megmagyarázni. A filmben kőkeményen ott van az első pillanattól kezdve az ősi európai vallás, méghozzá elég hitelesen ábrázolva (már amennyit láthatunk belőle). Spanyolországban is jópár henge létezik (kőkör), nem beszélve a labirintusábrázolásokról.

    Mi is volt az első próbatétel? Hatalmas varangy az egykor gyönyörű óriási fa gyökerei között, a fa majdnem kipusztul. Világos a szimbolika: a mélységi hüllő az életfa gyökerét elrágta, annak nedvéből (gy.k.: az Élet-erő) táplálkozik (a bogarak csak ínyencfalatok). A kislány megöli a varangyot (a világfa gyökerét rágó kétéltűt/hüllőt).

    A második próbatétel a holtak birodalmába való lemenetel és visszatérés. Azért nem ehet és ihat semmit, mert az ott mind a holtak eledele és itala, ha fogyaszt belőle, meghal (= nem térhet vissza). Az, hogy sikerül neki, a saját leleményének köszönhető – a kréta oda-vissza működik. (Nép)mesei elem ez, ezért a folkloristáknak sem kell fönnakadni azon, hogy az eredeti történetekben (lásd görög mondavilág) ez kizáró tényező.

    A harmadik próbatétel az ártatlan vérének feláldozása. A kislány nem teszi meg, ezért a kapu nem is nyílik ki. A faun elfogadja ezt – de mert az ezredes lelövi a kislányt, mégis feláldoznak egy ártatlant (=szüzet), akinek a vére megnyitja az átjárót. S mert a kislány még él akkor, át is léphet rajta.

    A “labirintus hét köre” amin át kell jutnia, szintén ősi szimbólum. Az, hogy egy másik világból eljön valaki erre a világra, itt elfeledkezik eredetéről, majd segítséggel, de visszajut, szintén ősi hiedelem, és nem mellékesen a gnózisnak és a kereszténységnek is része (Gyöngyhimnusz).

    A film zseniálisan mutatja be az ősi hitvilágnak tehát azon részét, amely a lélek eredeti otthonába való visszatérésének misztériumát képezi.

    És ez a lényeg. A többi csak körítés.

  79. Közepes. Képek szépek, jól megcsinálták a szörnyeket is. Sokat rontottak rajta az amerikai filmekben szokásos dolgok. Pl. a nő szíven szúrja a tábornokot, de ő életben marad. Ez nem tűnt fel senkinek?  Szerintem az egészet kitalálta a kislány, erre utal a végén, hogy egyedül beszélget a Faunnal. Bár az sem lenne kizárható, hogy csak ő látja. Szobába sztem bejutott valami csellel, de elképzelte, hogy a krétának köze volt hozzá. Politikai része tragikomikus. Ahogy a „hős komcsik” felállnak… mint egy szovjet propagandafilm… Úgy próbálja beállítani, hogy a falangisták (a fasiszták Olaszországban vannak) jellemzően kegyetlenek voltak, a komcsik pedig hősök. Annyira nem lepett meg, amit a spanyolok csinálnak, legyen az film, könyv, vagy színdarab és a polgárháborúról szól, mind komcsi. Egyszer csinálhatnának egy filmet pl. arról, ahogy megerőszakolták az apácákat és kiirtották a papokat…

  80. valaki megtudná azt magyarázni ,hogy amikor a végén a kislány átvág a labirintuson,megnyílik előtte az út,de ha ezt is csak jelképesen vesszük, akkor nyílván szó-szoros értelmében még is csak az útnak ott kellett lennie,de a kapitány még sem látja:),amúgy nem hinném ,hogy nagy jelentősége lenne.meg a film is szerintem nagyszerű lett,így nem akarok a kákán is csomót kereseni:D

  81. Nekem semmi gondom ezzel a filmmel. Volt benne egy-két durva rész, de istenigazából az zavart, hogy a vége nem lett igazán emelkedett hangulatú. Ha már minden sikerül a szereplőknek, igazán csinálhattak volna neki egy vidámabb befejezést

  82. a lakomás fickó emlékeztetett bizonyos TOOL klipekben szereplő alakokra.

    amúgy egy mese.
    nem rajongok a mesékért, nem is tudok véleményt formálni.

  83. Ami engem illet, pár napja láttam a filmet, és kifordult tőle a gyomrom. Az érzékenyebb lelkűeknek nem ajánlom. Utána két napig depressziós voltam. Olvastam kínzásos könyveket, tartottam előadást, de úgy, h csak olvastam értelemszerűen nem volt olyan sokkoló. Ez így brutális volt, legalábbis nekem. A kínzást és az erőszakot leszámítva sem találom eléggé varázslatosnak a filmet. Nekem nem tetszett.
    kösz, h elolvastad.
    üdv

  84. A filmet én is még csak most láttam. Bevallom, hogy én nem vártam benne ennyi háborús mészárlást és ez a része nekem már túl sok volt.

    Azt sem szerettem sose egy filmben, ha a dadogó embereket megszégyenítenek, de itt is ez történt…

    MK pedig remekül leírta a két világ közti párhuzamot. A történet is izgalmas és fordulatos volt. A vége pedig eléggé megrázó is egyben.

  85. Tegnap láttam az m1-en (sajnos késő este adták…).
    Érdekes volt olvasnom, hogy sok embernek nem jött le a film (egyik lehetséges…) mondanivalója.

    Mert hogy van neki. Ez nem csak egy “sima” fantasy film. (És pont ez a keveredés teszi izgalmassá.)
    Ez kicsit el van rejtve, ami szerencse, mert nem szeretem, ha egy film szájbarágós. Adott a Franco diktatúra “bimbózásakor” egy fantáziavilágba menekülő kislány. Van nekünk egy katonánk, aki rendkívül racionálisan gondolkodó ember. Mindezek ellenére mégis a kislány az, aki a jó, az emberi döntést képes meghozni, mert hiába kéri tőle a Faun, hogy sebezze meg az öccsét, ő nem teszi azt meg(ez szimbólikus “gyilkosság” lenne, akkor is, ha nem is konkrétan arra kéri, hogy ölje meg).
    Lényegtelen, hogy egy faun vagy Franco parancsáról van szó, senki sem hivatkozhat arra, hogy “parancsra tettem”. És innentől kezdve az is mndegy, hogy spanyol polgárháború vagy náci népirtás avagy bármi más.
    (Ezt ki is mondja az orvos: “én nem vagyok olyan ember, aki kérdezés nélkül mindent végrehajt”)

    Innentől kezdve kicsit érdekes, ha valaki azt kéri számon a filmen, hogy darabszámra nincsen benne elegendő fantázialény… :)

  86. Én tegnap néztem meg az MTV-n. “Kellemes” volt a fél 12-es kezdés…és a csúszás…
    Én nem értem miért gondolják néhányan, hogy egyik pol-i oldal javára döntött a rendező? Én úgy éreztem a bujkálók ugyanolyan kegyetlenek, mint a kapitányék. Hát hogy ölték ők is a katonákat? Szerintem pont azt akarta érzékeltetni, hogy egyik oldal sem különb a másiknál.
    Mert csak annak kellene számítani, hogy ki milyen szándékból cselekszik, jót tesz-e vagy sem.
    Nem elfogult legfeljebb a “jó” javára.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.