115 hozzászólás a “Az arany iránytű bemutató (The Golden Compass)” bejegyzéshez

  1. angol nyelvterületen elég nagy siker volt a könyv (lásd a BBC Big Readjén első hely), nekem vegyes érzelmeim voltak a trilógia után. a filmekre (mert hacsak nem bukik nagyot, úgyis lesz folytatás) azért nyilván kiváncsi vagyok.

  2. Vmi high fantasy filmet is hozhattak volna helyette. Gyerekmesének tűnik. Persze, nagyobb a közönsége.

    Meg nem igaz, hogy 6 éves gyerekek mentik már megint meg a világot. El se bírják azt a kardot / íjat / stb.

  3. Engem megfogott, persze ez lehet hogy csak a trailer összevégott zenéi miatt van :-)
    Egy fokkal felnőttebnek tűnik, mint a Narnia (nekem azzal az volt a bajom, hogy kiherélték a könyv állítólag mély mondanivalóját, szép, de borzasztó gyerekes lett).
    Bízzunk abban, hogy jó színészek nem vállalnak be akármit (habár volt már rá példa: J.Irons, D&D…).
    A hangulat meg sokkal-sokkal komorabbnak tűnik, mint a Narniánál, ami jó pont.

  4. Nekem tetszik a viktoriánus dizájni miatt. Megnézzük. Pedig a Narniát az első 20 perc után kinyomtam :)

  5. Na, erre nagyon kíváncsi leszek, ugyanis a trilógia könyvben az egyik (ha nem is a legnagyobb) kedvencem, kár, hogy itthon alig ismert. Persze lehet, hogy csalódást fog okozni, mint általában az általam látott filmváltozatok. Különben nem tudom, mióta készítik a filmet, de 5 éve biztos, hogy tervben volt, azóta várok rá…

  6. Nekem azért bejövős így elsőre. Persze a GYU után nem lehet igazán újat mutatni, de hát ugye a szuperhős témából is születtek jobb/rosszabb darabok…

  7. Na, a Pizsama által adott link a tökéletes példája a “jó/ismert színészek nem adják a nevüket szarhoz” ellenpéldájára :D

  8. Nem rossz, bár tartok tőle, hogy ez is egy Narnia-jellegű gyerekbutító szar lesz. Ráadásul az Amerikai pite egyik rendezőjétől…. De ne legyen igazam. Ne legyen Narnia klónikái :)))))

  9. A könyv gyerekekről (is) szól, de nem igazi gyerekkönyv. Az első kötet még csak-csak, de a második-harmadik már nagyon bedurvul.
    Szóval semmiképpen se Narniára számítsatok, az állatok pedig nem állatok, hanem az ember lelkének egyfajta furcsa kivetülései. Ez így talán hülyén hangzik, de a könyvben nagyon jól meg van fogalmazva.
    Ja! És nem is fantasy. Olyasféle, vannak fantasztikus elemei, de a realitásból indul ki, és annak a talaján mozog.

  10. PONTOSAN Alexiel!
    nagyon jó a történet maga és a film is remélem h jó lesz!
    SEMMI KÖZE A NARNIÁHOZ!!!!
    egy kis ízelítő:
    Az első rész tehát az Északi fény, mely egy „alternatív Földön”, vagy még inkább egy párhuzamos világban játszódik. Talán kevésbé mesés és színes világ ez, mint Harry Potteré, de a mágia itt is fontos szerepet játszik.
    Zseniális vonásnak tartom a történet középpontjában álló alethiométer nevű eszközt, a daimónokat, valamint a világ felépítését. A Földön (Angliában és Északon) és valamikor a XX. században játszódik a regény, de ennek a világnak a történelme valahol a középkorban, de legkésőbb Kálvin idején gyökeresen más fordulatot vett.
    Ennek következtében a regény jelene csak bizonyos dolgokban hasonlít a miénkére, másokban meghökkentően más. Az író pedig nem magyaráz semmit, az elejétől fogva „benne vagyunk” a történetben, és mindenre apránként derül fény. Ennek is köszönhető, hogy annyira izgalmas a könyv. Meg persze maga a sztori is módfelett érdekfeszítő.

    ha esetleg érdekel a folytatás, nézz el a portalomra!
    http://www.tweet.gportal.hu

  11. Szerintem, ha valaki cikket ír – bár ez még az se, tekintve a hosszát, és a nyelvi megformáltságát – megtehetne annyit, hogy utánanéz miről ír. Kezdjük ott, hogy nem beszélő állatok :) De ezt már fentebb említették.

    Másrészt a fentebbi hozzászólásokhoz, Narniához hasnolítani a His Dark Materialst elég merész húzás, lévén Philip Pullman – a trilógia írója, enyhén minősíthetetnek tartotja azt a sorozatot. A Narnia egy keresztény szemszögből írt dolog, a HDM – vagy ha jobban tetszik így Sötét anyagok trilógia – messze nem az. Sőt elég erősen egyház ellenes dolgok vannak benne. De félnek a botránytól és ezért azt a részt kiveszik a filmből. Nem tudom, hogy akkor mi marad belőle. Elég erős félelmem, hogy egy buta gyerekfilmet cisnálnak, az amúgy nagyonis komoly trilógiából.

    Az, hogy gyerekek mentik meg a világot talán klisé, de amikor az ember már sodródik a történettel fel sem tűnik, és nem is annyira erőltetett dolog, mint a Narniában, mert vannak felnőtt segítőik is, akik többnyire nem hódmama, meg anyámkínja… Szerintem igen komoly mondatok is elhangoznak a könyvben, például az utolsó kötetben – Borostyán látcső, a halottak világában, vagy ugyanennek a kötetnek az elején az angyaloknak vannak érdekes, bár kissé csípős beszólásaik. Sok olyan mondat is elhangzik, amit kiemelhetünk a történet fantasy világából és a saját kis életünkre is igaz.

    Tehát ez nem EGY a sokezer fantasy kötetből, nem csupán egy szórakoztató, és főleg nem gyerekeket szórakoztató írásocska. Figyelemre méltó könyv, amiből sajnos nem hiszem, hogy sikerül figyelemreméltó filmet készíteni, de legalább nagyobb lesz a híre, és remélhetőleg itthon is többen elolvassák azt a trilógiát, ami külföldön – jócskán – a Harry Potter vetélytársának számít.

  12. be lettem linkelve valahova? tényleg nem cikk, hanem bejegyzés.

    a trailerből marhára nem derül ám ki, miért beszélnek az állatok, így nem tudhattam. Tényleg nem tudtam semmit a világról, csak kiraktam a trailert mert újdonság volt, és gondolom pár emebrt úgyis érdekelt. Pl titeket is.

    Attól, hogy ti kiemelkedőnek érzitek a sok fantasy küzöl “nem EGY” attól még 1 a sokezer fantasyból. Legalábbis jelenleg.

  13. Nos ilyen alapon a Gyűrűk Ura is egy a sokezer fantasyból. Tény, hogy Mo-on nincs ismertésge, de mint már fentebb írtuk többen is, elég rangos helyen áll Nagy Britanniában…

  14. ugyan már, gyűrüráról még jóanyám is hallott, de arany iránytűre meg semmi reakció

  15. Akkor elismétlem még egyszer: Magyarországon nem olyan ismert, mint NB-ban. És lévén egy magyar fórumra írta, persze, hogy nem sokan ragálnak, mert itthon TÉNYLEG nem ismerik. De ez nem jelenti azt, hogy nem egy nagy könyv, mert még mindig nem kishazánk a meghatározó itt a Földön, de még Európában sem…

  16. jesszusom Lyraevi, nem mondod h az egyházas dolgokat kiveszik belőle?!!! O.o””” hát úgy aztán nemtom mi értelme van megfilmesíteni… elveszti minden értékét az egész… marad az akció és látványsó… -.-“””

    persze hogy nem ismerik, mivel nem egy átlag fantasy
    inkább tudományos fantasztikus, több vallási, filozófiai és tudományos nézetet alapulvéve megalkot egy sajátos világnézetet, amin érdemes elgondolkodni…

    sajna amíg nem olvassátok el a trilógiát addig csak “egy” marad a “sokezer fantasy”-ból, úgyhogy inkább olvassatok, mint néztek! ;)

    arany iránytű… így lesz valakinek egyáltalán fogalma, hogy nálunk Északi fényként jelent meg? -.-“””

    nem vagyok egy jó ismertetőíró, de nekem is megvan a magam könyvajánlóm ezze kapcsolatban ^^ tehát az én szemszögemből (figyelem, szpojlerveszély!):
    http://darekatasukete.extra.hu/az_e107/page.php?23

  17. Először is azt szeretném mondani, hogy már nagyon várom ezt a filmet, csupán sajnálattal hallom, hogy a vallási oldala nem kerül bele, hisz tulajdonképpen ez adja magát a történetet, ez az alapja, melyet egy nagyon izgalmas eseménysorozat kereteibe beillesztettek. S igaz ez a gyerekeket is érdekli , én is 11-12 évesen olvastam, de mellékelten megjegyezném, hogy nem értetettem meg, hogy ennek a könyvnek a középpontjában nem Lyra, s a kalandjai állnak, hanem az Egyház.
    A légkör egyáltalán nem hasonlít a Narniáéra, nem is tudom, hogy jutott ez egyáltalán eszébe valakinek. Továbbá azt sem értem, hogy állapíthatja meg valaki saját részéről teljes bizonyossággal, hogy ez egy gyermekmese, mikor azt se tudja miről szól. Ez egy cseppet érdekesnek hat számomra.
    És emellellett hangot kívánok adni aziránti véleményemnek, hogy egy könyv minősége nem mindig áll egyenes arányban a hírével, egyszerű példának itt van rögtön a Harry Potter. Kidolgozatlan karakterek, s szinte valamennyi rész ugyanarról szól.
    És én igazat adok annak, aki azt mondja, hogy ez nem egy közönséges átlag fantasy. Hogy miért? Mert minden fantasy könyvben előfordulnak A gyűrűk ura elemei. A tündék, törpök vagy más hasonló dolgok, ebből származnak. Nos ebből egy sem található meg ebben a könyvben, Pullman története minden tekintetben egyedi, s minden szándékos-,vagy véletlen utánzat nélküli. S itt nem a szokványos világmegmentésről van szó, tulajdonképpen elég apró dolgon múlott az egész, amire bárki képes lett volna, továbbá Lyra a felnőttek segítsége nélkül semmit nem tudott volna tenni, s a könyvben szereplő háborúban még csak nem is harcolt.(Ez lehet, hogy egy kicsit sántít, régen olvastam:D)
    Na, mindezt összegezve, itt a legtöbb ember eléggé félretájékoztatta magát, de mindegy. A lényeg az, hogy a könyv jó, s remélem a film is az lesz, bár ismételten mondom, ha igaz, hogy az Egyház nem kap benne fontos szerepet, akkor sokat veszít az értékéből.

  18. Én olvastam a könyvet jó párszor, és tényleg nem gyerekmese. Nálunk az egész család olvasta, várjuk is nagy izgalommal, a plakátját már megszereztem :)

  19. Én dolgoztam a film hazai (!!!!) forgatásán, nyáron, illetve ősszel a post-production munkálatokon (art department, props), szerintem jó lesz a film. A főszereplő kislány meg szerintem (Dakota Blue Richards) aki egyes hírekkel ellentétben vérangol ami a kiejtésén is hallatszik szóval a kiscsaj baomi nagy szinésznő, jól játszik és szerény visszafogott.
    No csak ennyi. Én egyébként a story hangoskönyv változatával találkoztam.

  20. A trailer alapján tényleg Narnia 2-nek tűnik, de a könyv nem gyerekmese. A trilógiának csak egyben van értelme, egy nagy lélegzetvételű olvasmány, ami izgalmas és elgondolkodtató. Egy gyerek egyetlen szót sem fogna fel belőle, úgyhogy remélem nem minősíti le a film Narniává… A könyv egyibkén a többvilágok elméletét és a hit kérdését dolgozza föl, mindezt természetesen mesés elemekkel megspékelve. A trilógia végén eljut a következtetésig, hogy Isten csak egy felkapaszkodott angyal, és a szerelmesek nem lehetnek boldogok együtt. Ez nektek úgy hangzik, mint egy mese…? Mielőtt itt néhányan ítélkeznek, talán el kéne olvasni, nem…?

  21. Akkor rövid leszek: a film címe Északi fény, nem arany iránytű. (Ha már mondta valaki, bocsi) Márcsak onnan is illene tudni, hogy a Nagy Könyv közt volt Magyarországon is…

    Megjegyezném tovább: nem akarok egy poént sem lelőni, de a könyv lényege az, hogy nem menti meg a világot két hatéves, bármennyire is szeretnénk. Rohadtul semmi happy end nem lesz a 3. rész (mert trillógia, megint csak bocsi ha valaki már montda) végére….

    Gyermekbutítás nem lesz, mert nem gyerekfilm, sőt, ha a könyvhez hűek, az egyház ebből is akkora (mű)balhét csinál, mint a Da Vinci kódból. (Az angol blogokból úgy szűrtem le, a 3. részben pl. a filmben is meghal ‘Isten’…) Nicole Kidman pedig a világ legjobb színésznőjeként gondolom még a nullából is filmet csinálna, nem hogy ebből:)

    Végül pedig a cikk írójának üzenem: pontosan az ilyen, utána sem nézek, csak jár a szám emberek miatt tart ma ott az ország, ahol tart. Nagyon szépen (nem) köszönjük…

  22. Ez egy igenis baromijó mozi, főleg ha a New Line Cinema csinálja. A fantasy-filmekben ez a lényeg, hogy a valóság keveredik a mesével. Sőt, ahogy Alexiel is jól megfogalmazta, ennek a filmnek a realitás a kiindulópontja. Ha a Gyűrűk Ura ilyen sikeres lett, akkor ez miért ne lehetne az?
    Egyébként a könyvet imádom, és az a sok műveletlen bunkó, aki tapasztalatlanul itt példálózik a Narniával és kituggya még milyen filmekkel, törődjön bele, hogy ez egy igenis jó mozi lesz. Ha olvasták a Gyűrűk Urát, akkor láthatja, hogy a két mű mondanivalójában nem különbözik egymástól: a szeretet és barátság. Ezek alapján az Arany iránytűnek is baromi sikere lesz. Ezt tessenek szem előtt tartani!

  23. Egyébként az első rész (mármint a könyv) Amerikában Arany iránytű címen jelent meg, csak a magyar “fordításban” Északi fény…

  24. Kedves kis emberke aki a jellemzést írtad, ha te szarnak tartod a filmet akkor ne nézd meg, mert nem kötelező..nem kell leszólni egy olyan dolgot amit valjuk be nem is ismersz igazán..elég az ha azoknak tetszik akik imádják ezt a trillógiát, nem kell hogy nem hozzáértő kis nyomorékok leszóljanak vmit, ami másoknak akár örömet is okozhat…

  25. Régebben Harry Potter rajongó voltam de mióta olvastam a His Dark Materialst már nem izgat annyira a dolog. Ezerszer jobb annál és sajnálom azokat akik azért leminősítik mert beszélő állatot láttak az előzetesében.

  26. Nem véletlen, hogy mindenkinek a Narnia jut eszébe, ugyanis a könyvekben Pullman nem egy helyen utal arra, mit utál C. S. Lewis műveiben. Amúgy a nagy Tolkien is a falra mászott a Narnia szájbarágos keresztény tanulságaitól.

    Pullman HDM-sorozata a megjelenése óta (első rész:1995, magyarul meg amúgy most jött ki a második kiadás az Alexandrától) folyamatosan foglalkoztatja a közvéleményt a nemzetközi szakmát, Angliában állandó vita megy körülötte még most is, és nem csak vallási körökben. Szerintem is baromi fontos könyvek, és bár a vallásos utalások nélkül biztos nem lesz olyan erős a film, azért tuti megnézem. A kiscsaj nekem is szimpatikus, meg Eva Green is klassz lesz Serafina Pekkalának.

  27. Nos, hát nagy örömmel olvasom, az elöttem (és utánam) kommentelő/k okos, és igaz irását..én pedig már azt hittem minden el van veszve..de ezek szerint NEM!!! :)

  28. Ennyi veszekedés egy traileren.. komolyan kíváncsivá tettetek, mindenesetre a film biztos jobb lesz mint az Eragon vagy a Narnia volt, meg gondolom a könyv is (legalábbis remélem hogy a Narnia és az Eragon után végre egy jó fantasyt is olvashatok)

  29. Nah ehhez muszáj nekem is kommentelnem. Vigyázat csak akkor olvass tovább ha nem bánod a spoilereket!!Mondjuk olyan sok talán nem lesz benne. Én vagy egy hónapja láttam ezt a trailert, és habár tetszett mégis húztam a számat, merthogy ez a film első látásra egy Narnia-rip off/koppintás igen erősen. Amint az később kiderült ez így ebben a formában nem igaz. Ugyanis két nappal ezelőtt a pre-Karácsonyi bevásárlókörutamon bementem a kedvenc könyvesboltomba, és megláttam a polcon a 3 könyvet aminek a borítóján egy kislány(Lyra) és egy páncélos medve(Iorek Brynison) látható. Rögtön felismertem a már látott trailerből mindkettőt. Meg is vettem mindhárom könyvet, és rá két napra be is fejeztem az összeset(kissé gyorsan olvasok). Rádöbbentem hogy ez a trilógia egy fantasztikus történet(NEM FANTASY, távolról sem), és nem szabad holmi Narniával, Eragonnal, Harry Potterrel, és akár Gyűrűk Urával sem összevetni. Egyikhez sem hasonlítható. Mert miről is szól: párhuzamos világok, angyalok, fantomok, egy szerkezet ami képes megmondani a jövőt, egy kés amely dimenziókat vág át és mellette minden más anyagot is, egy látcső amivel látható az atomok világa, és végül de nem utolsó sorban a két főszereplő Lyra és Will. Ja hogy nem írtam a beszélő állatokat. Összevissza egy van: a már említett páncélos medve és társai. A többi állat az nem állat:) hanem daimon. Hogy az mi azért tessék elolvasni a könyveket, ugyanis nekik kulcsszerepük van a történetben. Tehát látni hogy a fenti “fantasy” termékekhez(Harry Potter) vagy egyéb történetekhez(Eragon, Narnia, GyU) nem hasonlítható. Az egyházi vonatkozás a regényben engem is meglepett, sajnos igencsak “istenkáromlónak” tűnik, főleg mert Istent tudományos törvényszerűségek alapján alkotja meg, és mint tudjuk a tudomány nem ismeri el Istent(lásd pl az atombomba elkészítése). Naszóval, írok itt mindent össze-vissza, de ami a lényeg a film megnézése előtt szerezzétek be a könyveket(AZ arany iránytű,A titokzatos kés, A borostyán látcső) és olvassátok figyelmesen. Az élmény megfizethetetlen. Nem tudom Hollywood mennyire bassza el a történetet a filmben. Félek hogy talán nagyon, bár a trailer képsorai alapján a képi világ talán átjön eléggé és vele a mondanivaló is. Ha kizárják a sztoriból az egyházi és tudományos vonatkozást akkor sajnos tényleg csak egy gyenge gyerek fantazy lesz, de ne legyen igazam. Jah igen és a srácok nem 6 hanem a lány 12 a fiú (talán)15 évesek. A cikkíró tanuljon meg embermód gondolkodni és úgy kezdjen cikket írni. Szebb jövőt és jó olvasást/mozizást.

  30. Egy dolog még a fenti monoton monológomhoz. Ha a szerző helyében lennék(nemtom él-e még egyáltalán) akkor nem Hollywoodnak adtam volna ezt a trilógiát hanem egy neves japán anime rendezőnek. Ismerve az animék gondolatvilágát,a rengeteg megjelenítési módot amit csak rajz/animáció jelentethet meg tökéletesen,azt mondom az Északi fény trilógia animének íródott, föleg ha vesszük hogy milyen a vége(Vison of Escaflowne valaki?) Nah mindegy olvassátok el/nézzétek meg. Mostmár tényleg nem fáraszok tovább senkit.

  31. Én láttam (spanyolul-sztem durván másh volt fordítva,a trailer is teljesen más az angolhoz képest),nekem tetszett,de arra mindenki készüljön fel,hogy 1 eredeti jelenet nincs a filmben,mindent láttunk már máshol,ráadásul soxor.Van benne Narnia,Karib Tenger Kalózai,Harry Potter,Csillagok Háborúja,és persze mindez 1 kis Gyűrűk Urával fűszerezve.De az összkép jó lett ettől függetlenül,nemhiába,lopni tudni kell.Ami viszont TÉNYLEG röhejes benne,az az,ahogy Nicole Kidman durván túljácca a szerepét,1xűen hányingerem volt tőle,az egész film alatt.Amúgy is 1 hárpiát kell jáccania (illik is hozzá,legalább annyira mint a majompajtás aki a vállán ül),de tényleg felfordul tőle az ember gyomra az 1. 5perc után.Persze h a kislánynak is gyorsan evidens lesz h hülyét akarnak belőle csinálni….
    Ja,és se kard,se íj nem kell a kiccsajnak,van egy 3-4 tonnás emberevő gyilkológép ölmacija…:D:D:D
    üdv mindenkinek!

  32. Gundarkra visszautalva,a sztorinak tényleg semmi köze az általam felsorolt filmekhez,csak és kizárólag a jelenetekről és a képi világról beszéltem.Az étkezőt a kastélyban (továbbmegyek,az egész kastélyt) plö nyugodtan lehetett vna máshogy is berendezni mint a hp-ban,d NEM.mintha tökugyanazt a filmet néznéd,csak csicsásabb a kastély.
    a sztori miatt érdemes megnézni.
    d zacskót ajánlott vinni Nicole miatt….

  33. És a film címe Arany Iránytű (eddig a franciát kivéve) minden nyelven amivel sikerült összefutnom.Magyarul is.A könyv címe Északi Fény.
    Iorek Byrnison FOREVA!!!:D:D
    na,mostmár nem kommentálok többet :P

  34. Hallottam arról, hogy már Magyarországon is Arany iránytű címen adják ki az új kiadásokat. Ez igaz?

  35. És elfelejtettem kérdezni, hogy ezt mikor is fogják már végre Magyarországon is vetíteni?

  36. Ritkán veszek dolgokat netes vélemények után, de asszem ezt a trilógiát beszerzem, még a film előtt, hogy a filmet úgy nézhessem, hogy tudjam, min alapszik/mi maradt ki. Emlékszem az Eragonon minden haverom hüledezett, hogy jajj de elcseszték a filmet, mennyi minden kimaradt a könyvből, na mondom, érdekel a könyv, nagy várakozásokkal nekiültem, aztán O.o hogy ez nagy cucc? Ha akkor előtte elolvasom, ma gazdagabb lettem volna a jegy árával :) De miután a borzalmasan overrated eragonról még nem találtam normálisan megfogalmazott írást, hogy miért is lenne jó, itt meg egyből van egy, így mustread lesz a trilógia, köszi Gundark :)

  37. Eragonról pedig itt van pozitív kritika is, mondjuk nem általam :) én lehúztam, oldalt ott a kereső

  38. csak egyet tudok érteni azokkal, akik a cikk íróját további információszerzésre buzdítják, mert kimondottan szánalmas dolog, mikor összevissza írsz valamiről, amiről fogalmad sincs.
    továbbá egyetértek azokkal is, akik dicsérik a könyveket, mert nagyon jók, semmi közük a többi fantasyhez, ez valami egész más és igenis mély mondandója van, és 6 éves kölykök nem emelgetnek semmiféle kardot….Csak attól félek, hogy a film lerombolja majd az(oka)t a nagyon érdekes világo(ka)t, amit a könyv bemutat. de azért nagyon érdekel, meg fogom nézni ;)

  39. jaja, sőt, a könyv elolvasása nélkül hogy merem megnézni a filmet majd!? És még írás is lesz róla, végem.

  40. Az Eragonnak szerintem jó az alaptörténete, s a cselekménysorozat úgy van összeállítva, hogy nem unalmas. Egyébként ennyi.:D Tényleg nem nagy szám.

  41. Kb 5-6 éve olvastam. A héten megdöbbenve láttam a moziban, hogy megfilmesítették. Engem nagyon magávalragadott annak idején mind a 3 része. Remélem jó lesz a film is :)

  42. Kedves ice!

    Az hogy a filmet szarnak titulálod, elég gyenge.És ez nem is gyerekeknek szóló mese, akik már megint megmentik a világot.Magának a regénynek rengeteg mondanivalója van, bár sejtem, hogy eszedbe sem jutott kézbe venni.
    Azok akik olvasták remélem nem csalódnak a filmben a többiek meg vegyék kézbe NAGYON megéri.Az tuti hogy ezzel fejleszted a képzelőerődet és sajnállak ice hogy semmi érdeklődésed sincs a film iránt.Inkább az ilyen maradjon csönben.

  43. Én olvastam mind a 3 könyvet, és szerintem nagyon jó, bár az amerikaiak hajlamosak rá, hogy bárgyú filmeket csináljanak a legjobb történetből is.

  44. szerintem Iszonyatosan szar az oldalad és egyáltalán nem tudsz kritikát írni mert ezt mondtad pl. az arny iránytűről:
    Ami így ránézésre szar lesz, és beszélő állatok itt is.
    Én még nem láttam a filmet de van annyi eszem hogy nem hordom le csak azért mert beszélő állatok vannak benne és hasonlít a Narniához. És babán néz ki Narnia látvány???? Hát ha ezt mondod akkor szerintem te leragadtál a babázó korban. Narnia féle filmek túl magasan vannak szellemileg hogy te valaha is felfogd a lényegüket szerintem. Sajnállak.

    Zoli

  45. ki írta h babán néz ki a narnia látvány? mert én nem. örülök, hogy ha már leosztottál legalább utánanéztél, hogy miért.

  46. Ez a “beszélő állatok” dolog azért nem ijen egyszerű…
    HA először furcsán is hangzik, a könyvben ennél sokkal mélyebb jelentéstartalom van mögöttük; Minden embernek van (egy lelke? -nehéz megfogalmazni,) a lelkének egy kivetülése, ami valamilyen állat alakját ölti fel. Egy önnállóan gondolkodó lény,de össze vannak kapcsolva. NEm távolodhatnak el egymástól túlzottan. HA egyikük meghal, akkor a másik is.
    LElki társai egymásnak.Mindent tudnak egymásról,közösen gondolkodnak, éreznek. És minden embernek a társa olyan állat alakját veszi föl, ami a legjobban illeszkedik a személyéhez. És tudnak beszélni, hiszen nem hétköznapi állatok.

    Más esethez tartoznak a filmben szereplő páncélosmedvék: Ők egy intelligens faj tagjai és fejlett társadalomban élnek. Tehát nem a buta beszélő állatokról van szó, hanem egy népről,akik hatalmas büszke harcosok és híres kovácsok. Az emberekhez hasonlóan vannak köztük gyarlók és nemes lelkűek egyaránt.A könyv alapján én kicsit kevésbé medveszerűnek képzeltem őket, de sebaj.

    Amúgy meg az egész könyvnek szép mondanivalója van!! NAgyon sok társadalmi réteget bírál és téved aki azt hiszi, hogy elsősorban az egyházat! Ateista felfogásban íródott, az érezhető, de csupán fantazmagória és erkölcsös tulajdonságokat helyez előtérbe!

    A cikk írójának is csak ajánlani tudom a könyvet!! ÉS általános igazság, hogy érdemes először elolvasni és csak utána megnézni a filmet!

  47. Most mit csesztetitek Human Insect-et. Leírta az első benyomását.
    Ez nem filmkritika, hanem beharangozó (hírérték!), amihez pár sor “elsőblikk” lett írva. Mindenki várja ki a végét! (film, kritika stb.)

  48. Helló mindenki!
    Én még 2002-ben olvastam a könyvet, az első kiadását. Az óta várom a filmet gyakorlatilag. Tegnap megnéztem. Nem tudtam úgy nézni, mintha nem olvastam volna 3-szor, szóval nyilván nem filmkritikusként néztem, hanem elfoultan. És épp ezért tetszett. A cselekmény annyira nem tért el a könyvtől, persze kicsit össze kellett tömöríteni. Azt hiszem nagyon fog tetszeni azoknak, akik olvasták, vagy élvezni akarnak egy filmet, akik meg nem ilyenek, azokank csak azt tudom mondani, hogy olvassák el, illetve hogy vagy tudom sajnálni őket. A könyv tényleg többöt mond, mint a film, én pedig örülök, hogy végre a szememmel is láthatom, amit eddig csak a fejemben láttam.

  49. A régi kiadást lehet még valahol kapni? Mert neten csak készlethiányról, meg előrendelésről írnak. Annak jobban tetszik a borítója.

  50. Hehe..nekem megvan. És valóban gyönyörű, sokkal de sokkal.Számomra ez az új kiadás fantáziaügyileg elég gyengének tűnik. Tipikus, nem készítünk 3 különböző borítot, más színnel is jó lesz..na kreativitás az nincs. Én jövőhéten végre meg tudom nézni a filmet, de nagyon izgulok..remélem nem fogok csalódni. Apropó, kedves “kritikus” sztem többet ne kritizálj, mert nagyon nem megy ez neked..

  51. Na szóval kisötüttem végre a mondókám lényegét :D
    A film olyan lett, mint egy illsztráció a könyvhöz. Sok mindenben nem tér el, az apró részletek nagyon jók, és aki olvasta a könyvet, úgy fogja nézni, mintha a könyv lapjain lennének a film képei, mint egy mesekönyvben. Mindazonáltal TÉNYLEG nem mese, még akkor se, ha a megfogalmazása (vagy a fordítása) kicsit olyan benyomást is kelt…

  52. Egy ilyen kommentet tudatlanul sem tennék ki egyik trailer alá sem. Általában a trailer kedvcsináló, aminek nem az feladata, hogy elmesélje a történetet.
    Láttam a filmet, de még (!) nem olvastam a regényt. Hallani már rég hallottam róla, s ha nem, az már egyéni szoc. problem. Az, hogy a Gyűrűk uráról már mindenki hallott, az meg nem Tolkien és a rendező érdeme, hanem a mindenki reklámé (bár nem tagadom: nagy mű a maga nemében – s itt nem a fantasy jellegre gondolok, hanem a nyelvezetére).
    Az, hogy Lewis művével hasonlítják össze, nagy csalódás a számomra, főleg az írók miatt. Egy hithű keresztényembert (Tolkien legjobb barátja) és egy keresztényellenes mű (ugye, jól tudom?) egy lapra tenni, nagy botorság!
    Igen, számomra is fantasy, bár azért eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó is lenne, ha lenne egy daimonom… (s nagyon örülnék neki, ha az enyém is görény alakban szaladozna.)

  53. Még évekkel ezelőtt olvastam a könyvet, engem nagyon megfogott, teljesen már világ, mint Narnia vagy Harry Potter, Narniánál tuti értelmesebb. Kíváncsi vagyok a filmre, én biztos megnézem.

  54. Ma reggel rendeltem meg a trilógiát az Alexandrától. Az elsô rész borítója keltette fel az érdeklôdésemet egy hírlevélben. Elolvastam a tartalmát, és azóta nagyon szeretném már a könyvet is olvasni. Ez a blog pedig csak megerôsített ebben! Köszi :))))

  55. Nekem nagyon tetszett a film, végre valami jó fantasy a lagymatag Narnia és Csillagpor után. Nagyon jó a főszereplő kislány, kemény mint a penge, s Kidman is óriásít alakít. Majom lelke párszor rám hozta a frászt. :-)Sokan mondják, hogy követhetetlen a történet, én nem is értem miért mondják ezt….Tény, hogy figyelni kell ahhoz, hogy ne maradj le a sztoryról,de nem is a pattogatott kukoricával vagy v.mi mással kéne a moziban törődni. Igen, felfedezhetők benne más filmekkel való hasonló vonások, de a zene is ugyanabból a hangokból épül fel, s azért drasztikus azonosság nincs. A jegesmedvék óriásiak, s csak reménykedni tudok, hogy lesz folytatása a filmnek, mert apró, most még nem annyira fontos részletek rejtve maradtak, ami biztosan nem véletlen.

  56. Ezt a filmet még nem láttam (amint lehet pótolom), de azt már most meg lehet állapítani, hogy nem lehet összehasonlítania a Narniaval, Harry Potterrel, Stardusttal. Azok nem igazi fantasyk. külön kellene venni a “mi van a fal mögött” filmeket azoktól, amik egy teljesen különálló világban játszódnak. A rendes fantasyban az értékrendek szabadabbak, könnyebben elfogadhatóak a néző számára.
    A látványvilágról annyit, hogy a GyU óta egy fantasy sem tudott saját egyedi látványvilágot létrhozni. Ám ezen felesleges is problémázni, mert ott fektették le a fantasy műfajfilmek vizuális alapjait. Ahogy az akciófilmeknek is megvannak a maguk jellegzetes beállításaik, úgy fantasy ban is kialakulnak ezek. az etalon pedig a GyU lett.

  57. Nos, én láttam a filmet. A könyvet karácsonyra kapom vagy mi… A film tetszett, az egyetlen ami zavart, hogy trilógiához méltóan nincs befejezve. A képi világ elég vegyes… Egyes részekben csodálatos, máshol meg zavaróan látszik, hogy “csak” grafika… De mindenképp pozitív a véleményem…

  58. nekem csak az lenne a kérdésem hogy a film 1be tömöritett 3rész a könyvből vagy az első könyv filmje ?:)

  59. Ha a Gyűrűk urába lehetett ork, troll, törpe, 10 mérföldbe ellátó Orlando Bloom, egy 80 éves Aragorn aki 30nak néz ki meg még sorolhatnám akkor ebbe miért nem lehetne beszélő állat föleg h nem is a mi világunkat dolgozza fel… lehet h a film nem lesz egy gyűrűk ura mutatvány 11 oscarral sőt biztos h nem lesz de fantasy azért fantasy h olyanok történnek benne amik ebbe világba nem lehetségesek…amugy a harry potter is gyerek filmnek indult :D

  60. No… há… nem is értem… mondjuk… hm… volt 1-2 badarság ebben a filmben, ahol csak néztem, hogy “Miva??!” … de hogy őszinte legyek, rosszabbra számítottam… szóval nem értem, mért bukott meg a film… Néhol kicsit kusza volt, össze-vissza történtek a dolgok, és lehet hogy a rendező össz-vissz csak 1x olvasta a könyvet, volt 1-2 jelenet, ami benne sincs a könyvben… a sok hülyeség ellenére (mi a szar hajtja az autókat, meg hol a boszik segge alól a fenyő, meg a CG az aletiométerben ami engem irritált, meg Iofur új neve) nem volt ez olyan szar film, mint amennyire lehordják… csak rossz irányból lett megközelítve, és az emberek ezek szerint már elunták a fantasy-t vagy épp túl sok volt nekik ez a telített sztori… hát igen, sokkal több van benne… mondjuk az idegesítő volt azért, hogy nem fejezték be… “én viszem el neki ,amire szüksége van” mondat után kihagyják a slusszpoénját a dolognak… Tanulság, ne nézzetek, olvassatok!!! Északi fény-t! Találó volt viszont Scoresby bácsi meg a nyula és Nicol Kidman is (akinek még mindig fekete hajúnak kéne lennie)… na mindegy… furcsa volt azért ezt a szorit visszalátni képernyőn… meg ugye hogy mennyire máshogy képzeltem sokmindent, viszont érdekesmód sokminden egyezett … néhol meg kicsit szájbarágós volt… ebből látszik, hogy gyerekmozinak szánták… csak meg vannak benne olyan mondatok, amit nem biztos, hogy megért egy gyerek… úgyhogy a filmet is nyugodtan meg lehet nézni, a könyv meg kötelező minden scifi és fantasy és filózós mű rajongónak :P

  61. nekem már ott furcsa a dolog hogy ugyan mi a …nak kellett átnevezni a címet?!
    ja meg hogy gyerekregény…vicces, mivel még jópár éve mikor megkaptam ezt a könyvet és elkezdtem olvasni, egyszerűen nem értettem hogy miről szól mi a mondanivalója stb pedig a folytatást is olvastam. aztán ugy egy-két éve ujra elővettem és akkor már értettem, mert eléggé “felnőttem” hozzá. gyerekek ezt nemhiszem h rögtön megérthetik..
    ja meg láttam kiplakátolva hogy megjelent Az Úr sötét anyagai trilógia…aha kicsit levannak maradva, min. 5 éve kaptam de mind1. ja és a fantasztikus frissen megjelent(lol) trilógia első részenek címe: Arany iránytű…hadd gratuláljak.
    a filmet meg fogom nézni, a bemutatója tetszett(nem ez…az apple.com-on sokal jobb van érdemes megnézni ha még nem láttad a filmet) de nem számítok sokra, pláne ha igaz hogy gyerekmozit csináltak belőle…ez már sértés.

    ui: nem olvastam az összes hozzászólást úgyhogy elnézést ha valakit ismételtem.

  62. ja és mielőtt narniákhoz meg ilyesmikhez hasonlítjátok a történetet, inkább olvassátok el…és ha valamihez nem értetek inkább maradjatok csöndben.

  63. inkább gratulálj az első fordítónak, aki a világgal szembemenve nem arany iránytűnek nevezte az eredeti könyvet, mert ő műfordít a drága.

    Persze, hogy a filmmel egyidőben a film címmel hozzák ki, és a film címe arany iránytű. ők is eladásból élnek.

  64. Egyébként én néztem a könyvet, valami ilyesmi volt kisbetűkkel: “A belőle készült film címe: AZ ARANY IRÁNYTŰ” és ha belelapozol akkor más cím van ott, (én gondolom az eredeti magyar, már nem emlékszem)
    szóval akkor ez már volt itthon kiadásban vagy mi?

  65. Én még nem láttam a filmet de a trilógiát olvastam.Eszméletlen!Annak aki szereti az iyesmit.Nos ha a film nem tudja vissza adni a könyvet az nem az író hibája!A trilógia fantasztikus!

  66. dehát az eredeti könyv címe angolul is Északi fény, nem?
    és igen, évekkel ezelőtt megjelet már…csak most lett a könyv ekkora hűhó hogy a film is megjelent :S

  67. Én ezt 6 évvel ezelőtt olvastam. Kezdjük ott hogy az eredeti címe Északi fény. Nem tudom hogy minek kell mindenből ilmet csinálni. A film szar, a könyv jó. Ennyi.

  68. KEdves Human Insect. Utóbbi hsz-edből következtetve neked tényleg fingod sincs az egészről. Csak Amerikában jelent meg a filmmel azonos címen a regény. És mi szokás szerint majmolunk,holott Északi fény volt az első rész EREDETI címe. Eleve a címszereplő tárgy az nem is iránytű,csak egy ahoz hasonló, de annál sokkal különlegesebb eszköz.

    Az első rész meglehetősen befejezetlen,de ez na zavarjon senkit. A könyv is ilyen természetesen. A harmadik rész végére minden apró tényezőre fény derül. Sőt az első rész csak egy gyenge kis felvezető volt az elkövetkezőkhöz képest.

    Bizonyos értelemben ez is mi van a fal mögött fantasy lesz, hiszen a második részben a mi (feltételezhetően a mi világunk,vagy legalábbis nagyon hasonló) világunk is szerepel majd benne,sőt a másik főszereplő majd onnan származik. Sztem ezzel nem lőttem le semmit. HA igen,akkor sry

    Volt akit felháborított a regények “istentelensége”. Hát én úgy értelmeztem,hogy az író nem zárja ki Isten létezését ,csak éppen az általunk ismert Isten mindössze egy hataloméhes csaló angyal, akinek a gonosz hatalmát meg kell dönteni.

  69. Már bocs mindenkinek, de ezt a filmet amerikai pénzből csinálja egy amerikai rendező, elsősorban amerikai piacra, így, mivel ott “The Golden Compass” címen jelent meg a könyv, értelemszerű, hogy a film is ugyanazt a címet kapja, hogy a könyvet kedvelő emberek egyből beazonosíthassák a filmet, ha az eredeti címén adják ki, tuti kevesebben mennek el rá, hiszen.. amerikai emberek, ne kelljen már magyaráznom. A magyar fordító meg lefordította a film címét, inkább örüljünk, hogy nem valami gáz baromság lett a cím, ld. pl Hipervándor (Jumper)

  70. A “könyvet kedvelő emberek” -ről beszélsz. Én is kedvelem a könyvet. Ezért is ismertem rá ,már a legelső általam látott bemutatón. Aki kedveli a könyvet,az úgyis tudja h miről van szó.
    Egyszerűen csak a sok buta amcsi a hangzatos címekre bukik és azt hiszik h úgy fordítanak le akármit ,ahogy nekik tetszik.

  71. “amerikai emberek, ne kelljen már magyaráznom” ezt én is írtam, szerintem felesleges ezen fennakadni, órákat lehetne dumálni Hollywood és a producerek gerinctelenségeiről, nem éri meg, egy címválasztáson meg nem éri meg fennakadni, elvégre nem egy Wilde/Poe/Shakespeare/sokmásklasszikus könyvcímét fordítottak máshogy

  72. Drága Human Insect nem tudom, honnan vetted, hogy újra fordították a könyvet, s más címet kapott a mostani kiadás! Magyarországon 1997-ben fordították le (akkor jelent meg az első kiadása), mégpedig Borbás Mária. S igen, 2007-ben a film hatására újra kiadták (megtehetnék ezt a Dűne sorozattal is, amit sehol se lehet kapni). Ha az Alexandria-kiadó most megjelent példányát nézed, láthatod, hogy a címe: Északi fény. Természetesen, a reklám miatt a borítón jelenleg a filmbeli Lyra és Iorek Byrnison látható, s tény, megemlítik “A film címe” szöveget (igen, arany betűkkel, feltűnően).

  73. Az új kiadásnak már benne van a címében az, hogy Arany Iránytű, egész pontosan:
    ÉSZAKI FÉNY – AZ ÚR SÖTÉT ANYAGAI 1. (AZ ARANY IRÁNYTŰ)

    Amúgy már magától a kiadótól kapott promóanyag is hibás:
    “A kaland elkezdődött, Az arany iránytű trilógia első részét, az Északi fényt pedig további izgalmas kötetek folytatják: A borostyán látcső és A titokzatos kés…”

    A trilógia neve nem Arany irányű, hanem His Dark Materials, szóval szerintem ha vmi könyv körül ennyi a hiba/téveszme, akkor felesleges még Human-be is belekötni.
    Különben is huszadrangú problémáról van szó, no mindegy, tőlem lehet kötöszködni

  74. Hát, régen láttam szar filmet, de ez túltesz az eddigi összesen.
    Ugyanúgy, ahogy Lewis Narniája keresztény, ez egy béna ateista propaganda, a “gondolkodjunk el…” köntösébe öltöztetve.

  75. már csak azt nem értem, hogy mit kezdenek a filmesek a többi részben (ha lesz). hisz sok benne a vallási (vallás elleni) vonatkozás és végülis ez adja neki a löketet akkor meg ha beállítják az első részt gyerekfilmnek akkor mit kezdenek a többi résszel? onnan is kiszedik ezt a szálat? vagy mi? na mindegy én nem olvastam a könyvet csak láttam a filmet, és olvasgattam a neten, aztán okosabb lettem :D
    de valahogy akkor is maradandó élmény marad. azért a vallás nagyon kicsi részben érzékelhető benne mikor a magisztérium fölháborodik: “ez eretnekség!”

  76. Ma néztem meg a filmet moziban. Nem olvastam a könyveket, semmit sem tudok az igazi történetről (még azt se tudtam, hogy trilógiával állok szemben), de ennél a ###@-nál biztos, hogy tízezerszer jobb.

    Először is torkig vagyok már ezekkel az átkozott, ellentmondásos hollywood-i törekvésekkel. Nevezetesen, hogy próbálgatnak létrehozni valami szörnyű hibridet, amit mindenféle kategóriába bele lehet tuszkolni, egyik jelentősebb érdekcsoport sem talál benne kivetnivalót, és még sokan el is mennek rá. Ilyen paraméterekkel szinte lehetetlen tisztességes filmet csinálni. Chris Weitz-nek sem sikerült.

    Ahogy láttam itt a leírásokat, a történet pont azért izgalmas, mert az író csak apránként adagolja az információt. Na a tisztelt készítők gondoskodtak róla, hogy egy fikarcnyi meglepetés se jusson szegény jámbor nézőnek. Amit nem mond el a narrátor, azt előre beharangozzák a karakterek. Szóval izgalom kilőve.

    A karakterek végtelenül üresnek tűntek nekem. Egy, két erős vonással megrajzolt, két dimenziós papírmasék. Egyszerüen nem voltam képes beleélni magamat a történetbe, mert teljesen üresek aszereplői. Szóval jellemek kilőve.

    A történet nagyon zavaros. Nem tartom magam buta embernek, jobbára megértem, hogy mi egy film mondani valója… De most ez igen nehezemre esett. Nem éreztem egyáltalán megindokoltnak az egyes eseményeket, ez nyilván a gyenge karakterek miatt is volt. Szóval kb. olyan volt mintha szerencsétlen kislányt a hajánál fogva végig rángatnák az igen instabil lábakon álló filmen. Tehát jó story kilőve.

    Hangulat, történet, és érdekes karakterek nélkül pedig, egy kalap szamócát sem ér A Film. Ergó senki ne adjon pénzt azért a szemétért, esetleg töltse le ha nagyon érdekli, viszont megkímélheti magát 2 óra szenvedéstől ha még ezt sem teszi meg.

  77. SPOILERES LESZ
    Annyi vegyes reagálást hallottam, és olvastam a filmről, hogy tegnap én is megnéztem. Nem mondom, hogy kidobott pénz volt, de mostanában csak jobbat láttam. A sztori indítása a daimonokkal, meg a párhuzamos világokkal nekem nagyon tetszett. Valahol olvastam, hogy a film onnan lesz jobb ahol Iorek bekapcsolódik. Én sajnos pont fordítva látom. Nem a medve miatt, hanem onnan kezdenek nagyon elnagyoltak lenni a dolgok szerintem. Az ilyen gyerek megmenti a világot sztoriban mindig kéne egy olyan idős támogató aki pofán vágja a gyereket és nem engedi el maga mellől.
    Az északi bázisra történő eljutás után egymást követik a logikátlan, értelmetlen, banális megmozdulások. Lyra tudja, hogy valami genyaság történik a bázison, de azért ő nyugodtan besétál. Ráadásul az ott dolgozók meg hagyják szabadon kószálni. Meg az összes gyerek simán kijut az épületből. A legjobb ahogy Iorek egyszercsak felbukkan a tatár(?) harcosok előtt, mikor a hátuk mögül kéne érkeznie. Aztán meg egy elvileg látványos csatában a gyerekek ott szaladgálnak az egymást öldöklő két fél között és senkinek nem esik baja.A ki nem mondott én vagyok az anyád jelenet, meg inkább vicces, mint drámai.
    Nem nagyon szokott gondom lenni, azzal, hogy nem értem egy film mondani valóját, de jó lett volna ha pár dolgot megmagyaráznak, vagy bővebben kifejtenek. Nem teljesen tiszta, hogy ez a magisztérium valami kormány szervezet vagy vallási csoportosulás (akármilyen testvér), vagy mi. Mert Kidman szerepe nekem kicsit olyan titkos ügynökös inkvizítoros egyvelegnek tünt, de nem volt egyértelmű. A medvékről, mint értelmes népről beszélnek, de egyszer csak bejönnek a boszorkányok, akik jósolnak meg repülnek aztán vannak és kész. A daimonok dolog sincs túl magyarázva. A lelkük testen kívüli önnálló akaratú része, de több gond van velük, mint haszon, mert csak azokra is vigyázni kell. Nekem Voldemort Nagini féle horcruxa (Harry Potter) jutott róluk eszembe. Meg kicsit egysíkúak voltak. A katonáknak farkas, szolgáknak kutya, a sunyi geciembereknek bogár, a főszereplőknek, meg valami érdekes állát.
    Ezek után mindenképpen elolvasom a könyvet, mert kb ilyen élmény lehetett a legutóbbi Potter filmet is látni a könyvek ismerete nélkül. Ezzel véletlenül se akarom a két könyvet/világot összehasonlítani csak arról van szó, hogy szép meg látványos a film, de kell mellé a magyarázat.

  78. Sziasztok!

    Nekem nagyon tetszett a film, szerintem nagyon jól megcsinálták!! Le a kalappal!!

    Üdvözlettel,
    Réka

  79. én még nem láttam a filmet de meg akarom nézni. ez az előzetes nagyon tetszett. persze ez nem azt jelenti hogy a film is fog. de bízom benne hogy igen. kicsit zavaró hogy egy lány játsza a főszerepet. meg hogy kb. 6 éves. de no problem ettől még megnézem a filmet.

  80. végre sikerult elvasnom a könyvet sztem jó lett csak kicsit hiányos…a 7en elmeek megnézem moziba remélem azért nem annyira szar mint amennyire ti leirjátok
    kichi: a csaj nem 6 hanem 11éves…

  81. Én csak azt nem értem, hogy miért akad fenn mindenki azon hogy gyerekes?! Ki a fene akar felnőni, sötét, szürke lenni és olyanná válni, amit kiszabtak, hogy ilyennek kell lenned ha már elértél egy bizonyos kort…Ki a fene akarja ezt, hogy bezárják egy dobozba. Nem addig szép a világ az élet, ha tudunk álmodni és hiszünk is benne, hogy valóra válik. A kis csodákba kapaszkodni amik kiránatanak “a való világ” monotonitásából. Persze, hogy ez is olyan, mint a többi “gyerek” fantasy, de az ember ott ragad a képernyőn és akarva akaratlanul is magával ragadja. A “felnőtteknek” való filmeknek talán több a mondani valója? Mindig a jó győz a rossz meg veszít.Mivel a céllővő suliban a jó megtanulta a rossz meg már ott is gonosz volt így kirúgták és nem tanult meg célba lőni és ezért találja el a jó már 30 km-es távolságban is a rosszat és pont a szivénél a rossz szegény meg nem találja el, mert kirúgták. Na jó ez csak egy kis kitérő volt. :)
    A másik meg, minek egy filmet hasonlítani egy könyvhöz, persze, hogy jobb a könyv mint a film, mivel, ha elolvasol egy könyvet, saját filmed lesz belőle és annál jobbat nem tud csinálni senki, mivel az a tied(itt a rendező filmjét látjuk, ami nem feltétlen rossz, csak más). Szóval ezen tök fölösleges háborogni.

  82. szerintem álllati jó volt ez a fim!!enhem meg győzőtt arról hogy van az embernek fantáziáa!:-)De mennyire jó lenne hogyha tényleg lenne páncélos medve!!!NEM??????????
    SZERITEM KIRÁLY VOLT A FILM!több hozzá fűzésem nincs.

  83. Most néztem meg a filmet és szerintem hatalmas. Az effektek a grafika kitünö a szereplök is jok Nicole Kidman ebben a filmben is szuper. A történet fantáziadús és a film többször is megnézhető.

  84. megnéztem a filmet és nagyon tetszett kiváncsian várom a következő részt is
    hihihihihihihihihihihi:):):):):):):):):):):):):):):):):)):):)::::))))

  85. Nagyon felidegelt h nem folytatják tovább a filmet…Szerintem rohadtul jól megvan csinálva és a főszereplő is jól játsza a szerepét…én most olvasom az első könyvet már a közepén tartok és minden kezd kivilágosodni, ami a filmben nem volt tiszta…tegnap megvettem a 3. könyvet is és beleolvastam ott ahol Will rátalál Lyra ra…aki elvileg meghal a történet végén…ez is bosszant de ettől ugyanúgy tovább olvasom a könyvet.És mi az h az egyház miatt is csődbe ment a film? Ki nem potyogtatja le ilyenkor az egyházat? Ez egy fantázia szülötte film egy másik világban, nem itt és semmi köze az egyházhoz csak mert elhallatszik néhányszor az a szó, hogy eretnekség pár dolog miatt.:@Daimónt én is akarok:D:D De akkor is tönkretették a napomat h nem lesz több része:(

  86. Jó én még nem olvastam mindegyik könyvet, és ahogy látom nagyon sok itt a “veterán” olvasó:) jó télleg lehet h az egésznek az egyház van a közép pontjában, de az egyháznak sem kéne mindenbe beleszólnia…a legtöbb véleménnyel egyetértek de akkor is nagyon szomorú vagyok a film félbehagyása miatt:( Nem is tudtam , hogy egy részét itt forgatták Mo-n:) szivesen megismerném az igazi Lyra-t akár a könyvbélit akár az igazit. Én a filmet láttam először és megkerestem utána könyvbe…és tényleg nagyon más mint a film, mert minden apróságot tisztán elmond az író:)de remélem hogy a rossz híresztelésekkel szemben nem hal meg benne senki olyan közeálló szereplő…a beszélő “állatokról” annyit, h akkor ítélj ha valamennyire is ismered a történet:)

  87. Honnan veszitek, hogy Lyra meghal a könyv végén?? NEM FOG MEGHALNI!! Én imádtam a könyvet, nagyon jó mind3 rész. daimón az emberi lélek érzjető, látható része, vagy valami ilyesmi. és én nagyon bírtam Ioreket is, csak sztem kicsit morbif volt, amikor megette Lee-t. DE AKKOR IS EZ A EGJOBB KÖNYV A VILÁGON!!! Kíváncsi vagyok a filmre, de nem igaz, hogy nem találtak egy fekte hajú nőt, aki eljátszhatná Marisát. Vagy adhattak volna Nicolra egy parókát!

  88. Nos, az előttem szólók már mindent elmondtak, nem tudok már újat mondani. Én szeretem, nem, IMÁDOM a Gyűrűk Urát, de sztem nem hasonlítható hozzá. Merőben más. A könyv természetesen jobb mint a film, de persze nem rossz, csak más, mint amit én elképzeltem… Oxford sztem tiszta GyU-HP hibrid… na ennyit akartam mondani :)

  89. Megnéztem a filmet és adok rá egy 1-es alát nagy jóindulattal. Nem működik az egész, mert nincsenek benne karakterek. Szinte semmit sem tudunk meg a szereplőkről, csak mennek ide-oda és vágják a pofákat közben. Nincs dráma és feszültség köztük, látszik persze hogy a készítők nagyon akarták hogy legyen, de nem jött össze, mert ha egy szereplőről nem tudsz semmit, akkor ordíthat vagy sikolthat ahogy csak bír de nem fog tudni érzelmet kiváltani belőled. A történet is rettentő gyenge, mert az erős kezdés után ahol a fő cselekményszálat megismertetik (majd hirtelen el is felejtik) valamiféle hétpróbás rész jön, ahol aztán kapunk mindent ami egy dedós mesekönyvben csak lehet: pofozkodó maci laci, ionmeghajtású (vagy szuszpenzoros??höhh) léghajó, saját fontosságától megrészegült kiscsajhős, egyéb cirkuszi állatsereg, finghajtással repülő boszorkák(seprű az nem volt).
    A végére marad az “epikus” és “gigászi”(a készítőknek biztos habzott a szája közben) leszámolás a rosszal. A “csata” majdnem annyira realisztikus, mint egy Bud Spencer Terence Hill bunyó.
    A film végét meg egyszerűen lefelejtették. Sebaj, valszeg jól jártunk, így egy elcseszett jelenettel kevesebb.
    Látványilag elég vegyes, ott a sarkvidéken nagyon mesterkéltnek hat a CG (más is észrevette a londoni “uborkaházat”??)

  90. Ha nem megvenni szeretném a könyvet ill. a trilógiát,hanem letölteni….,akkor van valakinek valami jó tippje hogy honnan lehetne? :)

  91. “A film végét meg egyszerűen lefelejtették. Sebaj, valszeg jól jártunk, így egy elcseszett jelenettel kevesebb.”

    gondolom eszedbe se jutott, hogy lesz folytatása. :) merezegyilyen filmciklus lesz, mint a gyűrűk ura…

    “csak mennek ide-oda és vágják a pofákat közben”

    te, figyi már, biztos ezt a filmet láttad? :)

  92. Én is láttam a filmet és nekem személy szerint tetszett, szeretem a fantasy filmeket. Ha lesz folytatása akkor azt is megfogom nézni :P

  93. Üdv mindenkinek!

    Ez a film is majdnem olyan mint az összes többi adaptáció, meg se közelíti a könyv hangulatát! Bár ebben nagyon tetszett, h próbálja pontosan követni a könyv eseményeit (nem úgy mint HP=> “… nah ez egy látványos jelenet lehet, ez jöhet, nah ez nem kell kihagyjuk…”)
    Akinek tetszett a film az olvassa el könyvben is, akinek meg nem az pedig azért, hogy megtanulja a könyv mindig jobb minta a belőle készült film :D:D (tisztelet a kivételnek)

    Bocsánat, ha csak ismételgettem a már elhangzottakat, de nem volt kedvem az összes hozzászólást elolvasni!! :P

    Minden szépet és jót! :)

  94. Én olvastam a könyvet…de a filmet sajnos nem láttam :P Biztos jó lehet….mint olvasó ajánlom a könyvet mindenkinek :*….. :)

  95. sztem nagyon jó a könyv!!! bár a filmet még nem láttm de sztem tök jó lehet!!!!! sztem olvassátok el.

  96. SPOILEREZEM A KÖNYVEK KÖTETEIT IS

    Szerintem az egész hóbelebancot aranyba kéne foglaltatni,
    szétszeletelni a titkos késsel, és megnézni Mary Malone Borostyán Látcsövével, olyan jó a könyv. Oxfordtól kezdve a
    halottak világán át, a Mulefák mezeéig, ssssssszuperül lekötötte a figyelmemet. nem rég olvastam el az utolsó kötetet, és nagyon elszomorított hogy nincs több, nincs tovább.
    Bazi jó volt hogy Lyra és Will szerelme mentette meg a világot, meg minden. Meg az is, hogy a végén Lord Asriel, meg
    Mrs. Coulter végül maguk végeztek a fennhatósággal, Metatronnal. Egyébként NEM halmeg Lyra az első rész véggén …Emily, hanem átkel egy másik világba.

  97. Nekem nagyon tetszett, elolvastam egyből mind a három részét.
    Könyvben sokkal jobb. A filmben kihagytak részeket.

    Sokkal jobb, mint a Harry Potter. Legalábbis, aki szereti a fantasy regényeket. A több dimenzióba való átjárást én is szívesen kipróbálnám. :)

  98. Nekem nagyon tetszett a film!! : engem az érdekelne hogy tényleg igaz hogy nem lesz folytatása? mert sokan tiltakoznak ellene köztük a vatikán is mert Isten ellenes?! pedig nagyon jó lenne ha lenne folytatás mert ez egy kegyetlen jó film ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.