Next

Bevallom kicsit értetlenül álok a film bukása előtt, na jó annyira nem, hiszen én sem vártam behypeolva. Oké, az odáig rendben van, hogy már a Next trailerén is látszott a nem 100%-os számítógépes trükkök felhozatal, de azért PK Dick mégiscsak zseni, akkor is ha csak egy Hollywood-i thrillert rendeznek a könyvéből. Mert bizony az alapötlet annyira bejövős, hogy elviszi a filmet a hátán könnyedén.

Next - Nicolas Cage megnézi az óráját

Mi ez a baromi jó alapötlet?

Van egy csávó, Frank Caddilac (Nicolas Cage) aki 2 percnyire előre tud látni a jövőbe, de nem úgy simán, hanem minden lehetséges változatot. Egy kivétel van ez alól, amikor a filmben baromira szép Liz (Jessica Biel) is bekerül a képbe, mert vele kapcsolatban a 2 perc jelentősen kitágul. Ezt még megfejelték egy Peter Falk-al és Julianne Moore-ral. Ez utóbbinak egész jól áll az FBI-os csaj szerep, kivéve amikor futnia kell. A történet szerint az FBI-nak szüksége lenne Frank képességeire egy amerikai földre csempészett atombomba kapcsán, de valójában arról szól a film, hogy Frank menekül előlük. Legalábbis leegyszerűsítve.

Amennyire nem vártam a filmet, annyira bizonyult szórakoztatónak legalább. Rövid, baromi jó alapötlet, és engem a legutolsó percig könnyedén lekötött. Nyilván közrejátszik ebben, hogy ez a képesség ultracool, még Nic Cage sem tudja elrontani a hosszú hajával. A trükköket meg most valahogy nincs kedvem szidni, pedig a kocsiban az odavetítések de gagyik, és a pattogó fatörzsek is elég furcsán követik a fizika szabályait, valahogy mégis el tudtam ezektől tekinteni.

Next értékelés

Egy 7/10-et adnék rá, ez valamikor majd tuti újranézős lesz. Szerintem akinek mondjuk a Déjá Vu bejött, az csekkolja ezt is. Ha meg ez nem bizony elég jónak, hát akkor is csak másfél óra volt. Én személy szerint még elnézegettem volna egy darabig, de így is teljesen rendben van. ha márPk Dick, lassan tényleg megírom Scanner Darkly-t, viszont említésképp még pár film amihez a neve fűződik: Blade Runner, Különvélemény, Emlékmás, Imposztor, Screamers – Az elhagyatott bolygó. Nyilván nem sikerült mind könyvhűre, de nem is ez a lényeg.

human
írta
2007. 06. 02. 14:21
megjelenés
44
hozzászolás


44 hozzászólás a “Next” bejegyzéshez

  1. én is arra lennék kíváncsi, hogy hogyan burkolhat ekkorát egy high profile-nak szánt scifi.

    tippek?

    csak fura. eleve a műfaj adja magát, de ha az időutazós filmeket nézem, akkor a deja denzellel 20M-t hozott 3 nap alatt, a premonition bullockkal 17,5M-t, a next pedig cage, moore, biel, pkd ide vagy oda, eddig összesen nem hozott x hét alatt 17 milliót…

  2. Hollywoodit rosszul írtad, csak akkor kell kötőjel, ha az utolsó betűt nem ejtjük.

    A Philipp K. Dick-filmeket pedig azért elbasszák néha, lásd Különvélemény, ahol a kurva érdekes felvetett problémát (etikus/erkölcsös-e, ha azelőtt lecsuknak, hogy megöltem az anyámat ugye) azzal intézik el, hogy nem, mert az ember, aki kitalálta, gonosz. Hát bazmeg.

  3. Ja, az ötlet tényleg jó, a Minority reportból is a kedvenc jelenetem, amikor a csajjal menekül cruise és ő mondja neki, hogy mit csináljon

  4. Nekem rögtön a The Dead Zone jutott eszembe a film kapcsán. Csak itt nem kell fogdosni a jövőbe látáshoz :D

  5. Nekem nagyon bejott… a kikotoi zuzas tisztara unfair. Az jart kozben vegig a fejemben, hogy ha ez valami multiplayer FPS-ben van, akkor vegig tolna mindenki a ‘lol cheater’ uzeneteket. :)

  6. Hát ez vmi überfos volt. Minden PKD adaptációt megnézek (suckerség), de ez most így alulmúlt minden eddigit. (Azt most hagyjuk, hogy a képességen kívül köze nem volt az eredeti novellához.) Érdektelen plot, szar párbeszédek, kiszámítható csavar. És a legsilányabb bluebox és CG amit elmúlt időben hi-budget filmben láttam. Izgalmas akciófilmnek sem nevezném, mert az uccsó 20 percet kivéve az elalvás környékezett erősen. Egyszerűen még a suspension of disbelief sem segített, végig azt kívántam: robbanjanak már fel…

    3/10, de csak a végeakció és PKD ötlete miatt.

  7. Én pont pár órája néztem meg. Az nem tetszett benne, hogy túl hosszú a bevezetés — az a rész, ami más filmben a bevezetés lenne: nevezetesen Cage megtalálása, behálózása. A bombáról alig esik szó, az egész filmidőt elveszi a fickó keresése, fűzögetése. Nem tudunk meg semmit a bombás fickókról, még azt sem látjuk, ahogy hatástalanítják a szerkezetet. Ez így gyenge, szerintem. Nincsenek eltalálva az arányok.

    A novellát nem olvastam, lehet, hogy ott jobban meg van oldva a sztori. De látatlanban is minden tisztelet PKD-nek.

  8. most fejeztem be…egyetértek mrgarris0n-nal…érdekes a film, de a nagy költségvetés ellenére csúnyán elrontottak néhány dolgot…érdekes a történet, de csak Dick regénye miatt…nemjó

  9. többek között azért bukott meg, mert ti is letöltögetitek, ahelyett, hogy megnéznétek moziban. :)

    (igaz, majd csak szeptemberben, de lesz.)

  10. amúgy a filmnek már a trailer alapján sem sok köze van a novellához, amiben külsőre a főszereplő egy aranyszínű görög isten volt, akinek egyetlen nő sem tudott ellenállni, viszont semmi mást nem tudott, csak látta előre a közvetlen jövőt: se beszélni, se gondolkodni, semmit. egy túlélő gépezet volt, egy állat.

  11. Két további negatívumot felejtettem el megemlíteni: a totálisan 1dimenziós papírmasé főgonoszokat, plusz a nulla-dimenziós Julianne Moore-t az “összehúzom a szemem, kivillantom a fogam és kemény FBI-os vagyok” arckifejezésével… simán mínuszból indult a karakter nálam. Ez a nő tényleg nem tud színészkedni, vagy csak beválaszt mindig?

  12. Az ötlet nagyon jó!
    amikor tudja mi lesz és az alapján cselekszikes részek királyak de valahogy a többi ellensúlyozza és nekem valahogy kicsit lapos és lassú az összkép.

  13. Aeon, ez hülyeség, ha egy film megérdemli, akkor megnézem moziban. Látatlanban meg nem megyek el, mert megszívom, mint a Szezon című fossal. Például a Sunshinet is meg akartam nézni moziban, de aztán azt mondták, ne tegyem, mert szar, és nem is mentem el, de rippről se láttam, szóval nem károsítotam meg az alkotókat.

  14. Én nem olvastam egy PKD-t sem, de nekem nagyon bejött a film…

    …adddig amig elérkezett a végéig…
    KÖNYÖRGÖM! Hogy lehet így elk*rni egy filmet?! Hát milyen vége van ennek? Még jó hogy nem moziban néztem meg, mert agyfaszt kaptam volna helyben.
    Ismét megmutatták, hogy kell elbaszni egy (számomra) 9-10-es filmet.

  15. erről a képrúl nekem előbb ugrott be a PB-s John Abruzzi, mint Cage…

  16. erről a képről nekem előbb ugrott be a PB-s John Abruzzi, mint Cage…

  17. Fú nekem nagyon bejött!!!
    Igazi kötetlen szórakozást. Szerintem ez az a film, ahol nem kell az alakításokat, meg a művésziességet nézni, hanem levágódsz a kapanépdra és lazítasz egy baromi jót. Sztem pörgős, érdekes, izgalmas, végig lekötött és is elnéztem volna még vagy 10-20 + percig, de a meglepő lezárás is baromira tetszett. Ez a film, nem a csúcspontról szól, hanem a kezdetről.

    SPOILER ON
    nem véletlen, hogy cage mondja a csajnak, hogy talán 1 hét, talán 1 hónap, de ha vár, eljön. Ez azért van, mert tudja, hogy ezzel nem lesz vége. Hiába oldja meg, mindig lesz egy következő alkalom, mikor szükség lesz rá.Éppen ezért nincs is értelme már végignézni a bomba megállítását (tulképp még1x) tudjuk, hogy sikerül és ennyi. Látjuk, hogy milyen powerful a csávó.
    SPOILER OFF

    Ez a film nekem azért 8/10 Mert baromira jól szórakoztam rajta, és DVDn is tuti megveszem, mert ezt látni kell mégpárszor!

  18. Hát cage ezzel a hosszú hajjal úristen, rengetegszer a film közben elkapott a röhögőgörcs, hogy lehet ilyen bóvli bundeszligasérót tervezni , úristen :D de lehetett volna fokozni, a dajer még hiányzott :)

  19. Human nálad befagyott az ízlés a jó filmek íránt? XD bocs nem sértésképp de egy The Prestige 7/10 é egy Next is 7/10??

  20. ha egyszer szórakoztató volt. 6 pontot az kap amit nem sajnálok h láttam, de nem nézném újra.. de most gondolkozom a pontrendszer átszabásán.

    Szóval ez a szórakoztató filmek között 7/10 mitn ahogy az Mi3 baromi sok pontja sem azt jelenti, hogy jobb mint a Station Agent, hanem azt hogy az akciófilmek között jó helyen helyezkedik el szerintem.

  21. nagy19:

    Vannak össze sem hasonlítható filmek. Pl egy ryan közlegényt, hogy hasonlítasz össze mondjuk egy baromi jó könnyed vígjátékkal. Ha a kedvenc filmeid olyan 8 pont körül járnak, akkor már egy igazán szórakoztató film, amit szívesen nézel újra 8x is már nem érdemli meg?

    Nekem pl, mindkét említett film 8/10 volt (prestige és next is) teljesen más indokok miatt. (Prestiget pl valszeg az elkövetkezendő 1 évben nem fogom újranézni, pedig nagyon jó, nextet meg már 2x láttam)

  22. nagy19 : “Human nálad befagyott az ízlés a jó filmek íránt? XD bocs nem sértésképp de egy The Prestige 7/10 é egy Next is 7/10??”

    ööö, szerintem is megérdemelnek ennyi pontot. a 7-es az már állat filmnek számít, szerintem, de valahol furcsa a prestige-t egy kalap alá venni és megütközni a fanboy nexttel. mindkettő jó, de azért mégis más kategória.

    ha a 10/10-ező hordákból vagy, akkor persze nem szóltam, de valahol nevetséges, hogy olvasom, hogy valakinek idén vagy tavaly volt 4-5 10/10-es filmje, holott, ha józanak vagyunk, akkor évek óta nincs. (jó. ismert 10/10-es nincs, mert lehet, hogy európai vagy amcsi függetlenek olykor beletrafálnak)

  23. Dick regény? Akkor sürgősen el kéne olvasnom és megnézni a filmet. Egyébiránt melyik novellájából készült (mert eléggé ismerős.)?

  24. ja, a lényeg kimaradt. nagy19, mint a jó filmek eldöntője:) végre. kellett már valaki.

  25. Aurus:
    A Golden Man címűből. Magyarul is megjelent: Lenn a sivár földön c.novelláskötetben.

  26. Hi!
    Csak hogy én is szóljak vmi okosat: azt emlegetitek, hogy rosszak az arányok a filmben, csak a vége izgalmas, blablabla. Ez csak annyit jelent, hogy szar a rendezés. Tehát itt a hiba.

  27. Vazul: bundesligaséró, lol. télleg olyan volt
    spoiler:
    Amúgy amikor az FBI el akarja kapni, miért nem kerítik be mint ahogy a novellában is van? Jó nem volt rossz terv az övék sem, de egy lepukkadt rv-ben kuksolnak kb. hárman dolog azért elég gyengus

  28. A szakértők már elöre megmondták h megfog bukni,a bemutatás dátuma miatt!Tul közel volt a Pókember 3hoz!

    Amugy a film simán bejövös!Könyvet nem olvastam!
    Deja Vu-nél simán jobb a film sztem!

    Winnienek meg egy megjegyzés – Volt már valaha olyan kommented amiben nem oktatsz ki valakit???Hadd döntsék már el h nekik hány 10/10es film volt!Izlések és pofonok!

  29. Lehet a rendezőt fikázni (ő “varázsolta” nekünk a xXx2-t is), de ebből a filmből valami nagyon hiányzott.

    Pedig téma érdekel, FKD könyveket-novellákat imádom, Cage nagy kedvenc, mégis valamiért lefelé görbült a szám a végére.

    Úgy vagyok vele mint a Mi3-mal. 5.5/10, talán…

  30. Mr. Blonde: Akkor azért ismerős, azt a kötetet is olvastam már, igaz nem mostanság..

  31. jó volt.
    arra tökéletes, hogy leülj és kikapcsolj másfél órát.
    gond nélkül végigizgultam, s bár a könyvet nem olvastam, én sehol sem estem ki a filmből.
    még az “ezerarcú” nicholas cage is viszonylag elviselhető volt. igaz túl nagy érzelmeket nem kellett kifejeznie. :)

  32. Szerintem meg túl so volt ez a lelövik/kiderül hogy vízió rész. Jobb lett volna ha olyan jelenetekkel oldják meg mint az elején a kaszinót. Az sokkal érekesebb volt. egyébként 7/10.

  33. pont olvastam az aranyember c. novellát, nekem tetszett, hogy a film milyenre sikerült, azt nem tudom, mert nem láttam de egyszer sort kerítek rá majd valamikor.

    még egy film ami kimaradt az adaptációk sorából: a felejtés bére. szerintem az is korrektre sikeredett

  34. hat, ahogy elnezem, ennek kb megkevesebb koze van a novellahoz, mint az emlekmasnak a “we can remember it for you wholesale”-hez. bazmeg, azert az mar tulzas, h ha van egy csavo a filmen, aki vmi hasonlot tud, mint dick egyik novellajanak szereploje, akkor az maris “pkd novellaja alapjan”…

    a novellat amugy mindenkinek ajanlom, nagyon ut, foleg a konkluzio.

  35. Épp most néztem meg a filmet és kellemeset csalódtam benne. Tényleg hasonlít a Deja Vu-ra (ami nálam tavalyi top 10-es), csak ebben nincs Denzel, nem olyan jó az akció és a story is elnagyolt. Viszont van egy gyönyörű Jessica Biel, egy jó filmzene és a játékidő is elég rövid. Az akciójelenetek korrektek, de semmi extra, az elején lévő vonatos részből én is szívesebben láttam volna többet (ahogy a kamera végigköveti a vonatot, majd visszatér Cage-ékhez vágás nélkül, azért az elég ütős). Karakterek elég elnagyoltak, drámai szálat se lehet komolyan venni, Nic Cage sörénye röhejes, viszont a film összességében egy kellemes kikapcsolódás, bár nem hiszem, hogy sokszor előszedem. Egy 7/10-et ér nálam is.

  36. Amikor olvastam a novellát, nagyon megfogott, és nem sokkal rá olvastam, hogy hamarosan film is készül belőle. Alig vártam, kíváncsi voltam, hogy oldják meg, és mit hoznak ki belőle. Nagyot csalódtam, mikor láttam, hogy lényegében semmi köze sincs a novellához, csak az alapötlet. Bár a novellában engem legalább ennyire megfogott az Istennek hitt „állat”, aki olvasta, tudja miről beszélek. A film ettől függetlenül egész jó, csak nagyon kevés köze van Dick-hez.
    Tőle a kedvenc adaptációm a Kamera által homályosan, amin tényleg törekedtek arra, hogy visszaadják a regényt, és a Különvélemény, amit viszont még nem olvastam.

  37. Simán jó film!!! Mindenképpen meg kell nézni, nem 1x :) Moore jól alakította a nyomozót, Biel-t meg szerssük!

    simén néztem volna még egy fél órát, gyorsan vége lett…

  38. A novella alap, a film nézhető, de inkább olvassátok. Én is megnéztem, mint minden adaptációját de ez sajnos elég gyengus lett a gagyi CGI nagyon zavaró, meg a storyból is kiveszett a mondanivaló. Píszáut.

  39. Szegény Cagenek szólhatak volna,hogy elütöte a parokályát az úthenger,mert brutális ez a hajszerkezet.A filmről ne beszéljünk,de azért mégis csak mind a ketten Oscar-díjat kaptak,és ezt tudták produkálni gratulálok nekik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.