A Bourne ultimátum kritika

Nos aki ezt a filmet majd kihagyja, az nem is igazi akciófilm rajongó. Egyedül a régi és a könyv Bourne rajongóinak nézhető el, mert elvileg rosszabb azoknál. Ez utóbbi persze nem tűnik fel, hiszen a film 2 pillanatra ha megáll összesen! Úgy van, a Bourne trilógia záródarab eszement jóra sikerült, és még amerikát sem kell megmenteni hozzá, azaz nem kell annyira hatalmas ügy. Egyszerűen oda kell baszni, minimalistán.

A Bourne ultimátum - Matt odacsap

Rögtön a film elején, az előző rész végén történt moszkvai üldözés utójátékát tolják a képünkbe, hogy gyorsan visszarázódjunk az eddigi hangulatba. Hát igen, akkor kellett volna békén hagyni a csávót, amikor nyugiban éldegélt a csajával. Most is azt keresi ki ő, miért volt pont ez a szakmája, és CIA/NSA gonosz ellenfélnek pedig a baromi jó alakítást hozó David Strathairn-t kapja. A Good Night Good Luck, We Are Marshall, meg hasonlókban már bizonyító Strathairn most sem okoz csalódást. Egyedül a még magasabb szinten levő gonosz olyan Halálos Fegyver 2-s. Nem is tudom miért ez ugrott be.

Amúgy meg tipikusan a bevált recepten ne változtass eset. Maradt a baromi sok kézikamerázás, de azt kell mondanom, hogy eme mesterremek elkészítője (Paul Greengrass) élvezetesre tudja azt csinálni, ami kb nagyon sok társánál izzadságszagú bénázás lesz. Igen, itt beleránt az akcióba, és a közelharci jeleneteknél néha olyan érzés, hogy ez az ütés pont elkerült. Mármint ha sikerül beleélned magad (ne ülj majd túl közel a vászonhoz).

Ezúttal is kap ellenfélnek pár, harci tudásban, hasonló kaliberű ellenfelet. Sőt, míg az első részben ugye a többi vele egyszintűvel csapott össze (vagy hogy mondjam, első generációs), addig a mostaniak már fiatalabbak, vagányabbak, könyörtelenebbek, szóval a következő szintet képviselik. Nem is olyan egyszerű lenyomni őket, szerencsére. Azért jól van érzékeltetve mekkora különbség van egy sima rendőr, egy gyengébb CIA ügynök, és egy Treadstone szinten kiképzett ember között.

Lehet ez most szentségtörés lesz, de a Bourne az “új” Die Hard. Hogy ezt miért mondom? Bár nem jut minden sarokra egy macsó beszólás, de sebezhető főhős, aki teljesen valóságos ember. Ő az, aki különleges körülmények között a maximumot kihozva magából, felülkerekedik az ellenségén. Nem célja az agyatlan gyilkolás, nincs is nagy bodycount, hiszen a kis sakkbábúkból úgyis kifogyhatatlan készletek vannak, rendőrt ölni meg, ha belegondolunk, nem igazán javasolt egy profinak sem, mert akkor mindent rákapcsolva kezdik üldözni.

Oké, rendben, hibák is vannak. Például a pont megérkezik és pont meglátja amit meg kell látnia klisé, de az a helyzet, hogy könnyedén szemet tudtam hunyni fölötte, mert a pörgést szolgálta. Persze, figyelhette volna a helyet 3 napig, de az a rész nem arról szólt. Egyszerűen tudod, hogy megoldotta volna a problémát valahogy máshogy, úgyhogy csak levágták az odavezető utat, mert különben ott tátongott volna egy kisebb üresjárat a filmben. Legalábbis szerintem.

A Bourne Ultimátum értékelés

Ahh, erre én adok egy 9/10-et simán, de jelenleg a kategóriájában ez bizony ütött. Amit sajnálok, hogy Matt Damon azt merte kiejteni a száján, hogy nem bújik negyedszerre is Bourne bőrébe pedig, talán a sorozatfüggésem miatt, nekem azonnal jöhetne a folytatás. Vagy mondjuk 2 év múlva, oké. Még mielőtt, nem, nem cam-ot néztem, hiszen egy akciófilmből az elég necces lenne, főleg egy Bourne-ból.

38 hozzászólás a “A Bourne ultimátum kritika” bejegyzéshez

  1. Ez az a film, amit ezer eve varok. De legalabb 2. Remelem kiadnak majd itthon belole vmi szep dvd kiadast, mondjuk egybe a harmat, amolyan aktafele szinvonalon, ami egyszer itt fent volt az oldalon.
    Amugy moziban akartam megnezni, de igazsag szerint az amcsi dvd ugyis elobb jon, en meg ugyse birom ki. Bar ahogy magamat ismerem, megnedzem majd moziban is, de csak szigoruan feliratosan. Vagy nem, de akkor a kiado magara vessen, miert ilyen keson hozza be a magyar mozikba…

    Amugy idaig csak camos valtozatot lattam kint itt-ott. Hogy lehet, hogy a cikk iroja nem cam-osan nezte?:)

  2. jah, felirat sem volt, de kinek kell. mondjuk az első tekercs kicsit halkan ment le, nagyon kellett fülelni a párbeszédre, de aztán jó volt.

  3. az első 2 rész nekem is tetszett. ezt is megnézem majd moziban ha csak nem lesz fent r5.ben előbb :D

  4. dragon, nem csak az rf5 lesz elobb, mint ez az itthoni mozikban, hanem a dvdrip is hamarabb kijon. Ha jol emlekszem oktober kozepe-vege fel adjak csak a mozik majd… sok buta mozi, bezzeg a buta, ostoba rossz filmeket, azonnal leadjak…

  5. elég a premier dühöngés légyszi, már a múltkor is vagy 20 komment jött a témában. elég érthetetlen h addig húzzák, de 3 hónap alatt nem hiszem, hogy r5-nél jobb jön. Azt azért mindenki várja meg, vagy a bemutatót ;) innentől törlöm a premier/cam/ts/dvdrip kommenteket. Tudom h nicns sok írni való a filmről, szal addig nem nagy aktivitás lesz itt.

  6. Én is nagyon vártam már.Sztem az első 2is iszonyat jó lett! Bár hogy a 3.rész ennyire jól sikerült az meglep! 8.7/10 (12,542 votes) ez persze nem végleges,de kezdésnek elég komoly!

  7. azért annyira nem kell szerintem megijedni.

    emléxem én arra, amikor bruce willis a die hard 3 után mondta, hogy ez volt az utsó ,sőt hogy több akciófilmet nem forgat amiben erőszak van… muhahaha – ezt mondjuk 9/11 után nyilatkozta.

    meg ott van mel gibson aki szintán sokáig ellenállt a halálos fegyver 4. részének.

    gondolom ez csak ilyen árfelsrófolós huzavona. de úgyis mindent a pénz dönt el, márpedig bourne esetében elég nagy sikerre lehet számítani. lásd anno a kickboxert is addig csinálták amíg jól tejelt és vonzotta az embereket…
    :D:D najó ez vicc volt

    persze matt damon van annyira öntudatos hogy esetleg elutasítja de én akkor is azt mondom h 80% h lesz még bourne.

  8. “persze matt damon van annyira öntudatos hogy esetleg elutasítja de én akkor is azt mondom h 80% h lesz még bourne.”

    ki tudja meg minden, de azért ne feledjük el, hogy a bourne azért volt háromrészes, mert egy könyvtrilógia alapján készült.

    ha folytatnák, akkor valóban csak szimpla eksön lenne, minden előzmény nélkül – nem biztos, hogy érdemes olyan irányba elvinni a filmet.

  9. Aztamindenit, mondom én pár perccel a film után. A kritikát csak most olvastam végig, valamiért nekem is beugrott közben a die hard. Az biztos, hogy nálam Bourne üti MaFuckinLane-t. Egy nagy fogócska az egész, pár gagyiság persze jelen van, de a pörgés magával ránt. És persze legyen folytatás, Bourne Notice, hehe.

  10. és van 4. és 5. könyv csak azt már más írta nem Ludlum
    meg a könyvhűséget meg a trilogiat nem nagyon kell vitatni
    sztem

  11. Én láttam Madridban eredetiben, 14-én jött ki a mozikba, éppen a hazautazásom előtt két nappal :) Valami fergeteges film, minden ízében akció, nem bugyuta,egy jó részét ott is forgatták, ott is járt Damon, a tévében is mutatták. Tényleg együtt lehet lélegezni a főhőssel végig, ez az állandó kézikamera, amelyet a franciák (és a magyarok) szeretnek igazán, hasonlíthatatlan miliőt teremt. Mindenkinek ott a helye a moziban!

  12. Nekem ennyire nem jött be a film. Úgy vagyok vele,hogyha akciófilm,akkor legyen kicsit őrültebb és ne próbáljon ennyire valóságos lenni, mert nem az: Bourne olyan karambolokat úsz meg néhány karcolással,amibe más rég belehalna (remélem ez nem számít spoilernek).
    Valahogy látványosabb befejezést vártam a trilóhiához,ennek így kicsit 24 beütése volt…
    Ok,pörög a cselekmény,meg minden,de az első két rész sokkal jobb volt szerintem,jobbak voltak az akciók,meg látványosabbak…
    Egy 7/10 azért adok neki,és senkinek sem akarom elvenni a kedvét,csak úgy érzem,hogy sokkal jobb is lehetett volna,ha egy kicsit lazábban veszik…

  13. Nekem nagyon tetszett az mondom az 3 közül majdnem a legjobb…Amúgy sztem nem nagyon lesz folytatás(bár nagyon örülnék) mert naggyából lezárták…De csak naggyából:)

  14. Nem szoktam irni forumra, de most meg kell tennem. Kint elek Angliaban es volt szerencsem igazi franko moziban megnezni Borne kollega ujabb akciojat es mindenkinek csak ajanlani tudom. Regen lattam ilyen jo akciofilmet. Kotelezo!

  15. Mosz néztem meg, és nem tetszett.
    A pörgés sok esetben leáll. A végén a sok duma megöli a filmet. Egyébbként sokszor van benne blődli dolog (motoros trial bemutató pl), tehát itt is le kéne venni a szemellenzőt.
    McLane azért még mindig jobban hozza. Macsóbb, akciósabb. Nem annyira agyonművelt, egyszerű mint egy faék.

  16. Nekem eddig az év egyik nagy csalódása!Sztem iszonyat pocsék lett a film összeségében,unalmassá teszi a sok duma,az akciók messze vannak az akciótól!Az első 2 után méltatlan lett ez a 3.A befejezés se tetszett…

    4/10maximum

  17. Én kiváncsi lennék milyen az a “treadstone szintü kiképzés”. 10 évig tanitják őt a nyelvekre, harcmuveszetekre, muszaki tudományokra, vagy hogy megy ez? Beultették a padra és végig vették az orosz nyelvtant? És mindezt abban a béna teremben?

  18. Dob:
    Te kersztbe beszélsz vazze! Azt én is furcsálltam, szerinted is gagyi, hogy egy 1.80-as betonfalra egyszercsak felmegy egy rozzant mocival de ha neked már ez sok mi jön be a DH4-en? McLane macsó és taxival lövöldöz helikopterre meg kamionnal nyír ki vadászrepülőgépet?? Hagyjuk már. Rém gagyi lett a DH4 pedig mennyire szerettem a többit.
    Én mondjuk nem rajongok az ilyen lebontom a házat a berettámmal stílusú filmekért, nekem ezért is tetszett ez a triológia és szerintem a harmadik rész is hozta a formát.

    fff:
    :)))

  19. Kecske:
    szerintem ő már úg ment oda a terembe, hogy tudott nyelveket. Az ilyen filmekben az az érdekes, hogy ilyen emberek akár lehetnek is. Mert ha már DH, nem hiszem, hogy egy LA-i zsarut antiterroristakommandósnak képeznek ki.

    ****************
    Na mindegy, a lényeg, hogy szerintem, akinek tetszett az első kettő, annak a harmadik is. Akinek meg nem tetszett, annak nem is való.
    ****************

  20. Aki szereti a kémfilmeket, annak ez a sorozat lesz maga a Biblia:)) Az első rész is egészen jó, a második mégis klasszisokkal jobb tud lenni, a 3. pedig tényleg koronája az egésznek. Az első perctől hihetetlenül pörgős, pihenő nélkül. Ja, és valósághű, hihető, nem James Bond. Már most reménykedem a folytatásban, de csakis Matt Damonnal.

  21. Spice is összeállt megint. :)
    Érdekesség,hogy abban a másik CIA-s filmben is játszik,bár ott inkább egy szemüveges aktakukac szerepet adták neki…kicsit érdekes lesz megnézni abban. :)

  22. Olvasgattam én ezeket “puhafedelűben”, még a ’80-as években.
    Jók.
    Filmen is.
    Lehet, hogy George Clooney egy “vén fallosz”, de vele jobb lett volna a trilógia.
    Azért egy 7-esben ott van.

  23. Most néztem meg hétvégén,mert úgy gondoltam,h úgyis rossz lesz.És basszus nézem nézem és vége.Csak úgy pörgött megállás nélkül és hát vitt magával.Nagyon jó volt.Végre egy film amit élveztem megint.
    Bevallom olvastam a könyveket,de még ígyis le tudott kötni,denem is akárhogy.

  24. Hát ez nagyon ott volt. Tényleg beránt a pörgés. A duma szerintem annyi volt amennyi muszáj egy kémfilm megmagyarázásához. Nekem ez a bunyó és kis lövöldözés akció jobban bejött, mintha össze vissza robbantgattak volna. A repteres pofozkodás meg a szálodás párbaj a legjobb. Az autós üldözés kicsit már sok volt. Az ilyen filmek után mindig elkap az összesküvéses paranoia. Ha a mobilom/bankkártyám nem is dobom ki, de ha valaki egy buszmegállóban felém fordula mobilozik azt elhajtom a fenébe. Szerintem hagyják abba. Így kerek, lezárható a sztori. Ilyen akciókat akarok a jövőben is, de írjanak saját sztroit, ne ezt nyúzogassák.
    8/10

  25. Csak egy szó az egész triológiára: FOS!!!

    Hülyék vagytok? :D a világ legjobb akciófilmje volt!

    Egyszerűen most nem tudom elképzelni hogy a jövőben mikor rukkolnak elő egy olyan akciófilmmel ami ezt felül fogja múlni!!! Szerintem lehetetlen!!!

    Nálam ez üti a pálmát!!!

  26. Az első kettő nekem nem tetszett, mert Ludlum olvasó is vagyok, de szerintem az ultimátum oda van rakva. Majdnem hasonló lett a kötetek első részéhez. Egyébként Matt Damon hitelesen eljátszotta, amit kellett.

  27. vhol azt olvastam h elfogadta a 4. részt… hát remélem, h nem…. a 3.kal szépen lezárult és kuddlegyen ^^ imádom mattet ^^ kurvajo filmjei vannak :D

  28. A kedvenc filmem. Meg is vettem a díszdobozos kiadást, amiben mindhárom rész benne van+egy extralemez.

  29. Szerintem nagyon jó lett ez a film!
    Nem tudom miért baj az, hogy beszélnek benne, én a dialógusokat vártam, hogy kiderüljön miről is van szó, és mi a sztori lényege! Nem tudom, hogy lehetne még folytatni, de remélem lessz 4. rész!

  30. részemről a 3. rész egy kellemes-ámbár-nem-túl-nagy megkönnyebbülést jelentett a förtelmes második rész után(zsigulis üldözősjelenet? ugyanmár… Nagyapámnak volt, tudom én mire képes az a kocsi.).
    Az akciójelenetek(mint az előző 2-ben) természetesen tökéletesek, viszont a második után a harmadiknak sem találták el a hangulatát, a logikus történetvezetésről nem is beszélve.

    Az első rész számomra az etalon, perfekt sztori, jól beágyazott akciójelenetek, de mégsem nem akciófilm, hanem krimi jellegű. Jól beállított képek, tökéletes hangulatteremtés, a zenéről nem is beszélve. A végén nem kellett volna Mattet ledobni x emelet magasból, hogy aztán arrébbicegjen, de ezt elnézem, mert ezen kívül nem nagyon van semmi gáz a filmben. Ja, a magyar szinkron borzalmas. szvsz Liman ftw.

    A 2. részben jelentkező hányingert indukáló kameravezetésből nem sikerült sajnos kinőnie Greengrassnak, de hát ezt már megszokhattuk Hollywoodtól, hogy egy jó kezdést sikerül általában elcseszni. Kétszer.

    Az első film tökéletes, a második meg a harmadik is jó, nem arról van szó, h rossz lenne, csak szerintem annyival több volt ebben a történetben és a karakternek a koncepciójában, hogy kár volt lebutítani akciófilmmé a franchiset. Nem véletlenül néztem meg vagy 5-6x az elsőt, és 1x a folytatásokat.

    Azért egy 7/10-et adok a filmnek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.