A királyság (The Kingdom)

Az van, hogy a film két részre választható könnyedén és egyedül Jennifer Garner az akitől nem hittem el a második felvonást. Előreszaladtam? Ilyen hosszú felvezetést az év egyik legtökösebb akciójelenetéhez is ritkán látni. Érzésre az egész arra az említett második felvonásra van kihegyezve. Na jó, nem, mert a mondanivaló is fontos, legalábbis Peter Berg (Amazonas kincse, Friday Night Lights a film és a pilot) amikor belevágott pont fordítva gondolta az arányt szerintem.

The Kingdom - A királyság akciórészlet

Egy terrorcselekményt követnek el Szaúd-Arábiában az ott olajkitermelésen dolgozó amerikaiak őrzött lakónegyedében. Rengeteg halott, és mivel az ilyen bűntények is az FBI hatáskörébe tartoznak, ezért egy különítmény odamegy kinyomozni ki a tettes. Persze ellentétek, senki nem akarja hogy ott legyenek, a terroristáknak kiemelt célpontok az ügynökökstb. Majd meglátjátok.

A két felvonásról beszélek inkább. Az első a nyomozás, ez jó pár ember szemében unalmas rész lehet, főleg ha akciófilmre ült be, de én már azt is élveztem. Bejött a tempó, a helyszín, a csapat elé táruló akadályok, minden. A második felvonás pedig egy fantasztikus akcióorgia (bár az egyetlen negatívum is ide jutott, de erről majd a végén). Szóval nem sokkal egy órával a film kezdése után járunk és erre egy olyan akciójelenetet dobnak be hogy HOLY SHIT. Komolyan. Minden egyes forintot megért amit a jegyre áldoztam, akcióbuziknak legalább majd azt meg kell nézni otthon amikor kijött dvd-n, ha moziban esetleg kihagynák. Hihetetlen, elemi erővel próbálja felmosni a padlót és majdnem sikerül is neki. Mind a fegyveres harcért le a kalappal, mind pedig az elkeseredett közelharcért (azért nem Bourne 3).

A szereplőgárda? Foxx nekem egy kicsit túl sok, legalábbis amikor színészkednie kéne. Jennifer Garner meg akármennyire is sokáig volt szuperszpáj az Aliasban, az akciórészeknél elég hihetetlen volt. Az FBI csapatra vigyázó Ashraf Barhom viszont nagyon jó volt. Ezen kívül még szerepel Jason Bateman aki, ha azt nézzük, hogy a nagyképű idegesítőt kellett játsszon, hát elbírt vele. Chris Cooper-nek elhinni hogy veterán meg bombaszakértő, hát szintén nem volt nehéz, bár néha igyekezett meggyőzni az ellenkezőjéről azért. Furcsa volt azért ennyi nem túl mély karakterrel egy csónakba evezni néhol. (Ari Gold meg nem kap külön említést, főleg mert Ari Goldot játszott Piven most is, nem pedig a filmbeli szerepet)

A királyság - The Kingdom - Magyaráznak az FBI-nak

A királyság értékelés

Nem is tudom, ez a váltás valahogy fura érzés. Ha végig a nyomozós tempónál maradnak akkor is 8 pontot kapna, ha végig katonai akció lenne akkor is, de így szerintem 7/10 lesz a vége, főleg hogy a mondanivaló (bár nincs agyonsulykolva) de pofonegyszerű, és igazán semmi megdöbbentő vagy most ráébresztő nincs benne. Viszont a ráfordított perceket egyáltalán nem bánom, csak a mögöttem ülőfaszkalap párt. Komolyan, ha nem bírod követni a cselekményt, akkor azt ne a csendes jelenetek alatt dumáld ki, hanem majd ha vége. Értem én, hogy az agyad nulla, mivel a film nem volt túl bonyolult, de hogy amellé még parasztnak is kell lenni, az már nem kóser!

És akkor a negatívum, mivel az ördög a részletekben van. Igyekeztek reális akciófilmet csinálni. Legalábbis végre az van, hogy két vékony falat simán átvisz egy jobb gépkarabély a film elején. És a végén is igyekeznek jól fedezékbe ugrálni, meg a rendezettség a kiképzetlen terroristák ellen tényleg marhanagy előny lehet. Viszont akkor könyörgöm, miért kell egy olyan jelenetet belerakni, egy olyan filmben, amiben előtte két falat átvitt a golyó rendesen, hogy valaki egy sima utcai autó nyitott ajtaja mögé ugrik fedezékbe, és az a vékonyfémlap meg is védi. Ez csak szőrszálhasogatás, tudom, egy Bruce Willistől nem is gond, de ha előtte figyeltek rá, akkor utána miért kell rombolni picit az élményt.

30 hozzászólás a “A királyság (The Kingdom)” bejegyzéshez

  1. Nem akarok okoskodni (ha szerinted az akkor nyugodtan delete) de Peter Berg picit komolyabban ott volt az FNL mellett csak épp nem mint az írók főnöke (az Jason Katmis) hanem mint egyfajta vezető rendező vagy nem is tudom, hogy fogalmazzam, de a szerepét nem lehet csak a pilotra korlátozni. Csak eszembe jutott, így utólag ez kurva off úgyhogy lehet jobb lesz a törlés, mindenesetre a film pont Peter Berg miatt érdekel.

  2. az rendben, de mint rendező a pilot kötődik a nevéhez. hogy utáni is ott maradt valami művészeti rendezőnek az már más. Úgy mivel ez a város is elég lapos, mitn texas, néha tökre FNL hangulat volt a kamerázásban, csak kicsit komolyabb a téma :)

  3. Az nem lehet, h a falon nem kap gellert a lövedék, de az autó ajtaján igen? Lehet, h ezt a rendező és az akció koordinátor is így gondolta és ezért csinálták a filmet úgy ahogy. Amúgy a leírásod alapján jó filmnek tűnik, szóval megpróbálom majd megnézni.

  4. stepboy: hát egy szemből lőtt miért kapna gellert? Rögtön vagy 3 golyóról beszélünk. Mind pont “lepattan”?

  5. Amerikában a rendőrök az ajtó mögé guggolnak le mindig. Gondolom nem véletlen. Ha meg páncélozott, akkor gondolom ez is az. Fogadjuk el legalább is. :) Amúgy teljesen jó a cikk, kedvet csináltál a filmhez.

  6. de ez polgári jármű volt, egy sima bárki által megvehető dzsip vékony ajtaja vs a kalasnyikov. mondjuk sok lesz már az offból valszeg :)

  7. Ez mit jelent?:
    “Furcsa volt azért ennyi nem túl mély karakterrel egy csónakba evezni néhol.”:)

  8. Egy akciófilmnél ez miért lenne off? Fontos dolgok ezek :)
    Amúgy 20 éve mondom, h tökéletes és teljesen hibátlan film nincs. Ez miért lenne az? :)

  9. Azért még mindig a Heat-es nagy showdown a legjobb filmes lövöldözés evör. nekem itt sokszor túl rángatós volt a kamerázás.

  10. AZt nem ér felhozni. Az már nem számít bele semmibe. Külön kategóriát és díjat nyert. Van AZ és utána jönnek a többiek. :)

  11. Sajna még nem tudtam megnézni, de Jennifer Garner miatt számomra kötelező darab. Eddig egyébként többnyire pozitív kritikákat olvastam/hallottam róla, ami bizakodásra ad(hat) okot. Örülök, egyébként Jennifert újra akciófilmben láthatom, szerintem az ilyenfajta szerepek jobban állnak neki, mint a romantikus vígjátékok.

  12. Lehet én nem olvastam elég figyelmesen de engem érdekelne: Mi a mondani való? Csak azért mert ez az USA jön, USA lát, USA győz, USA előtt boruljunk térdre mert az USA odab.sz típusú filmek nem jönnek be.

  13. Szerintem aki szereti a csihi-puhis filmeket mindezt Usa-val fűszerezve annak tetszeni fog.
    Nekem nagyon bejött..

  14. mondanivaló
    a lényeg hogy Berg teljesen korrekt filmet akart és csinált is. objektív, amennyire csak lehet politika mentes. lehettek volna amerikaiak helyett bármilyen más országból való emberek is akár. egy usa rendező persze marad a sajátjánál, és usa mint legfőbb olajfogyasztó…
    a hangsúly az idegen kultúrák közti feszültségen volt elsősorban, és az utolsó percben párhuzamban felvonultatott párbeszédek lényegén. egy ördögi örök körforgás szül agressziót. nehéz megfogalmazni spoilerezés nélkül:).
    szóval nem kell megijedni, nincsenek slo-mo usa zászlók, dísztemetések, tisztelgések, csak ebmerek, kultúrák, és intenzív feszültség. korrektm, jó film.

  15. Hihetetlen, de első alkalom, hogy egyetértek az ízeltlábúval.
    Mondjuk, ha már a kocsiajtónál tartunk, jobb példa mikor Foxx kilövi a terrort a Mercedes ajtaján keresztül. Utána jön, hogy mégis megvédi őket. De mind1, sztem baromi nagy film. DVD kötelező!

  16. Na, megnéztem. Überzsír, tetszett. Kicsit féltem az amerikai pátosztól, de hálisten nyoma sincs.
    Jennifer Garner kezében valóban rosszult állt a fegyver, de a bunyónál már tetszett, az hiteles volt, ahol érte ugye…
    Furcsa, ha a “nemamerikai” szereplők teljesítettek sokkal jobban, a hit szinte mindegyik szemében ott csillogott. Külön jó, h Ashraf Barhomot kiemelted, neki igazán megírt karaktere volt, tökéletesen játszotta a szerepét.
    Összeségében korrekt a 7 pont, másodnézésre dvd-n lehet megszavazok egy 8-at majd…

  17. Eléggé rámbós benyomást kelt bennem, hogy 5 jófiú(lány) lenyom egy egész arab negyedet összesen egy veszteséggel … és az sem tűzharcban történik. Kár mert amúgy jó lenne a film…de az, hogy sértetlenül kisétálnak miután végeznek vagy 20 emberrel akik többsége nyilván képzett városi terrorista/harcos…számomra irreális.

  18. No most fejeztem be, szerintem eléggé üt a végén az eksön. Tényleg úgy 7-8 pont a 10-ből. Azért a végére egy kis amerikás pátosz jutott, de nem zavaró azért. Amit néztem vmi dvdrip lehetett, de a hang irtó szar volt, meg kell szerezni DVD-n, nincs mese… :)

  19. Nahát meglepően jó volt 8/10
    Nem láttam egy Alias-t sem de ha abban is ilyen bénán nyomja JG akkor jobb is.

  20. Jó kis mesesztori.Annyira nem is a mondanivaló meg a téma a lényeg hanem hogy szórakoztasson.A Téma csak annyiban kap szerepet az egészben hogy adaptálható a valós világból egy komoly izgalmas szitu.Ennyi.Nyomozgatás ,izgalom,akció.A Végén pedig a kamera elötti bohóckodás már viccesen izgalmas…Lényeg a feszültség az akció.Persze minden realitástól mentesen.Ki az a marha ügynök aki berohan egy házba ahol akár 150 terrorista is lehet és nekiáll Rambóskodni:) ezekután nem kell nézni a lepattanó golyókat mikor mennyire hiteles…
    7/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.