2 Days In Paris – Két nap párizsban Julie Delpy-vel

Micsoda tűzijáték maradt így december végére a jó filmekből. Tegnap beiktattam végre a 2 Days in Paris-t, és enyhén szóval is végigvigyorogtam több jelenetet, s ezen felül még a dráma rész is rendben volt. Nem ez az új Before Sunset, annál -hogy is mondjam- egyszerűbb az egész, viszont a másfél óra végén egy nagyon kellemes, nem csöpögős romantikus film elől állunk fel, amiben még humor is volt.

2 Days In Paris - a két főszereplő dumál

Hogy is lehetne csöpögős, amikor a párbeszédekben egyáltalán nem finomkodnak, ahogy azt a hétköznapokban sem tesszük? Én sem és te sem azt mondod, hogy most odakenem a goofjuice-t, így a vásznon miért kéne azt hallgatunk? A főszereplő egy 30-40 közötti, látszólag nagyon nem összeillő pár. Ők nem finomkodnak egy pillanatra sem, ha az egymás közötti játékos és nem játékos civakodásról van szó. Ehelyett repdked komolyan nem vehető csúnya beszéd. Felüdülés na, ugye elnézitek, hogy ezzel kezdtem.

A történet amúgy nem valami egetrengető, nem is az a lényeg, de elmondom azért gyorsan. Egy amerikai pár, melynek nő tagja francia származású, elment Velencébe nyaralni. Mivel a macskát nem hagyhatták otthon, így leadták a lány párizsi szüleinek. Velencéből hazafelé menet felszedik a macskát a szülőktől, és eltöltenek Párizsban két napot. Ezen két nap során a pasinak szembesülnie kell azzal, hogy rengeteg szerelme volt a lánynak arrafelé, s össze is futnak velük erre-arra. Mondtam, nem valami nagy cucc.

Ami miatt mégis jó a film, hogy a romantikus rész mellett, amikor a Julie Delpy által játszott Marion bemutatja Jack-nek (Adam Goldberg!) Párizst, nem mentek el a franciák gorombaságának a bemutatása mellett. Nem is gorombának, inkább egoista f*sznak vannak bemutatva. Biztos, hogy nem helytálló mindre, de van valami durva abban, amikor az egyik taxis srác ezerrel ráhajt a csajra, amikor megtudja, hogy Jack nem beszél franciául. Miközben ott ül a hátsó ülésen a csaj párja, báz! Bár nekünk van angol felirat, hiszen a film felében franciául megy a duma, de mégis át lehet valahogy érezni Jack helyzetét, ahogy a tökidegen városban csak azt látja, hogy szinte mindenki vagy már ex-szeretője a nőnek, vagy épp akkor hajt rá. Az orra előtt.

Persze nem olyan egyszerű, mert a féltékenységből nyilván párkapcsolati válság kerekedik, aminek a megoldása teljesen frappáns. Nem olyan “lekésed a géped” ütős, hanem… de majd meglátjátok, mert bizony a film részemről a 8/10 és ajánlott kategória lett. Annyira üdítő volt nézni, friss erdei levegő a szmogos Blaha helyett. Érdekességképp a végére hagytam, hogy Julie Delpy nem csak írta, de rendezte is. Tud a kislány. És hát Adam Goldbergnek minél több filmszerepet, komolyan.

Amúgy ha Párizsi vakáció lesz a magyar címe, akkor azt hiszem elkezdek majd tüntetést szervezni.

10 hozzászólás a “2 Days In Paris – Két nap párizsban Julie Delpy-vel” bejegyzéshez

  1. A Before Sunsetre is ráhangoltál rendesen (Ethan Hawke-ról is kiderült, hogy jó színész :) ), lehet, hogy ezt is bevállalom.

    A Paris, I love you kritikádra még kíváncsi lennék valamelyik romantikus hangulatodban ;-)

  2. Én abbahagytam a felénél. Nem emlékszem már, hogy pontosan miért. A film nem volt olyan szörnyű, csak valahogy akkor olyan hangulatom volt, hogy nem jött be.

  3. Párizs annyira jó város, hogy minden ilyen filmet muszáj látnom.. a Paris, I love you is nagyon jó volt.

    Szerintem amúgy nem bunkók a párizsiak az idegenekkel általában. Ha kicsit vonakodva is, de általában megszólalnak angolul is (valszeg jobban tud angolul azért az átlag párizsi, mint pl az átlag magyar). Az meg hogy gőgből kib*sszanak az idegenekkel nem nagyon működhet, mégiscsak az egyik legnépszerűbb turistacélpont, nagyon sokan ebből élnek. (CDG + Orly utasforgalma évi kb 80millió, mint egész K-K-Európa együtt)

    A lehúzás mondjuk az más, azt csinálják. Pl jössz lefele a Sacre Coeur-től, a 20 ghánai közül egyik tutira elkapja a kezed, majd 1 perc alatt vmi állítólag művészi karkötőt fon rá madzagokból. Közben persze nyájasan beszélget veled, elaltatja éberséged, majd kinyögi, h 20 euró (ha amerikai vagy), esetleg 10 euró (ha európai vagy). Ha azt mondanád neki, h b*szd meg a bóvlidat, akkor győzköd + jönnek a kollégák is győzködni. Nehéz szabadulni, egyszer fél óráig néztük őket a fűben heverészve, majdnem mindenki fizetett. Cirka 1000%-os haszon.

    Bocs a sok offért..

  4. most néztem meg, nagyonnagyon tetszett, tavasszal elvileg mennék is párizsba, de most rögtön felülnék a gépre:) köszi az ajánlást Human remek volt:)

  5. Minden előzetes info nélkül néztem meg, nem csalódtam! viszont nekem 1x nézős volt, de a hangulata az iszonyat bejött és megfogott az egész film alatt! És igen, Adam nagyon jól játszott, teljesen övé volt a szerep!

  6. adam goldberg az egyik legmeltatlanabbul mellozott szinesz. megfelelo filmekkel akkora sztar lehetne, h ihaj.

  7. jah. adam goldberg mindent el tud játszani, főleg, ha egy mogorva, okoskodó fasznak kell lenni. ;) birom a csávót, ez a szerep az övé volt, de azért nincs olyan sok arca.

    a film tényleg jó, rengeteg jelenetnél fogtam a fejem a nevetéstől. (bár rendesen fel is húztam magam rajta, annyira távol áll tőlem ez az attitűd ami a filmben van, de ez így van jól.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.