The Nines

– Welcome to the mindfuck.
Am I alive?

Jó kérdés. A film több részre van osztva, s rögtön az első rész előtt látjuk Ryan Reynoldsot, amint épp elhajt mellette egy busz. A busz oldalán az ő sorozatát reklámozzák, amelyben zsarut játszik. Ezután benyom némi crack-et egy baromira ronda nővel, és észreveszi, hogy nincs köldöke. Ryannek, nem a nőnek. Mindezt azután, hogy farmerostúl beállt a zuhany alá. Először felhívja a 911-et, de végül inkább maga hajt a kórházba, miközben a hátsó ülésen is ő ül, méghozzá duplán, szakállal meg szemüveggel.

Lehet, hogy felmerült a kérdés: mivan? Keressétek a kilenceseket!

The Nines - Ryan Reynolds a busz mellett

Innen hagynak minket kicsit ellazulni, egy sima háziőrizetes sztoriba, de nem sokáig élvezhetjük a megszokott területet. Ahogy az első mondatban írtam, welcome to the mindfuck. A film második fejezetébe a belépő egy furcsa fény, miután a főszereplő szomszédja azt mondja Reynolds által játszott Gary-nek, hogy bízzon benne. Mi már bízunk az író és rendező John Agustban addigra.

Inkább a szereplőkről ejtek egy-két szót. Ryan Reynolds, aki a háromszor három főszereplő közül az egyiket játssza, elég nehéz feladattal szembesült itt. Érdekes, mert mind a három embert különbözőképp kell alakítania. Az első néha még az angol szavakat sem tudja rendesen használni, a másik pedig egy intelligens író. Pont Reynoldsból nem néz ki ilyet az ember alapból, de sikeresen megbirkózik a feladattal. Hope Davis-re, aki ugyanúgy három főszereplő, meg nincsenek szavak, annyira furcsa a filmben. Viszont érdekes a nagyon megszokott színészeket új szerepben látni. Igen, az egyik “mellékszereplőre” gondolok, Melissa McCarthy-ra, aki a Gilmore-ban Sookie-t játszotta. Most is jó, de amikor a teljesen aranyos nő hirtelen kivág egy olyat, hogy “különben összetöröm a térdkalácsaid”, az azért pislogásra készteti a nézőt.

Elsőre egy furcsa casting döntésnek éreztem, velünk való játéknak, de idővel értelmet nyert, hogy miért pont övé lett a szerep. Kvázi rá írták (ez más nézőpontból el is hangzik a film alatt), hiszen amikor a film közben felkérik egy sorozat főszerepére, egyúttal a Gilmore Girls-ös múltját is befűzik, a mi valóságunkat a Nines-ba. Az egészet úgy, hogy pont az a rész, ahol magát alakítja, az érződik valótlannak leginkább. A mi életünk. Fenékig!

Ryan Reynolds és az egérfogó a The Nines-ban

Ennyi az egész? Ez ilyen rendhagyó filmkritika-bejegyzés lett. Össze foglalhatnám egy mondatban, de az baromi nagy spoiler lenne, röviden meg nem lehet leírni. Bonyolult. Fantasztikum. Élmény. És mindenki a rendező jóváhagyásával warezolhatja le. “It’s not hard to find The Nines online. And won’t think less of you. Probably.”

Amúgy tetszik, amikor leoltják a TV világot. Az egyik részben pilotot forgatnak (ne kérdezzétek hogy kerül oda, nézzétek meg, muszáj), és a pilotproducere megszólal, hogy “fontos nem összezavarni a nézőket”. Minderre nagyon durva kontrasztot vet, hogy már 40 perce nézzük a filmet és nem tudjuk mi van. Más szóval a film írója elhiszi rólunk, hogy tudunk másfél órán át figyelni, és nem 60-as az IQ-nk, szemben a tévére készülő mainstream sorozattal.

Ez is olyan kibeszélős mint a Donnie Darko? Más, hangulatilag is más, senki ne keresse benne Donniet. Az utálók ne féljenek, a rajongók pedig ne úgy üljenek le, hogy ahhoz fog hasonlítani. Ezt csak a kibeszélhetőségre értem. Kár, hogy nem kap akkora hypeot, mint Donnie kapott anno.

Kiszórom a The Nines-ra a 9 pontot, hehe. Rendkívüli élmény volt. Természetesen igyekeztem kerülni a spoilereket, még ha elsőre nem is úgy tűnik. Az csupán illúzió. De nyugi, egy megfejtést mindenképp kapunk a végére. Ja, és szerintem ne olvassatok róla sok kritikát, hanem essetek neki, és nézzétek meg, mert minden egyes spoilerrel csökken a film élvezeti értéke.

human
írta
2008. 01. 16. 13:45
megjelenés
85
hozzászolás


85 hozzászólás a “The Nines” bejegyzéshez

  1. Hú, felkeltetted az érdeklődésemet. Van rá esélyem, hogy legálisan nézzem meg? Szóval behozzák majd?

  2. Hát, jou’vaz, ritkán lehet kitörni az általam, önmagamnak meghatározott skatulyából, de amit RR művelt, az frenetikus volt. Utoljára Foxx-ot rehabilitáltam ilyen drasztikusan. Elvből nem adok 10/10-et, így egy 9-est érdemel. Óriási film, a szekrényeknél ( ez így eléggé megfoghatatlan, de nem szeretnék spoilerezni) eldobtam az agyam. Ha DVD-n hozzák, megveszem. Alap.

  3. hihiiij
    anno amikor a trailer volt terítéken nagyon izgatott ez a film, aztán valahogy elfelejtődött
    örülök hogy megint eszembe juttattátok :D

  4. en meg moziban lattam egy honapja, angolul es nalam csak 10/7, mert a kozepe nem jo.

    SPOILEREK is lehetnek ->

    tul nagy es eles valtas az addig latottak utan. es nem csak en, ahogy korulneztem a nezoter se nagyon ertekelte, tobben ki is mentek.
    aztan a harmadik felvonas jol alakul, volt borzongatas, ahogy osszefuzott egy szalat es a vege is jol otthagyott engem, mert nem tudtam eldonteni, hogy az angolom miatt nem ertem a magyarazatot vagy valami mas, de utanaolvasva, azert megiscsak jol ertettem… :)
    meg kell neznem meg egyszer, az biztos, de nekem a kozepe miatt annyira nem fullik hozza a fogam.

  5. a trailer alapján sims utóérzés volt. de most már kíváncsivá tettél. kösz az ugratóembert. ;)

  6. Már az első trailer óta vártam, aztán a nagy várakozásban el is felejtettem, hogy valaha még ez is kijön. Igazi mindfuck, kb. lövésem se volt a végefőcím után, hogy mit láttam. Agyaltam rajta erősen és utánaolvasgattam, aztán valamelyest tisztult a kép, de napokon belül feltétlenül újranézem. Stílszerűen kap 9 pontot, de ez következő alkalommal már 10-es lesz. Zseniális a forgatókönyv, elsőosztályúak a színészek, mindent és mindenkit csak dícsérni lehet. Nézzétek meg mindenképpen, kíváncsian várom a rekciókat. :)

  7. Mit mondjak? Hihetetlen ez a film. Egyszerűen hihetetlen.

    Tipikusan az a film, amit vagy szeretsz és még sokszor megnézel, vagy már a moziban kimész a felénél és utána erősen szitkozódsz, hogy erre kidobtál x Ft-ot.
    Azért ez kicsit odavág. Elegyítve meghökkentő ötletekkel.

    Rohadtul összevisszakevert, mégis ha figyelsz, összeáll a kép . Véleményem szerint Oscar esélyes.

  8. Most így visszaolvastam, hogy mit írtam, és úgy néz ki engem is megkavart egy kicsit a film, asszem alszok rá egyet :D
    Mellesleg nagyon erős a filozófiai oldala a filmnek.

  9. kérlek titeket, figyeljetek a spoilerekre! minden egyes elárult aprósággal valakinek csökkentitek a filmélményét (salala felé néz, editálja a kommentjét – ami kurva kényelmetlen freeblogon).

    Egyszerűen olyan filmélmény, amit mindenki fedezzen fel magának, és senki ne rontson el másnak. Inkább az élményről írjatok, mint a film részleteiről.

  10. Már a trailernél meg volt az elhatározás, hogy ezt meg kell néznem, most meg mindenhonnan csak jókat hallok róla, szóval egyre kíváncsibb vagyok!! :) Amúgyis a kedvenc számom. :D Csak időm nincs még rá egyelőre.. :(

  11. Szerintem a Donnie-nak sem volt akkora hypeja, csak később, jóval a bemutatása után (Én mindenesetre kb a premier idején megnéztem vagy 2x is moziban). Erre is nagyon kiváncsi vagyok, ha már ennyire dicsérted, habár a trailer elég közepesnek festette le.

  12. igyekeztem nem spoilerezni pedig, de lehet igazad van, hogy kiszedted az utolso mondatomat. az meglepo mondat volt a filmben, sztem jo idezet azoknak, akik lattak, de szerintem igy kiragadva nem olyan zavaro.

    ellenben, ha mindenki csak arrol ir, hogy tetszett neki, meg 10/10 akkor az nem ugyanugy lenyegtelen, mint a letoltom kommentek?
    ugy ertem, akkor ez nem az a forum, ahol meg lehet vitatni egy filmrol gondoltakat?
    (es ne erts felre, a SPOILER jelzes mellett vagyok mindenkeppen, csak ugy ereztem, hogy jol fogalmaztam).

  13. az elején mindenképp vigyázni kell a spoilerekre ezerrel (magyar feliratig legalább). ha valaki jelöli akkor nincs akkora gond, de a film 3 napja került ki.. és nem jelölted a spoilereket, szal úgy tuti nem beszélhetjük ki

  14. most néztem meg, és nem nagyon térek magamhoz. szerencsére imdb fórumokban vannak nagyon jó magyarázatok, de ezt még párszor látni kell hogy összeálljon a kép…

    hihetelen élmény, jól mondod human.

    ryan reynolds meg kap egy nagy gartulát!

  15. umm, hát nem tudom. ezt pontozni? lehetetlnség.

    szinte nem szórakoztatott. néha belborzongtam, de a helyzet az hogy sokat unatkoztam.

    amúgy egy nézés után is azt hiszem felfogtam a lényeget. valahogy olyan érzésem volt hogy direkt bonyolítják, hátha attól jobb lesz. hááát…

    összeségében azt mondanám hogy nagyon szuper az ötlet és szép a konkluzió, de aki ki akar kapcsolódni az messzire kerülje.

  16. Tipikus blöff-film. Olyan sokat sejtető, tinikorban mindenttudó tinédzserek és Ezot Erikák alapfilmje. Nekem kábé olyan érzésem van a hype-olók kapcsán, mint feketébe öltöző, világfájdalommal eltelt tizenévesek láttán. Egy lufi körül ugrálnak közepesen meredt pöccsel.

  17. hu, ezám a katyvasz!
    Human 9et tolt rá, énmeg alig értettem belôle valamit! se füle se farka!:) “Lehet hogy én egy hülye vagyok” de ez olyan volt mint egy álom! Zagyvaság.
    Sorry, nekem nem tetszett….

  18. Érdekes volt, klasszak a színészek, felvételek, nekem bejött a 2. rész is, épp a Sookies utalások miatt többek között, de annyira azért nem volt bonyolult szerintem, hogy ne lehetne érteni. Zene kiemelkedő végig tényleg, RR-re pedig muszáj lesz odafigyelni ezekután:)

  19. Megneztem, tetszett. Kapott egy 8ast tolem.

    !!SPOILER!!

    A film eleje es az orizetes resz az egyre tobb felmerulo kerdes leultetett a monitor ele, csak aztan a film kozepevel voltak gondjaim. Talan a hirtelen valtas miatt(az elso resz vege), nemtom , de szerintem rohadtul nem illet a film menetebe az a 20 perc al-dokumentumfilmesdi. Ahol mintha marketingkutatas oran ultunk volna a suliban, elmagyaraztak mifan terem a pilot koruli herce-hurca amerikaban. Fokuscsoportok, interjuk…bla-bla. Nem erre vagyok kivancsi :). Aztan amikor RR bosszankodva mondja a kameranak a maget ott a jarda szelen zoldre varva, persze kiderul hogy nincs vele stab, na ott kerul vissza az “eredeti” medrebe a film. A harmadik resz es a film vege pedig ujra hozza azt a misztikumot es rejtelyt es hangulatot, amitol erdekes es jo ez a mu’vi…

    !!!SPOILER END!!!

  20. SPOILEREK

    Amúgy tovább filózva, egyre durvább. mert kapunk 1 magyarázatot, viszont a második részben a crime labot emlegetik, mintha egy univerzumban lenne az “első résszel”. és az első részben Melissa mond valamit RR-nek latinul, amit mi csak a második részben hallunk. Pedig melissa nem is 9.

  21. SPOILER

    A karkötő szimbolizálja a legjobban a filmet, három szál, összefonva alkot egy egységet, ezért is utanak a Crim9 Lab-ra, meg úgy általában oda-vissza.

    Szóval a 9-et megérdemli :))))))

    Utoljára talán a K-PAX-el voltam úgy mint ezzel. Nagy favorit lessz nekem ez is, már előre látom.

    Human egyébként az univerzum tényleg ugyanaz, csak a srác váltogat karaktereket, erről beszélgetnek a szöszivel is az erdőben.
    A Feleségének pedig azért mondja, hogy 20. világ mert már egy párat csinált előtte…szóval ebben a huszadikban játszódott mind a három kari amit mi láttunk….. Brrrrrrrrrrr, Tényleg Mindfuck! :P

  22. SPOILER

    Nem hiszem, hogy ugynaz az univerzum lenne, mind a három más. hiszen akkor a 7-es csaj akibe szerelmes, az hogyhogy jelent van mindben? még ha feltételezzük is, hogy a 9-ok több alakban is lehetnek.

    És a 3 univerzumot összefűzi a végén, hogy Melissánaka legjobb legyen.

  23. SPOILER

    Szerintetek kik a 9-esek? Mert én nagyon hajlok afelé, hogy ők az “írók”. Vajon kit választana egy forgatókönyvíró első önálló filmjének főszerepére? Elég kézenfekvő dolog, hogy az általa olyan jól ismert szakmát mutatná be, saját magát középpontba állítva. Ha úgy tetszik, akkor a The Nines egy látlelet a filmiparról. Vagy lehet, hogy csak ember és Isten (vagy valamilyen felsőbb hatalom) kapcsolatát vizsgálja? Szerintem mindkettőt és a nézőre bízza, hogy melyik irányba megy, esetleg többször végigjárja az utat, újabb érdekességek után kutatva.

    Az első részben Ryan Reynolds egy színész, aki több karakter bőrébe bújva tudja saját magát kifejezni.
    A második részben egy tévés producert játszik, aki maximális irányítást élvez a produkció felett, szintén képes egy saját kis világot létrehozni (ez lenne az új sorozat), ő irányítja az embereit, hatalma van felettük.
    A harmadik részben pedig egy számítógépes játék atyjaként találkozhatunk vele. Itt is alkot egy saját univerzumot (számítógépes játék), amivel emberek ezreit képes befolyásolni és a szabályokat is ő fekteti le.
    Az a közös a három karakterben, hogy mindannyian képesek valamit alkotni (karakterek, sorozatok, játékok) és a saját világukban szinte korlátlan hatalommal rendelkeznek. A kezdés cseszettül zseniális, nagyszerűen jelképezi a különböző síkok összefonodását és nem rejti véka alá, hogy az irányítás kinek is a kezében van. Egyébként elég érdekes, hogy Melissát sose sikerül megtartania/megmentenie, “ember” és “Isten” nem alkothat egy párt. De az egyikük képes létrehozni egy olyan világot, ahol minden tökéletes, csak ezúttal külső szemlélőként lesz jelen. Hirtelen egy “What if God was one of us” című szám ugrott be, ami nagyszerűen összefoglalja a látottakat.

  24. Megfogalmazhatatlanul, megfoghatatlanul, meghatározhatatlanul “Yoohh” film volt. És nem, nem fogom leírni mi történt benne, mindenki maga tudja meg.
    Azonban akit az elgondolkodtató animék után, a lepukadt hollywoodi 2. rangú filmek után (amiket sokszor 1. rangúnak hisznek) ez a film nem készteti agyműködésre, az biztos agyhalott vagy csak simán halott.
    Az az egy biztos, hogy a rendezőnek, John Augustnak ez egy igazán kifejezhetetlenül “most valami pozitív szó amit nem találok 38 fokos lázzal”-ra sikerült bemutatkozó filmje, főleg hogy ez az igazán első amit ő rendezett és írt is egyben.
    Ajánlom mindenkinek aki ember és talán egy picit el szeretne gondolkozni hol is él, miben is él, és miért is él… :)

    Remélem még több ilyen filmet fogunk látni tőle és nem merül el Hollywood city sűrűjében.

    Hail to the “Mindfuck” people!!!

  25. Ha egy film késztet téged agyműködésre, az már régen rossz. Nekem meg ez a véleményem. Próbáltam megnézni, de talán egy fáradt péntek délután nem megfelelő erre. Majd még adok neki egy esélyt ma vagy holnap.

  26. Brumi

    SPOILER

    A 9-esek nem foglalkozásokhoz vannak kötve. A filmben is elhangzott hogy Gary/Gavin/Gabriel egy 9-es. És ő Színész/Forgatókönyvíró/Játék Designer.

    Margaret/Melissa/Mary 7-es. (mint minden más ember)

    8-asok a koalák (Ezt nem nagyon értettem miért:))

    Akkor úgy gondolom 10-es Isten, aki nem csinál semmit, a 9-esekre bízta a világ irányítását, és új univerzumokat hozhatnak létre.

    A filmben a 88-89-90. univerzum van, ez a végén kiderül. A legvégén kezdődik a 91. univerzum amiben már nincsenek 9-esek, tehát azt már nem piszkálhatják meg.

  27. Mindenkinek csak ajánlani tudom, kösz human hogy ráirányítottad a reflektorfényt (tény és való, hogy a trailer óta elsikkadt…)

    SPOILER

    Amúgy engem idegesít hogy a 8asokhoz berakták a koalákat… :S Még akár folytatás is lehetett volna belőle, vagy valami, de itt is láthatóan a WTF-métert akarták feljebbtornászni… Nem sikerült.

    Ryan Reynolds nálam ismét bizonyított (Van Wilder FTW!), a film pedig ÜT. A közepe talán tényleg kicsit lassú, de engem megtartott a felhúzott szemöldök állapotában. Talán azoknak akik jobban benne vannak a “digitális média” világában (sorozatok, mmo játékok) egy fokkal kézzelfoghatóbb élményt nyújtott, mint azoknak akik ezekkel a dolgokkal nincsenek tisztában, de nem is tökéletes a film :)

    Vicces, G(gabriel, meg a többiek) elég trükkös utalás a God-ra, de akkor mi lehet a GHB? :)

    Jah, még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a végén a “csillagvilágba-visszatérő-G” CGI-je nekem nagyon nem jött be… :/

  28. Hali!Én még nem láttam ezt a filmet,de az ilyen típusú filmeket szeretem.Csak azt szeretném megkérdezni, hogy ezt a filmet bemutatják a hazai mozik????Vagy legalábbis feliratosan bemutatják????

  29. Kizárt, hogy ez itthon mozikba kerüljön. Ha nagy kegyesek lesznek, akkor talán DVD-n kiadják, de a mozis forgalmazás szerintem erősen felejtős.

  30. A kritikából csak az első pár sort, és a végén a 9/10-et olvastam el. Na, ezt meg kell nézni – gondoltam. Tévedtem, ekkora talicska sz*rt már rég láttam, be sem fejeztem kinyomtam fele után. Lehet, hogy ez valakinek bejön de nem nekem, az tuti.

  31. Ízlések és pofonok emberek, mondhatom miután most elolvastam még pár kommentet. De akiknek ez a film nem jött be és nem mozgatott meg semmit… akkor azoknak mi jön be ? :) Jó nem egy kultuszfilm, mert a valóságtól való elvonatkoztatás miatt sci-fi kerület egy kispályás játékosa, ami azonban nagy babérokra tör. Szvsz!

    Nem is szídom le ezért azokat akiknek nem tetszik, de sajnálom, ha tényleg valaki ki tudta nyomni a felénél, mert akkor semmit sem értett meg belőle sajnos… Szószerint.

    A film valóban nem tökély, de Ryan Reynolds tényleg megint felülmúlja önmagát és kilép a szokásos nőcsábász, nőhajhász szerepből és picit dramatikusabbat alakít. Igaz tette ezt persze már máshol is, de itt nagyon jót alakított.

    De a forgatókönyv mégis ad egy olyan egybefüggő, nem kicsapongó és terjengős, hanem inkább megmagyarázott, stabilnak mondható univerzumképet. Akár egy igazán jól megalkotott japán anime. Aki azoknak a fanja, érti miről beszélek szerintem.

    Az animáció a végén tényleg fura, mivel emberi elmével és szemmel felfoghatatlan lenne, de azért nem utolsó.

    Aki pedig fáradtan áll neki, az inkább kipihenve tegye… :)

    Alles gute emberek, és hail to the mindfuck :)

  32. Át lettetek verve. Human vajon miért adott a “The Nines”-ra 9 pontot? Inkább nézzetek Donnie Darko-t. Az még jó is.

  33. Érdekes elgondolás – történet… Kell is az ilyen!!! Valószinű meg fogom nézni még 1x (párszor) a közeljövőben, nagyon tetszett! Nekem a közepén lévő (2. rész) sem okozott csalódást, a kézikamerás-most mindent dokumentálunk (hiszed te) résznek valahogy ott volt a helye…
    Ryan R. egy (majdnem) “isten” a filmben!!!
    Óóóó, nagyon bejött!

  34. Csak most keztem el nézni, ezért nem olvastam el a hozzászólásokat, viszont annyit hozzátennék, hogy
    a “különben összetöröm a térdkalácsaid” előtt még van egy olyan hogy:
    “A rajongód vagyok, hisz tudod.Az első számú rajongód!”
    + a tekintet utána amit a csaj vág
    = a klasszikus Tortúra jelenet Kathy Bates-szel

  35. most neztem meg, es tetszett
    nezeskor wtf, de aztan kitisztul
    es aki kinyomja a felenel az nemigazi filmbuzi

  36. SPOILEREK

    Nekem a film vegen kapasbol a 13. emelet jutott eszembe, azt hiszem annak volt ehhez hasonlo sztorija. Kar, hogy a koalak helyett nem delfinek a 8asok, en arra szamitottam :)

  37. dszíz, gáz, hogy az oldalsávban a kommentek nem veszik észre, hogy a spoiler után van pár enter, így a spoileres szó is kikerül:)

  38. Spoileres

    Kitűnő film. Bírom amikor így kifordítják a dolgokat. Manapság mindenkinek van virtuális énje egy virtuális világban, a film pedig elgondolkoztat, mi van ha az egészet egy szinttel feljebb toljuk és a valóság válik kreálmánnyá. Épp ezen gondolkoztam a film előtti napokban, hogy léteznek-e az intelligenciának különböző szintjei, ahonnan úgy tekinthetünk magunkra, mint most mi tekintünk a majmokra, szóval a film kiütött rendesen.
    Például ha a jövőben összerakunk az agyunk bonyolultságát meghaladó szerkezetet és azt a megelelő módon beröffentjük akkor mi fog történni? Remélem erre a választ még megérem, fújjuk itt ezt a digitális információs lufit, elkelne már egy bummm, vmi átható eredmény.

  39. nah sztem meg nem nagy nulla. sztem különb a sok kommersz shitnél amiket meg agyonajnároznak azok akik ezt leszarozzák. jó színészek, de inkább maga a hangulat, ami köszönhető a zenéknek, és főleg az első 10 percnek. én nem szeretem a scifi dolgokat és a hasonlókat, ez nekem nem is teljesen ugy jött le h valami megmagyarázhatatlan hülyeség, hanem h ez az élet. vagy vmi ilyesmi. meg h ez nem is scifi hanem egy korrekt nem kommersz film. letaglózott

  40. Szeretem a bonyolúlt, elgondolkodtató, akár elvont témájú filmeket. Szeretem, ha egy film akár közvetve, akár közvetetten van rám hatással. Rengeteget néztem meg mostanában. Sokuk sokféleképpen hatott rám. Volt amelyik egszerúen, volt amelyik agydurrantóan.

    A The Nines-ot megnézve, illetve a kommenteket és kritikákat végigolvasva a következők fogalmazódtak meg bennem:

    1., Kezdem átérezni az értetlen nézelődőt, aki először jár egy modern képtárban. Azt látja, h sok hozzáértő vitatkozik egy képről, h valójában az milyen filozófiai és egyéb lélektani hatással bír. A falon kép a következőt ábrázolja: fehér alapon fekete pont.

    2., Felteszem a kérdést, kell e minden áron, minden interpretációt értenem? Muszáj e hülyének, vagy ostobának éreznem magam, mert egy alapjáraton elvont gondolatmenet vizuális megvalosítását nem értettem meg?

    3., Nem nagyon voltam még így, de most úgy látszik ez is bekövetkezett: nem mozgat semmi, h a The Nines gondolati világát befogadjam. Nem csalódás, mert alapjáraton óvatosan kezeltem. Ez a film ilyen. Még csak felfogni sem akarom. :)

    4., Egy dologgal egyetértek. (És ez nem egymás fikázása, és leugatása, h mér nem nézted végig, vagy mér nem tetszet) Ezzel az opusszal mindenki egyénileg bírkózzon meg. Nem popcornmozi…

  41. Végigolvastam a kommenteket, hát két véglet van :) Ez különösen tetszett :
    “..Épp ezen gondolkoztam a film előtti napokban, hogy léteznek-e az intelligenciának különböző szintjei..” – inkább igyál egy sört

    Engem egyáltalán nem győzőtt meg RR játéka, a Zoolander jutott róla eszembe. Amúgy nem jó film szerintem, elgondolkodtat és nem szórakoztat. Mindenesetre veszek egy koalát, mert szeretném szabályozni az időjárást.

  42. “Amúgy nem jó film szerintem, elgondolkodtat és nem szórakoztat.”

    Szörnyű, vannak ilyen filmek??? Tejóég, mindet be kéne tiltani. :|

  43. Bevallom nekem nem ütött akkorát, bár valóban jó film és a szereplők (főleg Reynolds) nagyszerűek, valóban elgondolkodtató, egyedi film, de akkor sem…
    Hangulatilag bennem a Stayre emlékeztet nagyon, bár nálam az 9/10 ez meg csak úgy 7/10 körüli. Meg kellene néznem még1x (mert egy ilyen filmnél sokat számít), de nem biztos h mostanában sort kerítek rá.

  44. No ez is egy olyan “művész” film, amit ha legközelebb megnézek, előtte minimum elfüstölök egy “vicces cigit”, hátha kitágult aggyal úgy többet felfogok belőle! :)
    Egyébként imho csak haluzza az egészet: amikor az elején becrakkelve vezeti a verdát és ott ül a kocsiban a másik két szerepében… is that all there is? :)

  45. a 3. számú kommentemért bocs human, elfelejtettem. ösztönösen jött a mondat :)

    a film meg óriási. nagyon tetszett

  46. “..Szörnyű, vannak ilyen filmek??? Tejóég, mindet be kéne tiltani. :| ..”

    Ja én is pont ezt mondtam a kommentembe :\
    Amúgy van az a szórakoztató ipar, na annak a része filmgyártás. Bocs én szólásszabadságban nőttem fel, azt hittem lehet saját véleményem.

  47. Épp most néztem meg -először- és jöttem ide, hogy mit gondoltok róla, mert egyelőre nem tudom eldönteni.
    A film jó, tagadhatatlan, ámde kissé csalódás is; úgy érzem többet is ki lehetett volna hozni belőle, ezért a 9 pontot is sokallom. Megelőlegezek neki (az első kör után :) ) egy 7-est.
    Egyébként vagy csak én vagyok IQ60, vagy nem éltem bele magam annyira, mint ahogy az elvárható volna, de elég egyszerűnek érzem a megoldást. Ami vicces, hogy ugyanakkor persze lehet bonyolitani is, mint mondjuk Aronofsky The Fountain-jét. Ez a film jutott eszembe “megfejtés” közben.
    A mozi alatt pedig Cronenberg eXistenZ-je.
    Donnie Darko egyáltalán nem.

  48. hdcase hetest előlegezel meg neki ? :) milyen ördögiek a pontozások, vannak akik hetest adnak rá, és vannak akik kilencest :) aki hatost ad rá az egy majom :D

  49. Englishman, igen hetest, mert szerintem ez csak egy emberi film volt – korántsem isteni! :)

  50. Hát nem is tudom. Annyira hajlottam a film után, hogy utánnanézzek mások mit gondolnak erről a filmről. Azért a felénél mondtam, hogy mi a sz*r ez, de filmet nem hagyok félbe soha. bootsy visszább megmondta a frankót, van benne valami, de én most csak szórakozni akartam egy amolyan félig kikapcsolt aggyal. na mindegy ezt is láttuk

  51. A trailer után egész mást vártam. Lehet, hogy emiatt keserű a szám íze. Meg talán a film közepe miatt, ami nagyon elnyújtott és unalmas volt számomra, főleg RR akkori karakterével, akit rossz volt nézni.
    Amúgy sem lenne egy világmegváltó film, nem igazán értem, hogy ennyi embernek hogy tetszhetett ennyire.

  52. Szörnyű egy nagy szar film volt, az első óra után felálltam és kidobtam a dvd-t ugy ahogy van. Ez minden csak nem film.
    Ott volt a végpont, amikor felallt a dagi csaj es :
    ” TE … te egy multi dimenzionalis lény vagy … “

  53. Nem volt akkora, mint vártam, de azért kellemesen elgondolkodtatott… És volt pár jó kis WTF-jelenet. :)(SPOILER: az elején vicces volt a Horatio-s kikacsintás a Crim9 Lab-bel :)

  54. Most néztem meg, mit néztem… szenvedtem…
    Egyszerűen borzalom… Nehogy azt higgyétek hogy én nem szeretem a “jó” filmeket… Elgondolkodtató filmet akartok? Nézzétek a Mulholland Drive-ot vagy akármelyik Lynch filmet… Azon lehet agyalni, ez meg agyhalál

    20 Perc után ? … 40 Perc után ??? 90 Perc után !!!!!!!!

  55. hát én végig azt vártam hogy történjen valami… ennél sza.abb filmet még életemben nem láttam. lehet az a baj hogy nem vagyok nagy compúter bu.i és nem szoktam nepaokra eltűnni a mátrixban… de ez a film nézhetetlen

  56. Szerintem szuper film, többször kell megnézni. Végig lekötött, smmi pénzért nem hagytam volna félbe, csak aztán valahogy mégsem értettem a végén. Aztán megnéztem újra és kezdtek összeállni a kirakós darabkái. A zenéje egyszerűen csodálatos. Huh, még most is a hatása alatt vagyok.

  57. Most hogy megnéztem, én is arra gondoltam, hogy human szivatásból írt ilyen jókat erről a filmről. Nem azt mondom hogy nagyon rossz, de egyrészt gondolkozni sokat nem kellett mert mindent még épp az előtt elmagyaráztak hogy igazán kiváncsi lettél volna, másrészt a csattanók se ütöttek igazán. Az más tészta hogy nem a hagyományos filmes eszközöket használja, de ettől még nem lesz egy film jó. A végén meg van egy visszafogott mondanivaló. Egyszó mint száz, nem értem miért vagytok oda érte. egy gyenge 6

  58. Spoilernek tekinthető

    Én azt furcsállom, hogy mindenki csak úgy néz Human 9/10 értékelésére hogy:
    a, 9 esre értékeltem, erthogy ott van hogy kilencek meg minden, a filmben is bennevan jó sokszor
    b, 10 ből csak kilencre értékelte tehát nem csúcsszuper film csak nagyonjó

    az én verzióm a pontszám utáni haha-ból kiindulva, hogy a filmben elhangzik(nem szószerint), hogy az igazi rajongók 9 est adnak a pilotra, mert ők azok, akik azt szeretnék, hogy még jobb legyen stbstb, erre utal szerintem Bogár barátunk:D Nekem amúgy nagyon tetszett a film, még jópárszor meg fogom nézni.
    ps: Human javíts ki ha tévedek:D

  59. Szerintem túlnőtt a feladat a főszereplőn és a rendezőn is. Lehetett volna jó filmet készíteni. Megvoltak a technikai lehetőségek. Valahogy mégsem állt össze az az “univerzum” amit a forgatókönyvíró “megálmodott”. Nem a film a 10/9, hanem az alapgondolat. Ha ugyanaz a rendező és a forgatókönyv író, akkor meg beégtem :D

  60. OMG MINDFUCKED OMG
    jézusom… nem igazán térek magamhoz… mustsee. nagyon.
    köszönöm az ajánlást

  61. Na ez az a film amit ujra meg kell néznem. Addig adok neki egy nyolcat.
    Tetszett a középső rész, mivel érdekel a sorozatok világa, a végén viszont kicsit bután néztem ki a fejemből hogy most akkor mi van?
    Amióta rátaláltam erre a blogra sok olyan filmet láttam amit amugy soha nem néztem volna meg, és a legtöbb be is jött. pl. The man from Earth, amiről soha nem hallottam volna, Yuma 3 10, ami mivel western és még RC is játszik benne soha nem néztem volna meg pedig…Ezek jóhírét azóta terjesztem. Kivétel is akad a The Fountain, ami nekem akkora katyvasz volt hogy azóta sem akarom megérteni és újranézni.
    Ha nem ajánlanátok ilyen filmeket sok érdekes dologról maradnék le. Köszi

  62. Most vettem elő a filmet s most fejeztem be a megnézését. Mivel szándékosan nem olvastam (s nem is szoktam leírásokat olvasni) semmit a filmről, így egy thriller-nek képzeltem az egészet eleinte, de az 5let zseniális, végre nem egy felkérődzött séma, az alakítások közepesek voltak szerintem, sőt nagyobb sikert lehetett volna még elérni más színészekkel. Mindenesetre nem volt meglepő John August-tól, hogy valami furcsa dolog lesz belőle. Az idea kárpótolt a sok -számomra- sallangos és ellaposodott (vontatott) részekért cserébe. Meg fogom nézni a párommal is, hátha megkapja azt a kilencest. 8/10.

  63. szijasztok!
    most néztem meg a filmet! és… hát…őőőő….izzééé! kb pont ennyit tudtam a film végén kikényszíreteni magamból mikor igen furcsa módon magammal akartam megbeszélni a film értelmét!(film hatása)
    tetszett,tényleg egy élmény, agyalni kell és nagyon koncentrálni!
    elég nagy filmbuzi vagyok és viszonylag hamar leesnek az ehez hasonló “kavarjuk meg a néző gondolatait hogy ne tudja miről van szó” filmek csavarja… (pl a 23-as szám-nál már a 30.percben leesett)
    lényeg a lényeg, nézzétek meg!nem rossz, ellenben JÓ!:D
    lányok figyelmébe ajánlom hogy Ryan nem csúnya felsőtestétől már film első felében elolvadhatunk:D

  64. “Most is jó, de amikor a teljesen aranyos nő hirtelen kivág egy olyat, hogy “különben összetöröm a térdkalácsaid”, az azért pislogásra készteti a nézőt.”

    Engem speciel mosolygásra késztetett.

    A fordítás ugyanis el lett cseszve, nem a srác térdét (knee), hanem bokáját (ankle) fenyegeti a dundi leányzó, miután közli vele, hogy hatalmas rajongója.

    Tiszta Tortúra…:-)

  65. Spoiler!!

    hmm.. A tortúrás utalás az egyetlen igazán nagy ötlet a filmben..Mi is történt a tortúrában? Kathy Bates foglyul ejtette az írót,h kedvenc történetének végét újra írja. A filmben pedig RR meg is találja a megfelelő történetet. Csak azt nem értem mi szükség volt elmagyarázni RR-nek,h ő egy író-ill.,h isteni hatalma van…
    -ezt a filmet még mindig egy nagy blöffnek érzem. de a hangulat rendben volt 10/7

  66. A film fizikailag fájdalmat okoz, életem legrosszabb filmélménye ha egyáltalán lehet ezt filmnek nevezni. -1/10, ha DVD-n lett volna meg szarrá töröm a lemezt annyira felidegesített.

    Óva intek tőle minden 150-es IQ alatt rendelkező átlagos embert.

  67. Tegnap láttam először a filmet és nagyon tetszett. Véleményem szerint a film megértéséhez nem kell 150+ IQ. Olyan embereknek való ez, akik könnyen el tudnak vonatkoztatni a valóságtól és nem földhözragadt, kommersz rajongók.
    Abban viszont egyetértek a kritikusokkal, hogy több volt ebben a filmben, mint ami kijött belőle. Nem a színészek voltak gyengék, RR szerintem is jól megbirkózott ezzel a feladattal. De a film vége után volt egy kis hiányérzet bennem. Szerintem kevés volt a történetnek a másfél óra. Én 8/10-re értékelem és akkor koala vagyok.

  68. SPOILER

    szerintem elég szájbarágós a film vége ahhoz hogy bárki érthesse.
    nem volt rossz, de mégis úgy érzem hogy maga a köztes sztori kevés volt a csattanóhoz..

    az ilyen filmekben azt szeretem mikor felkapom a fejem hogy “WTF???”.. hát itt kb 2x volt ilyen és nem durrantak akkorát..

    másik amit szeretek ilyen filmeknél amikor a végén beüt a magyarázat, és hirtelen összeáll a kép..
    és visszaemlékezel az addig nem tiszta jelenekre és minden értelmet nyer.. (lásd DD, vagy pl a titkok kulcsa végén) na, ilyet se nagyon éreztem.

    legjobb momentum szerintem a második rész vége..
    valamint azokkal értek egyet akik szerint egy “világ” volt, csak benne különböző karakterek (lásd házban fecni)..
    amúgy fura, mert időrendben nem 88,89,90 volt hanem 89,88,90 (szintén fecniből kiindulva)

    EOF

  69. SPOILER

    A film legdurvább mondanivalója, hogy Isten egy programozó, de mivel a programozó is csak kilences neki is kell egy tizes akit maga fölé helyezve megmagyarázza a létét. Persze én csak 7.-es vagyok nem látom át.(Valójában persze 9.-es, irkáljatok csótányok…)

  70. a hozzászólásokat elolvasva a film után, az is érdekes, hogy kinek milyen más filmek ugrottak be róla.
    engem olyan érzés fogott el utána, mint a Memento-nál, szerencsére a donniedarko eszembe sem jutott alatta.
    9/10 itt is, kicsit megkésve.

  71. Fél órája lett vége.

    Eggyel több kedvenc filmem lett. A giccses, emberközpontú végét leszámítva tökéletes film. A zene, a történet, a vágás, a mondanivaló… Ilyen film nincs még egy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.