Amerikai gengszter (American Gangster)

Megijedtél a 160 perces játékidőtől? Nos nem kell aggódni, ha szereted a gengszterfilmeket akkor az American Gangster az elejétől a végéig könnyedén leköt. Egyszerűen hátradőlsz és élvezed a 60-as évek végét, 70-es évek elejét. Na meg Denzel Washington és Russel Crowe játékát, akik közül Denzel például utálja a gengszterfilmeket, de erre mégis rábólintott, mivel az általa játszott főgangszta szembesül is tetteinek következményeivel (melyik felemelkedése és bukásában nem szembesül?). Nagyon durva évkezdés ez idén a jó filmekkel, ennek nyáron, a sok buta film között tutira meglesz a böjtje.

Amerikai gengszter - Denzel Washington üldögél

Arról van itt szó, hogy egy híres gengszter fekete sofőrje saját drogbirodalmat épít, főnöke halála után. Egész addig hűséges hozzá, rengeteget tanul tőle, és az öreg elhalálozása után betör a harlemi drogpiacra. Megkerüli a szokásos utakat és egyenesen a forrástól szerzi a drogot, így jobb termékkel, olcsóbban tud betörni a piacra, és átvenni a hatalmat. Nem tudom hogy írjam pontosan, de teljesen ilyen “korporét” dologként gondol rá, annyi csak a különbség, hogy illegális dolgot árul.

A film nagyon profin össze van rakva, bár az is igaz, hogy nem az újításokról vagy álleejtős megoldásokról lesz híres. Ridley Scott végig hagyja érvényesülni a színészeket meg a díszleteket, nem a gyorsított tempóé a főszerep, hogy is lehetne, egy régi mesterremekekre hasonlítani akaró gengszterfilmnél.

A poszter mást sugall, de ez nem az új Scarface. Aki meg valami akciófilmre számít, mert esetleg megtévesztette a trailer, az ne is próbálkozzon meg a filmmel, hiszen ez gengszter mozi, csak néha kitörő erőszakkal. Igaz történeten alapszik, és mint mondtam, akció az alig akad benne, bár ami van, az természetesen profin kidolgozott, körömrágósan izgulós (áh de rossz! viszont akkor is, a rendőrségi razzia brutál jó). A központi téma mindenképp a karakterek fejlődése, meg a nyomozás az első színesbőrű gengszter után. Az után a Frank Lucas után, aki sz*arik a maffiára, mivel azok is ugyanazt teszik az ő környékével.

Amerikai Gengszter - Russel Crowe stukival

Ami durva, hogy a két fantasztikus főszereplőn kívül a mellékszerepekben levő színészek sem tökölnek a jó alakításokkal. Külön kiemelendő a korrupt zsarut játszó Josh Brolin, akit legutóbb például a No Country For Old Men-ben láthattunk. Amúgy szerintem a két főszereplő közül szerintem most Russell-é a pálma. Denzel jobb rosszfiú volt a Training Day-ben, és keményebb a Man on Fire-ben.

Amerikai gengszter értékelés

Ez részemről egy 7/10 lett. Kellemes zsánerdarab, végig lekötött, majd újranézzük 5-10 év múlva.

36 hozzászólás a “Amerikai gengszter (American Gangster)” bejegyzéshez

  1. Szerintem Denzel játszott jobban. Nekem Russel nem tetszett a nyomozó szerepében. A film viszont top10-s. 9/10

  2. Az időzítés tökéletes, tegnap szedtem le, ma vizsgáztam este tutira nézős lesz. Ahhoz hogy véleményt mondja előbb meg kell néznem:D

  3. nekem tetszett a film, viszont mostanság daráltam pár újabb filmet amik nem jöttek be: gone baby gone, saw4, i’m legend

    ezeket fölényesen veri

    ma este lesz no country… kivi vagyok rá

  4. szerintem is csak 7/10 böl. Nincs a filmel semmi baj, de semmi extrát se nyujt. Valahogy már mindent lehetett más filmekben látni. Egy rutinos Gengszter film. Semmi több.

  5. Sztem, Denzel Washington lemosta Crowe-t a vászonról. Film közben szegény Russelről el is feletkeztem, csak mikor visszavágtak az ő történetére. Szerintem nagyon jó film. De egy valami pokolian zavar. Kimaradt az a jelenet ami az előzetesben szerepel, mikor egy étteremben szembelő egy pasast, egész végig csak a sziluettjét látjuk, a pisztoly villanásakor látjuk az arcát egy pillanatra, majd eldobja a pisztolyt és kisétál (igen, kicsit keresztapás, de amúgy zseniális). Mind1, valahogy olyan hiányérzetem volt ettől.

  6. pedig ahogy kiengedik a börtönből, és szól a rapzene, ő meg oda sem illik, az jobb befejezés. pedig ő volt az első G

  7. Na basszus, arról az uccsó jelenetről én is lemaradtam.. A börtönből kijövős rész nekem is bejött, nem is gondoltam, hogy lenne még vmi. Szerintem 8/10-et is megér a film. Egyszer nem néztem az órámra, simán magával ragadott a sztori és a feeling. Utána még jóideig rajtam volt a hangulata. Tetszett.

  8. Jaja, játékidővel nem gond, én amúgyis szeretem a hosszú filmeket. Egyetlen egy problémám volt a filmmel, pontosabban egy jelenettel. Amikor lelövi az utcán azt a másik bandavezért. Az volt a gond, hogy nem nagyon ismertük meg Frank jellemét előtte, és valahogy furcsa volt, hogy ezt tette. Szóval kellett volna elé még egy kis alapozás. Amúgy teljesen korrekt film, tetszett.

  9. érdekes, h pl a no country for old men-mél érezted a hátterben meghúzódó folyatamos feszültséget, meg még minden apró dolgot..csak azért mondom mert kb itt sem volt kevés az ilyesmiből, persze egyáltalán nem akarom összehasonlítani azzal a filmmel, mert nem is lehet
    de azert akadt nehany igen nagy sulyó beszélgetés is, szövegek, stb, nem egy ebéd utáni könnyen felejthető film
    hatalmas volt, igazi klasszikus, minimum 8 pontos

  10. A film korrekt, de nem korszakalkotó. Többet érdemel egyszeri megtekintésnél, de sokszor nem fogod újranézni. DW vitte a hátán a filmet, bár a TD-ben jobban hozta a figurát. RC hatalmas csalódás, pedig alapvetően csípem.

  11. Nekem is nagyon bejött a film de semmi extra, rendes iparos munka. 7/10-nél többet azért nem érdelem, a régi klasszikusok azért jobban elvannak találva.

  12. Nekem is nagyon tetszett, de azért volt egy-két klisé, amiket már máshol láthattunk (templom+rajtaütés), ennek ellenére tényleg 9/10.

  13. Kicsit Spoiler kérdés:

    Szinte félek, h nagyon hülyeséget kérdezek, de a stáblista végén mi akart lenni az az utolsó jelenet, nem nagyon értettem (biztos lemaradtam valamiről) vagy csak egy hatásvadász jelenettel akarták lezárni?

  14. Sztem is jobb volt Crowe, főleg ha megnézed a differenciát a valódi jellemétől(amúgy is így kéne osztályozni a színészeket, Lauren Graham pl ugyanolyan kettyós valójában is mint a GG-ben, nem nagyszám ha vki magát játsza). Sztem Denzel nem olyan nagy színész, minden filmben ugyanazt a szerethető karaktert hozza.

    Nemtom vágjátok-e, hogy a való életben a két főszereplő által alakított emberek máig jó barátok.

  15. En tegnap neztem meg a filmet, es sztem egesz jo lett. Vmi ilyesmire szamitottam. Kellemes kis gengszter-story, ket nagyszeru szinesszel. Denzel szerintem hozta a szinvonalat, ez a kemeny, senkitol se befoso karakter all jol neki. A Training Day-es szerepe jobb volt, de ott szabadabban lehetett “orult”, egy stilusos gengszter nem annyira kicsapongo mint Alonzo nyomozo. Ezt a filmben kulon kiemelve lathattuk is tole. Ez a korrekt visszafogottsag szerintem epp idealis volt.
    Russel mar annyira nem fogott meg, ezek a hawai inges kosztumoktol olyan erzesem volt, mintha a miami vice-bol lepett volna elo. Egyszeruen nem illett hozza a karakter, nem ezt varna el tole az ember. Nemreg lattam 3:10 to Yuma -t, es nem is olyan reg a Gladiatort, igy ezek utan olyan kis pisis gyerek benyomasom volt rola.
    A filmben szamomra egy dolog hibazott, megpedig az, ahogy az “en vagyok a fonok” dolgokat eloadtak. A film tempojahoz kepest gyors volt az a jelenet, amikor lejattolta a 20%-ot a csalad elott a sracnak, majd alomba kuldte. Elotte puszi-puszi nagymamas jelenetek, majd elo a pisztoly es heccsat! Valahogy nem illett oda, nem volt felvezetese a dolognak. Ha sokkolni akartak ezzel, akkor viszont nem jott ossze nekik, pedig belefert volna a 160 percbe.

  16. “..Valahogy nem illett oda, nem volt felvezetese..”

    pont ez volt a cél a jelenettel szerintem, hogy ő azért mégse a mami kedvence, hanem ő egy ízig-vérig gengszter, és a hatalmát is mutatja valamilyen szinten, hogy világos nappal megtehet ilyet az utcán

    “..kis pisis gyerek benyomasom volt rola..”

    szerintem pont ilyen mentalitás kellett ide, ő se egy igazán jó ember, de ha az igazságot kell védenie akkor kemény :)

  17. ezen akadsz fenn? érdekes…bocs, hogy human megröhögtetett a jószándékú cenzúrájával xD

  18. 9/10 A hangulatot nagyon megfogták, szerintem a két színész is hatalmas. Nem értem a RC-t lesajnálókat. Szerintem ilyen ak arakter. Ridley-nek pedig engedelmeskedve, mert alázatos lenni. Miközben izgult, tétovázott, esendő volt, néha megtört stb. Valódinak éreztem. Az, hogy árnyalt karaktereket és nem Good vs Evil filmet láttunk, nagyon izgalmassá tette. Grat.

  19. Hát emberek…én tegnap néztem meg de még most sem térek magamhoz!Ez iszonyat jóóóóó volt…:) 11/10…:)

  20. gyengefilm. nem értem hova a az ovacio. gyenge szinészi teljesítéssel. a sztoribol többet ki lehetett volna hozni. legalabb a perui luvnya is rakapott volna a varázsra. vagy legalább ölték volna meg mint (mint sziciliaban tették egy másik lannyal:) ez egy4/10 es film. ja és piszok unalmas is volt. denzel néha keméynkedett egyet emg dilerkedett. mas ne mtörtént. hatalmas csalodas.

  21. Szerintem jó kis film.A Sztoribol azt érdemes kihozni ami a valóságot tükrözi és ez már magában is meghökkentő,ugyanis az élet adta a forgatókönyvet.Végig érdekfeszítő.És a különböző karakterek színészi teljesítményeit nem túl célszerű összehasonlítani a filmen belül.Azt játszották amit látni akart a rendező,a ma is élő személyek teljes megelégedésére,mint utánnaolvastam. 8/10

  22. Egyrészt a “luvnya” puerto rico-i. Másrészt ez nem Szicíliában játszódott, gondolom feltűnt. :)

    Ha hatalmas akciókra vágysz, akkor nézd inkább Marc Dacascos filmjeit. :)

    Ezt a filmet ne a Keresztapához hasonlítsátok már, sokkal közelebb áll a Serpico-hoz.

  23. Az első félórában volt hogy ki akartam kapcsolni de aztán beszippantott.
    Nem kedvelem Russel-t de ebben jó volt.
    7,5/10

  24. russell crowe a hátán. nagyon nagy volt. a film is remek. erős 7/10.

    ezt hívom egyszer nézős filmnek. (nem azt, amit az ember nem bánt, de nem tart jónak.)

  25. nalam 8/10 tobb okbol is. imadom a gengszterfilmeket, és az alap maffia feelinget tokeletesen visszaadta a film, de:

    – denzel washington telleg nem alakitott tul nagyot
    – ha az ember sok maffia, foleg drogokrol szolo filmet néz akkor 1 ido utan ugy erzi h ez a film is azt a szalat koveti mint pl. a blow (betépve….)
    – az uccán fejbelovos rész nekem is kevesbe volt ertheto a karakter megismeresenek szempontjabol
    – utananeztem, es Lucas-t a filmben sokkal emberibbnek tuntettek fel mint amilyen valojaban volt

    ettol fuggetlenul jol el lett talalva a film és most eloszor teccett russel crowe szereplese 1 filmben:)

  26. nalam 9.5/10, azert csak enyi mer 10es nem letezik :D
    , a tégla tetszett ennyire kb mint ez a film utoljára

    egyik témara reagálva : sztem is denzel > crowe

  27. Mielőtt megnéztem a port.hu értékelését néztem, ott jól lehúzták, így a film után nem is értem. Gagyi az az oldal. Szerintem jó kis film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.