Átutazó invázió (Terminal Invasion)

Közeleg a My name is Bruce, és úgy gondoltam, nekem sem ártana felfrissítenem az emlékezetemet, mivel tuti rengeteg kikacsintás lesz Bruce régebbi filmjeire, és a feledés homályába merült filmekre való utalásokra alapozott poénok nem ütnének akkorát. Így elterveztem, hogy a premierig minden egyes Bruce Campbell filmet újranézek, nem kívánok semmilyen egyéni vagy más által összehozott toplistát követni, se nem időbeli sorrendben haladni, inkább csak ahogy esik, úgy puffan alapon. Bruce nézMindről írnék is majd, hátha van olyan B-film kedvelő, aki kihagyott a koronázatlan királytól 1-2 alkotást, akár azért, mert nem is hallott a filmről, akár azért, mert még fiatal és nem került be a film a nézendők listájába.

Természetesen a nagyobb filmekbeli minimális szerepek, mint teszem azt Pókemberek vagy a Fargo, kimaradnak az írások közül, hiszen azokról inkább Human szokott írni, és a sorik sem igazán illenek az oldal keretei közé. De minden mást igyekszem átvenni nyárig. Ha valaki pedig úgy érzi, teljesen naprakész, és a memóriája sem szorul frissítésre, annak addig is tudom ajánlani Bruce könyveit, ha még nem lettek volna meg, szerintem elég jók voltak.

Two universal truths about anything with Bruce Campbell:
it will be cool and never find a large audience.

Elsőként ez a sci-fi került a kezem ügyébe, mely az egyik itthoni kereskedelmi adón le is ment úgy két éve a szokásos világpremier sorozatuk keretében. Az alapszitu nem újdonság, hogy A dolog című filmre épül, egy kis csavarral, mely a Twilight Zone egyik epizódját juttatta eszembe, egy kis Világok harca ízesítéssel.

Két rendőr érkezik egy kis reptérre egy fogoly kíséretében, akit éppen a villamosszék felé kísértek volna, csakhogy a kocsijuk egy baleset következtében használhatatlanná vált. A reptéren már így is elég nyugtalan a hangulat, mivel a hóvihar miatt nem tudják elindítani a repülőt és a várakozók ezt nehezen viselik, nem hiányzott nekik egy gyilkos is köreikbe. Azonban nem csak ezzel kell megbirkózniuk, ugyanis nincsenek egyedül, többen közülük földönkívüliek, akik azért jöttek a földre, mert „nem kedvelnek minket”, no de sebaj, mi sem őket. Szó szót követ, hulla hullát, és máris kilyukadunk a ki közülünk az idegen és ki az, aki mindezt megússza kérdésekhez.

Ne amiatt aggódjon, kit öltem meg legutóbb, hanem, hogy ki lesz a következő!

A közutálat tárgyát képező rab Jack Edwards, ő lenne Bruce Campbell. Ez esetben a mindenkit magasról letojó, csak magával törődő fickót hozza, aki elsőként tapasztalja meg, mire képesek az idegenek, és akit csak egy dolog érdekel – a közelgő rendőri erősítéstől is tartva, – hogy a fenébe jusson át a közeli kanadai határon. Nagyon kemény látszatot kelt, de a történet során kiderül, pont ő a megfelelő ember a helyzetben. A többi szereplő közül maximum Chase Mastersont tudom megemlíteni, aki amolyan eyecandy vonulatot kíván a filmbe vinni, őt többek között a Star Trek DS9-ban láthattuk Leeta szerepében.

A rendező az a Sean S. Cunningham, akit legutóbb a Mélytengeri szörnyetegnél említettem meg, aki a tanítói és produceri teendői között visszatért egy-két film idejére a rendezői székbe is. Talán a képi világ is rásegít kicsit, hogy valamelyest kiemelje a filmet az átlagos Sci Fis tévéfilmek közül.

Most nézed vagy tartod?

Mert az átlagosnál jobb, és ez a lényeg, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha nem adna neki egy hátsó lökést maga Bruce ténye, akkor bizony valamivel már átlag alá kerülne. Talán az a baj vele, hogy nagyon is komolyan veszi a forgatókönyv önmagát, ugyanakkor telis-tele van erősen megkérdőjelezhető dolgokkal, és jó pár gyenge párbeszéddel, és ez így együtt valahogy nem megy, de azért persze így is még a szórakoztatóbb fajtába sorolandó, szóval jár neki a 6/10.

6 hozzászólás a “Átutazó invázió (Terminal Invasion)” bejegyzéshez

 1. na, most jól meg vagyok lepődve :D
  ezt a filmet (mint ahogy te is írtad) még régen láttam tv-be, még akkor kezdtem a netes életet, és még kisebb voltam. Szóval a lényeg az, hogy az egyik dvd oldalra (ami már nem létezik…milyen jó hogy lementettem az írásom és megtartottam) írtam egy ‘kritikát’, amit most, kapva az alkalmon meg is osztok :)
  Látszani fog rajta még a kisgyerekesség, meg az a dolog a mű szörnyekkel sem úgy van most már, ahogy én gondoltam akkor (szal nem baj ha ilyen van egy filmben), de én úgy emléxem, hogy ebben a filmben totálisan átlagon aluli, egy nagy nulla volt ahogy kinéztek az idegenek….
  Ja plusz akkor még nem ismertem az ilyen színészeket, mint Bruce Cambell (persze most már igen :) ), szal abból a szempontból nem bírálom a filmet…

  na akkor a kicsit hosszúra sikeredett bevezető után jöjjön a régi írásom erről a filmről :) (spoileres, ha valakit zavarna)

  Én nem vagyok egy kritikus, de azért megpróbálkozok egy kritikát írni erről a filmről. Az alapsztorija nem lett volna rossz, csak semmi utalást nem kaptunk arról, hogy ezek az idegenek most csak itt vannak a reptéren, vagy kint is vannak máshol…mert ugye az egész a reptéren játszódik. De hát a rendezők gondolom azt gondolták, hogy majd mi kitaláljuk, hogy most akkor az egész Föld veszélyben van, vagy sem, mert mondta a végén az idegen, hogy ezek csak katonák és csak gyakroltak, ebből arra lehet gondolni, hogy nem a Földet fenyegetik, hanem csak gyakorlatoztak. De ha mégis a Földet fenyegették – már akkor amikor a reptéren voltak – akkor nem hiszem, hogy ha elintéznek 5 idegent akkor megmenekül a Föld és vidáman elrepülhetnek…
  Amikor megláttam az első idegent és a szemét, gondoltam ez király lesz, jó kis számcsis grafika meg minden, de itt is csalódnom kellett. Vártam és vártam mikor csinálják meg normálisan az egyik szörnyet, de nem történt ilyen. Végig műanyag kellékekkel szúrták ki a szemünket, nem igaz hogy nem tudták volna normálisan megcsinálni…egy két jelenetben ezt azzal próbálták enyhíteni, hogy belassították+bemosódtatták a képet több kevesebb sikerrel…szerintem ezeket a szörnyeket meg lehetett volna csinálni jobban is…
  Aztán ott van a kiszámíthatóság…előre lehet tudni, hogy ki fog meghalni, ki marad életben…Pl: amikor a biztonsági őr behajol a futószalagra, hogy megnézze a nőt (de minek?), simán tudja a néző, hogy na ez most meghal…
  A végén volt egy jó pont amikor kiderült, hogy a fekete csákó is idegen, de ahogy kinyírták az megint nevetséges volt…ellöki a csákót 5 méterre, de nem tud kiszabadulni a láncok közül…na ne már…
  És még ott van a megmozdíthatatlan ember…amikor kinyírja a csaj férjét és földre esik, és a csaj meg próbálja elvinni onnan, DE HOGY! Nem igaz hogy nem jut eszébe elhúzni, ott rángatja, nem tom mit akart, talán elgörgetni?
  De aztán hamar túltette magát rajta, mert 5 perc múlva már azon jár az esze, hogy bocsánatot kérjen a hapitól amiért kiabált vele. Legkevésbé érdekelne ez, ha meghalna a szerelmem…
  Szóval szeintem ez a film nagyon, de nagyon rossz lett…

 2. hehe, kissé spoileres ugyan, de a kritikák már csak olyanok :)

  a szörnyek alig vannak amúgy, szóval túl hosszan nem kell idegeskedni a kinézetükön :D én mondjuk nem szoktam, tényleg nem baj, ahogy mondod :)
  a végső csákót meg már akkor lehetett tudni, hogyan, amikor Jack megpörgeti még a film közepén :) na, ezt most jól megmondtam, úgy, homályosan :D amúgy meg ez a csákó volt az egyetlen kiszámíthatatlan, mivel végig tök máshogy viselkedett :D cseles, nem mondom, no de az ilyen és a többi hasonló az általam említett igen kérdéses dolgok körébe tartozik, pont ezért is zavart engem a film komolysága, no de láttam már sok rosszabbat is :)

 3. Hú… Bruce Campbellnek vannak könyvei? Kiváncsi lennék rá hogy milyenek (hiszen ő is írogatott az Evil Dead forgatókönyvében) és persze hogy jelente meg magyarul is?

 4. Bruce-tól kétségkívül a legjobb alkotás a The Adventures of Brisco County Jr. ( http://www.imdb.com/title/tt0105932/ )
  és nagyon sajnálom hogy csak egy évadot élt meg, egyszerűen nem tudom megértni miért, akkoriban annyira bele tudtam élni magam, nagyon tetszett hogy behoztak egy ufo-s szálat is… sóhaj..hiába sok jó sorozatot hagynak abba

 5. brisco county rulez, meg a jack of all trades is király, sőt, autolycus és joxer a rettegett is, mert ted raimit is meg kell említeni, pláne, hogy több szerepe lesz a közelgő filmben is, csak ezek nem illenek az oldal jellegébe, hogy úgy mondjam :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.