Vantage. Vantage Point. Vantage Point kritika

Meg kell mondanom, hogy talán mert akciófilm-apályban élünk, de a Vantage Point még a folyamatos ismétlődése és pár megszokott klisé ellenére is tetszett. Pont kellően pörgős volt, a sorozatokhoz szokott agya pedig meg sem lepődik az embernek, amikor cliffhangernél hagynak abba egy jelenetet. Nyilván nem a film végével tették ezt, de másfél óra alatt akadt pár maxra pörgetett, de csúcspont előtt félbehagyott akció.

Vantage Point futás

A film arra épül, hogy több szemszögből mutatják be ugyanazt az eseményt, egyre több részletet felfedve. Hasonlít a Boomtownra, meg ugye a Rashomonra, csak ez teljesen akció. Mivel a film színtiszta amerikai, így természetesen az agyaunkat már az elején ki kell kapcsolni valamennyire, hogy élvezni tudjuk. Annak ellenére kell így tennünk, hogy ugye valamennyire csavart a történet. Persze igazából a vége előtt csakegy-két tipikus húzást lehet kitalálni — amiből az egyiket el is lőtte a trailer, nehogy újranézzétek! —, mert a többi fordulathoz nem kapunk elég információt. De a leginkább agykikapcsolós rész, hogy egy, a beszéd tere melletti házból lelőhető az elnök. Majd biztos nem szállná meg az épületeket a titkosszolgálat már jóval a nyilvános szereplés előtt… Ez amúgy nem spoiler, mert a 3. percben történik, az előzményeket és utóhatást később fedik fel.

A film összesen körülbelül 1 órás időszakot ölel fel, 20 percet a merénylet előttről, és talán kétszer annyit mögüle, de ez utóbbi csak tipp, mert ott nem mutatnak órát. Az egész Spanyolországban játszódik, ahol az Amerikai elnök egy csúcstalálkozón vesz részt. Pár terrorista pedig elhatározza, hogy ez pont jó alkalom lesz egy merényletre ellene. Mint mondtam, több szemszögből látjuk a történéseket: a sajtósokkal kezdik és utána van egy ártatlan amcsi aki arrafelé kamerázgat, egy titkosszolgálatos testőr, egy spanyol zsaru meg ilyenek, tudjátok a 8 tanú. Bár így belegondolva nincs is annyi. Bár a címet nem akartam oltani, de szerintem eléggé mellélövés ez esetben.

Ha nem derült volna ki, engem már a mesélési móddal megvettek, nem is kicsit. Úgy csinálták, hogy felpörgetik az eseményeket, aztán stop, visszapörgetik a képet, és bemutatják más szemszögből. Minden egyes alkalommal átértékeljük a helyzetet, a kevés ismétlődő párbeszéd is új értelmet nyer mindig, amikor előkerül. A másik, ami baromira tetszett, hogy a gyilkosokat és a feltételezett gyilkosokat üldözik a merénylet utáni káoszban. Azt nem mondtam eddig, hogy egy (kettő) robbanás is van, attól borul fel teljesen a rend, menekül mindenki minden irányba, és ott kell elkapni a bűnösöket. És hát így lettek iszonyat pörgősek a lövés utáni üldözős részek.

Nyolc tanú - Quaid komolyan néz

A színészek rendesen teszik a dolgukat. Nincs teletömve A-listás nevekkel, talán Forest Whitaker mondható annak igazán (Weaver alig szerepel, hagyjuk őt inkább), a többiek pedig vagy A és B között egyensúlyoznak, vagy pedig tipikusan állandó mellékszereplők mostanában. Ennek ellenére Dennis Quaid baromi jó titkosszolgálati testőr, mint ahogy William Hurt is kiváló elnök, már amennyit láthatjuk a vásznon, az alapján. Matthew Fox viszont tipikusan ugyanolyan mint a Lost-ban. Ez meglepő, mert a We Are Marshallban egész jó volt.

A legnagyobb negatívum talán a robbanás(ok) agyonismétlése. Igazából kellenek, mert segítenek az eseményeket időrendbe rakni a fejünkben, de mindig ugyanúgy, szinte ugyanabból a kameraállásból bemutatni az egyiket, az szerintem elég necces húzás volt. Simán elvesztette az első alkalom után szerzett érzelmi töltetét, ugyanígy a sok halott is. Dehumanizálva lettek.

Nyolc tanú értékelés

Igyekeztem spoilerek nélkül leírni, hogy a kitalálható és kevésbé kitalálható fordulatok hada ott várja mindenki felfedezését. Azért nem atomsebész film, de popcorn szórakozásnak szerintem egész kellemes lett. Egy 7/10 nekem simán. Kiválóan szórakoztam, a film politikai töltetét meg hagyjuk a fenébe. A készítők sem szántak rá túl sok időt.

Hazai bemutató április 10.

27 hozzászólás a “Vantage. Vantage Point. Vantage Point kritika” bejegyzéshez

  1. nekem is jó móka volt szinte végig, ültek a “poénok” (szerencsére trailert nem láttam.)
    kicsit rövidre sikerült, mondjuk quaid-nek még valami nyomozós szál elfért volna. persze lehet akkor meg az lenne a bajom…

  2. Jól hangzik. Kicsit akkor hasonlit a többnézőpontból való dolog a Snake Eyes hoz?

  3. bobby: ki írta hogy hatvan perc? én csak azt írtam, hogy kb 1 órát ölel fel a történésekből, de mivel sok szemszög ezért… :)

    dave: nemtom, snake eyest bár láttam, de nem emlékszem rá.

  4. Én is azt mondom, hogy egy jó, pörgős film. A robbanás is mindig nagyot szól, minden szemszögből. És persze, ahogy lassan összeáll az egész, csöpögtetik az infókat. Jó. Rögtön utána megnéztem a Jumpert, ami szinténjó, de nemvolt ennyire pörgős és kemény.

  5. Ahhoz képest, hogy az online külföldi “szaksajtó” nagyon lehúzta a filmet és szinte csak negatív kritikákat olvastam, nekem egész izgalmas volt. Nem egy Bourne, de azért újranézem 1 év múlva.

  6. Az első 50 perc nagyon tetszett. Viszont az utolsó fél óra az elég rosszra sikerült(nem jó szóhasználat, nagyon Hollywoodi inkább). Na jó az autósüldözés azért jó volt :)

  7. A filmben mindenki megteszi a maga hőstettét. Ami Dennis Quaid-t illeti ismét hatalmasat alakit, egy ilyen büntető arcszerkezet kreálni az övéből az nem semmi.

  8. …iszonyat 24 feeling…és sajna tényleg buta film,de szórakoztató…egyszer nézhetős…

  9. A túlsúlyos Whitaker lefut egy rendőrt és két biztonságist, miközben kamerázik. A betyár mindenit!
    Nem elég kikapcsolni az agyat, az a legjobb, ha nincs is.

  10. Nekem összeségében tetszett, bár egy két dolog tényleg vicces volt benne. Gondolok itt amit human is említett az ablakban lévő feltételezett merénylő.
    Az kicsit elrugaszkodott a valóságtól, egy ilyen helyszinre nem is vinnék az elnököt beszélni, ahol ennyi lehetséges pozició lenne leszedni a górét.
    Pl amikor itt volt Bush, akkor is azért nem mentek ki a Sándor palota teraszára (Duna felé), mert ott könnyű célpont lett volna az elnök akkár messziről is.
    Secret Service nem engedte meg és ennyi.
    Én momdjuk még kicsinek tartottam a konvoj méretét, őt sokkal nagyobb konvoj szokta vinni.
    Autóból kiszálás-kisérés kicsit vicces volt szakmai szemmel, de ez végülis ez mozi.
    Na mindegy sorolhatnék még egy két dolgot, de inkább már nem.
    Attól függetlenül nekem tetszett…

  11. olyan jó koncepciónak indult, aztán elrontották… a snake eyeshoz kicsit hasonlít, bár itt inkább a visszajátszásokra épít tényleg. Mindegy izgalmas volt, és ciccegtem sokat, de élveztem :) Főleg Matthew Fox spanyol akcentusát!

  12. nem értem miért néz olyan ember filmet aki csak a hibákat keresi benne.
    EMBEREK ez egy film, nem azért csinálták h minden úgy legyen benne mint az életben,hanem h szórakozzon rajta a jónép. Aki nem szereti az ilyen stilusú filmeket az ne nézze meg,csak azért h utána feljöjjön a netre, és kiossza.
    Szerintem jó film, nekem tetszett.

  13. Most néztem meg, és agyatlanságok ide vagy oda, a 7/10 nálam is megállja a helyét, főleg mert az utolsó 20 percben a pulzusom nemigen ment 120 alá sztem :) kár hogy láttam a magyar plakátot előtte, mert spoileres mint állat.

  14. krisz barátom én nem a hibákat keresem, hanem csak észreveszem. Ez olyan mintha neked pék volna a szakmád és feltünne, hogy a filmben nem úgy csinálják a kenyeret ahogy azt te szoktad vagy, ahogy egyáltalán kell.
    Kiritikát félre, mégegyszer mondom nekem attól tetszett..

  15. Hát nem is tudom…. Én most néztem meg és azonnal rákerestem a kritikára. Ez a többszempontból való bemutatás tetszett, de szerintem nagyon buta a történet. Talán az autós üldözés az, ami egy kicsit feldobja az egészet -bár a titkosszolgálatos emberke először egy kék Chevroletel kezdte az üldözősdit, aztán valahogy kék Opel lett a végére :-) szóval, nekem nem tetszett…..

  16. a vége szerintem is elrontja… (spoiler) miután a terroristák lelőttek/felrobbantottak több tucat embert, hogy elrabolhassák az elnököt, utána azon csúsznak el, hogy egy gyereket nem ütnek el? milyen ellentmondásos már…

  17. Nekem bejött a film: felépítése tetszett, volt benne izgalom is. sikerült az elején kikapcsolni a realitás kereső algoritmusom, ezért nem nagyon akadtam le bizonyos jelentekenél, max. egy mosoly futott végig az arcomon.
    Meg néha már unalmas volt egyes jeleneteket 3-4 látni, ill főleg párbeszédeknél.

    spolier: viszont a gyerekes jelenetnél a végén már kijött belőlem egy hangos “nemá”.

    Összegében nekem inkább 6 fele húz, az említett vége miatt.

  18. megnéztem én is, alapvetően nekem is tetszett, de találtam én is benne pár apróságot, ami rontott az élményen… de lassan már le se merem írni, mert jön valami fütyi azzal, hogy “olyan negatív vagyok, hogy elmegy tőled az életkedvem…”. no, de ez annyira nem tör le. :) sőt. :P

    az első gondom az, hogy ebben a filmben is felbukkan ez az amerikai bullshit dolog… nem is tudom melyik filmben volt, hogy megérkezett az űrhajó, és leszállt a Marsra, és az volt az első dolguk, hogy kirakták a csillagos-sávos zászlót… no ez az attitűd ebben is felbukkan, ami engem a régi szovjet partizánfilmekre emlékeztet. de ez legyen az én problémám… furcsa volt, hogy a merénylő hogy tud az elnök közelébe férkőzni abban a szobában, hogy egyetlen ember hogyan tudja átvágni magát annyi biztonságin, ügynökön stb., de ez még magyarázható… viszont nem értettem, hogy mit akarnak az elnökkel, miért kell elrabolni, és nem csak simán kinyírni? értette ezt valaki? :)

    plusz a karakterek. Sigorney Weavert rég nem láttam, most se nyújott valami sokat. hasonló problémám van Dennis Quad-del, elég lapos volt a karaktere… nincs sok fantázia egy testőrben, de ennél többet hozott ki Kevin Costner is, meg Clint Eastwood is… fursa volt William Hurt-ot Mr. Brooks alteregúja után elnökként viszont látni, de tetszett.. de a csúcs, aki mindent alulmúlt, az Forrest Whitaker volt. nem is az ahogy, hanem amilyen karaktert játszott. hogy fogalmazzam? nem igazán életszerű, hogy egy válófélben (?)lévő családapa elkocog spanyolországba, és egy kézikamerával az elnök elleni merénylet minden fontos részletét megörökíti…. majd miután segít megoldani a krízist, még a családi békét is helyre tudja álíltani… broáff. :(

    ettől függetlenül sima 6/10, mert az elgondolás és a kivitelezés rendben van, csak a hátteret csapták össze kicsit, meg némely karakter elnagyolt.

  19. Régen láttam ilyen buta filmet.
    Gondolom volt egy alap eszköz (mert koncepciónak nem nevezném a több nézőpontot) aztán valami hablaty, meg izgisítés, majd ahogy már fent is méltatták, egy olyan badarsággal próbálják megadni a csúcspontot, amin tényleg csak legyinteni tudtam.

    Szép amerikai történet olyan emberek bátorságáról és személyes kvalitásairól akik birtokában vannak olyan képességeknek amelyekkel meg lehet nyerni a lottót.

    Suta egy film volt.

    /azért a városban menekülő emberek még a pánik hatása alatt is szép rendezett sorokban szaladtak a járdán.. a mindeközben komótosan haladó (semmi dugó) autósok mellett.. *legyint*/

  20. nálam 6/10

    Az elsö 30 perc tényleg jo volt, izgulos, fordulatokkal teli stb…de utána annyira leromlott hogy szörnyü, simán látszott, hogy nem jutott semmi eszükbe az iroknak, mert jöttek a szokásos amcsi klisék, az autos üldözésnél már a fejemet fogtam, Denis mindent tulélt, még egy 4 tonnás kamiont is, ami telibe kapta a kis opelt…ááá a végén legalább lett volna egy csattano, de semmi. Kár volt elrontani ezzel az akcio-szarral, ami a végén volt. inkább 5/10 :D

  21. először is üdv mindenkinek, most írok ide először, és tudni kell rólam, hogy amelyik filmet élvezem, az számomra jó. ebből következik, hogy alapjába véve bejött a 8 tanu. csak a 8 tanut hiányoltam belőle. nyilván ez a magyar címfordítok újabb rendbeli hülyesége, de ez és a trailer teljesen más, időben kevéssbé zsúfolt, gondolkodós-kihallgatós film képét ültette el az agyamban, és nem az lett. nagy rohanás az egész, és a rohanás+stressz kombó nem tett jót a szervezetemnek :). a kettőből nekem elég lenne egy is. :) összességében tetszett, meg fogom nézni másodjára (barátnővel) és harmadjára(apámmal, ha lesz szinkron mert a feliratoson napszaktól függetlenül bealszik) is. 7/10, de csak mert mást vártam, és letagadhatatlanul volt benne egykét idegesítő hiba. és nem csak nemzetbiztonság részéről… :)
    SPOILER veszély–>
    direkt visszapörgettem többször, és ha az én szemem/agyam nem csal, az Eduardo Noriega-t leszedő ügynökök miután kinyírták “a mór megtette, a mór mehet” alapon, szimplán kiíródtak a filmből! nem mentek oda megnézni hogy mi lett a csávóval miután szitává lőtték, pedig akkor egyből szembetalálkoztak volna Taylor-ral és a komplett elnöki örzővédő gárda gyilkosával… számomra érthetetlen.

    jah és az “Opel sose kop el” aranyigazság itt is befigyelt. kellett egy csőrös kamion az astrának, hogy kitörjön egy fényszórója…

  22. egyszer nézhető, jó pár baromsággal…az autós üldöztés jó volt, megfejelve egy kis Opel reklámmal:)…nálam 10/6

  23. Szerintem az idei év eddigi legjobb akciófilmje, de majd meglátjuk mit nyújt a wanted. Aki teheti az nézze meg, mert tényleg egy nagyon pörgös akciófilm!

    nálam 9/10 talán a die hard 4 ami megérdemli a 10est.

  24. Nekem tetszett a film ajánlom mindenkinek a cselekmény soha nem ül le végig pörög tényleg egy igazi akciófilm… Csak azért nem értelek titeket hogy 1 akció filmben miért keresitek a valóságot? hogyha az első lövés vagy ütközés után meghalt volna, akkor semelyik akció film nem lenne hosszabb 5 percnél és ha ezt nem tudjátok elfogadni akkor le se üljetek megnézni…

  25. Hát igen. Ha valaki leül eksön filmet nézni, akkor félig meddig kapcsolja ki az agyát. A 3. ismételgetés után kezdtem unni a dolgot, de utána felpörögtek az események. Politikai háttere nem nagyon volt a dolognak, oké elfogadom. De a terroristák mi a bánatot akartak egy élő elnökkel? Meg ugye a végefelé még az tetszett, hogy a film összes szerepője összetalálkozik egy azon útszakaszon a hídnál (hát igen). De, hogy egy Opel Astra-ra hogyan kerül Chevrolet jelvény azt nem nagyon értem. Jó kis akció múvi, de ott rontották el a készítők, hogy semmi értelme (célja)nincs a merénylők ténykedéseinek. Megtoldhatták volna még vagy 20 perccel, bele még egy fordulat. Az a baj, hogy túl korán kiderült minden. De mindegy semmi sem tökéletes. Nálam 7/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.