Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

A teremben a fény elsötétült, és szépen lassan elgördült az a bizonyos függöny, erre vártam majdnem 20 éve. A Paramount logo megjelent, és átalakult, nos, azt előre lehetett sejteni, hogy rendhagyó lesz az új rész, lévén Indy is megöregedett már. Senki se féljen, nem fogok spoilerezni semmiképp, csak triviális dolgokra fogok utalni, szóval nyugodtan olvassatok végig.

Megjött a kritika az Indiana Jones an a Kingdom of The Crystal Skullhoz

Persze, egy karakternek nem feltétlen kell megöregednie, de az őt játszó színész túl sok mindent nem tehet ellene, balga dolog is lett volna lecserélni másra. Viszont ahhoz képest, hogy Ford már túlvan a hatvanon, igen jól tartja magát. Még mindig ő Indy, akárhonnan is nézzük, még mindig az a régészprofesszor, aki csak részidőben tanárkodik, és ezt be is bizonyítja.

A másikat is ő vezette!

Azonban betolakszik a fiatalabb generáció is most már a filmbe, de azt kell mondanom, hogy Shia LaBeouf korántsem volt rossz, sőt, egész remekül adta elő a pomádés vagányt, valószínűleg a Grease nézésével is edzett hozzá. Komolyan, semmi gond nem volt a játékával. Karen Allen a frigyláda óta Fordhoz hasonlatosan kicsit ráncosodott ugyan, de ő is elég fiatalosan hozta a szerepét, és ugyan egy kicsit mintha halványult volna a régi tűz, de azért még nem aludt ki, még mindig az a Ravenwood lány, akit megismertünk régen.

Jim Broadbent hivatott betölteni Brody úgymond utódlását, vagy amolyan pótlását a filmben, de erre csak egy bizonyos jelenetnél jöttem rá igazán, szóval korántsem tudom azt mondani, hogy sikerrel tette. Ellenben John Hurt kiváló volt, ismét bebizonyította, hogy anno nem véletlenül lett az arany szobrocskára jelölve.

A történetről sokat nem mondanék, bizonyára van olyan, aki még a trailereket sem nézte meg. A lényeg, hogy a címben említett kristálykoponya van a középpontban, és az a bizonyos királyság, vagyis egy város. Jó pár utalást felfedeztem a régebbi részekre, de hadd vegyétek majd észre ti is őket. Nem maradhatott el a kalapos poén, viszont Indy arckifejezéseit javarészt hiányoltam, néha kicsit háttérbe szorult, vagy nem is tudom. Volt egy jelenet, ami kellőképpen ki is fejezte ezt, amolyan probléma-megoldásos rész, és kicsit az egész filmen azt éreztem, hogy mintha nem lenne olyan erős sztori a háta mögött, mint a trilógia korábbi darabjainál. Oké, a végzet temploma hasonló cipőben járt, csak az viszont máshonnan is közelített.

Az effektekről mindvégig az a hír járta, hogy a CGI-t mint olyat, mellőzik. Az mindenképpen igaz, hogy rengeteg helyen a régi technikát használták, látszott is rajta, és ez feelinges is volt. De pl. bizonyos majmoknál szerintem nagyon látszott, ott kilógott, hogy az bizony tuti CGI. És valszeg más részeknél is azt használtak, csak én nem pont azt figyeltem.

Egy kicsit lassú volt a felvezetés, és valahogy a témájuk sem volt túl érdekfeszítő, viszont az akciók azok valami fergetegesek voltak, tele poénokkal, mindennel, bár mintha már láttam volna a Múmiában pár részletet. Ugyanakkor valahogy már-már túl nagynak éreztem pár dolgot, nem is tudom. Talán egy kicsit túl grandiózusra tervezték, mint a nagy visszatéréseknél szokás, vagy talán csak én vártam túl sokat. Még nem ülepedett le teljesen a film, így most nem vagyok benne biztos, mi is zavar igazán. Mindenesetre örültem volna, ha kioszthatom neki a maximumot, de nem tehetem. Nagyon jól szórakoztam, félreértés ne essék, csak korántsem annyira, mint a régi Indyken. Ez semmilyen szempontból sem a régi Indy, úgy is mondhatnám. Egy 8/10-et megér nálam, és ha tényleg lesz folytatás, melyre akár célzásértékű jelenet is van, és mintha valami bejelentés is megtörtént volna, én biztos megnézem, de az tuti, hogy valamivel lejjebb helyezem majd az elvárásaimat.

116 hozzászólás a “Indiana Jones és a kristálykoponya királysága” bejegyzéshez

  1. el se hiszitek, még mennyi mindent úúúúgy megemlítenék :D
    de nem akarok spoilerezni :D

  2. június 5… június 5… június 5… ááááááááááááággggggggrrrrghhhhhhh

  3. Mammut, milyen hosszú végülis a film?
    Csak mert mindenhol mást írnak…valahol 150 percet is láttam. De gondolom 124 perc körül mozog…

  4. Tegnap vettem meg a jegyet a Corvinba a szerda éjféli előadásra, ütöttem a fejem, hogy ilyes sokáig vártam a jegyvásárlással, gondoltam már nem lesz jegy. Aztán kiderült, hogy szinte minden hely üres még. Megkérdeztem a csajt, hogy nincs érdeklődés, vagymi? Erre azt mondta, hogy Ő se nézné meg…hát, majdnem átnyultam az üvegen :)

  5. ööö, két és fél óránál vmivel kevesebb, 10 környékén kezdett és egy kicsit később kapcsoltam be a mobilom, és akkor volt 12:24, kb. 5-10 perc mínusz lehet

  6. Szerintem egyébként a Mammut leírt az teljesen úgyis van. Szerintem azoknak is bejön akik nem indy fanok és még nem láttak egy részt sem! Amit mondtál is Mi Indy funoknak túl nagyok az elvárások és kicsit máshogy nézzük, de egyáltalán nem csalódás sőt és ez nagyon jó!

  7. Hivatlas játékidő 2óra 15 perc amúgy! Nekünk legalábbis ez van meg a hivatalos papíron!

  8. uh de nehéz megállni, hogy ezt most csütörtökig ne olvassam el… sóhaj :D

  9. biztos sokan vannak, akiknek nem az esete még a műfaj sem, no de nincs ezzel semmi probléma, nem kötelező megnézni :)

    md. : pedig direkt itt szenvedtem, hogy ne spoilerezzek semmit :)

  10. Persze, és az nagyon jó dolog is, de teljesen “szűzen” szeretnék a vászon elé kuporodni! :P

  11. Egyetértek Dimitrijjel.
    A 8/10-es értékelésed a hibák ismertetésével együtt is meggyőzött arról hogy jó filmet alkottak, én bevallom az utolsó pillanatig rettegtem, hogy valami szennyet vágnak az órrunkba. Mostmár kezdek fellélegezni, de persze az igazi ítélet számomra az lesz majd amikor jómagam is megnézem.
    Ami azért érdekelne, az a szinkron minősége, mert bavallom az előző részek nálam mindig szinkronosra állítva mentek(akkor még tudák itthon mi az a jó szinkron), de ha itt nem túl jó, akkor inkább az eredeti angol…

  12. mivel angolul minimum a hétvégén látom, így nem tudok a fordításról túl sokat mondani, mennyire tér el a szöveg, valszeg elvesztek dolgok, mint ahogy a trailerben is lehetett látni a “részben” cuccost, no de az ellen nem lehet mit tenni sajna, és gondolom, hozzá is adott a szöveghez
    de hiszem, hogy jól megoldotta a helyzeteket, legalábbis jó volt a szövege, lejöttek a poénok

  13. ja, és persze, hogy mondjam ezt spoiler nélkül, az “indy-slang” is megmaradt, hogy úgy mondjam :)

  14. Ide csak pozitív kommenteket lehet írni vagy mi?? Itt nincs szólásszabadság vagy mi ez?? Annyit mondtam hogy szerintem és ez csak egy vélemény egy jelentéktelen kis valakié hogy az összes INDY film szar! Ennél szebben nem tudom leírni..

  15. Megrendeltem online a jegyet az éjféli előadásra, már nem bírok várni, ez a két és fél nap örökkévalóságnak tűnik :D.

  16. PFF: a negatív véleményt is le lehet írni, de személyeskedni (akinek ez tetszik az …) azt nem. Ennyi.

  17. PFF nem kötelező nézni, egy dolog az igénytelen vacak és más a nem tetsző dolog és őszintén szólva engem nem érdekel ez a hihetetlen bőbeszédű véleményed, tartsd meg magadnak öreg!

  18. PFF, véleményedet meghallgattuk.
    Azt már csak hozzáteszem, hogy a céltalan, önmutogató fikázásról meg nekem van meg a véleményem.
    Én pl. nem túlzottan szeretem a Bűbályos boszorkákat. Mégsem futok minden egyes Charmed fórumra, hogy fikázzam. Véleményt alkotni szerintem lehet kulturált módon is. De hagyjuk mert ez már nagyon OFF…

  19. Srácok nekünk is megvan már az éjféli premierjegyünk! Alig várom!!!!!

  20. Az nagy spoiler, ha megkérdezem, hogy milyen helyszínek vannak a filmben? :-)

  21. Végülis, ha azt veszem, 3+1 helyszínt tudok már innen-onnan, csak azt gondoltam, lehetnek még egyéb placcok is. :-)

  22. Nagyon jó film, ez tudom csak rá mondani, amúgy ha tudni akarjátok Harrison ford bejelentette, hogy miután meg csinálja az I.J. 4,5,6-ot visszavonul a filmiparból. Szerintem ez egy gyönyörű karrier gyönyörű vége:)

  23. aki látta a filmet, légyszi segítsen! kígyófóbiám van (ne röhögjetek), de ez annyira komoly, hogy még tv-ben sem tudom megnéznia rusnya kis dögöket. biztos volt ebben a részben is, de úgy szeretném moziban megnézni, szóval ha vki emlékszik rá, hogy mikor és hányszor látható a filmben, azt nagyon megköszönném.

  24. Szerintem azért ilyen kicsi az érdeklődés, mert az Indy-trilógia köré sosem épült akkora üzlet, mint a Star Wars köré.

  25. hehe CGI :D keveritek a Jezuskat es a Geppuskat :D
    az CG , CGI a web-en van, mar nem hasznalatos altalaban az I az interfacet jeloli benne :D

  26. biztos vagy te ebben? Na nembaj, msot legalább megjegyzed, hogy mégis cgi :)

    Computer-generated imagery, application of computer graphics to special effects in films, television programs, etc.

  27. Már az értékesítés első napján megvettem az éjfli jegyet a Corvinba, gondolva egy-két nap alatt elfogy. Ehhez képest nem így történt a dolog, de jónéhány éjféli vetítéssel a hátam mögött azért csa megtelik a mozi holnapra. Mégis csak más érzés egy teltházas moziban nézni egy ilyen filmet mint egy kihalt vetítésen. Azért ha 400 ember nevet egyszerre egy poénon az elég jó hangulatot tud generálni.

  28. Ebben a részben is úgy csinálják meg az utazásokat, hogy megy a térképen a csík? Remélem. :D

  29. Nekem semmi bajom nem volt soha a Shia-val, mindenki offolja őt de szerintem karakteres színész…

  30. helló mindenki! megjöttem a filmről.nehéz szavakba önteni ,amit láttam és nem azért,mert annyira jó volt.sajnos.ez a film szerintem a sablonok királya.egyik sablon követi a másikat.miért gondolják az amerikai rendezők,hogy most már minden filmben szerepelnie kell óriásiban az amerikai zászlónak?komolyan nem értem.ez az indiana jones,nem pedig egy iraki háborúról szoló alkotás.spielberg ,olyan nemtörödömséggel készítette ezt a filmet szerintem mintha közben egy másik projekten is dolgozott volna,és persze arra figyelt volna jobban oda.az egész filmben ,ami ér valamit az HARRISON FORD.nem értem,hogy mit eszik spielberg ezen a fiatal srácon shián,talán,mint a filmben látható-a fiatal marlon brandora emlékezteti-és remélem csak rémhír,hogy ha lesz 5-dik rész akkor a srácra építik a storyt,mert az balgaság lenne.a forgatókönyvíró david koepp meg még szerintem nem is hallott soha életében indiana jonesról,annyira pocsék némely indről szoló rész.cate blanchettet sajnálom,hogy egy ekkora sablon szerepre rábólintott.nem tudom miért az amcsik azt,hogy a gonosz orosz nők így néznek ki.szinte kivétel nélkül minden filmben így ábrázolják őket.szerintem röhejes.kevés a pozítivum,sok a negatívum.szerintem nehezen indult be a film.ja és ray winstone felhagyhatna a blockbuster filmekkel,mert ő sokkal királyabb annál ,hogy ilyen filmekben kéne szerepelnie.összességében én 60%-ot adok a filmre ,de csakis HARRISON “INDY” FORD miatt.amúgy megkérdeztem az egyik mozist,hogy miért szinkronos a film,azt válaszolta,hogy a gyerköcök miatt.KÁR.(mégegy jó tanács,a szinkronos verziót ne a MOM PARKban nézzétek-ennél még itthon is nagyobb hangerőt tudtam volna kicsikarni a hangfalakból.)remélem senkit nem beszéltem le a film megnézéséről.
    egy INDY rajongó

  31. szerintem kb.120perc a film.abból ítélve,hogy 20.20-kor kezdték ahol én néztem és olyan 22.18-kor jöttem ki a teremből,akkor már a stáblista ment.

  32. miért nem lehet space-eket rakni a vesszők és a pontok mögé? ezt melyik iskolában tanítják, de komolyan…

  33. jézus human te ilyeneken akadsz fent?pfff
    a.film.meg.óriási direkt így a kedvedért

  34. nekem így olvashatatlan, elnézést. pár sorkihagyás, rendes helyeken a spacek és máris sokkal barátságosabb az egész.

  35. Gyerekek ez mint indy film kib.szott szar volt…. Nem is vagyok hajlandó indiana jones filmnek tekinteni. De komolyan. Egyszerűen nevettségesen gagyi. Sokkal inkább múmia 2-re emlékeztetett… Bánni nem bánom rá a pénzt, de azt nagyon sajnálom, hogy megcsinálták mind indy4-et. Szóval az a helyzet, hogy nem kaptam újabb indiana jones élményt, és most már nem is fogok soha :S

  36. Jó hajnalt!:)
    Ajjajjj… mit mondhat egy nagy-nagy Indy-fan, amikor ennyire csalódott…? :((
    Spoilerezés nélkül csak egy szót mondanék: forgatókönyv. Istenem, miért nem inkább az Atlantisz-os sztorit csinálták meg (amiből játék is készült PCre)?? Ezerszer “indysebb” (és jobb) lett volna… Elgondolkodtató, hogyha ezt a forgatókönyvet találták jónak ők hárman, akkor vajon milyen sztorikat dobtak ki..!?!? :(((

  37. 4/10 mintha akartak volna eleve DVD-re készíteni egy újabb Indy filmet.
    Hosszú volt, unalmas, és a hang tényleg szar volt a MOM-ban :(

    A többi negatívumot már leírta kuka.

    Sajnálom… én nagyon akartam szeretni ezt a filmet

  38. Ez egy jó Indy film lehetett volna egy rendes történettel és főleg egy “emészthető” központi témával. Lucas most nagyot hibázott, ez a MacGuffin rossz választás volt, de a végkifejlet tette a csalodottságom i-jére a pontot. Ilyen vége legyen a Nemzet Aranyának vagy méginkább egy az abc végén található betűvel kezdődő filmnek. Én egy magasztos, művészi, emberi lezárást vártam és reméltem, mint a Frigyládában. Ezen felül sokszor a jelenetek közötti kohézió nem létezett, egyszer itt, egyszer ott, egyik pillanatban beszélgetnek, a másikban már utaznak valamerre.
    Félretéve a fenti dolgokat ez azért egy Indy film volt, a humor, a kaland és főleg Ford miatt.

  39. SPOILERES lelkendezés gyün

    Szerintem nagyon-nagyon jól sikerült.

    Húztam a számat az X-Men harmadik részén, a Karib-folytatásokon, a Baljós árnyakon és a Klónok támadásán, és nagyon féltem attól, hogy elcseszik a filmet.
    Szerintem nem tették. Persze sok volt a tömény akció, időnként visszaköszöntek a Múmia-filmek és a Tomb Raider-játékok (apropó, igaz, magyarul néztem, de legalább kétszer utaltak a sírrablókra :-)), néha már-már karikatúrába ment át (pl. Shia Tarzankodása, meg az autókon való kardozás), de az eredeti ötletek hiányát kárpótolta a jó öreg Jones-i humor, a kötelező helyzetkomikumok és a remek beszólások.
    Örülök, hogy visszahozták Mariont, és szerintem a kissrác is
    A befejezés pedig tökéletes volt. Oké, azt váratlanul ért, hogy összeházasodtak, de ahhoz képest, hogy végig Marion halálától féltem (annyira beleillett volna egy erőltetett tragédia egy tipikus folytatásbetegségtől szenvedő filmbe), már-már túlteljesítették a happy end iránti igényemet.
    Shia kölyök is megállta a helyét. Nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de felőlem jöhetnek a folytatások.

    Na, megyek, és letörlöm a két órája terpeszkedő vigyort a képemről. :-)

  40. Cheers:

    “forgatókönyv. Istenem, miért nem inkább az Atlantisz-os sztorit csinálták meg (amiből játék is készült PCre)”

    Istenem, anno annak a játéknak köszönhetően kezdtem el rendesen angolozni. Életem egyik legkellemesebb játékélménye volt, és sok évbe telt, mire sikerült ismét beszereznem.
    Igen, alapozhatták volna Atlantiszra is a történetet, talán ütősebb lett volna, de nekem megfelelt ez az ufós témakör is.

  41. Aztmondom ez ütni fog…

    azért a trailerben láthatott hangár amiben a fadobozok voltak..abbol már akkor vmi leesett, de igy most biztos…hát igen tetszett de nem mondom el mi :)

  42. vki irta itt,h kigyo fobiaja van,ez nem poen,nekem capa fobiam van,tv-ben is felek tole,ha capat latok,olyankor egy hetig folyoviz kozelebe se merek menni

  43. Spoileres vélemény következik: A film felülmúlta a várakozásaimat. Ford bátyánk még mindig “fitt”, Shia szintén kellemes meglepetés volt, nagyon tetszett amikor feltűnt a vásznon, mintha Marlon Brando A rakparton c. filmjét láttam volna :D. A storyról csak annyit, hogy az összes Indy filmben voltak hihetetlen dolgok, de azt már tényleg kicsit túlzásnak éreztem, ami a végén történt. Örültem annak, hogy nem vitték túlzásba a cgi-t.. A poénok nem voltak rosszak, bár tényleg hiányoztak Ford arckifejezései… Várom a folytatást/okat!
    Nem is volt ez annyira spoileres.

  44. 20 éves vagyok, Indiana jones-on nőttem fel. De ha ezt akkor látom lehet hogy most már azt se tudom hogy miaz. annyi jó más történetet lehetet volna kitalálni.

    Egyébként RESPECT Harrison Fordnak, olyan dolgokat meg csinált 60 fölött amit én most se mernék megcsinálni nem még a nyugdij után :). Ha ilyen lesz az 5. és 6. rész akkor inkább majd megvárom hogy megjelenik DVD-n és megnézem a Dr. House után. Jó film megéri beülni, de a fan-oknak csalódás.

  45. madcows

    “nekem capa fobiam van”

    Ha kerülöd a Tropicariumot és a Animal Planetet nem jársz tengerek és óceánok közelében akkor nem hiszem hogy bajod lehet.

    ui. Nekem is kigyó fóbiám van de TV-ben elbírom.

  46. a történet spielberges lett.. egyszerűen nemtud elszakadni a témától, ettől eltekintve humoros vicces szórakoztató volt :) nekem bejött..

  47. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága:

    Egy meglepő kezdést, indulást kapunk az elején már ez is mutatja itt valmai újabb dolgot akpunk megtartva azért a régi elemeket. És igen végig ez
    jellemzi ezt a részt. A kevés CGI nálam egyedül az autós üldözéses jelenetnél dobta ki a taccsot…

    Willaims zenéje a filmben nem lett jó, még külön hallgatva is jobb pedig az se egy fenomén album lett.

    Ford még mindig Indiana Jones elöttünk, mondhatnánk alig öregedett a fiatalúr. Főleg ha mindent tényleg ő csinált és nem a kaszkadőre. :)
    Kareln allen Marion szerepében is hozza formáját, Lebouf se lett annyira idegesítő mint gondoltam pozitív csalódás volt ő. A vicces jelenetek pedig legtöbbb esetben heves röhögést váltottak ki a moziban, 1-2 túlzó is azért akadt, ahogy jelenetekben se szenvedtünk csorbát a hihetetlen esések túlélések terén ala Vasember.

    A szinkronnal nekem is bajom volt, Für Anikó szerintem nem jó ötlet volt Cate Blanchethez, neki mélyebb hangja van nem sipító. Emellett LEboufé is néha furán magas volt. De összeségében egyáltalán nem vészes Csernák még mindig egész jól adja vissza Indy karakterét hangjával. Egyedül az a fura hogy az ő hangja nem öregedett úgy talán mint Fordé igaz van is 8-9 év különbségük. :)

    A forg. könyv , a szotir a film felétől el kezd kicsit bizarrba furább irányba elmenni. Végülis 1957 hez még érthető a téma választása Speilbergnek hisz Amerikában sokak szerint éppen furcsa dolgok is történtek ekkortájt. :)

    A filmet hosszabnak éreztem a valódi hosszánál annyira akciódús , pörgős és sok helyszínnel teli volt. 2 és fél órásnak véltem pedig csak 125 perces volt.
    Ennek ellenére nagyon jól szórakoztam összeségében, mivel megütött a film 3/4-ben az a binyozos régi hangulat, és persze az új karakterek is elégé beilletek az Indy világba, ezért megadható neki a 10/8as értékelés mégha a végén kicsit baljós utalás is következetett be szerencsére meg is oldódott, Ford által. :)
    Negatívumai tehát csak a szinkronban, a túlzott jelenetekben vannak és néhol a Williamshez mérten legalábbis nem klasszikusan jó zenének. A hangulat nálam ott volt és az a fő pont nem?

    10/8
    Ui. : Feliratosan lehet még jobban tetszene? Milyen az eredeti hang fiatalúrak?

  48. Tizensok éve várom már ezt a filmet. A Fate of Atlantis nálam is nagy kedvenc volt, és mindig reménykedtem, hogy újra láthatom a vásznon Dr. Jones-t.

    INNENTŐL VAN SPOILER IS, NEM SOK, DE VAN

    A The Raven fórumon sok die-hard fan támadja a filmet, és érthető is, hiszen korántsem hibátlan. A forgatókönyv hibáit, a befejezést, a sci-fi beütést sokan nem tudják megbocsátani (többek között).
    A negatívumok egy részével egyetértek,

    DE

    voltak remek pillanatai is, kifejezetten bejött a film első fele, tiszta Indy hangulat. Tetszettek a poénok (a frigyláda, Mutt beszólásai…)
    Ford remek volt! Mindenki attól parázott, hogy milyen öreg lesz, az index kritikusa utólag is cinikus megjegyzéseket tett, pedig tényleg, ő még mindig Indy.

    Szerintem most nagyon gyorsan el kellene kezdeni agyalni a következő epizódon. Spielberg most bemelegített, és egy igazán jó résszel lehetne pontot tenni a történet végére.
    Remélem nem családi történetet, vagy Shia kalandozásait láthatjuk majd legközelebb.

    Objektíven nem tudom megítélni a filmet, inkább megnézem még párszor.

    (Egyébként szerintem ok volt a szinkron, tulajdonképpen a nosztalgiához nekem nagyon is hozzá tartozik Csernák hangja)

  49. Életem legnagyobb filmes csalódását George Lucas követte el az emberiség és a generációm ellen. Sok gondolkodás után a ‘The Phantom Menace ‘ cimet adta filmjének.
    Második legnagyobb filmes csalódásom néhány órája láttam. A cim fent olvasható.

    Nem is tudom mit mondjak. A filmről eszembe ötlő jelzők a fáradt, felesleges, unalmas, néhol idegesitő. Hatalmas ‘Indy’ rajongó vagyok, imádtam a három részt. Bár ‘A frigyláda ‘ felulmúlhatatlan. Ez a rész olyannyira nem működik, hogy az már fáj. George is tudta vhol ezt, az előzetes kommentekből kiderült.

    Szomorú számomra ez az egész. Megint egy legendán esett csorba. Kövezzetek meg , de ez a véleményem!

  50. “George is tudta vhol ezt, az előzetes kommentekből kiderült.”

    melyikekből is? több is van? lássuk…

  51. A trilógia egyik nagy kedvencem, sokszor nézem is DVD-n.
    Nagyon féltem tőle, de nekem tetszett. Az biztos, hogy nem a sorozat legjobbja, de a régi hangulatot, ha nem is folyamatosan, de a film nagy részében visszahozta.

    Én kíváncsian várom lesz-e folytatás, ha lesz tuti megnézem. Valahogy én is úgy érzem, hogy Spielbergnek egy kicsit vissza kell melegednie “Indy”-s hangulatába, és egy jobb témaválasztással nagyon jót tudna alkotni.

    Összességében nagyon jól szórakoztam a filmen.

  52. Korrekt iparosmunka és nem több. Nem sok újat hozott, és vhogy hiányzott az a plusz, a “mojo”, ami az előző részekben megvolt. 6/10 részemről.

  53. amúgy rájöttem ez nem az indy folytatása hanem spielberg folytatni akart valami mást :D (E.T,Harmadik tipusú találkozások(Ennek a sorozat verzióját is nyugodtan vehetjük folytatásnak) a szinkronnal nemtudom mi bajotok van… teljesen ok :)

  54. Megnéztem én is moziban. Nálam 7/10.

    SPOILER!!!

    Ami tetszett az az old-school feeling! Frankón megvolt a régi filmek hangulata. Egy ideig…
    Valahol a film 3/4-nél valami hiba volt, kimondottan unatkoztam, de a vége bejött.

    Shia LaBeouf Tarzan előadását kéretik kivágni, az volt a mélypont…

  55. Na, én is megnéztem ezt az Indy filmet vagy mit. Hát, hogy is mondjam, vegyes érzésekkel jöttem ki róla. Volt benne jó is, rossz is dögivel. Néha nem tudtam egész egyszerűen eldönteni, hogy tisztelgést látok az eredeti trilógia előtt, vagy paródiát. Mintha Lucas és Spielberg urak egyes jeleneteknél a legrosszabb formájukat hozták volna. Előbbire különösen haragszom a gyenge forgatókönyv miatt, pláne azok után, hogy volt pofája kidobni Darabont-ét, amit Spielberg amúgy imádott. Néha jó lett volna a realitások talaján maradni (hűtő, lián, hangyák). A kép néhol zavaróan túlexponált volt (ala King-Kong), és párszor a jelenetek közötti kohézió is meg-megbomlott. A színészekkel nekem nem volt bajom, bár néhol nevetséges mondatokat adtak a szájukba. A film hangulata is megvolt, végig éreztem azt, amit csak Indy filmek alatt szoktam, főleg az üldőzési jeleneteknél. Az egészet értékelve kb. 7/10, ami ugyan nem rossz, de még így is a leggyengébb Indy-film nálam. Kicsit csalódott vagyok, de korántsem szomorú.

  56. Hosszas gondolkodás után 8/10.

    Nálam a második legjobb indy rész.. igazából az tetszett benne, hogy a hangulat és a poénok ott voltak. Külön plusz pont az íróasztalos-fényképes jelenetért. Komolyan elérzékenyültem egy pillanatra, meg amúgy is tetszik ez, hogy a nem szereplő karaktereket is megemlítették, és nem úgy oldották meg, hogy egyszerűen nem beszélnek róluk.

    Amúgy ez a negyedik rész bizonyos szempontból megmagyarázza az előző három részben történt “megmagyarázhatatlan” meg “isteni” dolgokat.. és ezzel ugyan elvették a bizonytalanság varázsát, de nekem tetszik, hogy kaptunk egy racionálisabb történetet.

  57. Ja még Shiára is ki akartam térni. Igazából a srác rendben volt, bár az eleinte hozott komoly fejből mintha a film végére visszacsúszott volna a megszokott arcához (bionytalan tinisrác), szóval igazából a köv filmje (nemtom mi a címe, trailert kaptunk már) az, ami talán vízválasztó lehet a karriere szempontjából. Also, kíváncsi vagyok rá majd eredeti hangon is. Amúgy tényleg remélem, hogy van valamilyen színészi tehetségese is, és kapunk egy újabb generációs “nagy nevet”.. :)

  58. ez most SPOILER-es lesz, kéretik vigyázni

    én is megnéztem…oké, de hol az Indy 4? mert hogy ez nem az volt, az hótziher
    Bár voltak benne jó pillanatok (például a Shia vs. Balchett kardpárbaj), de sokkal több mélypont volt benne, sajna
    Az, hogy Steven bácsi már egy Indy filmben sem tud elszakadni az ufóktól, arra egyszerűen nincsen szitok (se tünde, se ent, se emberi nyelven :)), de még egy normális idegent se tudnak összehozni. Vagy a legegyszerűbb: nem kellett volna mutatni azt a nemistudommicsodát, csak a csontvázakat, és akkor ott lett volna az jó kis bizonytalanság feeling. – ja, és hogy John Williams ugyanazt a zenét használja a végső helyszín kinyitásánál amit a világok harcában a tripod felemelkedésénél, az vicc.
    Az abszolút mélypont az X-akták végének a koppintása…Indy áll, és nézi az elszálló, kerek (milyen eredeti) űrhajót. Ezzel sikerül is kinyírni a filmet.
    Komolyan mondom, én már azon se lepődnék meg, ha az Indy 5-ben T-rex lenne, az Indy 6-ban meg Ryan közlegény. És ha már a rendezőúrnál tartunk, szerintem ő végigkávézta valahol a filmet, én egy percig nem éreztem a jelenlétét.
    Ez az Indy egyszóval egy hatalmas csalódás volt (bár jószívből 8-at adtam neki az imdb-n, de inkább hajlottam a 6-ra). Sikerült egy újabb legendát megszégyeníteni.
    Közben kitaláltam a megfelelő szitkot: az Indy 4 nem más, mint a 2008-as év Pókember 3-ja :-)

  59. Nálam az év eddigi legjobbja. A régiekben talán nem voltak hihetetlen, valószerűtlen dolgok? Én ezekre nem is tudtam/akartam koncentrálni, mert vitt magával a feeling. Nem értem, hogy titeket hogyhogy nem…

  60. de, ugyanúgy megvoltak ott is a hihetetlen dolgok, én sem értem az ezt kifogásolókat

  61. SPOILER

    “régiekben talán nem voltak hihetetlen, valószerűtlen dolgok?”

    a régiben mitológia volt. itt meg ticsungticsung űrhajó és zöld emberkék. nem mindegy. sulyok.

  62. a szívkitépés és utána életben maradott kántálás is mitológia? :) egy kavics, ami vigyáz egy egész falura, az is?

    ugyan már, szvsz teljesen belefér ez is, rengeteg ehhez hasonló régészeti elmélet létezik, amit a filmben látni, és kb. ugyanannyi képzelt bizonyítéka van, mint az ellenkezőjét állítóknak, so…
    ez is csak feldolgoz egy olyan témát, aminek valszeg semmi valós alapja nincs, némi elméleti fizikával megfűszerezte, azt csá, sztem ilyen szempontból egyáltalán nem lóg ki

  63. Spec nem a mitológiára gondoltam, sokkal inkább az akciójelenetekre. Talán azokat oltják a legtöbben, számomra továbbra is érthetetlen módon. De ezt már mondtam.

  64. az meg pláne nem lóg ki, egy zuhanó repülőből leeresztett gumicsónakkal kikötni egy faluban nem mese netán? :D

  65. Nekem a 2. rész a kedvencem,de azután simán ez jön egy 8.5/10-el …

    ***Spoiler***
    A végén az ufók hozták vissza a kalapját?:D

  66. “ez is csak feldolgoz egy olyan témát, aminek valszeg semmi valós alapja nincs”

    Hát a Kristálykoponyák tényleg léteznek szóval nem hülyeségnek hívnám. És éppúgy nem tudják pontosan honnan és mikortól származnak. Olyan tűéles és mikorszkóp allatt is karc nékülien van kimunkálva egy kristálytömbből amit még ma is szinte lehetetlen megcsinálni ez az érdekes benne. Viszont az igazi koponyák, SPOILER nem Alien fej szerű koponyák. :) Attól még persze a Spielberg féle teória is igaz lehet ki tudja . :)

  67. ööö, persze, hogy léteznek, elmehetsz angolokhoz és meg is nézheted tényleg, ott, ahol indy is mondja a filmben, a british museumban, csak éppen semmilyen mágneses és pszichés cuccal nem bírnak, szóval a körítésre gondoltam :)

  68. Hát még azt is rebesgetik asszem hogy van valamilyen hatása. :)

    De igen ne hasonlít a filmben látottra ezt leszögezhetjük. :)

  69. Na érdekességképp a real koponyákról:

    A leghíresebb kristálykoponya az 1924-ben egy ősi maja város, Lubaantum (a mai Belize területén) feltárásakor talált darab. Ez a koponya az egyetlen, amely két darabból áll, az összes többi esetében a fogakat csupán rávésték a tömör koponyára. A kvarckristályból készült koponya tömege, 5,2 kg, 12,7 cm magas, 17,8 cm hosszú és 12,7 cm széles, tökéletesen hasonlít az emberi koponyához, anatómiailag szinte tökéletes. A koponya szemüregei trapéz alakúak, a járomcsont kicsit elemelkedik az ékcsonttól, és a halántékcsontnál ér össze újra az alappal. Az egész enyhén aszimmetrikus, ebben a finom vonásban is hűen tükrözi a valódi emberi koponya jellegzetességeit. A fogakat egyenként faragták ki, mégpedig olyan alapossággal követve a modellt, hogy a kopás mértéke alapján meg is lehet mondani, milyen korú volt, mintha valódi emberi koponyát tartanánk a kezünkben.

    Frederick Albert Mitchell-Hedges 1959-ben halt meg, a koponyát fogadott lánya, a tényleges megtaláló, Anna Le Guillon örökölte. Anna Kanadába költözött, ott élt egy Toronto melletti kisvárosban, Kitchenerben 1996-ig. Halála után unokaöccse örökölte a kincset, ma ő a tulajdonosa és őrizője.

    A koponyának számos természetfeletti erőt tulajdonítanak: képes a színét változtatni, illatot és hangot kibocsátani. A szemüregre koncentrálva pedig, állítólag rég élt embereket, épületeket lehet látni, a legkisebb légmozgásra is reagál.

    A kristálykoponya eredete a történelem homályba vész: kora meghatározatlan, funkciója, elkészítésének módja nem ismert. A kvarckristály ilyen precíz megmunkálása olyan technológiát feltételez, amely még ma sem áll az emberiség rendelkezésére. A koponya két részből áll, az alsó álkapocsból és a koponya felső részéből, azonban az egész koponya egyetlen nagy kvarckristályból készült, bizonyították az 1970-es évek végén a Hewlett-Packard kristálytani laboratóriumában folytatott kutatások. Frank Dorland vezetető restaurátor elmondása szerint a mikroszkópos vizsgálatok a felületén a legcsekélyebb mértékű karcolást sem tudták kimutatni.

    A kvarckristály Mohs-féle keménysége 7, ezért az egyetlen eszköz amivel meg lehet munkálni – a mai ismereteink szerint – a gyémánt. Dorland szerint a koponya készítői először gyémánttal gömbformát faragtak ki, majd a csiszolást, maratást, fényezést víz és homok oldatával végzett megszámlálhatatlanul sok kezeléssel kivitelezték. Ez a folyamat körülbelül 300 emberévnyi munkába kerülhetett. A Mitchell-Hedges-féle kristálykoponya tehát vagy egy mára már elfeledett eljárással készült, vagy több évszázad alatt nyert el a mai ismert formáját.

  70. Ez egy igazi popcorn-mozi volt. Se több, se kevesebb. Mint a többi rész. Mit vártak egyesek, miféle emelkedett magasságokat, és mondanivalót? Jó volt, nagyon, nekem tetszett, mint a többi is.
    A múmia filmek egyelőre ezekből a filmekből loptak, tehát az a hozzáállás, hogy ilyet abban már láttunk, elég fals. A szinkron nem rossz, kivéve Für Anikót. De ő mindig is csak egy ripacs volt. Hozta a formát, néha kicsit kellemetlen volt Indy-t ilyen idősen látni, főleg amiatt, hogy az ember ebből levágja, sajnos több rész nem nagyon lesz. A történet misztikus, ami kötelező, nem lehet mindig vallási téma… A poénok ülnek, úgyhogy nem nyafogni, megnézni! 10/10

  71. Na 2 nap allatt csüt-péntek 56 milliót hozott. Szerintem ez kevés a várthoz képest, mivel kb. 120 millió lesz max a hétvégét is hozzáadva.

  72. Jajj, most nagyon fogtok utálni…
    Szeretem a filmeket, szeretem a jó filmeket…
    De ez… Türelemmel és nyugodtan néztem végig…
    De ez röhejes, köze nincs a régiekhez, rossz párbeszédek, rossz sztori!

    SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!

    Oké hogy idegen, ok hogy űrhajó, de egy cséééészeaaaaalj???

    Komolyan mondom ezt csak egyszer fogom megnézni angolul, hogy úgy milyen…

    Ennél még a Csivavás film is jobb lesz mert abban nem reménykedem hogy jó lesz, arról már most látszik hogy kaka.
    Ja és a sör és a mézes málna kellett hogy kicsit lemenjek a film szintjére!

    Pontot nem adnék rá mert valaki megver… Sorry tényleg…

  73. “rossz párbeszédek, rossz sztori!”
    Írd oda, hogy “szerintem”… A párbeszéd pont ott folytatódott, ahol abbamaradt az előző részekben, a sztori pedig folytatta a misztikus-rejtélyes-természetfelettis vonalat.
    “Oké hogy idegen, ok hogy űrhajó, de egy cséééészeaaaaalj”
    Jó ég, mit vártál, Gagarin űrhajóját? Vagy repülő szőnyeget? Igyál kevesebbet, és úgy nézd meg.

  74. Kár szépíteni a dolgot! Ezt a filmet nagyon elcseszték!
    Érződik benne a StarWars folytatásoknál megjelenő utóérzés. A eleje még fogyasztható, de a végén már mindenki szerepelni akart a filmben, főleg Lucas és csapata. A történet iszonyúan lapos és a vége összecsapott és nagyon eltúlzott. A Dzsungeles résznél kezdődnek az idétlen poénok és felesleges ‘kötelező’ trükkük dömpingje. Semmi nem maradt a régi feszültségkeltésből és a meglepetésekből, sablonos rendezés. Csak a látvány a látvány és a látvány …

    Kiváncsiságból megnéztem magyarul és angolul is. Szerintem magyar szinkronnal egy picit fogyaszthatóbb a film, de ennyi. Nem lesz ott a másik három DVD mellett a polcon :(

  75. en most neztem meg es ,haat latszik Spielberg munkaja van benne ,nekem nagyon bejott ,es 10/10es naon faxa a tortenet akcio dus nah meg poenos karakterek is megernek mindent tehat aki meg nem latta azz nezzzee meg !!!

  76. Klubtársak !

    Gondolkodtam, hogy hogyan foglaljam össze és értékeljem ezt a filmprodukciót. Annyira lefárasztott, hogy erre futja: Nagyon nehezemre esett végígnézni. Mátrix 3-nál volt ilyen. Részletezem, ha valaki kérdőre von.

  77. Egy hamisíthatatlanul eredeti és rendhagyó Indiana Jones film. Spielberg meg még nem rendezett $zart. Asszem nem kell többet mondani, irány a mozi! :P

  78. Gábriel – gondolom arra az érzésre gondolsz, hogy “már kinjukban nem tudnak mit kitalálni” vagy “vajon hány bört fognak még lehuzni erröl a filmröl” igaz ? :p

  79. LEÍROM A FILM LÉNYEGÉT? VICC

    Indy túlél egy atomtámadást egy hűtőben no meg a kisfiáról kiderül hogy Tarzantól származik [Indás jelenet] ezek után már nem is volt hihetetlen az idegenek létezése:D
    Jah meg a szokásos hogy az Indit és a hozzátartozóit nem találja el a golyó:) De Javu a Múmia filmből hogy a kapzsi 3 mas ügynök akiről kiderül hogy 2ös ügynök:) az arany miatt hal meg.

  80. Szerintem örüljetek hogy 20 év után elkészült a negyedik rész, és ha nem tetszik akkor csináljatok jobbat, vagy ne nézzétek meg. Én már csak tiszteletből is megnéztem, azért ez szép teljesítmény Ford részéről 65 évesen ugrabugrálni ide-oda. A sztori is jó, pont beleillik az 50-es évek ufó láz + hidegháborús hangulatába. Tudomásom szerint ebben az időszakban tényleg kísérleteztek olyan hűtőkkel amelyek kibírnak egy atomtámadást.

  81. Sokkal jobban fel van építve a film sztorija, mint a hasonszőrű kalandfilmeknél, ahol mondjuk jön egy fószer, és két perc alatt megfejt egy ezer éves rejtélyt, amelyet több százan sem tudtak megfejteni. Szerintem a másik három Indy -ben is lehetne annyi hibát találni mint ebben a filmben, de nem mindegy hogy hogy áll hozzá az ember. Én régóta vártam a folytatást és nekem nagyon bejött. Elvégre ez nem egy valódi discovery dokumentumfilm a véres valóságról, hanem egy szórakoztató kalandfilm.

  82. Szerintem aki erre a filmre 10/10 ad, annak semmi kritikai érzéke nincs! Ez a mozi a filmvilág legszarabb 4. része, önmagában is egy fos. Nem tudja valaki, hogy mi történt a kedvenc zsidómmal. Elment az esze? Egy egész világ dőlt össze bennem! Mi lett az eposzból, te jó Isten. Látszik: kéne egy kis pénzt keresni valami régi jólbevált figurával, szedjük elő Indyt. Ebben a filmben robbant egy atombomba, túlélte egy fridzsiderben, pigmeusok másztak ki a falakból, spanyol múmiák rohadtak, koponyaálarcos sírrablók kungfuztak, béna poénok, még szarabb színészek számítógépes átlagos trükkök stb. stb. 1 napig lehetne írni a szarságokat, amit belekutyultak ebbe hatásvadász(de annak is szar) izébe. A forgatókönyv 1 nagy nulla, dramaturgia 1 fos, én bűntetném azt aki ilyet ki mer adni a kezéből. Minden porcikájában rendkívül gyenge Z kategóriás film(ecske). Ebben a pénzcentrikus világban már mindent el lehet adni.

  83. Az előttem szólóval értek egyet. De a hangyás jelenet az régi Indy feeling volt,nagyon tetszett.

  84. ha nem is ennyire, de Bullseye-nak sokmindenben igaza van.
    ez nem az a film, amire vártam, pedig nagyon vártam!
    Kár…

  85. Fárasztóan unalmas film volt. Ez a Shia Lebuff meg igazi anti-színész, kiváncsi vagyok melyik stúdiófőnököt részesíti orális örömökben, hiszen tehetségtelensége ellenére folyamatosan szuperprodukciókban játszik.:D

    SPOILER!!!

    Azt tudja valaki hogy Indy a vonatból hogy került hirtelen a kávézóba a sráccal együtt? Nem maradt ott ki egy üldözős jelenet?

  86. SPOILER!

    Az biztos hogy leszállt. De hogyan? Két üldöző szállt fel a vonatra Indy mögött. A vonat már elindult, takonypóc mellette halad a motorral… Valami hiányzik.

  87. milyen üldözőkről beszélsz? logikusan csak követték, egészen a kávézós jelenetig csak figyeltek

  88. hát sajnos nagyot csalódtam én is. Ez nagyon gyengusra sikerült. Az első 1 órában nem is tudtam hogy miről is szól a film, aztán egszer csak ott teremtek a dzsungelben, és ment az adok kapok, meg olyan szintű poénok, hogy én kettős ügynök vagyok, ha-ha mégse…
    katasztrófális…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.