Indy 4 élmény

Tök jó lenne azzal kezdeni, hogy az év filmje, és ott abba is hagyni az írást. Sajnos nem ez a helyzet. A film negyede tisztelgés meg utalgatás a régiekre, aztán kétnegyedni az valami baromi jó Indy film, végletekig fun, és akkor van az a negyed, ami rombolja az élményt. Na, valahogy így néz ki a mérleg, mint látható, pozitív irányba billen, de…

A történetről én sem akarok semmit mondani. Igazából alig lenne mit, van a kristálykoponya, meg életveszély, meg jók és rosszak. Hopp, ez csomó filmre illik, kivéve a koponyát. Igazából olyan vékony lehetett a forgatókönyv, hogy ennél többet mondani már nagy spoiler lenne, rombolná az élményt rendesen. Sajnos nekem is volt egy spoiler amit előzetesen beszívtam.. hiába na,internetvilág. Ellenben a trailerkészítőket nem kell a folyóba lőni, mert bár sok jelenetet ellőttek, mégsem állt össze az egész film az előzetesekben.

A film pedig ahogy mondtam, alapvetően fun. Továbbra is örömtánc alapvetően minden mozikba kerülő kalandfilmnek, főleg ha ilyen kultikus figura tér vissza. A sztorihoz azért nagyon ki kell kapcsolni néha az agyat. Ezen kívül előfordul, hogy áthatja az egészet a túlmagyarázós, öreguras hangulat. Persze, Indy öreg már, értem, de nagyon a szájbarágós sokszor. Meg egyszerűen durva, hogy ilyen gyenge párbeszédeket Lucas (tőle nem is annyira meglepő) meg Spielberg beengedett a filmbe. Nyilván az előző filmekben is akadtak kilengések, de itt mintha valami kezdő írta volna az egészet. Sokszor a színészek sem tudtak mit kezdeni a szövegükkel, és erőtlenül kongtak a jelenetek.

A másik legnagyobb negatívum, a gyengécske forgatókönyv mellett, mindenképpen az, amit ez a gyerek jegyzett meg nekem a Karib Tenger kettőnél: olyan rajzfilmes. Azaz néha iszonyat túlzásba estek a készítők, mintha gyalog-galoppot néznék. Viszont ide jön a félig pozitívum is, hiszen a CGI-t tényleg mellőzték sokszor, viszont amikor meg van, akkor sajnos kilóg (fás jelenet wtf). Viszont szerencsére akadt rengeteg old-school trükk is, odavetítések meg minden, és ugye a felépített díszletek is fokozták a hangulatot, nem zöld falak előtt parádéztak folyamatosan.

Indy 4

Még a színészekre kéne vesztegetni pár szót. Bár Ford tényleg öregesen nyomta az akciókat, de azért még pont hihetően, legalábbis egy ilyen fantasy-kalandfilmhez hihetően. Ellenben pozitívumként mindenképp megemlítendő Shia, akinek a vezetéknevét még mindig nem tudom fejből helyesen leírni. Így sidekicknek tökéletes volt a srác, ahogy nyomatta a vagány figurát. És hát Cate Blanchett… ideje belépni véglegesen a rajongói klubba. Akik zavartak azok meg merüljenek a feledés homályába.

Indy 4 értékelés

Azt kell mondanom, hogy Bruce Willis drága élete tavaly ennél jobban tért vissza, mivel arra 8 pontot adtam, így itt eggyel mindenképp kevesebb jár. 7/10, épphogy. Bár nem emlegettem poénokat, de amikor nézitek lesz ezer röhögni való, tényleg, ott vigyorogtam mint egy vadalma rengetegszer, néha meg a közönséggel nevettünk.Indy visszatért. Rendben, nem picit osztottam, de ennyi év után baromi nehéz lett volna 10/10-et csinálniuk. Remélem folytatják egy Indy 5-tel, mert ez a sok előző részekre utalással olyan volt, mintha a várakozást akarták volna kisütni az emberekben, hogy a következő rész üssön. Ámen!

121 hozzászólás a “Indy 4 élmény” bejegyzéshez

  1. Korrekt. Annyit tennék hozzá, hogy nem lett volna (olyan) nehéz 10/10-eset csinálni: földön kellett volna maradni.

  2. amiket írtál azok tipikus franchise hibák…nincs mit tenni de ha nem orrbaverően zavaróak akkor OK.

  3. Engem is ez zavar leginkább hogy nagyon könnyen lehetett volna ez egy tökéletes folytatás.Az első egy óra zseniális a LaBeouf féle tarzanos jelenetig onnantól kezdve tele van képtelen és gyerekes jelenetekkel mellyeket szerintem simán ki lehetett volna hagyni.Valahogy az ember nem érzi át a helyzetek komolyságát az ilyen jelenetek miatt…

  4. Ma este 8kor nézem meg, szerintem tetszeni fog. Mammut és Human kritikája alapvetően pozitív ez azt jelenti, hogy jó. Origo-n Bujdosó Bori lehúzta, ez is azt jelenti, hogy jó. Imdb fórumain mindenki fikázza, az ugye szintén azt jelenti hogy jó. Meg azt is, hogy az imdb fórumain csak fikázó idióták meg trollok kommentelnek. :)
    De amúgy tényleg, 19 éve volt utoljára Indy film, sokan azóta de legalább egy évtizede várnak a folytatásra /többek között én is/ és most csodálkoznak ha nem váltja meg a világot. Én például úgy megyek majd be a moziba, hogy 2 órányi szórakozásra számítok és fogadjunk elégedetten is fogok kijönni. :)

  5. “gyengécske forgatókönyv”

    Hát igen, ha Darabont-ét nem dobják vissza..

  6. meg nem lattam, de erzesem szerint ha vkinek gyengecske a forgatokonyv, az azert van, mert a regi reszek ota pont ennyit oregedett. mert azert valljuk be, a korabbi reszek se az osszetett cselekmenyuktol voltak jok.

  7. Valóban, épp most néztem meg sokadjára a kedvenc részemet, a harmadikat. És a sztori finoman szólva sem világmegrengető. Mégis, mekkkora film ,főleg a két Jones van nagyon elemében.Zseniális páros. Kiváncsi vagyok a negyedikre, de biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog:)

  8. SPOILER

    Szerintem a forgatókönyvíróknak ki lett adva, hogy minél több raktáron levő díszletet kell felhasználni (Harmadik típusú találkozások, E.T., stb.)

  9. Én, mint abszolút nem fan, pláne nem keményvonalas, tökéletesen szórakoztam a filmen, minden hihetetlen elemével együtt. Egyszerűen nem vagyok hajlandó foglalkozni velük, annyira elkapott a hangulat és nem is eresztett.
    Btw, McClane lightos visszatérése gyengébb volt szvsz.

  10. Hát én megnéztem, “kezicsókolom”!
    Nem lövök le egyetlen poént sem, mert én is utálom, ha valaki egy film előtt ilyet tesz, DE a vége az katasztrófa, szerintem! Human értékelésével totál egyetértek, max annyi, hogy a vége az én gyomromat szó szerint megfeküdte. Béna CGI -s jelenetekkel, valóban OLYAN KÉPREGÉNYES kicsit. De, többet mondok; a mostani – superhero – dömping (Marvel és DC adaptációk) komolyabb kiállást tanusítanak sok esetben, egészen ehető sztorival és emberközeli főhősökkel. És puff neki Spielberg és Lucas erre elrugaszkodik, de durván..
    Szóval EZ nem lesz a polcomon, vagy csak ha egyszer már 990,- es kategória lesz a “tecsóban”…..

  11. Még annyi: Human, bocs, de neked nem ugrott be egyszer sem a “keverőtárcsás mosógépből” feltörő Orion? zzzzzzzzz

  12. Csalódottan jöttem ki a filmről. Misztikus gyógyulós Grál sztori belefért (a 3. a kedvenc részem), de ez a mindenki utánunk csinálta már az elmúlt 20 évben a kalandrégészt,

    INNENTŐL SPOILEREK

    akkor most legyen kalandrégész harmadik típusúba oltva…
    Nem jött be na!
    Sztem. annyira nem volt gyenge mint a McClane – mindent megúszok ha egyszerűen lehajolok – visszatérés film, de lássuk be Rocky Balboa úgy tért vissza, hogy minden másodperc ütött és a szemem majd kiesett annyira jó volt. Hát az Indy nem.

    …és az a hangya cucc, hát az siralmas volt és semmi értelme a filmben. Ez a Skorpiókirályból jött? Vagy honnan?
    Nem beszélve a Tarzan jelenetről??? Erre mi szükség? Hogy majd később az 5.-ben a LEbouf (vagy mi a neve) ostoron is tud majd lengeni??? :(

  13. Szerintem nincsen lejjebb. Most jottem haza es majdnem sirtam. Nincs itt semmifele hangulat, csak Indiana Jones + egy nagy rakat egymasutan rakott csapda, uldozes, harc es CGI trukkok. Pedig a biztato kritikak (ez is meg kulfoldi is) utan kezdtem bizakodni, hogy jo lesz, de errol szo sincs.

    A legjobb resz az első 15 perc volt. Onnantol mar lejtmenet.

    Kicsit felek, hogy en leszek most a kozellenseg itt, pedig egyaltalan nem szokasok fanforumra jarnom es osztanom az eszt, de annyira szerettem volna hogy jo legyen, es akkora csalodas volt, hogy ugy erzem a jegy aran keresztul tulajdonkeppen butasag-adot fizettem be.

  14. 7/10?! Már megbocsássatok, de szerintem a film megéri Mammut 8-asát. Nem a legjobb Indy-film, de Roger Ebert is a következőket írta róla egy amerikai lapban: “Ha bejött a többi Indy-film is, akkor ez is tetszeni fog. Ha nem, akkor nem fog.” Ez teljesen korrekt kritika (4-ből 3 és felet kapott). Én még a bemutató napján megnéztem és nem csalódtam.

    Eleve 12-es besorolású a mozi. Tehát néhány nevetséges jelenet a fiatalabb korosztálynak lett kitalálva.
    Látvány terén eléggé a helyén van.
    Vannak benne nem életszerű jelenetek, de ezek beletartoznak az Indy-érába.
    Bővelkedett a film bunyóban, humorban, régi szereplők bukkantak fel, és még a jól megszokott “hátborzongató” állatos jelenet is volt benne
    .
    És a színészek jók voltak.

    A sztorin pedig meg sem lepődök, Spielberget ismerve.
    Tehát elszégyelhetitek magatokat, hogy egy olyan filmről, amelynek a fő célja a puszta szórakoztatás, csak negatívumokat tudtok mondani.
    Nálam 8/10. Sőt! Majdnem 9/10.

  15. Na én is megnéztem. SPOILEREZEK, csak az olvassa el aki látta.

    Alapvetően egyetértek azzal amit Human leírt de én 8 pontot adok rá mert az élményrombolás nálam is megvolt kicsit de nem egynegyednyi mint neki. Igazából az első 15-20 perc ami valahogy nem jött be, csak néha kapott el az Indy hangulat. A kezdő képsor /a versenyzéssel az úton/ szerintem nem Indiana Jones filmbe illett /bár tetszett, na ezt add össze/. Az első igazán ütős pillanat az volt amikor Indy meg az oroszok besétálnak a raktárba miközben szól a Frigyláda főtémája. Na az jó volt. Meg utána a menekülés. De ami utána jött az szörnyű. Az atombombás jelenet kész röhej. Egy részt még egy Indiana Jones filmben is hihetetlen másrészt meg totál felesleges is volt. Itt el is ment az életkedvem kicsit. Meg a film is leült utána.

    Kicsit túl sok volt a politizálás /bár valóban ilyen volt abban az időben a közhangulat de egy Indy filmbe nem igazán passzolt szerintem/. Indy is szokatlan volt kissé, változott valamennyit. Mondjuk ezt megértem, eltelt 19 év, volt közben egy világháború is, azért ez hagyott benne nyomokat gondolom. Érdekes módon az igazi Indy hangulat Mutt érkeztével jött meg, nem is eresztett a film végéig. És onnantól már 10/10 simán. Jó poénok /főleg a kígyós-futóhomokos volt nagyon nagy/, kincskeresés, tipikusan Indiana Jones-os akciók. Harrison Ford pedig 65 éves vagy sem még mindig Indy. Olyan simán hozza a figurát mintha nem is telt volna el majdnem 20 év. Hihetetlen. Shia is jó volt mint sidekick, persze a Connery-Ford párost azért nem tudja megközelíteni. Nem is kell. A párbeszédek többsége is jól sikerült de tényleg van néhány amelyik sántít. De szerencsére nem a Mutt-Indy, Marion-Indy dumák, azok nagyon jók lettek. Marion visszahozásának is örültem /és dícséret a szinkronnak, neki is ugyanaz a magyar hangja mint aki a Frigyládában volt/, mindig is úgy gondoltam, hogy a női főszereplők közül ő illett a legjobban Indy-hez.

    A földönkívüliek behozása engem annyira nem akaszt ki mint pár rajongót. Furcsa az biztos de lássuk be, Spielberg egyszerűen szerelmes az idegenekbe, abban az időben pedig igencsak felkapott volt a téma amúgy is, szóval adta magát a dolog. Szerintem még tapsikolt is kicsit örömében, hogy végre belevehette őket egy Indy filmbe is. A befejezés is tetszett, főleg a kalapos jelenet a legvégén, remélem tényleg azt jelenti amit gondolok, hogy jelent /folytatást/. Bár a Kereszteslovag befejezését /amikor ellovagolnak a naplementébe/ nem übereli, de azt nem is lehet.

    Szóval összességében bejött, a kikancsitások a régebbi filmekre is tetszettek. Viszont szerintem Mutt főszereplésével ne kezdjenek új sorozatba. Ha lesz 5. rész /remélem/ akkor legyen benne mert jó párost alkottak Indy-vel de egyedül nem tudna elvinni egy filmet a hátán. Ja és még valami. A következő részre ne kelljen 19 évet várni. :)

    Ja és egy dolog ami így utólag merült fel bennem, nem tudom van-e értelme. Főleg azoknak akiknek nem tetszett a film. Ez volt az első Indiana Jones film amit felnőttként láttam először /és biztosan nem én vagyok az egyetlen/. A trilógiát letudtam kb. 10 éves koromra. És 10 évesen azért az ember másképp viszonyul a dolgokhoz. Mire pedig annyi idős lettem mire reálisan tudtam volna értékelni a filmeket addigra meg annyiszor láttam őket, hogy amiatt voltam nagyon elfogult. De 4.nél jobban oda tudtam figyelni a hibákra és lehet másoknál is ez lehet az egyik ok amiért kevésnek tartják a filmet. Felnőttünk egy zseniális trilógián, sokunk egy évtizedet várt a folytatásra olyan elvárásokkal amiknek nem lehet megfelelni. Egy ötlet azoknak is akiknek tetszett és azoknak is akiknek nem. Nézzétek meg még párszor. Aztán nézzétek meg egyszerre a 4 részt. Az évek folyamán akár többször is /én így tervezem/. Biztos vagyok benne, hogy 5 év múlva imádni fogjátok ezt is. :)

  16. NE SPOILER-EZETEK MÁR (főleg ne jelölés nélkül). Minden ami a történetre és konkrét jelenetekre vonatkozik az spoiler. hihetetlen hogy még csak 2 napja adják a mozik de már el kell lőni a szórakozását esetleg valakinek..

    /me megy és pár hozzászólást durván megszerkeszt

  17. Anteus: csak negatívumokat? tök pozitívan álltam az egészhez. Nem a legjobb Indy film, nem is a legrosszabb. Ennyi.

  18. Jobbnak tartod mint a Végzet Templomát? Én még nem tudom. Annak van 13 év meg vagy 20 megnézésnyi előnye szóval egy ilyen összehasonlításra még pár évig biztosan nem vagyok képes. :)

  19. Bocs a spoilerezésért! De, becsületemre legyen mondva beleírtam, hogy az jön…

    Tényleg nem fikanik akarok lenni, nem is kedvelem a csak az a jó ami elég régi és minden más szar hozzáállást.

    Szóval, remélem Andree-nak igaza lesz. Majd leüllepszik és tetszeni fog ez is, pár év múlva.

    ÚGY LEGYEN!!!

    SPOLER JÖN!

    Amúgy visszaadni a kor hangulatát az teljesen O.K., de az-az atomrobbanás… minek kellett az oda?

    Valakitől azt olvastam korábban (lehet, hogy Human volt), hogy kicsit túlságosan grandiózusra sikeredett… Hát igen! Ezzel egyet tudok érteni.

    A homok és a kígyó tényleg ütött és valóban a jelenetek többsége és a párbeszédek nagyrésze is helyén volt, de a hangyákkal és az űrlényekkel nem tudok kibékülni na! Nem megy, pedig nagyon akartam… :(

  20. Valószínűleg minden flmbuzi ismeri azt az érzést, amikor nagyon-nagyon vár valamit, és aztán egy hatalmasat koppan – de akkorát, hogy kifejezetten rosszul van attól, ha visszagondol a filmre. Nálam az elmúlt évekből a Világok harca és a Karib 3. voltak ilyenek. (Brrr. Akkor lássam őket, amikor a hátam közepét.) Az Aranykor és az X-Men 3. is közepes csalódás volt, de ezek még a “nagyon húzom a szám, de mégis megveszem a leértékelt DVD-t” kategóriába tartoznak.

    INDY 4. SPOILER

    A tapasztalatokból okulva alapból nagyon alacsony elvárásokkal ültem be a filmre, és végig megvolt bennem a félsz, hogy “na most fogják tönkretenni az élményt”. De mégsem történt semmi baj, az első perctől az utolsóig élveztem a filmet. Elismerem, hogy tele van hibákkal, Shia Tarzankodásán még mindig röhögök, Blanchett, Hurt és Winstone karakterei sablonosak, az X-Comban izgalmasabbak az ufók, a CGI-kisállatok láttán a hajtövemig szaladt a szemöldököm, volt itt Múmia-, Tomb Raider-, X-Akták-utánérzés, és így tovább. Ja, meg az atomrobbanás. Hát, az tényleg cápaugrás volt.
    Szerencsére ezek sem vették kedvemet. Már tervezem a következő mozizást. (Apropó,

    Mellesleg nálam a Végzet temploma a mélypont, 24 éves patina ide vagy oda. Gyerekkoromban remek álmatlan éjszakákat okozott, és azóta is allergiás vagyok minden szemgolyós témára, felnőttként pedig egyszerűen idegesítőnek és helyenként unalmasnak találtam – leszámítva pár zseniális poént és Ford szakadt ingből kivillanó mellkasát. *bocs :-)*
    Az elsőt kivéve (amelyet valószínűleg az összes rajongó jónak tart) mindegyik film szélsőséges indulatokat váltott ki. Van, akinek a Végzet Temploma a kedvence, és a fikabirodalom imdb-n találkoztam az Indiana Jones and the Last Crapade ferdítéssel – amin először meglepődtem, mert addig naivan azt hittem, hogy a hármas szintén nagy közönségkedvenc.
    Most a Kristálykoponya körül forrnak az indulatok, sokan imádják, sokan rühellik. Kíváncsi vagyok, hogy az újdonság varázsát követően hogyan fognak változni a vélemények – pozitívról negatívra és fordítva.

  21. Sokan azt írták, hogy nincs benne csak kevés számítógépes effekt. Szerintem tele van a film CGI trükkel, egy kicsit olyan érzésem volt, mintha a múmia visszatér vizuális orgiája ütne vissza, főleg a film végén, na az tiszta CGI. Ez persze nem feltétlenül rossz, csak néha kilóg a lóláb…

  22. Gratulálok oxyde, a legböszmébb spoilerező díja a tied, átveheted a csatornázási műveknél. (kiszerkesztettem a picsába)

    egyszerűen nem igaz, hogy nem lehet legalábbh eléírni hogy spoiler. Ami nem volt a trailerben az minden az!

  23. “Most a Kristálykoponya körül forrnak az indulatok, sokan imádják, sokan rühellik.”
    Ez mondjuk már akkor egyértelmű volt, hogy így lesz amikor elkezdték tervezni a folytatást. :)
    CGI engem személy szerint nem zavar. Azt sem értem másokat miért. Ha szarul néz ki /majmok/ akkor értem de van aki egyszerűen minden CGI-t zsigerből gyűlöl, még akkor is ha hibátlan. Mintha a 70es években lennénk nem 2008ban.

  24. “Ez mondjuk már akkor egyértelmű volt, hogy így lesz amikor elkezdték tervezni a folytatást. :)”

    Gyakorlatilag minden filmre igaz. :-) Az imdb-n alig találok olyan filmet, aminek a fórumában ne szerepelne legalább egy “worst movie EVER!!!” topik.

  25. “a hibátlan CGI senkit nem zavar, mert nem veszik észre ;)”
    Nana. Ismerek én olyat aki a Gyűrűk Urát CGI nélkül képzeli el /pedig ott aztán tényleg hibátlan/. Gondolom csatajeleneteknél meg egymásnak zavarna 30000 statisztát vagy nemtom. :)

  26. Ja, ami a CGI-t illeti: nincs sok bajom vele, a hibákat úgyis megbocsátom. Viszont azzal egyetértek, hogyha már eleve alig használtak számítógépes trükköket (legalábbis ezt hirdetik), akkor azt a keveset kivitelezhették volna jobban is.

    mármegintegykis SPOILER

    Megjegyzem, hogy egyedül a film legelején felbukkanó állatok láttán szisszentem fel, a többiről csak utólag olvastam. Állítólag hogy a kismajmok és a szakadék szélén lehajló fa is cikisek voltak, de amikor azokra került sor, mással voltam elfoglalva. (“Jééé, Mutt indákon ugrál” és “Vááá, Marion, minek hajtasz a szakadékba?!”)

  27. “Gyakorlatilag minden filmre igaz. :-) Az imdb-n alig találok olyan filmet, aminek a fórumában ne szerepelne legalább egy “worst movie EVER!!!” topik.”

    Na igen. De IMDB fórumait csak akkor érdemes látogatni ha röhögni akarsz, az ott elhangzott vélemények 95 százaléka az ostobától a szánalmasig terjed. Egymás véleményének tiszteletben tartása meg kb. a “Go and F*ck yourself” szerű mondatok szintjén mozog.

  28. SPOILER!!!!

    Majmok nekem feltűntek, a fa az nem. Ott engem is lefoglalt, hogy azon agyaljak mi a fenét művel ez az őrült nő. :)

  29. SPOILER!!

    én amúgy azt hittem, simán repül egyet, majd valahogy leérnek :) nagyjából nem is vettem volna fel, ha gond nélkül továbbmentek volna utána a folyón :D a fa csak poénos ráadás volt

    SPOILER OFF!!

    amúgy sokan vannak, akik írják, hogy túl képregényes lett, ás ezt hibának róják fel, holott ez volt az egyik cél, a régiek is képregényesek voltak kissé, és spielberg még nyilatkozta is, hogy ezt a vonást mindenképpen megtartja

  30. “amúgy sokan vannak, akik írják, hogy túl képregényes lett, ás ezt hibának róják fel, holott ez volt az egyik cél, a régiek is képregényesek voltak kissé, és spielberg még nyilatkozta is, hogy ezt a vonást mindenképpen megtartja”

    Igen ez pont az amire hosszú szösszenetem utolsó bekezdésében utaltam én is. Találkoztam olyan kritikával is /magát Indy rajongónak valló embertől/, hogy nem reálisak az akciók. Jogos, a bányacsillés üldözés maga volt a realizmus csúcsa.

  31. / helyett nem lehetne ()-t vagy – – ?

    és igenis még a régieknél is képtelenebb sokszor, főleg olyannál azavaró ahol felesleges.

    SPOILER

    pl amikor a csaj ráugrat a fára, az meg leereszti őket a vízre. Minek? A gumicsónakkal esnek többszáz métert gond nélkül, és senkit nem zavar, a lehajló fa viszont brozasztó cgi trükk is lett, meg idegesítően rajzfilmes.

  32. SPOILER!

    Ami engem talán a legjobban zavart, az a temetős rész kihasználatlansága volt. Abból annyi mindent ki lehetett volna hozni, mégis olyan felemásra sikerült. Pedig talán annak a résznek volt leginkább “indis” hangulata, erre tökre rövidre és egyszerűre vették.

  33. “/ helyett nem lehetne ()-t vagy – -”

    Bocs. Vagy 10 éve így írom, Te vagy az első aki megjegyzi. :)

    SPOILER

    Annyira azért nem borzasztó az a fa tekintve, hogy nekem fel se tűnt. :) Egyébként meg ha borzasztót akarsz látni akkor nézd meg a Végzet Templomában a függőhidas jelenetnél a lezuhanó embereket. Főleg amikor a küzdő Indy-ék mellett zuhannak el. Az még a DVD-s változatban is gusztustalan.

  34. Hát, ez a film konkrétan az én elvárásaimat felülmúlta. :)
    Én ugyanis már amióta tudtam a negyedik rész készültéről, végig abban a rettegésben éltem, hogy ugyanolyan pocsék lesz, mint az új Star Wars filmek.
    Előbb rágnám le a karomat, minthogy végignézzem utóbbit, pedig nagy rajongója vagyok az eredeti triológiának. Indy dettó.
    De ez az új SW-al ellentétben tényleg vicces és érdekes volt, és azon kívül, hogy az elején rimánkodtam, hogy Lucas és Spielberg ugye csak viccel (meg a végén is azon a bizonyos ponton), nagyon jól szórakoztam.
    Egy lapon nem említeném a ’80-asokkal, de klassz. És megint voltak Star Wars utalások :D
    A haverok meg akiket elrángattam rá és nem látták az “eredeti Indy-filmeket”, nekik meg még nálam is jobban bejött, mert én azért szintén belekötöttem sok mindenbe azokból amiket már írtatok.

    Ha viszont tényleg igaz, ami a következő Indyről volt itt egy régebbi posztban, akkor kinyírom Lucast. -.-

  35. Spoiler

    A kommentekből kiindulva számomra nagy csalódásnak hangzik ez a film. Azért a tisztelet kedvéért elmegyek megnézni a moziba is, de mindenképp bepróbálom netről előtte.

    Ez az ufós téma nagyon baljós. Spielberg már mindenhova zsidókat meg ufókat lát.(4 example: Ai, schindler, 3. típusú találkozások) Már mindenkinek a könyökén jön ki a téma.

    Shia nekem nem.
    Tarzanos jelenet meg már így elmondások alapján sem hangzik jól. Én őt szívesen lecseréltem volna Sean Patrick Flannery-re. Mert ő Indys karakter, de hát sajnos őt nem nyomja Spielberg

    Atombomba? Na neeeeee! A következő részben meg fénykardok is lesznek, amiket meg lecserélnek Walky Talkiekra egy felújított változatban? Miért?
    Ez megint egy olyan dolog volt, amit én teljesen feleslegesnek érzek sok más kommentelővel mélyen egyetértve.

    Az egész film egyre inkább úgy hangzik nekem, mint ahogy a Múmia 1 után a 2. részt elrontották. Ott is elsőre még jó is volt, bár tele volt az első részben ellőtt poénok újraismételgetéseivel, de elsőre bejött. Aztán amikor rá 3 évvel később dvd-n beraktam, akkor ledöbbentem hogy tényleg nekem ez a hülyeség tetszett amikor a múmiák a falakon pók meg majom módjára ugrálnak egy Londoni busz után? Nahát nem.

    Ahogy leszűrtem az elemzésből és a kommentekből is, az új Indy részt is itt szúrták el, hogy túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól a készítők. Pedig az Indy sztorik pont azért voltak jók, mert nem voltak túlspilázva, hanem legendákat és valós hiedelmeket szőttek a sztoriba, mint a frigyláda, v. a szent grál és ettől volt hihető. Egy atombomba, meg max a Hulkba fér bele nálam.

    Érzésem szerint itt a készítők az ötletbeli hiányosságaikat grandiózus dolgokkal akarták pótolni, csak valahogy félresikerült ez egy kicsit.

  36. Brekicc – tutit etszeni fog a film, ha már mindent elspoilerezél előre. Duuurva. Ezt nem is értem miért csináltad.

  37. Beleírtam hogy Spoiler az elejére. Aki nem akarja elolvasni az ugrik egyett.

    Legyen igazad, remélem tényleg sikerül azért csalódnom egy olyan kellemeset mint a Tökéletes Trükk esetében, mert ott pl. ez a bűvészek versengenek téma elsőre nem ragadott meg, de aztán a film az teljesen átformálta a hozzáállásom.

  38. nem arra gondolok, hogy nem jelezted, hanem hogy magadnak az összes spoiler elolvasásával már leromboltad a filmet előre, hiszen még nem láttad. Nem marad meglepetés a megtekintésre. Én pl az említettek harmadán (ami kritikákhoz hozzáfűzöl) tökre meglepődtme, és jó volt, hogy nem tudtam előre.

  39. SPOILER

    Sokan kiakadtok itt azon, hogy UFO-k (amik ráadásul nem is szó szerinti földönkívűliek) vannak a filmben. A frigyláda és a szent grál annyival hihetőbb?

  40. Lucas scriptjének szinopszisa kijött már az 5. részhez. És csak annyit mondok belőle hogy maradt a Jézus keresztjének keresése gonosz kinai komcsik ellen, angol kommandósokkal + INDYvel. Úgyhogy nem kell félni. (Sok helyszín is lesz London, Jeruzsálem, Románia, Kína stb.)

    A film pedig tényleg egész szuperül festett nálam is veri a Végzet templomát. 10/8 A többit azért még nem. :)

  41. Nagyon jól szórakoztam a filmen, és nagyjából ugyanazok a gondjaim mint a többieknek(néhol kilógó CGI, meg logikai bakik) + én egy ikcsit rövidnek éreztem a 126 percet. Amit még megemlítenék, hogy az operatőr előtt le a kalappal, nagyon nagyon érti a dolgát!
    8/10

  42. Titeket amúgy nem zavartak a sokszor túlexponált képek? Szvsz a CGI is azért tűnhetett gagyinak sokszor, mert a zöldhátteres felvételnél túl erősen világították meg a színészeket vagy az utómunkálatoknál nem sikerült szinkronba hozni a bevilágítás tulajdonságaival a virtuális hátteret, pl. a raktár előtt játszódó jelenetnél annyira látszott hogy stúdióban vették fel.

  43. tegnap néztem meg és tetszett, úgy ahogy van. olyan indy-s volt az egész, ezt vártam.
    jah és kaptam indy-s bőrkulcstartót! :) egy vödör gyömbér és popcorn ellenében!:)

  44. Én is tegnap este láttam és vegyesek az érzések. Azt hittem előtte, hogy ez az egyik kedvenc filmem lesz idén, de kapásból van 4-5 ami jobban tetszett összeségében (pl. Vaesmber). Ettől függetlenül tökéletes szórakozás volt péntek estére.

    SPOILER!!!!

    Ami nálam kiverte a biztosítékot: hidrogénbomba + tesztváros (teljesen mint a green day vidoklippben) és nagyon nem illet oda, Shia mint Tarzan, a niagaránál is durvább vízesés túlélése, és CGI a végén ami tisztára a Múmia 2 végére emlékeztetett (ott se tetszett). Na és az UFO téma… a frigyláda se valós meg az örökélet sem, de ezek inkább misztikus dolgok, és nem földön kívűliek és így sokkal jobban beleillenek az alapkoncepcióba.

    Ami bejött: színészek,poénok, akció jelenetek, a “megfejtős, keresgélős” részek, tehát minden más.

    és ami nekem még megdobta az élményt, hogy már csak az első sorba volt jegy: 22 m-es vászon (11m-re néztük tőle) egyáltalán nem volt rossz, sőt! A hangfalak pedig olyan közel volak, h a robbanásoknál és akcióknál remegtek a székek és a ruháink :D

    Most láttam először a Múmia 3 és a Kung Fu Panda trailerét is mind2 nézős lesz. Szigorúan moziban.

  45. Én nem vártam semmit a filmtől, nem spoilereztem le magamnak, így ültem be. Végén meg úgy jöttem ki, hogy nem volt vészes, de újranézési faktora alacsony nálam.

    SPOILER

    15 perc elteltével a néőtéren első gondolatom, na ez kezd jó lenni, aztán betéved indy a bábú faluba. Ekkor már tudtam, itt nagy bumm lesz. Mondom magamban, újabb hulk születésnak lehetünk tanui? Aztán jön a hűtőszekrény, amin szintén röhögtem, ott a “bádog emberes” jelenet ugrott be. innentől agyamat kikapcsoltam, csak néztem, néztem, és vége lett.
    Azért azt megállapíthatjuk, ehez képest az x-akták egy dokumentum film:)

  46. “Lucas scriptjének szinopszisa kijött már az 5. részhez.”

    Persze, a kristálykoponyán is ültek nagyon, gondolom a következő részé csak így kiszivárgott..

  47. SPOILEREK

    Nagy Indy fanként féltem a filmtől, főleg egy-két korai kritikát olvasva de kellemes meglepetés ért a premieren. A film nagyon jó! A tarzanos jelenet egyáltalán nem olyan borzalmas, mint ahogy egyesek leírják (nézzétek meg a Polipkánt, amiben Bond hasonló mutatványt ad elő és még Tarzan-üvöltést is hallat), az atombombás jelenet pedig kifejezetten pozitív volt, ne felejtsük el, ez már az 50-es években játszódik! Az első 2 perc az Elvis számmal egyenesen a legjobb Indy nyitány.

  48. “jah és kaptam indy-s bőrkulcstartót! :) egy vödör gyömbér és popcorn ellenében!:)”
    Hehe. Én is. Meg még jó kis tesztlapot is a jegy mellé. Ki is töltöttem rögtön. :)

  49. DCIJB: rosssz helyen ovlastál, hiszen itt midn mammut mind pedig én viszonylag pozitívat írtunk :)

  50. Human! Bocs’ a spoilerezésért, de nehéz úgy beszélni erről a filmről, hogy ne lőnél le egy-két csattanót. Tőlem is kérdezték, hogy milyen volt, és egyszerűen csak annyit tudtam erre mondani, hogy “jó”. Ha részletezésbe kezdtem volna, akkor már be kellett volna avassam az illetőt egy-két “titok”-ba.
    SPOILER (Ezt amúgy azok kedvéért kell kitennem, akik még nem látták a filmet – mint Brekicc . Én sem szoktam elolvasni a kedvenc sorozatomról szóló SPOILEReket. Amnint meglátom a “bűvös” szót, tovább ugrok. Ennyire egyszerű.)
    A földönkívülieken, egyetértésben Andree-val én sem lepődöm meg. Mi ezen olyan szokatlan? Spielberg tényleg – elnézést a kifejezésért – zsidó- és UFO-buzi. Tehát ezen nem kell annyira fennakadni. És a hidegháborús korhoz is sokkal jobban illik ez, mint még egy bibliai téma. Nácik + okkultizmus. Ruszkik + UFO-k. Valószínű, h a komcsik majd Jézus vagy a zsidók hagyatéka után kutattak volna.
    DCIJB-hez hasonlóan a kezdés is nagyon bejött. Az szintén illik az akkori “viszonyokhoz”. A sok utalás a politikára pedig annyiban jó, hogy legalább tudjuk, h Spielbergék nem csak a hasukra ütöttek, amikor a hidegháború korából választották a sztorit, hanem utalnak is az akkori politikia helyzetre és a mindennapi életre.
    SPOIlER OFF (Ahogy Mammut csinálta)
    Remélem, hogy egyszer Atlantis nyomába is erednek majd valamelyik Indy-filmben.

  51. Hehe, a bőrkulcstartó klassz. :) Már csak az kell, hogy ne lopják le a táskámról a metrón. És én is töltöttem tesztlapot, van nálam még hat, mert mindenki odanyomta a kezembe a sajátját a barátaim közül. A gyömbér viszont vizezett volt. XD

    SPOILER

    zolij: Részemről imádom a sci-fit is és imádom a mitológiát is, de a kettőt lehetőleg ne keverjék, mert elüt a hangulatuk, stílusuk, közegük, akármilyük. Falramászom, mikor egyesek előjönnek a földönkívüliek-építették-a-piramisokat stílusú történelmi teóriákkal.

  52. Kissé kocka véleményem pontokba szedve (előre is elnézést a hosszú commentért):

    Egy pár jellemző Indy filmekre:

    1. Többezer éves (erős történelmi/vallási háttérrel rendelkező) ereklyék felkutatása (kivéve a Végzet Temploma, na annak nem is jött be a sztorija).

    2. Az egész világot átívelő utazások, sok helyszín. (kivéve of course a Végzet Temploma… :) )

    3. Szerethető és vicces mellékkarakterek (kivéve az idegesítő kisgyerek + nőci a V.T.-ban… :)) )

    4. Jó “börleszkes” jelenetek, még a hihetőség határán azért. (Pl. Indy és “Apa” menekülése a náci kastélyból)

    5. Remekül eltalált párbeszédek, jó dumák (lásd Marion vs Indy, vagy a verhetetlen apa-fia párbeszédekből, úgy nagyjából az összes…)

    6. A könnyed kalandfilm álcája mögött valamilyen fajta emelkedett mondanivaló (pl. a Frigyláda és a Kereszteslovagban: “Ne kísértsd az Istent”), a “jó” és a “rossz” “örök küzdelme” (Indy vs nácik).

    +1: Indiana Jones karaktere, a zene és az ostor természetesen!!!! ;)))))

    (Megjegyz: aki ezekután kitalálja, hogy melyik a kedvenc ill. antikedvenc Indy filmem, az kap egy nyalókát. :) )

    Ehhez képest ezekből mit hozott az új film??

    !!!! SPOILER !!!!

    !!!!Én tényleg szóltam!!!! :))

    1. Némi történelmi háttérrel ugyan bíró, de túl sok vizet nem kavaró, fantáziátlan, “nem indys” ufós ereklye/ék felkutatása. Körülbelül annyira stílusos, mintha a Terminátor következő része egy buddhista templomban játszódna…

    2. A “nagy utazás” kimaradt, marad nekünk Észak és Dél-Amerika juhhhé! ://

    3. “Szerethető és vicces karakterek”: Khmm… Mutt a vártnál kevésbé, de azért némileg idegesítő, Marion üde kivétel, színt visz a filmbe (hála az égnek!), ezen kívül van még egy hibbant tudósunk (sok vizet nem zavar), egy “átlag-jellegtelen-kegyetlen” orosz katonánk, egy kétszínű (szürke és még szürkébb), Mac-ünk, meg egy nácinak kinéző ruszki csajunk. Tudom, hogy az előző részekben is nagyon “tipikus” karakterek voltak, de akkor is: ugyan hol érhetnek föl ezek a szereplők egy gonosz Belloq-al, vagy Sallah-al vagy Marcus-al…? Idősebb Jonest és a fénykorában lévő Mariont már nem is mondom, nem lenne fair összehasonlítás… ezek az újak olyan “semmilyen” módon lettek tipizálva, míg a régiek erős karakterrel hozták még pl. a “gonosz náci” szerepét is.

    4. Vicces jelenetek tény hogy vannak, a futóhomok-kigyóköteles pl. a legviccesebb klasszikus jeleneteket idézi, ezzel együtt sok helyen “túllőttek” a célon, talán túlságosan is akarták magukat tartani a formulához nemtom… (pl.az atombomba-jelenet erőltett és inkább illene egy mission impossible 5be, mint ide… Vízeséses jelenet úgyszintén…Mutt-tarzan barátunk pedig… na mindegy, mondjuk hogy mosolyogtam.. kissé kínosan..)
    Azért még ez a része egész jól megállna a filmnek ha….

    5. Lennének remekül eltalált párbeszédek!! :(( De nagyon kevés, olyan “igazán jó”/mély dumára tudok visszaemlékezni… az Utolsó Kereszteslovagban pl. majd’ minden párbeszéd “klasszikus”… és mondjatok akármit, NEM hiszem hogy mindez csak az idő miatt van, régen a rendezők mintha még figyeltek volna arra is, hogy két piff-puff között miket adnak a szereplők szájába…

    6. Emelkedett mondanivaló: ha egy pszichonista (amúgy nácinak kinéző) KGBs nő vagy, akkor ne vágyakozz az ufók tudására, mert atomjaidra szednek…
    (elnézést, itt már kissé kezd felmenni bennem a pumpa… de azért hasonlítsuk már össze a Frigyláda és a Kereszteslovag nagy “zárójeleneteinek” mondanivalóját/hatását ezzel az ufós szerencsétlenkedéssel…)

    +1 és itt akkor jöjjön a meglepetés, mert nem fikázni fogok:
    Éljen soká Harrison Ford!!! Ő (és EGYEDÜL CSAKIS Ő!) az igazi és hamisítatlan Indiana Jones még mindig! Kicsit már megöregedett (bár én szeretnék MOST, huszonX évesen így kinézni… :))) ), sokkal kevesbé hálás a szövegkönyve, mint régen, de még akkor is Ő viszi el a hátán az egész filmet, Ő az egyetlen akiért még hajlandó lennék elmenni és megnézni egy újabb “részt”…

    ..de inkább azt remélem hogy nem is lesz folytatás, kitörölhetem a memóriámból ezt az egész “stílustalan” ufóvadászatot és Indiana Jones az maradhat számomra, aki eddig is volt: egy “Hős”, aki a kutyája után kapta a nevét és aki ellovagol a naplementében az Utolsó Kereszteslovag végén. ;)

    5/10
    (Ha nem Indyről lenne szó valszin megkaphatná a 6-ot is, de legendákkal nem illik ilyen rossz stílusgyakorlatot játszani… :/ )

  53. @Cheers: Sikerült 6 pontban összefoglalnod, hogy miért a Végzet Temploma és nem a Kristálykoponya Királysága a leggyengébb Indy film. Egyetértek veled. Az 5/10-zel már kevésbé. ;)

  54. Cheers: köszi az elemzést, tetszett. :-)
    Hmm, az antikedvenc megvan, a kedvenc pedig… talán a Kereszteslovag?

    Természetesen SPOILEREK

    Ami a mondanivalót illeti:
    Hát, nekem úgy tűnik, hogy sikerült rögtön két (és némiképp ellentétes) üzenetet bezsúfolni a filmbe.
    Egyrészt ugye Mutt (és az összes fiatal néző) orra alá lehetett dörgölni, hogy “bezzeg az ufók a tudást becsülik a legjobban, na sürgősen eredj vissza az iskolába, te büdös kölyök!”, másrészt Irina szétporladásakor a “tudatlanság áldás” ugrott be – azaz ne vágyakozzunk arra, hogy majd öt perc alatt jól megismerjük az univerzum összes titkát, mert abba csúnyán bele lehet őrülni/halni.
    A Kereszteslovag esetében még dekódolható az üzenet (ne vágyakozz a halhatatlanságra), de mégis mi volt a Frigyláda egyedi mondanivalója? Én ott sem láttam mást, minthogy egy csapat hataloméhes náci barom megpróbált felhasználni egy ősi, isteni erőt, de pechükre megszívták.
    Kristálykoponya: egy csapat hataloméhes szovjet barom megpróbált felhasználni… satöbbi. :-)

  55. Aribeth: nem hiszem, hogy ennyire üzenetet akartak volna közvetíteni azokkal a jelenetekkel. De ha már mindenképp akkor a végén szerintem inkább valami olyasmi lenne, hogy ne vágyakozz olyan tudásra amit emberi ésszel nem érsz fel mert elpusztít.

  56. Nick, my dear friend! Mert még nem adtam oda neked a csillagkapu sorozatot, azért nem is ismered az egész sztorit, tehát no fika please a földönkívüli piramisépítők regét! Roland Emmerich anno a 90-es években egy új univerzumot nyitott meg a STARGATE filmjével, csakúgy mint Lucas az SW- vel 77-ben! Kevin

  57. SPOILER, ELŐSZÖR NEM JELÖLTEM MERT BZ VAGYOK.

    a hidrogénbombán nemkell kiakadni.. abban az időben ez teljesen normális volt 50,60-as években szal abszolút beleillett..

  58. legalább most már tudom, mikor nem fogok odanézni a képernyőre :)
    fúj-fúj, csúnya kis kígyócskák!
    fúj :)

  59. SPOILER SPOILER SPOILER

    Leeadama: Bocsánat, nem a Stargate-et volt célom sértegetni, eszembe se jutott a film. Az épp az a film, amiben sikerült elérniük, hogy ne zavarjon a stílus-összemosás túlzottan, és kikapcsoltam hozzá az agyam (Az ókori egyiptomi kultúrát meg külön imádom és annak a mítikus légkörét sikerült átvinniük a filmbe és a kis zöld/szürke/ET-szerű lényekkel is spóroltak). A sorozatban mondjuk már nem, abban már sokkal jobban zavart, félbehagytam.
    A másik ilyen a Doctor Who, ott se zavar, bár ott az egész konkrétan viccre van véve, azt szeretem benne pont.
    De ezek mellett az Indy-s Roswell űrlény + a nagy ronda csészealj a végén még kikapcsolt aggyal is oda nem illőnek hatott számomra, mintha eltévesztették volna a stúdiót, mert az Indy-filmektől azt szoktam meg, hogy mitológiákat, legendákat dolgoznak fel, egy adott légkörben, ez viszont inkább illett a Harmadik Típusú Találkozásokba, és a new age ufóhívők kis zöld emberkés meséire emlékeztetett, arra utaltam a piramisépítéssel (ezzel nem akarok senkit se megsérteni, de konzervatív vagyok és személy szerint baromságnak tartom utóbbit.).
    De ettől még élveztem a filmet. 8)

  60. SPOILER!

    Ez is megvolt. Hasraesni nem kell tőle (a készítők is mondták), de azért jó volt moziban látni. Az atombomba nem zavart, az idegenek se, viszont a liános epizód után kicsit megborultak a dolgok, az előző részekhez képest is. Persze, nem várok realizmust Indytől, de azért ez kicsit sok volt. Úgy gondolom, jó lezárás lenne ez, de biztos lesz folytatása. Ja, Shia maradhat, kellemes csalódás volt.

    SPOILER END…

  61. Összegezve tehát mit sikerült az új Indy-filmről leszűrni (sokak véleménye alapján):

    – Jobb, mint a Végzet temploma – bár én ezzel nem értek egyet, mert nem szeretem őket rangsorolni. Szerintem mindegyikük nagyon hangulatos lett. Mondom ezt úgy, hogy nemrég végignéztem az összeset, mielőtt a moziba mentem volna. De nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék.
    – A Shia-féle liános jelenetet tartja mindenki a legidiótábbnak.
    – Indy karaktere kétségkívül megváltozott. (De ezt ráfoghatjuk a hidegháborúra, és arra, hogy eltelt majdnem 20 év. Mutt viccesen meg is kérdezte Indy-től: “Hány éves maga? Nyolcvan?”
    – Shia LaBeouf kellemes csalódás volt.

  62. BIZTOSAN LESZ BENNE SZÓVAL SPOILER-SPOILER-SPOILER

    Aham. Hát, izé. Még friss az élmény. Az a pici baj, hogy valami mindig sántított, valaminek mindig ki kellett billentenie a jó kis Indi János (bocs) feelingből. Ha az akció éppen baromi jó egy ideig, akkor jön valami szánalmas szöveg, amitől a falnak mész, ha jó a párbeszéd akkor a prémes CGI állatkák akasztanak ki, és így tovább, hullámvasút. Imádom Indiana Jonest és mellé a sci-fi világot is, azt gondolom az ötlet nem volt rossz, de nem sikerült túl jól a megvalósítás. Ugyanennyi erővel lehetett volna egy baromi jó film, csak hagytak volna ki 2-3 hülye párbeszédet, 2-3 pocsék/inkább vicces mint látványos jelenetet, lehetett volna 20 perccel rövidebb mondjuk és tadamm. Mintha sokat akartak volna és valahogy átestek a ló túloldalára. Ez az én véleményem. Néhány hete direkt megnéztük megint az első hármat, és hiába felnőtt fej, még most is jobban tetszett bármelyik, mint ez. Egyszerűen nekem nem volt kínos, nem is értem miért, hehe, még a csillés üldözésnél is úgy éreztem de annak olyannak kell lennie, és kész. Azért szeretnék folytatást, mert látható, hogy nagyon jó dolgot lehetne még most is kihozni az egészből, a gárda okés, a szereplőkkel semmi bajom nem volt. Szóval előre Indy 5, legyen jobb és jobb!

  63. Cheers, kösz az elemzést!
    Szívemből szóltál!
    Tökéletesen foglaltad össze mindazt, amit én is gondolok!
    Nem szoktam kommenteket írni, de most nem tudtam megállni.
    Én Indiana Jones rajongó vagyok!!!
    A Trilógia minden epizódját láttam vagy harmincszor, és azért néztem meg többször is, mert ELSŐRE IS FÖLDHÖZ VÁGOTT!
    A kristálykoponyával nem így lesz.
    A – mondjuk így – negyedik rész, sajnos csak egy szánalmas kísérlet egy legenda továbbvitelére. A legtöbbször az volt az érzésem, hogy a film önmaga paródiája.
    Legyünk őszinték: ha kivesszük a filmből Indy alakját, és mondjuk Dr. Smith lesz helyette, akkor marad egy C-kategóriás szombat délutáni RTL-es “szupermozi”.
    Pedig a nagy visszatérést lehet jól is csinálni /Rocky Balboa, John Rambo/.
    Persze, először én is igyekeztem megmagyarázni, hogy miért is jó, de ha ezt már magyarázni kell, és nem magától értetődő, akkor ott gond van.
    SPOLIER
    Csak tömören: prérikutyák /kétszer???/, hűtőszekrény, hangyafarm, liánok, úgy idegesítő az egész, ahogy van.
    Az Indy-trilógia lényege a kaland a történelem, és a misztikum. Na, ezekből itt semmi nincs. Vannak viszont űrlények!!??
    SPOLIER VÉGE
    Szóval csakis Harrison Ford miatt 5 pont.
    És ne folytassák!
    Itt a vége…

  64. Akartam szeretni ezt a filmet. Indiana újra akcióban. Bízni akartam benne , hogy most Spilberg és Lucas megmutatja, hogy lehet ezt jól is csinálni. Elöljáróba azt szeretném elmondani, hogy ha szereted idáig a szériát ez nem feltétlenül kell megnézned. A lelke mélyén mindenkinek vannak örök folytatások amit megnézne. Én is tűkön ülve vártam. ezt a részt. De sajnos azt kell mondanom, hogy ne. Elnézhetünk sok minden a IV-es epizódnak, hogy logikailag muszáj volt eltolni a sztorit időben. Az ötvenes évekből szervesen jönne a dolog, Indiana is öregedet de ez. Hát nem tudom. Aki rá van állva úgy is megnézi De szerintem kapd elő a polcról a régi szériát és ünnepeljük Indiana Jones fénykorában.

  65. “Legyünk őszinték: ha kivesszük a filmből Indy alakját, és mondjuk Dr. Smith lesz helyette, akkor marad egy C-kategóriás szombat délutáni RTL-es “szupermozi”.”

    Na szvsz ez ami pont nem igaz, éppen azért húzza le mindenki mert Indiana Jones film. Ha egy sima kalandilm lenne Doktor Smith-el akkor többen dícsérnék mert nem lettek volna csillagászati szintű elvárások.

  66. amúgy most, hogy láttam eredetiben is, már elmondhatom, hogy a szinkron teljesen jó lett fordításilag is

  67. megnéztem a filmet tegnap, de nekem nem igazán tetszett, van rengeteg jelenet ahol a régi indy filmek hangulata jön vissza tele akcióval, azokat nagyon élveztem. a story sztem iszonyat szar nem is értem mit akartak ezzel elérni. a vége pl egyáltalán nem illet bele a képbe, nem akarom elmondani de aki látta tudja miről beszélek. a fás jelenet a majmokkal is szánalmas, komolyan az az érzésem, hogy ezt a filmet leforgatták, összevágták és utána senki nem nézte meg, hanem egyből elküldték a mozikba. nálam 10/6 de csak a régi indyk emlékére

  68. Olyan, mintha 1989-ben, Az utolsó keresztes lovagnál megállt volna az idő és azóta semmit nem fejlödött volna a technika. Gondolom egyrészt azért így készült, hogy klasszikus(ab)nak tűnjön. De másrészt viszont azt az érzést kelti hogy nem mertek jobban hozzá nyúlni.
    Én azt gondolom, hogy egy kicsit jobb CGI és tarolt volna.
    Ami legjobban bejött az Cate Blanchett(eredeti)hangja és játéka amiröl áradozni tudnék, nem teszem.
    5/10.

  69. Aribeth: Ön nyert! ;))
    A Kereszteslovag az “all-time-favourite”-em, mind mondanivalójában, forgatókönyvében, szereplőiben remek. Számomra “A” kalandfilm, de ez persze tök szubjektív. :))
    Hová szállíthatom a nyalokát? :))
    (Ja és Atlantisz rules! ;))) )

    Zagloba: köszönöm, “sajnálom” hogy ezek szerint Neked is ennyire “szíven ütősen” mellélőtt a film…wow, micsoda képzavar! :)) :(

  70. Mármint sajnálom, csak így idézőjel nélkül. Tényleg, őszintén sajnálom. :) :(

  71. Nos jól tippeltem ! 125 milliót mondtam és 126 millió lett az első hétvége!!!

  72. rosszul tippeltél, mert a hétvége csak 100 millió, csütörtökkel eggyütt 126, de a hétvége toplistába 100 valamennyivel kerül indy. Majd a hétfő (az is szünnap odakinn) esti eredmény után megírom az eredményeket.

  73. Kiváló ötlet… vajon milyen arcot vágna Dr. Weir ha mondjuk Indy és Mutt egy átlátszó koponyát szorongatva átzúdulna Atlantisz kapuján? Ja és a nyomukban egy vagon emberevő hangya egy rikoltozó erős orosz akcentussal angolul káromkodó nővel… Na, tömören ennyi, bocs.

  74. ismét tévedsz, hiszen a bevételek fele általában a stúdióé, a többit a mozik (ahol megnézik az emberek) vágják zsebre.

  75. SPOILER

    Nosss lehet hogy nem figyeltem jól, de egyvalami nekem nem tiszta. Minek vonzotta a fémet a kristálykoponya?

    Másik. Ha a szovjeteket felfelé húzta a porszívó a film végén, ami mint kiderült egy ufó hajtóműve és nem dimenziókapu, akkor miért a palota alól jött fel végül a csészealj?

    Shia próbálta kihozni a maximumot a vagány srácos feelingből, de egyrészt túl hullámos maradt a haja meg túl kevéssé volt lenyalt hogy igazi rock n roll arc legyen a 60-as évekből. Másrészt meg felénk az ilyen srácokat Keszegnek hívják.

    Atombomba teljesen fölösleges volt mert a történetet nem vitte előre, a vöröshangyákkal meg a jól bevált múmiás klisét lopták le, ami már nagyon lefáradt poén.

    Sajnos a jövő sem tartogat jó kilátásokat, mert a Múmia 3 is elég fáradtnak ígérkezik azzal hogy a már 2* az előző részekben ellőtt poénokból rakták össze filmet. Csak most nem egyiptom a helyszín hanem Kína. Hurrá.

  76. Röviden-
    Elgurult gyógyszer az egész. Egy fillért sem ér meg. Megnéztem és szánalmasan gyenge még kalandfilmnek is. nincs meg a feeling, a szövegek nagyon gyengék… a story meg… Nos aki látott már kalandfilmet összerakhat mindent.

    Spoiler innentől

    Ja és a végén amikor a csaj beleőrül, pont ugyanúgy néz ki mint a Frigyládában a kerek szemüveges csávó akinek leolvad az arca.

    A gonoszt alakító nő annyira gyenge volt, hogy az már szánalmas. Nem volt kisugárzása, nem érezted egy pillanatig sem rajta, hogy 30 emberért felelő beépített ügynök. LOL

    Humannal most nagyon nem értek egyet ez a 7/10 ez nagyon sok max 4-et osztanék ki rá.

  77. Nos Én azt a 125 milliót a csütörtöki kezdéstől vasárnapig ra gondoltam ! Szóval nyertem ! Bár igazából semmit csak tapasztalatot! :) És 126 milllió lett az első 4nap 151milliónál tat amúgy az IMDB-n már kint van! Amúgy nálam a film első megnézésre 7/10 volt de mióta megnézztem mégegyszer azóta 8/10re módosult! Nem lett ez rossz film csak hatalamas elvárások voltak!

  78. jah, boxoffice-on is kint van a 151
    amúgy az idei legjobb nyitás volt már a tegnapi adat is

    amúgy másodjára-harmadjára-negyedjére eredeti hanggal néztem, maradt a 8/10

  79. És ezért kellet törölni a kommentet? :) Amúgy meg lehet hogy igazad van csak nekem mindig valahogy a 125 mlillió lebeget előttem! És megörültem amikor az IMDB-n megláttam a 126 milliót! Mindegy ÉN ezen nem fogok össze veszni amúgy sincs semmi tétje csak Fun az egész! Kiváncsi vagyok Lucasék lépni fognak e köv részre !!! Majd kiderül !

  80. Akkor sorry csak úgy emlékszem írtam egy olyat ahol Mammut-tól kérdem hol játszák a filmet feliratosan mert nálunk csak szinkronnal van és kiváncsi lennék milyen eredeti hanggal!

  81. 1, ez hogy függ össze bevételi kommentel, amire válaszolva panaszkodtál a törlésért mintha abból a társalgásból töröltem volna
    2, pesten a MOM parkban játszsák, hogy egy városban ahol egyikünk sme lakik hol játsszák, arról természetesen fogalmunk sincs.

  82. Tegnap láttam. Háááááát… A színészekkel semmi gond, Ford még teljesen hiteles Indy, Shia is jó volt, Kate meg tökéletes, mint mindig. De hát a sztori!? Gyerekek most komolyan? Én nem is értem… Ennyi pénzért ezt sikerül kitalálni? Ez volt az a sztori/ forgatókönyv amit a sok rossz után végül elég jónak ítélt Spielberg meg Lucas? Ma már nincsen egy józan ember sem Hollywoodban? Ez az egész sztori olyannyira nem passzol az Indy vonalba, hogy erre megfelelő szavakat sem találok. Nem beszélve az agymenésekről amik voltak:

    SPOILER!

    A hűtőszekrénynél már kezdtem aggódni, a Disney állatkák átvehetik Jar-Jar Binks-től a stafétabotot, tarzan-tól már csak a trademark üvöltés hiányzott (star warsban volt végülis), hegyről leugratós-fán fennakadós dolog túl volt a viccesen, a ‘háromszor esik’ jelenetre már nem is találtam kifogást, és…

    …és aztán jött a film utolsó negyede, ami végképp tönkrevágott mindent. Nem passzol a feeling, a motivációk, célok sok esetben érthetetlenek, Hurt karaktere felesleges a koponya meg fröccsöntött és tele van tömve folpack fóliával. (Hiteltelen.)

    SPOILER OFF!

    Voltak persze jó pillanatok. Volt Indy feeling, voltak poénok és ha lett volna egy épelméjű ember a stábban, akkor ez egy hibátlan Indy epizód lehetett volna. Lucas és Spielberg talán a leggazdagabb hollywood-i rendezők/producerek. Ők aztán igazán megtehetnék, hogy nem (csak) a pénzért dolgoznak, hanem addig csinálják a filmet amig az tökéletes nem lesz. Ha szerintük ez a tökéletes, akkor azt kell mondjam, jobb ha most már leteszik lantot. Kiöregedtek a szakmából.

    Indy még bírná csak ők nem tudnak lépést tartani.

  83. Tegnap néztem meg a filmet, és utána még vagy 2 órát a hatása alatt voltam, de úgy, hogy nem tudtam, hogy ez most jó, vag yrossz? Aztán rájöttem, hogy a régiek színvonalát simán hozta, mert eza sorozat sose volt egy elit akármi, hanem tényleg egy szórakoztató kalandfilm, amit most isprodukált. Azt aláírom, hogy George Lucast az eredeti SW trilógia után hibernálni kellett volna, hogy többé ne nyúljon filmekhez, de Spielberg egyeszerűen zseniálisan hozta a formáját. Látszik, hogy ő tudja mire vágyik az ember: nem egy agyon extrázot visszatérésre, hanem a régi feelingre (persze egyesek előbbiben látják a jövőt, de szvsz az ilyet kell becsülni).

    Magyarán zseniálisnak tartom a filmet, annak ellenére, hogy a fő sztori tényleg jobban ütött volna valami mással, de igazán, ha normálkis CGI lett volna, és NO TARZAN akkor így is 10/10 lett, volna, így viszont aláírom 7-est.

  84. Amit kihagytam: egy rendkívül pozitív csalódás: Shia! Azt hittem béna lesz, de nagyon passzola filmbe. Le a kalappal. Igazi jampi.

    SPOILER

    Ohh és a best…

    Mikor Indy elveszi a kalapot a végén, és nem adja át a stafétát!!!!
    Imádtam. Tiszteletem Spielbergnek! :D

  85. Nemrég láttam a filmet… hát nem tudom de nekem nagyon is tetszett…jól szórakoztam rajta :) A tarzanos jelenet tényleg kicsit túlzás volt ! :P És Shia… wááá egyszerűen szupppper…zseniális :) Szal imádtam/imádom :D 8/10

  86. Hát, ma megnéztem, sztem irtó jó volt. Visszahozta a hangulatot, amiért bármikor leülök megnézni egy indy filmet. Sok hozzászólást nem értek, már egy éve közölték spielbergék, hogy kevés lesz benne cgi, hagyományosan akarnak filmet forgatni..

    kétszer éreztem magam kínosan, a hütőszekrénynél meg amikor marion előzetes megtekintés után behajtott a szakadékba a fára..

    A többi elmegy egy indy filmben.

    Továbi komment olvasgatás után annyit elmondanék a mitológia – ufók (sci-fi) vitához, hogy a dél-amerikai kulturákban igenis erős feltételezés az idegenkezűség, sok rajz alapján is, ugyanolyan mitologikus elem, mint a keresztényeknek a szent grál.

    a frigyláda mégis mi volt? Ezt így kell elfogadni, indy indy és remélem jön az 5. Nagyon remélem!

    üdv.

  87. osztom silver42 fentebb elhangzott/leírt véleményét: A mi Indy-nk még bírná szusszal, de G.L. és S.S. nem. Bizakodjunk, hogy nem nyújtják tovább a rétestésztát!

  88. Végre megnéztem én is a filmet. Csodálkozom, hogy eddig senki ide nem írt kritikát. Utolsó figyelmeztetés, komoly spoilerek következnek!

    Szóval. Kezdődik az újabb kaland. A legelején a prérikutya jópofa volt és a zenés versengés elhelyezte időben a filmet. Spielbergtől elvártam volna, hogy a bulizós fiatalos falnak menjenek vagy valami hasonló. A jelenet egyébként feleslegesen hosszú volt. Aztán váratlanul megjelent a felirat, ami csalódást keltett. Sehol nem volt a poszterekre jellemző narancssárga “Indiana Jones” felirat, de mintha az első rész betűtípusát használták volna. AUtah kiírásnál egészen biztosan a régi betűtípus volt. A következő jelenetben a gonosz oroszok kegyetlenkedtek, ami szerintem egyáltalán nem passzolt a filmbe. Ha keménykedni akarnék, akkor azt mondom, hogy a film máris ezzel -5 pontra belőtte magát, mint annó az akasztással a Karib tenger kalózai III. A lényeg, hogy halad a sztori, megjelenik Indy. Én csalódnak éreztem, hogy most nem volt egy 5-10 perces nyitójelenet, ahogy azt korábban megszokhattuk. A gonoszkodó ruszkikkal folytatott eszmecsere, alázás, lélektani hadviselés után behatolnak a raktárba. Felsejlett az első rész Frigyláda motívuma, ami remek visszautalás volt, s később egy pillanatra magát a tárgyat is megmutatják visszautalásnak. A raktárban történtek végülis szellemesek voltak, ha nem láttam volna már ezt az X-Men 2-ben, ahogyan Magnetot kiszabadították műanyag börtönéből. Aztán jött a következő pofára esés, amikor a mágneses koporsó jellegű cuccot megtalálták. Senkit sem zavart senkit, hogy a fémből készült fegyvereket (vagy a Frigyládát) nem vonzotta a cucc, bár később legalább próbáltak erre utalni, hogy a katonák megmarkolták a gépfegyvereket. A haverja árulása speciel nem volt kiszámítható, bár nem is láttam sok értelmét, hogy később őt az oroszok életben hagyták. Amikor mindenki ráfogta Indyre a fegyvert, akkor azt vártam, hogy majd a Mátrixhoz és Jumanjihoz hasonlóan a lövedékek is megállnak a levegőben. Szerencsére ezt nem játszották el, helyette lett egy elég izgalmas szökés, ahol mindenki mellélő. Majd jött egy teljesen felesleges rakétás rész, amit utána a borzalmas atombombás jelenet követett. Itt fogtam a fejemet először komolyabban, hogy te jó ég, ennek mi köze az Indiana Jones triológiához? A történet ezekután szépen haladt előre és ahhoz képest, hogy a nagy titok mennyire odaveszett, Indy persze mindent tudott róla. Így is azt vártam, hogy majd oroszul leoltja a ruszki nőt, de a nyelvtudását csak később csillogtatta meg Peruban. Örültem az egyetemi jelenetnek, hogy a tanterem nem változott és hogy Marcus Brody és Prof. Henry Jones is méltó megemlékezést kapott. Kicsit bele is borzongtam, amikor a harmadik részből elővették az apja zenei főtémáját. Később ezt folytatták az állomáson is kis módosítással. Aztán feltűnt az új szuperhősünk a peronon, akinek a bemesélése azért kicsit furcsa volt. A városban is jót kergetőztek és vicces volt, amikor Indy a kocsiba be- és kiszállt a motoron. Később a perui zárdában a térkép megtalálása is a harmadik részre emlékeztett, ahogyan a padlóra volt ráírva a válasz. Ezután jött a sír megtalálása, ami egész félelmetes volt. Ám ekkor felbukkant a két harcművész indián. Annak az egésznek értelme egy szál nem volt. Megint fogtam a fejem. Maga a sír hangulata király volt, tényleg bele lehetett borzongani. Aztán valahogy a koponya megtalálása után kezdett az egész film elborulni. Dzsungelben polkázó oroszok, megzakkant haver, a cilinderből előhúzott Marion, akinek a felbukkanását eleve lelőtték a neve kiírásával a legelején. Indy vallatása közben is azt vártam, hogy Kali véréhez hasonlóan át fog állni a rossz oldalra, de szerencsére ezt nem játszották el. A futóhomokos rész nem volt rossz a kígyóval. Harrison Ford haláli fejet vágott, amikor nem akarta elkapni. Ezután jött a film egyik vicces mélypontja. Eleve a dzsungelben egyetlen kocsi vágja a fákat (!), amit a katonai konvoj követ. Majd még fogócskázni is kezdenek vagy 15 percig, miközben mindenki minden kocsiban legalább egyszer megfordult. A liános jelenet gáz volt, pláne hogy még a majmok is követték. Ezt már csak a sziklaperemmel tudták überelni, ami folytatódott a hangyákkal. Értelmetlen baromság. Röviden. S jött a vízesésen autókázás, amiről már nem tudtam eldönteni, hogy ezt komolyan gondolák-e. S mintha az egész a Niagara-vízesésnél lett volna felvéve. Ezután végre elérkeztünk a lényeghez, az elveszett városhoz. Mondanom sem kell, hogy nem értettem, hogyan tudtak kőszobrok mögül az indiánok kimászni. S vajon hogyan mentek be a spanyol kalandorok a koponyához, ha nem nyitották fel a tárgyalótermet? Mert páran fel voltak nyársalódva, tehát egyszer már ki lett nyitva a kamra. A lépcsők behúzódása legalább jó ötlet volt Valaki kilopta a sírt és visszazárta az egészet? Nem értem. Aztán jött maga a finálé, az UFO-s jelenet Ami akár jó is lehetett volna, de nem volt. A díszlet pedig szenzációsan meg volt csinálva. Indyék nagyon gagyi módon menekültek ki az “Asgardok” karmaiból. Az egész terem összeomlása és forgása teljesen felidézte bennem az X-Men 3-ból Főnix képességét. A kapzsi mellékszereplő halála a Múmiában jobb volt, aztán az idegen űrhajó felszínre kerülése és elrepülése pedig az X-akták mozifilmben is különb volt és a sziklák repülése megint az X-Ment idézte. Ráadásul itt megint bejátszották az elveszett kincsre utaló főtémát az Indy III-ból. A visszautalások ellenére azt éreztem, hogy John Williams nem tudott semmi fülbemászót írni vagy már csak a történet miatti csalódás mondatja ezt velem. A film végén az esküvő igy nagyon egyszerű volt, s mintha nem is lett volna normális befejezése az egésznek. Azt kell tehát mondanom, hogy tényleg ez a leggyengébb Indy film. Sekélyes történet, túl sok CGI, összedobált akciórészek a remek operatőri munka ellenére. Mintha egy tipikus hollywoodi tucattermékké silányult volna az egész, ami hozta ugyan a kötelezőt, de semmi rendkívülit nem tudott felmutatni. Szerintem így is botrányos, hogy az egész filmben alig volt valami kreatív, amit más filmekben ne játszottak volna már el. Így tehát az Indy IV inkább emlékeztett egy Múmia-Tomb Raider-X-akták-Csillagkapu-X-Men ötvözetre. Még a Múmia 3 trailere is jobban lázba hozott, mint ez a film, pedig a stílusteremtőtől elvártam volna egy kis “reformot”. Szinte alig van jelenet, amire azt mondtam volna, hogy emiatt újra és újra megszeretném nézni ezt a kalandot. Egyszeri szórakozásnak jó volt, de sajnos ez csak 4/10 pont.

  89. Platschu, szia, volt kritika, csak egy értelmetlen vitába torkollott és Human kitörölte az egészet a kritikámmal együtt! (Nagyon helyesen, utólag én is úgy érzem!) Ami nagyjából hasonló volt a tiédhez, csak nem volt ennyire részletesen és értelmesen levezetve. Mammut szerint részrehajlottam, amit kénytelen vagyok elismerni, lehetséges, hogy úgy volt. Ám a lényeg, hogy mindenben tökéletesen egyetértek veled, csak én még azon lovagoltam, hogy szerintem az ufo dolog nem kellett volna bele a végén.

  90. Bocsi, azt a mondatod nem nektek szántam, csak a beollózás részeként benne maradt.

    Ami még visszataszító volt, hogy Marion ennyi évig eltitkolta a gyereket Indy elől, akit így megfosztott az apai jogaitól. :S

  91. Sziasztok!

    Én 22-én 0:01 perckor már tűkön ülve vártam, hogy véget érjenék a rohadt reklámok a Corvinban, és elkezdődjön végre amire már azóta vártam mióta kiadták pc-n az Indiana Jones and the Fate of Atlantis-t /aki nem tudná ez volt az Indy játékok negyedik része, azt hiszem nekem itt csillant fel először a remény/. A hozzá szólással még vártam egy kicsit, hogy üllepedjenek a dolgok…

    Sok negatív kritikát olvastam, és mint fanatikust nagyon de nagyon sértették ezek a kis törékeny lelki világomat :), úgyhogy fel is hagytam ezek olvasásával.
    Mit is mondhatnék… összességében a film nagyon jó, még ha osztozok is azokkal a véleményekkel, hogy voltak eltúlzott dolgok benne, nagyon tuti. Ilyen világot élünk az íróknak és rendezőknek is sodródni kell az árral, nem egy nem két filmet láttam már amiben hasonló ‘eltúlzott’ jelenetek voltak például Bruce Willis drága életében, mégsem rontottak /vagy legalább is nem sokat/ az összképen, ez a trendi mostanság.
    Ford a régi formáját hozza, és nem csak a korához képest játszik jól hanem a régi Indyhez képest is. Talán a bunyókban lassabb egy kicsit, de ez még jól is áll neki /lehet hogy ennyi idősen mi örülhetünk majd ha a járókeretet arrébb tudjuk rakni :)/. Ismerősök is megjelennek a filmben, ki igy ki úgy… szóval ezen nincs mit ragozni, meg amúgy sem szeretnék egyetlen poént sem lelőni, egyszerűen baromi jó 10/8.5

    Különben meg, fel sikerült eszmélni mindenkinek?…
    Hahó, veszitek az adást?… már játszták az Indy 4-et amire talán évtizedeket vártunk!!!! Sipirc a mozikba és tessék örülni neki, hogy Indy kalapja és ostora nem porosodott az idők végezetéig valami eldugott kellék raktárban! Mert hogy ez is benne volt a pakliban.
    Én türelmetlenül várom az 5-öt, már ha a sok bumburnyáknak nem sikerül annyira lehúzni a filmet, hogy ne legyen értelme megcsinálni a következőt.
    Addig is nem tudok ellenálni a kísértésnek, hogy ne üljek be rá legalább még egyszer :-)))).

  92. Üdv mindenkinek…
    Kezdeném ott a bátor és barátságos listát, hogy igen, lesz Indy 5, ahogy érkezik a Jurassic Park 4 -is, és még sok más finomság…. Hogy miért? Egész egyszerűen azért, mert Harrison Ford anno 5 Indy filmre írt alá szerződést, tehát ha világi trágyát alkotnak is, sajnos akkor is lesz. De ez a film jó volt. Legalábbis szerintem…

    !!!!!SPOILER ALERT!!!!!

    No lássuk… A film eleje hihetetlen volt, buckapatkányokkal, vagy a nélkül, de visszahozta a jó öreg Jones hangulatot. Mac kicsit idegesítő volt (a hármas ügynök szöveg viszont nagyon ütött), de emészthető volt az első fél óra, hisz valahogy vissza kellett idézni, hogy hogy is csattan az az ostor (ami a hivatalos fordítás szerint valójában egy korbács), hogyan veszi Indy a kalapját, és lép le a legszemetebb helyzetekből is.
    Mutt figurája először egy kicsit szokatlan volt, ám maga a név is kicsit fura volt az elején, és VALAMIT sugallt… (Emlékszünk még annó arra a jóféle Utolsó Kereszteslovagra, ahogy végig utalgattak a film elején pár dologra?) Majd beugrott, hogy a Mutt gyakori kutyanév Amerikában, és jelölik a “korcskeverék” ölebeket is Mutt jelzővel. (Ki nem hiszi, nézzen utána). Ráadásul a motoros jelenet haláli volt.
    A forgatókönyvíró géniuszok egyszer szúrták a szívembe a tőrt, de akkor marhára meg is forgatták, mikor emlékeztettek a tényre: Indy bizony öreg (“Hány éves maga… Nyolcvan?). De hát gyorsan elfeledtük, főleg a jóféle temetős jelenet alatt is, ami igaz, hogy rövid, de szívet melengetően röhögtem ki minden épp leütött vagy lelőtt bantunégerindiánalakot (na jó, csak belül nevettem, kívül mosolyogtam, mert a mellettem ülő kopasz kétajtós szekrény a tüsszentésnél is csúnyán nézett rám).
    Majd jött a Tarzanos jelenet… Akinek nem esett le, hogy mi is az, arra én kicsit furcsán néznék… Mutt első igazán Indy lépése ez volt, ahogy “lengedezett”, majd egy jólirányzott rúgással beérkezett a kocsiba, és helyretette a jónépet.
    A CGI nem volt annyira Istenkáromló, főleg, ha az ember tudta élvezni azt, amit lát a szemével. Hogy miért? Mert a filmet egyben élvezed, és nem keresed a hibákat, akkor pokoli jó művet látsz.
    Az utolsó jelenet, ahogy a szél kicsapja a templomban az ajtót, és fújja a kalapot, felszólal az Indy zene, és Mutt felemeli… Hát egy pillanatra elvigyorodtam, hogy “neeee, ez nem igaz…”. Ennek két oka volt. Azért nagy pofánvágás lett volna, ha a következő film már Mutt Jones címen futna, a másik, hogy leesett végre a nagy mondanivaló, amit annyira keresünk pár filmben. Hogy mi is lenne ez?
    “Bárhol is jártál, bárki is akartál lenni, szüleid vére ott csörgedezik ereidben. Avagy az alma soha nem esik messze a fájától.”

    SPOILER OFF

    Én csak ajánlani tudom a filmet, hisz remek kis hangulatkeltő műről van szó, főleg, hogy Harrison Ford nem szúrt el benne semmit… És Indiana Jones még él!
    Én 9/10 -et adnék rá.

    És most ne szedjük le az új kommentelő fejét, ha lehet… :D

  93. Üdv minden filmbuzinak!:))

    A sok negatív, és a jóval kevesebb pozitív kritika ellenére is meg akartam nézni a folytatást. A saját vélemény kialakítása mindig fontos.
    Az elején már gyanakodtam, hogy rosszul tettem, amikor Irina Spalko szerepében szegény Cate a szempilláit meresztgette, a későbbiek folyamán ezt még tetézték bizonyos fényjátékokkal, én meg elhűtem, hogy ez lenne Spielberg egyik kifejező erejű rendezői eszköze? /Nem tudom, hogy itt azt akarta volna sugallni Steven, hogy Cate-nek a pillái gyönyörűen keretezik a világoskék szemeit, vagy ez inkább félelmet kellett volna hogy keltsen a nézőkben???/
    Aztán Indy és a hűtő esete. Tudom, ólombevonatú, a könyvben benne van, de már akkor azt mondtam, ez sok, és vicces, csak nem épp úgy, ahogy azt az alkotók szánták a nézőknek. Persze volt néhány régi vágású poén, amiknél el kezdtem reménykedni, hogy talán majd most átélhetem a régi Indy-feelinget, de összességében az egész fárasztott.
    LaBeouf pedig felragasztott vagy inkább fagyasztott??? az arcára egy tátott szájú bamba képet, és végig azzal játszott. (Ahhoz képest, hogy az Eagle Eye-nek csak a trailerében lényegesen több arcát mutatja, vagy ez is talán Spielbergnek volt köszönhető, hogy ennyire behatárolódott a játéka???)
    3x zúgnak le a vízesésen, majd a következő jelenetben tök szárazak, a nacin sehol semmi vizes folt + a séró belőve. Pedig én aztán nemigen figyelem, hogy egy rendező milyen logikai bakikat vét a filmben, de unalmamban idáig fajultak nálam a dolgok.
    John Hurt fogai hol csontfehéren csillogtak, hol kerestem a szájában, mindez normális időrendi sorrend nélkül.
    Tudom, hogy Steven szereti az ufókat, az űrlényeket és egyéb, még szóba jöhető földönkívüli jelenségeket, ezt még el is viseltem, de a vége annyira Múmia 2 volt, hogy nagyon fájt, és X-Aktás jelenetek is visszaköszöntek – már az elején, amikor és ahogy bementek a raktárba.
    És a végén az erős célzás a folytatásra, illetve hogy Ford még nem akasztja szögre a kalapját, kicsit erőltetett volt, akárcsak a hatásszünetekkel tarkított romantikus jelenetek, amelyek még inkább darabossá tették a filmet.

    De talán ez is olyan lesz, mint az új Star Wars filmek, hogy a III. rész végre az elődök nyomdokán haladhatott tovább, az első két rész kudarcain felemelkedve.
    Szorítok, hogy így legyen!

  94. A legtöbb “jajj UFO mitkeres az itt” dolgon szenvedő embernek szeretném üzenni, hogy a “kristálykoponyákról” és a “Nazca vonalakról” legalább annyi kutatás és rejtélyes “bizonyíték” van, mint a Szent Grálról, így ha az annak a filmnek a végén lévő mágikus (bár kevésbé látványos) dolgokat el tudtátok fogadni, akkor most igazán nem értem, mi a probléma.

    Szerintem remek film volt.

  95. Üdv!
    Szerintem az Indy filmekben megfigyelhető egy ciklikusság: a Frigyláda keresztény témájú volt, a Végzet temploma tiszta 100% kaland, A kereszteslovag ismét keresztény téma, a Kristálykoponya 100% kaland… (a következőben elvileg Krisztus keresztjét keresik).
    Szerintem a Kristálykoponya nagyon jó, az Indy flashek kötelezőek, és mind hozza is a színvonalat.
    Nekem olyan volt az élmény mikor egy rég nem látott jóbaráttal találkozik az ember (végül is az előző részeken nőttem fel…no meg Star Wars-on). Édeskés hangulat, mosoly, emlékek dömpingje… tökéletes folytatás ennyi idő után.
    Az egyetlen amiben több lehetett volna: az eddigi főgonosz szerepet a nácik töltötték be, most a szovjetek. Na ebből lehetett volna több, valami hasonló mint a Kereszteslovagban (a Hitleres poén zseniális). Ennyit hiányoltam, a többi szerintem belefér Indy világába.
    Szeretem a képregény adaptációkat, lesz is bőven a közeljövőben, de szerintem Indy eséllyel pályázhat a “nyár filmje” díjra a konkurensekkel szemben.
    Nézzétek meg!!!! :D

  96. Szerintem nagyon átvágtak minket ezzel a filmmel.
    Annyira közepes lett, hogy már fáj.
    A történet majdhogynem 0, egy-két hangulatos kép, ötlet, de komolyan szinte már semmire sem emlékszem, pedig nem olyan rég láttam.
    Már inkább az a kérdés foglalkoztat: miért is csinálták meg ezt a részt tulajdonképpen?

  97. Én szórakozni ültem be a moziba és nekem nagyon bejött! IndiJános hozta az öreg kalandor formáját (nem igazán kellett játszania :) A sráctól féltem pedig nem kellett volna, jól adta elő! Megérdemelten 8 pont!

  98. Szerintem ez a film veri az utóbbi évek kalandfilm felhozatalát. Már rég láttam ehhez fogható izgalmas filmet, és a színészek is jól játszottak, Ford zseniális még így 65 évesen is. Én 10-ből 11-et adnék a filmre.

  99. Egyesek olyan sok bakit észrevesznek a filmben, úgy kielemzik a kritikájukkal, hogy nem tudom akkor miért nem csinálnak ők egy jobb kalandfimet amiben minden tökéletes, és egy bakit sem lehet találni. Mindenki a hűtőn meg az ufón van kiakadva, pedig tényleg folytak kísérletek atomálló hűtőkkel. Az előző részekben is voltak ilyen hihetetlen dolgok, ennek ellenére nagyon népszerű volt. szerintem nem a filmmel van baj, hanem a sok elégedetlenkedő nézővel.

  100. Van, aki csak a film UTÁN akart sírni? Én már alatta is. Borzalmas volt. Bugyuta, bárgyú, történet semmi. valahogy a 3 fantasztikus film után nem ezt vártam. iszonyat. Semmi vicces, kalandos, ÉRTELMES nem volt benne. Miért ehhez a témához kellett nyúlni? MIÉRT? A töri eddig is bevált ez csak sci-fi volt töményen, abból is a legalja, alapvető történelmi tévedésekkel. Tényleg az első 15 perc volt jó, de az is csak azért, mert akkor az ember még nem tudja, hogy mire számíthat. Nálam egyértelmű bukás.

  101. most ez spoiler vagy mi a fene, nemnagyon szamit ennyivel a bemutato utan. de nektek nem esett le, vagy cask en vagyok tul jolinformalt, hogy az area51-es menekulos sinesraketa micsoda? ez az a hires szerkezet, amin az emberi turokepesseget vizsgaltak, hogy birja a szervezet a gyorsulast. beöveztek az arcot, megkuldtek, es a viz 3mp alatt nullara lassitotta. beleegett az öv a testebe, de nem lett komolyabb szervi baja.
    na vege az okoskodasnak

  102. Most néztem meg. Nagyot csalódtam. SPOILERES

    Nem olvastam végig a kritikákat, előttem biztos leírták:mi a fasznak az a röhelyes atombomba jelenet?, mi ez az ufóizé a filmben?mi köze a történetnek az Indy filmekhez? Nem tetszett a 2. Indy film, de ennél jobb volt. Szépek ezek az effejtek meg minden, de ha nincs történet, szart sem érnek. Nem valószínű, hogy újranézem. Nekem 3/10.

  103. Hát ha ez valakinek tetszett szerintem elég siralmas ízlése van, elnézést kérek tőlük. A 3 indi után ez egy blama.
    Atombomba le,majd 400km/órás zuhanás után kimászik ez még hagyján. Itt még lehetett volna jó a film.Tulajdonképpen az első 20 perc okés volt, az első 5 perc meg frenetikusan jó. Innentől kezdve exponenciális zuhanásba kezdett a film. Az igazi indi hangulat hiányzott, a köré font miszticizmus meg egyszerüen nem létezett. Emlékezzünk az első indi-re. A frigyláda megtalálásáig egy sor rejtélyt kellett megfejteni, az embert odaszegezte a székhez. És mit látunk itt? Motyog valamit egy kristálykoponyáról meg egy hibbantról. Snitt, a következő részben egy ókori templomban mászkálnak. Könyörgöm, nem lehetett volna ezt adagolva adni? Az embernek az az érzése támadt, hogy Steven-ék nem akarták a nézők idejét húzni egy fránya kis sztorival.Nem durr bele, sok cgi-t meg vívást a dzsip tetején, mert a néző egy kretén állat akinak csak a végtelen durrogtatás kell. Ez lett Amerikából vagy csak ez a bagázs nézi le ennyire a néző igényeit?
    Akkor miért nem azzal kezdték a filmet,hogy kihúz egy lexikont a fiokból és megtalálja azonnal, miután felrobban egy hiper szuper hidrogénbomba, sőt kettő is.
    A vége siralmas volt.Kristályból egyesített ufó meg feketelyuk, mi van?
    Értette ezt valaki,tetszett ez valakinek?
    Srácok, ha ez nektek bejött, akkor maradjatok is és nézzétek tovább a Conan és Hercules sorozatot vagy vegyétek elő a G.I-Joet és barbit, mert ez bizony az szint.Én örültem volna a legjobban, ha bejön és az év filmje lenne, ez sajnos kerülhet a rottentomato-ra a catwoman mellé…

  104. Roviden: ez a film minden szempontbol az eddigi harom resz totalis megalazasa. Osszecsapott, logikatlan, igenytelen de legfokebb otlettelen (mindenki osszeszarja magat a koponyatol oszt’ jovan) forgatokonyv. Gyalazat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.