I’m Not There – Bob Dylan életei

Dylan életrajzi filmjében nincs Bob Dylan nevű (ha már itt tartunk, sem Robert Allan Zimmermann nevű) szereplő, a filmben egyáltalán nem is hangzik el ez a név (a kissé szájbarágós magyar alcímet leszámítva). Dylan valójában ott sincs. Persze, a leginkább kaleidoszkópszerű filmben végig Bob Dylan-dalok szólnak, eredetiben, vagy valamelyik színész előadásában. Nincs egyenletes történetvezetés, sem egységes stílus, csak jelenetek vannak, képek, zene, és hat színész, akikről persze mi tudjuk, hogy valójában mind Bob Dylant játsszák. Ettől még persze lehetne valami zavaros művészmozi, de Todd Haynes meg tudta rendezni úgy, hogy egy pillanatig sem az, hanem lenyűgöző film.

I am not there kritika

Eléggé lehetetlen, de megpróbálom elmesélni azért. Hat ember történetét látjuk, azaz inkább jeleneteket az életükből mindenféle időbeli következetesség nélkül. A történeteikben pedig néha egészen egyértelműen, máskor pedig csak rejtett utalások formájában végig Bob Dylan életének valamelyik korszakát, jelentősebb eseményét vagy szereplőjét ismerhetjük fel.

Woody, a tizenéves fekete csavargógyerek (Marcus Carl Franklin) élete a blues, tehervonatokon utazik a gitárjával, és meglátogatja a halálos ágyán fekvő példaképét, Woody Guthrie-t. (Dylan például, a valóságban, ugyanígy meglátogatta Guthrie-t a kórházban). Aztán van egy zaklatott tekintetű ifjú költő (Ben Whishaw), aki a bíróságon saját neveként az Arthur Rimbaud nevet adja meg (Dylanről tudjuk, hogy szereti Rimbaud-t, másrészt ő maga is egy költő nevéből nyúlta a sajátját). A harmadik szál Jack Rollins nevű folkzenész fiatalemberről szól (Christian Bale), aki egy ideig lelkesen protestál, később pedig egyik percről a másikra szakít a folkkal, a világmegváltással és az elhivatott folkénekes csajjal is (ő a valóságban Joan Baez volt, a filmben máshogy hívják és Julianne Moore játssza). De olyannyira, hogy képes elektromos gitárral fellépni egy folkfesztiválon, a rajongók persze teljesen kiborulnak, egy koncerten a közönség Júdásnak nevezi (ez történt, 1966, Manchester Free Trade Hall), néhány évtizeddel később pedig Jack Rollins megtér, gospelt énekel és bibliaórákat ad, amely korszakon Dylan is szerencsésen túlesett.

Valahol máshol eközben Robbie, a színész (Heath Ledger) megnősül, gyerekei lesznek, majd házassági krízise, felteszem, ez a rész Dylan Sara Lownds-sal kötött házasságát hivatott bemutatni. Bár Sara a valóságban egy amerikai modellcsaj volt (Playboy-nyuszi), a filmbeli feleség pedig francia és absztrakt festőművész, gondolom, a házasságban adódó nézeteltéréseken ez sokat nem változtat. A film legdurvább alakítása Cate Blanchett, aki a Jude Quinn nevű amfetaminfüggő, meglehetősen androgün és a félreértettségtől szenvedő zenészt játssza nyilvánvalóan hetvenes évekbeli környezetben. Jude, akárcsak annak idején Bob Dylan, összeveszik a BBC riporterével, Allen Ginsberggel haverkodik, és találkozik a Beatles-szel, amely utóbbi jelenet nagyon vicces Beatles-utalással végződik. Cate Blanchett zseniális, megérdemelte az Oscar jelölést ezért az alakításért, ahogy kinéz a kamerába (ránk), az egyszerűen elképesztő. És van még egy hatodik, western-szál, amelyben Richard Gere alakítja a közismert westernhőst, Billy-t, a Kölyköt, ami azért érdekes, mert Dylan szerepelt a Pat Garrett and Billy the Kid c. westernfilmben, valamint ő írta a filmzenét is (többek között a Knockin’ on heaven’s door című dalt.)

Bob Dylan életei

A Dylan élettörténetéből vett sztorikon kívül rengeteg rejtett utalás van a filmben, amelyeket csak rajongók fognak felismerni, biztos, hogy én sem vettem észre felét sem. Például néha csak úgy keresztülmászik a képernyőn egy nagy pók: gondolom, Dylan Tarantula című regényére kell gondolni. És a legkülönfélébb helyzetekben a szereplők közötti párbeszédekben mindenhol Dylan-dalszövegek sorai vannak elrejtve.

Valahogy így kell elképzelni a filmet: összefonódva, sorrendiséget nélkülözve látjuk a hat szereplő történetét, akik néha Bob Dylan-számokat adnak elő, néha pedig konkrét jeleneteket játszanak el Dylan életéből, bár egyik sem ő. Néha fekete-fehér a film, néha színes; időnként a hatvanas, hetvenes években játszódik, máskor kicsit vadnyugati, esetleg egészen szürreális, semmiféle stílusok közötti határt nem tisztel. Ahogy Billy The Kid találóan megjegyzi: „mintha egy szobába tennéd be a tegnapot, a mát és a holnapot”. Akárcsak a Bob Dylan nevű zenész, aki volt csavargófiú (persze nem, később kiderült róla, hogy rendes középosztálybeli kertvárosi gyerek), volt politikailag elkötelezett folkzenész (aminek olyan hirtelen fordított hátat, hogy azok a rajongók szerintem azóta sem heverték ki), belekóstolt a legtöbb zenei stílusba, ami azt illeti, a legtöbb művészeti ágba (időnként rajzol és állítólag irodalmi Nobel-díjra is jelölték már), meg néhány világnézetbe (kb a zsidóságtól a bibliakörön át a drogokig, beleértve politikai jobb és baloldalt). Bár a kritikusok és a közönség néhány krízistől eltekintve mindig szerette Dylant, mindig nehezen viselték, hogy a végletekig ellenáll a kategorizálásnak: csomó interjúban faggatják arról, hogy akkor most igazából melyik is ő, melyik valójában az ő zenéje, és igazából miben hisz. A filmből kiderül, hogy ez nem derül ki.

Lenyűgöző film, szokatlan stílusváltásokkal, időnként követhetetlen történetvezetéssel, gyönyörű képekkel, elképesztő színészi alakításokkal és természetesen mindvégig remek zenével, amelyek miatt 10/10 pontot adok rá merészen. Azok ne nézzék meg a filmet, akik ragaszkodnak hozzá, hogy egy film legyen mindig pontosan érthető és követhető. És persze, fogalmam sincs, milyen élményt nyújt olyanoknak, akik velem ellentétben sosem voltak Bob Dylan-rajongók, de el tudom képzelni, hogy még úgy is elég jó.

20 hozzászólás a “I’m Not There – Bob Dylan életei” bejegyzéshez

  1. Szép kritika!
    Cate Blanchett játéka teljesen magával ragadó, az ő jeleneteit többször is újranéztem.

  2. jee, szuper kritika. gyakrabban:)

    én sajnos sosem voltam dylan rajongó (nem ismerem igazán), így annyira nem jött be a film…

  3. Ezaaaaaz! Komolyan mondom, szorítottam, hogy valaki adjon 10/10-et ennek a filmnek, és megtörtént:D
    Cate Blanchett egyszerűen valami hatalmasat alakít, de ne feledkezzünk el a többiekről sem, mert ők is nagyon odatették magukat. Köszönhetően ennek a kritikának, azt hiszem ma este újranéznem a filmet.

    isolde! csak csatlakozni tudok winniehez, nagyon jó kritika, gyakrabban szeretnék ilyet olvasni!

  4. “Cate Blanchett zseniális, megérdemelte az Oscart ezért az alakításért” – mármint a jelölést.

  5. Nagyszerű kritika! Annyit hozzátennék, hogy szerintem Heath Ledger-Robbie-Dylan felesége két nőből lett összegyúrva (hogy ilyen szép magyarosan fogalmazzak). Az egyik ugye Sara, a másik pedig Suze Rotolo, aki ’62-’63 környékén volt Bob barátnője. Mert ő festő volt/az szeretett volna lenni, és ez volt köztük az elsőszámú feszültségforrás. Vagyis, hogy nem mint Bob Dylanné szeretett volna híressé válni, hanem a saját erejéből.
    Cate Blanchett tényleg zseniális volt. Ő volt a legdylanebb.

  6. masina: kattints az i-am-not-there címkére a cím alatt és ott van az írásom. komolyan ;)

  7. “Hány utat járjon végig valaki
    Hogy a neve ember legyen?”
    – nagyon szeretem a Dylaneket (Bobot, és Thomast) és az írással is egyetértek 10/10

  8. Végre! Nagyon tetszett ez a film, pár hete láttam, és mindenkinek ódákat zengtem róla, de akinél sikerült elérnem,hogy megnézze, mindenki azt mondta : hát… követhetetlen, nem jött be. Nem értettem, ha senkinek nem tetszett, engem miért fogott meg ennyire?! És itt van, feketén fehéren minden. Annak ellenére,hogy sosem voltam Bob Dylan rajongó, a film best. Kösz a kritikát, és a 10/10 ezentúl nehezen fogja ütni (nálam) bármelyik film is, áj tink.

  9. Én mostanában kezdek rákattanni Dylan-re, a film előzetese meggyőzött, ha adódik rá alkalom, megnézem az tuti. Pláne hogy most is csupa jót olvastam róla.:)))

  10. szeretem bob dylan zenéjét,meg az életrajzi és kicsit elvontabb filmeket is,de nekem valahogy ez nem jött be,habár sok dolog ez utan a cikk utan kezd tiszta lenni
    a hangulatok(képhatás,zene) nagyon el van találva viszont nekem hiányzott egy konkrét történetvezetés

    pl hasonlo kategoriból a basquiat,a grafitti királya nekem sokkal jobban bejött

  11. Cate Blanchett egy színész-istennő! Amit ebben a filmben letesz az asztalra, azt nagyon kevés hollywood-i színészkollégája tenné zsebre. Zseniális volt!

  12. Énis nemrég néztem. Lenyűgöző, elgondolkoztató. Mondjuk én sem vagyok Dylan rajongó olyan értelemben hogy nem tudok sokat az életéről. Azt hiszem el fogok olvasni egy hagyományos életrajzi könyvet, és aztán újranézem a filmet.
    Nagyon nagyon nagy kár, hogy nem láthatjuk többet Heath Ledgert (bár Batman még hátravan). Sok-sok remek filmet adhatott volna még nekünk :(

  13. Valaha látott egyik legjobb film. Sőt, teljesen más szemszögből nézem mint egy filmet, és így kedvencemmé is vált. Elképesztő volt.

  14. sajnos csak 6/10-et (na jo, 7/10-et) tudok ra adni, mert tul hosszu. ha kivagnanak belole 30-40 percet, akkor 9/10 lenne.

  15. Én elég fiatal vagyok, nem nagyon ismerem Bob Dylan-t, de tegnap megnéztem a filmet, és még ígyis elképesztő volt. Teljesen kusza az egész film, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a végére letisztázódott előttem a személyisége, a véleménye, és mások véleménye róla.
    Szerintem nagyonjó hangulata van. és Cate Blachett tényleg zseniális, igazán megkaphatta volna az Oscar-t.
    (Amugy előtte elolvastam ezt az ismertetőt, és úgy több dolgot felfogtam. Úgyhogy köszi)
    nekem 10/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.