Airport ’75

Az első rész anno 1970-ben a MASH-sel együtt mondhatni az Oscar gála vesztese volt, A tábornok szinte elseperte az egész mezőnyt, mindenesetre ettől még egy szobrocska és 9 jelölés az csak elismerést jelent. Azt viszont semmiképpen sem lehet mondani, hogy ezt a kétes sikert lovagolták volna meg a folytatással, hiszen négy év telt el, mire elkészült.

Ez a film már nem azokban a szappanoperás szerelmi viszonyokban utazik, mint elődje, itt a katasztrófafilmekben szokásos felvezetés és karakterbemutatások után rögtön támad a bonyodalom, egy kisrepülőgép személyében, mely egy Boeing 747-essel ütközik össze, azon egy óriási lyukat hagyva a pilótafülke oldalán. Mivel a pilóták kikerülnek a képből, helyükbe a stewardess ül, rajta múlik, hogy a gép biztonságosan földet érjen.

Airport 75

Climb, baby, climb.

Sokkal élőbbek lettek a karakterek is, erről Charlton Heston, Karen Black, Gloria Swanson, az Ördögűzőben egy évvel korábban már bemutatkozott Linda Blair, és természetesen közben a társaság alelnökévé előlépett George Kennedy gondoskodik. És még humorosabb megnyilvánulásokat is kaphatunk többek között Jerry Stillertől.

A megvalósításra valószínűleg itt már nagyobb keretük lehetett, jó pár külső jelenet volt, és nem feltétlenül trükköztek mindig rávetítéssel, ha jól láttam, inkább csak a pilótafülkés részeknél vették elő a technikát.

A későbbi paródia, az Airplane főként ebből a részből merített a katasztrófás résznél, az éneklő apáca, az ugráló vese, mind-mind ezt az epizódot figurázzák ki. Természetesen még jó pár másik filmből, no de ezt hagyjuk későbbre.

Eredetileg TV-filmnek szánták, azonban az egyik producernek annyira tetszett, hogy végül a mozik mutatták be, kicsit korábban is, mint a Földrengést, pedig annak a forgatása már lassan a végénél járt, mikor elkezdték az Airportot, ami persze azért érdekes, mert Heston és Kennedy mind a két filmben játszott.

Ez már egy sokkal szórakoztatóbb darab volt, mint az elődje, mely inspirálta, és már több feszültség volt, azonban még mindig úgy érzem, hogy annál kevesebb, mint kellett volna, még mindig nem eresztették el eléggé magukat a készítők, gondolom, az is közrejátszik ebben, hogy tv-filmnek szánták, még nem annyira grandiózus az elképzelés, inkább csak a bámulatos határát súrolja. Nekem, aki már utólag láttam mindet, nagyjából 10 évvel ennek az elkészülte után, ezek az igazi Airportok. Ami kicsit vicces, hogy mindazoknak, akik úm. realtime nézték, és átélték az Oscar gála izgalmát még az első résznél, logikusan pont az az igazi, és a következő 3 rész csak szégyent hozott rá, amolyan akciófilmesítették. De engem ez miért is zavarna, nyugodt szívvel mondok rá egy 7/10-et.

Mammut
írta
2008. 10. 21. 15:04
megjelenés
7
hozzászolás


7 hozzászólás a “Airport ’75” bejegyzéshez

  1. George Kennedy nélkül nem volt Airport.:)
    Habár nem nagyon emlékszem milyen karaktert játszott.

  2. Az 1970-es Airport 10 millió dollárból készült. Meglehetősen nagy költségvetése volt. A sokkal harmatosabb Airport 1975 keményen 3 millió dollárból…..

  3. oks, nem néztem utána, mint írtam, “valószínűleg”, mert tényleg több trükk volt, illetve külső felvétel, lehet, az elsőben a színészek vitték el főleg a pénzt, de itt lényegesen több pénzt fordítottak ezekre a felvételekre, az tuti

  4. ja, mert ott azért durvább dolgok voltak a levegőben :)
    itt mondjuk csak átszállnak egyik gépről a másikra, triviában olvastam is, hogy ugyanaz volt a dublőr, mint a ben hurban

  5. Semmi gond:) Amúgy az ilyen régebbi vágású rendezőknél gyakran előjött, hogy nagyon elavult (túlhaladott) technikákat alkalmaztak mégha a költségvetés erős is volt. Valami ilyesmit tudok elképzelni az 1970-es Airportnál is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.