Vicky Cristina Barcelona

Hát ilyen meglepetés jókedvbombára még én sem számítottam. Messziről egy kellemes kis hangulatfilmnek tűnt, erre szinte végig vigyorogtam alatta, mint egy idióta, és közben nem is éreztem annak magam, mert nulla altesti poént (szokás szerint?) helyezett el Woody ebbe a moziba, egyszerűen csak a párbeszédek voltak jók és a színészek remekeltek.

Vicky Cristina Barcelona főszereplő leányai

A történet szinte benne van a három szavas címben. Vicky és Cristina elmegy Barcelonába 2 hónapra nyaralni. Ott összefutnak egy festővel, aki elvált, és azzal szólítja le őket, hogy repüljenek vele valami kisvárosba és ott csinálják hármasban. Mivel annyira szépek a lányok. Aztán még a festő volt felesége is feltűnik, aki őrült, és meg akarta ölni, vagy a festő akarta megölni őt. Mindezt csodaszép helyszínek és színek között.

A szereplőgárda brillírozik. Javier Bardem a teljesen laza festő szerepében, Penélope Cruz az őrült volt feleség szerepében, és a két utazgató lányt alakító Rebecca Hall és Scarlett Johansson pedig a két utazgató lány szerepében. Tudom mit írtam. Amúgy tisztában vagyok vele, hogy sokan nem kedvelik Scarlettet, néha tényleg kicsit mintha élettelen lenne, de itt ő is szuper. Szóval Woody egy jó gárdát szedett össze, de ez talán még akkor is sikerült volna neki, ha nem ő Woody Allen, hanem csak a baromi jó forgatókönyvével házal egy ismeretlen író. Ilyen könnyed, feelgood mozi elkészítése öröm lehet.

Párbeszédekre épül ugye az egész, tettekből nem sok akad, és öröm a beszélgetések beli fordulatokat követni. Kicsi vagyok és álmos én most a teljes érzékeltetéséhez. Egyszerűen ott volt a vigyor szinte végig, és ez a lényeg. Nem tudom, hogy ez lesz-e az év feelgood mozija, de egy 8/10 simán elrepül rá, az biztos. (A szinkron is elment, kivéve a spanyolra váltogatás, mert az eredeti hang és jobb hangkeverés persze kilógott ott.)

21 hozzászólás a “Vicky Cristina Barcelona” bejegyzéshez

  1. Na kérem szépen, volt szerencsém megnézni ezt kedden, premier elötti vetítésen, és én is jól szórakoztam, sőt nagyon jól, és nekem 9/10 ez a film

    A zene nagyon bejött, azóta is az megy a fejemben, meg kellene valahonnan szerezni :)

  2. Legalabb olyan jo volt, mint a Burn after reading, szoval idaig 2en palyaznak az ev filmje dijra nalam. Bardem zsenialis mint mindig, Allen pedig nem tud hibazni ugy tunik.
    Vastagon 8/10 nalam is, pedig nem szokasom szorni az ilyesmit :)

  3. Nekem a Kerülőutak jobban tetszett, persze ez semmit nem von le e film értékéből, mert tényleg nagyon jó lett. Főleg a szereplők miatt néztem meg, de aztán az egész megtetszett, a sztori, a zene, a helyszínek a mondanivaló..

    90%

  4. A heti premierekhez már beírtam a véleményemet, de ide is muszáj :-)
    Azta mindenit!! A Vicky Cristina Barcelona zseniális!!! Végig nevettem az egészet. A legjobb Woody Allen-film!! Barcelonába akarok menni!! :D
    Természetesen 10/10

  5. Ja, és tökéletesen egyetértek Veled Human a következőkben: Scarlett Johansson-t én sem kedvelem igazán, de itt teljesen rendben volt. A másik dolog a ‘spanyolra váltogatás’, amiben tök igazad van! ;)

  6. “A másik dolog a ‘spanyolra váltogatás’, amiben tök igazad van! ;)”

    uhh, ez is ilyen? azóta filózok, hogy miféle szinkront sikerült csinálni a 2 nap párizsban-nak.

  7. ott is váltogatnak a magyar és a francia között.. összességében nincs túl sok francia, úgyhogy túlzottan nem zavaró

  8. A filmajánló, emlyet a PBÚ-ba írtam:

    “Woody Allen legújabb alkotása mindenképpen érdemes a művész nevére, habár én hiányoltam belőle azt a fajta „Woody-Allenséget” amint a Manhattanben vagy az Anny Hall-ban kaptam tőle. Nem maradtak „Vessetek a mókusok elé” típusú beszólások az alkotásból, de mindenképpen érdemes volt beülnöm erre a mérhetetlenül romantikus és (mint megszokhattuk) emberi kapcsolatokat boncolgató mozira.

    Johanson és Hall gyönyörű párosa tökéletes választásnak bizonyult a szintén nagyszerűen játszó Javier Bardem mellé. Az esemény (és a gondolatnarráció) lélegzetelállító tájakon, romantikus spanyol gitárszólókon, hangulatos vidéki házikókon, kellemes esti vacsorákon és borozgatásokon keresztül kísér minket a végkifejlettig, amely meglepő módon nem megoldással, sokkal inkább egy egyszerű befejezéssel zárul. A két főszereplő boldogságideálja, életfelfogása nem is eshetne távolabb egymástól, s ennek következtében mindketten máshogy, de mindketten saját értékrendjüknek megfelelően élik meg az eseményeket, melyet a spanyol nőcsábász (ami jelen esetben egyáltalán nem negatív szerep) idéz elő. A pesszimizmus erősen áthatja a filmet, amihez mindenképpen kell egy olyan élettapasztalattal rendelkező művész, mint Woody Allen.

    Mindent összevetve jó volt kicsit kiszakadni New York és az amerikai színtér unásig ismételt kliséiből és európaibb, romantikusabb környezetben megízlelni milyen bonyolultak és sokrétűek a társas kapcsolatok.”

    Amúgy nem tudom mennyi embernek esett le, hogy ez alapvetően egy pesszimista, megoldás nélküli alkotás, amely főszereplői tudják, hogy mit kéne, csak nem csinálják meg és kész.

    Nálam a film 7/10, de Woody Allent nem találtam benne. (Nem cameoról beszélek, hanem az ember esszenciájáról. Nem egy Manhattan.)

    Tetszett. Johannsont pedig nézzétek meg a Ghost World c. (ténylegesen zseniális) alkotásba Tora Birch-el.

  9. Most értem haza a moziból, nekem nagyon tetszett. 8,75/10

    Talán egyetlen para volt a filmmel kapcsolatban, még pedig hogy előző nap még éppen marcangoltam magam, hogy unalmas az életem és egyáltalán mit csinálok itt… Ez meg rátett egy lapáttal, sikerült tökéletesen azonosulnom a feelinggel, meg a “legyek e katalógusból választott szőnyeg vagy csináljam azt amit akarok” érzés is átjött. Megyek fényképezni Barcelonába, de nem bírom ki nyárig..

  10. Én a mom parkban néztem meg eredeti nyelvvel, viszont nem volt felirat. Bár a spanyol részeket angolul feliratozták. Legközelebb is itt fogom nézni a filmeket, rengeteg külföldi volt, és hulla csend. Senki se kajált, beszélgetett, szürcsölt etc..

    A film 10/10 nálam is.

  11. Mi tegnap néztük meg 6-an moziban, ebből 1 ember azt mondta hogy egész jó, 4 azt hogy nagyon szar. Nekem meg nagyon tetszett, rég nem láttam olyan filmet aminek tényleg volt valami új mondanivalója, és nem csak sablondolgokra épül. Ez a film olyan volt. De úgy érzem a magyar befogadó közönség nem a legjobb, mert tele volt olyan poénokkal a film amik nem ezek a mainstream poénok és csak páran röhögtünk sokat, a mozi többi része tök kussban ült (legalább nem zavarták az előadást, ugye ez már jó dolog nálunk). Kétszer volt nagyobb nevetés, az egyikre emlékszem, hogy a (SPOILER ON) festménynél amire mondta a csávó, hogy fordítva nézi (Spoiler OFF). Nah szóval én remekül szórakoztam :D 8/10

  12. valahol olvastam, hogy Woody Allen Almodovar filmet rendezett, hat ez szerintem nem igy van, ez az o filmje latin tajkep elott. konnyed felszin, szomoru belbecs. Scarlett nekem alapvetoen szimpatikus, de eppen ebben a filmben eltunt egy kicsit szamomra, hiaba no, jobb szineszek voltak mellette. nagyon jo kis film, csak azt a biciklizos jelenetet tudnam feledni, ahol a ket csaj lathatolag majdnem leesik a bringarol.

  13. Hát az eddigi hozzászólások alapján úgy látom ki fogok lógni, de én is úgy érzem, hogy le kell írnom a véleményem: Szerintem nem jó ez a film. Nem azt mondom, hogy egyszer sem érte meg megnézni, de azt sem mondom, hogy nem bántam meg… Én általában szeretem az ilyen nem sok minden történik feelgood movie-kat (Amelie és a Wristcutters a kedvenceim között van), de nekem ez a film egyszerűen unalmas volt, értelmetlen és sekélyes. Woody Allent pedig zseniális írónak és rendezőnek tartom, de itt egyszerűen azt éreztem, hogy ezt a filmet csak azért csinálta, hogy legyen valami… Elnézést mindenkitől, aki nem így gondolja, de ez a véleményem…

    Nekem a film 2/10

  14. A napokban pótoltam ezt a filmet, és most érett meg bennem annyira, hogy írni tudok róla valamit.

    Kezdjük a pozitívumokkal, ezek a jelentősebbek szerencsére. Tényleg nagyon hangulatos film, remekül választott helyszínek. A szereplők közül az összes remek, Vicky és Cristina hihető karakterek (köszönhetően a remek színészeknek is), nem erőltetett jellemvonásokkal ellátott felszínes jellemek. Ellentétben Javier Bardem-mel Penélope Cruz-zal, akiknek a karakterei a valóságtól szerintem eléggé elrugaszkodottak, de pont ez kellett ide, mindkettőnek jól állt a szerep, különösen Penelopé alakított nagyot szerintem.

    Negatívumnak annyit, hogy annyira én nem éreztem viccesnek, mint a kritikák alapján vártam. Inkább úgy érzem, ezzel a filmmel Woody azt akarhatta megmutatni, hogy az érzelmek messze nem mindig egyértelműek és kiszámíthatóak (ez mindkét főszereplő karakterén jól érződött). Ami persze nem baj, mert mondom, érdekes karakterek, csak nem ezt vártam.

    Akárhogy is, jó film, egy 8/10 tényleg simán jár neki.

  15. human… eddigi írásaid nagyszerűek:D
    de ezzel most nem értenék egyet.. feelgood mozi? 8/10? egy filmet láttunk skacok?
    allen csinált annyi sokkal jobb filmet…
    baromi unalmas
    végig szenvedős mert az ikúfájter szereplők “tudják h mit kéne de nem azt csinálják” és ez nem tud vicces lenni
    a film eredetileg legalább 30órás lett volna de a “mesélő” miatt csak másfél lett.. emiatt a szinészeknek is könnyű dolguk volt nem jáccottak semmit mert mindent elmeséltek helyettük
    és micsoda ujdonság h európába hozzák – amerikai szemmel?

    a szinkron is elég gyenge

    és a legidegesítőbb az egész filmben és szerintem ez nem számít SPOILER-> nek mármint az h a filmeben az elejét és a végét összehasonlítva az ég világon semmi nem történt se belső se külső változás azon kívül h a szereplők szenvedtek van értelme a filmnek???? <-SPOILER

  16. eredeti nyelven néztem meg. fantasztikusan bemutatta, amit látni akartam. egy % ponttal sincs alatta. Woody-tól sokat vártam, de többet kaptam. a film hangulata lenyűgöző, a színészek páratlant “alkottak”. imádom. még 1x akarom!

  17. Iszonyat jó film! A narráció miatt az egésznek volt valami sznob, fellengzős hangulata, mintha valami Jane Austin regényt olvasnék. De épp ezért annyira tetszett, pedig nem vagyok egy nagy Woody Allen rajongó (nem szeretem ha egy filmben egyfolytában megy a kavarás), de ez olyan élvezetes volt, ahogy human mondta, én is végigvigyorogtam az egészet!
    Én a magam részéről akkor tartok jónak egy filmet, ha szinte minden szereplővel képes vagyok azonosulni, és találok valami közös szálat a karakter és önmagam között, itt ez abszolút megvolt! Le a kalappal, nálam 10/10!

  18. Miután megnéztem az volt az érzésem, hogy Woody ezen a filmen élte ki meg nem valósult szexuális és egyéb álmait. Ez egy drágább erotikus film, csak a dugásokat kivágták belöle. Bírom Woody Allent, de ez csak 3/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.