Hazugságok hálója (Body of Lies)

Na, erről van szó, ha épp arról beszélünk, hogy kéne egy feszes politikai thriller ami a közel-keleten játszódik. Ridley Scott leült, vette a fennálló helyzetet, lebutította, hogy filmet lehessen csinálni belőle, aztán elénk lökte ezt az izgalmas mozgóanyagot.

Body of Lies - Caprio felteszi a kezét

Bár a film kicsit hosszan fejti ki, de tényleg összefoglalható egy sorban a lényege: a CIA el akar kapni egy eléggé rejtőzködő, de emellett mégis baromi hatékony terroristát, egy nagykutyát. Ehhez a CIA leghazudósabb elemzője kell, akit Russell Crowe játszik, meg Leonardo DiCaprio, aki a terepen osztja a rosszakat, de viszonylag valóságosan, sebesülve, túlerő ellen soha nem hősködve. Amúgy nem ilyen egyszerű a képlet, mert a Russell által játszott figura csak azért tojik minden sivatagi szövetségesre, mert a saját módszereit és eszét sokkal többre tartja. De még ezzel is túlegyszerűsítettem a tulajdonképpen szürkén pozitív figurát.

I don’t want my head getting cut off on the internet. Whatever happens, I want you to shoot me in the head.

Nekem azért tetszett leginkább a film, mert pont jól érzékeltette ezt a terror helyzetet. Nincs eleje, nincs vége. Emiatt kicsit unalmas is sokaknak (pl. a mellettem ülő hölgy elnyomott 1-2 ásítást), hiszen hiába van aktuális cél, a következő robbantás megakadályozása, bármi, mégis azért érezni, hogy nincs megoldás a helyzetre pillanatnyilag, és így a film maga is céltalanná válik kicsit. Ennek ellenére baromi feszesre lett véve a tempó.

Egész egyszerűen ez egy profin összerakott feszes thriller, ahogy az elején mondtam. A zene olyankor is hangulatban tart, felpörget, amikor valami átlagos dolog történik. Russell Crowe és Leondardo DiCaprio is profin hozza a figurát amit várunk. Ridley Scott rendezése remek, pazar, az akciójelentek működnek, még reálisnak is érződnek néhol. Ezek mellett a párbeszédekben is el lehet merülni, egyszerűen minden megvan a fasza szórakozáshoz.

Hazugságok értékelése

Klasszikus valószínűleg nem lesz, túl aktuális ahhoz, – bár ha még 100 évig játsszák ezt a macska egér játékot – de egy 7/10 és szinte végig a székbeszegezett értékelés simán elmegy rá a részemről.

29 hozzászólás a “Hazugságok hálója (Body of Lies)” bejegyzéshez

  1. Jó film, a 7/10 részemről is simán megy rá!!
    Dicaprio és Crowe nem tudnak szarul játszani.

  2. Nálam 8/10, kevés ilyet láttam mostanában, több kéne.

    Csontszilánkok uhh, a végén meg azért az ember ösztönösen ellenőrzi az ujjait a mozi sötétjében… :)

  3. azért mert fake emailcímet adtál meg. vagy mert nem lesz klasszikus? akármi lehet, de leginkább mert ennyi pontot éreztem rá részemről jogosnak. Úgyis a szavakat kell nézni, a pont csak pont, aki az alapján nézi meg vagy hagyja ki a filmet az izé, elégedjen meg a 7 ponttal itt.

  4. Nemtom mi a baj a 7 ponttal, annyit jelent, h lenyegesen jobb mint egy atlagos film, de soha nem lesz filmtortenetileg jelentos. Az en olvasatomban legalabbis.

  5. ekem többek között azért is tetszett a film, mert meredeken nem volt kiszámítható. Kicsit, távolról 24 jellegű érzése volt az embernek: hiszen a helyzetekben az emberáldozat abszolút helyén való volt, így tulajdonképpen mindenki beáldozható volt… Egyszerűen tényleg annyira élethű lett, hogy nem vágod hogy mi lesz a következő lépés. És emiatt megvett a film kilóra.

  6. “ilyen pozitiv kritika utan nem ertem ezt a szukmarku 7 pontot.. :O”

    egész évben volt két 7/10-es film, ku* jó pontszám az. ha annyi. de nem, mert 6/10, de korrekt film.

  7. pár hete láttam moziban, engem nem fogott meg. kicsit vontatott, nyújtott volt, bár az is lehet, hogy csak szimplán valami pörgősebbre vágytam.

    viszont tényleg “reálisnak” tűnik, de így is csak 5/10.

  8. vártam már ezt az írást, csak hogy meg tudjam kérdezni: a film elején az a két szépia-szerű jelenet (“állandó a harc a terroristák és a katonák között” – vagy mi volt a szöveg) tényleg a black hawk down-ból volt, vagy csak beleképzeltem? nem mintha lényeges lenne, csak érdekesség.
    a kritikával egyetértek, még a kicsit erőltetett ebéd-jelenet is belefért.

  9. ja, azt említsük meg, hogy ugye könyvből készült, ami olykor érződik is rajta, tehát nem ridley scott vette a kk-helyzetet, hanem ignatius.

  10. még nem láttama filemt de érdekel:) az utlsó mondatod tetszik:bár ha még 100 évig játsszák ezt a macska egér játékot – lol:)

  11. Bármennyire is kedvelem Ridley-t ez nálam csak közepes olyan erős 5/10. Sajnos a film néhol nagyon leűl, unalmas . Én nem fedeztem fel benne azt a feszességet ami humant a székhez szegezte.

  12. Ridleyt jomagam is nagyra tartom, de ez egy klises, roppant kozepszeru darab. Ottvolt ilyennek a Sziriana, ami minosegibb volt, kicsit gondolkozosabb sztori, de mar az sem volt tul eredeti…

  13. Ez a film sok szempontból jó volt, bár azt mondanám hogy nem egy moziban nézős darab.
    Tetszett nagyon Háni figurája, mert a fiatal Al Pacinora
    emlékeztetett.

    Spoiler:
    Mondjuk a kulcsjelenet az enyhén szakállas volt, Sztem bárki előre látta hogy a Thomas Crownból jólismert többemberes trükköt fogják használni itt is a műhold kiiktatására.
    /Spoiler

    Sztem Crowe karaktere lehetett volna kicsit aljasabb, így ez a Happy Endes befejezés nem tetszett.

  14. Szerintem a vege egy csoppet gyorsan lelett tudva, de ennek ellenere nagyon jo film, 7-8/10 siman ;)

  15. Sztem is korrekt film lett, nálam is 7/10! Lehet, h sokan nem értenek velem egyet, de nekem jobban bejött, mint az Amerikai gengszter. Bár a Bor, mámor Provance is jobban tetszett, mint a nagy átlagnak! :-) Ez van, ízlések és pofonok. :)

  16. Ma néztem, és faja volt nagyon. Feszes akció, kemény szituációk, néha egy-egy mosoly. Korrekt.

  17. A legnagyobb arc Mark Strong (Hani) volt a filmben. Nagyon bejött a stílusa, alakítása. Tegnap láttam a Spílert, abban is nagyon jó, hát rákerestem imdbn is: Sunshine, Stardust, Babylon AD, Syriana (lesz az új Sherlock Holmesban, az új Robin Hoodban). Megkedveltem. :)

  18. Nekem is bejött Hani karaktere
    és egész végig azon agyaltam, honnan ismerős :) persze a nevet meglátva a végén már tudtam hova rakni. reméljük kap majd Mark Strong igazi főszerepet is.
    film: lehetett volna feszesebb, néha nagyon leült. és persze happy end sem tetszett :)
    a végén vártam, hogy felrobbantja a következő terrorista brigád mondjuk a kórházat a nővér csajjal…

  19. Nekem abszolut bejött..de szerintem kell hozzá egy hangulat..lehet azért is halogattam kb fél évig,de megtaláltam a kellő időt:) 8/10 tőlem simán megy rá!

  20. Spoileres picit

    Nem rajongok a háborús-kém filmekért, de ez nagyon bejött… és még a végén DiCapriot is megkedvelem ;) tetszett, hogy Roger tényleg szereti az arab világot és nem “csak” kötelező feladatként gyilkolni és a “gonosz” ellen harcolni megy oda… dee a kedvenc karakterem az mégis Hani volt – nagyon jó alakítást nyújtott Mark Strong – és végre nem csak az amcsik tetszelegtek a megmentő szerepében

  21. Pontos a 7 pont. Mark Strongnak meg külön pont jár. Meg is fogalmaztam, hogy a Hanit játszó figura, az arab Andy Garcia. Nagyot csodálkoztam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.