Jöhet az Alapítvány trilógián alapuló filmek hada?

És ha azt mondom, hogy Roland Emmerich rendezi? Ha hezitáltál is a címben levő kérdés után, ez a második információ betette a kaput gondolom. A Columbia Pictures megszerezte a filmesítési jogot, és máris lepacsizták Emerich apót a rendezői székbe.

Egyelőre elképzelni sem tudom, hogy tényleges főszereplő nélkül (ugye a trilógia bazinagy időszakot ölel át, még ha akadnak is kedvencek benne) milyen filmet lehetne csinálni. Inkább valami HBO&BBC co-produkciós sorozatért kiált az anyag. Persze ott van a másik út, telenyomni akcióval az alapítvány megalakulását, aztán ka-csing.

45 hozzászólás a “Jöhet az Alapítvány trilógián alapuló filmek hada?” bejegyzéshez

  1. Vagy lehet filmet csinálni Az Alapítvány pereméből meg az Alapítvány és a földből, ott állandó volt a főszereplő….

  2. Baljós hírek. A Csillagkapu és a Függetlenség napja örök kedvenceim, de az Alapítvány nem Emmerich súlycsoportja. Ide egy fanatikus kellene, sok-sok alázattal, képzelőerővel és jól fejlett arányérzékkel.

    De legalább történik végre valami, az istenit. Az I, Robot óta mélységes hallgatás van Asimov-fronton. Tegyük fel, hogy összedobnak egy kiherélt-akciós-összevont trilógiát, ami remélhetőleg színvonal terén felülmúlja Emmerich legutóbbi fiaskóit, és divatba jön a téma. A rajongók persze agyvérzést fognak kapni, de talán ez megnyitja az utat az egyéb feldolgozások előtt.
    Igen, egy alaposan kidolgozott, minőségi tévésorozatra lenne szükség, abba beleférne minden egyes “az Első Polgár és XYZ hosszan nézik egymást, miközben az elméjükben vad csatározás folyik”, illetve “Salvor Hardin/Hober Mallow elterpeszkedik a székében, és némi agymunkával helyrebillenti az aktuális társadalmi válságot” jelenet.

    És még bármi történhet, lehet, hogy más rendezőnél fog landolni a téma.

  3. Sajnos még nem olvastam semmit Asimovtól viszont egyre jobban érdekel.Mondanátok vmi sorrendet h melyikkel érdemes kezdeni és hogyan tovább.Köszi.

  4. A Szukits kiadó 2001-ben útnak indított egy szép vaskos könyvsorozatot, amelyben a történet szerinti kronológiai sorrendben szerepelnek a regények, kisregények és novellák. Ezt is választhatod, de szerintem érdemesebb az Alapítvány trilógiával kezdeni: Alapítvány, Alapítvány és Birodalom, Második Alapítvány. Aztán jöhetnek tetszés szerint a) a folytatások (az Alapítvány pereme, Alapítvány és Föld – ezekben egyesült az Alapítvány-sorozat és a robottörténetek) vagy az előzmények (Az Alapítvány előtt, Előjáték az Alapítványhoz).

    Ha akarod, elindulhatsz a robottörténetek felől is: kezdheted a novelláskötetekkel (Én, a robot, illetve a Robottörténetek), aztán jönnek a regények, az Acélbarlangok (anno Gyilkosság az Űrvárosban címen futott), A mezítelen nap, A Hajnal bolygó robotjai és a Robotok és Birodalom. Ez a négy regény szorosan összefügg egymással, és vannak bennük visszautalások a novellákra is.

    Ha megtetszik a Izsák mester stílusa, akkor belevághatsz a Birodalom-sorozatba: A csillagok, akár a por, Az űr áramlatai, A kavics az égben.

    De az utóbbi három helyett inkább ajánlom A halhatatlanság halála című zseniális regényt, amelynek semmi köze az Alapítvány/robot mitológiához, viszont lebilincselő történet, és orrvérzésig lehet elemezni.

    És még így is kihagytam egy rakás könyvét. :-)

  5. Van Asimov összes nyolc egységes kötetben összefoglalva plusz egy kiegészítés ha jól tévedek.

  6. ááá, Emmerich még a 90-es években elment a popcorn scifijeivel (meg a “Noé bárkája elv” lol), de utóbbi időben már egyszerűen csak gáz.

    alapítvány meg… az alapok nem filmes anyag. Lehet átírni valamelyik történetet, vagy kitalálni újakat, de aztán az hogyan csapódik le, az megint csak jó kérdés. akkor már inkább a robotok.

  7. A Halhatatlanság Halálából el tudnék képzelni filmet vagy akár sorozatot is.
    Persze erősen más irányból megközelítve a dolgot, nem úgy mint ahogy azt már milliószor láttuk időutazós témákban.

  8. Állítólag a film egy ötperces részlettel kezdődik, amelyben Emmerich kimegy Asimov sírjához, és lehugyozza.

  9. @spedway:
    ja, 8 masszív kötet + az ‘A’ jelű kiegészítő kötet meg még van pár, ami nem ebbe a sorozatba került, pedig ott lenne a helye (pl. Kalibán trilógia, Tiedemann-féle Káprázat, ezek külön jelentek meg, meg egy csomó még el sem ért hozzánk)

    A hír meg szomorú. Inkább a másik út, ami csak lazán kapcsolódik a regényekhez, és akkor még élvezhető is lehet, mint az I, Robot, viszont kellően távol van az eredetitől, hogy ne köpje szemközt :)

  10. Emléxem, hogy évekig vitáztak arról, hogy a Gyűrűk urát képtelenség megfilmesíteni, meg hasonló fasságok…

    Egyik kedvenc könyvsorozatom, szóval csak csinálják. Majd ráérünk fanyalogni, vagy éppen az egekbe emelni, ha elkészült.

  11. Hát a LoTR meg az Alapítvány nem ugyanaz a kategória. Abból lehetett jó, közönségszórakoztató filmet csinálni – sikerült is – Asimov könyveiből már nem ennyire egyértelmű. Én minden kétségem ellenére persze nagyon örülnék, ha megfilmesítenék a trilógiát, még úgy is, hogy tényleg benne van a pakliban, hogy nem úgy sül el, ahogy szeretnénk. Ránk férne már egy komoly sci-fi. Jut eszembe nem tudja valaki, mi lett a Randevú a Rámával filmmel? Egy ideig kint volt imdb-n 2k10-es dátummal, aztán egyszercsak eltűnt. Totál bebukott a project?

  12. kíváncsian várom, remélem nem lesz totál bukás…

    Amúgy a Halhatatlanság halála tényleg egyenesen zseniális, és szerintem a végén “beilleszkedik” az univerzumba.

  13. Emmerich=a film egy nagy katasztrofaval fog kezdodni? vagy a film maga lesz az? nem mondom, Emmerich szerintem ert a katasztrofafilmekhez, de szinte csak ahoz…

  14. Asimov-ot azért nehéz megfilmesíteni ugye, mert nem állandóak a szereplők. Annak idején a Kétszáz éves ember, Robin Williams-el egész jól sikerült, de az Én a robot Will Smith-el katasztrófa volt. Egy átlagos sci-fi-nek elment, de ha azt akarták bebizonyítani, hogy ez Asimov akkor nagyon elcseszték.

    Ha a robottörténeteket, úgy akarják megfilmesíteni, ahogy a Szukits kiadó kiegészítette – vagyis a novellák összekötő részei, Susan Calvin szemszögéből – akkor tökéletes kis előtörténetet lehetne alkotni, de hát Hollywoodnak gőze sincs, hogy Magyarországon van ilyen kiadás.

    A másik, hogy narrátoros megoldással, történetmesélés, és akkor nagyon szép filmeket lehetne alkotni, nagyon drámaiak lehetnek majd, de veszélyes ez is, elvégre sci-fi-ben ez nem éppen a megszokott stílus.

    Remélhetőleg egy jó film lesz, én személy szerint jobban örülnék, ha a könyvekhez a történet hasonlítana, de ha nem, akkor legalább ne úgy hirdessék, hogy Asimov-tól jött az ötlet.

    Az Én a robot-nál ugye ez volt, és kb. annyi volt benne az igazság, mintha azt mondanám, hogy készítek egy filmet a körhintákról, és a filmet úgy reklámoznám, hogy a Budapesti Közterület Fejlesztő ZRt. ötlete nyomán, elvégre ők is csinálnak körhintákat :P

  15. Én nagyon várom, végre egy komoly sci-fi-t láthatnánk a filmvásznon. Emmerich szerintem nem annyira vészes, ő legalább hajlamos extrém hosszú filmek( 100p+) keresztültolására, illetve az alapítvány látványvilága az ő grandiózitásra törekvésével még akár jó eredményt is hozhat. Részemről ráizgulós!

  16. Nem is tudom hányszor futott már át az agyamon, hogy idáig miért nem filmesítették, meg, de most hogy ezt a hírt olvasom, nem tudom örüljek, vagy inkább sötét fellegek hadát látom.
    Kedvenc íróm, és jóleső tudattal tölt el, hogy nem gyalázták meg még az emlékét.

    Tegyük hozzá azért, kis reményt látok, mert lehet sokan nem hiszik Emmerichről, hoy az ő műfaja, és valóban aláírom, viszont az SG-1 200. része amilyen rossz volt elsőre, utólag egy szép emléknek tűnt a sok utalatás, aztán, hogy ez jó jel-e Seldonék számára!?

    UI.: Trilőgia a legjobb, de lehet egy Alapítvány előttel könnyebben boldogulna, csak nem értenék…vagy mondjuk Baleyvel :S
    Mennyi dilemma…

  17. Sajnálom de szerintem a 200 éves ember is rettenetes volt. iRobot még elment volna – ha nem ez a címe és nem próbálják Asimov feldolgozásnak eladni, mert annak viszont ugyanúgy béna lett.

    Asimov sose irodalmárként tündökölt szerintem, inkább a tudományos háttér és felkészültség tette érdekessé a könyveit. A végtelenül logikus három törvény, a pszichohistória és a Római Birodalom jövőbe helyezett változata, ezek fogták meg az embert és nem a hősök meg emberi drámák.

    Szóval ezek után egy Emmerichre bízni ezt a témát egész egyszerűen borzalom…

  18. Egy “főszereplője” van a robot-birodalom-alapítvány történelemnek: R. Daneel Oliwav. :D

  19. szerintem Terry Gilliam-nek kellene rendeznie nem Emmerich-nek

    ja és könyörgöm, az öszvér legyen Ewen Bremner :)

  20. Dzsííízusz Krájsz….Na hát rendező legyen a talpán aki ezt az Alapítvány sorozatot filmre tudja vinni. Ha jót akar az igazi Asimov rajongóknak (magam is az volnék) akkor ugyanúgy, mint a Gyűrűk Ura-t 3 nagy filmben csinálná meg. Az igazság az, hogy aki olvasta az tudja, hogy van ugyan benne akció, de nem olyan mértékben, mint ahogy azt a mai akcióéhesésfollyonvérmerazjó közönség elvárja.
    Ha mégis sikerül legalább a harmadát visszaadni a filmen, mint ahogy a könyvekben van én már akkor elégedett lennék:D
    (Ja mellesleg a Szukits féle 5 nagy kötet itt figyel a polcomon:D)
    És ha már sikerül igazán jó filmet csinálni ebből a monumentális műből, akkor semmi akadálya, hogy a másik fixa ideám is megvalósuljon…A Ian Wattson féle Warhammer 40.000:DDD

  21. Ez tipikus HBO miniszéria műfaj lenne.

    Épp a BSG sikere mutatja, hogy egy Alapítvány trilógiának komoly sikere lenne a képernyőn. A BSG nagyjából azonos arányban vegyíti az űrcsatát, a politikával és a hétköznapi élettel, mint az Alapítvány trilógia és bejött a közönségnek.

    Azzal viszont, hogy az Én a Robot bukott lenne nem értek egyet. Épp ellenkezőleg! Asimov eleve B kategóriába írta a robottörténeteit, azok kis szórakoztató sztorik, egyedül az Én a Robot volt képes ezt könnyed műfajt elkapni. A 200 éves ember megfilmesítve egy katasztrófa, mert komolyan vették. A robottörténetei épp ellentétei az Alapítvány trilógiának, az utóbbiból meg épp B kategóriát nem lehet csinálni.

  22. ASimov szerintem nagyon,nagy író az alapítványt még kislegény koromban próbáltam elolvasni,de nem nagyon értettem miről van szó,de éppe az utóbbi napokban vettem elő h elolvassam.a filmre azért kíváncsi leszek h oldják meg:D

  23. Istenem csak a Forgotten realms és a Warhammer 40k világát ne gyalázzák meg… Inkább ne csináljanak semmit minthogy olyan rettenetet lássak mint a Öszi alkony sárkányaiból sikerült…. Ha Drizzt Do’Urdenhez hozzányúlnak akkor dzsihádod hirdetek ellenük az tuti….

  24. hát, nem tudom…kedvenc könyveim egyike nekem is, és hosszas gondolkodás után arra jutottam hogy ez nem jó hír.
    szerintem is az Elijah Baley-hez kapcsolódó történetekből esetleg lehetne valami jó is a dologból, az mégis inkább a nyomozáson és a rejtélyeken alapszik, és kevésbé egyes emberek évtizedeken átívelő tervein és gondolatain, illetve a szereplők tudatában lejátszódó folyamatain – ezt sajnos jobban nem tudom megfogalmazni, de akik olvasták az alapítvány regényeket, tudják miről van szó…
    a dűne univerzum – ami rendelkezik hasonló adottságokkal szerintem – megfilmesítésére tett kísérletek sem igazán jöttek be.

  25. Itt volt már az ideje az Alapítványnak! :)
    Én örülök, hogy lesz, ha meg rossz lesz, akkor annyi baj legyen. A könyveket semmi nem veheti el tőlem, maximum egy újabb rossz filmélményem lesz:)

    Az meg, hogy nincs főszereplő..Daneelt mindegyik filmbe be lehetne vonni mint összekötő elem, a többi film meg csak lazán kapcsolódhatna egymáshoz.
    Szóval, röviden: én látom a fényt az alagút végén és nem dudál. :)

  26. Ez el fogja kúrni. Mármint Emmerich. Elkúrja én tudom. Pont úgy, ahogy Paul “világitó-lámpák-egy-Predator-űrhajón-wazze” Anderson mester tette.

  27. nekem is egyből a gyűrűk úra és a dűne párhuzam jutott az eszembe.
    a GYÚ-ból ugyan valóban sikerült egy közönségfilmet csinálni, de semmi köze a könyv szellemiségéhez. a dűnén meg elvérzett minden próbálkozás.
    az a baj, hogy szerintem is egy HBO 2-3 évados sorozat tudná valamennyire visszaadni a regényt, de az meg a költségvetésen vérezne el.

    ceffer83
    én mindenképpen a az alapitvány 1-2-3, alapítvány pereme, és alapítvány és a föld, sorrendet ajánlom. ezután már lehet a többit szépen hozzáolvasni. a kronológiai sorrenddel az a gond, hogy nagyon érződik, hogy nem abban sorrendben íródott…

    emmerich, meg tényleg el fogja kúrni!…

  28. “Egy “főszereplője” van a robot-birodalom-alapítvány történelemnek: R. Daneel Oliwav. :D”

    Ez igaz, csak sajna a trilógiában pont nem szerepel. Mondjuk mióta befejeztem az Alapítvány és Földet kicsit csalódtam is benne :(

  29. Eddigiekből gyúrt véleményem:
    Alapítványból sorozat, hozzá se nyúljanak, vagy ha mégis, tessék nagyon profi módon megcsinálni. Ezresbe, hogy ugyanúgy fogunk rá fújolni (Asimov fanok), mint az I Robotra anno, főleg Emmerichnél.
    Bayleyből lehetne nagyon jó filmet csinálni, bár az Acélbarlangok is lélektani lenne egy kicsit. Az alapítvány előtt pedig jó, csak “nem értenék”.

    OFFTOPIC
    blade78: mert ugyan világosíts már fel, mi van a FR regényekben, amiktől azt nem lehet normálisan filmre vinni? A csodálatosan megkomponált akciójelenetek? A szédítően mély karakterábrázolás? Netán csodálatosan megírt, hömpölygő párbeszédek?
    Segítek: semmi. Egy jó rendezővel össze lehetne hozni regényenként egy mérsékelten jó fantasy kalandfilmet.
    (Ami persze moziban nézős :))

  30. karret, ezért volt ott az idézőjel, meg a szmájli.

    Érdekes lenne egyébként egy sorozat, ahol a történet előrehaladtával egyre csökkenne a CG költségvetés. Eleinte ugye a teljes pompájában tündöklő Trantor, a végén meg az miniűrhajók, meg a Gaia.
    Az I Robotra meg azért fújoltak az Asimov fanok, mert egy háromtörvényes (calvini) robot nem tudná károsodás nélkül elviselni, ha ártalmára van egy embernek, ezek meg konkrétan betámadnak egy egész várost, aztán elsétálnak. Jó kis film, amúgy, de semmi köze Asimovhoz. (talán csak pletyka, hogy az eredeti sztorit utólag javították fel asimovi elemekkel)

  31. Csak személyes élménybeszámoló, de talán segít azoknak akik most kezdik megismerni Asimovot, és vevők a teljes Univerzumra.
    Lehet csak azért látom így, mert a véletlen így olvastatta velem őket, de nagyon bejött, hogy anno a trilógiával kezdtem, majd Alapítvány Pereme, Alapítvány és Föld (mondjuk annyira unalmas volt számomra, hogy 6 másikat befejeztem mikorra a végére értem) majd onnan előről a robot történetekkel kezdve kronológiailag. Jó volt tudni milyen jövő vár az emebriségre, mikor az időben korábban történő regényeiben fejtegeti, és egy rendkívül megindító élmény volt, mikor az Előjáték az Alapítványhoz utolsó mondatait olvasva visszaértem olvasmányaim kezdetéhez.

    Összegezve, valahogy a világban az Alapítvány trilógia az egész középpontja, ami a varázsát adja, és lendületet a többi regényhez.

  32. Javiccsatok ki ha tévedek ,de úgy emlekszem a trilógiában nem volt űrcsata.Ebből akar emmerich filmet csinálni?
    Megmondom a tutit:látványos cucc lessz ,nagy ürcsaták ,lövöldözések ,látványorigia ezerrel oszt szvasz.

  33. Véleményem szerint nem rossz húzás az Alapítvány- trilógia. Én annak idején az Alapítvány könyvet kezdtem el olvasni, ami meghozta az étvágyat az előzmények és a folytatás felé is. Ez a filmeknél is így lehet, láttunk már ilyet a Csillagok Háborújánál, csak ott az előzmények, amelyeket később filmesítettek meg, nem lettek túl jók. Aki olvasta a teljes sorozatot Asimovtól, az boldog lehet, mert az könyvben a legjobb. Én csak annyit remélek, hogy nem csinálnak belőle popcorn- mozit, mert az egész jóval többet érdemelne….a Gyűrűk Ura kapott egy szuper megfilmesítést, reméljük, az Alapítvány is megfelelően értékes és megbecsült lesz a filmvásznon is, nem csak a könyvekben!!

  34. A Második Alapítványban van egy űrcsata, történelemkönyv-stílusban leírva.
    Emmerich. Hát ez röhej. Mintha szándékosan azt az embert akarták volna megtalálni, aki a legkevésbé alkalmas arra, hogy az Alapítványból filmet csináljon.

  35. Elijah Baley forever!=}
    Az Acélbarlangokból, a Mezítelen napból, meg a Hajnal
    bolygó robotjaiból tök jó trilógiát lehetne csapni
    Inkább, mint az Alapítványos cuccokból

  36. Kár lenne, ha az amerikai filmesek még egy klasszikust gallyra tennének. Az Alapítvány sorozat túl nagy fának bizonyulna és a végén elégetnék a trendi gagyizmus oltárán. Gigantikus űrháborúk, sony, coca cola, marlboro, minden ami kell.
    a LOTR egyszerű volt, folyamatos a történet,de az Alapítványhoz k sok híres színész kell bele, főleg ha hollywoodi a produkció. Sok a karakter és 500 évet ölel fel. Amúgy meg a gondolkodtató sf már nem divat, a széles néprétegeknek most a vámpírok a menők.
    Inkább ne csináljanak semmit.
    Az én a robotnak meg köze nem volt a könyvhöz (szerintem), azonkívül h sz*r is a film.

    Valaki meg azt írta, h a forgotten realms-ot ne gyalázza meg senki azzal, h megfilmesíti.
    Én olvastam Ciencin egyik trillógiáját és hát borzalmas.
    Átgondolatlan, az ok-okozati összefüggések érthetetlenek, teljesen kész van. Abból rosszabbat nem-igen lehet csinálni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.