Star Trek

Az a helyzet, hogy a Star Trekkel J.J. Abramsnek könnyedén sikerült az, ami a Wolverine-mozi készítőinek a múlt héten nem igazán: olyan popcorn filmet szállítani, ami csak kicsit buta, amellett, hogy pokolian látványos.

Azzal a vallommással kezdeném, hogy én sosem merültem el a Star Trek-sorozat mélységeiben, egyszerűen csak a filmeket láttam és ennyi. Igazából ezzel a mostani filmmel még a nálam is kevesebbet tudókra gondoltak leginkább, hiszen egész egyszerűen fogják, és olyan helyzetet teremtenek, amiben nem kell annyira a régmúltra figyelniük, így majd kvázi bármit csinálhatnak úgy, hogy az ősrajongók is nehezen kötekednek vele.

Innen oda jutottunk, hogy ez egy fasza űrscifi volt, a szokásos Abrams recept szerint: brutális jó kezdés, ahonnan csak pillanatokra ül le a pörgés. Alig hittem a szememnek, erre már vége is volt a 2 órás filmnek. Az egész gyorsan gördülő egyszerű történet mellett rengeteg idejük volt bemutatni, hogy hol tartunk számítógépes trükkök terén. Bocs, hogy a Wolverine-hez hasonlítom még egy picit, de míg ott némelyik trükk után csak néztünk, hogy ez végleges-e, addig itt ilyen pillanatból nagyon kevés volt, pedig robbant minden, meg atmoszférában ejtőernyőztek, meg ilyenek.

Igen, kicsit a látványnál ragadtam le, főként mert a történetről nem akarnék túl sokat mondani. Fiatal, lázadó, vagány csávó beugrik az akadémiára, aztán 3 évet ugrunk előre az időben, és a friss végzősöknek kell elvezetni a most épült, gyönyörű Enterprise-t az első küldetésére. Természetesen rögtön a legnagyobb bajba kerülnek, mert a Romulánok beleszólnak a pezsgőzéses visszatérésbe.

Igazából az előzetesek alapján tartottam a fiatal Kirk-öt játszó Chris Pine-tól, nem attól, hogy esetleg nem illik a Kirk névhez, hanem hogy túl nyálas lesz, de szerencsére nem volt vele gond, mondhatni pozitív meglepetés volt a srác, főleg, hogy a komikus részeket is könnyedén vette — aha, voltak vicces részek. A többiekről is csak jókat tudok mondani, bár pont Zachary Quinto egy kicsit átlagos volt, ellenben Karl Urban az élete alakítását hozta szinte, szintén a komikus részeknél, ahol bizonyította, hogy marhajól, a ritmus közepébe tud időzíteni. Na nem sorolok fel mindenkit, mert hát a többnyire fiatalokból álló szereplőgárda úgy tűnik megbirkózott a feladattal, de Simon Pegg még mindenképp kell, hogy külön említést kapjon, hiszen szintén a nevető részt erősíti, de nem is akárhogy.

Mielőtt azt hiszitek, hogy ez valami komédia volt, azért elárulom, hogy hihetetlen mennyiségű ember hal meg — mind űrharcban, mind másban. Konkrétan annyi, hogy igazából nem tudják érzékeltetni, mert nem lehet, “élőben” is nehéz lenne felfogni.

Star Trek értékelés

Hát ez simán 8/10 volt, majdnem 9. Amúgy ez a gyerekkel néztem, aki nagy Star Trek rajongó — írjatok neki leveleket, hogy ilyen szemszögből körmöljön a filmről —, és neki is tetszett, szóval aki ősnéző, annak sem kell annyira aggódni. Ő megjegyezte, hogy végre mindent beleadtak amit lehetett technikailag, meg hogy Spock túl öreg.

human
írta
2009. 05. 09. 02:03
megjelenés
165
hozzászolás


165 hozzászólás a “Star Trek” bejegyzéshez

  1. Elképesztően jó lett a film! Nem hittem volna, hogy Abrams papa megcsinálja, de sikerült neki. És azt is megoldották, hogy a változások ellenére jóformán teljesen konzisztens legyen a Trek univerzummal.
    Én elfogult vagyok, mert mindig imádtam a Star Treket, de nálam 10/10.

  2. nagyon összerakott egy film volt. valóban a két órás játékidő pikkpakk elment (a lost-ot juttatta eszembe – nem véletlen). annyira jó volt hosszú idő utaán lyat érezni, hogy igen ezért érdemes moziba járni, egyszerűen imádtam a kameramozgásokat a vágást a hangokat… mindent.
    a story is elég érdekfeszítő volt, no nem elgondolkodtató, de a popcorn-filmek közül messze kiemelkedik.

    a részletek is annyira ki voltak dolgozva, hogy csak na..bocs de imádom a ilyeneket pl.:a motor amivel a kirk a trailer-ben is ment, amikor állva mutatták látszott, hogy kopott/karcos szóval h használták, meg az enterprise-on a kapcsolók, műszerek aluminiumból/acélból és nem gagyi műanyagból, szóval a díszletesek is kitettek magukért, mert noha a film nagyon pörgött, nem volt unalmas és le is kötött végig mégis észrevettem ilyeneket mert annyira profin volt megcsinálva.

    ha nem az utolsó előadás lett volna akkor a barátnőmmel együtt fordultunk is volna vissza a következőre – és ez nagyon jó

    mr. abrams congratulations!

  3. Fúú, nekem is irtózatosan tetszett ez a film, én azt mondanám tökéletes, de nem csak popcorn-mozinak, hanem Star Trek-filmként is rendesen megállja a helyét. És ami a 2 órás játékidőt illeti, tényleg rohadt gyorsan elszáguldott, lélegezni is alig jutott időm, pislogni is csak egyszer-kétszer mertem. Nagyon nagy film, DVD-n feltétlen meg kell majd venni ha kijön! (És még a szinkron sem tudta elcseszni.)

    nálam 10/10

  4. SPOILEREK

    9/10-et adnék a filmre, sajnos mint trekkie volt pár idegesítő dolog. Érdekes módon a legidegesítőbb egy ősi st klisé, amit nem sikerült levetkőzni. Másolom másik fórumból:

    Nekem nem tetszett Uhura és Spock viszonya. Valahogy nem illett hozzá. De még ez a legkisebb baj. Chekov orosz akkcentusával bajban van a kompjúter, mikor jó 100 éve egyesült a Föld. Ezzel is arra a “hibára” erősítettek rá, hogy a sorozatban a legénység 95%-a amerikai, van 2-3 földönkívüli, meg mutatóba pár ferdeszemű, ruszki, vagy francia. Oké, akkoriban még szartak az ilyenre, de egy erőltetett, gyenge poén kedvéért kár volt ebben a filmben külön kihangsúlyozni.

    Scottyból sikerült echte balfaszt csinálni. Az atlantiszos doki sokkal jobb lett volna a szerepre. Ellenben Kirk, Spock, McCoy, Sulu remek lett, McCoy első megjelenésén szakadt a terem a röhögéstől, nagyon átjött. Uhurát meg nem nagyon lehetett volna elrontani. Többi szereplő is teljesen oké volt, öreg Spock külön öröm volt.

    A legnagyobb negatívum számomra az a visszatérő hülyeség, ami az ENT 3. évad fináléját is elrontotta nálam, hogy teljesen úgy tünt, az Enterprise az egyetlen Föderációs hajó közel s távol. Legyen, bolygóvédelmi rendszert kódját kiszedték Pike kapitányból, flotta nagy része másik rendszerben volt, a többi hajó meg a vulkánnál elpusztult. De hogy egy nyamvadt felszíni üteg, vagy fegyveres komp nem volt, amivel szétlőjjék a fúrót, az nekem sok. Spock ellopott hajójával kell lelőni. Vulkánon is, legyen, az Enterpriseban megénekelt nagy flottájukat legyűrik, vagy mostanra nagyrészt leszerelik, de hogy a fúrófejet nem tudják szétlőni, ami Kirknek és Sulunak kézifegyverekkel sikerül, az vicces (tényleg, ezt mikor is javítják meg?).

    Megoldhatták volna pajzszsal, hogy elöbb bentről kikapcsolják, aztán lövi szét Spock, ami mellesleg logikus is lenne, gyanítom szerencsétlen fúrót nem csak nyugodt légkörű bolygókra tervezték.

    Az új idővonal felállítása érdekes. Elsőre rémisztő, hogy ezzel egycsapásra megszűntettek 10 mozifilmet és 28 évadnyi sorozatot. Mert azok mostantól csak egy be nem következett jövő. Viszont ha kapunk még 4-5 ilyen filmet, akkor ez megbocsátható. Főleg, ha az utolsó ezen szereplőgárdával forgatott filmben valahogy _értelmesen, normálisan_ visszaállítják az eredeti idővonalat. Utánna pedig átveheti a stafétát a rebesgetett új sorozat gárdája, mely reményeim szerint a Nemezis utáni eredeti idővonalon fog játszódni.

  5. Majd elfelejtem, Scotty említi, hogy Archer admirális kutyájának elsugárzása miatt helyezték a jégbolygóra. Ő _az_ az Archer admirális.

  6. nagyon jó film volt tényleg igazán jó jelenetek jó story és az enterprice sorozatból is voltak régi szereplők ami ugyan csak tetszett ezen kívül volt benne humor akció minden ami egy jó mozihoz kell.

  7. Én soha nem néztem Star Trek-et de most az asszony elrángatott és nagyon pozitívan csalódtam! Az effektek nagyon a helyükön voltak! Nekem kívülállónak is teljesen érthető volt! Gratula Abrams!

  8. Nekem túl popcorn lett, de legalább vicces, meg látványos.
    6/10 na jó max 7/10.

    Viszont a zöld csajt blokkolnám. :)

  9. Egyszerűen imádom. Se a sorozatot, se a korábbi filmeket nem láttam, de ez tényleg kegyetlen jó volt. Látványos és szerintem szinkronnal is simán végig lehet nézni (bár emiatt nem szoktam nyavalyogni).
    10/10

  10. Én sem néztem eddig Star Trek-et soha (persze Kirk kapitány neve az azért még nekem is legendás volt:)) Szóval 0 előtudással ültem be a filmre és nagyon élveztem! A két óra hihetetlen gyorsan eletelik, csak azt vettem észre, hogy felkapcsolják a lámpát. Az első jelenet nagyon meglepő élmény volt. Átgondolva is, és elmondva is, azt hinném túl patetikus és drámai, de valahogy működik (nem tudom hogy)és még megrendítőre sikerül. Borzasztóan tetszett. Chris Pine nagyon jól hozta a figurát (szvsz Zámbori Soma is, de majd megnézem eredeti nyelven is) Karl Urban Bones karaktere külön felüdülés volt:) Mindig jókor mindig jót szolt be. (színre lépése is király:)) Persze voltak logikátlanságok, de ezen film közbe nem volt idő gondolkodni (nem úgy mint a Wolverinebe). Amúgy itt szinte semmi ilyen kis logikátlanság nem zavaró ill. bosszantó. Eric Bana-t meg fel sem ismertem… egy másodpercre se.
    Lényeg. tetszett, ajánlom mindenkinek, aki végre egy igazán ütős és jó sci-fi-re vágyik, mert manapság kevés az ilyen.

    Nálam:8,5/10

  11. SPOILER

    Én se vagyok trekkie. Sőt, igazán a régebbi filmekre se emlékszem. De szerencsére elég emészthetőre sikeredett a film. CGI teljesen rendben volt, látványilag kitettek magukért.

    Viszont flimo által említett negatívumokkal egyet értek.

    Egy dolgot nem igazán értettem, (remélem egy trekkie elmagyarázza) hogyan működik az űrhajók pajzsa. Mert mondják minden energiát az elülső pajzsra, majd jönnek a rakéták és becsapódnak az űrhajó felszínére. Mintha nem is lenne pajzs.

    Időutazásos téma is megérne egy külön posztot ST vs Lost:)

  12. J.J.Abrams nem tud hibázni. Szinte tökéletes a film. Vicces, látványos, story is bejövős, karakterek kidolgozása ott van, és a zene…az valami brutális. Lost-ban használtakhoz hasonló erősödő ütemek…nagyot ad a hangulathoz.

    Eddig az év egyik, ha nem a legjobb filmje. 9,5/10

  13. Egy kérdésem lenne, félig off, félig nem, mert a válasz másoknak is segítség lehet. Ha totálisan hülye vagyok Star Trek-ileg(értsd: soha egy részt nem láttam, azt sem tudom mi az, na jó azt igen, de 1 szereplőt nem tudnék mondani :) ) akkor számomra is érthető és élvezhető lenne a film? A kritika alapján nagyon megtetszett.

  14. Disorder:

    Igen. Én is így ültem be és remek élmény volt. Teljesen élvezhető mindenféle előtudás nélkül is:)
    Semmi képpen se hagyd ki:)

  15. Na végre leírhatom a gondolataimat. :D

    A film nagyon jó volt. A látvány egyszerűen fantasztikus. Ami a legjobban tetszett, az a karakterek kiválasztása. Szinte a régi évtizedekkel ezelőtti szereplők jelentek meg nekem fiatal kiszerelésben.

    A Doki és Scotty esetében szenzációs a hasonlóság a színészek között. Uhura egy kicsit magasabb és vékonyabb lett a javított kiadásban, de van egy érdekes dolog, amit talán csak az én hülye fejemnek tűnt fel.

    Uhura-t az a színésznő játsza, aki a Terminálban, magát mint Star Trekista jellemzi, és végül összeházasodik a az ételhordó sráccal, aki szintén trekista. :D

    Nagyon tetszett, hogy belecsempészték a régi Spok-ot is a filmbe.

    Amit viszont nagyon sajnálok, hogy nekem a Star Trek mindig egy sorozat marad, és ezt sajnos ebben a filmben sem tudták megoldani. Úgy jöttem ki a moziból, hogy a film szenzációs, láttam két rész Star Trek-et egyben, és jövőhéten várom a másodikat. Erre valószínüleg, mire ennek folytatása lesz, megőszülök. :D

    Összességben 8/10 lett nekem.

  16. Tényleg jó film. Énis úgy mentem el rá, hogy se egy filmet se egy sorozatrészt nem láttam. De így is nagyon tetszett. Látványos meg humoros. Annyira talán nem izgalmas, de a látvány kárpótol.

  17. Nálam is 8/10.
    Kirk cool, Spock hozza, McCoy és Scotty viccesek, Uhura dögös. Az év eddigi legütősebb üldözése, amikor bekergeti a piros izé Kirköt a jégbarlangba. Mint egy Xbox játék. És a legvégéig bíztam egy WS cameóban. Sajnos nem. Majd a Fanboys-ban. :)

  18. Bár a legelső film, és az Enterprise sorozat kivételével nem láttam több Star Treket, de teljesen érhető volt! (Archer kutyájának legalább nem lesz több gondja a sajttal :D)
    És hát legalább 9/10, azt kell mondjam. Abrams tényleg az új nagymester, egyszerűen nem tud hibázni! Fenomenális. Az első 5 percbe brutális kezdés, majd további 2 órán keresztül egyre komolyabb durvulás. (Cameron kisasszonyért külön jó pont, nem tudtam hogy szerepel…)
    Ezért érdemes moziba járni, ennyi. :)
    Blue-ray verziót várom az lcd-re, mert csúnyán újranézős! :P

  19. negatív kritikát is akarok (jól megindokoltat, biztos van ilyen is, kíváncsi vagyok), mert “sajnos” én is csak azt tudom mondani, hogy milyen kellemes meglepetés volt. nem fog belépni nálam a belső körben, az a plusz hiányzott, de simán dvd-n megvevős. nem sok filmnek adtam az elmúlt két évben 8/10-et. ennek röppen. simán.

  20. @winnie én próbáltam, tényleg, de nem megy:(
    Szerda este elmentünk megnézni a Wolverinet, aztán azzal a lendülettel beültünk az éjféli Star Trek premierre is (természetesen a Mom Parkban voltunk). Sajnos csak az M. sorba kaptunk helyet, így tegnap ismét megnéztem, ezúttal a C sor közepéről:) A filmen végig jól szórakoztam, nem találtam benne hibát, mondjuk nagyon nem is volt rá időm:) A CGI nagyon ott volt, különösen tetszett a hajók fegyverzetének részletes ábrázolása.
    10/10

  21. Csak annyit, hogy barátnőmmel néztük és tartottam tőle, hogy utálja majd, de nem, basszus. Élvezte, bejöttek a poénok, tuti volt.

    A film jó, nagy öröm ez, nagyon jó, hogy egy ilyen Star Trekkel hozzák vissza a klasszikus sci-fi-t. Talán egyszer még megnézzük otthon, legalább a rendőrös üldözős jelenet miatt. SABOTAGE, ááá!

    A zenéről egyébként is csak szuperlatívuszokban, Michael Giacchino egy zseni.

  22. Nem terveztem, hogy moziban nézem meg, de annyi jót hallok róla, hogy azt hiszem, a Wolverine helyett erre fizetek be. A trailer nekem nem állt össze annyira, kapkodós-rángatósnak éreztem, ezek szerint a film jobb.

  23. Nem vártam el hogy jó film legyen, nem is lett számomra jó film, viszont legalább szórakoztatott, és én csak ezt vártam el tőle.

    A legnagyobb problémám egyébként az üresjárat jelenetek voltak, nem értem miért volt szükség egy vizescsőben stresszelő Simon Peggre, sőt, az 5 percnyi gonoszdémonpók üldézését sem tudtam hova tenni. Jó, persze ST tehát kell bele valami monsta, de ez azért mégis sok volt.

    Pozitívumnak emelném ki abszolút Simon Pegg-et, és Zachary Quintot, számomra lényegében ők vitték el a filmet. Chris Pine-al továbbra sem tudtam megbarátkozni, viszont a fekete néni eyecandynek tökéles választás volt.

    So-so, popcornmozinak lehet 7/10 (de mondjuk megsem közelíti a Transformerst), viszont filmnek csak 5/10.

  24. a bárban beszélgetős jelenetnél kicsit zavart, hogy jobban mozgatták a kamerát mint kellett volna, amúgy minden ok :)
    spoiler
    viszont az érdekes volt az űrből ejtőernyőzésnél, hogy nem izzottak fel a fiúk a légkörbelépésnél

  25. Nah végre én is írhatok kommentet, már vártam az értékelést:) Előljáróban csak annyit, hogy nem vagyok star trek rajongó, így nem volt semmi elvárásom a filmtől. Az értékelésem 7/10, bár el kell ismernem, hogy a film egy pillanatra sem ült le, ez pedig igen nagy ritkaság. Ami nagyon tetszett, az a szereplők kidolgozása, minden szereplőt megszerettem, és egytől egyig nagyon jó karakterek voltak. Másrészt szinter minden poén nagyon el volt találva, jókor jó helyen volt, és végre nem úgy éreztem, hogy erőltetettek lennének, mint sok mostani filmben. Ami viszont nem tetszett, az egyrészt a szinkron (mivel 20 perccel kezdés előtt ddöntöttem el, hogy megnézem, így csak a legközelebbi moziba tudtam kényelmesen eljutni:D ). Nem is a fordítással volt bajom, annyira nem volt vészes, de pl Kirk szinkronja valami félelmetesen rossz volt. Végig próbált nagyon kemény lenni, de annyira nem állt jól neki, hogy rossz volt hallgatni. Az orosz-magyar akcentus sem sikerült túl jóra, de azért az vicces volt legalább.

    SPOILER

    Ami a legkevésbbé tetszett az a forgatókönyv hiányossága/hülyeségei voltak. Én elvárom egy sci-fi-től, főleg ha ilyen nagy nevű, hogy ne csak a látvánnyal próbáljon megfogni. Nem értette, hogy ha a fúrót szét lehet lőni lazán 2 lézerfegyverrel, vagy egy űrhajóval, akkor mi a fenének nem lőtték szét a bolygókról? Főleg a második megtámadott bolygón, ahol egy katonai iskola volt ahogy láttam. A másik ami zavart a havas bolygó volt. Oké, ledobják a bolygóra. Oké, találkozik vmi szörnnyel, aki nekiáll kergetni. Oké, jön egy nagyobb szörny aki megeszi a kissebbet, és tovább üldözi (bár itt már kicsit fogtam a fejem) DE hogy befut abba a barlangba, ahol az öreg Spock egy fáklyával (eleve, egy jeges bolygón hogy szedi össze, meg a jövőben csak vannak már újabb dolgok mint a fáklya) pont ott üldögélt, és megmenti… Hát elég vicces volt. Meg nekem eleve nem tetszett ez az időutazás téma, nem volt elég jól kidolgozva.

    SPOILER VÉGE

    Ezek ellenére is jó volt a film, mindenképp érdemes megnézni, főleg amilyen kiábrándító volt az eddigi idei felhozatal (Fast and the Furious és Wolverine is elég rosszul teljesített nálam). Viszont a Gran Torino kritikát nagyon várom Winnie, szerintem az idei év eddigi egyik legjobb filmje, igazán megérdemelne egy kis értékelést.

  26. Első trek filmem volt, és azt kell mondanom, hogy AZTAQRVA!!! A látványvilág fantasztikus, mégegyszer nézős lesz szerintem:)

  27. Nemtudom emlékeztek-e még a film első 15 percére, de én ilyen hosszú ideig még nem ültem tátott szájjal a moziban, mint a Star Trek elején. Az valami tökéletes volt!!! Utána picit visszavettek a fordulatszámból, de összességében nagyon jó film, 9/10! :)

  28. “nagyon gyenge történettel. Ez nem Star Trek!”

    na, ezen meglepődtem.

    ennek volt története, ráadásul nem egy ST-epizód operált hasonlóval. ellentétben az st-nek nem nagyon volt sztorija, ott a filozofálgatás jobban ment, de egyébként meg csak az újabb bolygó, újabb faj, újabb probléma dolog játszódott le.

    itt legalább felépült egy új franchise, megteremtették az alapokat, nem?

  29. 13. ALIEN
    2009. 05. 09. 10:10
    “Egy dolgot nem igazán értettem, (remélem egy trekkie elmagyarázza) hogyan működik az űrhajók pajzsa. Mert mondják minden energiát az elülső pajzsra, majd jönnek a rakéták és becsapódnak az űrhajó felszínére. Mintha nem is lenne pajzs.”

    itt a federációs hajóknál, a pajzs nem egy energiaburok, mint mondjuk a SG-ben az azgard pajzsok, hanem a hajó felületének integritását erősíti. így van becsapódás, de nem hullik szét a hajó, mert összetartja a “pajzs”. márameddig!:) legalább is az archer féle enterprise-nál így volt…

    nálam egy 8.5 pontot simán hozott a film. voltak persze bakik, ezeket többnyire fel is sorolták, de összeségében nagyon jó volt. külön tetszik, ez az új idővonal, mert így bármilyen irányba folytathatják.
    a díszletek nagyon ott voltak, minden apró részletre ügyeltek. végre először láttam olyat, hogy amikor az űrcsatát egy pillanatra “kívülről” láthattuk, egy éppen az űrbe kihulló ember szemszögéből, néma csönd volt (ahogy kell) semmi robbanáshangok, és fézersüvítések, csak a villanások… :)

  30. Pajzs: amennyire én tudom, azért annál többre jó mint amit Toma írt, ne feledjük hogy az Enterprise sorozat még őskori technológiát mutat be.
    Az biztos, hogy aktív pajzsokon keresztül nem lehet teleportálni, szóval valamennyire azért elszigeteli a hajót a külvilágtól.

    Winnie, szerintem itt pont az a kavarodás hogy nehéz definiálni a Star Treket, annyi minden belefért már az elmúlt 40 évben. Igen, volt sok egy bolygó egy probléma típusú rész, voltak komikusabbra és komolyabbra vett részek is, volt szappanopera vonal, időnként kőkemény scifi – de ezek ritkán voltak jelen egyszerre, egy epizódon belül.

    Ez a mostani film emiatt egy érdekes válogatásnak tűnik, van benne a régi csajozós-bunyós Kirkből is, meg sok rajongóknak szánt kisebb-nagyobb utalás van a Kobayashi teszttől kezdve az öreg Spockig. De maga a fő történet tényleg elég banális néha (kadétból kapitány?) és nem sok mindenen lehet elgondolkodni. Kicsit próbálják megmutatni hogy a főgonosz se teljesen egydimenziós, de nem nagyon sikerül. És ha a Trek-utalásokat kiszeded, akkor a maradék egy elég általános nyári kalandfilm lesz.

    Szóval a régi franchise-ok felrázásán belül ez nem minden szempontból a legjobb (arra ott a Dark Knight), de az már most látszik hogy sokkal jobb lett a debilnek ígérkező GI Joe-nál és valamivel jobb a Transformersnél is. Egy rakás pénzt fog csinálni, az látszik, mert a fanok és a nagyközönség is szeretheti, és simán benne van akár 2 megnézés is a látvány és a pörgős tempó miatt.

    A következő filmhez mindenesetre én jobb forgatókönyvírókat keresnék (ha már Abrams, akkor talán a Lost szerzők közül), és előszedném a klingonokat – már csak azért is, mert ők hagyományosan a ruszkik analógiájaként szerepeltek, és Putyin elég szépen visszahozta őket a térképre mostanság.
    (Ugye a Star Trek 6 sztorija kvázi a SZU összeomlásával volt egy párhuzam)

  31. nekem tetszett, de nem írom le mégegyszer.

    én várnék egy startrek vs starwars mozit, az időutazással már minden lehetséges…

  32. Eszméletlen! 10/10, ilyen kellemes csalódásban már régen volt részem. Amennyire rá voltam izgulva a Wolverinre és csalódtam kicsinykét, ettől a filmtől vártam a megváltást. És minden képzeletemet felülmúlta.
    A gárdát iszonyú jól összerakták, öreg Spock mindent vitt. Simon Peggtől készen voltam teljesen! :)))

    Látvány, zene, sztori, humor, akció….áááá, készen vagyok na! Szuper volt!
    (már csak a T4 kell és végem lesz!! :))

  33. Jók voltak a kikacsintások az eredeti sorozatra, pl. a redshirt ezúttal sem élte túl a bevetést. És utána a benyögés: “Ahmm…sir, we lost Olson” Fetrengtem.:)

  34. Sziasztok!

    Ott voltam a momparkos premieren.
    Errr…
    Előre utálni akartam már ezt a filmet.
    Nem nevezném magam hardcore trekkernek, de scifiken nőttem fel
    köztük a TOS-TNG szériákon/filmeken.

    Miután kijöttem a moziteremből, sokáig álltam, néztem, hogy ez most
    WTF. Mert úgy tűnik, a többieknek tetszett. Bár nem volt ováció, felállva tapsolás a végén. Éreztem, hogy ez majd mindenkinek tetszeni fog. Én fanyalogtam.

    Az első moviet vhs-ről néztem. Zene, Látvány, Történet, Finálé. Sírtam. Pedig az is egy hasonlóan franchise teremtő vállalkozás volt, ami nem egy-az egybe másolta az eredeti sorozatot.
    Itt meg..üresség, semmi. Telljesen jellegtelen zene. Talán ez volt a legnagyobb baj. Sokan dícsérték. Ezt? Borzalom. Nagy Star Trek felirat az elején, mellé keménykedő Dumm-Dumm-Dumm-Dumm. Kerülgetett a röhögőgörcs.

    Pedig tényleg nem lett rossz film.
    Kirk mindent, röptében, McCoynak mindegy, csak lehetőleg ne röpüljön, Scottynak úgy jó, ha röpül, Spocknak meg úgy logikus, ha röpül :)
    A szereplők zseniálisak, nagyon jól hozták a régi karakterek báját. Annyira nem a Kirk/Spock/McCoy triumvir volt a középpontban, de nembaj.

    Már felhoztak pár idegesítő hülyeséget.
    Egyrészt ILM Lucas-űrefekt hegemónia.
    Sokak szerint tökjó, végre olyan mint a SW. Én sírtam. Mintha a SWIII. kezdődött volna. Túlzsúfolt, túlszínezett űr. Homály. Pszichológiai látványelemek, kamerarángatás, tömeghatás érzékeltetés. Pedig erre tök semmi szükség. Az űr, a legvégső határ..végtelenség. Amit már nem egyszer sikerült azért érzékeltetni valahogy. Oké, popcornmozit akartak, és a nézők nagyjarészt nem az éjszakánként az űrt fürkésző szemekkel ábrándozó kiskölyök volt, hogy mi lehet odakint. De űr szinten ez SW. Nem Trek. Másik hülyeség, amit Alien már ki is emelt a pajzsokról, azután Vargatom próbált válaszolni. Nem, Aliennek igaza van, igenis asgardos pajzsbuborék az általános. Az alakja szabályozható, lehet a burkolat köré simuló is, de akkor is leptattintja a lövedéket, nem valami nercharisnya ami összefogja a hajót :) (Egyébként az is van, szerkezeti integritás mező néven, Ent-ben a burkolatpolarizálás ennek az elődje)
    Ellenben TOS erában már rég voltak pajzsok, többször ordibálják keptönék, hogy “Minden energiát az első pajzsba!” És jönnek a torpedók, és semmi. Mint a szar úgy robbannak a burkolaton.
    Átlag nézőnek túl scifisen ijesztő az energiapajzs villanás? De a robbanás mindig bejön? Ez StarWars :)

    Végigkísérték a filmet az ehhez hasonló hadásvadász logikátlanságok. Pl gépház belseje, mint egy gyárépület (gyanítom az is volt:)) mindenki ajnározza hogy hűű de élethű, igen biztos ilyen, nem olyan tip-top mint a régebbi filmekben.
    Az isten szerelmére.

    Egy űrhajón? Ahol mindent milliméterre ki kell centizni(elnézést a szóviccért:)) hogy elférjen? Több emelet üres légtér mindenhol? Rozsdásodó acélgerendák a betonban? WTF?

    Meg ez a Cloverfieldes kamerarángatás, a csomó lens-flare, mi a bánatnak? Most ez tetszik a népnek. A XXI. századi új scifi-film irányvonal, a neorealisztika :) Nekem megfájdult tőle a fejem.
    Szusszanásnyi időt nem hagytak az embernek. Ez egy olyan embernek, aki az Űrodüsszeián is vérré izgulja magát, nem jön be :)

    Csomó idegesítő hülyeség volt még, ami lehúzza nálam a filmet.
    Mondom, a lényeg, a jól eltalált szereplők ellenére.
    De ebben a filmben egyértelmű a potenciál arra, hogy feltámassza a Treket.
    Valamilyen formában, élni fog.
    Legfeljebb nem fog tetszeni az előző nemzedéknek.
    Ahogy a TOS-TNG váltás után is fanyalogtak sokan.
    Most én fanyalgok.
    De ahogy Spock mondta:”A többség igénye, fontosabb a kevesekénél. Vagy egy emberénél”
    Így összességében én 7/10-et adnék neki.
    És valószínűleg haverokkal újranézős. Nem annyira a film, inkább a reakcióik miatt. És amennyire bosszantottak a film hibái, annyira várom a folytatást! :)

  35. Sziasztok!

    Régóta olvasom a blogot és gondoltam itt az ideje kommentelni is!

    Én sem vagyok nagy Star Trek rajongó, de imádok minden sci-fit, legyen az stalker vagy stargate. Külön örültem hogy végre valami űrhajózós film lesz, mert ugye egy ilyen filmnek ez az alapja akárhogyan is.
    A film nálam 10/7 de lehetett volna 10/10 is.

    A jó dolgokkal amit írtatok nagyjából egyetértek, ezért kitérek arra hogy mi nem tetszett. Sokan írtátátok hogy végig pörög a film. Nekem ez nem tűnt teljesen így. Az első negyed óra tényleg bepréselt a székbe de aztán a film végéig vártam a nagy finálét, ami nekem nem jött meg (mondhatni az eleje volt a tetőpont). Azt én is hiányoltam(nagyon) hogy nincs több űrhajó egy ekkora univerzumban, és ez egy visszatérő star trek betegség. Emiatt pl számomra egy 30 éves Jedi visszatér végi Endor csata sokkal durvábban megadja a hangulatot mint ez a kommandózás az űrben, akármilyen szépen is meglett csinálva.

  36. 41. Warp
    2009. 05. 09. 15:44
    a pajzsokhoz: szerintem nem így van. időben ez még a TOS előtt van pár évvel, így lehetséges hogy még az archer kapitány hajóján alkalmazott polarizációs mező védte a hajót, és nem “buborékpajzs”. arról nem is beszélve. hogy a romulán hajó pár évszázaddal előrébb járó technikájával, ellenállás nékül átlőhette (és tette is) akár az energia pajzsokat is…
    a többiben nagyjából igazat adok, és sok más hibát is találhatnánk, de attól még, szerintem ez egy jó film volt, és jóval több az erénye mint a hibája:)

  37. “Azt én is hiányoltam(nagyon) hogy nincs több űrhajó egy ekkora univerzumban, és ez egy visszatérő star trek betegség.”

    szerintem meg éppen ez volt a reális benne. a galaxis, emberi léptékkel mérve, felfoghatatlanul hatalmas. ha minden lakott világnak többezer hajója lenne is, akkor is annyira szét kellene szórni őket, ha mondjuk egy federáció nagyságú területet akarnak ellenőrizni, hogy hetekig tartana összetoborozni egy nagyobb flottát…

  38. “viszont az érdekes volt az űrből ejtőernyőzésnél, hogy nem izzottak fel a fiúk a légkörbelépésnél”

    A légkörbe belépőűrhajók ~ 30 ezer km/h sebességgel jönnek, a komp meg annyival mehetett az ugráskor, amivel nem szégyell, ergo lassabban zuhantak, nem izzottak.

    “Főleg a második megtámadott bolygón, ahol egy katonai iskola volt ahogy láttam.”

    Az a Föld volt, és San Franciscot, a csillagflotta főparancsnokságát támadták :)

    “itt a federációs hajóknál, a pajzs nem egy energiaburok, mint mondjuk a SG-ben az azgard pajzsok, hanem a hajó felületének integritását erősíti. így van becsapódás, de nem hullik szét a hajó, mert összetartja a “pajzs”. márameddig!:) legalább is az archer féle enterprise-nál így volt…”

    Az Archer-féle ent-nek nem volt pajzsa, szerkezeti integritás-polaritás mezője vagy mia franca coltvolt, ami kb úgy működik, ahogy leírtad. Van pajzs is, ami energiaburok, viszont hogy a hajó ki tudjon lőni, kell egy adott frekvencia, amin nem hatásos. Száz évvel modernebb hajó valószínűleg tudja-“kitalálja” az ósdi hajók frekvenciáit, ezért átlő rajta (ha nem is elsőre).

  39. SPOILER

    Már megint egy teljesen átlagos blockbuster film és máris isteníti az összes kritikus (mint tavaly az Iron Man esetében). Azt hiszem ez jól jelzi, hogy mennyire csökkent az utóbbi években a popcornfilmek színvonala. A film legnagyobb hibája, hogy egy kicsit megfeledkezik a Star Trek világát egyáltalán nem ismerő nézőről. Egy reboot esetében ez különösen nagy hiba. (Azt meg tudjátok mondani, hogy például a Star Trek az a mi világunk egy elképzelt jövője vagy egy alternatív világé? Tehát a Star Trek világának 2009-es éve úgy nézett ki, mint a mi 2009-ünk vagy nem?) A trailerben lévő 60-as évekbeli verdát látva azt gondoltam: ez a film legelején lesz és basszus, milyen jól megoldották az írók, hogy egy Star Trek univerzumban zöldfülűt könnyedén berántsanak ebbe a világba. De nem, a film sajnos egy nagy űrjelenettel kezdődik.

    A történet elég gyenge, elsősorban az állandó véletleneknek köszönhetően, de legalább jól megbirkóztak a sok szereplő mozgatásával. Nero: harmatgyenge motiváció, papírvékony karakter. Időutazás: egyetlen szerepe, hogy az ősrajongók elvárásainak is valamelyest megfeleljenek a készítők (Nimroy felbukkanása és hogy valahogy megmagyarázzák, miért lesz más az új Star Trek uiverzum, mint az előző). Persze rengetek szeretni való akad a filmben: a humor, a ritmus és a színészek.

    A film tulajdonképpen csak egy fél-reboot, hasonlóan a Superman Returns-hez. Abrams nem volt annyira bátor mint Nolan vagy a Broccoliék.

  40. Nem volt elég bátor? Az egész eddigi történelem kikúrása az ablakon nem elég bátor?

    Nero valóban nem lett kibontva, az előzmény képregény ismerete sokat segít.

  41. Pont ez az, nem dobták ki az eddigi történelmet, hiszen az e mellett létezik egy másik idősíkon. Olyan ez kb., mintha a Casino Royale-ban megemlítették volna, hogy van egy másik Bond egy másik idősíkon, akinek van láthatatlan autója is…

  42. oké, consider my mind blown.

    hibátlan popcorn mozi. HIBÁTLAN. kategórián belűl 10/10. simán.

    összeségében pedig kemény 8.5/10 -> ha meg valaki nem szereti a félpontot, gyenge 9 :)

    A helyzet az hogy a kicsit több mint 2 órás játékidő nálam kb 10 percnek érződött..

    isteni cgi, nagyon jó karakterek, kiváló színészi játék, remek sztori, látvány, kellemes zene… és még sorolhatnám.

    EGY negatívumot tudnék mondani. (Figyelsz, winnie? :D) a lens flare túlhasználata. Ezt a fringe-nél is megfigyeltem, de itt talán még jobban feltünt. Mindegy, aki nem figyeli direkt annak nem tünik fel :)

    Emelem kalapom JJ-nék és csapatának, mert megint egy isteni filmet hoztak össze.

  43. Popcorn filmnek jó volt, de fájóan ÜRES. Mondjuk lehet rosszkor néztem emg, mert tegnap láttam a The Fountaint és a Das Bootot, így leeht ,hoyg mások voltak a sztenderdjeim:D Remélem, csinálnak ennek a nyomán egy új sorozatot, a ST igazán sorozatnak működik jól.

  44. Nekem nagyon bejött ez az új ST. Tempós, látványos, jó humora van. Remélem, a folytatások is legalább ilyen színvonalon teljesítenek.

  45. “Már megint egy teljesen átlagos blockbuster film és máris isteníti az összes kritikus (mint tavaly az Iron Man esetében). Azt hiszem ez jól jelzi, hogy mennyire csökkent az utóbbi években a popcornfilmek színvonala. ”

    azért álljon meg a menet. az, hogy bejött vagy sem, az a saját véleményed, tiszta sor. no de saját véleményt kivetíteni mások véleményére? hogy is van ez?

    te ezt írod, viszont az istenítők meg azt írják, hogy az utóbbi években mennyire nőtt a popcorn színvonal, hiszen olyan isteni filmek születtek, mint az st vagy az ironman.

    nyilván egyik sem igaz. attól, hogy ne nem tartod olyan jónak (hol számít az, hogy nekem a dark knight közel sem jött be annyira, mint ez? 6.5 vs 8/10. sehol. épp ezért nem kezdek következtetni a szubjektívből általános igazságokra.

    remélem tiszta, mire gondolok:)

    “A film legnagyobb hibája, hogy egy kicsit megfeledkezik a Star Trek világát egyáltalán nem ismerő nézőről.”

    ez valóban így lenne? nem ismerem az ST világát, de nem éreztem szükségét a magyarázkodásnak. vagyis, nyilván valami felületes tudásom van, de az nem sok.

  46. Nemrég nekem is szerencsém volt megtekinteni a filmet. Nem vagyok egy ST fan, de ez a film ütött, de csunnnyán. Jöhet még egy pár hasonló ilyen sci-fi.

    SPOILER

    Egyébként az elején a kocsmában véletlenül nem “Slusho”-t rendelt a csaj, vagy csak én hallottam félre? Ha jól emlékszem, akkor a Cloverfield reklámkapányában is szerepelt ez az ital, amiből csak 6-ot lehet inni.

    SPOILER vége

  47. DCIJB VAGYOK, SOKADSZOR SPOILEREZEK JELÖLÉS NÉLKÜL, mERT NEM TUDOM MEGTANULNI, HOGY JELÖLNI KELL

    “ez valóban így lenne? nem ismerem az ST világát, de nem éreztem szükségét a magyarázkodásnak. vagyis, nyilván valami felületes tudásom van, de az nem sok.”

    Nekem felületes tudásom sem volt, emiatt volt-egykét rész, ahol szvsz elkélt volna egy kis magyarázkodás. Egy folytatás tekintetében nem várná el az ember, hogy az adott film világának alapjai el legyenek magyarázva, de egy reboot (vagy legalábbis rebootnak hirdetett film) esetében igen. Azt pl. még mindig nem tudom, hogy a Star Trek a film szerint a mi jövőnk-e, tehát a filmbeli világ 2009-e úgy néz-e ki, mint a mi jelenünk. ;)

    Arról nem is beszélve, hogy nyilvánvaló, egy rakás jelenet a Star Trek rajongók számára készült, kezdve Nimroy felbukkanásával (hatásvadász zene, Leonard megfordul, Star Trek rajongó örjöngeni kezd, az átlag néző meg csak néz, mint vak kutya a gyíkra ). Egy igazi reboot lényege pont az lenne, hogy teljesen eliminálja a korábbi részek ismerésének szükségességét. Hány kikacsintás volt a Batman Begins-ben bármely korábbi Batman történetre? 0.

  48. DCIJB: csak, hogy az ST egy 40 éves, komlexen felépített világ! Most 10 mozifilm és több mint 600 epizód a semmivé vált. Már ez is elég durva, nem gondolod?
    Amúgy meg ez a régi ST folytatása. Tehát nem, a filmes 2009 nem a mi jelenünk. Ha megnézed az előzmény képregényt, akkor láthatod, hogy ez ugyan az az ST világ, csak mostantól el baszva. Nem értem, hogy ezt honnan vetted. Láttál egyáltalán ST-t?

  49. na azért áljunk meg egy szóra…
    A Batman ne vegyük alapul.
    A Batmanből a Begins előtt készült egy eléggé gagyi sorozat a 60-as évek táján, egy animációs sorozat és 4 DB film…
    Szóval nem volt nehéz rebootolni az egészet.
    De azért több mint 40 évre visszamenőleg huszonakárhány évadnyi sorozatot, és 10 mozifilmet teljes egészében rebootolni? (azért egy diszkrét hahát a 40 év fényében elsütnék… :D)
    Ezt ugye te magad sem gondolod komolyan?
    Nézzük a Batmant, ott van ugye az első két rész, egészen faszára sikeredett, a másik két rész (forever, B&R) eléggé nem faszára sikereett, könnyen felejthető volt…
    Hozzátenném, hogy azoknak sem volt köze a régi sorozathoz sem a mese sorihoz…
    Tehát Nolannek nem volt nehéz dolga a semmiből újjáteremteni a teljes Batman érát…
    Na de azért egy ilyen multú sorozatnál? 8vagy nem is tom minek nevezzem, Univerzum?)
    Eléggé nehéz lett volna.
    Vagy ottvan a Bond reboot (amivel még mindig nem értek egyet, de ez már megint az én véleményem…)
    Ott is szinte megint a semmiből teremtették újjá (hiába néz vissza a Bond is közel ekkora időre, mint a Star Trek, de töredéke rész sem készült belőle…)
    Szóval megint kvázi könnyű volt újraindítani…
    Úgyhogy ne gondolja senki, hogy ennél a filmnél olyan marha egyszerű lett volna ugyanezt eljátszani…
    Azt meg már egyenesen kikérem magamnak a Trek rajongók nevébben, hogy egy ilyen színészt, egy ilyen legendát, mint Leonard Nimoy, csak úgy le “nomroy”-ozzunk… (nem is egyszer…
    Akármennyire is nemtetszett/tetszik a film, azért adjuk meg a tiszteletet. (én kérek elnézést, hogy szóltam érte…)
    És mégegy kérdésre a válasz:
    A Star Trek nem kizárólagosan a mostani (2009-es) évünk jövője, hanem egy lehetséges jövőt mutat be, ami esetleg bekövetkezhetne Ha…
    És itt aztán sorolhatnám a dolgokat ezerrel, de nincs értelme…
    Ennyit akartam látatlanban a filmről.
    Ha szerdán megnéztem, többet tudok mondani…

  50. DCIJB, egy majdnem 700 részt magáévá tudó sorozatot+11 mozifilmet, ne hasonlítsd már össze a betmennel, ami főleg nem is teljesen reboot, mert ott a kezdetek nem voltak bemutatva, csak 1-2 utalás. A ST hívei meg sokkal fanatikusabbak, szóval kellett Nimoy is.

    “…Azt pl. még mindig nem tudom, hogy a Star Trek a film szerint a mi jövőnk-e, tehát a filmbeli világ 2009-e úgy néz-e ki, mint a mi jelenünk. ;)…” nem értem ennek mi köze a filmhez?! A film szerint az a mi jövőnk, ahogy a Terminátor filmek szerint meg az a mi jövőnk, a Mátrix szerint meg az a mi jövőnk! Nem értem?! :-)

  51. annyival javítanálak ki, hogy pontosan 726 rész +10 (mostmár 11) mozifilm :D
    Amúgy teljességében egyetértek.

  52. sandor8206: nézzél egy kis ST kronológiát. ST az 196x-es ember jövője és nem a mienk. Lásd: Eugenetikus háború 1992-1996 között. Ez az ENT-ben is benne van, ami ez alapján a film szerint is megtörtént.

  53. Sőt, nemsokára atomháború lesz a Földön :)

    Amúgy nekem az ironman abszolút nem jött be, fél óra után kinyomtam.

  54. “Sőt, nemsokára atomháború lesz a Földön :)”
    Azért erről is van pár szó a ST-ben…
    Ugye a Kapcsolatfelvételben (ami szerintem a TNG-s mozifilmek közül a legjobb lett…)
    Mikor jön a Borg aztán visszamennek az időben meg minden és, akkor a kapitány kérdi, hogy mennyit jöttünk vissza, akkor mondja vki (ha fejbelőnek se tom, hogy ki, mert qrva régen láttam), hogy naggyából az atomháború utáni időszakra…
    Ugye a kapcsolatfelvétel a Vulkániakkal…
    Azt a részt még az ENT-ben is “újraforgatták”, azaz csak pár jelenetet, meghát az a bizonyos kilövés jelen van ugye az ENT intrójában is…
    Amúgy itt olvastam (tudtam, hogy bele fogok futni vmi ilyesmibe :@), hogy Scoty meg Archer kutyája… :D
    Szegény Portos, pedig talán az egész ENT-ben ő volt a kedvenc karakterem :D (azóta akarok olyan kutyust… XD)

  55. Akkor ez most nem előzmény volt? Én úgy néztem a filmet, mintha ST Begins lenne. Kb szart se tudok az ST-kről, csak annyit tudok, ki a Spok meg a Kirk. Amúgy egy nagy hibát találtam a filmben: A Romulánok földi évben számolnak??? WTF Vagy a Romulus is ugyanannyi idő alatt kerüli meg a napját? Na meg, hogy az univerzumban mindenki angolul beszél:D Najó ez már szőrszál hasogatás. Volt egy olyan érzésem, hogy a film SW és Csillagközi invázió keveréke lenne. 8/10

  56. A TNG-t ne keverjük bele, hiszen a jelen állás szerint az (valószínűleg) nem történt meg. Ergo nem mehetnek vissza és így Zefram Cochran nem tudja részegen mondogatni, hogy a jövőből segítettek neki. Ha?
    Ma pont az a rész volt a TV6-on, amikor a TOS-os karakterek taliztak Zefram apóval, aki kissé fiatalabb volt mint a First Contactban (bár, lehet, hogy a Társ megfiatalította, erre nem emlékszem, éppen akkor keltem fel):D De tök8, hisz ez sem történt meg.

  57. ilovebubbles, az ok! A filmet még nem láttam, holnap fogom. Miért mutatják benne a 2009 évet vagy említik? Mert amúgy meg nem értem tényleg a kérdést? :-)
    termintátort pont azért hoztam fel, mert ott is már rég volt az ítéletnap, mégsem lett :-D

  58. Na jól van inkább hagyjuk, nem akarok látatlanba kötözködni majd holnap nyilatkozok, csak furcsa volt az a kérdés. Spoilerbe nem futottam hál istennek, sok pozitív kritika miatt bizakodok.

  59. Na sztem egészen kafa lett, kiváltképpen szórakoztató a film. A nagyon jó kritikák miatt egy hajszálnyit többre számitottam, de egyáltalán nem volt csalódás. Iszonyat látványos, mégha télleg kicsit butus, de igényes és korrekt film volt, a jó humor pedig külön plusz pont.
    A télleg fiatal és .kezdő. szereplögárda abszolút jó volt. (különben a magyar szinkron is teljesen korrekt, ami azért nagy ritkaság )azért a T4et nem vállalom be magyarul)). Abszolút pozitivum és egyben kellemes csalódás: Chris Pine Kirk személyében, vicces, laza, kicsit se nyálas és abszolút szórakoztató jelenség volt. (picit oan volt, mitha végig be lett volna b.va :)). Quinto spockként tök jó volt. Carl Urban meg Simo Pegg pedig föleg ugye a humorral, de simán szállitotta a szerepe (Simon Pegg: .tetszik ez a hajó… Ugy…zajlik itt az élet…. :D:D) Veszett jó volt…:))
    A sztori igényes és kidolgozott volt, mégha annyira is pörgött a film h néhol eccerüen követhetetlen volt…, és télleg nem volt fölösleges idöb..ás meg félrebeszélés.
    Negativumként, mondjuk csak azt tudnám mondani, h picit elhadarták a filmet, plusz husz perc, picit követhetöbb storikibontás, és a végén egy ütösebb ürcsata és ok is. Ezenkivül hát emlitendö még azaz egy két butaség meg lehettetlen szitu amelyek bár viccesek de látványosak voltak, mégis azéer tipikus popcorn mozisak is…
    Tehát igényes, szép és remekbe szabott, POPcorn mozit láthattunk sztem. Jah még nagy plusz pont: A ZENE!!!
    Nekem ez 8\10

  60. SPOILER

    Remek film volt, méltó a Star Trek-hez, de reméle lesz jópár ezer folytatása, ami rendbeteszi az idővonalat, monduk vissza-előre mennek az időben, és rendet tesznek, de persze csak valami 4 film után:D

    Illetve remélem lesz egy előzményfilm , mert a képregénybe szépen leírják, de ugy nem az igazi és simán el lehetne képzeni filmként. Spock tökéletesen idős hozzá, meg a többi TNG szereplő is, egyedül Data lenne az akit már sajna nem nagyn lehet elképzeni benne, pedig fontos lenne. csak a szinész úlságosan öreg hozzá, illetev mondta is hogy már nem válalná el Data szerepét, csak a feltalálóját:(

    Ami nagyon jó volt, archer kutyájának említése:D valamint a hídon a képernyő ablak hatása:D az eddigi sorozatokban filmekben nem volt így megcsinálva, egyedül a játékokban volt ablakszerü hatása, illetve most már tt is.

    a warp effekt brutál szar lett.

    Illetve lehetett volna több Lost csemege:DDD

  61. No, hát én azt vártam hogy jó lesz, és az is lett :D
    8/10 a reális értékelés. Elején a nagy drámát kicsit lehetett volna látványosabbra is, (legesleg)vége meg kicsit túl van húzva.
    De amúgy nagyon nagyon korrekt darab volt.
    (Amúgy félig meddig Star Trek fan vagyok, de csak “alapszinten”).

    Valaki írta, hogy emeletnyi üres terek a gépházban meg ilyesmi az irreális, hát igazából egyet kell értenem vele. Mondjuk nekem nem a gépház esetében jutott eszembe csomó olyan dolog, ami azért ha jövő, ha nem, nem logikus :)

  62. Nem vagyok nagy fan,de látva a sok pozítív kritikát dvd-n be fogom újitani magamnak.

  63. spojleres kérdés szakértőknek, akik úgyis látták az összes filmet:

    A kobayashi maru teszt miatt megnéztem a wrath of khan-t,
    abban meghal a spock, akkor a többi filmben már nem is szerepel, vagy visszahozzák valahogy?

  64. “Szegény Portos, pedig talán az egész ENT-ben ő volt a kedvenc karakterem :D (azóta akarok olyan kutyust… XD)”

    Nem hiszem, hogy Portost transzportálta el, ha csak nem élnek a kutyák nyolcvan évet. Archer 133 évet élt, az Enterprise felavatásának másnapján halt meg, ágyban, párnák közt.

    “A kobayashi maru teszt miatt megnéztem a wrath of khan-t,
    abban meghal a spock, akkor a többi filmben már nem is szerepel, vagy visszahozzák valahogy?”

    Nézd meg a A Spock keresését :)

  65. “…ha csak nem élnek a kutyák nyolcvan évet. Archer 133 évet élt…”
    B.meg, az emberek, hogy a t.kömbe élnek 133 évet? xD
    Na jó, ezen nem is meditálok adiig, amíg nem látam a filmet… :D
    De azért azt el tudom képzelni, hogy Portos is megérte azt a 80 évet, ha már egyszer Archer is a 133-mat :D

  66. Pazar alkotás. Látványilag hibátlan, semmi trükk nem lógott ki. Színészileg is elmentek az ismeretlen arcok is.
    És kivételesen a szinkronnal se volt bajon. Viszont ahogy korábban is volt róla szó (dunaplaza) előzetesek alatt fények fent, míg utána a köcsög tövö2 meg egyéb reklámok alatt villany már lent. Ez idiótaság.
    Várom a következő részt. Abrams egyre nagyobb alkotó :D
    Ja és a zene is csontig hatolt

    9/10

  67. Kösz a válaszokat a pajzs dologra.

    SPOILER

    – Amikor a jeges bolygón megjelent a piros szörny, felnevettem. Ez kb olyan mintha a jeges medve lenne piros:)

    – Feketelyukat se értettem. Feketelyuk kis kiterjedésű, de iszonyat nagy sűrűségű anyag. Bolygó eltűnik, de űrhajó időutazik, ha belemegy. Ez nekem kicsit WTF volt. Vagy akkor a vulcan bolygó is időutazott valahova?

  68. FLIMO VAGYOK, NEKEM IS JELÖLNI KELL HA SPOILERES KÉRDÉSRE VÁLASZOLOK, MERT NYILVÁN A VÁLASZOM IS SPOILERES LESZ

    “Feketelyukat se értettem. Feketelyuk kis kiterjedésű, de iszonyat nagy sűrűségű anyag. Bolygó eltűnik, de űrhajó időutazik, ha belemegy. Ez nekem kicsit WTF volt. Vagy akkor a vulcan bolygó is időutazott valahova?”

    Nem tudom mekkora egy csillag Swartzchild-sugara, és most had ne számoljam ki, de kicsivel nagyobb, mint egy bolygóé, átférhet rajta egy űrhajó. Bár ha ebbe belemegyünk, akkor oda lyukadunk ki, hogy egy bolygó közepébe pakolt fekete lyuk nem feltétlen “öli meg” a bolygót, bár erről a “vörös anyagról” nem tudom, hogy működik. Mindenesetre jó nagy adagot hurcolászott Spock hajója, ahhoz képest, hogy mennyi elég.

  69. Nem sokára én is megnézzem, nagyon örülök neki, hogy csak jó kritikákat írt róla mindenki eddig, ezek szerint hozta a film az elvárásokat, ellenben a fent említett Rozsomákkal, amit meg sajna mindenki lehúz.

  70. egy darab ST filmet, sorozatot sem láttam a film előtt, ennek tetszett az előzetese, gondoltam beülök megnézem mi tetszik annyira a népnek ebben a dologban. Valóban hatásvadász volt (pl. már említették itt előttem hogy űrbe kirepülő embert követő kamera űrhajóból kilépése után síri csend, az egészen okos volt), de most őszintén: filmet azért csinálnak hogy bámulja az emberfia, vagymi. Arra meg tökéletes volt.

    SPOILER
    Azt hogy a kissrácot üldözte a rendőr, aztán lelökte a (mostohaapja?) kocsiját a kanyonba (eltünteti a bizonyítékot? :D ), nem értettem hogy mire volt jó, filozofálgattam is, hogy vajon milyen mértékben lelki sérült ez a gyerek…és aztán ebből lesz kapitány?, mer hát ugye apa nyomdokait kell követni, miért is ne, és a film hátralevő részében Isten se menti meg attól hogy nagymenő legyen. :)

    Szóval nekem ezek a szereplők, illetve a fiatalkori, nicsak miből lett a cserebogár utalások semmit sem mondtak, de azt hiszem pont ezért tudtam élvezni a filmet. Nem kellett előtte átnyálaznom magam a ST filmográfián, csak ülni, és idegesítően csámcsogni a popkornon és szürcsölve arcbatolni a kólát.
    És működik.

    6/10 , mert néha azért nemlogikus. :)

  71. Vártam már a filmet, tudtam, hogy ez más lesz, mint a korábbiak. Láttam mindent, ami Star Trek, imádtam őket. Ez nagyon más lett, mégis tetszett, összességében 8/10-re pontoztam a végén. Viszont nagyon zavart, hogy a többszáz órányi anyagot egyetlen filmmel gyakorlatilag meg nem történtté tették. Aztán arra jutottam, hogy ez végülis nem rossz dolog, abból az univerzumból, amit felépítettek 40 év alatt ki is hoztak, amit tudtak, látszott már az Enterprise-ban is, hogy nincs új ötlet (vagyis volt, de inkább ne menjünk bele, most nem az a téma). Így most megnyíltak a lehetőségek, anélkül tudnak újat alkotni, hogy megbolygatnák a történelmet, ami miatt minden trekker háborogna rendesen. Annyira összerakták a filmet, hogy elérték a fanok elismerését is. Abramstől mondjuk ez várható volt.

    SPOILEREK

    Írták páran, hogy kellett volna előismeret a filmhez. Nincs igazuk. Amit nem magyaráztak meg, anélkül is simán érthetőek voltak a dolgok. Persze könnyen mondom ezt úgy, hogy nekem azok is ismertek voltak, de olyanok is egyetértettek ezzel, akik egyáltalán nem láttak még ST-t. Meg különben is, melyik film az, ahol mindent megmagyaráznak? Bár a korábbi ST filmek épp azért nem lettek sikeresek, mert túl sokat hagytak megmagyarázatlanul a franchise-t nem ismerő nézőnek. Okos dolog volt visszatérni a kezdetekhez, ha a jövőben folytatják nem tudták volna ezt megcsinálni, legalábbis nem úgy, hogy közben ilyen tempóban haladjon a történet.

    A logikátlanságokat sokan emlegették, valóban volt néhány. Leginkább a feketelyukas dolog zavart, amellett még elmennék, hogy a kinézete is változik a film során, na de, hogy annyiszor máshogy viselkedik ahányszor nyitnak egyet? Ha még valami oka lenne, hogy így legyen, de nem tudtam találni egyet sem. (Szegény Scotty, ha tudná milyen könnyű megváltoztatni a fizika törvényeit :D) A másik ilyen volt a platform felé zuhanás, ott bizony vagy szénné kellett volna égniük, vagy levegőnek nem kellett volna lennie (legalábbis nem annyinak, hogy csak úgy lekapják a sisakot), így bizony ez sehogy sem áll össze.
    Igazából ezeket csak azért hozom fel, mert más hibát nehéz találni a filmben. Na jó maga a sztori sem egy nagy eresztés, de azt okosan elfedték az iszonyatos tempóval.

    Viszont a film befejezése szerintem piszok gyenge lett, kitüntetik őket, meg mindenki előrelép 20 rangot? Kadétból kapitány? Azért az erős volt. Oké, hogy a következő filmmel nem akarnak 5-10 évet ugrani, ami reális lett volna, ha normálisan érik el ezt a rangot, de ezt így nem vette be a gyomrom. Rengeteg más befejezést el tudnék képzelni, ez volt a lehető leggyengébb húzás. Na mindegy, mert így is megkapta tőlem a 8 pontot, de nagyon remélem, hogy a következő filmnél már a sztorira is rágyúrnak és nem csapják össze a végét.

  72. Komolyan mondom, ha nem írjátok nem jövök rá hogy Eric Bana volt a főgonoszunk. Láttam hogy ismerős de nem vettem észre magamtól. Amúgy a film passzentos volt.

  73. SPOILERES

    Na délelőtt megnéztem, mint ST-fan mondom engem annyira nem zavart az új idővonal behozatala. A színészek nagyon jók, sztori is ok, pl: ezt nem is értettem, hogy a sztori nem elég Star Trekes, sztem meg pontosan, hogy olyan (most a mozifilmeket venném alapul) ha már időutazásos, ott a Kapcsolatfelvétel, ott még kidolgozatlanabb a sztori és még is működik?! Zene jó, bár lehetett volna Star Trekesebb (szimfonikusabb), nem gondoltam volna, hogy egy ST-filmben hallok B. Boys-t és működik! Poénok nem erőltettek, CG nagyon jó és a hanghatások is + pont, hogy az öreg Spock cameója nem csak úgy van, hanem szerves része a filmnek.
    Nagyon tetszett a film dizájnja, minden téren: űrhajók (öreg Spock és Néro hajója kívül-belül)a Vulcan kívül-belül, a szörnyek, a ruhák stb. Kirk és Bones tökéletes. + minden szereplőnek volt “feladata”, ezt is jól megoldották.

    Pár negatívum: a gépház nem jött be! Scotty vizes csöves jelenete felesleges + kicsivel több dráma + film végén nagyobb eksön (bár így is jó volt) és ok, azt hittem Eric Bana (Néró) hangsúlyosabb lesz de elég halovány, ennyi!

    Film eleje nagyon erős, de pörög tovább! Ja és kíváncsi leszek a Dvd-re a törölt jelenetek végett, amik a trailerben benne voltak de itt nem pl: Néró jelenete, amikor leüt két klingont + “Wait is over” dumája se volt! Lehet még jobb lesz :-)

    A logikátlanságokkal fölösleges foglalkozni, lehetne sorolni minden filmben dögivel, ez meg sci-fi tehát x2 :-)

    Olyan 8-9/10, a lényeg, hogy jó! Egy ST-fan részéről, ja és annyi aki nem ismeri az ST-univerzumot az is nyugodtan megnézheti, mert semmi nincs benne amit ismerni kéne, úgy is élvezhető (nagy erénye a filmnek) és a fanoknak is nyújt 1-2 ínyencséget, kobayasi-incidens+öreg Spock. Bár Kapcsolatfelvétel személyes kedvenc marad, de a Borg a kedvenc szóval nagy előnye van!

    A végére, Spock és Uhura kapcsolatát remélem nem erőltetik, nem jött be :-)

  74. “A másik ilyen volt a platform felé zuhanás, ott bizony vagy szénné kellett volna égniük, vagy levegőnek nem kellett volna lennie”

    Ezt már kifejtettem korábban, az űrhajók nem azért izzanak, mert a felső légkörben vannak izzító molekulák, hanem mert gyorsan jönnek, és a légkör fékezi le őket. Kirkék meg nulla vertikális sebességgel indultak, és a gravitáció gyorsította őket. Pontos képleteket had ne írjak, de a légellenállás nagysága egy ponton eléri a gravitációs erőt, innentől nincs további gyorsítás, beáll egy állandó sebesség.

  75. @ilovebubbles: Nem vált semmivé semmi sem, hiszen az új ST univerzum a régi mellett, párhuzamosan létezik. Láttad a Vissza a jövőbe filmeket? Ugyan erről van szó ott is. ;) És nem, nem láttam ezelőtt egy ST filmet vagy epizódot sem.

    @bokesz: Bond régebb óta létezik, mint a Star Trek, akkor is ha csak a mozgóképes médiumot számítjuk (de ez már más tészta). A “Nimroy”-ért bocsi, rosszul tudtam Nimoy nevét.

    @sandor8206: Az, hogy a ST a mi jövőnk-e vagy sem csak egyszerűen érdekelt, azt gondoltam, hogy ki fog derülni a filmből, de sajnos nem. (Pl. a Gyűrűk Uránál egyértelmű volt, hogy nem a mi világunk múltja vagy jövője. :) )

    Nem mondom, hogy nem tetszett a film, csupán megkérdőjelezem nagyságát. A szememben egy ártatlan popcornmozi, úgy 6/10 körül.

  76. “…Bond régebb óta létezik, mint a Star Trek, akkor is ha csak a mozgóképes médiumot számítjuk… ”
    Igen, de Bond mondja el azt magáról, amit a ST elmondhat…
    De mindegy, ne firtassuk…
    Elenben megnéztem a filmet…
    huh :D
    hát mit mondjak…
    Zseniális alkotás :D
    Abrams-nek sikerült, megcsinálta.
    Újá teremtett úgy egy univerzumo (és igen, az újjáteremtette szót a szó legszorosabb értelmében kell érteni), hogy az tetszik a régi fan-eknek is, meg azoknak is, akiknek fingjuk sincs a sztoriról…
    Kezdjük a karakterekkel:

    INNENTŐL SPOILERES LEHET!

    Bones első megjelenése hát, őő legfinomabban szólva is vicces :D
    Pont, mint a The Motion Picture-ben, mikor feltranszportálják az Enterprisera, ugyanaz a morgás, csak kisebb a szakáll xD
    Aztán Kirk.
    Ja tényleg, az elején nem értettem pontosan, miért mondja a kelvin kapitánya Kirk apjának, hogy Mr. Kelvin…
    Na jó, mind1. :D
    Visszatérve Kirk-höz, Kobayasi Maru… :D
    Zseniális, hogy belefűzték, és pont úgy, ahogy azt a Star Trek 2-ben Spock említi… :D
    Zseniális, imádtam… :D
    Uhura karaktere annyira nem fogott meg, pláne a kapcsolata Spock-al, amit itt említetek is már páran…
    Nem kéne erőltetni.
    Chekovra nem úgy emlékszem, mint egy ilyen majd én megcsinálom, majd én vagyok a nagy güzü, mindenlében kanál kis navigátor…
    De elment.
    A nagyobb karakterek közül még Spock az, akit nagyon eltaláltak.
    Nagyon össze lett rakva. figyelve az egészen apró részletekre is…
    A mozgások: mintha a régi TOS-t láttam volna gyereke, ahogy Spock megy, ahogy Bones gesztikulál, fintorog, ahogy Kirk beáll a transporter sugárba, ahogy a végén ül a kapitányi székben, zseniálisan el vannak találva ezek a színészek…
    Hihetetlen élmény volt nézni…
    Az idősíkokra rátérve.
    Nemhittem, hogy ilyet meg lehet csinálni, de nagyon jól megoldották.
    teljességében követhető, és logikus megoldás, de azért ezt egy vagy aximum két folytatáson belül rendbe kéne rakni…
    A főellenség kicsit elvont szerintem, meghát a célja sem túl meggyőző, de megbocsátható… :D
    Észre sem vettem és már csak fél óra volt hátra a filmből…
    Végig pörögnek az események.
    Huh, nem is tudom, hogy mit tudnék még írni.
    Összeszedem a gondolataimat, aztán holnap meló után megpróbálkozom, írok egy kritikát…

  77. Hát most jöttem haza a moziból és…

    ZTAQRVA!

    Ad 1.: ST univerzum élből kimaradt, akivel mentem, neki is dettó, saját bevallása szerint sörhasú K kapitány nem adja.

    Ad 2.: Már a 10. percnél keresgettem az arcom, a 30. nál meg már együtt visítottam a közönséggel.

    A komoly az volt a filmben, amit gondolom hogy már 200-an leirtak előttem, hogy összefüggő egészet alkotott számomra úgyis, hogy nem kelett látnom 300 részt a sorozatból előtte.

    Baró szkifi, ez kell a testnek, Halo mozit várom még talán ilyen területen, de azt a game miatt.

  78. “76,5 millás amcsi nyitóhétvégét mondanak, az jó?”

    remek. és nem krohanós film volt, szombatra képes volt nőni. simán le fogja előzni a wolverine-t, hiába nyitott erősebben az.

  79. Valamiért sosem rajongtam azokért a filmekért vagy sorozatokért, amiknek a címében szerepelt a “Star” szócska, lehetett utána “Wars” vagy “Trek”, részemről totális érdektelenség övezte ezeket az alkotásokat. A Star Trek sorozatból egy részt sem láttam, ahogy a mozifilmek is kimaradtak az előzőleg említett mesterséges szelekció miatt, így előítéletekkel felvértezve, bárminemű előismeret nélkül ültem be J.J. Abrams reboot-jára és kb. azt kaptam, amit vártam, egy látványos popcorn sci-fit.

    Nagyon szimpatikus színészgárdát sikerült a filmhez toborozni, Chris Pine kellemes meglepetést okozott, Sylar hozta a kötelezőt, Zoe Saldana csinosan helytállt, a legnagyobb meglepetést azonban Simon Pegg okozta, akit életében először találtam viccesnek. Nem tudom, hogy Chekov akcentusa vagy a Guillermo del Toro filmjeiből kölcsönzött troll volt röhejesebb, a nagy komolykodás és az akciók közé azért sikerült normálisabb poénokat is elrejteni, ami határozottan jót tett a produkciónak.

    A látvány elsőosztályú, Michael Giacchino zenéjét pedig tuti egy másik filmhez készítették, mert kevés olyan pillanat volt, amikor az aktuális jelenethez valamit hozzáadott volna, többnyire inkább csökkentette az erőteljes vizuális élményt, a 3. trailer alatt hallható Two Steps from Hell – Freedom Fighters című szám zsebre tette az egész score-t. Szegény Eric Bana karaktere se kapott 1 dimenziótól többet, így a remek színész az új Bond-filmhez hasonló jellegtelen gonosszal járult hozzá a produkció egészéhez. A végeredmény egy szigorúan moziban nézős látványfilm, ami távolról sem nyűgözött le annyira, mint a többséget.

    7/10

  80. Nos, baromi nagy ST fan vagyok, az össze mozifilmet és az összes sorozatot láttam :)

    Picit csalódott vagyok viszont a másik felem meg örül.

    A sokszor közhelyes kicsit bárgyú néha röhejes és gyerekes sorozatokban/filmekben az volt a különleges ahogy ezt tálalták, és ez volt az oka hogy sokan rühellik is :) Ugye ha valaki legalább látott egy évadot akármelyikből az észrevehette hogy nagyon sokszor filózás folyik az emberi értékekről, morális dolgokról, elsődleges irányelv, az élet, szabadság, bűn és bűnhődés aspektusai, felelősség, honnan jöttünk mi célunk itt és még lehetne sorolni mindenféle közhelyet, satöbbi, néha már sok is és unalmas szinten, viszont az ST pont ettől volt más. Ugye nem kell említenem Détát aki az egész TNG sorozaton átívelő emberréválással küzd avagy a Dokit a Voyagerből, esetleg Odo a DS9-ből aki meg a humanoidokat próbálja megérteni bár nem akar azzá vállni :)
    Próbáltak komolyabb hangot adni megütni és nem csak egy SWars harcoljunk a gonosz ellen gyerekes célt, mint ebben is ez a főcél…oké sokszor baromi xarul jött ez ki és a kivitelezés is hagyott kívánnivalót. Ám akad jópár rész ami után az ember elgondolkodik pár percet hogy ő mit tenne hasonló helyzetben vagy hogy viselné el ezt vagy azt. Nehéz ezt így elmagyarázni :)

    A lényeg a lényeg hogy nekem pont ez hiányzik a mostani filmből, bár lehet hogy ez hazavágta vólna de azért egy picivel több beleférhetett vólna ebből is.

    Viszont valszeg pont ettől volt sokkal emészthetőbb és látványos, mindenki által szerethető.
    A SABOTAGE részen az egész mozi röhögött és Scotty + McCoy marhaságain is, nekem bejöttek a poénok és a szereplőgárda is szerethető lett, remélem sorozat is lesz.
    Annak nagyon örülök hogy az STnek visszadják a fényét mégha ez csak szemlélet váltással ment akkoris :)

    Nálam 9/10

  81. human te egy idióta vagy semmi érzéked a filmek kritizálásához mert gondolom kocka vagy és még anyucinál vered a szerszámot

  82. @62. Endroo

    “A Romulánok földi évben számolnak??? WTF Vagy a Romulus is ugyanannyi idő alatt kerüli meg a napját?”

    Ha jól emléxem csillagidőt használtak végig a filmben, ami nem ugynaz mint a földi időszámítás.

    “Na meg, hogy az univerzumban mindenki angolul beszél:D”

    Univerzális fordítónak hívják.

  83. -OFF-

    @kapitány, akkor gondolom te mazochista vagy és csak azért jössz a filmbuzira, hogy szenvedj a rossz kritikától… nevetséges…

    -Spoiler-

    Engem egy dolog zavar csak a történet folyásában. Ugye az egész jövő megváltozott, azzal, hogy meghalt Kirk apja, és elpusztult a hajó legénysége. Vajon nem hatott volna ez a jövőre annyiban, hogy a főgonosz és Spock egyszerűen elpárolgott volna ebből az alternatív jelenből, hisz a jövő amiből jöttek már gyakorlatilag nem létezik.

  84. Engem egy picit zavart, hogy már megint belerakták az idő utazást. Értem én hogy így lehet legjobban összekötni ezt a reboot-ot a régi részekkel, de kicsit úgy néz ki mintha egyszer minden szereplőgárdának kellene időt utazni (eredeti Kirk 4. rész, Picard 8. rész, új Kirk 11. rész). Nem annyira eredeti.
    Arra lennék kiváncsi, hogy ezek a mostani trükkök pár év múlva mennyire álják meg a helyüket. Úgy értem jó ez a sok fénytörés meg csillogás, de lehet hogy 10 év múlva röhejessé válik. Minden esetre mai szemmel nagyon ott van a látvány.

  85. Spoiler

    De Kirk kapitány személyiségének, életútjának volt jelentősége benne, és az jelentpsen megváltozott az “eredeti” jelenhez képest.

  86. SPOILER, mert én már láttam, de nem biztos, hogy mindenki

    Az időutazáshoz meg csak annyit, hogy szinte az összes sorozatban szerepel olyan epizód, melyben valamilyen Temporális ügynökség szerepel, amely célja az idővonalban bekövetkezett változások felkutatása és helyreállítása. Hmmm… hírtelen ezek mind eltűntek??? 25 évük lett volna megtalálni és helyrehozni a Idővonalban esett károkat.

    Szerintem is rossz ötlet volt az időkavarás a filmben… de így mennyivel egyszerűbb lett a forgatókönyv.

    Mint Sci-fi Jó film volt. 9/10

  87. Nekem tetszett. Nem akarom túlmagyarázni miért, egyszerűen jó filmnek tartom, igazi látványorgia.

    Egy nagy negatívumot tudnék említeni, nem akartam végigolvasni több száz kommentet, remélem még nem említette senki:

    A “Red Matter” ugye robbanásra szingularitást – fekete lyukat – képez. Akkor mi a fenének kellett a bolygó közepéig leásni, ha elég lett volna egy torpedót kilőni és a légkörben felrobbantani? Ugyanúgy percek alatt széttépi a bolygót.

    Na mind1. DVD-n újra…esetleg Blu-Ray, csak ahhoz tv és lejátszó is kellene :P

  88. Mi is megnéztük tegnap este. Röviden: 9/10. Nagyszerű filmélmény. Ennyi :)

  89. Nagyon jó volt a film!
    A szereplőket nagyon jól összeválogatták.

    Viszont van két dolog ami nekem fura volt.

    SPOILER

    1: Amikor Nero bácsi a romulan űrhajón bántotta Kirk kapitányt aztán ledobta a “padlóla” majd kisvártatva leugrott a nagy semmi fölött átívelő egyik hídról a másikra. Na ennél a jelenetnél nekem egyből a Star Wars ugrobb be amikor szintén a nagy semmi felett átívelő hidakon ugráltak a Jedik fel s alá.

    2: Nem igazán értem (valaki elmagyarázhatná), hogy mi célt szolgál egy űrhajón a nagy semmi aminek még az alját sem látni a fölötte átívelő egy két híddal? Ez valamiféle gyári tartozék egy űrhajónál? Vagy mi?
    De ha már ott kell lennie akkor vajon mért nincs korlát azon a hídon ami a nagy semmi felett ível át? (Talán mert akkor nemtudna leesni senkisem a nagy semmibe?)

    5let valakitől?

    Üdv: Pedro.

  90. @Bandido Nero hajója egy bányászhajó, abban meg előfordulnak nagy semmik, úgy hívják őket, hogy raktér:)

  91. zolij

    Tegyük fel, hogy így van és az egy raktér.
    De akkor miért is nincs a rajta átívelő hídon korlát?

  92. @103 mert akkor nem lehetne ott ilyen jeleneteket forgatni:) Amúgy meg biztos költséghatékonyságból:)

  93. bandido, vagy mert nem híd, hanem merevítő, stb, stb. egy scifiben amúgy sem jó mindenen fennakadni, bármi megmagyarázható, bármivel. ez a Star Trek amúgy volt annyira sodró, hogy az apróságokra ne is figyeljen fel az ember.

  94. ha lenne korlát, a romulánok csak körülményesen tudnának leugrálni egyik szintről a másikra :)

  95. A film zseniális, mondom ezt annak ellenére, hogy világ életemben utáltam a Star Trek minden formáját. A látvány magával ragadó, a szereplők szerethetők, a történet érdekes. Bár kedves fizikus-hallgató barátaim valszeg kiakadnának néhány jelenettől, de ezeknek a filmeknek sosem ez volt a lényege :)

    off: Ki ne töröljék kukackapitányt.(saving p. r.: “ne lőjetek, had égjenek”)

  96. “A “Red Matter” ugye robbanásra szingularitást – fekete lyukat – képez. Akkor mi a fenének kellett a bolygó közepéig leásni, ha elég lett volna egy torpedót kilőni és a légkörben felrobbantani? Ugyanúgy percek alatt széttépi a bolygót.”

    Sokan bajban vannak a fekete lyuk fogalmával. Ha kellően kicsire összenyomok egy borsószemet, abból is fekete lyuk lesz, de marad ugyan úgy 1 grammos, szépen ellesz a polcon. A légkörben is jó soká’ evickélt volna ártalmatlanul a fekete lyukacska.

    Ellenben a bolygó magjában, amúgy is nagy sűrűség mellett robbantással megfelelő mennyiségű anyagot juttatunk a lyukba, akkor lehet akkora ereje, hogy bentről kifelé felzabálja a bolygót.

    A Föld nagy része is olvadt kőzet, hát még egy Vulkán nevű bolygóé. Ez szépen “belepotyog” a lyukba, a kéreg meg beszakad idővel, a filmben is percekbe tellett.

  97. kukac: de jó is lenne, az azt jelentené, hogy élnek a szüleim és van hol verni. mellesleg ez nem is kritika, ezt kettőnk közül úgy látom csak én tudom.

  98. amúgy nem értem, miért ilyen nehéz sokaknak, több hónapja filmbuzit olvasóknak is jelölni a spoilert. Közel jrátma ahhoz, hogy simán kitörlöm aki nem jelölte, ahelyett, hogy én írom bele. Fogjátok már fel, attól, hoyg Ti láttátok, még nem biztos, hogy mindenki így van vele.

    SPOILER

    nem véletlenül nincs odafenn egy szó sem az időutazásról, meg ilyesmiről

  99. még nem tartok ott, de vazz, a batman meg hány képregényben volt már, hadd hasonlítsa már bárki hozzá.

  100. Kár hogy olyan hozzászólók fikázzák a filmet akik még a színészek sőt, a filmbéli szereplők nevét sem tudják jól.
    Személyszerint láttam a összes trekket, és így is nagyon rendben volt. Szerintem nem kell ennyire elveszni a részletekben sem, hogy mik voltak a hibák…mert az minden filmben van és van és van……mozi……….élvezd ember. Ennyi a lényeg………STAR TREK forever

  101. Talán SPOILERES lesz…

    Nekem talán az egész filmben a nagy ugrások nem tetszettek az elején…
    Töb folytatásból is megcsinálhatták volna talán.
    Először ugye Kirk apja meghal, csecsemő…
    Aztán már Corvett-el tép (ha jól tévedek)…
    Aztán meg a kocsmában verekszik…
    Meghát, amit nem magyaráztak meg a filmben, pedig azt marhára vártam már az első trailer után, hogy azt a B.szott nagy csillaghajót, hogy a tökömben lehet a földön összeszerelni és utána kijuttatni a világűrbe (???)
    Merthát ugye ezek anyag-antianyag hajtóművel vannak szerelve és, ha az véletlenül elszáll, akkor nem lenne gondja többet az emberiségnek arra, hogy mi történik a bolygóval… xD
    Ezért szokták a csillaghajókat Űrdokkban építeni, mert ha ott elszáll az antianyag hajtómű akkor ugye “csak járulékos kár” keletkezik…
    Szóval talán ez az egyetlen motívuma/negatívuma a filmnek, ami nem tetszett.

    SPOILER vége.

  102. Még nem láttam a filmet ezért csak futva olvastam át a hozzászólásokat nehogy beleszaladjak egy spoilerbe. Kíváncsian vártam a nyitóhétvége bevételét. A folytatást akár borítékolni is lehet a 72.500.000 dolláros kezdés után! Nem rossz. :-)

  103. Most néztem meg…igazi popcorn mozi a javából,pont azt hozta amit vártam.Hangok effektek poénok stb minden összevan rakva ahogy kell,Olyan gyorsan eltelt a játékidő,hogy kettőt se tudtam pislogni.A történettől nem érdemes sokat várni nem is a mondanivalójáról lesz híres,de aminek szánták azt tökéletesen sikerült.
    Csípős egy anyag volt az a vörös ketchup…

  104. Csatlakozom sokakhoz azzal, hogy mint sima popcorn film 10/10. Fantasztikus látvány, igényes kivitelezés, szuper színészek. (Gyenge történet, de észere sem venni…)
    Star Trek rajongó vagyok, sci-fi-ken nőttem fel, így ha szigorúan véve Star Trek filmnek kellene venni, akkor fanyalognék, nem 10/10-et adnék. De inkább csak azt nézem, hogy jó kis 120 perc volt, jól szórakoztam, megnézném újra, a vizsgaidőszak után.

  105. Nero-t azért sajnáltam annak ellenére hogy (Spoiler?!)kiakart lyukasztani megannyi bolygót,köztük a földet is xD

  106. Elképesztően jó volt ez a film, ráadásul alig ismertem az első sorozat karaktereit. Egyetértek a filmet bálványozókkal. Engem mondjunk baromira zavart a túlzásba vitt fénytörés-effekt. Néhol nem lehetett tőle látni a lélegzetelállító dolgokat. A tűzpárbajnál meg már-már stroboszkóphoz hasonlítható volt a villogás. Azt is mérsékelhették volna. Maga a tűzpárbaj egyébként sokkal “életszerűbb” volt, mint a régi ST-ben.

  107. SPOILER

    Egyébként az a trailerbeli jelenet, amikor az idős Spock vagy vki a fekvő Spock-mamát karolja át, hol maradt belőle?

  108. A film jó, de …

    SPOILER

    Kicsit zavar a filmben, hogy meghal az elején egy csomó űrkadét, elpusztul egy rakás hajó és az kadétok akik teljesen újoncok látszólag észre se veszik. Meghaltak a barátaik, tanáraik oda se neki. Kit érdekel?
    Enyhén szólva nem “életszerű” egy Star Trek-hez képest sem.
    Nyilván nincs idő rá…

    SPOILER vége

    A film nálam 7/10, de többszőr nézős.

    Egyébként a Star Trek sorozatok nagyon jók!

  109. Nagyon jó mozit sikerült összehozni, végig jól szórakoztam, nem volt megállás. Remélem (tutiii) lesz folytatás.

    (Remélem a Big Bang Theoryban is lesz erről szó :>)

  110. @110. bokesz

    SPOILER

    “Meghát, amit nem magyaráztak meg a filmben, pedig azt marhára vártam már az első trailer után, hogy azt a B.szott nagy csillaghajót, hogy a tökömben lehet a földön összeszerelni és utána kijuttatni a világűrbe (???)
    Merthát ugye ezek anyag-antianyag hajtóművel vannak szerelve és, ha az véletlenül elszáll, akkor nem lenne gondja többet az emberiségnek arra, hogy mi történik a bolygóval… xD”

    1 Térhajtómú (Warp Drive)Anyag Antianyag reaktor működteti – régebben nukleáris
    2 Impulzus hajtómű amit Deutériummal hajtanak, ezzel közlekednek a normál térben
    3 A voyager sorozatban többször is leszáll a uss voyager bolygóra is, valszeg ez alap funkció a kisebb osztályű hajóknál…

  111. Basszus, a kisebb osztályú hajóknál (a Voyagerből csak részeket láttam…)
    De azért az Enterprise nem éppen kis osztályú hajó.
    Még az NX-01 (Archer hajója) is csak a légkörbe volt képes berepülni, landolni már nem.
    Aztán az jóval kisebb osztályú, mint az NCC 1701, ami Constitution osztályú csillaghajó.
    A Voyager pedig, ha jól tudom Intrepid osztályú, ami 3 osztállyal kisebb, mint a Constitution…
    (jelzem, hogy a Constitution alatt van az NX osztály…)

  112. Mivel kirk és a Voyager történése között Kb 100-120 év van így a méreteket illetően szkeptikus vagyok…ettől függetlenül Archer és Kirkék között is van vagy 100 év…ezekből messzemenő követzkeztetést nem vonnék le, az tuti hogy a voyager le tud szállni. És picárék Enterprise tányérja is képes leszállni…az hogy kirk hajója tud e, ezekszerint tud mivel a földön szerelték össze…:P

  113. Megint csak csatlakozni tudok az előttem szólok nagy részéhez, a film kifejezetten jó értékelése kapcsán

    SPOILER(gyanús)

    Nem tudtam, hogy JJ Abrams annyira szereti a Star Trek univerzumot, hogy egy sajátot teremtett :) (bár, ha reboot, akkor nincs ebben semmi extra, csak mindössze 45 év lenullázása)

  114. Rumil:
    Neked is igazad van, mert nem vettem számításba az időkülönbségeket…

    Dragee:
    SPOILERES LEHET!!

    Azért nem nullázták le teljesen a ST univerzumot, mert ahogy előttem már jópáran említették az is párhuzamosan látezik ez mellett.
    Nemtudom, hogy ki hozta fel példának, enm olvasok vissza (de nagyon jó példa…) a Back to The Future…
    Na ott is pont ez a helyzet…
    Vagy akár egy másik megoldás (lehet, hogy toális nagy baromságot mondok, ha igen, akkor elnézést kérek), ami a Sliders-ben van.
    A dimenziók közötti utazás például…
    Párhuzamos dimenzió, ugyanaz az év, nap, hónap, de teljesen máshogy néz ki, más pl. az USA elnöke, más a történelem, de ugyanúgy mindenki és minden létezik benne, mint a másikba, és így tovább megszámlálhatatlanul…
    De persze ez mind csak elmélet, és ismétlem, lehet, hogy óriási nagy baromság, amit mondtam…
    Szóval, nem nullázták le azt a 45 évet, nem is tehették volna, mert nem ment volna nekik. Sehogysem…

  115. A párhuzamos valóságokról beszélsz? :) Erről talán a készítők tudnának többet, mi is valójában a szándékuk, de még egyszer, én ezt gondolom: ha reboot, akkor újraindul az egész, tiszta lappal.
    Tény, hogy a folytatás nem lenne rossz, ha ezen a vonalon indulna tovább. De az még 2 év, hajjajj, lehet lesz 3 is …

  116. “amúgy nem értem, miért ilyen nehéz sokaknak, több hónapja filmbuzit olvasóknak is jelölni a spoilert.”

    Most látom velem is kellett dolgozni, bocs :) Olvasom rég, de főleg rss-ből, s így nem nagyon esett eddig, hogy a filmkritikát se spoilerezzük.

  117. Nem olvastam végig a kommenteket, de azért végignéztem kereséssel, és úgy látom, hogy csak engem zavart, hogy a “Live long and prosper!”-t, “Hosszú és hasznos életet!”-re fordították, miközben a régi film és sorozatszinkronokban “Hosszú és eredményes életet!”-t mondanak? Ez nekem minden alkalommal nagyon fájt :( Alig várom, hogy megnézhessem eredeti hanggal.

  118. igen, nekem is feltűnt a fordítás, és szerintem másnak is, de ennyire már ne ragadjunk le az apró dolgoknál.
    Hallottam már ezt a mondatot másképp is.
    Hosszú és eredményes életet.
    Husszú és sikeres életet. (ha jól emlékszem, akkor Spock így köszön a vulkáni csajnak, akinek most nem jut eszembe a neve..)
    és most ugye Hosszú és hasznos életet.
    Tök mind1, a jelentése teljesen ugyanaz.
    De, ha így ragaszkodunk a szószerinti fordításhoz, akkor “Élj soká és virágozz!” lenne, ami valljuk be eléggé röhejesen hangzana.
    Szóval örüljünk, hogy egyáltalán valamelyest a régi irányvonalat követték…

  119. A vulkáni csajt a ST 2-ből értem, aki az első tiszt lesz az Enterprise-on.

  120. “Ez nekem minden alkalommal nagyon fájt”
    Nekem is fájt nagyon, de csak kétszer mondták. :)

  121. Remek film volt. 10/10 simán. Látványos, tele akciókkal, nagyon az agyat sem dolgoztatta meg, igazi popcorn mozi. Folytatás jöhet! :)
    Viszont 1 vmit nem értek és lehet, hogy már előttem vki megválaszolta, úgyhogy bocs előre is de túl sok a comment.:P

    Ez SPOILER lehet!!!

    Fekete lyuk miért lesz egyenlő egy féregjárattal? Nero és Spock hajója, hogy a búsba tud időt utazni vele? Fekete lyukba ami bemegy, az ott is marad..szerintem..és nagyon okos emberek szerint is..Vagy ezen inkább kár agyalni?

  122. Örülök, hogy nem ez az év fö fogása, de Terminator és Transformers elöételnek nagyon jó. Az átlag popcorn mozikat igazából szerintem csak a franchise és a trükkök mennyisége miatt üti. “Csak”:) Igazi moziban nézös film, de gyorsan felejtös, nem értem miért vannak érte annyira oda az emberek (imdb-n 58-ik, WTF?:).

  123. Ati7: van egy olyan teória (nem trekkes, hanem elméleti fizika), hogy egy féregjárat létrejöttéhez olyan nagy energia szükséges, amit csak egy fekete lyuk tud előállítani. Hallottam olyan okfejtést is mondjuk, hogy két fekete lyuk között tud egy féregjárat létrejönni, viszont ezek olyan rövid ideig vannak nyitva, hogy szinte észre sem veszi az ember. (fizikusok javítsanak ki ha hülyeséget írtam!:)

  124. soha nem láttam egyetlen star trek részt az elejétől a végéig, se filmet, csak ezt.. és nem is fogok soha többé ezzel próbálkozni. tényleg csípem a scifi-t de ez valami olyan uncsi volt, nem bírtam nem ásítozni. érdektelen, gagyi sztori, szar, hatásvadász poénok. egyedül az az űrtigris meg a csillagrák volt para a jeges bolygón…

  125. Tegnap én is megnéztem. Tudtam ,hogy jó lesz. Simán újra nézős, vissazpörgetgetős film.
    Talán majd a régebbi mozifilmeket is megnézem, mert meghozta a kedvem ez a film.

    De ti nem furcsáljátok, hogy az “amerikaiak” a liftekben élik a magán életüket? :) Akárhány amcsi produkció… az intim, bensőséges dolgok ott történnek :D

    Innentől spoiler

    Je és nekem kifejezetten tetszett az újidővonal. Még több lehetőség lesz így a st-ben, sőt akár egy-egy híresebb eseménynek más vége is lehet emiatt. ugye? Szóval hatalmasra lett tárva a lahetőségek kapuja ezáltal.

  126. Spoiler lehet benne…

    Az új idővonal megértéséhez, ajánlom a Star Trek Enterprise 4×18-19. részét
    Párhuzamos Dimenziók 1-2. rész
    Nagyon érdekes megoldást találtak.
    És, ha jól tudom, akkor így fűzték össze egy korábbi TOS résszel, amiben a Defiant eltűnt.
    És eléggé jól megcsinálták az előkerülését.
    Egy dimenziókapun keresztül (szetm vmi féregjárat lehetett az is) átment az időben vissza 100 évet + még egy másik, párhuzamos dimenzióba is került…
    Nagyon jó az a két rész.
    És nagyon hasonló ehez. éppen ma néztem meg újra…

  127. biker: Nem kukacoskodás, (na jó lehet h az :P ) de akkor a Romulus maradványainak a 2 hajóval együtt meg kellett volna érkeznie a múltba nem? :O

  128. Ma láttam, és meg kell hogy mondjam, sokkal több és jobb volt mint vártam. IMDB-n van aki szidja, de én annak ellenére hogy szerettem a “régi” star trek-et, csak belelkesültem ettől a résztől. Ha bárki bármit reboot-olni akar, hát annak ez a módja. 8/10, és komolyan várom a következőt(ugye már tervezik? ugye?).

  129. 13. ALIEN
    2009. 05. 09. 10:10
    “Egy dolgot nem igazán értettem, (remélem egy trekkie elmagyarázza) hogyan működik az űrhajók pajzsa. Mert mondják minden energiát az elülső pajzsra, majd jönnek a rakéták és becsapódnak az űrhajó felszínére. Mintha nem is lenne pajzs.”

    ha megtorpedózzák a hajót az ellen nem véd a pajzs csak energialövések ellen (fézer, disztruptor, stb) szerintem…
    (legalábbis a Voyager-nél kb valahogy így van)

    (Eddig láttam az összes többi mozifilmet és a Voyager-t végig, és most kezdtem el nézni a Deep Space Nine-t és az eredeti sorozatot.)

    10/10 nagyon nagyon jó film.
    Mikor jön ki DVD-n? Azonnal rohannék megvenni!!! xD

  130. Remek szórakoztató mozi, fantasztikus látvánnyal, itt-ott logikátlanságokkal, de azokra csak utólag jön rá az ember, mert a film közben nincs idő ezeken agyalni. Az első stáb képek alapján aggódtam a kamaszos űrkaland miatt, de semmi gond nem volt a színészekkel. Csekov túl fiatal volt, de ennyi. Winona Rydert öröm volt látni, rég találkoztam vel, bár csak a stáblista alatt jöttem rá, hogy ő volt az.
    8/10

    SPOILER

    Nem vagyok igazi trekker, a Kirk-ös filmek csak régen és akkor sem mindet láttam, a TOS sorozat meg teljesen kimaradt így kérnék egy kis magyarázatot arról, hogy azt már a TOS sorozat pilotjában is köztudott volt, hogy van a Klingon meg a Romulán Birodalom?
    Fent többen problémáznak azon, hogy miért nem lőtték szét a fúrót a felszínről. Volt valaha valamelyik filmben sorozatban szó földi ütegekről vagy hasonlókról? Mondjuk egy komp vagy kisebb hajó tényleg akadhatott volna.
    Ha Nero hajója egy akkora bányász hajó volt, ami nagyobb, de min akkora méretű, mint egy borg kocka, akkor miért egy 20 km-es fogpiszkáló végén volt a fúró. miért nem a hajó testében valahol?
    Az vicces volt, hogy a Vulkánról szólnak, hogy vészhelyzet van, mert szeizmikus aktivitást észleltek, de nem tűnt fel nekik egy bazi nagy akármilyensugár ami éppen kilyukasztotta a bolygót? És a föderációs flotta mit akart kezdeni egy vélt természeti katasztrófa ellen 7 hajóval? 6 milliárd lakost, hogy akartak evakuálni?
    Nem vagyok gyakorló asztrofizikus, de szerintem a fekete lyuk az nem szokott csak úgy megszűnni magától, ha befejezte egy nap vagy bolygó elnyelését.
    Meg eleve a Romulust fenyegető szupernova robbanás csak akkor lehetett volna veszélyes a bolygóra, ha a saját csillaga válik szuper novává, de akkor meg nem lett volna idő ilyen fekete lyukas mentőakcióra, meg eleve lettek volna előjelei.

  131. SPOILER
    Azt lehagytam, hogy nem örülök, hogy a korábbi filmek sorozatok lenullázásával direkte arra mentek, hogy lesz folytatása a dolognak. Mert szintén az ST univerzumban nem teljes otthonlevésem miatt nekem nem rémlik, hogy lett volna szó párhuzamos világokról. Időutaztak kismilliószor, de mindig valahogy helyre állt ugyan annak a világnak a rendje.

  132. @143, pedig volt szó benne párhuzamos dimenziókról, nem is egyszer (Enterprise, TOS, DS9)

  133. 142. Llew

    A TOS-ban már tudtak a Klingon meg a Romulán Birodalomról, a klingonokról már az Enterprise-ban is. A földi ütegekről az egyik Voyager részben volt szó mikor anti anyag meg trikobalt rakétákkal lőtték a Voyagert a földről.
    A párhuzamos univerzumokról nekem a ‘mirror darkly’ részek jutnak eszembe.

    más: Én úgy tudom hogy a pajzs a torpedók ellen is véd csak akkor nem ha a támadóknak meg van a pajzs frekvenciája.

  134. SPOILER

    Nekem úgy látom erről a filmről különvéleményem van. Ez már túl sok volt számomra. Abrams megnyomta a reset gombot és megsemmisítette az eddig ismert Star Trek világát úgy ahogy van. Ez az egész produkció lényegében azt alapozza meg, hogy ezek után ott piszkálhasson bele nyugodtan univerzumba ahol csak kedve tartja, mindig hivatkozhat erre a filmre. Akár semmissé teheti az általam kedvelt sorozatok cselekményeit is (Ezt már lényegében meg is tette a Vulkán elpusztításával, hiszen ezek után már semmi sem mehet az eredeti cselekményszálon.) Ez persze gondolom egyszerűbb út volt, mint megismerni ezt a világot, és igazodni a már kissé tényleg túlságosan összetett cselekményvonalhoz. Amellett, hogy ez a megoldás szerintem, tényleg elképesztően gyenge, tartalmazza a szokásos időutazásos paradoxont is. (A kiváltó cselekményszál megszűnésével, hogy jöhet létre ez a cselekményszál????? Hiszen ha megsemmisül a Vulkán, akkor például Nérónak amikor visszatér olyan tudással kéne rendelkeznie mivel láthatólag nem rendelkezik, például tudnia kellene hogy teljes terve kudarcot vall. Emellett az idősebbik Spocknak emlékeznie kellene a szülőbolygója elpusztítására, vagyis olyan Spock létre sem jön, aki nem emlékszik erre, akkor hogyan képes visszautazni a múltba, egy olyan verzió ami nem is létezik. És még sorolhatnánk.) Persze ezekre, ha nagyon akarunk, adhatunk elképesztően erőltetett magyarázatokat, de ez a cselekményszál éppen ettől is olyan gyenge, hogy ilyen magyarázatok szükségesek lehetnek. Én nem azt vártam volna el, hogy a legkisebb apró részletig illeszkedjen a korábbi filmekhez, de, hogy azok cselekményét akár teljesen meg is szüntethesse az azért sok. Ennek tükrében nyugodtan mondhatom, hogy ez nem előzmény film, ahogy ígérték, hanem a Star Trek univerzum újrakezdése. És én azzal a gyakran hangoztatott véleménnyel sem értek egyet, hogy erre azért volt szükség, hogy új nézőközönséget nyerjenek meg a Star Trek-nek, mert ahhoz nem lett volna szükséges a régi Star Trek cselekményszál arcul köpése, elég lett volna a hangnemváltás (amit én nem is kritizálok) és egy olyan semleges történet, ami nem piszkálja meg a jövőt és nem szükséges előismeret sem hozzá. Vagyis enélkül is lehetett volna az új Star Trek mindenkié. Persze lehet, hogy azon többet kellett volna dolgozni. Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok fanatikus rajongó, csak szerettem a Star Treket Emellett, hogy valami pozitívumot is említsek a színészeket Uhura kivételével nagyon eltalálták, különösen az új Spockot játszó Zachary Quinto alakít nagyot. (Ez nem csak fiatalabb Spock, hanem egy egészen más tapasztalatokkal rendelkező és ezért egészen más Spock is egyben). 3/10

  135. SPOILER

    pet: látom ez az időutazás téma nagyon nem megy, aludj erre még párat. Azért segítek: azzal hogy visszautaztak, egy másik cselekményvonalat indítottak el, amit ők emiatt nem élhettek át.

  136. hát halljátok, itt kissé esszé gyűjtemény gyűlt össze :)

    én gyors leszek.

    nem vagyok/voltam ST fan, de teljesen megvoltam elégedve. fasza popcorn mozi lett ez, tényleg szélesvászonra álmodva. minden rendben volt, nem kell űzni fűzni. itt is jár a 8 hanem a 9/10.

    jahh, annyira meghozta a kedvet, h gyorsan beszereztem az ős Trek első pár epizódját. csak h “múzeumba” is járjak. ;)

  137. Aki nem igazi star trek rajongó, vagy nem feltétel neki egy értelmes film (mennyi hiba, kész röhej), viszont kalandvágyó: Ez az ő filmje!

    SPOILER

    A filmet úgy csinálták, hogy nem vesznek tudomást a star trek lényegéről, előző filmekről stb. Ez nem is star trek csak a címe az, olyan mint az x akták második része, ha más lenne a címe és a nevek fel sem tűnne senkinek! Végig arra vártam, hogy visszaállítsák az eredeti idősíkot, mekkorát néztem, mikor rájöttem nem fog megtörténni!

  138. Na, akkor jöjjön egy negatív vélemény, spoilerekkel.

    Ez nem Star Trek, már az elején leszögezem. Könnyed kis sci-fi akciómozi, nem több. Bugyuta történet, közepes színészi alakítások (ok, nem is volt sok lehetőségük szárnyalni ilyen forgatókönyvvel), nem igazán Star Trek-es zene (bár, erre nem emlékszek már annyira, nem figyeltem rá különösebben), viszont látvány ezerrel. A Cloverfield után már nőtt az eleve nem kicsi kétkedésem a filmmel kapcsolatban, sajnos beigazolódtak a félelmeim.

    És még sokan a Nemesist fikázták, mikor ez annál is sokkal gyengébb. Ráadásul eléggé hasonlít is: romulán főgonosz megy bosszút állni. Nagyon kreatív… Ráadásul a filmben Nero sem volt rendesen kidolgozva, a képregényeket utólag elolvasva egy kicsit jobban meg lehet érteni, de így is elég sovány. Plusz abban még Worf-ot is majdnem sikerült megölniük… Itt viszont a “rendes” univerzumban elpusztították Romulust, az alternatívban pedig Vulkánt. Gratulálok, elmehetnek a francba… Plusz az új belső dizájn szörnyű lett.

    Nem reménykedtem sokban, de még azt is alulmúlta a film, ha Star Trek rajongói szemmel nézem 6/10-nél nem érdemel többet és még így is nagylelkű voltam. Sima sci-fi akciófilmként kaphatna egy 7/10-et, esetleg 8-at is, ha jó hangulatban vagyok.

    A bevételek nagyok voltak, tehát biztos jön a folytatás, áshatják tovább a Star Trek sírját. :( Inkább folytatnák az Enterprise-t és/vagy csinálnának egy DS9 filmet (DVD-s vagy TV-s film/minisorozat is nagyon jó lenne) a profitból.

  139. De most eszerin a film szerint, megváltozott a történelem?
    és akkor mindaz ami a sorozatokban volt, az a valóság, és ennek a filmnek a világa, már egy alternatív star trek lett, az időutazás miatt?

  140. rövid véleményem: star trekhez nem sok köze volt. történet bugyuta, a karakterek ehhez igazodnak (Bones király volt viszont).

    Ez csak egy csillivilli popcornfilm. Viszont valamiért itt nem zavart a teljesen ostoba történet (vki már írta, hogy az különbözteti meg a ST-t más sci-fiktöl, hogy “mélyebb” dolgok is szoktak benne lenni.)

    Szóval összességében: ST-hez semmi köze, de szórakoztató. Nem kell túl sokat várni töle.

    (Viszont pl. a Nemesis sokkal jobb film, nem is értem, hogy lehetett bukta)

  141. Jézus a Mennyekben!
    tegnap este néztem meg ezt a valamit. Sose néztem a sorozatot, nem ismertem a sztorit, de gondoltam itt az alkalom, h összeismerkedjünk. Különben is nyitott vagyok mindenféle filmre és szeretem a látványos dolgokat.
    DE ez a “mű”… már az elejétől tocsog az elcsépelt amerikai tragédiától, rögtön kapunk egy nagy-nagy hőst, egy zavarodott, de könnyen szerethető árva kölköt, akivel persze csak a baj van, naná hogy egyébként a nők kedvence lesz és zseniális is egyben, meg elég vagány és rohadt ügyes is.
    Aztán a másik, szegény kis üldözött, kiutált kisgyerek balsorsa és felemelkedése, ő amúgy szintén zseni…
    Na ezek aztán összeütköznek, de végül barátok lesznek, meg van még hozzá csinos és egyben okos néni is, meg még néhány nagyon vicces suhanc, de ők szintén zsenik.
    A sok kis tizen-huszon éves kölök aztán hogy hogy nem összekerül és hipp-hopp, már ők is vezetik a flotta legújabb-legtutibb csillagközi békefenntartó-romboló-űrsiklót, mert az öreg kapitány nagyon bölcs meg hősies is.
    A főgonosz, aki nem látta tippeljen… igen igen, minden fekete körülötte, nagyon kopasz, nagyon balta arcú, elléggé tetovált és kérlelhetetlen is.
    A végére kaptunk még egy x-edik zsenit is a többi mellé, ő emellett, mindent megold ami lehetetlen, szintén nagyon vicces és lelkes, ahogy kell.
    C-kategóriás sztori, C-kategóriás színészek, a záró jelenet meg annyira blőd, hogy az ember azt már el sem meri hinni.
    Human, te erre 8/10-et adtál, majdnem 9-et?? mindegy, biztos én vagyok túl cinikus.

  142. Pajzs: Ez a pajzs energiapajzs, amely az energiákat fogja fel, legyen az elektromos, hullám, vagy bármilyen. Az elve egyszerű, egy üres akksit kell elképzelni, amit tölt az energia, amit ilyen módon elnyel, perse csak amíg van üres cella, ezért válhat le a pajzs ha túltöltődik.
    Transzportálás közben a matéria energiává válik, ezért nem lehet pajzson át. A kinetikus energiákat viszont nem blokkolja. Tehát a rakéta ill. az űrhajók be tudnak hatolni a pajzs által védett területre.

  143. Tisch
    hát volt olyan rész a voyager sorozatba ahol kinetikus energiát is elnyelt a pajzs…
    Érdekel megkeresem a rész címét,de voyager egy űrcsatába volt és a szövetséges hajó felrobbant,és nekiütközött a voyagernek ,és a pajszról lepattant a hajódarab..
    Persze van olyan film a Star Trek univerzumba mikor ezellen nem véd a pajsz… Pl a Star Trek 10. része,mikor rémán hajónak megy az Enterprise…

    Fotontorpedók ellen véd a pajsz,mondjuk sztem ez a témakör(mi ellen jó a pajsz) a készítőknek se világos 100%-ig….
    Mondjuk itt 100 évvel fejlettebb technika támadta meg az Enterprise-t,tudhatta a pajszfrekvenciákat,fejlettebb rakéták stbstbstb…

    De már megint a romulánok,10.-ben(rémán volt tudom) is,11-ben is…Már megint egy szuper csatahajó…

  144. Én eddig nem láttam egyetlenegy STAR TREK filmet se, de ez nagyon bejött; a story, az akció jelenetek, a szereplők: az orosz, Jim T. Kirk, és persze Spock(Zachary Quinto); és hogy az ürhajó végre méretarányos nem úgy, mint a Star Wars filmekben.
    Kétszer láttam moziba, nagyon ajánlom

  145. Igazán remek film, pedig trekie-ként féltem tőle nagyon, hogy lealacsonyítják a popcorn mozik szintjére, de nem, hála az égnek :)

    SPOILER

    A karaktereket a jól eltalált szereposztás kitünően hozza! Így kellene minden feldolgozásnál figyelni és nem csak a nagy neveket behúzni a filmekbe.

    Nem olvastam el minden kommentet, csak az elejét, és ott flimo említette, hogy így 10 mozifilmet és 28 évadot töröltek ki. Szerintem pedig nem :) Létrejött egy másik idősík, de mivel az öreg Spock is itt van ezen az új idősíkon, át a régiből, ő úgy jutott el eddig a pontig, ahogy korábban láthattuk (egy TNG-s dupla epizódban már láthattuk, hogy évek óta a Romulos-on él, Shinzon után már kinevezett nagykövet és tiszteletbeli romulán, örülök, hogy nem felejtették el a TNG-s múltját). Szóval szerintem most olyasmit láthatunk, mit mikor a Kapcsolatfelvételben is visszamentek az időben, az Enterprise sorozatban kiderül, hogy néhány borg máshová transzportált, mint a többiek és így jelent meg abban a sorozatban, noha a TNG-ben találkoztak hivatalosan velük először. Huh, ez most kicsit bonyolúltnak sikerült :D A lényeg az, hogy szerintem most már két idősikról beszélhetünk: régi (10 film, 28 évad sorozat) és az új (egyelőre 1 film). Hiszen az új síkon például Kirk-re nem lehet már büszke az apja, mint arra a TOS-ban is hivatkozott és a Vulcan is él és virul a másik idősíkon :)) Ügyesen kitalálták ezt a filmet, szóval szerintem nagyon is összetett és jó a forgatókönyv, és vállalták a kockázatot is, nem a biztosra mentek. Az év filmje, 10/10 :)

  146. Lord Picard, ok, a Vulcan megvan, de Romulus elpusztult. És megmondanád, mit láttál ebben a kupac, szóval, ebben az izében, ami azt mondatja veled, hogy nem alacsonyították egy gagyi popcorn mozi szintjére? A színészek többsége maximum közepes, a sztori nagyon gyenge (Nemesis utánzat lényegében), és alig van benne Star Trek hangulat.
    Ok, a látvány ütős, de ennyiben ki is merül minden pozitívum.

    És ezután valószínűleg ebben az alternatív univerzumban folytatják a filmeket, tovább rombolva a Star Trek nimbuszát. :( Pedig lehetne folytatni az Enterprise-t vagy csinálni egy DS9 filmet inkább, de nem, ilyen szart kell nézni…
    Legalább egy rendes játékot csinálnának már, de ahelyett is csak egy retkes MMO-n dolgoznak. :(

    De ha valami normális projektbe nem kezdenek, akkor remélem, jó nagyot bukik a film a pénztáraknál és jön egy új ember, aki talán méltó módon folytatja a franchise-t.

  147. SPOILER

    Nem hardcore-fanoknak készült a film hanem a nagyközönségnek.
    Én veled értek egyet Lord Picard nagyrészt (Archer admirális említése és jövőben Spock a Romulus-on, na ez nekem is nagyon tetszett, ettől éreztem, hogy mégiscsak Star Trek ez, még ha csak hangyányit is).
    Ugyanakkor együtt érzek azokkal akiknek nem tetszett mert a kicsi szívemben valahol fájt hogy a Vulcan lezúzásával, Spock anyja, Kirk apja megölésével nem kicsit fejre állították és hazavágták az eredeti story line-t egy huszáros vágással, márpedig a régi az ultrabrutál classic!
    9/10 részemről a film azért mert JJ Abrams, azért mert ha nem is végig de azért voltak Star Trek feelingek és főleg azért mert Leonard Nimoy jött és feltette az i-re a pontot.

  148. Ok, nem hardcore fanoknak készült (mondjuk, én nem tartom magam annak, nem tudok klingonul sem :)), de attól igényes még lehetne. Bár a Cloverfield után már sejtettem, hogy ilyesmi lesz belőle…

  149. mit sejtettél a cloverfield után? Ne keverjétek már a rendezést meg a producerkedést, utána kezdődhet a véleménynyilvánítás. A Star Trek előtt a Mission Impossible 3-mat rendezte Abrams.

  150. Necros (ha még erre jársz :D)
    A Romolus az új idővonalban nem pusztult el. Az csak 2387-ben történt meg (400 évvel a születésem után :D), már úgy se fogják azt a vonalat folytatni.

    DS9 mozit még 10 évvel ezelőtt lett volna érdemes csinálni, mikor véget ért, mert azért Sisko nem kapott rendes lezárást, és már nem is fog, legalább egy tévéfilmet készíthettek volna még. Ellenben az Enterprise-t nagyon bölcsen nem folytatták. Ha valami, akkor az a sorozat megerőszakolta a régi idővonalat (redős klingonok, borgok – bár a magyarázat nem rossz, erőltett mégis, T’Pol stb.). Ha már újra kellett kezdeni, ők megcsinálták a tutit, és érthető, hogy meglépték a Vulcan elpusztítását is, hiszen ennek a csapatnak is kell egy szabad mozgástér. Hogy Spock-ot idézzem: “Bármilyen lett volna az életünk, az idő kontinium megszakadt, a sorsunk megszakadt.” Előtte Uhura mondja, hogy Nero alternatív valóságot hozott létre (bármi legyen is az :D). Ezt én valahogy úgy értékelem, hogy amit később láttunk a sorozatban, filmekben, azok sem változtak meg, meg fognak történni. Amúgy az írók egy össznépi chatelésnél elárulták, lehet, hogy a későbbiekben ők is megcsinálják a saját V’Ger, Khan részüket :) Szerintem az alkotók nagyon is szeretik és tiszteletben tartják a Star Trek-et. És az új filmmel felkeltették sok trek-szűz érdeklődését a korábbi filmekre, sorozatokra :))

  151. Jó volt, látványos, vicces. Igazi nyári esti popcorn mint ahogy ezt már jó páran leírták. Viszont én éreztem benne üresjáratokat. Volt egy-két szituáció amit szerintem túlnyújtottak. De összességében természetesen megérte a belépőjegy árát. J.J. Abrams ismét alkotott egy jót. Számomra 8/10.

  152. Star Wars “fan” létemre mondom ezt a filmet hiba lenne kihagyni. Nagyon komplex, végig leköt, nincs benne üres járat (pedig néha jó lenne az is :), érdekes, látványos. Nagyon gyorsan eltelt ez a 2 óra, így kell sci-fi filmet csinálni.
    10/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.