Fel! (Up)

Oké, már csak az a kérdés, hogy mikor csinál végre a Pixar egy teljesen felnőtteknek szóló filmet? Odavagyok a Toy Story-kért, a Szörny Rt.-ért, a Nemoért, de hogy a tavaly Wall-E-val és főleg most az Up-pal tétet emeltek, az már biztos. Legalábbis mindkettő sokkal komolyabb, mint az előző munkáik, amellett, hogy azért rengeteg minden van benne a gyerekeknek is. Alapból úgy szokott lenni, hogy a csöppségeknek szóló humor mellett van egy-két kikacsintás a felnőtteknek, hogy ők se unatkozzanak, de basszus, az Up-nál néha olyan, mintha lenne pár kikacsintás a gyerekeknek, hogy ők se unatkozzanak.

Fel! repülnek a házzal az Up-ban

Nyilván túloztam, de az tagadhatatlan, hogy ez egy baromi megható film. Csomó szomorúság van benne és ezt most komolyan lehet venni. Gyász, öregség, továbblépés, természetesen és úgy megragadva, ahogy egy jobb dráma tenné. Aztán meg van benne rengeteg humor is, hiszen nem csak rossz dolgokból áll az élet. Bár a film a közepétől egy picit túl gyerekes lesz, de hát ha egyszer ők lennének a fő célcsoport, akkor ezt nem igazán róhatjuk Fel.

A történet röviden annyi lenne, hogy van ez az öregúr akinek meghal a felesége, ezért útra kel, hogy megvalósítsa az asszony egyik álmát így utólag. Konkrétan azt, hogy a családi ház egy Dél Amerikai vízesés tetejének közelében helyezkedjen el. Mivel egy házat nem olyan könnyű szállítani, így kénytelen felfújni rengeteg lufit, a kandallóhoz erősíteni, és így odarepíteni az épületet. Elsőre nem tudtam, hogy a repdesésből hogy lesz másfél órás film, de egész jól sikerült megoldaniuk. Természetesen a ház a régi dolgokhoz való ragaszkodás, a sok felhalmozódott érzelmi felesleg jelképe lesz villámgyorsan az utazás során.

Sajnos a hangokról nem sokat mondhatok, a szinkron teljesen se füle se bűze volt. Sajnálom, hogy 3D-ben csak így ment, majd megnézem videón eredetivel is valamikor, az tuti. Bár lesz külön poszt magáról a 3D-ről szerintem, így röviden itt csak annyit, hogy konkrétan semmit nem adott az élményhez. Ok, minden elhelyezkedik a térben, de ez a nagytotáloknál olyan volt, mintha valami makettasztalt néznénk, igazán hatalmas semmi sem tudott lenni, pedig volt aminek kellett volna. Maga az animáció természetesen remek, mi mást várnánk egy Pixar műtől? Nem emberszerű, de érdekes kidolgozású karakterek, beszélő kutyák, satöbbi.

Fel! értékelés

Ha egy szóban kéne összefoglalni, akkor az Up-ról az mondható el, hogy megható. Tényleg, van benne érzelem, méghozzá nem szarul vagy erőltetve, hanem teljes természetességgel. Igazából eredetileg a Wall-E alá akartam pontozni, de nem tudom. Kevesebb a mosolygás, kevesebb az akció, más az élmény természetesen, főleg, hogy itt semmi szerelem nincs a film elejét kivéve, ez tökre üdítő is, de valahogy hasonló intenzitású. Szóval pontosítva 9/10.

És nem tudom innen hova tovább, mert azért a Toy Story 3 valszeg komolytalanabb lesz, aminek szintén meg van a helye. Aztán jön a Newt, amit majd meglátunk, utána meg az egyelőre teljes érdektelenséggel figyelt Cars 2. Lehet az Up volt most egy időre a legnagyobb érzelmes-kreatív jointjuk.

human
írta
2009. 10. 25. 16:39
megjelenés
56
hozzászolás


56 hozzászólás a “Fel! (Up)” bejegyzéshez

  1. A Pixar megint nagyot alkotott, simán 9/10,
    Engem speciel érdekel a Cars, az első is tetszett, persze szigorúan csak eredeti nyelven.

  2. Igen ugyanígy gondoltam én is. Ritka az olyan mese, ami vicces is és megható is. Ez ilyen volt, nekem is nagyon tetszett!

  3. Csodás egy mese ez! :) És tényleg ahogy írtad, érzelmes (a rész amikor a tűznél ülnek, és a kissrác anyukája kerül szóba… :( ), de olyan könnybe lábad a szemed szinten.

    Mese, meg azért, mert a dzsungel közepén lévő paradicsom amiben különleges madarak, egy őrült léghajós meg haláli dumáló kutyák élnek… c: És tényleg, komolyabb hangvételű, nincs elpoénkodva (a viccesebb jelenetek is a viselkedésen alapulnak), de nem is kellett szerintem bele több.

    És még annyit, hogy eredeti szinkronnal láttam human, és nagyon jó. Mondom, a magyar nemtudom milyen, rájöttem butaság magyar szinkronnal filmeket nézni :D

  4. Nekem is nagyon tetszett. Én lazán adtam rá egy 10/10-et.
    Pixar évről évre jobb filmeket csinál. Bár a Wall-e és Up között nem tudok dönteni melyik volt a jobb.

  5. Na én össze tudom hasonlítani az eredetit és a magyart. Magyarul láttam előbb, és angolul utólag, szerintem az öregúr hangja sokkal jobb. Meg úgy általában is jobb.
    A film maga a Wall-E után sem volt csalódás, szerintem ezzel a két művével sokaknál visszahozta a bizalmat az eléggé szánalmas Cars után.

  6. akkor ez most inkább szomorú mint vidám?
    amióta olvastam a cikket Colby Curtin-ről, úgy érzem nem kéne most megnéznem ezt a filmet. nem hiányzik a szomorúság.

  7. Egyáltalán nem szomorú. Van pár meghatóbb rész és ennyi. De összességében egy vidám film.

  8. Egyértelműen a megható az első szó ami eszembe jut róla. De mivel ezt már többször említettétek előttem, így legyen szívhez szóló és megindító. (word szinonimaszótár)
    Eredeti hang pedig nagyon jó, meg is maradok ennél. Nekem csak a végén ugrott be, spoiler: a sziklás üldözésnél, hogy 3D-ben ez látványos lehet és kaphatjuk arcunkba a szikla darabkákat. Összességében nekem nagyon bejött, köszönöm pixar!

  9. Up nagyon jó kis mese, bár tényleg Wall-e utánérzés stílusban, ez valahogy jobban bejött.
    9/10 Pixar a legjobb!

  10. a 3D-hez csak annyit, hogy a comingsoonban talan tobb 3D volt mint a film alatt, vhogy kisporoltaak, de azert bejott maga a film

  11. A 10 éves Colby Curtin egy nagyon ritka, az ereket megtámadó daganatos betegségben szenvedett már három éve, állapota már annyira súlyosra fordult, hogy teljesen ágyhoz kötötté vált, az orvosai szerint már csak hetei voltak hátra rövidke életéből.
    Colby egyetlen kívánsága az volt, hogy láthassa a Pixar új mesefilmjét, a Fel!-t, ám ideje rövidsége miatt egy kisebb csodára lett volna szükség, hogy valóra is váljon. Colby édesanyja és a Pixar segítségével azonban a csoda megtörtént: Egyik reggel egy autó érkezett Colby-ék házáhot, egy nagy csomag ajándékfigurával, poszterekkel, és egy DVD-vel, amihez csak hosszú hónapok múlva juthat hozzá bárki emberfia: a Fel! mesefilm-et tartalmazta. A kislány megnézte a mesefilmet, amiben léggömbök segítségével emelkedik a magasba egy korosodó lufiárus – majd szomorú módon hét órával később ő maga is felszállt: egyenesen a mennyekbe.

  12. Azt én is sok helyről hallottam, hogy annyi pluszt nem adott a 3D az Uphoz. A Fasírtnál pl. sokkal jobban ki volt használva.

  13. SPOILERES

    Ma néztem. Amikor vége volt nekem is első gondoltam az volt egyből, hogy bazz ez inkább egy felnőtteknek szóló vígjáték, mint gyerekeknek. Amúgy nagyon zseniális, beteges, kreatív, vicces. Amin még elcsidálkoztam, hogy a főellen itt kb kegyetlenebb, mint némely élőszereplősben. Nem javul, nincs könyörület. A házfelgyújtásnál majdnem sírtam, hogy ezt azért ne már.

    10/10 – újranézős dvdn, mert.

    MÓKUS!

  14. ESKÜ JELÖLÖM LEGKÖZELEBB HA SPOILEREZEK

    Nekem meg pont az jutott az eszembe az Up! után, hogy basszus, ezek a Pixar-os arcok nagyon keményen bepakolták megint a szokásos elemeiket, és érezhetően tolódnak el a munkáik egy kikövezett irányba. Az Up! is, ugyahogy a WALL-E nyugodt melankóliával kezdődik, már-már vártam, hogy 10-15 perc kiverje valamelyik gyerek a hisztit, hogy ő a kutyát meg a madarat akarja látni, aztán a felétől megkapja magának a bugyutaságot, az utolsó negyedórára időzített epic üldözéses jelenet, a végén meg a morális tanulságot, nem mintha mondjuk marhára feldolgoznák teljesen.

    A Pixar nekem valóban elmozdult egy pozitív irányba a melankóliát, a realitást, az életszagot és a felnőtteknek szóló részeket illetően, viszont a humor tekintetében azért egy Szörny Rt. még mindig jóval nagyobbat üt, mint egy Up!. Ott a környezet szólt a gyerekeknek a szörnyekkel meg a sztorival, a humor viszont jóval kreatívabb, okosabb volt, mint az Up! esetében. Mondjuk a “MÓKUS!”-on kifeküdtem, de összességében nekem a Szörny Rt-s vonal jobban bejött, ahol a karakterek, a sztori és a látvány szolgálja ki a gyereket és a humor a felnőttet. Elvégre a gyereknek elég annyi is a boldogsághoz, ha furcsa arcot vág valaki vagy seggre esik.

    Ez valóban WALL-E-sabb volt, viszont ha már komolykodunk, akkor az jobb volt. Szóval én azt tenném 9/10-re, és ezt egy 7.5/10-re csak. Tetszeni tetszett, megérte a jegyet, jól éreztem magam, de valszeg a Szörny Rt. többet fog bekerülni a DVD lejátszómba.

  15. human, mi tobben voltunk ezen, de a film utan mindenki azt mondta hogy tobb 3D-t vart, ertsd keves jelenetben hasznaltak…szoval maga a 3D nem sokat adott hozza

    de lehet mas verziot vetitettek nekunk :)

  16. nem tudok elfogulatlan lenni egy Pixar filmmel valahogy, nálam 10/10 az összes vita nélkül, van ilyen. UP tökéletesen illik a sorba imádnivaló és megható. Tényleg ott volt a sírás benne simán. Durva!
    Ahhoz pedig hogy a Toy Story 3 gyerekesebb lesz? Szerintem frászkarikát már bocsánat a szóért, de a L’ecsó mellett a két Toy Story boncolgatta leginkább a társadalmi problémákat, kétlem hogy a harmadik rész nem ilyen lesz. És alapvetően szerintem egyik TS sem vicces, poénkodós. Viszont hatalmas ALL TIME kedvenc, főleg az első.

  17. 10/10, a Wall-E 10/9… a Verdák most ment a TV-be, picit úgy érzem ez a Pixar feje, John Lasseter miatt olyan amilyen, ő rajong ezért a világért. Na de nem offolok, ez egy csodálatos mese, még ilyet! :):)

  18. 9/10, csont nélkül. Barátnőmmel néztem, a megható részeket szinte végigbőgte:D A Wall-E-t még nem láttam, szv ez eddig a No.1 mese nekem…

  19. nagyjából csak ismételni tudnám a lelkendezéseteket, ezért inkább a szinkronról írok. A(z amerikai) premier idején nem bírtam ki, és megnéztem egy kamerás verziót eredeti nyelven, igaz, nem monitoron, hanem nagy tévén. Akkor az volt a véleményem, hogy ez lesz a Pixar első olyan filmje, amelyik simán csak bájos, és nem zseniális. Aztán amikor a múlt héten moziban is láttam (3D változat, magyarul), akkor rájöttem, menniy mindenről lemaradtam annak idején. Olyan mimikai apróságokkal van tele, amelyek hihetetlenül sokat adnak hozzá a filmhez, és egy kamerás verzióban teljesen elvesznek. És most tényleg a szinkronról: az előzetes idején nagyon megijedtem, hogy Russelnek az a generic magyar kisfiú szinkronhangja lesz, amelyik minden kisfiú karakternek szokott, nem tudom, ki, de kényeskedő, affektáló, megjátszós, túljátszós, és el tud rontani egy egész filmet. Ő lett a hangja, de valahogy a filmben sikerült visszafogni(a magát), és nem lett annyira harsány. Russell egy nagyon érzékeny, szeretethiányos, túlkompenzáló kisfiú, nem egy pökhendi elkényeztetett kis pöcs. Még így sem sikerült teljesen elkapni a lényegét, de nem lett olyan vészes, mint amitől tartottam.
    A másik nagy mellélövés Hujber Ferenc volt a kutyának. Az eredeti sokkal sokkal természetesebb, eszköztelenebb, jobb. Észrevettétek már, hogy a magyar szinkronban a színészek szinte mindig túljátsszák magukat?
    Az öregembernek nem tudom, ki lett a hangja, de az jó volt magyarul is.
    Végkövetkeztetés: aki teheti, inkább eredetiben nézze meg, akkor is, ha már látta magyarul, mert nagy plusszokat kap a filmtől úgy.
    Ja, és aki nem tanul/dolgozik nappal, és Budapesten lakik, az a MOM Parkban megnézheti 3D-ben eredeti nyelven, felirat nélkül 16:15-kor minden nap. (A szemetek ezt az egy előadást elégnek gondolták).
    Amúgy a 3d-set látva azt mondom, jobban megéri lemondani róla az eredeti hangok kedvéért. Annak adok igazat, aki szerint nem adott hozzá sokat a filmhez a 3d-s látvány.

  20. Egy két kisebb SPOILER
    Hát igen:
    “Apukámmal számolgattuk hány piros illetve hány kék autó megy el. Elég unalmas játék volt. Most viszont mégis az ien unalmas dolgokra emlékszek vissza legszívesen…”
    Meg még sok hasonló nagy igazság a barátságról, a továbblépésről, arról hogy a tárgyak igazából nem érnek semmit az ember életében, hanem vannak sokkal fontosabb értékek. Mindez nem clichésen, elcsépelten hanem meghatóan, elgondolkoztatóan.
    Picit nekem Muntz viselkedése szélsőségesnek, megy valahogy úgy írreálisnak tűnt, meg a 3D télleg pár helyen makettossá teszi az egészet (plusz egy 15 perc után annyira megszokod, h már nem is oan nagy szám).
    Azér kiváncsi vagyok hogy az IMAX 3D mennyivel ütősebb. (mert remélem sokkal…:))

  21. lehet hogy spoileres:

    én nem tudtam eléggé átérezni a szomorú részeket, mert fél órán át a kutya viccén röhögtem:

    “A mókus nem tudott elég mogyorót begyűjteni télre, szóval kétségbe van esve, hogy most mi legyen és azt mondja: Jaj ne! meg fogok halni mert nem gyűjtöttem elég kaját!
    – és erre mondja a kutya –

    Hehe, ez vicces, mert tényleg meghal a mókus!”

  22. SPOILER!

    “I stop the dogs. Stop… You dogs!”

    A kutya-wilhelm-sreamen kb 2 percig röhögtem.

    8/10

  23. ESETLEG SPOILERES

    Csak én gondolom úgy, hogy ez a film a Clint Eastwood-féle Gran Torino animált változata?

  24. Abszolút egyetértek Human írásával.Igaz nekem kicsit talán a Wall-e jobban bejött.Amúgy szerintem ezen többet lehetett nevetni, mint tavalyi társán.(Elsősorban a kutyák miatt)

  25. A kutya vicce is rávilágít arra
    hogy a kutyáknak nincs humorérzékük.
    Mit is akartam még mondani ?…
    MÓKUS!?!!!!

  26. Az első fél óra ugyan tele volt érzelemmel, de kicsit unatkoztam, utána viszont igen! Egy nagy kaland, amire mindenki vágyik!
    Végre egy eredeti 5let, nem egy újabb kutyás, macsakás, akármilyen vadas vagy mamutos történet. Nagyon ott volt! Tele mondanivalóval, jó karakterekkel, izgalommal és érzéssel. (A Wall-E is)
    Mese felnőtteknek. A lányom 5 éves, ő az első félórát végigunatkozta, nem vágta miről is szólt. Utána viszont élvezte ő is.
    2d-ben néztem, a 3d biztos sokat dobott rajta.
    Az első film amit 3d-ben fogok megnézni az Avatar lesz! Csak sajnos 100 km-t kell utaznom egy 3d-s élményért :(

    9/10

  27. Nagyon eltalált film, csodás recept, nem hiszem, hogy egy normális emberi értékrenden növekvő ember ne nyalná megmind a tíz ujját egy ilyen elsőrendű táplálék után. :) pedig bizony ez után a film után igazán illetlenség lenne malackodni. :)
    10/10

  28. Ma néztem, nekem is tetszett, viszont messze áll attól, hogy a legjobb Pixar film legyen. Minden filmjük más, ezért nehéz megmondani hogy melyik a legjobb.
    8.5/10

    Fünke! Én sem értem, azért mert idős, meg egyedül lakik? Ennyi erővel a Forrás a Forrest Gump másolata. (Mindkettőben van egy nagy fa) :D

  29. 10/10 simán.

    wall-e -t nem láttam, de a szerelmetes sztori miatt nem is nagyon érdekel, talán azért majd egyszer. de ez… megható, humoros és tele van egy csomo olyan dologgal, ami elgondolkodtatja az embert.

    gman:
    dettó, asszony a megható részeknél nálam is elég sűrűn torolgette a szemét. de nem tudtam rá haragudni…:D

  30. Nem tudom, engem a wall-e anno nem tudott annyira meghatni. Tetszett, de nekem 7/10 volt, az is csak a látvány miatt, de a sztoriba nem tudtam beleélni magam, jobban bele tudtam élni magam a Verdákba, bármilyen hihetetlen is, mert életszerűbb, ha komplexebb a személyiségük.
    De az up…ahhoz képest, hogy az első trailer alapján még viszolyogtam tőle, elmentem megnézni… végigröhögtem vmint végigsírtam (3x sírtam rajta- lány vagyok :P).
    Ez rajzfilm gyerekeknek. Gyönyörű, vicces, megható. A LEGJOBB.
    10/10 és kész. Angol szinkron überbrutál, érdemes azzal nézni.

  31. Igazából a Gamer-t akartam nézni, de haverom nagyon lehúzta, így beültünk az up-ra. Nem nagyon volt kedvem, de beültem. Nagyon meglepődtem. Végre egy animációs film,(a 9en kívül) amit élveztem. Ilyet még sokat!

  32. Nekem jobban tetszett, mint a Wall-e.
    A bemutató nagyon kíváncsivá tett. Premier előtt néztük meg, de egész mást adott mint, amire számítottam. Nem rosszabbat. Mást.
    Imádtam.

  33. Fiti: erre ha lehet, inkább nem mondanék semmit, szerintem ennél azért erősebb itt a párhuzam…

  34. Helló!
    Épp most néztem meg.
    Fergeteges alkotás!
    Könnyeztem is rajta.
    Megnézem majd még egyszer, pár hét múlva.

  35. Még nem láttam a filmet, de meg kellene nézni. Sajnos itt csak szinkronosan vetítik, de én eredetiben akarom megnézni, úgyhogy úgy tűnik, irány Miskolc.
    Amúgy hogy lehet az, hogy 9/10-et kapott a film, és nem az Imádjuk kategóriában van?

  36. egy megható, szerethető, érzelmileg se nem túlzó, se nem sekélyes, felnőttek számára inkább értelmezhetőbb animációs film lett. nem nagyon lehet belekötni. rám egy picivel több vidámság, és egy picivel kevesebb szívfacsarás még nagyobb hatással lett volna. nyugodt szívvel ajánlható (szinte) bárkinek. 8/10.

  37. Ez a film halál unalom. Komolyan elálmosodtam rajta. A Walle 1000x jobb. Unalmas, egy-két megmosolyogtató dologgal. Egyáltalán nem bilincselt le. Nagyon ritkán teszem meg, de a háromnegyedénél befejeztem. A Walle messze jobb.
    5 pont mivel mindegy lett volna ha kihagyom.

  38. Most jutottam el odáig, hogy megnézzem. Imádtam, ugyanúgy, mint a Wall-et. A Pixar nálam garancia a minőségre. Én a Cars-t is kedveltem. 9/10, csak azért nem 10, mert egy-két helyen kicsit leült.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.