The Road

Évekkel a nagy katasztrófa után járunk. Nem tudjuk pontosan, mi történt, de ez nem is lényeges. Az állat- és növényvilág csaknem teljesen kipusztult, többé már nincsenek színek, mindent sivár szürkeség borít. A civilizáció megszűnt létezni, az éhséggel és a hideggel folytatott folyamatos, elkeseredett küzdelem lassan kiöl minden emberséget a megmaradtakból. Az apa és a fiú pedig ebben az ellenséges környezetben próbálnak túlélni, miközben dél felé tartanak, ahol talán van még némi remény.

The Road kritika

John Hillcoat már előző filmjével is bizonyította, hogy van tehetsége és érzéke ahhoz, amit csinál. A The Road-ban ugyanazzal a rideg csupaszsággal, mindenféle pátosz nélkül tolmácsolja Cormac McCarthy regényét, mint ahogy az Ajánlattal tette. Ezt a világot pedig máshogy nem is lehetne bemutatni. Itt nincsenek hatalmas készleteket felhalmozó, hektoliternyi benzint elfüstölő rablóbandák, csak elkeseredett, épphogy vegetáló túlélők, akik bármit megtesznek még egy napnyi haladékért a haláltól. És velük szemben sem hősök állnak, akik shotgunnal vadásznak zombikra, kihordják a postát vagy elvisznek Szárazpartra. Csak egyszerű emberek, akik próbálnak valamit megőrizni a régi értékekből, a körülmények ellenére is.

Persze ahogy főszereplőink a cél felé haladnak, világossá válik, hogy valójában nem is az állítólagos jobb hely elérése a lényeg — amelynek létezésében talán nem is hisznek igazán — hanem az út maga. Hogy sosem állnak meg, nem adják fel a harcot, és nem adják fel önmagukat sem. Hogy amikor végre elérik azt a bizonyos célt, legyen is értelme, hogy addigra ne veszítsék el azt a kicsit, ami még megmaradt. Hogy ők maradjanak a jó fiúk.

Egyes vélemények szerint a film üres, és ez bizonyos szempontból igaz is. Valóban üres, de teljesen tudatosan az. Mégis milyen legyen egy halott világ, ahol már nincs remény, ahol már nincs értéke az emberi életnek? Nyilván üres. Persze érthető, ha valaki ezt nem tudja feldolgozni, de számomra pont ez az üresség volt annyira megkapó. A kérdés, hogy vajon mi hajt előre, ha már semmi sincs, amiért érdemes élni?

Mivel a filmben nincs túl sok szereplő, és rájuk sem jellemző, hogy sokat beszélnének, így a hangulat megteremtésén túl a zenére hárult az érzelmek közvetítésének feladata is. Nick Cave és állandó szerzőtársa, Warren Ellis pedig ismét nagyot alkotott. Elsőre talán fel sem tűnhet, hiszen szerzeményük nem olyan hivalkodó, hogy majd évek múlva is trailerekhez használják fel, épp ellenkezőleg. Szinte észrevétlenül simul a filmbe, tökéletes egységet alkotva a képekkel, még jobban fokozva azt a nehezen körülírható, fojtogató érzést, amit a látottak okoznak.

Ugyanez a visszafogottság jellemző a színészek játékára is. Viggo Mortensen nagyon hitelesen alakítja a gyermekét minden áron megvédő apát, Kodi Smit-McPhee pedig egyáltalán nem marad el mögötte. Ez utóbbit a Let the Right One In közelgő remake-je miatt is jó volt egyébként látni, így már azért az esélyt megadhatjuk a filmnek, legalábbis valószínűleg nem a szereplők miatt lesz szar. Nem pozitiv oldalon viszont ki kell emelnem Garret Dillahuntot, aki ugyan nem volt túlságosan rossz a rövidke szerepében, viszont továbbra sem értem, hogy mások mit látnak benne.

The Road értékelés

Lehetne még sok okosságot írni, de a lényeg akkor is az marad, hogy a The Road a legrealistább és egyben az egyik legjobb posztapok film, ami valaha készült, és pont csak egy hajszál választja el attól, hogy a 9/10-es pontszámnál még egyel fentebb menjen. Na majd újranézéskor.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

vendegblogger
írta
2010. 01. 11. 03:35
megjelenés
107
hozzászolás


107 hozzászólás a “The Road” bejegyzéshez

  1. A kérdések elkerülése végett: nem Mo-on, moziban néztem, ahol mellesleg kurva hideg volt…

  2. Amikor halottam a filmről “Cormac McCarthy” regényéből irva ment a reklám.Gondoltam utánna nézek hogy magyarul lehet kapni?(Nem) Belefutottam egy könyvárúház hirdetésébe ahol a könyvet elejétőtöl végéig elspoilerezik. Attól függetlenül a filmet MUST SEE NOW!!!

  3. Érdekes vmikor ősszel teljesen ellentétes kritikát olvastam , pontokba szedve a velencei ffesztivál kapcsán….
    Remélem a te látásmódod a helyes a filmmel kapcsolatban !

  4. A Viharsziget mellett ezt tartják az Oscar nagy esélyesének az amcsik! Nagyon várom már, hogy láthassam!!!! :)

  5. Szeretem az ilyen filmeket majd egyszer meg is nézem. Csak gondolom ez is olyan hogy a katasztrófát nem igazán részletezi, pedig engem rohadtul érdekelne az is. Pl az I am legend-ben is tök jó volt, hogy volt a film elején egy kis utalás hogy mi történhetett.

  6. Mammut alap, nem volt benne szörny se valami komoly akció.
    Nem is csodálkozok, h megunta:)

  7. igénytelen vagy barátom, hogy egy olyan netre került verziót nézel, ami fél órával hosszabb mint aminek lennie kell.

    [örülünk, hogy az első kommentet sem olvastad el, mondjuk szerintem a posztot sem – a zerk.]

  8. A könyv annyira zseniális, hogy szinte bántott, hogy film lesz belőle. de most már mindegy, és várom, mint a mannát.

  9. Könyv megvolt, angolul, magyart is elolvasom ha kijön, milyen lett a fordítás. Film csekkolása is tervben.

  10. SPOILER

    van utalas a multra, de semmit nem mutatnak arrol, hogy mi miert tortent, azt mar metortentkent kezeli..

    SPOILER VEGE

  11. Én is éppen ma néztem meg, már nagyon vártam, hogy végre megnézhessem. A képi világ nagyon nyomasztó volt, így hiteles is. A 9/10-et kicsit túlzónak találom, de egy bivaly erős 8/10 részemről.

  12. 109 perces screener tegnap csekkolva, benyomások némi rápihenés után. Előre bocsátom, bírom a posztapok filmeket, ahogy a lassan kibontakozó, kevés szereplős, azok érzelmeire koncentráló cselekményű darabokat is. Viszont ezzel együtt is komoly csalódás a film.

    !!!SPOILER ALERT!!!

    Értem, hogy szándékosan nyomasztóan üres, céltalan, egyáltalán nem bánom, hogy nincs tele akcióval, nincs benne szörny, epikus csata, ahogy azt sem, h nem derül ki a katasztrófa pontos természete. Ezt elvi síkon ezeket jónak is tartom, tök jó az elgondolás. De a kivitelezés sztm ezeket szem előtt tartva is gyenge, tartalmatlan, saját farkába harapó (nem drámai lesz, csak semmitmondó), helyenként tök logikátlan. És a rossz értelemben egyszerű.

    Bontsuk le: természeti katasztrófa, melynek során elpusztul a növényvilág, az összes állat és az emberek nagyrésze. Ebbe a szituba születik egy gyerek. Anyja lemond róla, öngyilkos lesz. Apjával útra kelnek egy kijelölt céllal. Közben izzadságszagú, bántóan egyszerű moralizálgatás, hősködés, megváltáskeresés. Vége valószerűtlen happy end, amerikai idillben (apa, anya, 2 gyerek, cuki kutya). Ennyi. Én nem éreztem, hogy közben valódi tartalommal, mondanivalóval lenne megtöltve. Illetve ami volt, az bántóan erőltetettnek és mesterkéltnek tűnt.

    Konkrétumok:
    A zene számomra nem szép és hatásos volt, hanem sablonos és helyenként idegesítően ájtatos.
    A fő karakterek bántóan egysíkúak, unalmasak, néhol erősen túljátszottak. Ez egy olyan filmnél, ami néhány karakter érzelmeit mutatná be, óriási hiba szvsz.
    Viggo többnyire rendben van, bár a végére dögunalmas, hogy szinte kizárólag egy darab, mélabúsan motyogós, könnybelábadt tekintetű arcát mutatja (de oké, végülis mi a péknek örüljön?). Óriási hibája, hogy bár kimondva arra készül, hogy a gyerekének hamarosan nélküle, a saját lábán kell megállnia, mégsem szakad el pillanatra sem a fiát a széltől is óvó (és nem egyszerűen védelmező), mindent helyette megcsináló anyatigris szereptől, soha nem tanítja, alig oszt rá feladatot, felelősséget. Ez elég logikátlan – hogyan tanuljon meg így bármit?
    Gyerek: engem az elejétől halálra idegesített, a végén már saját kezűleg fojtottam volna meg :) E mellett egysíkú, egybites, bántóan egyszerű, dögunalmas, és semmi karakterfejlődés. Végig egy a saját árnyékától is megijedő, teljesen életképtelen, folyamatosan nyafogó-bőgő görcs. Logikátlan, mert aki egy ilyen helyzetbe születik és nő bele, annak ez lesz a természetes, az alap, nem fog szörnyülködni, mert sosem látott mást. A világon semmit nem tanul, nem fejlődik, semmi. 10 évesen az apja fürdeti. Kínosan egyszerű, egymondatos moralizálgatásokat adnak a szájába, szigorúan egy sörvedelő redneck szintjén. Komolyan és szó szerint kimerül ennyiben: mi vagyunk a jófiúk, bármi van is nem eszünk embert, őrizzük a tüzet magunkban, válogatás nélkül segítsünk mindenkin. Mindezt sztm durván túljátszva. Rémes, na. Nekem eléggé rá is nyomta a bélyegét az egész filmre, ezt bevallom.
    Anya: Sztm elég logikátlan az öngyilkossága. Értem, h egy anya a legjobbat akarja a gyerekének, és ebben a helyzetben a saját és a gyereke halálát tartja a legjobbnak. De ha a férje és a gyereke ezt nem akarja, akkor vajon melyik anya lenne mégis öngyilkos? Ki mondana le a gyerekéről, szembe menve a legalapvetőbb anyai ösztönökkel? Vannak még kontraszt-termető céllal elhelyezett flashbackek róla – ezek sztm kissé üresek és nagyon a néző arcába vannak tolva, de nem tragikus.
    Befogadó család a végén: bántóan idillizált (apa, anya, 2 gyerek, kutya, élnekvirulnak). Kutya kissé WTF, hiszen az elején konkrétan ki lett mondva, h az összes állat elpusztult. Meg lehet ugyan magyarázni, de így utólag asszem részben ettől is lett hiteltelen és túlidealizált a film.
    Egyéb karakterek: hát kb annyi lehetett a céljuk, hogy a bármi áron megtartott emberiességet bizonygassák, nem túl kifinomult módon (értsd: szintén a néző arcába vágva). Ennél többet nem tudok elmondani róluk.

    Osztom azokat a véleményeket, h az eredeti mű szolgai követése jelen esetben megölte, élvezhetetlenné tette a filmet. Ami működik regényben (mert jobban kifejthető, és kiszínezi az olvasó fantáziája), az nem működik filmen, előemésztve a néző elé téve.

    Mindez persze csak privát vélemény. De sajnálom, mert nagyon akartam kedvelni a filmet, de mégsem ment. Talán majd a dvdripet újranézem, hátha másodszorra sikerül kevésbé a hibákra koncentrálni.

  13. A film maga sztem elképesztően jó! Közben elgondolkodik rajta tényleg az ember, hogy lehetne kicsit akciódúsabb, de aztán eszébe jut, hogy milyen lenne már, ha a túlélésért harcoló apa-fiú keresné a harcot, és átmenne tömeggyilkosba…Ami feltűnik sokszor az tényleg a zene, mert ugye van időd mindenre figyelni film közben és tényelg annyira belesimul, hogy nagyot dob az ürességen.
    De az üresség is jó, mert van időd belegondolni a helyzetbe, mit hogy csinálnál, elképzeled, hogy mi történhetett stb. stb.
    Egy csomószor nem értettem, hogy mit miért csinál a “papa”, de rájössz, hogy szentül hiszi,hogy ők egyedül a jófiúk, és nagyon paranoiás is, dehát milyen lehetne egy ilyen élettelen világban.
    A kritika nagyon jó!Joe-ker minden elismerésem, nagyon egyetértek a véleményeiddel.
    9/10

  14. Szerintem is jó kis movie, de egy dolog nem hagy nyugodni:

    Human egyszer leoltott itt “minket”, hogy majd jönnek az okoskodok, akik már látták kalóz verzióban, meg innen onnan letöltötték, sajnos nem emlékszem melyik bejegyzés kapcsán.

    Én nem tartom bűnnek az effajta “lopást”, magam is híve vagyok, és nem azért, mert sajnálom a pénzt, mert többszáz ezret hagytam eddig is a mozikasszáknál, hanem azért, mert egy éve az Ország egy olyan csücskében lakom, ahonnan a legközelebbi mozi 100 km minimum. A környező művházakban meg csak High Schoolokat nyomnak, évente egyszer. Szóval a távolság miatt nem éri meg nekem a mozi. A DVD-re meg nem szeretnék várni.

    Az viszont egyértelmű, hogy a Road még nem megy idehaza sehol sem. Külföldön persze már bemutatták, de nem hiszem, hogy a vendégbloger külföldön látta. De nem is ez az első film, ami még a megjelenés előtt lett értékelve, és teljesen egyértelmű, hogy kalózverzióból származik.
    Biztos volt már erről szó, de nem olvasok el minden kommentet. Hogy van az, hogy annak ellenére, hogy látszólag a filmbuzi a letöltések ellen van, gyakorlatban meg nem egy olyan kiértékelés van, ami megjelenés előtti?

    Engem nem zavar, mint mondtam, sőt örülök neki, de nem szeretném hülyén érezni magam amiatt, mert letöltöttem egy filmet, és a trailerhez már bővebben hozzátudnék szólni valamit…

  15. olvasd el az első kommentet, tényleg ott látta. A Sherlockot szerinted hogy írtuk meg, kamerás alapján? Ne viccelj. Amúgy nem vagyok a letöltés ellen, linkeld ahol ezt írtam volna (egyedül a kamerás verziók ellen vagyok), főleg ha valamit basznak behozni.

  16. Tegnap előtt néztem meg és ma találtam a review-ra.
    Én a könyvet nem ismertem csak a trailerek alapján tettem a várós filmet közé. Emiatt egy realisztikus szűrőn átpréselt “I am legend”-et vártam. Nem az lett. Szerintem a 9/10 értékelés túlzó. Haacsee kommentjében számtalan gondolatomat visszaolvastam, a film kapcsán.
    Sajnos így csak 1x nézhető kategória!

    Értékelésem: 6,5/10

  17. pont ezt akartam írni, hogy nem hinném h a letöltés ellen lenne a filmbuzi. a kamerás lenne meg sztem nyilván nagyon sokan vagyunk. Egyébként sztem is csomó olyan írás születik amit ilyen szar verziók alapján írnak, aminek nem túl sok értelmét látom, plussz igénytelen. De ezeknek az írásoknak a helye nem a filmbuzi.

  18. B. vagyok, a spoilerontó!

    Ez a film önmagát heréli ki. A legyünk “szuper reálisak” koncepció mellett egyszerűen ugorja át a logika szabályait,de ami igazán komoly baj: történetet lehet keresni csak épp nem találni, van helyette tonnányi lelkizés olyan dolgokról amik szintén simán érdektelenek hisz igazi cselekmény-konfliktus nincs a filmben (mi jók vagyunk, nem eszünk embert,rajtunk kívül vannak még jók-kik azok hol vannak? vigyázok a fiamra, anyu öngyilkos lett-elment és ez szomorú, mi segítünk másokon-nem segítünk, öngyilkosság-remény stb.).
    A szerepek sokszor túljátszottak, de a színészek nem rosszak. A filmnek a legnagyobb baja az hogy olyan semmilyen: nincs benne semmi dráma, feszültség, humor, akció, tényleg semmi. Két szakadt ember vándorolgat és találkozik a többi szakadt emberrel akikkel van egy rövid jelenet(minden egyéb szereplőt 2 perc alatt tüntetnek el a vászonról) -általában jót tesznek velük-amit bár apu nem mindig akar de az ártatlan gyermek(aki vélhetően tajgetosz pozitiv ami egy ilyen világban több mint ciki) mindig meggyőzi és mennek tovább.Időnként gonosz szakadt emberekkel is találkoznak akkor elbújnak/ elfutnak, ha meg ételt találnak jól bezabálnak. A vége különösen szörnyű. 10/3 , és még felfelé is kerekítettem.

  19. B.: ahhoz képest, hogy mennyire lehúzod a filmet, ez a több, mint 300%-os értékelés nem is olyan rossz.

  20. Teljesen egyetértek haacsee írásával, ha a világ valóban ilyen lenne, ez a két rinyapina 1 hétig sem húzná odakint. Nagyon érdekelt az elején, de a végére már közben fórumoztam, meg emaileztem annyira nem kötött le. Kár érte, nagy lehetőség volt benne, na talán majd a Book Of Eli bepótolja amit ez elmulasztott..

  21. Mi az h rinyapina?
    Atyauristen, könyörgöm nincsen élet az egész vidéken mit, meg hogy túlélőzzenek, meg mire tanitsa meg a gyereket amikor semmit nemlehet csinálni, ha egy helyben maradnak megtalálják őket, mitcsináljanak?gyönyörű csapdákat meg szerkezeteket, amivel konkrétan semmire se mennek mert a rosszak 10x annyian vannak és bandában járnak…
    Mondjatok 3 olyan dolgot amire megtanithatná a gyerekét!
    Rinyapina bazmeg atyauristen.Kiváncsi lennék ha nem lennének se barátaid se szüleid te mennire lennél rinyapina meg nagy felfedező…
    Pont azt tanitja a gyerekének, hogy hagyja azt e kevés jó emlékét a múltban, meg ne gondoljon rá mert elgyengitik… De ő egy gyerek, nemvolt gyerekkora nem ismer meséket, gyenge, éhes, fáradt elveszett és a helyzetük szinte kilátástalan! Mennyire lennétek nagy gyerekek egy ilyen helyzetben? Biztos nekiindulnátok egy kisbicskával a kannibáloknak, meg ottmaradtatok volna puszipajtáskodni a pincében az éhes félhalottakkal!
    Bravó, teljesen felfogtátok a filmet!

  22. ternyi: ok te is meg én is leírtük a véleményünket, másképp látjuk a túlélés alapjait, ennyi. majd ha leesnek a bombák, eldől melyikünknek volt igaza.

  23. Hűha, kezd elfajulni a vita. Ha a sztorit szidjátok, az már régen rossz, mert ez egy könyvadaptáció.

    Valaki megírta, valaki látott benne fantáziát és forgatókönyvet íratott a könyvből, aztán megrendeztette…

    Mondjuk ez többnyire így szokott lenni. Én szerintem a filmet olyan szempontból kéne kritizálni, hogy a színészek munkáját, rendezői munkát, kép, hang, vágás, zene stb… Esetleg forgatókönyv, de nem a sztorit. Erintem:D

  24. Bocsi, nem akartam ilyen durva lenni, meg elfajulni.
    Azért maradjanak azok a bombák csak a helyükön.

  25. ternyi:
    Semmi baj a véleményeddel, ne kapd fel így a vizet :) Nyilván mindenki másképp látja és éli meg a filmet, nem várható el, hogy egyetértsünk. És kulturált keretek között ez így jó.

    Egyébként értem, amit írsz, részben igazat is adok. Én nem is a hősködést, meg a gyerek mekkgájverré nevelését hiányoltam az apa magatartásából (bár egy-két ezt így csináld, azt úgy csináld jelenet nem lett volna rossz). Azt kifogásoltam, h SEMMILYEN feladatot, felelősséget nem oszt a gyerekre, a legegyszerűbb és legbanálisabb dolgokat is megcsinálja helyette, gyakorlatilag az ételt is előemészti neki. És itt _nem_ olyanokra gondolok, hogy építsél fahidat fiam, hanem csak olyasmikre, hogy pl. fürödj meg egyedül 10 évesen.. A való életben az ilyesmi garancia az önállótlan, életképtelen, függetlenedni nem képes felnőtté válásra, márpedig a film szerint az apa szándéka pont ezzel ellentétes (fel akarja készíteni azokra az időkre, amikor ő már nem lesz vele).

    Szvsz ez az egyik legnagyobb logikai szarvashibája a filmnek (lehet, hogy a regénynek is, nem olvastam).

  26. Ez a film sztem nagyon jó.
    Én is egy 8-9/10-et simán adok rá.
    1. A színészek nagyon jók, realisztikusan játszák azt amit kell
    2. Végre már egy olyan posztapo. film, amiben nincs komoly akció jelenet, hanem a Dráma kéremszépen, a DRÁMA az ami megmutatkozik!!!
    Tetszett a I am legend, tetszett a 2012, stb stb…
    És ez is nagyon bejön. A book of Eli sztem meg ennek az ellenkezője lesz, tele akcióval, meg minden baszással.
    És azt is várom!!! Sztem így viselkedne az apa és fia ha valóban ez történne ilyen emberekkel. Reméltem az elejétől fogva h nem ugyanazok fogják őket üldözni az egész filmen át, akikkel az elején volt vmi malőr, mer akkor szar lett volna sztem. Nah mind1.
    Végre! pont ien filmre vártam!!!:D:D:D

  27. Nálam ez most kicsit az Avatar-hoz hasonlít, ez az élmény. Ott ugyanis a kicsit gyenge meg kiszámítható sztori nem tudta lehúzni a varázslatos látványvilág értékét. Ennek a filmnek a hangulata, az egyszerűsége, az üressége, valamint az életszerűsége volt az, ami lenyűgözött, s magával ragadott az első perctől. S így a néha valóban túl ragaszkodó apa karaktere, valamint a néha talán, kicsit idegesítő gyermeké, nem tűnt ki annyira, hogy megzavarjon.

  28. Szerintem szuper film.Szív szorongató…Kicsit zavar hogy se füle se farka, de ez is csak azért van mert megszoktam a zombis világvégés meg miegymás filmeket.

    Mellesleg a 9/10-es pontozás szerintem teljesen korrekt.

  29. Sztem a 3-as pontozás, meg az unalom-fikázás éppen arról tanúskodik, hogy valaki egyáltalán nem érti meg ezt a filmet.

    Pedig nem egy “Krisztus utolsó megkísértése” nehézségű film.

    Nem ekarok itt vitába szállni, de pl. a gyerek hőssé (nem) nevelése….:
    Ennek a Viggo gyereknek senkije nem maradt a világon, még talán tényleg reménye sem. Nekem is van gyerekem, így tudom, hogy ilyen helyzetben (amúgy is) óvnám mindentől, félteném stb. nem hogy “így kell elvágni az ellenség vénáját” meg hasonlók. Meg aztán mi van ha ő ilyen…Na vazzeg. Mások biztos szétbaxxxxnának mindenkit.

    Nálam ez a film a letisztultsága és a mondanivalója miatt, amit előttem már kifejtettek : 10/10 és a kritika is nagyon jó.

    Ui. Akinek meg utalások kellenek az apokalipszisre az menjen a bótba azt vegyen 1 kg. fantáziát. Már teljesen elhülyülünk a szájbarágós-magyarázós filmeken.

  30. húúú ez valami elképesztő film volt számomra és maximálisan egyetértek a kritikával ez a film olyat hozott ki belőlem, hogy a végén meg is könnyeztem és ez a világ annyira lehangoló úúú

  31. Gyerekek hatalmas film! Lehet ez lenne a 2009-es év legjobb filmje most hogy így 2010 elején megnéztem.. Szerencsére a zombik is kimaradtak.. csak jó lenne tudni hogy mi is történt a bolygóval ami így szétszedte.. Nem tudom, ilyet soha nem mondtam még, legalábbis mostanában, de ez a film 10/10..
    Amúgy Viggo Mortensen meg már A Gyűrűk Urára Oscart kellett volna hogy kapjon mert nagyon nagyon jó színész..
    A vége mondjuk kicsit furcsa lett, de azért szerintem happy endről nem kéne beszélni.

    “Azt kifogásoltam, h SEMMILYEN feladatot, felelősséget nem oszt a gyerekre, a legegyszerűbb és legbanálisabb dolgokat is megcsinálja helyette..”

    Te most nem azért de ez nem olyan világban játszódik mint pl. amilyen a miénk hogy a gyereknek odakiabálsz hogy most fürdés és elmegy.. ezek ritkán tudtak fürödni és az apa nem azért füröszti a gyerekét mert a kis srác nem tudna megfürödni egyedül.. :)

    Nem mellesleg meg egyedül egy 10 éves gyereknek semmi esélye nem lenne egy felnőtt nélkül ebben a világban és ezt az apa is tudja..

    Meg az apának se maradt senkije csak a pici.. és ezért is vigyáz rá ennyire.. Nem tudom én ezen nem akadtam ki..

  32. SPOILERES LEHET!!!

    Hihetetlenül hatásos film a kritika meg minden ponton egyezik a véleményemmel, csak egy valamiben nem. Nálam ez 10/10. Soha nem láttam még ilyen poszt-apokaliptikus filmet, ami ennyire nyomasztó, kiábrándító, félelmet keltő, lehangoló stb. Ezek mind negatív jelzőknek tűnnek, de egy ilyen jellegű filmnél a legmesszemenőbben pozitív.
    Hát ha ilyen lesz a jövő, én nem kívánok részt venni benne. És ha valaha is megtörténne ilyen jellegű természeti katasztrófa, valahogy így képzelném el a jövőt. Semmi remény. Még most is beleborzongok.
    Aki fikázza a filmet, az meg nyilván nem érti és neki majd a The Book of Eli hozz némi kielégülést, mert az már mainstream kategória lesz a trailer alapján. Bár ez is annak tűnt a trailerből kiindulva, majdnem végig vártam a film alatt, hogy mikor lesz, amikor elkapják őket, aztán a nagy megmenekülés, de jobb is, hogy ilyen lett. Realisztikusabb. És miért nem esznek embert? Miért erőltetik, hogy ők “jófiúk”, akik még hordják a tüzet? Azért, mert ha ennének embert és úgy csinálnának, mint az a néhány banda, akkor saját emberségüket adnák fel, és vele együtt a reményt is, hogy talán van kiút. Elállatiasodnának. Amúgy a Viggo Mortensen játszotta karakterben, már benne van az elembertelenedés, de vele van a fia, aki még tartja benne a lelket, mert egy gyerek még máshogy látja a világot, bármilyen is az. “Tiszta” belülről és Mortensen ezt szeretné benne megőrizni saját magának is reményt adva ezzel.
    Valaki írta feljebb, hogy az anyák nem csinálnak ilyet, hogy hátat fordítanak a gyereküknek. Most komolyan ti akváriumban éltek??? Nem néztek híradót? Manapság is előfordul ilyen szinte naponta, pedig közel sincs ilyen világvége hangulat, mint itt a filmben.
    Vannak a filmben erős jellemek, azok akik még küzdenek, pl Viggoék, de mindenki aki még él, és vannak a gyengék, pl a felesége és azok akik felakasztották magukat. Gyengék, mert ők feladták a reményt. Hogy melyik a jobb? Asszem a film alatt többször is végiggondolja az ember. Én legalábbis rég elhasználtam volna azt a két golyót, amíg még megvolt (nem sokáig).
    Amit még kritizáltak (és valahol igazuk van de mégse, mindjárt): “Befogadó család a végén: bántóan idillizált (apa, anya, 2 gyerek, kutya, élnekvirulnak). Kutya kissé WTF, hiszen az elején konkrétan ki lett mondva, h az összes állat elpusztult.”
    Ha nem lenne ez a befogadó család, ami szintén a reményt adja meg a film végére, akkor talán talán mindenki émelyegve, hányingerrel állna fel a film elől. Egész végig kapjuk az arcunkba ezt a kilátástalanságot, legalább a végére kapunk némi “happy endet” is, ami nem is az, mert mindenkinek bele kéne gondolni, lehet-e egyáltalán ebből boldog vég? Egyértelműen nem. De vannak még többen is, akik hordozzák a reményt. “élnekvirulnak”? Nézz már rájuk, én ilyet nem állítanék.
    Ilyen szirupos élnekvirulnak feeling a Világok harca végén volt, amikor Tom hazaért a családhoz és mindenki élt, még az is aki meghalt, meg még a házak is épek voltak stb. Na az tényleg röhej volt.
    Ja és “az elején konkrétan ki lett mondva, h az összes állat elpusztult”??? Ne röhögtess! Biztos végigmásztak az egész földön körbenézni, hogy van-e még állat és mivel nem láttak, kinyilvánították, hogy nincs több. :D Nyilván a vad állatok halhattak ki. Ha az ember gondoskodott egyről-kettőről, akkor az miért ne maradhatna meg?!?! Nem arról volt szó, hogy valami vírus kiölte őket. Annyiban hülyeség a kutya, hogy vele is meg kell osztani így az ételt, ami tényleg baromság. De lehet, hogy kajának tartották végszükség esetére.
    Végső szó: aki mainstream posztapok filmre vágyik, az kerülje, várjon inkább a Denzel félére. De ha mégis megnézi, ne támasszon elé semmilyen elvárást és akkor talán kellemesen csalódik. Össze sem lehet hasonlítani más ilyen filmmel, mert még nem csináltak ilyet. Talán a Romero féle Dawn of the dead hasonló, de ott zombik vannak.
    Húú, rég írtam filmről ennyit! :D

  33. KURVÁRA LEÍROM ÉN IS A FILM VÉGÉT, MERT CSAK

    Köszi azokat a megtisztelő reakciókat, melyek elintézik a véleményemet annyival, hogy nem értettem a filmet, meg hogy én biztos semmitmondó, mainstream látvány-posztapokra vágyom (egyik sem). Ez egy igen egyszerű elintézési módja a vitának (vö. “buta primkó a másik, EZÉRT eleve nem lehet igaza, kész”). a baj csak az, hogy egyúttal kissé fölényeskedő magasló. Én sem (pontosabban: én nem) nyilvánítottam véleményt senkiről, főleg nem azért, mert esetleg nem értünk egyet a film kapcsán. Ki így látja, ki úgy – ez a post azért is született, hogy ezt kulturáltan megvitathassuk.

    Cooper:
    “Ha nem lenne ez a befogadó család, ami szintén a reményt adja meg a film végére, akkor talán talán mindenki émelyegve, hányingerrel állna fel a film elől.”
    Egyszer azt mondod, zseniális, mert realisztikus, mert üres, mert reménytelen a helyzet, mert nem tipikus hollywoodi maszlag. A végén meg mégiscsak a felcsillanó reménysugárra vágysz. Most akkor melyik? Ne érts fére, ez a befejezés nem azért zavar, mert megrögzött szociopata vagyok, egyszerűen azért, mert nem illeszkedik a film által saját magának kijelölt keretek közé.

    “Ne röhögtess! Biztos végigmásztak az egész földön körbenézni, hogy van-e még állat és mivel nem láttak, kinyilvánították, hogy nincs több. :D Nyilván a vad állatok halhattak ki. Ha az ember gondoskodott egyről-kettőről, akkor az miért ne maradhatna meg?!?!”
    Szó szerint leírtam, h nyilván meg lehet magyarázni a kutyát, de akárhonnan nézem, ettől az én szememben hiteltelenebb lett a film. Le lett öntve a végén egy tök felesleges cukormázzal. Nem mert nem-hollywoodi lenni. Ez a bajom.

    Májki:
    “Nem mellesleg meg egyedül egy 10 éves gyereknek semmi esélye nem lenne egy felnőtt nélkül ebben a világban és ezt az apa is tudja..”
    Éppen ezért lenne az a logikus (sztm), ha a mellett, h védi ahogy tudja, megpróbálna minél több olyan készséget elsajátíttatni vele, ami a túlélését segítheti. Értem, h nem elég (egyedül), de a semminél több.

    Meg az apának se maradt senkije csak a pici.. és ezért is vigyáz rá ennyire..”
    Ennyire hülyének nézel, h ezt nem értem? :) Nem azzal van a baj, h védi, hiszen melyik apa ne tenné, ez tök természetes. Az a baj, h szem elől veszti azt a hosszútávú célt és egyben szülői kötelességet, hogy az adott világban jól boldogulni képes embert neveljen a gyerekéből. A film által szabott keretek (körülmények) között nem az az emberség megőrzése, ha _kizárólag_(!) olyan értékeket ápolunk, melyek egy egy letűnt, megszűnt világéi, hanem az, ha a megváltozott körülményekre igyekszünk felkészíteni. Ezzel kap ugyanis a legtöbb esélyt az élettől az a gyerek. És nem, nem azt mondom, h egyenek embert! Azt mondom, hogy az olyan értékek mellett, mint hogy ne egyenek embert (régi világ), legyenek olyanok IS(!), amelyek az új (posztapok) világban fontosak. Ha lettek volna ilyenek is, akkor következetes és hiteles lehetett volna a film. Így – az én szememben – nem, de nyilván elfogadom mások eltérő véleményét is.

    Azt aláírom (és soha nem is állítottam az ellenkezőjét), hogy a film a hibáival együtt is kiemelkedik a mainstream posztapok mezőnyből, ez mindenképp egy pozitívuma. De az én szememben ezt ellensúlyozták a negatívumok. Sajnos.

  34. Én tiszteletben tartva mindenki véleményét csak annyit mondok:

    Már korábban is voltak olyan filmek, amik nagyon elgondolkodtatóak voltak, és “észbe kellett volna kapnunk tőle”.

    De ez nagyon mellbe és fejbe ….-a az embert.Túl az apa-fia kapcsolat rendkívül jó megjelenítésén (ami teljesen kiakasztott) és más egyértelműen kitűnő súlyos gondolatokon, számos apró jelentős mozzanat is van a filmben. Na ezek miatt aztán végképp agylövés. (pl. Robert Duvall drámája)

    Ha azt veszem, hogy a Nem vének való vidék Oscart kapott :(, akkor ez sima ügy. Remélem így is lesz, mert Viggo már sztem is megérdemelné. (nálam már az Eastern promises miatt is !)

  35. SPOILER
    haacsee: aki ilyen szinten nekiugrik egy film fikázásának, annak nyilván nem jött át valami. Valami teljesen mást vártál és nem bírtál elrugaszkodni az elvárásaidtól. Én sem erre számítottam, de amit kaptam végül jobban tetszett, mert ilyet még nem láttam. Csak olyanokat, amiket te hiányoltál ebből a filmből. Olyan dolgokba kötsz bele, amibe aztán egyáltalán nem kéne. Ilyen pl. az anya öngyilkossága. Logikát keresel benne!?!?! Mint írtam manapság is naponta fordul elő ilyen, hogy anyák lemondanak a gyerekükről, vagy hogy durvábbat írják megölik saját gyereküket, pedig ez a mai még nem egy ilyen reménytelen világ.
    Nem vágyok a végén felcsillanó reménysugárra, hanem ezt kapom és örülök is neki, mert ha bezárnak egy sötét szobába mondjuk, mindenki örülne annak, ha betennének neki egy égő gyertyát, ami fényt ad. De ez is csalóka, mert valahol tisztában vagy vele (legalábbis kellene), hogy a gyertya nem ég örökké, kialszik. A végén ez az idill is csak pillanatnyi, hiszen azzal, hogy talál magának egy családot, csak időt nyer, de egy haldokló világban ő is és mindenki halálra van ítélve. Ebben a történetben nincs menekvés. Túl kéne látni a film végén látottakon. Semmiféle happy end nincs, nem is lehet.
    Arról nem is beszélve, hogy amennyire jól tudom, a könyv is így ér véget (más helyszínen), és ha megmásították volna a végét, akkor meg az lenne a baj.
    Egyébként tudod mi lenne a hollywoodi cukormáz? Vagy az, hogy az apa felgyógyulna és találnának valami emberi “túlélők táborát sok kajával”, vagy az, ha a családdal való találkozáskor felcsillanna a napsugár stb. Nincs ilyen. Nincs hollywoodi cukormáz. Van akit át tudnak verni ezzel az ál-idilli képpel…
    Mindenhol logikát keresel, pedig nem kéne. Ez nem egy matekfeladat, hanem maga a vég, ahol semmi sem logikus.

  36. Nekem egyáltalán nem jött be a film. Szerintem unalmas, mondjuk eleve félek már az ilyen világvége filmektől. Semmi élményt nem adott számomra. A színészi játék valóban visszafogott, azonban szerintem azért mert gyenge a forgatókönyv. Élvezet lenne valami olyan filmet látni amiben végre nem a 30X ilyen olyan formában elsütött történet kerül elő. Egyre gyengébbek és fantáziátlanabbak a forgatókönyvek…

  37. Valóban a leghihetöbb kortárs posztapokaliptikus film. Bár a föszereplökkel nemigazán sikerült azonosulnom (talán mert Viggo Mortensen nem éppen a kedvenc színészem a kissrác alakítása pedig sorozatba, nem A kategóriás filmbe való), a hátborzongatóan üres környezet és az epizodikus történetmesélés nagyon bejött, az eröszak naturalista ábrázolásáról nem is beszélve. Ha a történet végén még dolgoznak egy kicsit és (SPOILER) nem deus ex machina szerüen oldják meg (SPOILER vége), akkor maradandóbb filmélmény lett volna (bár lehet, hogy csak a kissrácot alakító gyerköc ment az agyamra:). Nálam még így is a The Road az amerikai Stalker.

  38. SPOILER

    Elsőre engem is zavart a kölök viselkedése, de ha hozzávesszük, hogy akkor született mikor az egész világvége elkezdődött, akkor az “csak” a következőket jelenti:
    -apával és anyával élte le eddigi életének 100%-át
    -élő embert még tv-ben se látott
    -nincsenek barátai, ismerősei, már csak a faterja és annak meséi, a világról alkotott képe is kb azokból állhat, mert gyakorlatilag egy lakásba volt bezárva évekig
    -kb 8éves körüli, ha engem vagy szerintem bárkit 8 éves koráig összesen csak ennyi interakció ért volna, kb hasonlóképpen zakkant lennék
    (hogy nevelj életképességre egy gyereket, ha már benned sincs élet)
    Az anya szerintem pont ebbe fásult bele, és mielőtt teljesen megőrült volna inkább feladta, így is tartotta magát kb 7 évig.
    Az apában már csak az anya utolsó mondata – tarts délnek, tartsd melegen – ami irányt mutat, minimális célt ad a céltalanságban…hova mehetnénk, ha körülöttünk minden halott, nincsenek állatok, a fák kiszáradva omlanak ránk, nincs jövő, tudjuk hogy betegek vagyunk, de nincs gyógyszer se…csak úgy menjünk a vak világba,vagy mutassuk meg a fiunknak -aki még soha se látta – a tengert, egy próbát megért.

    És, hogy mindenki kedvenc állata a megtépázott Lassie kutya is kapjon pár mondatot. Eddig még senki nem említette, lehet elsiklottatok felette: a végén a nő mondta, hogy végig követték őket, izgultak érte, lényegében apa és fia vándorlása tartotta bennük a lelket (viszont felvenni velük a kapcsolatot ők sem merték vagy nem akarták). Vagyis mikor lent “dorbézoltak” a bunkerben és kutyaugatást hallottak, akkor pont ez a kutya zavarta el őket a “Kánaánból”, a ‘kutya amely egy másik embert segít’.

    Nem éreztem, hogy itt bármi happy end lett volna, hogy mindenki felkiált: “juhé irány Mexikó”, inkább ahogy valaki írta az előbb kicsit elodázzák a halált.. mert 1 férfi 1 nő és 3 gyerek + kutya édes kevés a szervezetten táplálékra vadászók ellen…egy próbát azért talán ez is megér…

  39. mindenki aki a nem érti dumát hangoztatta az szégyellje magát. Bár pár dolgot nem értettek tényleg, nem azért mert nem tudták feledni őket a képi világ varázsában, hanem tényleg nem gondoltak bele.

  40. SPOILERES

    “özött nem az az emberség megőrzése, ha _kizárólag_(!) olyan értékeket ápolunk, melyek egy egy letűnt, megszűnt világéi, hanem az, ha a megváltozott körülményekre igyekszünk felkészíteni”

    Végig tanította a gyereket. Most mondanám, hogy nézd újra, de úgysem fogod. Pont a túlélésre tanította, csak épp nem a megszokott módon, mert ez másfajta posztapok világ volt. A paranoiára, hogy miképp kezeljen helyzeteket és a többi embert, hogy lőjje fejbe magát ha úgy adódik és a többi, hogy ne kímélje aki árt neki, a gyerek pedig győzködte, hogy ne úgy csinálják, mégiscsak 8 éves volt.

    Rinyagépek? Baszki, a depressziót Viggo letolta marhagyorsan, amint cselekedni kellett a túlélésért. Lelőtte a rednecket, nyíllal a lábában sem szarozott, a kannibálok eledelére is visszacsukta a fedőt a megmentésük helyett, satöbbi.

    A mosdatás meg, hát megmosdatta a fiát, mert gyengéd akart lenni hozzá, nem mert az képtelen volt.

    Állatok pedig voltak a filmben, egy bogár, egy madár, így a kutya is lehet akire emberek vigyáztak. Vissza fog térni az élet idővel, de nem sok ember lesz ott.

  41. nagyon jó rivjú. valóban egy lassú film, türelem kell hozzá, de pont emiatt egy csomó olyan pluszt lehet érzékelni belőle, amit nem sok másik posztapokból lehet. döbbenetes a “semmit” látni, “sehova” tartani, és tényleg a “senkivel” bratyizni. belegondolni, h igazán ez lehet a legreálisabb vég, az meg egyszerűen sz@r.

    SPOILER talán

    amikor a végén, csak fogják egymás kezét, egész pontosan a gyerek kapaszkodik az apjába, és erre áll a kamera, az hatalmas. ennyivel magyarázza a helyzetet, tökéletesen.

    SPOILER off

    szóval, aki pörgést, puffogást és tibicsokit akar, az váltson csatornát. aki pedig szeretné látni, hogyan lehet máshogy is túlélő drámát készíteni – és bírja is a drámát -, annak ajánlom én is. 8/10.

  42. Nem tudom eléggé dícsérni. A könyv mindenképp jöhet..az eddigiek is megvoltak. Asszem a könyv megjelenés: jan 30, szóval mingyá’ itt van! Az egyik jelenetnél szabájosan Tunguzka ugrott be! :)Várom a köv. McCarthy-filmet: Blood Meridian!

  43. SPOILERES

    Először haacsee-vel értettem egyet. Viszont ahogy olvasgattam a kommenteket, rájöttem, hogy amit haacsee negatívumként említ a filmről, az valójában az apa (negatív) jellemrajza. Elképzelhetőnek tartom, hogy az apa eléggé elvesztette realitásérzékét, így logikátlanul viselkedik. Azt állítja, hogy fel akarja készíteni a srácot az életre, de nem úgy viselkedik. Tehát valójában a az apa egy eléggé negatív jellem, ami természetesen el is fogadható az adott körülmények között. Ez a tény ugye már korábbi kommentekben is felmerült, például a többi túlélő megsegítésével kapcsolatban, vagy hogy az apa is kezd elállatiasodni és csak a srác tartja benne a (z emberi) lelket.
    Továbbgondolva azt kell mondjam, hogy valaójában az összes szereplő negatív. Leszámítva a végén levő “boldog családot”. Itt pedig továbbra is haacsee-vel kell egyet értenem, hiszen az ending valóban nem illik a sztoriba.

    Azt tartom valószínűnek, hogy a könyv zseniális (nem olvastam, valszeg nem is fogom), a film viszont egy nem tökéletesre sikerült adaptáció (persze ilyen lehet, hogy nem is létezik).
    1984-et tudom felhozni olyan példaként, amiben minden és mindenki negatív és kilátástalan. Zseniális sztori, egyszer megnézem, de sosem lesz a kedvencem.

  44. a könyvben is ez a vége, csak egy kicsit depresszívebb, míg a filmben valahogy több a remény (milyen lehet a könyv ha a filmet nevezzük reménytelinek)

  45. Sziasztok! SPOILEREK

    A film teljesen átadta az “üzenetét”. A főszereplők átlagemeberek, alap EMBERI értékekkel, amelyeket mindenki becsül.
    A karakterek untig eleget tettek a szerepüknek – az embert kisebb traumák is a sárba taszítják, nemhogy ez a “vándorolj, védd meg a jövőt (a fiadat, vele a tüzet), úgy, hogy közben éhezel, nem tudod, hogy akinek kezet nyújtasz, az megrázza-e, vagy TÉNYLEG a karod kell neki ebédre”-típusú, elcseszettül nagy teher.
    És ők nem kötik fel magukat, csak mennek előre!
    Az átlagember, főleg ha éhezik, energiát spórol. Nem rohangál, nem akciózgat 1000-rel, kerüli a feltűnést, mert jól jön és mert ÁTLAG!!! Igen, az emberek 99%-a ilyen, ebbe a halmazba értheti bele magát mindegyikőnk – except EGO-fans… A Van Damme-ok meg a Jason Statham-ek és társaik már rég az egyenlítőnél szívnak, vagy megdöglöttek, mert túlakciózták magukat az energiaspórolóknak állt világban. Mert ez REÁLIS, rideg valóság.
    Az apa megfontolt – van valaki, akire vigyáznia kell és tudja, hogy ebben csak magára számíthat. Egyedül a világ ellen – ki nem szarná össze magát?! Főleg, mert se nem egy kung-fu májer, se nem egy agyongyúrt michelin-baba (ilyen körülények között csak a feltétlenül szükséges izommennyiség fentartható, a többit már évek alatt felélte mindenki). És NO gyógyszer, ergo kis sérülésből nagy gáz lehet!
    Már ígyis hosszú lett, de érzékeltetni szerettem volna én is, hogy ebből valóban (józan ésszel elhihetően), átlag jövő lehet. Azaz alóság. Az apokalipszis okát meg mindenki böntse el – a filmek és tudósok már úgyis megkomponálták a különféle variációkat.
    Szerintem aki valaha átérzett már filmet, annak ez üt.
    Aki pedid egy retkesnyakú izomagyakkal tömöt, kibelezős (mondjuk belek pont voltak), lehetetlen helyzeteket mególdós filmet várt tele IRREÁLIS mutánsokkal meg utópiákkal….hát szomorú.
    Az életben a legbecsülendőbb dolog az “emberség”.

  46. a könyvet (még)nem olvastam, így csak tippelni tudok, hogy a kutya nem véletlenül van a film végén. szerintem pont, hogy “ő” a remény egyik jelképe, a túlélésé, a szebb jövőé…mert ha arra marad energia, hogy amíg más embert eszik( ami akárhonnan nézzük, egy apokalipszis után természetes dolog, ha már minden élelem elfogyott..), hogy kutyákat istápoljunk, akkor ott a remény, hogy egyszer majd újra létrejöhet egy normális társadalom.
    talán.
    sose derüljön ki…

  47. SPOILER

    A végén a család mondja ,hogy követték már őket.
    Ha visszaemlékeztek épp egy kutya hangja miatt hagyták el a biztonságos élelemmel teli bunkert. Én úgy éreztem arra a jelenetre egy fricska az egész.. Furcsa ,hogy másnak nem tünt fel

  48. SPOILER

    Igazad van Save, másnak nem tűnt fel, hogy a bunkerből kutya miatt távoztak :) Mondjuk pár embernek tényleg nem, csak vicces a rácsodálkozás, hogy cska neked.

  49. Szamomra a film hatalmas csalodas volt. Eleve egy ilyen srac nem is elhetne egy ilyen vilagban, nem ugy no fel hogy azok a moralis ertekei kialakulhassanak amik normalis esetben egy
    hasonlo fiatal sracnal.

    SPOIlER
    Folyamatosan sir, hogy ne oljenek meg olyanokat akik az eletukre tornek, viszont a szivem szakadt meg mikor a neger csoro palit kiraboltak. Hasznuk nem sok volt belole es ami az igazi fail, hogy visszamennek es ott hagynak az ut szelen ETELT es ruhat, egy ilyen vilagban…

    Spoiler vege

    Remelem a book of eli jobb lesz ez szamomra siralmas volt alapveto hibakkal.

  50. Nálam 9/10 volt ez a film. Látom sokan csalódtak, nehogymá’ 10 percig ne történjen vmi, meg mér nem gyúr az a hüje fater, kiscsávó is lehetne Mad Max, aztán együtt csicskáztathatnák az emberevőket… Na, ja, az aztán tényleg zsírkaraj lenne.

    SPOILER

    A film lehangoló, de ilyennek kell lennie. Reálisan nézve az anyának van igaza, viszont genetikailag meg a túlélésre vagyunk programozva, sztem ezért van az apa részéről a hordozzuk a tüzet dolog (mondta, hogy gyermekként kell álmodnia, miféle más célt találhatna ebben a világban, amit meg is tud magyarázni egy gyereknek). És hogy óvja a gyereket? Ott bolyong egy kietlen, szétkúrt planétán az egyetlen olyan lénnyel, aki még megmaradt neki, mi másra taníthatná azon kívül, hogy kerülje a rossz embereket, és vigyázzon arra az egyetlen töltényre, ami majd megmentheti a legszörnyűbbtől.

    A kutyáért én mint néző hálás voltam, persze a tökéletes befejezés az lett volna, ha a kiscsávó fejbelövi magát, vagy a család nyárson megsüti este a friss családtagot, de egy ilyen vég után még a maradék életkedvem is elment volna (pedig nem sok maradt így se).

  51. Nálam 9/10, az eddig legjobb poszapokaliptikus film. Realisztikus, gondolkodtató, stb. Elmondták már előttem.

    A film első fele nyomasztóbb, az út szimbolikusan lényeges.

    Zima, hát azok tényleg durva befejezések lennének, az tényleg megadta volna a végső döfést.

    Viggo-nak meg simán mehet egy jelölés minimum…

  52. Az “Ember gyermeke” után már nagyon vártam erre a végső látomásra. Kár ugrálni, mert 2050-re biztosan kicsináljuk a bolygót, így azt hiszem ez a film elég reálisan mutatja meg mi vár ránk: portyázó emberevő falkák, kiégett flora és fauna, küzdelem valami táplálékért. Felesleges volt a végén a reménykeltő befejezés: mert hogy nem lesz ilyen. Nekem tehát már csak ötletekre van szükség a túléléshez. Az amcsiknál sokáig vezette az eladási listát a Túlélőkönyv, benne konkrét tanácsokkal. Valamit a The Road is segített. Majd meglátjuk.

  53. Másfél óra szenvedés mind a szereplőknek, mind a nézőknek.
    Tele logikátlanságokkal.
    Egy anya soha nem taszítaná el magától a gyermekét, pláne nem ölné meg azt. Még a gondolat is…
    Meg mi ez kollektív öngyilkossági mánia? Az ember az utolsó pillanatig küzd az életéért.

    Mondanivaló? Szerintem semmi.

  54. Raziel: “Egy anya soha nem taszítaná el magától a gyermekét, pláne nem ölné meg azt.”
    Nézzél híradót, vagy olvass újságot. Idézet egy másik oldalról: “A Schöpf-Mérei Kórházban mintegy tíz éve vezették be Európában egyedülálló módon azt a gyakorlatot, hogy az újszülött csecsemőjéről lemondani kívánó asszony gyermekét a kórház előtti inkubátorba helyezheti el, anoním módon.” És ez még a jobbik eset, mert sokan csak kiteszik az utcára, vagy stb… Inkább nem ragozom.
    Azon gondolkodom, hogy te és akik még ilyet írnak becsukott szemmel jártok a világban, vagy mi?
    A másik meg, naponta történnek öngyilkosságok manapság is, pedig nincs világvége (egyelőre). Erre mit szólsz? Ebben a filmben meg egy olyan világot mutatnak be, ahol már nincs semmi menekvés, nincs élet a földön, mert nincs napsütés, nincsenek növények, állatok, semmi, csak kannibálok, akik fel akarnak zabálni minden maradék embert, hogy utána egymást egyék meg. Hm… szép remények az utolsó pillanatig való küzdéshez.

  55. Hihetetlen nagy film.Mennyire elveszettek az emberek és mennyire jól ábrázolja ezt a film.Egy ilyen időszakot aligha vagyunk képesek ép ésszel felfogni.És hogy hogy volt képes elhagyni a gyerekét?Hát nézd figyelmesen: az asszony megőrült!Megakart halni,de a két golyót a férfinak és a gyereknek hagyta…Szerintem még önzetlen is volt,hogy Ő inkább éhen halt vagy akármi történt is vele,ami szembejött.A film csak a végét ábrázolja.A legtragikusabb momentumokat nem is,amikor felrobbant az atombomba(ák) és milyen pusztulás és pánik uralkodik egy ilyen esemény után.Ez még nem volt benne,talán finomnak mondható így a film.Mindenesetre nagyon rég nem izgultam így filmen és nagyon lázba hozott.Mióta megnéztem le se áll az agyam :) 10/10

  56. főleg, hogy nincsenek benne atombombák, valszeg nem az az esemény, de igazából lényegtelen is, nem az indokkal foglalkozott

  57. Majdnem tökéletes! 9/10 teljesen jogos!

    A fanyalgóknak: talán jobban bele kellene helyezkedni a történetbe.
    Megjegyzem, szerintem a -negatívan- hozzászólók többségének biztos, hogy nincs gyereke (mivel maguk is még a gyerekéveiket tapossák? – de ez már túlzott személyeskedés lenne).

    Csak egyetlen dologra akarok konkrétan reflektálni. Az apa folyamatosan tanítja a fiát személyes példájával. Ezen kívül ott van mondjuk a nyíllövés, amikor közösen látják el a sebet.

    Úgy is lehet nézni ezt a filmet, mint a jövőt, aminek bekövetkezésére napjainkban is mérhető esély van. Bár nyilván nem pontosan úgy, mint a filmen. A valóság rendszerint leiskolázza a filmeket (de ez a film hihetetlenül jól közelíti).

  58. Sziasztok!

    SPOILERKET ÍROK

    Én a könyvet olvastam, a filmet még nem láttam. Azért jöttem ide, hogy olvassak róla pár építő kritikát. Én is írok pár szót a könyvről:
    Eléggé szűkszavú, nem ábrázol részletesen, nem mutat meg mindent. Ennek ellenére nagyon kifejező, olvasni lehet a sorok között. Kisebb gondolatokból, rövid párbeszédekből össze lehet rakni sokmindent.
    A fiú karakteréről annyit, hogy gyakorlatilag alig él, egy kész roncs: sovány, beteg, stb, azt nem is számolva, mit látott eddig, hogy nőtt fel. Az apja nem akarja / tudja tanítani, mert életben tartani is nagyon nehéz. Bármi kis dolgot rábíz, biztos elrontja (nem zárja el a gázpalack csapját, elhagyja a pisztolyt, stb). Igazából nincs is mit nevelni rajta, semmi jövő nem vár rájuk. Egy minimális életösztön hajtja őket előre, de tudják, hogy semmi értelme. A fiúnak az egyetlen vágya, hogy találkozzanak más “jó” emberekkel is. Jut eszembe, az apja mégis megtanítja valamire: arra, hogy miként kell magát fejbelőni.
    Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta élet régóta megy, nem 1-2 hanem kb 10 éve. Ennyi idő alatt minden végképp elpusztul, mindenki belerokkan.
    A happy end kifejezés kettős értelmezésű lehet. Happy end, mert találkoztak más “jó” emberekkel. A fiú vágya teljesült. De ez köszönőviszonyban sincs azzal, hogy most majd minden jóra fordul. Nem változik semmi, ugyanúgy a napi túlélésért fognak küzdeni, amíg éhen nem halnak, vagy meg nem eszik őket.
    Szerintem a könyv egy jól sikerült utopisztikus világvége-ábrázolás. Nincsenek hősök, reményt megtartó és életért küzdő közösségek. Csak a kipusztult élővilág, lerombolt civilizáció, és néhány életben maradt szerencsétlen, ki-ki a maga módján küzdve a túlélésért.
    Kíváncsi vagyok, hogy vitték ezt vászonra. Szerintem érdemes elolvasni a könyvet, már kapható magyarul is.

  59. Figyeljetek. Mindenki manapság nagy effektekre számít, nagy robbanásokra, iszonyatos golyózáporra. Ezek a filmek semmitmondóak. Tartalmuk nulla, és mind egy rohadt sablonra építik.
    Az a baj ezekkel az emberekkel, hogy ők nem értik meg a filmet, nem értik meg az üzenetét. Végül is miért értenék meg? Leszavazzák 1/10 -re a filmet, mikor szerintem a Filmbuzi, teljesen alul értékelte 10/10 -t adok rá.
    Miért? Mert az emberiség valódi arcát mutatja. Egy kétségbeesett küzdelem a túlélésért, és azért, hogy megmaradjanak az ember embernek! Hogy éljen bennük a tűz, vagyis a lelkük ne romoljon meg akkor se, ha mások egymást eszik meg, maradjanak meg igaz embernek! Talán Istenre is rámutat, hogy ha őt elhagyjuk, mivé fog válni a világ.
    S aki nem érti a filmet, aki nem érett hozzá, az ne nézze meg, és ne pontozza. Mert neki sose fog semmit elárulni.
    Ez a véleményem.

  60. Human, azért mert igazán ingerel az, mikor egy éretlen ember rágalmaz egy fantasztikus filmet.

  61. ***SPOILER SPOILER SPOILER***

    Nem kivanok most melyebben belemenni, csupan a kutya jogossagara irnek par sort.

    Azon felul, hogy az embersegesseg manifesztalodasa, azaz ok nemcsak hogy emebert sem, de a csaladtagjuknak tekintett kutyat sem eszik meg; a kutya ebben az allapotban a tuleles tokeletes eszkoze. Jobban hall, jobban szagol, jobban lat. Mi kell meg? Teljesen hiheto, hogy a kutya az, aki a napi betevot megtalalja a csaladnak, es jelez ha bajt erez.

    Amugy a film a preda szemszogebol mutatja az allapotokat, aminek egyenes kovetkezmeny, hogy mindig jobban kell figyelned, ebernek kell lenned, rejtozkodnod kell. Magyaran “okosabbnak” kell lenned a vadasznal. Ha a vadasz szemszogebol neznek, akkor valoszinuleg azt lattuk volna, hogy baszkikam 10 napja nem lattam mar predat. 1 het mulva meghal, mikozben folyamatosan osonnak el melette az emberek.

    Szoval kutya reszemrol realis.

  62. Hétről hétre elolvasom a hozzászólásokat és nagyon örülök hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel a filmről /10/10/, és azzal sem, hogy akik lenyomják a filmet azok ….. mindegy.

    Ezt csak azért akartam idebiggyeszteni, hogy lám van remény az értelemre, hogy megértsük mekkora idióták is vannak köztünk (sokszor mi is azok vagyunk) és a fim is ezt sugallja a végén, hogy a világ végén is marad egy atomnyi (remény….)

  63. Szerintem nagyon együgyű, szájbarágós, közhelyes a film, csak azért néztem meg, mert jókat hallottam róla!
    Bánom, hogy 2 órát elpocsékoltam az életemből. 1/10

  64. a film értékelésével és a kritikával egyetértek 10/9. nagyon nyomasztó film és teljesen reális, a Eli könyvéhez képest mindenképp. biztos vagyok benne hogy egy katasztrófa után ha nagyon kevés ember marad életben még kevesebben marad meg a “tűz a jóra”.

  65. BOJLER!

    Menjünk délre mindig, mert anyu azt mondta mielőtt kiment 1 szál pólóban a sötétbe (ahol így sokkal tovább szenvedett valószínű, mintha szimplán fejbelőtte volna magát), hagyjuk ott kajás pincét, mert hangokat hallunk és menjünk inkább délre. Ezeket leszámítva nem volt rossz film, Omar megjelenése a Wire-ból pedig számomra maga volt a csúcs. :D

  66. nem olvastam el minden kommentet.
    számomra 10/10 a film. rég nem láttam ennyire nyomasztó mély nyomot hagyó és reális filmet. én tényleg így képzelnék el egy apokalipszis utáni világot. elkeseredettség és próbálni megőrizni az emberségünket.
    örülök, hogy nem voltak benne azok a klisék amikre számítottam.

    örök kedvenc listára kerül a film.

  67. SPOILERES LEHET

    huh. most fejeztem be a filmet. 2 részletben sikerült megnéznem. elkezdtük barátnőmmel és a lelakatolt pincés részig nagyon tetszett, fu de ami a lakat leverése után volt, na ott teljesen kész lettem. alig vártam, hogy mikor mondja, hogy neki elég volt és kikapcsolhassam. (félreértés elkerülése végett nem az a baj, hogy nem tetszett a film, csak ez hirtelen túl sok volt) ez volt tegnapelőtt. 2 nap kellett, hogy összeszedjem magam, hogy nekifussak megint, de megérte. akinek esetleg még nem világos: nagyon bejött a film és nagyon meglepett, hogy tud még film ilyen hatással lenni rám. annyira a hatása alá kerültem, hogy kb azóta padlón vagyok.
    a schindler listája ehhez képest nekem egy felemelő film (pedig nem vagyok náci)

    szereplők nagyon jól játszottak, omar meglepetés volt, örültem neki:)

    amit viszont nem értek, de szerintem a regényben benne lesz, hogy miért hiányoztak a omar és pearce hüvelykujjai?

  68. SPOILER

    Mint gyakorló apuka, nagyon megérintett a film, talán el sem tudom mpndani rendesen, hogy mennyire…
    Szívem szerint felrohannék a Fiamhoz és befeküdnék mellé, csak tudom, hogy 3 éves létére kiküldene, mert “mindenkinek a saját ágyában kell aludnia”…

    betmen: – az én olvasatomban anyu azért sétált el, hogy a 2 db utolsó lőszer megmaradjon a Fiúnak és Papának.
    – a kajás pincét a regény szerint nem hangok miatt hagyták el, hanem mert tovább KELL menni. Mindig. Különben vége…
    – és azért kell délre menni, mert ott (lehet), hogy meleg(ebb) van. A filmben ez nem jött le annyira, de folyamatosan fáznak, mindig.

    Az Apa jellemét sokan kritizáltátok, szerintem semmi kivetnivaló nincsen benne. Nincs neki más, “csak” a Fia. Akit magával akar majd vinni, ha meghal. Ergo nem kell többre megtanítani, csak a lehető legtöbbet adni neki amíg együtt vannak. De a végén nem tudja megtenni……

    Kutya emlékeim szerint a könyvben nem volt, nekem nem is hiányzott a filmből, talán ez az egyetlen dolog ami nekem nem tetszett.

    Nem vagyok egy nagy “blogger”, de nekem maradandót adott ez a film és ez nagyon fontos.

  69. életem legdepisebb filmjét láttam ma…
    de valahogy úgyérzem ez a realitás..már mintha ilyen történne velünk, szerintem az emberiség így reagálna a dolgokra…

  70. kb. egy hete láttam, de engem földhöz vágott, mikor a fiú siratta az apját majdnem én is elhullajtotam egy könnyet, ez van;
    nem egy többször-nézős, de hát ezt mindenki tudja

  71. 5 perce fejeződött be, jó film, csak szerintem kicsit hosszú lett.
    Amúgy sem valami pörgős film, de ez a majdnem 2 óra miatt 1-2 helyen eléggé untam.
    Igazából az egésszel nem sok bajom volt, csak amikor:
    SPOILER!!!SPOILER!!!
    a végén a család mondja, hogy végig követték őket nem értettem, hogy hogy voltak képesek úgy követni őket, hogy egyszer sem vették őket észre.
    Meg amikor a “rossz fiúk” megtámadják őket meg ilyenek, akkor hol voltak?
    Estébé.
    SPOILER!!!SPOILER!!!

  72. Most fejeztem be a filmet. Talán azért mert két fiam van 6 és 1,5 évesek nagyon megérintett a film, de nem a világvége meg éhezés meg hideg stb. miatt… Abba gondoljon bele mindenki akinek gyermeke van, hogy mi az amit adni fog neki és miként fog majd a gyermeke rá emlékezni ha már nem lesz…

  73. kb. 2 hete láttuk, volt idő megemészteni

    igazából ez után a film után felesleges is többet készíteni a témában, mert ez A posztapok film és kész. (na jó, túlzok) de ez egyszerűen tökéletes volt, hibátlan. annyira jó, hogy vannak még ilyenek is. hogy egy film így túl a 30-on, ennyire fejbe tud k*rni.

    meg kéne nézni moziban is, csak azért, hogy megnézzem a közönség arcát vetítés után, de ebből éppen elég volt ennyi is. kinézek az ablakon, kék ég és bárányfelhők. maradjon is így.

  74. Attól tartok a közönség arcát nem nagyon látnád, mivel nem hiszem, hogy sokan ülnének be rá. A film nekem is tetszett, de kizártnak tartom, hogy ez tömegfilm lenne.

  75. 10/10!

    Régen láttam ilyen jó filmet. Néztem volna még legalább még egyszer ennyit. Meghatott. :) Pont előtte néztem az Éli könyvét, az sem volt rossz, de össze sem lehet hasonlítani.

  76. nem olvastam el az osszes hozzászólást. Akinek van kisfia az vágja. Akinek meg lesz, az akkor majd vágni fogja.

  77. annyit még hozzátennék, hogy a filmbuzi pontozása very korrekt. A Shutter Island-ot láttam előtte.

  78. Hónapokkal ezelőtt láttam és még mindig eszembe jut..;).. akinek nem tetszett az vagy nem elég érett még a filmhez,vagy a többit nem írom le.. nekem pl. a moon nem jött be annyira..

  79. SPOILER

    Tegnap láttam a filmet, nagyon depressziós lettem tőle. Azért is kerestem rá mások véleményére is mert kiváncsi voltam, h másoknak is nyitott kérdés maradt a vége vagy elfogadták a viszonylag idillikus képet. Nekem gyanús maradt a család… valahogy megmaradt a gyanú, h uzsira csalták magukkal a fiút.

  80. Tavaj novemberben láttam 1x már akkor megfogott.A film nagyon jo,utánna fogtam a könyvet és elolvastam az még jobb,azt még 1x a film

  81. SPOILER

    haacsee-vel teljesen egyet értek.
    Amúgy: ” Mondtam neki,hogy ha azt álmodja,hogy rossz dolog fog történni,az azt mutatja,hogy még küzd. Hogy még életben van. Ha valami jó dolgot látsz az álmodban,akkor elkezdhetsz aggódni.”-ez tetszett…

    Hogy az anya meg mér lett öngyi,nem túlságosan lett kifejtve… még egy u must endure to the end-es monologot sem hallhattunk az aputól,mert anyu csak annyit mondott,nem…nem… nem bírom. pááá és elment. ez milyen má? hát a film végén,bevallom elmorzyoltam egy könnycseppet,de sztem csak a zene,meg a korcs miatt.:D basszus azt a kutyát nagyon kihagyhatták volna:D

  82. Vicces ez a pontszám, miközben Eli a Bibliájával egy nagy rakás nyálas fanyalgást kapott ugyanitt. Apa, gyermekével, éhezve, szegényen, dél / észak / kelet / nyugat felé, ahol van remény . . . ROFL, sablon, unalomig ismert jelentek.

    3/10, csak mert tisztességes iparosmunka.

  83. minime: Te hol látsz ebben a filmben sablonokat és unalomig ismert jeleneteket? mondj kérlek hasonló filmeket, mert szívesen megnézném őket, ha azok is ilyen jók :)

  84. A regénynek és a filmnek is nagyon erős tartalma van. Nem a katasztrófa a lényeg, nem az öldöklés, gyilkolás, hanem, ami maradt a világból és az emberekből. Szűkebben pedig, hogy hogyan vészeli át a fiú és az apja.
    Pár komment nem fér a fejembe, de hát vélemény…
    Viszont azt biztosan állíthatom, hogy a könyv jobban kibontja az érzelmi szálakat a fiú és az apa között, a filmben ez kicsit sekélyesebb, pedig ez lényeges elem. A fiú szerintem nem válik idegesítővé, igaz, hogy ebbe a világban született, de csak akkor tárult fel előtte a világ borzalma amikor útnak indultak, addig mondhatni burokban élet a házban.
    Amúgy a végén megjelenő boldog családról csak annyit, hogy ti mitől láttátok őket boldognak? Egyáltalán nem voltak boldogok, egyszerűen még csak életben voltak…
    A könyv alapján és önállóan is megállja a helyét a film. 8/10

  85. Manapság mindenki szidja a fogyasztói társadalmat, és mégis, a kóla automatás jelenet mekkorát üt már..

  86. Sziasztok, ritkán járok erre, és már “lejárt lemez” a film, de én is hozzászólok.

    1 egy könyvadaptációban szerintem nem értemes történeti hibákat keresni. nem?

    2 talán

    SPOILER

    én a horrorisztikus történések mellett hiányoltam a folyamatos feszültséget és félelmet az út során. Alig figyelték hova is mennek és kik vannak ott. Ez teljesen logikátlan.

  87. Most néztem meg csak… egyetértek teljesen e kritikával! A “te mit tennél a helyükben?” kérdést úgy módosítanám, hogy: te mit tennél ilyen helyzetben, hogy reagálnál az élethelyzetre? – s ugyebár ez a film filozófiai – még ha fel konkrétan nem is tett – de igen elementális erővel a szívbe döfő alapkérdése. Good guy lennél vagy bad guy? Beállnál a vadászok közé (akifélék ugyebár mindig találnak kifogást és mentséget, jelenesetben hogy de hát a túlélés, de hát ez a helyzet, mi mást lehetne csinálni, valahogy túl kell élni valamit enni kell stb stb) vagy lennél bújkáló, menekülő áldozat? Vagy inkább a jó döntés a feleségé, hiszen úgyis mindegy, úgysincs értelme lassan kiszenvedni, inkább célszerűbb gyorsan?
    Ez egy klasszikus “Tomoceusz Takatiki és Gyugyu” jellegű humán alapdilemma… és bár kívánom és remélem, hogy soha ne történjen meg fajunkkal, de egyre több jel utal arra, hogy efelé haladunk rohamléptekkel….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.