Viharsziget (Shutter Island)

Annyit késett és annyiszor láttam a trailert, hogy nem tudtam igazán várni, de azért valami mégis behúzott a moziba. A többi meg, nos, nem történelem, de tény, hogy valami rohadtul beszippantott a Viharsziget, ott bolyongtam én is a nyomozókkal miközben az eső verte az ablakokat.

Feszültség Shutter Islandon

A történetről annyit érdemes tudni, hogy az egész egy szigeten játszódik (duh), ahol a legveszedelmesebb őrülteket kezelik egy elmegyógyintézetben. Ide érkezik Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio), mivel az egyik rab megszökött, és hát meg kéne találni. Természetesen nem ennyire egyszerű az egész, mert érdekes dolgok történnek ott.

Ami nekem a legdurvábban pozitív volt, az a komor hangulat végig. De tényleg. Már ott tudtam, hogy rendben leszünk, amikor Teddyék megérkeznek a szigetre, szól a brutáljó filmzene, és elhajtanak az intézet felé. Majdnem tökéletes beállítás? Mindezt úgy, hogy előtte 2 perccel még szörnyülködtem a kompon való beszélgetés alatt, olyan rossz volt az odavetítés. Ezek a nagy vizeket tartalmazó jelenetek nem szoktak sok mindenkinek sikerülni, Scorsese sem boldogult velük.

Visszakanyarodva a filmre, vagyis a színészekre most: Leo ismét hatalmasat alakít. Akkor is ha épp hallucinál, akkor is ha épp nyomoz és kihallgat, akkor is amikor épp bolyong a viharban. Ezt nem is tettem hozzá: a marshallok odaérkezésük után nem igazán hagyhatják el a helyet, lévén érkezik az égi áldás, ami gyönyörűen megvalósítva helyhez is köti őket pár napra. És persze a többiekre sincs panasz, kiemelkedően rossz alakítás nem akadt.

Mindezek mellett azért tudni kell, hogy nem a hatalmas fordulatairól lesz híres a Shutter Island. Szép nyugisan folydogál, de közben egy percre sem ereszti a nézőt azért. Egyszerűen érdekes, ahogy kibontják a rejtélyt, ahogy bekattannak az információk a képbe. Őrület.

Viharsziget értékelés

Legyen, először csak hetet akartam, de nem, szerintem a 8/10 erre most elfért nyugodtan. Annyira gyönyörű a vége is, Teddy utolsó mondatával, muszáj felfelé kerekíteni, főleg ha a pisztolylövésekről gondoskodó hangmérnököt is beszámítjuk.

112 hozzászólás a “Viharsziget (Shutter Island)” bejegyzéshez

  1. a spoilereket mindenképp jelöljétek, vagy kerüljétek őket esetleg, ahogy fenn.

  2. Regen nem nagyon bírtam Leot, de mostanaban az egyik kedvenc szineszem lett.

    A film szerintem hatalmas. Nagyon nyomaszto es Leo almai/emlekezesei hatborzongatoak.
    Jack Early-Harley olyan hitelesen jatszotta azt a keves szerepet, hogy teljesen hittem neki.
    Ben Kingsley is nagyon jo volt.

    A sziget es a helyszinek megvalositasa is zsenialis volt.
    Mondjuk a Soundtrackot otthoni hallgatásra nem ajánlom,de utott!

    10/8!

    Es vegre erthetoen beszeltek nemetul(mar amennyit), nem ugy mint mostani 24 reszekben!

  3. Annyira jó volt megnézni ezt a filmet a sok primokó tinihorror vagy magát komolyan vevő de mégis nevetségesen gyenge thriller közt. De igazából egy Scorsese és DiCaprio neve láttán semmivel kevesebbel nem értem volna be. Ez a film tökéletesen hozza a 2 fent említett egyén által elvárható szinvonalat, kicsit sem csalódás. Beszippant, a hangulata még 2-3 nap után is itt motoszkál bennem. Oldschool hangulat meg a zene fogott meg legjobban.

  4. Nekem nagyon bejött a film. Eredetileg az Alice-re szerettem volna menni de nem bánom, hogy az csak jövőhétre csúszott.

    A gyenge tenger-háttér, nekem bejött. Picit “retro” hangulata volt a filmnek emiatt azon a ponton, mint Tarantino Ponyvaregényében a taxis jelenet. Persze ez annyira nem durván és szándékosan gyagyi, de a hangulat hasonlóan tetszett.
    Maga a fényképezés ezt leszámítva végig nagyszerű volt, és DiCaprio-t is egyre jobban kezdem kedvelni, pedig régen nagyon unszimpatikus volt.

    SPOILER.SPOILER.SPOILER.SPOILER:

    A hatalmas fordulatok hiányával nem értek egyet, a film folyamán tényleg olyan nagyon agyeldobó felfedezések nem történnek, egyedül a falshbackek homályosak néhol, de amikor a végén minden összeáll egy képpé, az számomra Fight Club szintű, “nagybazmeg” és leesett áll volt. Így az egész film teljesen más értelmezést nyer. A vége gyönyörűen lett megoldva, kicsit emlékeztet a “Száll a kakukk fészkére”-re. Tökéletes helyen vágták el a filmnek a végét.

    Úgyhogy csont nélkül 9 pontos nálam, újranézésnél kíváncsi vagyok ez hogyan módosul.

  5. Nálam ez bizony 9/10
    Fantasztikus, tényleg egyszerűen beszippant, az elején lévő kompozástól kezdve. DiCaprio egyik legnagyobb alakítása és Jackie Earle Haley is jó volt újra látni, összetéveszhetetlen…

    A dialogusok is annyira okoasak, hogy a film után nem egyszer át kell gondolni ki mit miért mondott.

    Mark Ruffalo a Brothers Bloom után ismét nagy filmben, teljesen jó partenere mind DiCaprionak, mint Teddy-nek. Ilyet tőle még sokat!

    A zene és a hangult nagyon felkavaró, az biztos, hogy ezt a filmzenét nem szívesen kapcsolnám be itthon.

    Nem kell ijeszgetésre számítani, mert ez a film(szerencsére)nem arra megy (bár az egyik gyufa megyujtásánál alaposan megijedtem….:))

    És igen az utolsó mondat… úgy oda tesz, hogy nehezen állsz fel a mozi székből…

    Mindenki menjen megnézni!!!!

  6. Kiszámítható, egyenetlen és emiatt kiábrándító sztori. A rendezés, fényképezés, DiCaprio tényleg rendben volt, de ez nem menti meg nálam a filmet. Mégegyszer meg tuti, hogy nem fogja senki megnézni.

  7. én még csak könyvben olvastam, de az felejthetetlen élmény volt, és ezek szerint a film is jól sikerült,ennek kifejezetten örülök.na majd lecsekkoljuk moziban

  8. Én úgy mentem be a moziba, hogy nagyon nagyon vártam ezt a filmet, már vagy december óta. Tudtam, hogy nagyon jó film lesz, már ha csak a szereplőket nézzük, már akkoris hátborzongató a lista. A filmben annyi csavar, fordulat, és nyomasztó rész van, hogy még mindíg ezekről álmodok. Véleményem szerinte rengeteg rész lehetett volna sokkal ijesztőbb, de direkt nem ijesztegettek minket, csak megadták az alaphangulatot! A zene, hát az valami olyan volt, mintha külön a filmhez komponálták volna (nem kizárt, h így is van)! Engem nagyon megfogott a film, és nem a sok stresszes résszel, hanem DiCaprio tökéletes alakításával, valamint az egész mondanivalójával.

    Értékelés: 8/10, nagyszerű mű!

  9. human!
    én tegnap másodszorra néztem. ha van időd, nézd meg két hét mulva is, szerintem akkor már legalább 9/10-et kapna.

    SPOILER

    hihetetlenül jól fel van építve, csak ugye első nézésre nem tudod az igazságot, de ha már tudod, akkor észreveszel mindent amit először nem vettél észre. igazi oda-vissza film. persze, a twist a végén várható, de az újranézés egy egészen új mederbe fekteti a filmet. :)

  10. SPOILER

    Ezek szerint egyedül vagyok vele akinek nem 8 vagy 9 nálam ez csak 6/10.Az is Leo miatt,megint nagyszerűet alakított.(Adjatok má’ neki Oscar-t)…Előre kiszámítható fordulatok,nekem legalább is nagy meglepetést nem okoztak.Az elején lévő zene míg beérnek az intézet kapujához egyszerűen meg idegesítő volt.Oké,régi filmek nagyszerű hangulatát hozza.A vihar, a sötét hangulat rendben volt.Ez számomra akkor is csak 6 esetleg 7/10.Na lehet majd másodjára mozi után…BR-en,jobb hangulatban megnézem még1*.

  11. NAGYON SPOILERES

    Az efféle filmeknél nem igazán lehet más csavarra gondolni, ennél azért kitalálhattak volna valami újszerűbbet.
    A zene pedig az érkezéskor inkább komikusan grandiózus volt, mint hangulatkeltő. Számomra kicsit korán jött a nagybőgő húzugatása, nem volt még eléggé felépítve a hangulat a hajón. Utána persze jogos volt.

    Színészgárdának riszpekt, a rendező/író bácsiknak nem annyira.

  12. Tegnap láttam, háát kicsit többet vártam, először rossz szájízzel jöttem ki a moziból, de így visszagondolva nagyon is tetszett az egész, még ez az idegesítő 50es éve horro zenéje is bejött így utólag (bár a moziban kellemetlenül éreztem magam miatta)
    a fényképezés meg nagyon szép volt

    SOILER:

    amikor kivégzik a német őröket ÓMG

    SPOILER vége.

    Valaki meg írja már le az utolsó 3 mondatot mert szó szerint nincs meg, és ha már ennyire fontos szererném átgonodlni Hm

  13. Nekem nagyon bejött a film, amit te is írtál human ez anyomasztó hangulat durván jó volt. Évek óta nem láttam olyat a moziban, mint ennél a filmnél, hogy többen az a kezükbe temették az arcukat, vagy döbbenten néztek maguk elé, SPOILER főleg a közepén a különböző flashback-eknél Dachauban vagy a Teddy parázsló asszonykája.
    És ez volt a másik ami nagyon tetszett, hogy Scorsese vmi durván váratlant húzott ezzel a sok halluzással és visszaemlékezéssel, már úgy váratlant, hogy tőle szokatlan szerintem, és nagyon nagyon jól lettek megcsinálva. A vége is bejött, nem mondom h erre a befejezésre számítottam. Szóval 9/10 nálam.

  14. Newil:
    Egy az egyben egyetértek veled, a zene az elején hihetetlenül idegesített engem is.
    A film tetszett, de valami hiányzott belőle… Nem tudom, “többet vártam”

  15. SPOILEREK

    SMUDGE: a film végén Teddy felteszi a kérdést, hogy tudatos szörnyetegként vagy jó emberként akar-e meghalni (a pontos mondatre nem emlékszem). Ergo megjátssza a visszaesését “kijutunk innen partner”, ő választja a lobotómiát, mert nem akar szörnyetegként élni most, hogy kirángatták a képzelgésből.

    A könyvben elvileg homályosabb a vége

  16. Hát ez nem volt semmi. Valaki irta, hogy már jó régóta várta a filmet, nos ezzel én is igy voltam, még szeptemberben láttam a trailert az Inglorious Basters előtt. Azóta kb tűkön ültem. És az volt az egészben a legdurvább hogy jobb mint amire számitottam. Ezt még jópárszor meg fogom nézni.
    Dicaprio eszméletlen, nekem ő mindig nagy kedvenc volt és itt is odateszi magát rendesen. Tessék még sokat együtt melózni Martin bácsival. Nekem Ruffalo-val szemben voltak fenntartásaim mert valahogy sosem tudtam megkedvelni (egyedül a Zodiákusban tetszett), de itt nagyon jó volt ő is.
    Én sajnos nem olvastam a könyvet, de tervbe van véve.
    Pontot nem adok ha nem gond, elég annyi, hogy nekem bekerült a kedvencek közé.

  17. human:

    SPOILER:

    Az utolso mondat szerintem ez volt:
    Mi a rosszabb,szörnyként élni vagy jó(rendes) emberként meghalni?

  18. SPOILER EZ IS

    epreskalippo: szerintem is ez volt a végszó. nálam human világított rá arra hogy ezt azért mondhatta mert megjátsza a visszesést és lobotomiát akar. durva

  19. SPOILER

    majd a pontosat megtudjuk amikor lesz felirat :) de a lényegét leírtam. Most is él majd, csak épp jámbor emberként bután.

  20. SPOILER LEHET, SZÓ SZERINT A KÖNYV VÉGÉRŐL:

    TEDDY: Le kell lépnünk erről a szikláról. Húzzuk el innen a belünket. Otthon már várnak minket.
    CHUCK: Sejtettem, hogy valami ilyesmit mondasz majd.
    TEDDY: Miért, van más ötleted?
    CHUCK: Várj egy percet.

    Teddy bólintott és hátradőlt a lépcsőn. Várhatott egy percet. Vagy akár többet is. Chuck a kezét felemelve megrázta a fejét. Cawley biccentett, aztán az igazgató felé fordulva mondott neki valamit, és együtt elindultak Teddy felé Négy ápoló szegődött melléjük. Az egyikük nagy fehér batyut tartott a kezében, mintha valami ruha lett volna. Ahogy az ápoló kigöngyölítette, Teddynek úgy tűnt, mintha fémdarabok csillantak volna meg a szövetre verődő napfényben.

    TEDDY: Nem tudom, Chuck. Szerinted gyanítanak valamit?
    CHUCK: Á, dehogy. Ahhoz túl okosak vagyunk.
    TEDDY: Hát, igen. Túl okosak vagyunk, mi?

    Human, ha baj, hogy beírtam töröld nyugodtan. Ez szerintem is sokkal homályosabb, mint a film, és még így a film megnézése után se tudom nagyon hova tenni.

  21. SPOILERES PICIT

    Lex: igen, de Scorsese markánsabb véget akart, ő egyértelműen állást foglalt. Nem félreérthető szerintem a vége, pont emiatt gyomrozza meg az embert.

  22. SPOILERES!

    Én szeretem az ilyen filmeket, bele tudom magam élni járatom az agyam mégis a film nagyrészén keresztül az orromnál fogva vezettek. Aztán a film legvégén világos lett. Nem is a párbeszéd miatt. Hanem inkább Chuck arckifejezésén.
    Nagyon jól van felépítve a film, addig szinte végig el lehet hinni Teddy dolgait. Van egy két dolog ami megingatja, de az ő szempontjából furán de teljesen logikusan mennek a dolgok.

    9 pont ;)

  23. Nem mertem végig olvasni a kommenteket, így nem tudom, hogy írták-e, de szerintem direkt volt “gagyi” a vetitett háttér, Scorsese szeret így stilizálni egy-egy jelenetet.

    Ezt főleg Hitchcocktól vette át, de pár más nagy öregnél is megfigyelhető.

  24. Amennyire utáltam DiCapriot 2000 előtti filmjeiben, annyira nagy kedvenc lett a 2000 utániakban, különösen az Aviatorban meg a Catch Me if You Can-ben játszott zseniálisat.

    A kommentekből ítélve itt sem fog csalódást okozni…

  25. !!!gondolom SPOILER!!!

    a hangulat az tényleg rendben volt, de könyörgöm, ne már!
    hogy létezik hogy bárkinek meglepetést okozott a “fordulat”? hogy mennyire fájdalmasan kiszámítható, arról szerintem mi sem árulkodik jobban, mint Human reakciója a trailerre, ld itt:

    http://filmbuzi.hu/archives/2009/06/11/shutter-island-bemutato/

    igen, erre még emlékszem, mert én is röhögtem, hogy hehe, csak nem tán, és akkor erre de igen. Sóhaj.

  26. SPOILER

    clegane: direkt nem emlegettem fel a trailert, sajnos köcsög volt a vágója, pont emiatt nem vártam annyira a filmet, de mégis jó lett, hiába sejtettem amit.

  27. SPOILER Hegyek:

    trailer után én is arra gondoltam hogy ő lesz a 67-es, de nem ilyen módon, hanem hogy nem engedik el a szigetről, megőrül blabla.

    azt viszont nem értem hogyha valóban igazak a feltételezések, és nem átverték csórikámat, akkor az elején hogy került a kompra? Hm

  28. voltak pillanatok, mikor kezdtem elveszni a történetben, de a végére összeállt az egész, nagyon tetszett, az utolsó mondat engem is megfogott :P ez tényleg egy kifejezetten jó film volt!

    meg ahogy vége lett, és mentek a feliratok, és szólt az a “zene”… nem semmi hangulata volt az egésznek!

  29. Spoiler.

    Nem is emlékeztem már arra amit human írt a trailer re.
    De annál a pontnál leesett a dolog amikor eláztak a viharban és kaptak olyan szép fehér ruhát. Az elején még nem értettem, fura volt, hogy mi a *aszt röhögnek mindenen amikor Caprio kérdéseket tett fel a személyzetnek mint rendőr marshal. Hát azért…

  30. SPOILER
    Egy valamit magyarázzatok már meg nekem: volt valami jelentősége a ragtapasznak, amit majdnem végig látunk Leo fején? Ráadásul a végefelé már nincs rajta, de valamifélre heget lehet látni. Ez engem totál megvezetett a film értelmezésénél. Hogy most akkor már korábban is kapott buksilékelést, vagy mi?

  31. Tartalmazz SPOILER-t is!

    Én a könyvel kezdtem, majd a film jött. Alig vártam, hogy bejussak a moziba barátnőmmel – aki nem olvasta a könyvet -, így két eltérő gyökerekből táplálkozó vélemény született.

    Nálam 8,5/10. Ritkán adok 8-nál magasabb pontszámot filmre, végig magával ragadó és tudva a sztorit előre se untató.

    A színészgárda játéka csodás, Scorsese pedig kitett magáért, megint.
    Make-up és díszlet 10/10.
    Zene 9/10 (a könyvet olvasva is azt halgattam alatta, elérte a hatását ;).

    A könyv egyébként letehetettlen darab, még akik nem szoktak olvasni, azoknak is szvsz.
    A film 138 perce tűnt kettőnknek kb. 80 percnek.
    Szimplán magába szippant és feleződik a valós időérzéked.

    Sajnos negatívum is van a filmben, hiányoltam a rejtélyek részletessebb kidolgozottságát (pl. a filmben a szökött beteg hátrahagyott cetlije butított) illetve volt olyan ami be se került a filmbe.
    A világítótornyos valóság feltárás a végén a filmben szintén butított, a könyvben egy tökéletes megoldó képlet, tele fagyasztó elemekkel.
    Ezek a momentumok a könyvben mind mind még jobban emelték a WTF érzést, ezáltal egy sötétebb, túlvilágibb, ijesztőbb fennhangot adva a történetnek (persze csak a csattanóig).
    Igen, könyvben félelmetesebb és számomra misztikusabb képet sejtetett.

    A befejezés 100%-ig egyértelmű, szépen levezeti a sztorit az utolsó 15-20 perc.

    Azt kell mondjam egy szempontból egyezik a Donnie Darko-val. Egyszerűen nem találtunk benne logikai bukfencet, ahogy a könyvben se.

    Jelenleg nálam az év legjobb filmje (hahaha, év eleje.. :), de tuti director’s cut bazi sok extrával tömött mega szuper kiadásos DVD megszerzős (miután megnézem most mégegyszer a héten).

  32. Piszkosul kiszámítható film, az első 30 perc után megmondtam, hogy mi lesz a vége, és az lett, blee.

    Amúgy rendben lenne, de így csak egyszer nézős. Többet vártam Martintól, az ő filmjei jók szoktak lenni, ez pedig pénzkidobás volt. Akkor is ha a színek, a színészek és hangulat jó lenne, akkor is történetben mint az Avatar, elhasalt, és többet nem állt fel, még az utolsó mondat sem mentette meg. 5/10

  33. SPOILER
    +
    Memento Spoiler

    Nagyon hasonlított a két film, és nem csak a végkifejlet miatt. Mindkettő olyan volt(legalább is nekem), hogy amint vége lett, mert kezdtem volna ujra, hogy milyen élmény. Állítólag a film televan mindenféle easter eggekkel, amiket meg szeretnék találni.
    A jelenet a halott gyerekekkel meg zseniális

  34. MrHat, nem akarlak lelombozni, de director’s cut-ra ne számíts, Scorsese nem nagy híve a dolognak, szerinte ha egy film már a mozikba került, az legyen a végleges verzió, ezt ő maga nyilatkozta

  35. biztos más is mondta már, de:

    Nekem az a kifogásolt tenger-vetítés teljes mértékben hangulatkeltő, bevezető hatású volt, ott kezdett tetszeni a film, valahogy a King Kongot juttatta eszembe (hogy melyiket a háromból, azt már nemtom).

    én minimum 8-t adnék rá, piszokjó film!

  36. maTThew-nekem is a King Kong-ot idézte az eleje! Amúgy mi van Di Caprio-val? Útáltam régen, mint a sz..rt, de az utóbbi 10-évben nagyot fejlődött szerintem, a kedvenc színészem lett! Minden filmjét kajálom ezerrel!!!

  37. nem is tudom, mikor mondtam filmre, h újranézős és mikor láttam utoljára ennyi embert moziban :D (Avataron kívül..)
    cast&crew-nál még kamilláztam rendesen, h wtf volt ez a film.
    Durva volt, lassabb jeleneteknél is gyártottam az elméleteket, szal vééégig beszippantottak. Leoban én már nem tudok csalódni..jó színész na.
    Aki meg azt mondja erre, h élete legnagyobb csalódása volt (igen, találkoztam ilyen véleménnyel is), az nem fogta fel amit lát, vagy csak nem szeret morfondírozni iylesfajta dolgokon..
    8/10

  38. Nem csalódtam a filmben. Jól fel lett építve, és arra késztet nézzem meg újra, hogy már tudom mi miért történik benne.

  39. SPOILER
    Blady: én nem mondom, hogy ez volt életem csalódása, de mindenképp csalódás volt. Ennél eredetibb lecsengést vártam. Ráadásul én kifejezetten lassúnak számítok, az előzetes megnézésekor nem gondoltam arra rögtön, hogy ő lesz a 67. beteg. Film közben jutott eszembe, és nagyon szurkoltam neki, hogy ne ez legyen, ezért kifejezetten frusztráltan jöttem ki a teremből.
    Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy nemrég néztem meg az Egy csodálatos elmét, szóval már untam a témát. :)
    A hangulata ennek ellenére bejött, néhány jelenet hihetetlen hatásos volt (pl. a náci tisztek kivégzése, vagy a templomos jelenet).
    Szóval nem azért csalódtam, mert nem fogtam föl, amit látok, vagy mert nem szeretek morfondírozni dolgokon, épp ellenkezőleg.

  40. Megnéztem és 9/10. Felesleges bármit mondanom, kb előttem már össze lett foglalva, nagyon bejövős a cucc. Külön vártam, mert a könyv anno nagyon megfogott, hála égnek a könyv belső borítójára írt jövendölés nem valósult meg (“… a könyvből Wolfgang Petersen rendezésével készül a film…” vagy valami ilyesmi…).

    Viszont jelképes minuszpont a vágónak és/vagy Scorsesenek, mert az egyik jelenetetben igen csúnya gány munkát végeztek (nem a vizes háteres dolgokra gondolok)…

    Spoiler Spoiler

    amikor flashbackben látjuk, hogy lelövi a feleségét, majd lefekteti a gyerekek mellé, felső állásból látjuk, amint testhelyzetet változtat Leo és megkezdi a leülést, majd vágás szemből kistotálból látjuk ugyanezt a mozdulatot, csak épp nem folytonossan, hanem időben picit korábban, ergó egyik beállításban már ül lefelé, a másikban még vagy 5 másodpercig guggol és csak utána ereszkedik le.
    Ilyen szarvashibákat azért illik javítani… :)

    SPOILER OFF

  41. Az hogy kiszámítható az majdnem teljesen megbocsájtható, mert így is elérte a hatását. A fényképezés, a zene, egyszóval a hangulat teljesen lebilincselő.
    A legjobb az egészben azok az apró kis momemtumok, amik a film megértéséhez segítettek közben. Mint pl. amikor SPOILER Chuck nem tudja hogy kell kinyitni a pisztolytáskáját, mert sose volt még olyanja.
    Zseniális.

  42. SPOILERES?

    hmmmm… pénteken tekintettem meg. igaából egyáltalán nem érdekelt Leo arcát ki nem állhattam. igen múlt időben írtam mert jól játszotta a szerepét. a film maga egy csalódás volt számomra mert tetszett a felvezetés és miután megszoktam a főszereplő képét vami gy és telicsattanóval véget vártam… de az egész egy kikövetkeztethető dolog volt. egyik részen sem gondltam arra h nah erre nem is gondotam volna mert sajnos majdnem mindegyikre gondoltam:D a fűrészben nagyobbak a csattanók mondjuk ott el van úlozva de ott legalább borzongasz és jujjjujjozol (márha olyan vagy mint én) a memento és a 23 szinte ugyanezt nyújtotta. igen tudom a történet más a csattanók mások. de akkor is hasonlít a egész. és már kétszer elég olt ez az én vagyok a beteg dolog és ráadásul sztem azok jobbak is ennél. 10 per 6 mert megérdemli a hangulata miatt és igen, Leo miatt:D

  43. Hát a film első tíz perce után pontosan megtudtuk mondani a végkifejletett én is, meg a haverjaim is. VISZONT; a hangulat nagyon komoly, nagyon hatása alá tud vonni a film. Nálam 10/6.

  44. nekem ez a sok, mi 10 perc után rájöttünk dolog azért sántít, de ti tudjátok.. senki nem fog egyessel leültetni titeket, csak azért mert nem vágtátok, de 10 perc után megmondani,

    SPOILER!!!

    hogy ő egy beteg és az egész meg van játszva, az nonszensz,

    Én könyv elolvasása után néztem és megmondom, féltem, hogy a történet ismerete után mennyire fog ütni, de komoly volt, állandóan Chuck és a többi “színész” tekintetét figyelni az egyes jelenetek alatt ,a visszaemlékezések óriásiak voltak. szerintem teljesen rendben volt a film, bár sajnálom, hogy olvastam előtte a könyvet.. ilyen amúgy még nem volt..

    De LOL azokra a kommentekre is, amelyek a történetet fikázzák, srácok, ez egy könyv és tökéletesen lett megfilmesítve..

    8/10

  45. vöröszoli: SPOILER

    szerintem csak arra értik, hogy Teddy beteg, ez tényleg gyorsan leeshet (nekem már a trailer alatt). A nagy szerepjáték az nem annyira. Én pl azt hittem, hogy Chuckot cska kitalálja, annyira főleg Teddy kommunikált mindenkivel.

  46. SPOILER

    szerintem előbb-utóbb mindenkinek beugrik, hogy Teddy lesz a 67-ik beteg, de ezzel nincs semmi elrontva.
    én pl végig azt hittem, hogy valami olyasmi lesz a sztori, hogy valaki meg akar szabadulni tőle a kutatásai miatt, és az egész dolog amit itt csinálnak vele, arra megy ki, hogy megőrjítsék (ahogy Smudge is írta), és természetesen neki szurkoltam.
    azt hittem, hogy én vagyok az ész a moziban, és tudom mindenkiről, hogy csak átverés, mindenki “ügynök”, satöbbi.. még a toronyba is direkt engedik be (ezzel magyaráztam, hogy csak egy béna őr volt..). csak a pisztolylövésnél hittem el, hogy engem átvertek rendesen. és örültem neki!

    és szerintem pont ez a zseniális a filmben / történetben. egyetlen gyenge pont volt, a legvége. nem a megoldás miatt, hanem egyszerűen nem éreztem úgy, hogy Teddy komolyan beszél, és igazából ne gyógyult volna meg.

  47. SPOLIER

    Nekem az tetszett benne, hogy annak ellenére hogy a trailer tényleg túl sokat elárult (pl egy Csodálat Elme szintű skizo filmre számítottam, ahol sok minden csak az agy szüleménye), mégis ezzel szemben szerencsére nem azt kaptam, így megmaradt az agyalás lehetősége a film közben.
    Az is szép keretet ad neki, hogy a Teddy szerinti hatalmas összeesküvés, végül is létezik csak nem úgy, ahogy ő gondolta, hanem kicsit másképp, mindenki a maga módján (még ha kiröhögve is azt) de asszisztál a terápiához, vagyis ez egy segítő “összeesküvés”. Emiatt is érdemes még egyszer, ebből a szemszögből megnézni a sziget lakóinak viselkedését, reakcióit.
    Az önkéntes lobotómia, nekem nem Teddy utolsó mondatából, hanem Chuck/doki erre történő reakciójából esett inkább le. (Szerintem aki erre (mert szerintem ez a fő “csavar”)az első 10 perc után rájött, az simán kamuzik :) mert semmi nem utalt rá az utolsó kb. 15mp-ig )
    Értékelés: 10/9

  48. SPOILER

    Huck_Finn:

    “és szerintem pont ez a zseniális a filmben / történetben. egyetlen gyenge pont volt, a legvége. nem a megoldás miatt, hanem egyszerűen nem éreztem úgy, hogy Teddy komolyan beszél, és igazából ne gyógyult volna meg.”

    Nem is beszélt komolyan, meggyógyult, csak nem akart a valósággal együtt élni, s betegnek tettette magát, bár az utolsó mondatával a dokinak ezt leleplezte.

  49. SPOILERES BIZONY

    @hprspc: szerintem erre Huck_Finn is rájött (ha nem, bocs).
    inkább az érződött, hogy tudják mindketten, hogy Teddy nem beszél komolyan (amint valaki bemásolta, ez a könyvben kevésbé érződik, a filmben viszont az utolsó mondat egyértelműen elárulja) – de ez éppen ezért van így jól eljátszva, szerintem.

    a film abszolút 9/10-es, végig ringlispíl, aztán a végén a sok menet közben érthetetlen részlet mind értelmet nyer.

  50. SPOILER

    A film egy vonala teljesen kitalálható, és már a trailer-be n is ráhangolják a nézőt arra, ki a 67-es beteg, szóval azok akik úgy látják, hogy közepes film, mert kitalálható, azok nem a lényegre koncentráltak, hanem arra, hogy beigazolódik-e, amit gondoltak. Gondoljátok, hogy Scorsese elkövetne akkora hibát, hogy csupán ennyi a film?
    Főleg, hogy hasonló témában nemrég születtek alkotások…
    Egyetértek Dr. Fünkével, mondanivalójában hasonlít a Mementóhoz…
    Csak azt tudom ajánlani mindenkinek, hogy nézze meg mégegyszer, mert több is van benne, mint annak napvilágra hozatala, ki a 67-es beteg.

  51. SPOILER

    Szerintem sem kiszámítható… persze a fő helyzetet meg lehet tippelni (mert már láttunk filmeket…) és az később be is bizonyosodik. Na de erre rámondani, hogy 10 perc alatt kitalálható az egész story? Komolytalan…
    Szvsz bár van sok skizo film, de ez valami teljesen új. Úgy fordult át velem az egész világa szépen lassan, hogy pislogni is elfelejtettem. Más skizokban általában van egy csattanó amiben kiderül a turpisság. Itt meg ez végig érlelődik, és csak nagyon lassan jutunk el oda, hogy el is higyjük azt amit már esetleg régen tudunk. Akárhogy is, de a néző Teddy agyával gondolkodik, és akkor van meggyőzve amikor Ő is. Nekem tetszik a vége is, örülök, h egyértelmű és még egyszer megvillan Teddy jelleme.
    Régen nem fogott meg ennyire film. Egyébként engem a komorsága nem tört le valahogy, ennél még az UP-on is szomorúbb voltam :D

  52. szerintem nem azon kell vitatkozni, hogy mennyire kiszámítható-e vagy sem, én is úgy néztem meg, hogy haverom már elején elmondott mindent, de így talán még izgalmasabb volt nézni, amúgy nem tudom, mennyire vonódtam volna be.
    Ennek függvényében pedig érdekes megfigyelni, hogyan változik a díszlet, a zene, a hangulat, DiCaprio játéka

    –SPOILER–
    Senki nem beszélt a nácikról, a H-bombáról, meg a feltűnően sokszor emlegetett erőszakról, pedig szerintem fontos eleme ez is. Mennyi szerepe van a háborús traumának, meg az erőszakos természetnek?

  53. –SPOILER–
    még valami: én úgy tudom, hogy a közkedvelt felfogás ellenére soha az életben nem lehet logikus érveléssel belátásra bírni egy paranoiást, pont azért, mert egy mélyebb, érzelmi háttér van, ami kiváltja ezeket a “defence mechanism”-okat (ahogy a filmben is említették) saját védelme érdekében. Nem az eszét kell meggyőzni arról, hogy semmi para, hanem a “lelkét” úgymond

  54. spinakker:

    SPOILER

    Ez az ész érves dolog szerintem is így van, de a film azért elég jól magyarázza, hogy úttörő a módszer, és Teddy is átlagon felüli intelligenciával bír valószínűleg, ami ezt lehetővé teheti. Ráadásul Ő teljesen racionálisan gondolkodott a saját világában, nem voltak kiszámíthatlan “őrült” dolgai (csak pár halu az elvonás miatt), ebben szerintem különbözik a többiektől. Vagyis megmaradt az esze és a bizonyítékok hatására képes volt belátni a dokik igazát, és innentől előkerültek az elnyomott dolgok.
    Szerintem ez teljesen rendben volt, bár a valóságban lehet nincs ilyen, de azért jó lenne azt hinni, hogy van :)

  55. megkérdeztem pszichológust a kérdésről, ilyen kigyónyulás nincs, hogy elmével belátja valaki a tévképzeteit

  56. @kristu
    persze, rájöttem :)

    SPOILER

    és igen, végülis igazad van. kicsit átgondolva nem annyira fura az a jelenet. de elsőre nekem úgy tűnt, hogy a doki tényleg elhitte, h Teddy nem gyógyult meg, és ezt nem értettem, hiszen látszik, h nem beszél komolyan.. ha meg nem hitte el, akkor miért lepődött meg az utolsó mondaton? vagy csak nekem tűnt úgy, mintha meglepődne? talán csak azon lepődik meg, h Teddy kimondja. elfilozofálgatok ezen magamban :)

  57. Oké, kiszámítható, de 10/10, magával ragadott, megállt az idő, minden ami kell.

  58. SPOILER SPOILER

    @smudge 2010. 03. 07. 23:20
    Bár már érintették többen: a végén magyarázza el a doki, hogy lobotómiát akartak Teddy/Laeddis-en csinálni, de ő nagyon szerette volna megmenteni ettől. Utolsó szalmaszálként egy forradalmi terápiás ötlete támadt: mindenki a szigen csináljon úgy, mintha a kitalált Teddy személyiség lenne a valódi, és Teddyként nyomozva rádöbbenhessen, hogy nincs semmi összeesküvés, és ő pedig nem Teddy, hanem Laeddis, és nem felgyujtották a feleségét, stb. Azaz a személyzet rakta a kompra, ők adták neki a pisztolyt (amiről látjuk a végén, hogy játékpisztoly).

    Egyébként szerintem a regény befejezése sem homályos (már amennyi belőle fentebb olvasható): egy szó sem utal arra, hogy Laeddis “kijózanodva” maradt volna, ebből én úgy érzem az író szimplán “tragédiai” befejezést szánt a műnek, azaz hogy Teddy a gyógyulás után visszaesik, és mégiscsak muszáj megműteni. Azt gyanítom, hogy a forgatókönyvíró találta ki ezt a plusz – fenomenális – csavart. Akárhogyis, le a kalappal! 10/10

  59. SPOILER

    Szerintem simán félreérthető a vége, és lehet vele vitatkozni, hogy tényleg elmebeteg volt-e, vagy valóban rendőr. Bár az előbbi a valószínű. De direkt hagyta nyitva a kérdést sztem sc.

  60. SPOILER

    Hát igen, másodjára is érdemes megnézni, esetleg később, és figyelni hogy milyen arcokat vágnak a nővérek, betegek. Így már értelmet nyer, hogy miért vágnak olyan komor arcot az őrök, amikor megérkeznek a marshallok a szigetre. Hogy Ben Kingsley, néha belezavarodik a játékba, elszólja magát (mint amikor múlt időben kezd beszélni a szökött nőről). A páciensek reakciói, amikor Laeddisről kérdi őket Teddy.

    A film végi csavarral kapcsolatban pedig szerintem a film szerint kigyógyult, csak nem akart tovább élni a valóság tudatával.
    Tényleg ütős befejezés volt, tudták hol kell befejezni, érdekes ugye, hogy valahogy emlékezetesebbek szoktak lenni azok a filmek, amiknek szomorú befejezése van.

    9/10 lazán!

  61. mai napon néztem meg és… lehet hogy hülye vagyok, de én nem számítottam rá az elején hogy ez lesz… de csak az elején. lehet azért mert nem láttam a trailert, vagy mert azt néztem leo mennyire adja a figurát. szerintem marhajó film 8/10 simán mehet rá, ha nem több, majd újranézésnél kiderül. a zene meg mindent visz

  62. SPOILER

    Nos ami engem illet, nagyon hamar levágtam a dolgokat. Sokkal többet vártam a filmtől! Sokkal jobb lett volna – szerintem – ha egy sima fordulatos nyomozásról szólt volna a film, mármint ha tényleg megszökött volna valaki, aztán meg kell találni stb. De így hogy Leo halucinálja a dolgokat eléggé kiszámítható volt egy idő után, s ezért keserű szájízt hagyott maga után. Ettől függetlenül jó volt végignézni, mert lekötött, s ez a 2 óra nagyon hamar elrepült, még néztem volna. Leo nagyon jó volt, csak én mást szerettem volna látni.

  63. SPOILER

    Nos..csak azt tudom mondani, hogy én gyakorlatilag azelőtt nem is hallottam erről a fimről…egy bemutatót nem láttam, azt sem tudtam, hogy létezik könyv formájában is a cucc. Csak hallottam, hogy sokan dícsérik a filmet, ezért énis úgy gondoltam, hogy meg kell néznem. Ezek alapján azt kell mondjam teljesen becumiztam a story-t, meg sem fordult volna a fejemben, hogy az egész csupán egy “színjáték”, sőt még a végén a világítótorony-os jelenetnél sem voltam 100%-ig biztos abban, hogy akkor most tényleg rendőr és valami komoly összeesküvés van a háttérben vagy tényleg csak egy dilis beteg…

  64. SPOILER

    szerintem tök hülyeség azt nézni hogy kiszámítható a film, kb 10 perc után lefogadtam volna hogy ő is bolond és majd az egész sztori valami képzelgés lesz, de simán beszippantott így is, a részletek összeállása pedig így is élmény volt. pl hogy a csaj első feltünésénél miért vérzik a hasa stb… a hajós gagyi háttér nekem is tetszett, amikor furikáztak az erőszakos őrrel az már kevésbé. Mindenesetre olyan minőséget és hangulatott hozzott a film amit ritkán látni manapság! 9/10

  65. Nagyszeru film, nalam sima 8/10. Egy kerdesem van, pontosabban inkabb a velemenyetekre vagyok kivancsi egy jelenettel kapcsolatban.

    S P O I L E R !!
    S P O I L E R !!

    Amikor Teddy ratalal a barlangban Dr. Rachel Solandora, az a jelenet csak egy ujabb hallucinacio, vagy valosag? Maga az egesz szituacio szurrealis, tehat elsore hallucinacionak tunhet, de en hajlok arra, hogy valosagos esemeny volt, egy logikai lyukat tom be legalabbis, ha azt feltetelezzuk, hogy valosag. Teddy ugyanis Solando doktornotol ertesul a vilagitotoronyban zajlo lobotomiaoperaciokrol. Sehol a filmben nem talalunk utalast egyebkent, honnan tudhatna a mutetekrol, amit vegulis onkent valaszt a film vegen. Azt a lehetoseget kizarnam, hogy valami mas modon ertesult errol korabban es a tudatalattija vetitette ki az egesz dolgot a barlangban. Az utolso elotti, megvilagosodas-jelentben legalabbis ugy tunik, Teddy/Andrew allapotanak osszegzeset latjuk, tehat nem hiszem, hogy minden korabbi tiszta pillanataban igy elbeszelgettek volna vele. Valamint Teddy/Andrew barlangba lepesekor a doktorno remult es gyanakvo volt, kest rejtegetett a kezeben a hata mogott – a szigeten mindossze 67 paciens volt, valoszinuleg mindegyiket jol ismerte a doktorno, kortortenettel egyutt es nem tudhatta, Andrew vagy Teddy az illeto, aki a barlangba tevedt. Valamint, kesobb sem kerul elo valosagos szemelykent a doktorno, viszont igy marad a kerdes, honnan tud Teddy a lobotomiarol, ha nem volt valosagos a beszelgetes a barlangban.

    S P O I L E R O F F
    S P O I L E R O F F

    Varom a felveteseket. Sziasztok

  66. Ricsi: jobban is figyelhettél volna. SPOILER.

    Csak Teddy képzeli, hogy mi van a világítótoronyban, amikor látja hogy őrzik (ezt mutatják amikor jön a vihar, talán még beszél is a társával róla hogy gyanús vagy mi van ott). Lehet régi képzelgése, és erre erősítenek rá a dokik, de amikor bemegy az épületbe akkor ha emlékszer: semmi nincs ott.

  67. human: nem vagyok hive az effele kioktato stilusnak, amivel nyitottal, de akkor legyen: te meg figyelhettel volna a kerdesemre, mert marhara nem arra valaszoltal.

    S P O I L E R!!
    S P O I L E R!!

    a kerdes az volt, hogy a jelenet a barlangban valosagos-e. a vilagitotorony maga es az, hogy mi van benne tenylegesen, az teljesseggel lenyegtelen. a lobotomiamutetekre es solando doktornore vagyok kivancsi. mert ha nincs lobotomia egyaltalan a szigeten, akkor bukik teddy hosies onkentessege a vegen. mert azt remelem, te sem feltetelezed, hogy miutan tisztaztak vele az osszes tevkepzetet, belat mindent, csupan a lobotomia-rogeszmejehez ragaszkodik egyedul, ezert mondja a vegen, amit. ha emlekszel, amikor mentek fele az apolok a vegen, az egyikuk kezeben egy hosszukas valami volt, egy darab tiszta feher textilbe tekerve – nekem inkabb tunt muteti kesnek, mint felteglanak. valoszinuleg nem tortat szelni vittek teddyt fegyveres orokkel egy olyan szigeten, ahol nala sokkal veszelyesebb paciensek flangalnak szabadon, maximum labbilincsbe verve (gondolom, egyetertunk abban, hogy teddy nem veszelyes alapvetoen, csak maniakusan hisz a teveszmeiben). tehat mar csak a muteti kesbol es a lassu, fegyveres oros elmenetelesbol – a dramai mondanivalorol nem is beszelve – kovetkezik, hogy van lobotomia a szigeten – kikotoben steg alatt, kisbarlangban, kripta melyen, alagsorban, tokmindegy. van, ez a lenyeg. hogy ezt teddy a vilagitotoronyba helyezi teveszmesen, az nem valtoztat a magan a tenyen – es a kerdesemen, amire a tanitobacsis stilus kozepette melloztel valaszolni. tehat van lobotomia, teddy honnan tud errol? es remelem, nem jossz azzal az olcso valasszal, hogy “nana, hogy van, ezt mindenki tudja”, mert a hallucinaciok leleplezesevel, a vilagitotorony tokures kis szobaival mindez egyaltalan nem egyertelmu. ja es ahogy az elso kommentemben is irtam – nem hiszem, hogy tiszta pillanatabol emlekezne erre a reszletre, mert nem mondtak neki korabban, a szerepjatek elott, hogy oke, teddy meg ket huzasod van, az elso utan szerepjatek, a masoidk utan agylekeles …

    S P O I L E R O F F
    S P O I L E R O F F

    varom a felveteseket tovabbra is. sziasztok

  68. Ricsi: SPOILER

    Onnan indultunk ki, hogy a csaj a barlangban hallucináció volt-e, és szerinted nem, én csak levezettem, hogy miért volt biztosan az. Bevallom az fel sem merült, hogy te más lobotómia helyszínről beszélhetsz, hiszen abban semmi logikai luk nincs, mert még beszélgett is róla Teddy a fődokival, egyértelműen űzik a szigeten hiszen bevált pszichiátriai gyakorlat akkoriban.

    375
    00:29:44,000 –> 00:29:46,799
    A régi tanítás hívei
    a műtétet preferálják.

    376
    00:29:46,800 –> 00:29:52,499
    A pszichiátriai műtéteket. Mint
    például a homoklebeny-eltávolítás.

    A fő összeesküvés nem a lobotómia körül van, a barlangban sem arról beszél főleg a csajjal, hanem más agykisérletekről — így a saját tévképzetét erősíti a kitalált doktornőjével.

  69. Hü én ma láttam a filmet. Nos,úgy ültem neki a filmnézésnek, hogy még életemben nem halottam arról, hogy ez a film létezik, csupán véletlenül bukkantam rá. A vége Nekem borzalmasan homályos, de lehet csak azért mert (a film történet előzetes ismerete nélkül) magával ragadott a történet és sokkal inkább Teddy szeméböl követtem végig az eseményeket. Nem tartom hibának.

    SPOILER

    Szóval, én kicsit sem értem a dolgot. Teddy egy beteg aki az egészet csak behaluzza magának, vagy az összes szigeten dolgozó és lakó szerepjátékot játszik, esetlen a film eleje full valóság és tényleg arra megy ki, hogy a rendőrt megbolondítsák amiért gyanakszik? Az apró jelek amelyek mindenkinek egyértelműek, Nekem nem. Hol derül ki, hogy ki valóságos és ki nem? Az én fejemben számtalan elmélet és elvarratlan szál maradt. Mert amilyen eséllyel Teddy beteg és a terápia része ez az egész nyomozósgatósdi, olyan eséllyel Teddynek semmi baja, csak a társa és mindenki arra játszik ki, hogy Teddyböl legyen a 67. beteg. Engem megtévesztettek. Őszintén. Le a kalappal az értelmi szerző előtt.
    És Teddy tünetei… minden a barlangban elhangzottakat igazolja. Az érvek teljesen oda-vissza értelmezhetőek. Gagyi dobás lett volna az, hogy az egész hazugság és minden a világítótoronyban derül ki. Számomra valószínűbb, hogy az egész igazság, a társa elárulta, tényleg nem kóser a hely, és meg akarták bolondítani. Teddy eljátssza, hogy tényleg beletudták beszélni, hogy beteg, de azt nem hitte el hogy a társa áruló, s ez okozza a dolog végét, mert amikor a lépcsőn ülve Teddy világossá teszi Chuck-nak hogy valójában még mindig tisztában van vele, hogy ö maga rendőr, akkor az áltárs jelzett az orvosnak és Teddyt elviték agytúrásra. Mellesleg a lobotómia nem is annyira hatásos… sőt… egyenesen borzalmas és botrányos.
    Mindegy, a lényeg hogy én azt hittem, hogy kapok egy összefoglalót az egészről, mert nem igazán esett le, de most már belátom, hogy ez egy ilyen történet. Sokféleképen lehet értelmezni.

    Engem azért elgondolkodtat, hogy előfordulhat-e az hogy: éljük az életünket, elhisszük magunknak a világ értelmét, s aztán egyszer csak felébredünk s közlik hogy csak álmodtunk.

  70. Eny: SPOILER

    nyilván a barlangban minden világos, hiszen Teddy saját magával természetesen összefüggővé tudja tenni a saját tévképzeteit.

    A szigeten mindenki szerepjátékot játszik, még a többi beteg is, már amikor a közelükbe engedik Teddyt. Így akarja meggyógyítani őt a doktor.

    A valóságban nincs ilyen kiút az ilyen szintű tévképzetekből mitn ami Teddynek volt, nincs “felébredés” csak intellektuálisan, kell hozzá kémia is.

  71. Azért ez érdekes :P Aki szereti szabadjára engedni a fantáziáját, annak nem ennyi a story ^^ Hogyan lehet egy ilyen fajta film élvezetes ha nem veszünk el benne? Ha nagyon okosan hamar rájövünk mindenre, az régen rossz. :) személy szerint jobban szeretem nem elhinni az egyértelmüt, mert úgy izgalmasabb…. :D kicsit beteg… de ez a film erről szól. Hát nem? ^^

  72. Eny: A film eléggé egyértelműen állást foglal Teddy ügyében, a könyvnél is markánsabban, így a film megfejtésén nem érdemes képzelegni, mert az nem fantázia hanem talán pont az ellenkezője — ellenben a “Milyen lehet …” az már más kérdés, vagy “ha itt más lett volna” vagy hasonlók, de a film végének megkérdőjelezése, mert te fantáziálsz, az nem az igazi, pont hogy gúsbakötöd vele magad, mivel nem nyitott végű.

  73. SPOILER

    Pár perce fejeztem be a filmet, aztán végigolvastam a kommenteket, és be kell valljam, nekem a végéig nem esett le, hogy Leo lesz a 67. beteg. Igaz, nem láttam a trailer-t sem, sőt, nem is nagyon hallottam a filmről ezelőtt. De bennem is maradtak megválaszolatlan kérdések. Pl: Ki írta azt a jegyzetet, amit Rachel Solando szobájában találtak? Amikor a férj-gyilkos nővel beszéltek, az miért írta Teddy noteszébe, hogy fusson? Vagy ez is a színjáték része volt? És volt-e valami jelentősége annak, hogy a C épületben a fogócskázó beteg az atombombáról beszélt?
    Viszont így utólag nagyon sok részlet érthetővé vált, ráadásul a kommentekben is találni érdekes dolgokat. Pl a végére már el is felejtettem Chuck bénázását a pisztolytáskával, de így visszagondolva, zseniális volt. Érdekes lesz újra megnézni úgy, hogy már ezekre figyelek oda. Egyébként a történet már elsőre is úgy magába szippantott, hogy a 67. beteg megtalálásának problémakörét csak mellékszálnak éreztem.
    Nálam mindenképpen 9/10

  74. SPOILER

    Még annyit hozzátennék, hogy egészen az utolsó flashback-ig én sem voltam biztos abban, hogy Teddy tényleg őrült és mindent haluzott, vagy csak ki akarják vonni a forgalomból pont azért, mert rájött az összeesküvésre.

  75. Szerintem is nagyon jó kis film lett, hangulatilag is meg az egész történet ahogy kibontakozik, + DiCaprio respect.

    SPOILER

    és tényleg nagyon sok minden csak újra átgondolással nyer értelmet..

    pl. az elején a víz iszony, így a végére azért elég egyértelmű mitől, tuti újranézős

  76. EscapistPrincess: SPOILER

    1. Nyilván Teddy írta még régebben, amire már nem emlékszik. Arról beszél a doki, hogy már amióta behozták két éve, azóta megvan ez a kényszerképzete, hogy még mindig rendőrbíró, és egy ügy miatt van a szigeten.
    2. Szerintem azért, mert együtt érzett vele, mint beteg a beteggel, és úgy gondolta ez ragyogó alkalom lehetne Teddy számára a szökésre.

  77. PICIT SPOILERES

    Tetszett a film, de számomra a halucinációk “túl tiszták voltak”,pl. az hogy bekompoztak mint két rendőr, caprional pisztoly volt, mégcsak nem is sejtették velünk hogy itt valami bűzlik(most így hirtelen ennyi jutott eszembe). A film megnézése után olyan érzésem volt, mintha 3/4 részig csak felesleges köröket futtattak volna a nézővel. Aztán javítsatok ki, hacsak nem figyeltem eléggé!

  78. Eszméletlen film. Most néztem meg, 2010 legjobbjai között van a helye nálam.

    SPOILER

    Az mondjuk elég abszurd, hogy a doktorok, ápolók és felügyelők ilyen jó színészek legyenek :) Mármint a doktor-ápoló-felügyelő KARAKTEREK legyenek jó színészek. Értitek.

  79. SPOILER

    Az egész csak a kísérletezésről szólt, szerintem. Odaküldték a főszereplőt egy beépített emberrel, és a film végén megpróbálják neki bemesélni azt, hogy mi történt, teljesen logikus, és egyértelmű manipuláló gondolatmenettel (még talán én is elhittem/elhinném).
    Viszont.
    A főszereplő kilogikázza azt, hogy mit akarnak hallani tőle, és időnyereség reményében el is mondja, viszont a film utolsó 2 percében a túlzott bizalma társa felé lesz a veszte.
    Nem a film utolsó mondata volt a kulcs, hanem a film utolsó képkockája: a világítótorony.
    A szemünk láttára nézte végig a főszereplő az egész világítótornyot, ÉS SEMMIT nem talált, ami műtétekre utalt volna, sőt, ezt megerősítendő, a főorvos úr is halucinációnak vette a “sátáni műtéteket”. Akkor még is: mikor elvezetik a főszereplőt a végén a műtéthez, miután elhangzott az utolsó mondat, miért a világítótorony az utolsó képkocka amit látunk? Miért nem egy szoba, egy épület az intézmény egyik blokkjában?
    Ezen gondolkozzatok el.

  80. SPOILER > Nagyon hangulatos darab, főleg ha utólag visszagondolsz, hogy látszott nincs valami rendben Teddyvel. Bár a valójában a skizó csavar várható volt, már a giga paranoiatól kezdve (narkó a cigibe). De még mindig feelingesebb, hogy megrendezték a dolgot meg minden, mint mondjuk a szánalmas Azonosságban.
    Egyébként para a téma bárkinek, aki már átélt olyat amiről másnap nem tudta megtörtént e.

  81. Ez a film volt életem egyik sőőőt.. életem legrosszabb filmje amit eddig látam… nagyon jó történetet lehetet volna belőle csinálni de mivel az egész egy vontatott *** volt ezért nálam 10/2 … a 2 pontot meg a végéért kapta mert az legalább ért valamit… Személy szerint ezt egy 1 órába lelehetett volna bonyolítani nem pedig 2óra + ba…

  82. SPOILERES

    Én ezt a filmet úgy néztem meg, hogy az elmúlt egy hétben hallottam róla, hogy van. Egy unalmas filmre számítottam, és valahol az is, de a sztori annyira magával ragadott, hogy szinte végig lesem vettem a tekintetem a filmről. Hogy ki a 67-ik beteg, arra igen, rálehetett jönni, aki odafigyelt a filmre, de a film vége meglepett, nem így képzeltem el, végig követtem a filmet, találgattam hogy mi lehet ennek a vége, és bevallom őszintén, az utolsó 30 percben valami olyasmi befejezésre számítottam, mint a Lazarus-projectben volt, nem tudom miért. Még 2-3x biztos megnézem a filmet. 10/9

  83. SPOILER

    Belegondoltam hogyha mondjuk erről a filmről érettségin irnának a gyerekek, állitom 40 százalékuk tényleg ugy értelmezné mint ahogy többen irták feljebb -ő valoban egy rendőrbiró aki rájön az összeesküvésre, és ezután mindent elkövetnek hogy elhitessék vele hogy dilis. és ő LEGYEN a 47 beteg.Természetesen nem erről van szó és a filmet,-ennek megfelelően- a lehető legszebben zárták le… a főszereplő meggyógyul, tehát a terápia sikeres volt, ám ez egyben a főszereplő “halálát” jelenti azzal hogy igy viszont nem képes ” szörnyként” élni.

  84. Tegnap megnéztem. Még most is totál a hatása alatt vagyok. Megdöbbentő, zseniális. Ma megint megnézem és talán holnap is :)

  85. Nagyon jó film, nagyon jó színészi alakításokkal!
    Csak egy dolog…Világítótorony,doki mutogatja a gyerekeinek a képeit és a kislánynál azt mondja,h ő az akiről mindig álmodik…ha valóban összeesküvés, akkor a doki nagyon ráhibázott:)

  86. SPOILER

    Azt az egyet mondja már meg valaki, hogy a végén, a nagy finálénál, miután Leo (vagyis ha jól értelmezem a sztorit, akkor Andrew Laedis) felteszi a kérdést, hogy szörnyként élni vagy jó emberként meghalni jobb, akkor a dokija (aki a fantáziájában Chuck) miért úgy szól utána a filmben, hogy TEDDY? Elvileg csak az orvosi terápiás színjáték miatt hívta mindenki Teddy-nek, a valóságban ő Andrew. És ha valóban meggyógyult Andrew, akkor már mindennel tisztában van, vagyis arra sem lehet fogni, hogy filmes eszközökkel így próbálták érzékeltetni, hogy még mindig fantáziavilágban él. Ha az a szitu, hogy meggyógyult és önként választja a lobotómiat, akkor számomra teljesen érthetetlen, hogy a doki miért úgy szól utána, hogy TEDDY?

  87. SPOILER A VÁLASZBAN IS, JELÖLÖM

    mert azt hitte,hogy vissza esett a képzelt világába,pedig igazából nem csak úgy tett mintha, mert nem akart tovább úgy élni,hogy tudta hogy megölte a feleségét,aki megölte a gyerekeiket,ezért csinált úgy mintha nem sikerült volna vissza hozniuk a valóságba

  88. SPOILER

    Szerintem pont azért nem hihette ezt a doki, mert előtte tett fel Leo egy olyan kérdést, ami egyértelművé tette, hogy tudja, mi a valóság. Erre döbben rá a doki, csak azt nem tudom, hogy amikor döbbenetében utánaszól (és ugye azon döbben meg, hogy valóban meggyógyult és csak tetteti a képzelgést), akkor miért Teddy-nek hívja. Ez bennem olyan érzést keltett, mintha nyitva hagytak volna egy olyan verziót is, hogy valójában egy egészséges ember vettek rá a lobotómiára, és ő valójában Teddy és tényleg minden igaz, amit képzelgett, bár ennek a logikai részét akkor sem tudnám levezetni, ha az életem múlna rajta. Szóval miért Teddy? ;)

  89. Lala: de ha nincs logika a feltevésed mögött akkor hogy lehetne vitatkozni vele? Akkor az csak hit. Pl kérdezve teszi, hogy Teddy? az mindenképp kételkedést jelent a részéről.

  90. SPOILER

    human: Valóban nincs logikai háttér amögött, hogy ő alapból nem volt beteg (legalábbis én nem tudom levezetni), csak azt szerettem volna megtudni, hogy ez az utolsó momentum valami egyértelmű dologra utal, vagy csak az a célja, hogy pont ilyen dolgokon gondolkozzon a néző, mint amit én is felvetettem. Mert ha nem lett volna ez a “Teddy-zés” a végén, akkor sima ügy, beteg volt, meggyógyult, nem akar így élni, stb., de így ismét felvetődnek kérdések. Mondjuk pont ettől jó egy film, hogy nincs minden szájbarágva.

  91. Szerintem azért Teddy-zett mert a képzelgéseiben ez volt a neve és aki Andrew-nek hívta annak nekiment. Gondolom a doki nem akarta ezt megkockáztatni.

    Viszont mikor pici voltam,volt egy macim…ő is Teddy volt:-)

  92. Én is tegnap láttam és nagyon jó film szerintem. Gyönyörű képek (tényleg néha csak úgy jó volt nézni, amit látok), a zene nagyon sokat adott a hangulathoz (az említett megérkezésnél az elején főként), DiCaprio meg tényleg vérprofi. Én is úgy voltam régen, mint sok kommentelő, hogy DiCaprio kis nyálgép (főleg mert a suliban állandóan rácsorgatták a nyálukat a csajok), de mára bizonyította, hogy remek színész. A végét én is sejtettem kb a felétől, de akkor is élvezet volt nézni, hogy hogy jutnak el odáig (sőt néha el is bizonytalanodtam). Szóval nem is igazán a vége izgatott, hanem folyamatában az egész (ez kevés filmnél van így nálam).

    Innentől SPOILER:
    Most a kommenteket olvasva én is továbbgondoltam, kételkedtem, hogy tényleg annyi-e a vége, amennyi, de rájöttem, hogy igen, nem Teddy volt a végén sem, csak nem akart Andrew-ként élni. És számtalan jelenet, ahogy említettétek, és most így átgondolva tényleg zseniális (pl Chuck pisztolyos szerencsétlenkedése). Jackie Earle Haley feltűnésén meglepődtem, és jól játszott ő is. Tényleg meg kell nézni még egyszer, a lényeg ismeretének tükrében is. Ja és szerintem azért hívta a végén a doki (Chuck) Teddy-nek, mert 2 éven át csak erre a névre hallgatott.

    SPOILER vége

  93. Nekem is a végén esett le a dolog.***Spoileres**** Habár az elején az apró jelekre felfigyeltem és magamban mondtam is hogy :” nah de erre most mért kell rázoomolni ? ” de egyáltalán nem gondoltam arra hogy Teddy a beteg.
    Aprób jelek mint pl.:ideges őrök;pisztolytáska;jelvényre tett megjegyzés;az udvaron bokrót nyíró kikészült nő aki integet ,ő pl fel is ismeri;nevető ápolók;hivatalos iratok nem kiadása ; (asszem ezek így sorba) és mindegyikre csak rálegyintettem …A legvégén mikor már Teddynek kezdtem hinni , hogy ez tényleg egy kísérleti telep akkor átgondoltam a jeleket és rádöbbentem az igazságra.
    Nincs mit magyarázni közel tökéletes film!!!

  94. SPOILER

    nekem csak egy kerdesem lenne.

    amikor kihallgatas volt es az egyik nocike vizet kert a doki elment, es egy papirdarabra rairta azt hogy fuss! akkor azt miert irta ra Teddy-nek?

  95. spoiler: szimplán amiért egy “rab” a másiknak azt akarhatja üzenni hogy fuss (amíg lehet). :D

  96. SPOILER

    Lehetseges.
    De semmi ertelme nem volt akkor ennek az egesznek. Max annyi, hogy radobtak meg egy lapattal arra, hogy azt higyjuk tenyleg kiserleteznek emberekkel.

    bar igazabol ott volt leesos a dolog amikor a szemelyzettel beszelt egykupacban es mikor megfordult hatul a doki es az egyik szinesboru alopo osszenezett es elmosolyogott.

    jo film volt. 10/8

  97. Én Lala-val értek egyet, illetve oszton a nézeteit. Bennem is megmaradt az a kérdés, hogy akkor most melyikük verziója a valós. Szerintem nem derült ki 100%osan, hogy tényleg a dokiék mondják a frankót, de ettől volt számomra 9/10es. :)

  98. A filmet az egyik szakmunkás haverommal néztük és elöször felse fogtuk hogy mi történt a filmben, nagyon kemény film az ilyen filmeket többre nézem mint az Avatár féle filmeket.

  99. SPOILER

    Látom páran nem értik, hogy a nő miért írta le Teddynek, hogy fuss. A válasz egyszerű. Az egész szigeten szinte teljes szabadságot kapott Teddy. Járkálhatott kedvére, a színjáték – vagyis az újfajta kezelés miatt. Nyilván tudta a nő is, aki feltérképezte a helyzetet. Hiszen Teddy szabadon kolbászolt, ezért simán leléphetett volna. Csak a képzelgése miatt félreértelmezte a menekülés lehetőségét.

    A papírt meg ki írta a cellában? Szerintem az orvosok szándékosan helyezték oda. A cél az volt, hogy Teddy magától összerakja a képet, és lényegében magát gyógyítsa ki a részletek megismerésével. A papíron szerepelt a neve és álneve közötti összefüggés, illetve az is, hogy ő a 67-es beteg. Vagyis amivel a végén el akarták neki magyarázni a dolgokat, azt eredetileg a cetlire írták, hogy Teddy jöjjön rá magától. Legalábbis SZVSZ.

  100. Spoiler:

    Nekem a kommentek olvasása közben esett le, és lehet már más is írta a végén, mert nem volt időm mindent elolvasni, hogy az elején azért volt a vetített háttér, mert ezek szerint azt is képzelte. Valaki megkérdezte, hogy ha az egészet csak képzelte, akkor hogy került a kompra. Hát ezaz, hogy nem is került oda, csak gondolta, ezért a béna háttér, mert nem valós emlékből táplálkozik.

    Amúgy a film nekem kicsit vontatott meg hosszú, és tényleg kiszámítható. A vicces az, hogy ettől függetlenül baromi jó rá visszaemlékezni, valahogy nekem a Csodálatos Júlia jut eszembe (SPOILER következik), ahol tök unalmas a film, de a vége miatt azt mondom, hogy megérte végignézni, mert amúgy nem értenéd a csattanót…

  101. Pingback: Elhagyatott elmegyógyintézetek - Usa | Szellemváros blog - Szellemvárosok a világban.

  102. Most jutottam el oda hogy megnézzem a filmet, azt kell mondanom nagyon ütött. Az újabb Scorsese filmeket kissé túlhypeoltnak éreztem ezért is volt ez várólistára rakva már évek óta. Méltatlanul, mert azt kell mondjam jobban tetszett mint a Wall Street vagy akár a Departed.

    Mindenféle előzetes információ nélkül néztem, annyit tudtam csak, hogy az 50-es években nyomoznak egy szigeten egy eltűnt beteg után. Szerintem e teljes élményhez pont elég is ennyi információ. Trailert sem érdemes megnézni, aki nem tud dönteni, hogy rászánja-e a 2 órát annak is jobb megnézni az első 5-10 percet és úgy dönteni.

    A zene, a fényképezés nagyon jó, iszonyatosan frankón megteremti az atmoszférát, a színészek játékába se lehet belekötni, mindenki odatette magát. A történet is hamar beszippantja az embert.

    Innentől SPOILER lehet
    Általában jól meg szoktam tippelni ezeket a dolgokat, de ennyi infóval nekem egyáltalán nem volt nyilvánvaló a filmvégi csavar, a pisztoly eldördüléséig hittem az összeesküvésben. Így utólag már tényleg meg lehet látni az érdekességeket, de pont ez a szép benne. Az viszont nem teljesen világos Chuck miért hagyta egyedül Teddyt a szikláknál. Az rendben hogy karakterben kellett maradnia és a felettese utasította hogy mostantól egyedül megy tovább, de miért nem várta meg? Nem volt ugyan fegyvere, de mégiscsak ő volt a legveszélyesebb betegük mint később kiderült. Fura volt hogy hagyták egyedül kóricálni a szigeten. Mindenesetre egyszer majd újranézem, érdekes lesz odafigyelni az apró részletekre, felteszem van benne elrejtve sok finomság.

    SPOILER vége

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.