Gran Torino

Walt, a környék Wilson bácsija, a koreai háború veteránja, régimódi és egy csöppet rasszista. Az elmúlt sok év során a szomszédjai helyén ázsiai családok jelentek meg. Amikor a környéken garázdálkodó és a pázsitjára tévedő ázsiai bandát elkergeti, a szomszédok hősnek könyvelik el, s attól kezdve mindennap ajándékokkal zarándokolnak az ajtaja elé. Walt nem tudja elmagyarázni, hogy nem csak az ázsiai bandákat gyűlöli, hanem mindenkit, őket is.

Eastwood és az ötlövetű

Először megismerjük a világot Walt szemén keresztül: a hálátlan családot, a bunkó fiatalokat, a lézengő bandákat, az erőszakot az utcán, a tulajdon iránti tisztelet hiányát. Ilyen amikor a szomszéd, ázsiai fiú, Thao megpróbálja elkötni a Gran Torinot, Walt ereklyeként tisztelt autóját. Miután rajtakapják, a fiú szülei ragaszkodnak hozzá, hogy büntetésből, illetve engesztelésből két hétig dolgozzon Waltnak. Thao első feladata, hogy megszámolja a madarakat a fán. Walt idővel egyre közelebbi kapcsolatba kerül a szomszéd családdal és a család kultúrjával Thaon, illetve a nővérén keresztül. Mindeközben a banda tovább terrorizálja a környéket, és Walt végül úgy dönt, hogy a védelmét kiterjeszti a szomszédokra is.

– He dishonored the family and now he has to work off his debt. It’s very important that you accept, and it would be an insult if you refuse.
– Why is this being put back on me? He’s the one who tried to steal my car. All of a sudden, I’m the bad guy in this.

Habár minden ismerős dicsérte a filmet, én makacsul ragaszkodtam a saját elképzelésemhez, hogy ez a film egy autófetisiszta modern western, egy újabb magányos hősös bandaaprító kommandó. Ha egyáltalán akad még valaki, aki nem látta a filmet, és ugyanezért ugrotta át, azzal örömmel közölhetem, hogy persze tévedtem. Az viszont kétségtelen, hogy a film ízig-vérig „amerikai”. Bárcsak mindenki olyan rugalmas személyiségszerkezettel rendelkezne, mint Walt – de azok tiszteletére, akik még nem látták, legyen elég ennyi.

– I promised your wife I’d get you to go to confession.
– You’re kind of fond of promising things you can’t deliver on. Right, Father?

Tetszett a film. Azt is kimerem jelenteni, hogy nagyon tetszett. Nem kolosszális, nem lehengerlő, és nincs bennem megbánás, hogy nem néztem meg korábban, de jó volt. Sikerült az amerikai filmes közhelyekből egy jó mozit készíteni.

ezagyerek
írta
2010. 03. 23. 15:30
megjelenés
28
hozzászolás


28 hozzászólás a “Gran Torino” bejegyzéshez

  1. Trailer tényleg “egy újabb magányos hősös bandaaprító kommandó” filmet sugallt, sőt a plakát is. Ennek ellenére nem csalódtam a filmben, hisz rendkívül jól felépített karakterfejlődős film. Párbeszédek néhol kellően viccesek és oldják a film komor hangulatát. Clint Eastwood színészként és rendezőként is megmutatta ezzel a filmmel, mennyire profi. Nekem 2008 legjobbjai között van.

    SPOILER

    Film vége külön plusz pont. Sikerült úgy lezárni, amire nem számítottam. Azt lehetett sejteni, hogy élve nem tér vissza, de így zseniális volt, ahogy beijesztette a bandát.

    /SPOILER

  2. Picit úgy éreztem, ez inkább tartalom, mint kritika, szívesebben olvastam volna a posztoló véleményét jobban kifejtve.

  3. A film azoknak az embereknek külön örömet nyújt, akik látták a Piszkos Harry-filmek valamely részét, vagy a Dollár-trilógiát. A film úgy volt beharangozva, mint Eastwood utolsó filmje, elköszönt Harry Callahan karakterétől a lehető legzseniálisabb, legkönnyfakasztóbb módon. A film tény, hogy többedszerre már nem az igazi, de utólag már vagy legalább hússzor-harmincszor néztem végig a zseniális végejelenetet, amit már föntebb is említettek. Aki átfogóbban ismeri Clint filmjeit, az érzi, hogy ezzel sem csinált forradalmasat (de épp ez volt a lényeg, összeszedni mindazt, amit életében csinált). A filmjeiben általában meghalnak a főszereplők SPOILER! de önmagát még egyben sem ölette meg (SPOILER: pl. Morgan Freeman halála a Nincs bocsánatban, Tommy Lee Jones Halála az Űrcowboyokban, Hilary Swank halála a Millió dolláros bébiben).
    Tény, hogy a film megnézése után megmarad egy olyan keserves szájíz, és nem pedig bőgve jön ki a néző a moziból, hanem csak úgy komótosan. Túl akarja tenni magát a filmen, de nem megy. Ez azért van, mert Walt karaktere egy teljesen egyedi módon lopta bele magát az emberek szívébe. A halhatatlan idős hős.
    Valójában Clint legtöbb munkássága tartalmaz egy erős westernvonalat, és ebbe egy picit többet adagolt. Látszik, hogy már a Milió dolláros bébivel le akart köszönni, de végül túl háttérbe szorult, és még csak fegyvert sem fogott a kezében (bár akkor megvolt az Oscar-jelölés).
    Aki látta a Nincs bocsánatot, az akár azt is mondhatja, ez ugyanaz a film, csak más a végkifejlete (SPOILER: Nem hal meg), abban nem csak rá van kiélezve, és hát az valódi western. De akkor még Clint 62 éves volt, miért hagyta volna abba a filmezést? Tehát lényegében: a Nincs bocsánatban a westernkarakterektől búcsúzik, ebben meg a Piszkos Harry karakterektől. Lényegében a két karaktere ugyanaz. Valljuk be: Clint Eastwood egy karakterszínész, de a karakter, amit alakít, a filmtörténelem egyik legjobbja.

  4. TheManWithNoName erre csak annyit tudok írni, hogy /agree:))
    Nem nagyon jönnek be az olyan filmek, amelyek nem tartalmaznak látványorgiákat, de ez a film nagyon tetszett.

  5. “Valljuk be: Clint Eastwood egy karakterszínész, de a karakter, amit alakít, a filmtörténelem egyik legjobbja.”
    Clint az isten!!!!!!!!!!

  6. A kritika-író szándékosan szúrt be két semmitmondó idézetet? Mert ezeknél sokkal jobb pár-sorosok voltak a filmben…

  7. Amikor megnéztem a filmet, utána nem tetszett.
    De most, hogy az írást olvastam eszembejutott a film, és így utólag már tetszik.
    Valószínű meg fogom nézni másodjára (kevés filmet nézek meg kétszer), szerintem azért elég jó lett.

  8. na úgy látom megérte off-belepofázni egy másik “cikk” kommentjei közé,hogy nem találom a Gran Torino kritikát.
    Bár ez “izé” azé’ elég gyenge lett.A film meg egyszerűen átlagos volna ,de Clinttel fákinóvszóm.

  9. Nálam már lassan egy éve megvolt, majd töröltem – nem érdekelt. Aztán egy haver megnézte és azt mondta coolf*sz*

    Lényeg: megnéztem és nagyon tetszett. Az öreg Clint nagyon hozta a szerepet és ültek a poénok is. Nekem valamikor újranézős (pár év azért kell) és 8-at adtam rá.

  10. Szerintem zseniális film, a vége kicsit talán túlságosan hollywoodi,de egyébként nekem 9 pont. A Doubt és a Reader mellett a legjobb film 2008-ban.

    A hallmark du. kicsit fájt is. És ha még egy pici kritika mehet, egyetértek Neolith-tal, ez nem volt több, mint zanzásítása egy filmnek, ami azért ennél messze többet mond.

  11. SPOILER (?)

    Ezt a kritikát úgy kellett volna kezdeni, hogy Clint (nem Walt, Clint) áll a felesége temetésén, és morog. És kész. Ennyi. Tökmindegy mi van utána. Innentől kezdve a film behúz, és mindenki mennyen nézni.

    AZ A MORGÁS WAZZE…..

  12. Én is hasonló előítéletek miatt halogattam, és Eastwood-ot se szeretem, mint színészt (rendezéseivel kapcsolatban felemás érzéseim vannak, a Mystic River például bejött). Aztán persze jött a derék beadása, és kifejezetten bejött a film, még a sarkított felépítés ellenére is tudtam élvezni ezt a néhol könnyed humorral fűszerezett szociodrámát. Lehet, hogy ebbe az is belejátszott, hogy alapvetően gyenge filmet vártam a pontszámok és a kisebb hype ellenére, de azért ez nálam az átlagosan jó filmek fölött van egy fokkal, még ha nem is lesz klasszikus. Van valami szerethető az egész atmoszférában, nekem megért egy 8/10-et.

  13. Igyekszem reagálni, mert a nagyfőnök még nem látta, és kerülné a kapcsolatot a poszttal.!

    @Neolith és @esztair:
    Egy kicsit óvatosan álltam hozzá a filmhez. Mindig ez van, amikor előbb ér el a hype. Arra számítottam, hogy egy mogorva, merev, kiégett western hős fog embereket halomra lőni. SPOILER: Meglepett, hogy milyen gyorsan belement, hogy együtt vacsorázzon a családdal. Meglepett, hogy milyen gyorsan megkedvelte a fiút. Utólag úgy gondolom, hogy a saját előítéleteim miatt csalódtam. Én úgy éreztem, hogy Walt – bocsánat – Clint egy öreg konzervatív idegengyűlölő, ami nyilván hibás, már csak a karakter neve és származása miatt is. Egyszerűen túl gyorsan fejlődött a karaktere az én ízlésemnek.

    Mindemellett nagyon tetszett a film. Nagyon jól bemutatja, hogy mit gondolnak az emberek, hogy mit gondolnak az idősek a fiatalokról. Az elején megragadta a figyelmem és a szereplőlistáig nem is engedte el. A végén pedig eltörött a mécses, ami mindig jó pont tud lenni egy filmnek.

    @TheManWithNoName:
    Egy kritika egy rajongótól. :)

    @pisketi:
    A posztíró – jelesen én – azért azokat az idézeteket szúrta be, mert az tetszett neki – azaz nekem. Ez nem jelenti azt, hogy csak ez tetszett, sem azt, hogy rossz ember lennék, amiért nem azt választottam, amit te választottál volna.

    @FineyMcFine:
    Csak így tömören.

    Néhányan azt írták, hogy ez nem kritika, hanem valami más. Értem én. Human rendszerint olyan kritkát ír, ami inkább azoknak való, akik már látták a filmet, és ki akarják beszélni – szerintem. Én pedig azokat a kritikákat szeretem, amik keveset írnak a filmről, csak a legeslegszükségesebbet a kedvcsináláshoz – azoknak, akik még nem látták. Én ez utóbbi követelményeit próbálom teljesíteni. Igyekszem a következő írásokban – ha lesznek – odafigyelni erre.

    Átgondoltam, mehet!

  14. Nem mondtam, hogy a posztíró rossz ember lenne. Viszont az érdekelne, mi tetszik az elsö idézeten? (Amúgy nem kötekedni akarok, tényleg kiváncsi vagyok.)

  15. Jó kérdés. Nem tudom pontosan megfogalmazni, de ez a beszólás akkor nagyon bejött. Bosszúságot éreztem, hogy az ázsiai család a kultúrájukra hivatkozva akarja belekényszeríteni valamibe, ami eleve az ő hibájuk miatt alakult ki. Mindig furcsának tartom, ha valaki megpróbálja a saját kultúráját ráerőltetni másra, és tetszett, hogy Walt ezt ilyen tökéletesen megfogalmazta. (Pl. nem elküldte őket a fenébe.)

    A másik is ugyanezért tetszett. A pap erősködött, hogy mit ígért a feleségnek, hogy Walt majd mit csináljon. Hát, ez nem így működik. Tökéletes döfés volt, hogy “Ön szeret olyanokat ígérni a hívőknek, amit nem tud betartani”.

    Hát, ezért. Neked mi tetszett?

  16. Így már érthetö:) Nekem az összes Clint-fiatal pap dialógus tetszett, na meg amikor leosztotta a fehér gyereket a néger srácokkal együtt. Remélem még bírja egy ideig az öreg, és forgat pár jó filmet – öregkorára nagyon összeszedte magát.

  17. pisketi: szerintem már csak rendezni fog.

    TheManWithNoNam: szép kifejtés, miért jött be neked a film.

  18. Nagyon-nagyon sokáig nem szerettem Eastwood-ot, de aztán jött neki ez az öregkori buzgósága és olyan filmeket hoz, hogy többségüktől agyam eldobom (Mystic River naaagy kedvenc).
    Ez a film sem volt kivétel. Ahogy már páran mondtátok is, az első jeleneteknél beránt. Már régebben láttam, de hétvégén újranézem, azt hiszem. Clint FTW!

  19. Alien: Én is úgy gondoltam. Clint a korához képest jó formában van, de föszereppel szerintem már csak akkor bírna el, ha fekvö beteget kellene alakítania:)

  20. Így van.
    Pontszám kérdésében az IMDB elég nagyszámú szavazóbázissal bír. Ott is érdemes a bontásokat megnézni, hogy a 13 éves lányok pontozták-e fel a filmet, vagy a 20 éves fiúk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.