A cápa 35 éves

Azért jegyzik a dátumot, mert az első blockbuster volt. Spielberg papa indította az egész bulit, aztán pár évre rá Lucas jött a Star Wars-szal. Cirka 250 millió jegyet adtak el a filmre, ha beszámolnánk az inflációt akkor majdnem Avatar mennyiségű dollárnál vagyunk.

Amibe durva belegondolni, hogy A cápa a kritikusok között is elismerten jó film. Erről mondjuk az is tehet, hogy a mechanikus cápával sok gond volt, így Spielberg nem tudta annyiszor mutogatni a filmben, mint tervezte. Ez azt eredményezte, hogy még jobban a karakterekre, a cápát vadászókra helyeződött a hangsúly, így sima szörnyfilm helyett egy jobb dráma lett.

Nyilván valamennyire igazságtalan a mostani blockbusterekhez mérni, túloztam az előbb, mivel manapság több nagyközönségnek szánt film készül, így két évente simán van közöttük olyan, ami tetszik az embereknek és a kritikusoknak is, mint A cápa. Na persze olyanok is akadnak, mint a Transformers 2.

A Jaws posztere

30 hozzászólás a “A cápa 35 éves” bejegyzéshez

  1. múltkor néztem meg újra, nekem még mindig bejön, bár néha felgyorsítottam az eseményeket :)

  2. A Cápa tényleg rohadt jó film, és még valamiben első: először neki volt TV Spot-ja, ha jól tudom :-)

  3. engem az döbbent meg, hogy egy kvázi lényhorror, ekkora siker lehetett. ez nem az a műfaj.

  4. Érdekes, hogy a magyar bemutató meg napra pontosan 10 évvel az USA premier után volt, 1985. június 20-án.

    Reménykedtem benne, hogy a 25. és 30. évfordulós DVD-k után idén megkapjuk végre Blu-rayen is, de a Universal másként gondolta :(

  5. Hogy én mennyire rühellem ezt a filmet basszus :D :D
    simán bealszom rajta olyan unalmas :P
    Sztem maradjunk csak a Star Wars-os szülinapoknál inkább :D

  6. Kis takonyként előbb olvastam mint láttam volna a filmet , azon ritka könyvek közé tartozik ami filmen is jó volt. A könyv a jó öreg Albatrosz sorozatban jelent meg…
    Ha jól rémlik a filmből kimaradt 1-2 szaftos jelenet .

  7. Amikor először láttam, csak az ujjaim mögül mertem kikukucskálni azoknál a bizonyos jeleneteknél (hú de rég volt). Ma már csak a nosztalgia miatt nézem, de valóban zseniális alkotás.

  8. Én még most is nagyon szeretem a filmet! Amint kihajóznak hárman a tengerre, onnantól elkapcsolhatatlan. Ahogy vadásznak a dögre, ahogy mesélgetnek este sztorikat egymásnak, ahogy váltakozik a kalandfilmes és horroros hangulat, egyszer könnyed a zene, máskor meg idegtépő (J. Williams plusszpont:)) Azóta sem sikerült egy normális cápás filmet csinálni. Mondjuk nekem a Háborgó mélység nagyon bejött, de ez vitatott film eléggé.

  9. Sziasztok!
    Nekem személy szerint NAGY kedvenc de csakis az első szinkronnal amiben Martin Brody hangja Dunai Tamás.

  10. én is pont a minap néztem újra, még mindig qva jó, akárhányszor képes vagyok megnézni :)

  11. Bar nem szeretem A capat, de ketsegtelenul az egyik legjelentosebb film a filmtortenetben. Amugy kulon erdekesseg, h egy honapban adtak ki a Nashvillel, ami Uj-Hollywood zaroakkordjanak tekintheto, A capa pedig a blockbuster korszak egyertelmu nyitanya.

  12. Hát ha beleszámoljuk az inflációt akkor konkrétan +250millió dolláral veri az Avatart (Legalábbis az USA-ban), legalábbis boxofficemojo szerint.

  13. Nem tudom tudjátok-e de ez a történet egy az egybe Robert Shaw azaz Quint ötlete volt.

    A japánok küldtek egy tengeralattjárót, és megtorpedózták az Indianapolis-t. A visszaúton. Amikor jöttünk visszafelé, miután leszállitottuk a bombát. A hiroshima-i bombát. Ezerszámra voltunk ott a vizben. A hajó 12 perc alatt elsüllyedt. Vagy fél óra múlva jelent meg az első cápa. Tigriscápa. Jó 4 méteres volt, tudja, honnan lehetett megállapitani? A vizben jobban látni a fejétől a farkáig. Mi semmit sem tudtunk, ugyanis az akció annyira titkos volt, hogy még vészjelzést sem adtak le. Az eltűnésünket sem jelentették egy hétig. Amint világosodni kezdett, megindultak a cápák. Megpróbáltunk szorosan együtt maradni. Ahogy ilyen régi képeken láttuk, amik a waterloo-i csatát ábrázolták, arra gondoltunk, ha jön a cápa, az első ember, akit megtámad, majd üvölt meg rúgkapál, mire a cápa beijed, fogja magát és elkotródik. De előfordult, hogy nem kotródott el. Van, hogy csak egyszerűen bámulja az embert. Egyenesen a szemébe bámul. Rettenetes az a tekintet. Olyan élettelen a szeme, olyan, mint egy baba üvegszeme. Ahogy közeledik feléd… olyan, mintha nem is élne. Csak, amikor harap, akkor érzed, hogy él, olyankor kifordul a szeme fehérje, és valami idegborzoló, rettenetes sikolyt hallasz. A viz hirtelen vörös lesz, és te hiába sikoltozol, hiába rúgkapálsz, jönnek a cápák, és darabokra tépnek. Aztán mire felkelt a Nap, 100 ember veszett oda. Nem tudom, hány cápa volt, talán 1000, óránként felfaltak átlagban 6 embert. Aztán csütörtök reggeltájt megláttam az egyik barátomat, Bobby Robinson-t Cleveland-ből. Baseball-játékos volt, méghozzá válogatott. Azt hittem, hogy alszik. Megböktem, hátha felébred. Lemerült, aztán felbukkant, aztán megint lemerült. És ez igy ment. Igeen… A derék alatt ketté volt harapva. Aztán az ötödik nap délben egy gép pilótája szerencsére észrevett minket, egészen fiatal srác volt, jóval fiatalabb, mint Mr. Hooper, a lényeg az, hogy meglátott jelentette a dolgot, és úgy 3 órával később jött egy gép, és kezdtek kimenteni minket. Az az érdekes, hogy akkor féltem a legjobban, ahogy ott vártam a soromra. Soha többé nem húzok mentőmellényt az életben. Szóval 1100 ember volt a hajón, 316 menekült meg, a többit megették a cápák 1945. július 29-én. A lényeg, hogy a bombát leszállitottuk.

  14. …és ennek a filmnek köszönhető az azóta is tartó hisztéria, amely következtében az emberek számolatlanul kezdték irtani a cápákat, veszélybe sodorva a világtengerek ökoszisztémáját.

  15. szerintem az ember már jóval hamarabb mértéktelenül vadászott állatokra, mint hogy ez a film kijött volna.

  16. Minden idők egyik legnagyobb filmje, legendát alkottak 35 éve! Bár a cápa már kissé elavult,de mai korban is jóval nézhetőbb mint a cápás versenytársai.Vízalatti jelenetek jobban néznek ki benne mint amikor kirakja a pofáját a fehérke. Zenéje meg messze a leg stressz keltőbb amit valaha hallottam.

  17. Cápaöldöklési-mánia tekintetében az igazi kiindulópont az 1916-os Jersey-i cápatámadások voltak, meg a Matawan-patakban történt incidensek. Nem kellett hozzá Spielberg, hogy az emberek dinamitot kezdjenek dobálni a vízbe és hasonló nem éppen környezetbarát dolgokat műveljenek pár ún. emberevő ledarálásának reményében.

    Ha human megengedi, itt a fincsi wikis cikk erről, bár eléggé offba megyünk vele:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jersey_Shore_shark_attacks_of_1916

  18. Mi az h az első blockbuster? Tucatnyi film van ami sokkal korábbi és sokkal többet hozott ill. többe is került mint a Cápa és ugyanúgy nagyközönségnek készült, pl: Elfújta a szél (1939 – csak Amerikában 1,6 milliárd dollárt hozot inflációt beleszámítva)

  19. Adi: erre a filmre használták először ezt a kifejezést, hogy blockbuster. Mosmán érted???

  20. Arról azért már Spielberg sem tesz említést, hogy a mechanikus cápa ellenére a végén egy bálnát robbantottak fel. Ez állítólag tényleg így volt, a halászok akiknek addig lekellett állniuk, hogy ne lógjanak bele a képbe ott szakadtak a röhögéstől. Egyébként a film a zenéjével még ma is zseniális minden butasága ellenére is (egy helyben állnak a sárga hordók közben a cápának mozognia kéne stb)

  21. Pont hogy nem Butaság mert a hordo első sorban azért van mert az kifárassza. Te sem várhatod el hogy egésznap le fel mozogjon akkor abban a pillanatban ép csak lebegett mert elfáradt szóval nincs hiba csak annyi hogy amikor A FŐnök cigivel bemegy a hajóba kifele jövet már ég a cigije ez számít hibának sztem. A többi caskk nézőpont kérdése. Egyébként sztm egy mai Megint 17-ben több hiba volt mint a 35 éves cápában.

  22. A cápa nem lebeghet csak úgy mert akkor megfullad…
    De azért a film nagy klasszik :)

  23. Adi

    Nem errol van szo. A capa inditott el egy trendet: egyszerre rengeteg moziban volt premier (korabban eloszor csak nehany varos elit filmpalotaiban volt csak premier, aztan kesobb vettek meg a kopiat a kisebb mozik), nyari bemutato volt (ami azota is tendencia, a legnagyobb bemutatok a nyari honapokra esnek), az elso nehany napon erte el a bevetel egy igen jelentos szazalekat, illetve ezutan sok gyarto 1-1 nagy filmre kezdte alapozni a bevetelenek jelentos reszet (aztan ’80-ban a Heaven’s Gate kicsit visszavett ebbol a kedvbol). Plusz elvitathatatlan “erdeme” a filmnek, h kinyirta a ’67 es ’75 kozott kivalo, szerzoi indittatasu filmeket termelo Uj-Hollywoodot.

  24. Nagy film. Kiskölyökként láttam Balatonon, egy kertmoziban. Két napig nem mertem vízbe menni utána.

  25. Baromi jó film. Én csak egyszer láttam, pár éve, de nagyon működött. És – szerintem – ez nagy szó egy 30+ éves filmnél. Hogy nem öregszik.
    Amúgy: lehet csak én gondolom így – de basszus, mekkora poénok vannak már benne? Nyilván nem a seggreesős-jótröhögős félék, de egy-egy arckifejezésen, jeleneten szakadtam.
    Eleve, a Roy Scheider – Richard Dreyfuss – meg a halász hármas az utolsó harmadban tökéletes, minden szempontból.

  26. Szerintem ettől jobb film nincs is! Minden nap megnézem és nem unom meg! Attol hogy régi film még ma is megállja a helyét! A szereplőket is jol megválogatták!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.