Social network – A közösségi háló

Aki követi a sorozatjunkiet, az tudja, hogy Aaron Sorkint (Sport Nights, West Wing) az egyik legjobb tévés írónak tartom. Filmforgatókönyvek is kötődnek már a nevéhez, jók többnyire, így a Facebook létrejöttét feldolgozó Közösségi hálót miatta bizony vártam. Ha ehhez hozzávesszük a rendezői székben elhelyezkedő David Finchert (The Game, Fight Club), akkor érthető, miért kellett mindenképpen megnézni, a nem tökéletes trailerek és a túl aktuális téma ellenére is.

Kódolja a közösségi hálót épp

Pont ezért, mert friss és most vált az emberek életének részévé a Facebook, nem is értékelhető rendesen a film. Bárhova nézel, rengetegen alapból elítélik a művet. Igazából nem is kell messzire menni, itt a filmbuzin is sokan ezt tették a trailereknél. Gondolom egy Bill Gates vagy Steve Jobs központú filmnél is húznák a szájukat.

A Social Network főleg Mark Zuckerbergről szól, aki 26 éves jelenleg és multimilliárdos. Ebből a legfiatalabb. Ennyire érdektelen az a történet ami azt mutatja be miképp jutott ide? Egyáltalán nem arról szól, hogy egymást jelölgetik az emberek online, konkrétan egy friend request van benne. Azt látjuk, ahogy születnek az ötletek, egy ablakba írt képletből a zárt egyetemi rendszeren át 1 millió felhasználóig jutnak. Meg mást is még.

Azon nem csodálkozom, hogy Zuckerberg felszólalt a film ellen, mivel antiszociális, egyáltalán nem szerethető zseninek mutatják be, aki lenézi az embereket, miközben szeretné ha elfogadnák. Végig. A legjobb barátja pereli, pár harvardi sportoló pereli, ő meg rangon alulinak érzi, hogy az előzetes meghallgatáson – vagy mi a neve ennek, amikor már dokumentálva találkoznak a felek és az ügyvédeik polgári peres ügyben – egyáltalán odafigyeljen.

Tárgyaláson lazít a Facebook alapítója

A film szerkezete szinte zseniális, gondolom a sok dumán kívül erről tehet Sorkin. Ezt nem vágással hozták ki így a forgatás után, hiszen… áh, várjunk csak, előbb mondom a lényeget: két polgári peres ügy és egy nagyszabású flashback teszik ki a főbb szálakat. Ezen között a váltás olyan feszes, mint Adriana Lima popója pár éve. Az egyik meghallgatáson feltesznek egy kérdést amit a másikon válaszolnak meg. Nem mondanám, hogy nehéz követni, jól megkülönböztethetőek a helyszínek, viszont Sorkinosan pereg, mint az istennyila. Na jó, erről biztos Fincher is tehet. Remek a film, nem csak azért, mert szinte nincs benne olyan perc, amikor nem beszélnek, hanem mert így nem ereszt, nem ül le.

A szereplők kapcsán csak dicsérni lehet a castingost. Jesse Eisenberg egyáltalán nem szerethető a filmben, szemben például a Zombielanddel. Ahogy már említettem, egy utálandó antiszociálist kell hoznia és megbírkózik a feladattal. A másik, hogy a legjobb barátját alakító Andrew Garfielddal sem volt baj, bízhatunk benne, hogy pókembernek is jó lesz majd. Aki kicsit furcsa volt az Justin Timberlake, mivel a paranoia nem jött át az alakításából, pedig a szöveg szerint Sean “Napster” Parker meg volt győződve róla, hogy őt követik és “arctalan” emberek akarnak neki rosszat, de ő nem húzza le a filmet.

Social network – A közösségi háló értékelés

Ez bizony 9/10-es filmélmény lett. Teljesen megértem, hogy Zuckerberg nem kedveli, az emberek most már így fognak emlékezni a cég születésére, pedig jó pár dolog fel van benne tupírozva, hogy drámaibb legyen.

(A kommentek között van egy törés, ez azért alakult így, mert fél napig ez volt kitéve “kritikaként”. Nem lehetett kihagyni. Az ilyen hülyülés is a filmbuzihoz tartozik.)

65 hozzászólás a “Social network – A közösségi háló” bejegyzéshez

  1. nekem is nagyon tetszik, pont azt hozta amit elvártam. hatalmas lájk.
    azért remélem lesz róla rendes kritika :)

  2. Facebook film. Omájgád ez megnézés nélkül 0/10, ha megtudnám hogy valaki látta a környezetemben tuti nem szólnék hozzá többet.

  3. Melkor..akkor Te igazán nagy filmbarát lehetsz. :(

    Ki nem állhatom a Facebookot, de mindegy miről szól egy film, ha az a film jó! Fincher az egyik legnagyobb élő rendező, minden filmjére oda kell figyelni.

  4. Ja amugy tényleg nem rossz, kifejezetten nézhetö meg még feelingje is van, ezek után alig várom, az IWIW filmet mondjuk Koltai Robi bácsival:)

  5. szerintem ez a film egy forintot se fog érni, hiába rendez itt egy David Fincher aki mellesleg jól csinálja azt amit csinál

  6. David Fincher az egyik kedvenc rendezőm.A facebook tökéletes szemléltetése az emberek érzelmi elsilányulásának,mellesleg szánalmas(kb olyan mint a bundesligafrizura,pár 10 év múlva kb nem lesz cikibb dolog,bááár..). Index lehúzta,Rottentomatoes kritikusok szerint 98%,rt: közönség szerint 80% szóval nem olyan rossz film.
    Nem tudom mit kellene csinálnom:D

  7. Zseniális, csattanós kritika. Le a kalappal, óriási poén. De többet is mond, minden szónál. :)

  8. komolyan így tetszett! nem hiszem el… számomra semmit nema dott a film, jól meg van csinálva, de igazából unalmas…

  9. Nagyjából Melkor al értek egyet.
    Kíváncsian várom, hogy mikor fognak a zokni-ról filmet készíteni!
    Hiszen minden ember lábán ott van (kivéve a busmanok) remek találmány. Ráadásul többen használják mint a facebook ot.
    Már alig várom.

    The Socks 3D! Coming Soon.

  10. hát valljuk be, nem sok film képes kiváltani ilyen reakciókat, legyen szó filmbuzi olvasóiról, ncore letöltőkről vagy bármilyen oldal olvasóiról. Megértem azokat, akik mellette vannak, azokat is akik ellene. Azokat nem, akik látatlanul pocskondiázzák, csak azért, mert facebookról szól. Megint csak azt a konklúziót lehet levonni, hogy aki a téma alapján hurrog, az nem látott elég filmet. Véleményszerűség majd később

  11. Ha csinálnának hangulatos, jó dialógusokkal, drámai fordulatokkal teli filmet a zokni feltalálásáról, én vevő lennék rá.

  12. Nem igazán értem, mi ez a fújjolás. Attól függetlenül, hogy miről szól a film, még lehet nagyon profin kivitelezni. Most azért, mert épp a facebook a menő mindenhol, és akik nem szeretik egyből támadják is a filmet, ennek nincs értelme. Sosem rajongtam ezekért a közösségi oldalakért, ettől függetlenül a kritikai visszhang miatt, nagyon elkezdett érdekelni a film. Előtte nem igazán vártam meg semmi, csak tudtam, hogy lesz és kész. Sztem valahol itt kezdődik az, hogy valaki szereti a filmeket, és ha nem előzetesen ítéli meg. Nyilván van, amit tényleg meg lehet előzetesen ítélni pl a sablonvígjátékoknál, de ennél nem hinném.

    Engem érdekel és ezek után meg is fogom nézni. És nem azért, mert facebook fan vagyok, vagy nem azért mert használom. Csak érdekel, hogy egy ilyen jó író és rendező mit hozott ki belőle, ráadásul Eisenberget sem tartottam rossz színésznek. Ennyi.

  13. szerintem akik itt “nézés” nélkül 0/10et osztogatnak meg a zokniról akarnak filmet nézni, na ők talán pont azt hiszik, hogy az egész film arról szól, hogy X db kockaarcú idióta nyomja a lájk gombot az egész filmben és nincs más témájuk, mint, hogy farmville-ben kinek mennyi gabona termett.

    9/10 szerintem is. érdekes volt látni a hátterét a dolgoknak (még akkor is ha be van kenve mézzel/szarral).
    Eisenberg elött pedig le a kalappal. A Zombieland után elég meredek a váltás, de jól hozta az antiszoc csávót.

  14. Én általában egyetértek human kritikáival, de sajnos ezt a másfél órás reklámot nem vagyok hajlandó megnézni.

  15. Pocok: ha nem láttad, akkor honnan tudod, hogy másfél órás (amúgy 2 órás) reklám? És ha nem az?

  16. Lehet hogy meg almos vagyok igy reggel, de nekem ebbol a kritikabol most csak annyi jott le, hogy vegig csak pofaznak a filmben.

  17. zsozso: human leírta egy mondatban, hogy mik a fő cselekmény szálak. Ezek alapján még jó, hogy “pofáznak” és nem lövöldöznek, túszt mentenek és világot megváltanak :)

    Amúgy a filmet várom. Kíváncsi vagyok, hogy az egyik kedvenc rendezőm mit hozott össze a legutóbbi munkájához képest, ami nekem nagy csalódás volt anno :(

    Ja és már rég töröltettem magam facebook-ról, de ennek semmi köze ahhoz, hogy mit nézek meg és mit nem…

  18. Nagyon érdekes szemszögből közelíti meg a dolgokat, és nekem ezért tetszik! 8/10 (később lesz ez 9 is)

  19. Nekem nagyon várós, már csak azért is, mert Fincher a kedvenc rendezőm, és bízom benne, hogy ez a munkája is elnyeri mjad a tetszésemet. A sok hateren meg csak nevetni tudok, csak a téma miatt így lehúzni egy filmet…

  20. Just for the record: készült egy Steve Jobs és Bill Gates-centrikus film, méghozzá “Pirates of the Silicon Valley” címmel, és nem is lett egy rossz film (szerintem).

    Amúgy pedig szerintem semmi baj a témával – akár szeretjük, akár nem, a Facebook egy fontos része a mai világnak, és egy aktuális téma. Ha pedig mondjuk a globális felmelegedésről, mint aktuális témáról lehet filmet készíteni, akkor erről miért ne lehetne?

  21. Ez a sok előítélet.Mi lesz még itt ha jön oscar bácsi…
    Bizony,a jövő évi oscar egyik nagy esélyese,ha tetszik,ha nem.A fanyalgóknak már most elő lehet készíteni a zsebkendőket,az biztos.:))

  22. zsocso: miért lenne az alapvetés, hogy ha egy filmben végig csak beszélnek akkor az baj? (gondolom erre utaltál) most dobjak be ezt megcáfolandó, 12 dühös embe.. példát? (mosolyog)

  23. a film tele volt izzadságszagú próbálkozásokkal hogy egy szürke geek életét a csapon folyó pénz berobbanásáig érdekesen tudja bemutatni.

    Sikertelenül…

    A figura is túlzás, Zuckenberg a való életben egy komunikációs problémákkal küszködő, szociopata programozó-zseni. Akinek most hogy megvan minden lehetősége izgalmas életet élni, visszamászik a gép mögé.

    Az író bármennyire is próbálkozik, aki akár egy interjút is látott a srácról kirakhatja a valóságot, ez a film egy geek unalmas/szomorú életéről szól, ahol a kockulást Einsteini egyenletirkálós magaslatokba, a szociális egyszerűségét pedig zseniségbe akarják fordítani, elég kevés sikerrel. Persze van akinek bejön..

    10/6, de csak mert jó dolog a facebook

  24. 1 jó pont: a főszereplőé, akit a dr House gyerekkori szerepére berakhatnának akár..ha kicsit lefogy

  25. Nekem bejött, mégha sok túlzás miegymás van benne, de mint film ha még 1 órát megy plusszba észre sem veszem :)

  26. Hát elég gáz ha valaki megnézés nélkül véleményez egy filmet.Szóval ezek után ne kritizálja senki Human kritikáját.Oké?Amúgy most néztem meg és én abszolút átlagon alulit vártam a filmtől, annak ellenére, hogy Fincher összes filmjét szeretem.Nálam nagyon bejött!!!Jó neki a 9/10.

  27. Hát ez télleg nagyon jól sikerült, hála az égnek, állati okos feszes, intelligens párbeszédek, amiket szinte néha pausésnem kellett, h megértsem, meg értelmezhessem, de ettől függetlenül nagyon feszes, és nagyon együtt van a film. Eisenberg állati tökös alakítást nyújt, sztem abszolút ő a film csúcsa, amihez garfield, meg timberlake teljesen felnő és hozza a filmet. a végén meg abszolút az az érzése az embernek, h mért van már vége, még annyira elnézném egy 20 percet, közben meg már 2 órája ment a film :) Nem tok dönteni, ezért nekem 8,5/10-ből.

  28. Nagyon tetszett. És dugig televan vizuális finomságokkal. Az az evezősverseny, a zenével együtt, na, ott majdnem felálltam tapsolni, csak a másik 4 ember a moziban lehet, hogy nem vette volna jó néven. Azt meg nem is tudtam, hogy a Winklevoss ikreket egy színész alakítja. A színészek szuperok, a fényképezés, a zene nagyon hangulatos, a forgatókönyv meg, huhuhúúú! Sports Night-tal hangoltam rá, így nem ért váratlanul a pörgés, plusz Sorkin nekem is az egyik kedvencem, mint Human-nak. Ja, és ő alakítja a New York-i reklámszakembert, akivel megbeszélésre mennek. Amikor Zuckerberg közben végig csak kattogtat a szájával, vagy mi.

  29. az evezősverseny éltetést nem értem amúgy, máshol is láttam. Lehet cska engem nem hat meg a sok tilt-shift videó után?

  30. Jó volt :) lekötött végig, az elején fel kellett kötni a gatyót, hogy megértsem, mert még a gilmmore girlsnél is gyorsabban beszéltek benne…

  31. Íme a kivétel:kulából igenis lehet várat építeni.
    Úgy látszik a Fincher még mindig zseniális.Ilyen hihetetlen semmitmondó dologról ilyet filmet csinálni-kentbí(kantbí).
    Mindenkinek ajánlom(pedig utálom a faszebúkot,de filmben kis túlzással szó sincs róla),én csak kétszer néztem rá az órámra film közben,ami nagy dolog :D.

  32. Jó volt. Igaz, nem ez volt Fincher pályafutásának legjobb mozija, de simán élvezhető volt. Engem lekötött végig.
    A színészek kiválasztása is jól sikerült.

    Az elején nekem is rendesen figyelnem kellett, olyan gyorsan beszéltek. :)

    Azt én sem értem, hogyan lehet egy filmről úgy véleményt mondani, ha nem látta az ember. (Ha megnézi valaki és nem tetszik neki, az oké.) Na, de mindegy, ez van.

  33. Jól megcsinált film, intelligens, az evezős jelenet nekem is tetszett, sokat gondolkodtam, akkor mégis mi a bajom vele. Azt hiszem az, hogy sótlan. Zuckerberg meg a többi kocka élete azzal együtt, hogy drogoznak, tiniket dugnak, meg, hogy a nyakukba dől egy valag lóvé, szóval baromi érdektelen számomra. Nem mintha nem akarnék egy valag lóvét, tinik hasáról szívni a kokót stb.,de nem akarnék ennyire semmilyen lenni. A szereplőkkel való azonosulás hiányzott, ezért egyértelműen a színészi játék is okolható, de ha rendezői utasításra ilyenek, mert az életben is ilyenek, akkor is. Meg ,hogy mennyire reális a sztori bizonytalan vagyok, mert a rendezőknek se hiszek, nem csak a médiának nem.
    10/7

  34. Egyetértek a kritikával, kiváló film, de fájlalom, hogy a zenei aláfestés nem lett megemlítve. Trent Reznor (Nine Inch Nails) elképesztően jó hangulatot varázsolt a muzsikáival.

  35. Egyetértek Andrissal.
    Trenyó zenéje brutálisan jó, bár még sose jótt ki rossz dolog a kezei közül. :)
    (Bár én elfogult NIN rajongó vagyok)

  36. Az haggyán,hogy David Fincher a rendező,de az milyen hogy a Nine Inch Nails-es Trent Reznor a zene,ami külön olyat oda b a x,, hogy csak na ! A főhős meg olyan szinten hozza az ellenszeves ki ha én nem-et,hogy ez a csávó akár mit csinál egy,,életre megutáltam,..:-)

  37. 9/10
    ha a zokniról is tud vki ilyen klassz, egyáltalán nem unalmas filmet készíteni, akkor jöhet :)

  38. Vagy esetleg te vagy nulla?
    (Még ha azt mondtad volna, hogy túl van értékelve a film…)

  39. azért a Rolling Stone DVD-s idézete, a “Filmtörténeti Mérföldkő” enyhe túlzás. aláírom h nem rossz film, de bazira sok a tömjén a hivatalos ítészek részéről.

    (ezt most egyébként a mai, friss DVD-s posztra reagáltam.)

  40. Nekem bejött a film, noha az elején kellett is egy kis idő amíg sikerül belőnöm ki-kivel van. Viszont inkább egyszernézős kategória.

    „Gondolom egy Bill Gates vagy Steve Jobs központú filmnél is húznák a szájukat.”
    Nos, a Szilícium-völgy Kalózai valóban nem egy filmtörténeti remekmű. :/

  41. Én eléggé negatívan álltam a filmhez, de megnézve egy pozitív csalódás ért. Valaki írta, hogy nem képes azonosulni a szereplőkkel, lehet hogy én meg egy antiszoc valaki vagyok, de nagyon átjöttek az emberek.

  42. Egy kis érdekesség:

    abban a jelentben mikor Mark és Eduardo a koleszben van és Mark laptopján négy posztmodern festmény képe van (azért töltötte fel őket, mert nem járt órára és vitát akar indítani a képekről kommentelők között) egy ál-facebook account-ot használ, ami TYLER DURDAN néven fut.

  43. Végig lekötött a film, jónak tartom a a története, a szereplőket, a rendezést, a zenét stb. Nagy dolog, hogy ez nem igazán cselekménydús történetből ennyire jó filmet lehet készíteni.
    Igen, ilyenek a programozó zsenik, és ilyenek az üzletemberek,akik felfuttatnak egy jó elképzelést. Lehet nem szeretni őket, de minden irodalmi alkotás akkor jó, ha az ábrázolt személy hiteles. Teljes mértékig el tudtam fogadni Mark Z…-t alakító színész játékát.

  44. a film a várakozásaimmal szemben jóra sikeredett. sikerült jól eladni egy nehéz témát, de összességében annyira nem kiemelkedő alkotás, mint amennyira annak tartják többen. részemről 10/7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.