Az utolsó csillagharcos

Köszöntelek, Csillagvadász! A Csillagközi Szövetség vadászpilótája vagy, és véded a határokat Xur és a Ko-dan armada ellen! Készülj a bevetésre!

Szerintem valamivel kisebb lehettem, mint a kis Louis, mikor tátott szájjal végigbámultam ezt a filmet, még arra is emlékszem, hogy életem harmadik videókazettáján volt rajta. Az első kettőn Star Warsok és Csillagember volt, akkoriban persze még mind narrátorral. Azóta számtalanszor megnéztem, és még mindig szívesen veszem elő, ezúttal a kezem ügyébe került Blu-ray miatt tekintettem meg.

Alex Rogan minden vágya, hogy otthagyja végre a lakókocsi parkot, ahol mintha megállt volna az idő, ugyanazok az antennák és lefolyók várják, hogy minduntalan megszerelje őket. Maggie-n, a barátnőjén kívül az egyetlen szórakozása egy videójáték, mely végül olyan lehetőséget kínál neki, ami megváltoztatja az életét, nem is akárhogyan.

Things change. Always do. You’ll get your chance! Important thing is, when it comes, you’ve got to grab with both hands, and hold on tight!”

Alex két kézzel meg is ragadja a kínálkozó alkalmat, és a változás messze repíti, egy másik galaxisba, ahol a videójáték megelevenedik, és rá vár a feladat, hogy megvédje az univerzum békés galaxisait.

Nem túl bonyolult a történet, mégis elegendő, működik. A színészek is rásegítettek erre, rendesen helytálltak. Robert Preston utolsó moziszerepét játszotta, sok mellékalak ezután Star Trekezni ment kisebb-nagyobb szerepekbe, és a főszereplő Lance Guest és Catherine Mary Stewart is feltűntek azóta számos filmben és sorozatban, de talán azóta sem szerepeltek ekkora sikerben. Mert a film sikeres volt, közel megduplázta a gyártási költségét a mozikban. Köszönhette ezt persze annak, hogy az egyik első olyan film volt, melyben a pirotechnikán és a sminken/maszkokon kívül minden más trükk számítógépen készült. Bizony, nem csak a Tron játszott úttörő szerepet a témában.

Nick Castle sem tett le túl sok komoly dolgot az asztalra, persze mondom ezt úgy, hogy pl. rajongok Plisskenért. Nemrég elhintette azt a pletykát, hogy talán mégis elérkezik a Last Starfighter folytatása, melyben Alex fia lenne a főszereplő karakter, de már annyi pletyka kelt szárnyra folytatásokról és remake-ekről, hogy majd hiszem, ha látom. Mindenesetre örülnék neki, és ha ezt a hangulatot képes akár csak megközelíteni is, én már örülök. Még biztosan megnézem jó párszor. Tényleg igaz lehet rá, hogy az egyik legjobb B-film, ami létezik, ugyanakkor családi szórakozásnak sem utolsó. Már ha a régi effektek nem tántorítják el a friss szemeket.

A Blu-rayről sajnos sok jót nem tudok elmondani, az első fapados kiadások között felbukkant HD DVD képe pár fokkal jobb volt a DVD-nél, és nagyjából ugyanez a minőség került a kék lemezre is (talán még a kép is ugyanaz, a HD DVD már nincs meg, így nem tudom biztosan), a ronda egyenmenüvel egyetemben. A hang már szebben szól, viszont extrának megkapjuk azt, ami a DVD-n is rajta volt, pár interjús werkfilmet, meg trailereket, meg kommentárt, és nagyjából ennyi. Ha sokat kértek volna érte, valószínűleg akkor is megvettem volna, elvégre all-time toplistán szereplő kedvenc, de azért örülök, hogy simán akár akciós árban is kapni kint. Egy extrább kiadást elfogadnék belőle, bónusz audio trackkel mondjuk, mert iszonyat jó zenéje van, talán valamelyik jubileumi kiadás, vagy a fent említett elméleti folytatás elhozza egyszer. Magyar vonatkozással gőzöm sincs, mikor jelenik meg, de nem állnék addig fél lábon, hiszen hozzánk még a DVD sem jutott el.

Mammut
írta
2011. 08. 13. 17:48
megjelenés
29
hozzászolás


29 hozzászólás a “Az utolsó csillagharcos” bejegyzéshez

  1. Én ezt még moziban láttam, és majd’ besz*rtam rajta, de utána én is csillagvadász akartam lenni :D
    Úgy egy éve sikerült újranéztem, és végig vigyorogtam, mint ahogy most is. Köszönöm a nosztalgiát :)

  2. Én moziban, de utána videókazettán többször is láttam. nagyon bejött. Az elgörbülő sebességhatár táblán jót nevettem..:) Persze én is mindig olyan lövöldözős játékot akartam mint amin a srác játszott..:)

  3. engem ez a film a kódolatlan HBO-s időszakra emlékeztet.
    akkoriban azt hittem ez a srác alakította a Supermenben az tinédzser Clarkot, de csak hasonlít a két színész.

  4. Abszolute kedvenc volt anno. A moziban neztuk meg haverokkkal anno, lehettem vagy 11-12 eves. A masik nagy kedvenc volt a Tamadas a Krull bolygo ellen cimu ugyancsak B-kategorias film (azt hiszem az olasz volt). Mindig ilyen videojatekot kerestem mindenhol ahol megfordultam. Teljes nosztalgia :).

  5. finnstown76:
    krull nem olasz volt… liam neeson játszott benne, és james horner az egyik legjobb zenéjét komponálta hozzá :) azt is várom már bd-n, de nagyon :)

  6. Mélyen tisztelt Mammut!

    Elképesztő… Túlzás nélkül mondom, hogy évek óta keresem ezt a filmet. Mivel nem emlékeztem a címére már minden létező filmes adatbázist átnéztem, hátha ráakadok valamilyen módon a scifi filmek között, úgyhogy igazán köszönöm :)
    Rá is mozdulok gyorsan, mert vagy 15 éve láttam utoljára kazettán, remélem felelevenednek a gyerekkori emlékek :)

  7. Ez de gagyi volt, gyerekek. Az első öt perce rémlik amúgy, mivel valszeg a szüleim itt küldhettek aludni mikor a tévében nyomták kiskoromban. Tehát mivel most láttam először, ez valami elképesztően gagyi volt. Nem az effektek miatt, értem én, ’84. De ez a sztori… Ezek a karakterek… Ebbe gyerekként kell beleszeretni, mert később nincs esély rá.

    Végig azon gondolkodtam, hogy lehetne ennek valami értelmes folytatást találni. És a Tronnal ellentétben itt még lehetne is értelmeset csinálni. Hátha.

  8. én kb. 7-8 évesen láttam először, a film maga annyira nem fogott meg annyi idősen, viszont egy star wars játék eléggé hajazott a filmben látható játékra, valami x-wing néven futott és 486os géppel küldtük…
    az ismertető jó lett, lehet meg kéne szerezni, újranézni.

  9. Király film, moziban láttam anno szülökkel utánna kikölcsönöztük kazin, felvettem tv-böl, mai szemmel gagyinak tünhet de a 80 as években az egyik meghatározó filmélményem volt.
    Remélem megjelenik nálunk polcon a helye.

  10. Mammut: Igen az.
    Pedig én nem is vagyok baráti körös.
    Antikváriumban vettem.

    —————————-

    Ez a történet tényleg egy tinédzser balhé.
    De annak 100%-os!

  11. Én is GBK-s voltam, de pont előző évben adták ki a könyvet, h beléptem volna. Viszont egy bolhapiacon megcsíptem végül :)

    A filmet is szerettem, pedig bőven tizenéves voltam már. (Csak a végén a csatát tartottam kicsit kevésnek :) )
    Minden kis számítógépes játékrajongó gyereknek nagyon az elevenébe talált a film, az biztos :)

  12. Kölyökként én is imádtam. Ha nem mondjátok, az életben nem jövök rá, hogy ez B movie. Gondolom anno egy vagyont fizethettek az animációkért.

  13. mati: én se, az unokatestvéremtől kaptam :)

    Sam. Joe: igazából a költségvetése bőven A volt, és azért 10 millió dollár felett még ma is A-nak számítana, bár tuti nem kerülne el olyan sok moziba… anno egy kritikus nevezte a világ legjobb b-mozijának :)

  14. Egy pillanatra már azt hittem, hogy végre egy normális DBZ adaptáció van készülőben, aztán beugrott, hogy ez egy retro móka. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.