Amerikai pite: A találkozó (American Reunion)

Egy dolog rögtön világos kell legyen: ez nem tinivígjáték. Hivatalos Amerikai Pite folytatás, viszont tényleg továbbgondolva a szereplők helyzetét. Hiába na, a teljes gyerekesség és naívság már nem játszik, bár azért még beköszön, hála Stiflernek.

néha ilyen arcot is vágtok majd az Amerikai Pite közben

A történet szerint egy elcsúszott 10. éves érettségi találkozóra érkeznek szülőfalujukba a srácok. Ebben szinte minden benne is van a filmről, akik fiatalon látták az Amerikai Pite egyet, azok kb. hasonló nosztalgiával fogják nézni, mint ahogy a szereplők visszaemlékeznek. A többiek? Erre van egy érdekes analógia a filmben. A 18 éves bombázó csaj Spice Girls-t hallgat, és azt mondja rá, hogy “a legjobb a klasszikus Rock”, erre Jim már csak pislogni tud. A film is ilyesmi módon tekint vissza. Nem komolyan véve klasszikus az Amerikai Pite, ahogy a Spice Girls sem, de basszus, egy generációnak már csak “régifilm”.

Konkrétabban szóval ez bizony kőkeményen a 30 körüliek problémáiról szól. Legyen az karrier, vagy vérkomoly házassági probléma. Mivel vígjáték elvileg, így természetesen idealistán oldja meg a dolgokat, de azért elég őszintén belemegy párba. Nem mond újat, de nem is bénázza el. Pont ezért nincs is benne annyi igazi poén.

Természetesen rengeteg jelenet van, ahol nosztalgiázva lehet mosolyogni, meg akad jó pár igazi poén is, meg fantasztikus cicik is villannak, de összességében mintha többet drámázna a film. Kicsit érdekes egyveleg így, hogy vígjátéknak volt árulva.

Amerikai pite: A találkozó értékelés

A fő probléma az, hogy ez egész valahogy kevés. Nyilván én is nevettem, de főleg drámát tettek a régi emlékek felidézése mellé. Nem fordult kínosba az érettségi találkozó, de kb. 6/10 jár neki.

27 hozzászólás a “Amerikai pite: A találkozó (American Reunion)” bejegyzéshez

  1. jól elvetted tőle a kedvem, pedig vártam, mint a messiást, no de eszementséget, mint az első három részben, és nem drámát

  2. részemről 7 pont
    egész jó volt de valahogy egy “na még utoljára .asszunk szét vmit” bulira is számítottam, ami félig meddig bejött, de valahogy nagyobb hülyülést vártam függetlenül attól h komolyodtak a karakterek
    a milfes fiuk (még hagyján), tanya és jessica nagyon kevés időt kaptak
    így hirtelen ennyi jutott eszembe

  3. 8/10 simán megér. Akik kb együtt nőttek föl a pite filmekkel , azok értékelni fogják :D

  4. Én a trilógián nőttem fel,szóval számomra nagyon nagy nosztalgia volt a film. Tényleg teljesen más úgy nézni,ha nem láttuk a régebbi részeket,többektől visszahallottam,hogy úgy nem tetszett nekik. Tény,hogy több drámaiság volt benne,de még mindig vígjáték,és a poénok,helyzetek nagyon is rendben voltak. :) Nekem 8/10 simán megvan,régen nevettem ennyit egy filmen. Debasz, debasz!!! :)

  5. Nagyon tetszett a film, jókat nevettem rajta, talán csak a “debasz-csávók” egymásra találását éreztem erőltetettnek. A nosztalgia-faktor valóban nagyon erős volt, nemcsak az azóta kultikus jelenetek felemlegetésével, hanem a korábbi részekből ismert zenék folytonos előkerülésének is köszönhetően.
    Részemről egy 8/10-et lazán megér, ha ezt a szintet tudják tartani, jöhet akár egy újabb rész is.

  6. Valószínűleg inkább az én korosztályomnak jön be ez a film, illetve tudja értékelni, főleg az ellső rész(ek) ismeretében.
    Részemről rég szórakoztam ilyen kellemesen vígjátékon a moziban, és a társaság, akivel voltam, az is elég vegyes volt. Én 29, egy 25 éves, egy 24, egy 17 és egy 32, és mind nagyon élveztük. Mammut, én neked is csak ajánlani tudnám, ha vártad, mint a messiást. Én is valami nagyon kellemesre számítottam, és nem csalódtam. Azért ajánlatos jó társaságban, esetleg ne adj isten azokkal menni, akikkel az elsőt láttad anno :)

  7. Ilyet jót nagyon rég röhögtem moziban, és szerintem nem voltam ezzel egyedül, egész mozi jól szórakozott. Más, mint az első 3 film, amin felnőttem, de óriási élmény volt újra látni a fiúkat együtt. A Bránermájszter isteni volt, az utolsó mondata rátett egy lapáttal a filmre. :D

  8. Akiket tinikorában ért a trilógia, annak valóban nagyon sokat fog jelenteni a film, de azt megértem, hogy sokaknak már nem fog tetszeni, és ezen még az sem segíthet, ha most vagy tini, és most nézed meg a trilógiát pótlásként, mert egyszerűen már túlságosan nagy a generációs lépcső (valójában nem akkora, de ebben a tíz évben rengeteget változott a fiatalság. amit mi akkor 16-17 évesen csináltunk, ők már 12 évesen csinálják), a Pite filmek már a mai fiataloknak nem olyan szaftosak, mint nekünk voltak.

    Másrészről human, nem értek egyet azzal, hogy nem klasszikus a film, ugyanis az elsőt mindenképpen annak lehet nevezni, hiszen a tinifilmek egy egész reneszánszát hozta el.

  9. A drámán én nem lepődtem meg, mert a sorozat már az első rész óta erős coming of age vonallal hoz pár nagyon vicces jelenetet. Most is ez a recept maradt.

    Amin végig agyaltam, hogy működne e különálló filmként, és szerintem nem. Pár karakter tényleg csak azért van benne, mert az eredeti cast követelte. Pl. Shannon Elizabeth minek jelenik meg? Teljesen értelmetlen. Az új szereplők viszont jók voltak, hozták a Pite színvonalat.

  10. hatalmas volt a film. a baránőmmel csak hirtelen felindulásból mentünk el megnézni, és azt kell, hogy mondjam: ütött. nem csak újrahasznosított, hanem teljesen friss poénok is voltak benne, s igaz volt pár erőltetett jelenet, de _ennél_ több nehezen hoztak volna ki belőle. a teremben 14-től kb. 55 éves korig terjedt az életkor, és mindenki halálra röhögte magát. egyszerűen guilty pleasure volt a film, és ez a 6 pont nevetséges rá, minimum 7. voltak gyengébb alakítások/felesleges drámai jelenetek, de stifler karaktere még mindig az egyik legzseniálisabban megírt vígjátékkaratker, amit valaha megalkottak, megint ő vitte a hátán a filmet. nekem az volt az érzésem, hogy pl a harmadik résznél is határozatabban jobb volt.

    és igen, az első amerikai pite film klasszikus, mert ’99 után annak a hatására jelentek meg tinifilmek százai, s most hagyjuk a korábbi forró rágógumi sorozatot. fasza volt, na.

  11. én tiniként néztem az elsőt, szerintem írásból lejön, mégsem hatott, szóval ez az elmélet sem 100%

  12. nálam 8/10

    Akiknek bejött az első 3 rész azoknak ez is tetszeni fog, már csak a szereplők miatt is.

  13. ez a pite sorozat birodalom visszavágja.

    az első 45 perc iszonyat vicces, utána drámáznak keményen.
    nekem nagyon hiányoznak a srácok és kár hogy több rész nem lesz. volt valami olyan bensőséges az egészben, ugyanakkor nekem aki az első részkor pont 18 volt ez a film és a problémáik többet jelentenek mindennél.

    nálam 10 pont de csak azért amit akkoriban kaptam a filmtől és azért amiért ebben a részben olyan szépen elégikusan a helyére tettek mint.

    KÖSZÖNÖM

    10/10

  14. Nekem is tetszett. Sok poén ült, de tényleg érezni a generációs különbségeket. Elég azt nézni, hogy 99-ben, az első rész még nem volt ennyire naturális. Spoiler! Gondolok pl az átlátszó fedőre, régen nem kaptuk volna telibe, amit takart. csak 13 év alatt is ennyit vadult a világ, ma már mutatni kell, a fiatalok is másképp buliztak. Ezt remekül mutatja be a film, és a poénok mellett ez is külön tetszett. Viszont tényleg úgy jössz ki róla, hogy basszus megöregedtem és komolyabbak a problémáim is…
    8/10. és szép lezárás.

  15. Húsvét hétfő este teltházas vetítés, együtt röhög az egész terem, már azon nevetünk, hogy néhányan mennyire hahotáznak. A film 7/10-es de az élménnyel és nosztalgiával 8asig kúszik. Kicsit sok volt a dráma szerintem is, akkor nagyon leül a film, de utána mindig volt egy nagyobb poén. :))

    SPOILER
    azon a fedősön eléggé meglepődtem, erre nem számítottam…. így telibe, még nem volt példa xD

  16. Szerintem nagyon ütős volt, majdnem teltház volt a vetítésen amikor mentem, és az egész terem visított a röhögéstől :D Igazi Amerikai Pités visszatérés volt, remélem lesz még több rész is, nálam 9/10et simán megér. Az elmúlt években messze nincs olyan vígjáték szerintem amin ennyit lehet röhögni :)

    Ja és még annyit, hogy : “Remek Film. ” :DDD

  17. Ez az a film, amit nem lehet pusztán “egy vígjátékként” megítélni, egészen más koordinátarendszerbe kell helyezni. Olyanba, ahol az egyik szár a mai 20-as évei végén, 30-as évei elején járó fiatalok, akik sajátjuknak érezték az 1999-es filmből jövő érzéseket, a másik pedig a hangulat-és érzésfaktor, mindazok a problémák, amiket közölni akart velünk anno humoros formában. És ebbe a koordinátarendszerbe tökéletesen illeszkedik a mostani pite! Azt hiszem sokan vannak vele, akiknek egyfajta biblia volt az első rész, azok kíváncsian ültek be erre az újra, hiszen tudni akarták, hogy mi van leírva a bibliájukba 13 évvel később… és nem csalódtak!
    Hatalmas élmény volt! 8/10

  18. Ez igen! így kell hozzányúlni egy igazi klasszikushoz!
    Nagyon tetszett az összes utalás…különösen !SPOILER! amikor a végén Finch smárol azzal a csajjal,és egy pillanatra ránéz a képre,amin Stifler mamája van !SPOILER!…
    a végén a két “debaszos” srác egymásra találását éreztem egyedül erőltetettnek,a többi működött.
    Igazi nosztalgia volt, Stifler karaktere meg megunhatatlan:D

    kérdés: nem tudjátok annak a számnak a címét,ami a sulibulin ment,lassú,csaj énekli,arra lassúztak…és benne volt az elsőben is szerintem. a soundtrackben nem találtam meg.

  19. Mikor majd jön a 18. rész is… American Retirement!

    Mekkora lenne velük nyugdíjba menni. :_D

  20. Az Amerikai Pite anno nagyon betalált. Gyakorlatilag egy üres területre érkezett, a tinifilm a 90-es évek eleje óta halott volt, és az akkori fiatalok (főleg már nem a maiak) már nem látták az Animal House-t, vagy Porky’s-t vagy éppen a Weird Science-t és sorolhatnánk, vagy a nyolcvanas évek közepe-vége felé született filmeket, mint The Sure Thing, vagy Nobody’s Perfect. Keményet robbantott, gyakorlatilag meg 20x-ozta(!) a gyártási költséget, az Avatar is csak meg 4x-ezni tudta(!). Valahogy egyszerre ébredt rá sok filmes, hogy erre a piacra be lehet törni szinte egyszerre jött ki pl a 10 Things I hate about you-vel, de messze nem lettek olyan sikeresek az “ellenfelek”.

    Ez a film nem hoz szégyent az eredetire, szerintem nem is a leggyengébb része a sorozatnak, az a 3-dik szerintem. A poénok ülnek, ugyanakkor beleesik abba a hibába, amibe anno a Halálos fegyver 4-is. Evidenciának kezeli, hogy csak azok fogják megnézni, akik látták az előző részeket. A karakterek készre főzőttek, nincs jellemfejlődés, a konfliktusokkal már találkoztunk az előző filmekben, az apró utalásokat meg csak az érti aki látta az előzőeket. Ennek ellenére tud vicces lenni, és megőrizte a eredeti film hangulatát, ami azért manapság nagy szó egy folytatás tekintetében.

    Az egészen azt érzem, hogy kényszeresen visszafogott. Talán ez a legjobb jelző. Mindegyik karakterben ott lapul az előző filmekben megismert énje, de a forgatókönyv által rájuk írt szerep – felnőttség – meggátolja őket, hogy az csinálják, ami a legjobb lenne nekik és a filmnek. A dráma-vígjáték arány kicsit elbillen, én úgy érzem, hogy nem vészesen, de ha egy csipetnyit több a “vadság” a filmben jobb lehetett volna.

    Mindenképpen érdemes volt megnézni, de nem gondolom, hogy ez lenne a sorozat lezárása. Egyrészt az utolsó jelenet miatt, ahol megfogadják, hogy újra találkoznak majd évente ezentúl, másrészt annak ellenére, hogy a film sikeres lett anno, a színészek közül egyedül Scott tudott befutni jobban, a többiek nem. Nyilván ez a rész is azért születhetett meg, mert nekik is kell a pénz.

    Az ötödik rész, ha ez sikeres, akkor borítékolható, a színészek managerei nem fogják hagyni a stúdiót, hogy ne csinálja meg.

    Én arra tippelek, hogy csak egy dologgal lehetne nagyot húzni, az pedit Stiffler esküvője lenne. arra készülni, party stb…

    Megérte megnézni, hibái ellenére nem rossz film.

  21. Nekem nagyon tetszett a film, számomra jó arányban voltak nosztalgiás és új poénok. A drámát egy picit erőltették, ami a felnőtté váláshoz köthető, de szerencsére mindig megszakították jó kis poénokkal, épp amikor már sok lett volna nekem. Számomra kellemes csalódás volt, méltó folytatása a többi résznek. Jó volt ismét látni a régi gárdát, a zenéket is eltalálták. Mindenkinek ajánlom, aki haverokkal vagy barátnővel akar egy nagyot röhögni, ha pedig eddig nem látták az előző részeket, remélem ezután megnézik. :) Nekem 9/10.

  22. Én most néztem meg, és elég nagyot ütött. Közben nekem is eszembe jutott, hogy vajon milyen lehet egy olyan embernek, aki nem látta a régebbi részeket. De pont ez az erőssége is. Mivel az Amerikai Pite nem csak film, hanem brand, ezért a karakterek kiforrtak az előző részekben. Sztem nagyon elvágódott volna az egész, ha most is tovább próbálták volna őket “fejleszteni”. Azért jó látni, hogy Hollywood hanyatlásának a közepén még tudnak filmeket csinálni, még akkor is, ha az egy régebbire építkezik.

    9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.